základní skupiny - skupina D, 5. kolo
30.11.2023 18:45 CET
0 : 1
(0:0)
Stadión:
Merkur Arena, Graz

Reportáž

John Yeboah (© AFP)

Raków výhrou v Rakousku zůstal ve hře o pohárové jaro. Zklamaný Sturm bude hájit třetí pozici

Fotbalisté Rakówa zvítězili v pátém kole skupiny D Evropské ligy na půdě Sturmu Graz 1:0 a uchovali si šanci na účast v jarní fázi Konferenční ligy. Přestože byl polský mistr celé utkání aktivnějším z obou soupeřů, především v první půli ho trápila mizerná koncovka. Když už to vypadalo, že zápas v poklidu směřuje k remíze, ocitl se v závěru v malém vápně osamocený střídající John Yeboah a pohotovou ranou na zadní tyč rozhodl o tříbodovém zisku polského mistra, který se v tabulce bodově dotáhl právě na Rakušany.

Hráči Sturmu Graz měli stále reálnou šanci na postup do play off Evropské ligy, jelikož se nacházeli na třetí příčce s tříbodovou ztrátou na druhý Sporting. K tomuto cíli ovšem potřebovali bezpodmínečně porazit na vlastní půdě Raków. To se nejevilo jako příliš složitý úkol, jelikož polský celek nasbíral za čtyři utkání ve skupině jediný bod, přičemž vstřelil pouze dvě branky. Nedařilo se mu navíc ani v domácí soutěži, kde dvakrát v řadě klopýtl.

Úřadující mistr polské Ekstraklasy si chtěl rozhodně uchovat šanci na evropské jaro do posledního duelu, čemuž napovídal jeho aktivní vstup do utkání v Rakousku. Blízko vedoucí trefě byl zhruba po čtvrthodině hry 19letý útočník Ante Crnac, jenž však těžkým volejem po standardní situaci těsně minul. Krátce nato se na druhé straně do dobré střelecké pozice individuálně prodral Manprit Sarkaria, ten ovšem s přispěním teče jednoho z bránících hráčů nechal vyniknout gólmana Vladana Kovačeviče.

Jeho protějšek mezi třemi tyčemi Grazu Kjell Scherpen musel být poprvé v permanenci až po změně stran, když brilantním zákrokem zlikvidoval přízemní ránu Marcina Cebuly. Osud týmu z Čenstochové v pohárové Evropě tak měl možnost zpečetit Alexander Prass, jenže ten razantní pokus nasměroval přímo na Kovačeviče. Čtyři střídání hostům do závěrečné čtvrthodiny výrazně pomohly, jelikož právě jedna z nových tváří na hrací ploše Yeboah v 81. minutě ranou z malého vápna rozhodl.

Sturm Graz tak důležitý zápas nezvládl a doma překvapivě nezískal ani bod. Následující kolo je na programu 14. prosince. Rakouský celek zavítá na stadion lisabonského Sportingu, Raków doma přivítá Atalantu.

Autor: Livesport.cz / Martin Záboj

Komentáře (2)

Přidat komentář
Elmas

0:0

Reagovat
John Obi Mikel

0:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele