semifinále - 1. zápasy
28.04.2011 21:05 CET
5 : 1
(0:1)

Reportáž

Porto díky fenomenálnímu Falcaovi rozstřílelo Villarreal

Porto ještě o poločase prohrávalo s Villarrealem 0:1, pak se však čtyřikrát trefil kanonýr Falcao a domácí jsou prakticky jasně ve finále Evropské ligy. Utkání bylo poměrně vyrovnané, Villarreal však dostal lekci z efektivity a veze si do odvety debakl.

Domácí se do svého soupeře pustili zostra, hned po pár vteřinách odcentroval z levé strany Cristian Rodriguez a před dobíhajícím Falcaem na poslední chvíli odpálil míč Diego Lopéz. V sedmé minutě na sebe poprvé upozornili hosté z Villarrealu a hned z toho byla obrovská příležitost, když se sám na Heltona hnal Nilmar, místo přihrávky Rossimu však vystřelil a domácí brankář jeho ránu na přední tyč vyrazil na roh.

I nadále se hrál velmi atraktivní fotbal na obě strany, ovšem na další nebezpečnou střelu se čekalo až do pětadvacáté minuty, kdy to zkoušel z volného přímého kopu Hulk, jenže přestřelil. Hned o pár sekund později Rossi nádherně našel Nilmara, ten šel podruhé v zápase ze strany sám na Heltona, tentokrát se rozhodl přihrávat, míč však vypíchl Rossimu od nohy Rolando. V osmadvacáté minutě dostal Rossi další perfektní pas za obranu, italský útočník obešel Heltona, zasunutí do prázdné branky ovšem ve skluzu odvrátil znovu pozorný Rolando.

Z následného rohu odcentroval Cazorla na hranici šestnáctky na Rossiho, jeho rána z první spadla přesně do náruče domácího brankáře. Po půlhodině hry si pětadvacet metrů od branky Villarrealu ideálně zpracoval míč Hulk, jeho dělovka prosvištěla jen těsně vedle levé tyče Lopézovy svatyně. Deset minut před přestávkou vrátil balón před bránu Nilmar, Rossiho střela však přehodila nejen Heltona, ale i bránu.

Na druhé straně pro změnu pálil Guarín, Lopéz byl na místě a míč vyrazil. Pak centroval z levé strany Cristian Rodriguez, na míč ovšem na poslední chvíli nedosáhl Falcao. Porto se do vyložených šancí nedostávalo, prakticky jediné ohrožení hostující branky znamenaly dalekonosné rány, na ně byl ale Diego Lopéz připraven. V poslední minutě první půle se uvolnil ve středu hřiště Borja Valero, našel na pravé strany naběhnutého Nilmara, na jehož perfektní centr na přední tyč si naskočil Cani a překonal Heltona.

Ještě v nastavení první půle tečoval Hulkův centr Marchena a nechybělo mnoho, aby míč zapadl za záda překvapeného Diega Lopéze. Nakonec z toho však byla jen tyč, Villarreal tedy po úvodním dějství překvapivě, ovšem zaslouženě, vedl na půdě Porta 1:0.

Tři minuty po pauze mohl pelášit sám na Heltona Cazorla, špatně si však míč zpracoval a celou akci zbrzdil. Z protiútoku se za obranu dostal domácí Falcao, obešel Diega Lopeze, kterému nezbylo nic jiného, než kolumbijského útočníka srazit na zem. Kopala se tedy penalta, ke které se postavil sám faulovaný Falcao a připsal si tak již svůj dvanáctý gól v letošní sezoně Evropské ligy.

Po centru Guarína nebezpečně hlavičkoval Cristian Rodriguez, ovšem branku netrefil. Guarín prokázal výborné fotbalové myšlení i po hodině hry, kdy se z hranice pokutového území snažil přehodit Lopeze, bohužel pro domácí však branku přestřelil. Co se mu však nepodařilo v minutě šedesáté, napravil hned o minutu později, kdy dostal přihrávku na pravou stranu, pohrál si s Catalou a nadvakrát překonal Diega Lopeze.

Guarín byl při chuti, hned v další akci perfektně našel před brankou Falcaa, ten ale v rozhodující chvíli podklouzl a zakončoval netypicky bokem, což nemohlo na hostujícího brankáře stačit. V šedesáté sedmé minutě se na pravé straně perfektně uvolnil Hulk, před brankou našel opět dokonale připraveného Falcaa, jenž byl (ostatně jako vždy) přesně tam, kde měl být a do prázdné branky doklepl míč.

Patnáct minut před koncem se hosté absolutně nedohodli na ofsajdové pasti, Guarín tak s přehledem našel Falcaa (koho jiného) a ten hlavou nedal hostujícímu gólmanovi žádnou šanci. Falcao tak zkompletoval hattrick a v tu chvíli měl na svém kontě již neuvěřitelných patnáct branek v Evropské lize! Pro srovnání, český útočník ve službách CSKA Tomáš Necid je v tabulce střelců třetí a na svém kontě má šest přesných zásahů.

Sedm minut před koncem zahrál rukou mimo pokutové území Helton, byla z toho však nakonec pouze karta barvy žluté. K další hlavičce se pak dostal Falcao, tentokrát ovšem netrefil prostor mezi třemi tyčemi. V závěru ještě mohl Villarreal alespoň snížit, s Cazorlovou ranou na bližší tyč si ale Helton poradil.

V poslední minutě normální hrací doby odcentroval z levé strany James Rodriguez na zadní tyč, kam si naběhl kdosi v modrobílém pruhovaném dresu, číslem 9 na zádech a zářnou budoucností a hlavou opět chladnokrevně skóroval. Tušíte správně, Falcao! Porto tedy rozstřílelo Villarreal 5:1 a je jednou nohou v finále Evropské ligy. Na závěr jedna statistika, Falcao má na svém kontě 16 gólů v Evropské lize, víc asi netřeba dodávat.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (576)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele