play off - finále
01.07.2013 00:00 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Brazílie rozstřílela Španělsko a vyhrává Konfederační pohár!

Tak tohle je pořádné překvapení - Španělé, ověnčeni tituly mistrů světa a Evropy, prohráli po dlouhých devětadvaceti soutěžních zápasech způsobem, který možná nečekali ani zarytí brazilští fanoušci. Kanárci přehráli Del Bosqueho tým suverénně 3:0 a v Konfederačním poháru vítězí už potřetí za sebou!

Že se největšími hrdiny zápasu stanou Fred s Neymarem, nemohl před počátečním hvizdem nikdo tušit, ale už první vteřiny to jasně ukázaly - ještě než se diváci stihli v ochozech zaplněného Maracaná pohodlně usadit, dostali se Brazilci do vedení. Úvodní akci utkání rozehrál na pravé straně Hulk, který přenesl míč na Neymara; zmatené bránění Španělů a řada odrazů nakonec způsobily, že se balon dostal až k Fredovi, který, ač vleže, jej dokázal před Casillasem špičkou nadzvednout a poslat do sítě.

Španělé jako by při vstupu na trávník ještě spali - Brazilci totiž procházeli jejich pověstně nepropustnou obranou, jak se jim zachtělo, a už v osmé minutě z toho byla další nebezpečná situace, z níž po postupném útoku vytěžil i díky teči bránícího hráče finální přihrávku Neymar; Oscar však v dobré pozici pálil po zemi těsně vedle tyče.

Bojovnější a aktivnější Kanárci v úvodu přehrávaly La Roju v její doméně - získávání míče uprostřed hřiště - a o dalších pět minut později z toho mohl těžit Paulinho, který využil nedůsledosti soupeře, před půlkou vybojoval míč, všimnul si Casillase mimo svoji pozici a šikovným dloubnutím jej donutil rychle se vrátit a celou situaci včas uhasit.

Španělé se do své první šance dostali až po 20 minutách hry, kdy Iniestovu dalekonosnou přízemní ránu k tyči vyrážel César na roh, po němž Torres pálil hlavou mimo; domácí fotbalisté však na dění na hřišti reagovali rychleji, a ještě v úvodní půlhodině z toho byly další dvě zajímavé situace - nejprve Fred po jednoduché rychlé akci pálil zpoza vápna po zemi zbrkle mimo, poté poslal Hulk z přímého kopu těsně za vápnem míč nad Casillasovo břevno.

Skutečnou gólovku si však připsal až Fred ve 32. minutě - brazilský brejk vedl Neymar, který skvělou uličkou našel svého parťáka z útoku, jenže ten tváří v tvář Casillasovi a nedostatku času pálil po zemi přímo do gólmana. Fredovi se nepodařilo skórovat ani z následného rohu, přestože se k hlavičce dostal.

Španělům trvalo téměř deset minut, než přišli se svým kontrem, ale stálo to za to - tentokrát se do brejku dostali oni, Alba přenesl míč napravo na Pedra, který se rychle zorientoval a chytře obstřelil Césara; míč mířil jasně za brankovou čáru a Španělé se už radovali z vyrovnání, když však famózním obranným skluzem zasáhl David Luiz a doslova za pět minut dvanáct celou situaci vyřešil..

..a o jak důležitý zákrok skutečně šlo se ukázalo v minutě čtyřiačtyřicáté, kdy místo vyrovnání do šatny Brazilci zvýšili na 2:0. Aktivní Neymar, na němž bylo vyloženě vidět, že si zápas užívá, si narazil s Oscarem, záložník Chelsea ho nalevo dobře zpětně našel, a brazilská "desítka" z hraničního ofsajdového postavení vypálila nádherný projektil přímo pod víko zkoprnělého Casillase.

Španělský kouč Vicente Del Bosque vyměnil v poločase žlutou kartou zatíženého Arbelou za čerstvého Cézara Azpilicuetu, avšak než se toto rozhodnutí vůbec stihlo na hře nějak projevit, skórovali domácí potřetí - konkrétně Fred, jemuž stejně jako v první stačily i ve druhé půli pouhé dvě minuty ke gólové radosti. Ostrými mu nabil Hulk, a zkušený forvard napřáhl pravačkou a parádním angličanem překonal Casillase.

Del Bosque následně stáhl matného Matu a poslal na hřiště žolíka Navase, což se projevilo takřka okamžitě - v 55. minutě jej totiž fauloval ve vápně Marcelo, a La Roja tak dostala jedinečnou - a zároveň poslední - příležitost s výsledkem ještě něco udělat. Míč si na bílý puntík postavil Sergio Ramos, napřáhl se - a minul! Jeho střela sice lízla tyč Césarovy brány, ale to bylo vše..

Nastolené tempo držely oba celky i v závěrečné třetině utkání za prakticky rozhodnutého stavu; Španělé volili komplikovanější útočné akce (jako například barcelonskou spolupráci Xavi - Iniesta - Pedro, od nějž se míč dostal zpět k Iniestovi, který sice nasadil jesle Silvovi, ale César jeho střelu po zemi bez problémů lapil), Brazilci byli přímočařejší (dlouhý míč z hloubi pole našel Hulka, který se ocitl sám před Casillasem, jenž však celou situaci přečetl a včasným vyběhnutím zabránil forvardovi Zenitu skórovat poprvé na turnaji).

K poslednímu španělskému střídání došlo ještě před uplynutím hodiny hry, a i David Villa, který přišel za Torrese, ofenzivu hostí hodně okysličil; nacvičené kombinace mistrů světa však byly neefektivní a nepředstavovali skutečné nebezpečí, zatímco Brazilcům stačilo obrat soupeře o míč a byla z toho zajímavá situace, jak ukázala promptní rána Marcela z úhlu do boční sítě.

Finální direkt španělským nadějím zasadila 68. minuta - Brazilci rychle přenesli hru dopředu na Neymara, který šel sám na bránu, načež jej poslední instance Piqué vzal přes kotník způsobem, který nepřipouštěl námitek; stoper Barcelony dobře věděl, že nemá šanci zasáhnout míč, a logicky byl předčasně poslán do sprch. Z následujícího přímého kopu pak sám poškozen kroutil míč pod víko, ale chybělo mu několik čísel.

Závěrečné minuty se už nesly v takřka exhibičním duchu; slalom Neymara z půlky hřiště zavřeli před vápnem společnými silami Alba s Azpilicuetou, na druhé straně pak hloupou ztrátu Alvese málem potrestali Villa s Pedrem, jemuž však dnes v souboji s Césarem zkrátka nebylo souzeno..

Brazilský gólman vůbec v posledních okamžicích dokonale deptal snahu Španělů dosáhnout alespoň gólu útěchy; poté, co výtečným reflexem vyrazil Pedrovu chytrou ránu na roh, totiž ještě stihl efektní robinzonádou zneškodnit finální pokus Villy. Ne, tohle zkrátka nebyl španělský večer - Del Bosqueho svěřenci tak museli jen trpce přihlížet, jak téměř 74 tisíc fanoušků na Maracaná oslavuje se závěrečným hvizdem svoje zlaté hrdiny..

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (1253)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele