1/16 finále - odvety
24.02.2011 19:00 CET
1 : 0
(0:0)
Stadión:
Anfield, Liverpool

Reportáž

Kuijtův gól ukončil sen Sparty, dál jde Liverpool

Pražská Sparta, ač odehrála na Anfield Road vyrovnanou partii, v Evropské lize končí. Gól Dirka Kuijta ze samotného závěru utkání ukončil její sen o postupu do osmifinále, kde anglický tým čeká lepší z dvojice Lech Poznaň - SC Braga.

Liverpool se na domácí vítězství hodně nadřel, přitom mohl mít situaci o hodně ulehčenou již od druhé minuty utkání. Hvězda prvního utkání v Praze Manuel Pamić zahrál v šestnáctce rukou, čímž zamezil v postupu Dirku Kuijtovi, nicméně srbský sudí Mazič do píšťalky nezadul.

Sparta si svou první vážnější šanci vypracovala o dvě minuty později, Kyrgiakos prodloužil v pokutovém území míč jen za sebe, jenomže jak Kadlecovi tak i Sionkovi se nepodařilo Reinu překonat. Hosté pak i nadále pokračovali ve svém sympatickém projevu, do zakončení se nejčastěji dostávali Kadlec se Sionkem, nicméně domácí brankář Pepe Reina většinou příliš práce neměl.

V hlučném sparťanském kotli to velmi zašumělo v sedmnácté minutě. Řecký stoper Kyrgiakos si naskočil na rohový kop a hlavou jej poslal k Blažkově pravé tyči, kam se ale brankář Sparty dokázal natáhnout a vytáhnout míč na další roh.

Ve dvaadvacáté minutě si podobně jako v Praze vybral při centrovaném míči slabší chvilku strážce liverpoolských tyčí Reina. Jeho podskočení rohového kopu ale Sparťané nevyužili, neboť Sionko a ani Kadlec nedokázal obránce The Reds přetlačit. Prakticky vzápětí pak přišla další obrovská šance Liverpoolu, Kelly unikl po postranní čáře a centr do šestnáctky našel na penaltě Meirelese, jenomže tomu se ve skluzu povedlo zakončit pouze nad Blažkovu branku.

V minutě pětadvacáté si pak mohli fanoušci hostí oddechnout znovu, když střelu Colea vyrazil Blažek jen před sebe, kde naštěstí před ním stál Řepka, jemuž se povedlo odpravit míč do bezpečí.

O deset minut později Liverpool opět zahrozil z brejku. Kadlec sobecky vyřešil nadějnou situaci, Kuijt pak předložil míč do poloodkryté branky N’Gogovi, jenomže ten trefil pouze přemisťujícího se Blažka, jenž následně uhasil požár i před dorážejícím Colem.

Závěr prvního poločasu orámovaly šance na obou stranách. V jednu chvíli bylo Pražanů v šestnáctce hned pět, nicméně Kušnírův míč pod sebe Matějovský špatně trefil. Vzápětí pak Lucas pálil nebezpečně půl metru od levé tyče a do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu.

Druhý poločas už takovou fotbalovou krásu nenabídl a na výraznější momenty se muselo čekat do poslední čtvrthodiny. Blažek se nejprve vyznamenal vyběhnutím proti N’Gogovi a po nepovedené Kuijtově střelu.

Méně úspěšný pak bývalý reprezentační brankář už byl v 86. minutě. Dirk Kuijt si naskočil na rohový kop Raúla Meirelese a hlavou rozhodl o osudu utkání, na němž nic nezměnily už ani dva průniky Colea z nastaveného času.

Sparta se tak s Evropskou ligou rozloučila s výkonem, za který se rozhodně nemusí stydět.

Autor: Daniel Polách

Komentáře (1426)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele