základní skupiny - skupina I
20.09.2012 21:05 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Sparta odjíždí z Lyonu se zaslouženou prohrou

Pražská Sparta započala toulku Evropskou ligou porážkou na půdě Olympique Lyon a v přetěžké skupině je po prvním hracím kole na poslední příčce. Z hlediska postupových ambicí letenských fotbalistů se ovšem příznivý výsledek urodil na San Mamés, kde místní Athletic Club pouze remizoval s izraelským mistrem Ironi Kiryat Shmona.

Sparťani vykročili do utkání bez bázně a hany, soupeře se pokusili rozladit fyzicky náročným presingem v hloubi jeho pole a do útočných výpadů neváhali zapojit více hráčů. Les Gonés ovšem výtečně bránili, veškeré šturmy protivníka likvidovali buďto v samém zárodku, anebo později kolem šestnáctky, do níž se letenský mančaft prakticky nepodíval. Dobrou obranou hrou se prezentovali i hosté, jejichž defenzivním valem se ovšem francouzský celek dokázal proklubat k několika velmi zajímavým, ve dvou případech dokonce tutovým příležitostem, jejichž hlavním činitelem byl francouzský útočník Bafetimbi Gomis.

Při absenci Yoanna Gourcuffa se dirigentské role zhostil Alexandre Lacazette, případně velmi dobře hrající Anthony Réveillére či Clément Grenier, kteří společně připravili všechny příležitostí OL. Sedmadvacetiletý Gomis načal své střelecké trápení v páté minutě, kdy po přiťuknutí Lacazetteho z šestnáctky vyzkoušel pevnost reklamních panelů. Plejádu skutečně otřesných zakončení Gomise odstartoval samostatný únik po krásné kolmici Greniera, po níž lyonský forvard při samostatném úniku jen lehoulince poškádlil Vaclíka nedůraznou, chabou střelou.

Vůbec největší příležitost prvního dějství si osminásobný reprezentant Les Bleus vypracoval ve jednatřicáté minutě, kdy jej vynikající kolmicí nalezl v šestnáctce Lacazette. Gomis se ocitl osamocen před Vaclíkem, jenž kvapným výběhem dokázal zmenšit střelci úhel natolik, že talentovaného čapáka pouze napálil.

Ve čtyřicáté minutě přišel moment, na nějž se nedívalo moc pěkně. Pozdější nešťastník Kadeřábek se na půlící čáře srazil s Mohamadou Dabem, který se v bezvědomí skácel na hřiště. Na hřiště se okamžitě seběhl tým mediků, po jejichž zásahu se sice pětadvacetiletý rodák z Dakaru probudil, ale s podezřením na otřes mozku byl odnesen do útrob stadionu a pravděpodobně odvezen do nemocnice.

Po delší odmlce se do konce prvního dějství nic nestalo, zato po obrátce začalo být před sparťanskou brankou rušno a dusno. Již průběh prvního dějství naznačoval, že Lyon nehodlá Spartě přenechat byť jediný bod, což potvrdil již po třech minutách hry Lisandro, jehož ránu z cirka dvaceti metrů Vaclík vytáhl na roh. V šestapadesáté minutě se dostal do další tutovky Gomis, ovšem osamocen na penaltě vysoko přestřelil, čemuž se vytáhlý bijec už jen pousmál.

Přesně po hodině hry se jednoznačně lepší Lyon dočkal první trefy. Grenier odeslal od růžku parádní centr, jenž doletěl na hlavičku Gomise, jenž s velký přispěním tečujícího Kadeřábka uklidil balón do sítě a mohl vytáhnout na oslavu branky dudlík. Neuběhly ani dvě minuty a Sparta se dopustila obrovské hrubky - Lacazette na kraji šestnáctky obešel Manuela Pamiče, vloudil se do šestnáctky a přihrál Gomisovi, jenž přenechal balón patičkou Lisandru Lopézovi a ten vyškolil Vaclíka přesnou střelou mezi nohy.

O chvíli později mohl snížit stav kapitán Sparty Jiří Jarošík, jenž rybičkou vletěl do centru Hušbauera, ale jeho hlavička zamířila přímo do rukavic připraveného Vercoutreho. Lyon oponoval obrovskou příležitostí po Lacazetteho a Lisandrově ťukesu, po níž druhý jmenovaný na Vaclíka nevyzrál. Odražený balón si to ovšem před prázdnou brankou namířil k Grenierovi, jenž ve skluzu odkrytou svatyni nezasáhl. Tedy zasáhl, avšak pouze tyč.

Dvoubrankové vedení Lyon uspokojilo a ukonejšilo, již se nehnal do ofenzívy a neváhal vystřídat útočné duo Lisandro - Gomis. V sedmasedmdesáté minutě přišel za stagnující herní projev trest, jenž Sparťanům vlil adrenalin do žil. Ústřední postavou následujících minut se stal Ladislav Krejčí, jenž využil perfektní práce Kadeřábka a Kadlece, po jehož přihrávce sice talentovaný záložník neměl jednoduchou úlohu, ale vynikající křižnou střelou nedal brankáři Olympique šanci.

Po stav snižující trefě byl Krejčí namlsaný a zanedlouho se pokusil zpoza šestnáctky vypálit, ale jeho velice dobrý technický obstřel poškádlil pouze horní síť Vercoutreho branky. Nejlepší francouzský celek poslední fotbalové dekády ovšem odvětil obrovskou příležitostí Malbranqua, proti jehož výborné střele z šestnáctky vyrukoval Vaclík s úchvatnou a báječnou robinsonádou.

Trenér Sparty Vítězslav Lavička posléze zariskoval, když poslal na hřiště útočníka Balaje. Do dobré příležitosti se ovšem dostal Kadeřábek, jehož hlavička si to namířila jen těsně vedle pravé tyče. Ačkoliv se Sparta v posledních minutách snažila o zvrácení nepříznivého stavu, do vyloženější gólovky se nedostala. Upřímně řečeno by případný bod byl nezasloužený, ačkoliv mužstvo podalo dobrý výkon.

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (837)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele