základní skupiny - skupina H, 1. kolo
21.09.2023 18:45 CET
4 : 0
(2:0)

Reportáž

Debutující Kovář se na nulu s Häckenem nenadřel. Bayer zničil obranu vedenou slávistou

Švédský Häcken se nedokázal vzepřít prognózám a v prvním kole skupiny H Evropské ligy prohrál na hřišti Leverkusenu 0:4. Obrana hostů, v jejímž srdci nastoupil kmenový hráč Slavie Aiham Ousou, nezachytila start zápasu a v úvodních 16 minutách hned dvakrát inkasovala. Rychlým zásahům přes celé hřiště přihlížel i Matěj Kovář, jenž se mezi třemi tyčemi Bayeru objevil poprvé a svůj debut oslavil takřka bezproblémovým čistým kontem. Adam Hložek se na trávník dostal v 73. minutě v čase čtyřgólového vedení domácích a k jeho dalšímu navýšení nepřispěl.

Hráči Leverkusenu sehráli v pátek velmi atraktivní duel s mistrovským Bayernem Mnichov a po zásluze si odvezli z mnichovské Allianz Areny remízu 2:2. Tentokrát je čekal o poznání jednodušší soupeř, když přivítali švédského mistra z Häckenu. Ten se do paměti českých fanoušků zapsal zejména v roce 2013 konfrontací s pražskou Spartou, kterou ve druhém předkole Evropské ligy vyřadil.

Xabi Alonso sice udělal oproti bundesligovému šlágru několik změn v sestavě, klíčový muž Florian Wirtz ale nastoupil a hned v úvodu vymyslel šanci pro Amineho Adliho. Hložkův konkurent ovšem trefil jen prostředek brány a Peter Abrahamsson bez problémů zasáhl. V 10. minutě to tak na sebe vzal sám Wirtz. Toho do souboje s gólmanem krásně vyslal Victor Boniface a technicky nadaný záložník chytrým lobem otevřel skóre. Brzy nato vstřelili Farmaceuti druhý gól. Tentokrát k tomu využili fantastického nákopu Granita Xhaky z hloubi poli, který přímo pod břevno uklidil z voleje Adli. Po půlhodině hry ukázal Xhaka další ze svých předností, nicméně Abrahamsson tvrdý projektil z dálky konečky prstů zneškodnil.

Jiskra naděje pro hosty vysvitla po hodině hry, kdy litevský sudí uvažoval o odpískání penalty v jejich prospěch, nakonec tak ale neučinil. Zklamání Seveřanů posléze umocnil aktivní Boniface, jenž se dočkal zasloužené trefy, když doslova procedil míč přes 35letého gólmana. Ten v 70. minutě lovil míč ze sítě počtvrté, exhibiční kombinaci uprostřed vápna zakončil přesně k pravé tyči Jonas Hofmann.

Bayer tak splnil veškerá očekávání a připsal si zasloužené tři body. V dalším kole vyzve 5. října opět severského soupeře, a to venku dánské Molde. Häcken přivítá ve stejný den Karabach.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Břečka

Komentáře (3)

Přidat komentář
John Obi Mikel

2:1

Reagovat
Elmas

2-0

Reagovat
Werkrider

Měl tam pár dobrých zákroků, měl tam dvě chybičky v rozehrávce. Jinak pohoda.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele