základní skupiny - skupina B, 2. kolo
05.10.2023 18:45 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Strádání Ajaxu neskončilo ani v Aténách, Nizozemce o výhru připravil veterán Vida

Ajax ve druhém kole skupiny B Evropské ligy remizoval na hřišti AEK Atény 1:1. Skóre otevřel půl hodiny po úvodním hvizdu nizozemský tým, když Steven Bergwijn z pokutového kopu potrestal faul na vlastní osobu. Vyrovnání zajistil žlutočerným v 75. minutě zkušený Chorvat Domagoj Vida. Hosté tak nevyhráli šestý soutěžní duel v řadě, na vítězství čekají od 24. srpna, kdy uspěli v Razgradu.

Žlutočerným se na úvod podařil husarský kousek, když poprvé od roku 1976 zvítězili na anglické půdě. Ze hřiště Brightonu, který byl označován za černého koně celé soutěže, si totiž po divokém průběhu odvezli všechny body. Další úkol je čekal proti velkoklubu z Amsterdamu, který s řeckými týmy neprohrál už 11 zápasů v řadě. Nyní se ale nacházel ve výkonnostní krizi, jež vygradovala v nedávném derby s Feyenoordem. To přerušily nepokoje fanoušků, což vyústilo v odvolání sportovního ředitele.

Řecký tým, který nastoupil se základní jedenáctkou složenou výhradně z legionářů, spoléhal v úvodu duelu na brejky. Ve statistice držení míče za Holanďany zaostával, přesto ohrozil branku jako první. Opravdovou gólovku nicméně získal ve 13. minutě tým z Benátek severu zásluhou parádní individuální akce Carlose Forbse. Jeho ránu k pravé tyčce výtečně zlikvidoval Cican Stanković.

Další zákroky bývalé jedničky RB Salzburg athénský celek povzbudily k sebevědomějšímu projevu a obraz zápasu se vyrovnal. Vzápětí však přišel za nově nabitou pýchu krutý trest, po ztrátě AEK utekl Bergwijn a Orbelín Pineda ho ve vápně stáhl k zemi. Penaltu si vzal právě faulovaný hráč a po půlhodině hry přízemní ranou k levé tyči otevřel skóre zápasu. Ani inkasovaná branka Stankoviće nerozhodila a jen kvůli němu nevstřelil amsterdamský rodák v závěru první půle druhý gól.

Druhý poločas probíhal od počátku velmi nervózně, oba celky se prezentovaly spíše hrubými zákroky než pohlednou hrou. Z první pořádné akce druhého poločasu přišlo ovšem vyrovnání. Vida poslal v 75. minutě balon hlavou do sítě po skvělém centru z dílny Nordina Ambrata. Maročan tak přinutil funkcionáře Ajaxu zalitovat, že ho ve 13 letech kvůli pomalému dozrávání kostí vyhodili ze své akademie.

Ajax na vyrovnání již odpovědět nedokázal a také druhý duel de Godenzonen ve skupinové fázi skončil remízou. Další soupeř jej bude čekat 26. října na hřišti Brightonu, zatímco AEK ve stejný den zavítá do Marseille.

Autor: Livesport.cz / Tadeáš Rulf

Komentáře (2)

Přidat komentář
Elmas

0:2

Reagovat
FC-RUBRIKA

ja uz mam pri te rozehravce ajaxu sevreny zaludek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele