finále
18.05.2016 20:45 CET
1 : 3
(1:0)

Reportáž

Sevilla po strhujícím obratu kraluje Evropské lize i do třetice

Ještě po prvním poločase se zdálo, že sevillská nadvláda v Evropské lize skončí na lopatě Liverpoolu. Anglický celek byl ve všech směrech lepší a zaslouženě vedl po parádní trefě Sturridge, jenže po změně stran se karta zcela obrátila. Svěřenci Unaie Emeryho třemi góly během pětadvaceti minut otočili utkání ve svůj prospěch a triumfují tak v této soutěži již potřetí za sebou.

Liverpool sice v úvodních minutách přenechal herní iniciativu soupeři, přesto to byl právě anglický tým, který se dostal k první střele utkání. Emre Çan však svou ranou zdálky brankáře Soria sotva protáhl. O další vzruch se postaral centr Nathaniela Clynea, ovšem hlavičku Daniela Sturridge stačila obrana Sevilly odpálit do bezpečí a záhy neuspěl s dravým průnikem ani Roberto Firmino, jenž se marně dožadoval odpískání pokutového kopu za otření Escuderovy ruky o míč.

Aktivita Liverpoolských směrem dopředu pokračovala i po dvaceti minutách, kdy se po Lallanově kolmici dostal k zakončení Sturridge, jenže z ostrého úhlu vyběhnuvšího Soriu nepřekonal. Teprve pak se osmělili i hráči Sevilly a do té doby neviditelný Kevin Gameiro, jenž nejprve vybojoval rohový kop a poté z něj vytěžil akrobatické zakončení nůžkami, které skončilo asi metr od Mignoletovy pravé tyče.

V pětatřicáté minutě naděje sevillských na obhajobu titulu utrpěly pořádnou trhlinu, a to kvůli skvostné trefě Daniela Sturridge. Anglický útočník totiž z hloubi šestnáctky předvedl křižnou ránu "šajtlí", která zapadla přesně k tyči a Soria se tentokrát natahoval marně.

Liverpool se tlačil kupředu i nadále ve snaze přetavit vlnu euforie v ještě vyšší náskok, dokud je Sevilla v útlumu. Velmi blízko k tomu měl z rohového kopu Dejan Lovren, jehož hlavička propadla až do sítě, ovšem za přispění všudybyla Sturridge, který se v tu chvíli nacházel v ofsajdu. Hned vzápětí se znovu přihodilo, že hráč španělského celku zahrál ve vlastní šestnáctce rukou, avšak i v případě Krychowiakova zdánlivého provinění zůstala píšťalka sudího Erikssona němá.

Když pak po dalším výtečném centru Clynea těsně neuspěl hyperaktivní Sturridge, skončila první půle těsným vedením liverpoolských 1:0 a Sevilla měla o přestávce hodně co napravovat. A motivační řeč Unaie Emeryho slavila snad ještě rychlejší úspěch, než možná španělský kouč čekal sám. Sevillští totiž srovnali hned dvacet vteřin po změně stran, když pravý bek Mariano podnikl výborný průnik skrze dva bránící hráče a přízemním centrem našel před prázdnou brankou číhajícího Gameira, jenž nezaváhal.

Zničehonic tak byla najednou na koni Sevilla a hladový Gameiro se jen pár minut po své vyrovnávací trefě dokonce řítil sám na brankáře Mignoleta. Na poslední chvíli mu však stihnul zkřížit cestu Kolo Touré. V šedesáté minutě pak měl francouzský útočník na kopačce obrat, jenže po N’Zonziho prodloužení vhazování trefil z výtečné pozice pouze střed brány a tím pádem připraveného Mignoleta.

Zaskočený Liverpool však přesto náporu oživeného soupeře neodolal. Krátce po hodině hry totiž obhájci trofeje předvedli skvostnou kombinaci Vitola s Banegou, na jejímž konci stanul kapitán Coke, jenž se trefil prudkou přízemní ranou přesně k tyči.

Stejně jako v první půli dominoval Liverpool, najednou bylo plné hřiště sevillských. Jenže zatímco Angličané své převahy využít k navýšení skóre nedokázali, Sevilla byla nekompromisní. Sedm minut po svém prvním gólu se totiž Coke dostal do další obrovské šance paradoxně díky tečované přihrávce protihráče Coutinha, a tak ani nehrálo roli jeho postavení mimo hru. Tváří v tvář Mignoletovi sevillský kapitán nezaváhal, byť si belgický gólman na jeho střelu sáhl.

Sevilla tak za pouhých pětadvacet minut otočila skóre třemi góly a historický úspěch v podobě tří titulů Evropské ligy za sebou měla na dosah. Liverpool se sice odmítal vzdát, jenže čas na další zvrat se mu povážlivě krátil a Jürgen Klopp deset minut před koncem vsadil vše na jednu kartu, kdy stopera Tourého nahradil Christian Benteke. Místo náporu Reds se ale vytrvale hrálo na jejich vlastní polovině. Sevillští již zkrátka měli utkání zcela ve své moci a zaslouženě zvítězili 3:1.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1882)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele