TRENÉRSKÉ ROŠÁDY UPLYNULÉHO TÝDNE

30.05.2004, 22:10
Aktuality
Když se klubu nedaří, je potřeba něco změnit. A tím něčím ve fotbale bylo, jest a vždycky bude výměna trenéra. Uplynulý týden byl na toto téma hodně bohatý a hned šestice velkých evropských klubů se k tomuto kroku odhodlala. Noví kormidelníci budou od příští sezony stát na lavičkách Realu Madrid, Liverpoolu, Juventusu Turín, AS Řím, Bayernu Mnichov, Borussie Dortmund.

Propadákem skončil uplynulý ročník pro Real Madrid a již několik kol před koncem španělské ligy bylo jisté, že klub po jediném roce opustí Carlos Queiroz. Ten v předchozích sezonách vynikl po boku Sira Alexe Fergusona, jemuž dělal v Manchesteru United asistenta. Vedení Realu Madrid proto před rokem neváhalo a okamžitě ho angažovalo na místo Vicente del Bosqueho. Portugalský trenér měl k dispozici hvězdný kádr, s nímž měl obhájit španělský titul a po roční odmlce opět vyhrát Ligu mistrů. Dobývání Evropy začalo dobře. Real byl suverénní jak v nejprestižnější klubové soutěži, tak v domácí lize. První zakolísání přišlo ve finále španělského poháru, v němž královský klub podlehl Zaragoze 2:3. Další hořkou pilulku pak musel klub spolknout ve čtvrtfinále Ligy mistrů. V souboji s Monakem si v domácím prostředí sice vytvořil vítězstvím 4:2 dobrou výchozí pozici do odvety. V ní navíc vedl 1:0, přesto nakonec vypadl. Zbytek zápasu totiž odehráli hráči ve vycházkovém tempu a po porážce 1:3 ztratili další možnou trofej. Touto porážkou se Queirozův tým ponořil do hluboké krize, která vyústila pěti porážkami v posledních pěti ligových kolech a logicky také ovoláním trenéra.

Portugalského kouče nahradil bývalý lodivod reprezentace Jose Antonio Camacho. Jeho jmenování oznámil v pondělí prezident Realu Florentino Perez. Camacho vedl v uplynulé sezoně Benfiku Lisabon, s níž získal portugalský pohár a druhé místo v tamní lize. Do Realu Madrid se vrací, protože za něho v letech 1974 a 1989 odehrál 414 utkání. Jsem zpátky doma. Sem jsem přišel jako chlapec a nyní se vracím jako muž,“ prohlásil trenér, jenž s nejslavnějším klubem světa uzavřel dvouletý kontrakt. Jeho prvním úkolem bude kvalifikovat se do hlavní soutěže Ligy mistrů. K tomu bude mít kvalitnější obranu – z AS Řím totiž přichází nekompromisní argentinský stoper Walter Adrian Samuel.



Pouze několik hodin po Queirozově padla i další hlava. Šest roků stál na lavičce Liverpoolu Gerard Houllier, sedmého se však už nedočká. Hlasy volající po Francouzově odvolání se ozývaly již v průběhu sezony. Od Liverpoolu, který letos v lize ztratil na vítězný Arsenal neuvěřitelných 30 bodů, se totiž již několik let očekává útok na anglický titul. Místo toho ale fanoušci často musejí držet svému klubu palce v boji o účast v Lize mistrů, do jejíhož třetího předkola se nakonec klub přece jenom kvalifikoval. Ani to však Houlliera nezachránilo. Jeho odchod byl emotivní záležitostí a sám Francouz se během loučení neubránil slzám. “Strávil jsem zde šest let. Můžu opustit Liverpool, ale Liverpool neopustí mě. Vrátím se, abych sledoval klub jako fanoušek. V mém srdci je jedním z nejlepších na světě,“ řekl při svém odchodu Houllier, jehož nástupce zatím není znám.

Jako o budoucím manažeru týmu z města Beatles se mluví o valencijském Rafaelu Benitezovi. Vedení anglického celku mu již dokonce nabídlo smlouvu. “Kdbych měl opustit Valencii, bylo by to kvůli velkoklubu. A podle mě Liverpool k takovým patří,“ nechal se slyšet 43letý muž, který španělský celek letos dovedl k triumfu v Poháru UEFA a ve španělské lize. Dalšími adepty na post trenéra Liverpoolu jsou Alan Curbishley z Charltonu, Martin O´Neill z Celtiku Glasgow, Jose Mourinho z Porta, Claudio Ranieri z Chelsea a Didier Deschamps z Monaka.



To, že lavičku Juventusu opustí Marcello Lippi, bylo jisté již několik měsíců dopředu. Světlovlasý trenér již s turínským klubem dosáhl všeho, co dosáhnout mohl. Lippi by se měl v létě ujmout italského národního týmu a díky jeho brzkého oznámení o odchodu mělo vedení klubu dlouhou dobu na hledání nového kouče. Mluvilo se o Didieru Deschampsovi z Monaka a Cesare Prandellim z Parmy. Jméno nového trenéra však všem vyrazilo dech. Stal se jím totiž muž, který v posledních letech hru turínského celku hodně kritizoval – Fabio Capello, který několik hodin před svým jmenováním opustil kvůli finančním problémům a s tím souvisejícím prodejem hráčů AS Řím. Úkol před ním nebude stát jednoduchý. Už proto, že Juventus letos nezískal ani jednu trofej. Capello podepsal se “Starou dámou“ tíletý kontrakt a jeho roční plat by se měl pohybovat kolem dvou milionů liber.

AS Řím bez trenéra dlouho nezůstal. Klub z hlavního města Itálie totiž rychle zareagoval a už v neděli představil jako nového lodivoda Cesare Prandelliho z Parmy, jehož ještě před týdnem viděla většina odborníků na lavičce Juventusu. “Mluvili jsme spolu o plánech klubu pro příšt sezonu a prakticky okamžitě jsme se dohodli na podmínkách kontraktu,“ prohlásil sportovní ředitel AS Franco Baldini. Jmenování Prandelliho udělalo konec spekulacím, že AS by mohl od příští sezony vést Claudio Ranieri.



Pozadu co se týče trenérských změn nezůstalo ani Německo, o což se postarali dva nejznámější kluby – Bayern Mnichov a Borussia Dortmund. Ani jednomu se letošní sezona nevydařila a dohromady nedokázali získat byť jen jedinou trofej.

Bayern Mnichov vedl v posledních letech Ottmar Hitzfeld. Již v průběhu jarní části sezony se mluvilo o tom, že následující sezona bude jeho poslední na lavičce bavorského velkoklubu. Nakonec se jí nedočká a kufry balí již nyní. Velké zklamání zavládlo ve Stuttgartu, protože Hitzfeldovým nástupcem byl jmenován strůjce úspěchu VfB Felix Magath, který podepsal tříletý kontrakt. V klubu bude spolupracovat s velkými jmény německé fotbalové historie jako Karl-Heinz Rummenigge, Franz Beckenbauer a Uli Hoeness. “Jsem si jistý, že budeme dobře vycházet a už se na naší vzájemnou spolupráci velmi těším. Důležité bude, aby Bayern fungoval jako celek,“ prohlásil okamžitě po svém nástupu Magath. Ten své nové ovečky poprvé povede 28. června.

Poslední velkou trenérskou změnou uplynulého týdne je odvolání Matthiase Sammera z lavičky Borussie Dortmund. Velkou ránu utrpěl klub, v němž působí i čeští reprezentanti Tomáš Rosický a Jan Koller, ve třetím předkole Ligy mistrů, v němž překvapivě vypadl s Bruggami. Tím vznikla velká finanční ztráta, kterou se nepodařilo alespoň částečně vyplnit zisky z Poháru UEFA, s nímž se vestfálský celek loučil již ve druhém kole. Tragický ročník pak Borussia zakončila v bundeslize, kde skončila až na šestém místě a v příští sezoně tak bude hrát pouze Pohár Intertoto. Společně jsme se shodli, že v této chvíli je odvolání trenéra tím nejlepším řešením, i když je to pro všechny strany těžké,“ řekl po nedělní schůzce se Sammerem šéf klubu Gerd Niebaum. Bývalý obránce německé reprezentace vedl žlutočerné od léta 2000. Jeho nástupcem by se mohl stát Bert van Marwijk, jenž končí ve Feyenoordu Rotterdam. Nejlepší fotbalista Evropy z roku 1997 by ale nemusel zůstat dlouho bez angažmá, protože se o něho zajímá Stuttgart.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Jen nevím, proč mě to při výběru článku Shrnutí sezóny ve Francii hodí na tohle.

Ale článek to je i tak dobrý.

Reagovat
Webmaster

Jejda, asi sem to poplet...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele