předkolo playoff - odvety
22.02.2024 21:00 CET
4 : 1
(1:1)
Stadión:
epet ARENA, Praha

Reportáž

Lukáš Haraslín (© AFP)

Sparťané nabídli Letné velkolepý večer, závěr odvety s Turky proměnili v exhibici

Sparta zvládla odvetu prvního vyřazovacího kola Evropské ligy proti Galatasarayi a díky domácí výhře 4:1 si poprvé od roku 2016 zahraje osmifinále této soutěže. Na poločasovou remízu zareagoval realizační tým letenského celku nasazením Indrita Tuciho, jenž nejprve sám srovnal skóre dvojzápasu a 10 minut před koncem vyslal do rozhodujícího úniku skórujícího Lukáše Haraslína. Závěrečnou fázi duelu výrazně ovlivnilo vyloučení Kaana Ayhana, které odstartovalo zhroucení tureckého soka.

Sparta v bouřlivém Istanbulu zaujala svým výkonem a po bleskovém potrestání červené karty Victora Nelssona to vypadalo na zisk nadějné remízy. Pak byl však vyloučen také Matěj Ryneš a ve vypjatém závěru rozhodl Argentinec Mauro Icardi. Letenské navíc výrazně oslabila i žlutá napomenutí, ta totiž pro pražskou odvetu vyřadila ze hry Ladislava Krejčího i Veljka Birmančeviće.

Letenští do zápasu vlétli ve velkém stylu a už v osmé minutě se ujali vedení. Kaan Kairinen vyslal za tureckou obranu nastartovaného Ángela Preciada, jenž si poradil tváří v tvář Fernandovi Muslerovi a elegantním lobem otevřel skóre. Vedení však netrvalo dlouho, neboť se v 16. minutě po závaru před sparťanskou brankou prosadil hlavou Abdülkerim Bardakci. Na další výraznější šanci se čekalo až do 39. minuty, kdy po přihrávce Preciada zakončoval zblízka patičkou Victor Olatunji, Muslera byl ovšem pozorný a míč vyrazil.

Krátce po změně stran zkusil štěstí z hranice šestnáctky Haraslín, technickým pokusem ale poslal míč jen kousek nad břevno. Následně se sám na branku Galatasaraye řítil Olatunji, v závěrečné fázi ale dlouho otálel a v lepším zakončení mu stihl na poslední chvíli zamezit vracející se Bardakci. O poznání hůř si v osobním souboji vedl Ayhan, jenž v 70. minutě uviděl za tvrdý faul na Haraslína červenou kartu.

Početní výhodu sparťané využili téměř okamžitě. Centr Jaroslava Zeleného našel ve vápně nabíhajícího Tuciho, jenž hlavou umístil míč k levé tyči. Netrvalo dlouho a k vidění byla další gólová radost. Tuci našel skvělým pasem na levé straně rozběhnutého Haraslína, který si potáhl míč do šestnáctky a střelou ke vzdálenější tyči zvýšil na 3:1. Pojistku v podobě čtvrté branky pak v nastavení přidal po krásné souhře Jan Kuchta.

Fotbalisté Sparty tak využili již tradičně vyprodané Letné a napříč soutěžemi zvítězili na svém hřišti posedmé za sebou. Jejich dalšího soupeře určí los konaný 23. února.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (1103)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele