základní skupiny - skupina C, 2. kolo
05.10.2023 18:45 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Rychle nabyté vedení sparťanů znegoval Vindahl. V Seville rozhodl malý velký muž Isco

Sparťané padli ve druhém kole skupiny C Evropské ligy na půdě Betisu Sevilla 1:2. Skóre duelu hraného ve více než 30stupňovém vedru otevřel už ve třetí minutě v situaci jeden na jednoho parádní ranou Srb Veljko Birmančević. Rudí však vedení dlouho neudrželi, poněvadž po velké minele Petera Vindahla uklidil míč do prázdné brány teprve 18letý Assane Diao, jenž se prosadil ve třetím utkání v řadě. Český mistr nakonec nedosáhl ani na bod, neboť v závěrečné čtvrthodině zajistil Andalusanům výhru netradičně hlavou jen 176 centimetrů vysoký Isco.

Český klub nesoucí název po starověkých bojovnících Řecka zvládal náročný rozpis chvályhodně, počínaje comebackem v pětigólovém dramatu proti Arisu Limassol. Ligové derby se Slavií pak pojal jako bitvu doslova, získaný bod znamenal jedinou ztrátu poslední doby. Generálka proti Plzni již byla vítězná, nejtěžší skupinová prověrka však Spartu teprve čekala. Španělský Betis platil navzdory úvodnímu zaváhání na půdě Rangers za jasného favorita na postup, v posledním ligovém utkání navíc porazil Valencii jasně 3:0.

Krátce po zahájení utkání dostal od Matěje Ryneše fantastický balon za obranu Birmančević a v souboji tváří v tvář s brankářem ho s ledovým klidem překonal, a Letenští se tak ujali bleskurychlého vedení. O chvíli později mohlo být pro Spartu ještě lépe. Z hloubi pole vyslal milimetrově přesnou průnikovku kapitán Ladislav Krejčí, Tomáš Wiesner si nicméně míč nezpracoval.

Z následného protiútoku ovšem udeřili domácí. Po obrovské hrubce Vindahla do prázdné brány zakončovala kometa Diao. Rudé ale rychlý vyrovnávací gól nevykolejil, a i nadále byli velmi aktivní. Obrovskou šanci měl krátce po půlhodině Ryneš, který ovšem nestřílel vůbec dobře a minul.

Ke třem bodům mohl Betis chvíli po změně stran přiblížit Isco. Šikovný záložník svým přímým kopem ale netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Po zaváhání Guida Rodrígueze našel Birmančević Qazima Laciho, albánskému záložníkovi ovšem ránu tečoval nad břevno stoper Germán Pezzella. Vindahl svou chybu ale odčinil, poněvadž zakončení Aitora Ruibala mělo gólové parametry.

V závěru už Sparta rezignovala na útočné snahy, což se jí také vymstilo. Centr z hloubi pole si našel Isco, který sice nepatří mezi nejvyšší hráče, avšak tuto šanci proměnil a zajistil týmu ze Sevilly tři body. Na konci nastaveného času dostal parádní balon Adam Karabec, jeho hlavička zblízka ale letěla nad bránu.

Betis tak potvrdil roli favorita a ve skupině C si připsal první triumf. Další zápas v rámci Evropské ligy jej čeká 26. října, kdy vyzve Aris Limassol na jeho hřišti. Sparta téhož dne svede na Letné duel s Rangers.

Autor: Livesport.cz / Vojtěch Kryštof

Komentáře (371)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele