Rozhádané Porto před klíčovými volbami: Skončí čtyřicetiletá vláda "jedné strany"?

25.04., 17:20
Aktuality
Pinto da Costa (© AFP)

V předvečer velkého nedělního utkání na Estádio do Dragão mezi domácím Portem a hostujícím Sportingem CP proběhne na stejném místě zásadní událost pro budoucí chod nejslavnějšího portského klubu. Mezi 9. hodinou ranní a 8. hodinou večerní budou sócios volit svého klubového prezidenta. Mezi kandidáty je opět jméno současného prezidenta šestaosmdesátiletého Pinta da Costy, který se uchází o své šestnácté volební období v řadě. Jeho vyzyvatelé jsou dva - bývalý trenér klubu, který si vyzkoušel angažmá v Chelsea, Tottenhamu nebo Marseille, André Villas-Boas a neúspěšný kandidát z roku 2020, Nuno Lobo.

Každý z trojice kandidátů vzbuzuje z několika důvodů pochybnosti. Největším outsiderem voleb je bezpochyby Nuno Lobo, který před čtyřmi lety skončil na posledním čtvrtém místě se ziskem necelých pěti procent hlasů. Hlavní souboj by se tak měl udat mezi Villas-Boasem a současným prezidentem Pintem da Costou. Nedostatky obou favorizovaných kandidátů jsou na první pohled zřejmé. Bývalý trenér nemá s takto vysokým manažerským postem žádné zkušenosti, kritici dlouholetého prezidenta zase tvrdí, že je dávno za zenitem.

Hlavním tématem je nová akademie

Když se fanoušek nyní, čtyři kola před koncem, podívá na tabulku Ligy Portugal, všimne si, že Portu ve srovnání se Sportingem a Benficou ujel vlak. Sezona je pro klub s každoročními ambicemi na zisk mistrovského titulu zklamáním, ale volby ovládlo zásadnější téma. Porto totiž za lisabonskou konkurencí v posledních letech zaostává v produkci vlastních mladých talentů. Hlavním důvodem tohoto problému je absence centrální tréninkové akademie.

Slova o jejím vybudování rezonují v chodbách Estádio do Dragão už několik let, ale v posledních měsících se stala potencionální akademie nosným tématem předvolebních diskuzí. V současné době jsou tréninkové plochy Porta rozděleny do třech různých areálů, což by se mělo v následujících letech změnit.

Ostatně během posledních dvou týdnů těsně před volbami udělalo současné vedení k vybudování nového areálu stěžejní krok. Pouhých jedenáct dní před volbami klub koupil za 3,5 milionu eur 14 hektarů půdy u obce Maia na periferii Porta, na kterých by měla nová akademie vzniknout. Tímto tahem Pinto da Costa dal najevo, že nepochybuje o další obhajobě mandátu. Stavět by se totiž mělo začít už v pondělí po volbách.

Na nutnosti vybudovat novou akademii a zefektivnit přesun mladých hráčů do dospělé kategorie se shodnou všichni tři kandidáti. Vize Andrého Villas-Boase ovšem s novým komplexem v Maia nepočítá. Důvody jsou převážně sportovní. Tréninkové centrum prvního týmu v Olivalu dělí od Maia 30 kilometrů přes centrum Porta a Villas-Boas touží po užším propojení mládežnických týmů s dospělým fotbalem. Tento plán ovšem je nákladnější a právě finance jsou dalším důležitým předvolebním tématem.

Finanční náročnosti takového projektu se věnuje nejpozorněji třetí kandidát Nuno Lobo. Ten zákonitě neodmítá možnost vybudování komplexu v Maia, ale je zdrženlivý a rád by věnoval výstavbě nové akademie hlubší analýzu. Obecně se drží vize, že by si klub měl pro provoz nového komplexu sehnat dostatečně silného partnera, který by se podílel na jeho financování.

Sportovní posun nebo ztráta vlivu v zákulisí?

Jméno Jorge Nuno Pinto da Costa je tím nejzažitějším v celém portugalském fotbale. Zkušený funkcionář je v čele portského klubu už 42 let a dovedl celou organizaci k nebývalým úspěchům. Za toto období Porto získalo 39 domácích trofejí, mezi kterými ještě není započítaných 22 triumfů v Superpoháru, a dalších pět trofejí v evropských pohárech, ze kterých je třeba vypíchnout vítězství v Lize mistrů v roce 1987 a 2004.

Právě úspěchy a velmi dobře odvedená dlouholetá práce je hlavním argumentem pro šestnácté zvolení Pinta da Costy. Za dlouhé roky v čele si totiž vybudoval silné vazby s ligovým vedením i vedením celého portugalského fotbalu. Do karet mu hrají takové dlouholeté dobré obchodní vztahy s agenty hráčů a funkcionáři jiných týmů. Reprezentuje ovšem moc. Takřka neomezenou moc, jež na pozadí padesátiletých oslav Karáfiatové revoluce, která svrhla autoritářský režim Estado Novo, vytváří negativní atmosféru okolo současného vedení Porta.

Pinto da Costa totiž v průběhu let svou sílu v rámci klubu upevňoval. Není běžné, že by jakýkoliv člověk vydržel v jedné volené funkci přes čtyřicet let. Současný prezident v minulosti mnohokrát zvolil pro chod klubu kontroverzní krok a ohlášení nákupu pozemků krátce před volbami je jen kapkou v moři. Přesto tato forma vlády vytváří silnou skupinu podporovatelů a Pinto da Costa zůstává navzdory sportovnímu úpadku v posledních letech největším favoritem voleb.

Právě nevydařené poslední sezony a špatné nakládání s fotbalovým rozpočtem je hlavním argumentem pro volbu nejvážnějšího protikandidáta Andrého Villas-Boase. Jestli něco hovoří pro šestačtyřicetiletého trenéra, tak to jsou právě jeho trenérské zkušenosti. Zažil, jak fungují velké kluby v Anglii nebo Francii a měl by mít představu, jakým směrem se vydá první tým Porta, který je největší chloubou celé organizace.

Problémem je, že prezident klubu přímý vliv na výsledky fotbalového týmu nemá. Villas-Boas po celou dobu kampaně čelí pochybnostem, že nemá dostatečné kompetence a zkušenosti na post prezidenta. Moc dobře si ale uvědomuje finanční problémy, které hospodaření posledních let klubu přineslo. Jejich řešení se ale minimálně před veřejnosti zúžilo na jednoduché fráze o dobrém vedení, rozpočtové odpovědnosti a změně celkové kultury FC Porto.

Pompézní závěrečné dny kampaně

Dva největší favorité ve středu večer zakončili hlavní část kampaně ve velkém stylu. Pinto da Costa promlouval k veřejnosti z lodě na řece Douro, kde ho přišlo podpořit několik stovek fanoušků a zejména členové ultras skupiny Super Dragões, kteří dříve současného prezidenta kritizovali. André Villas-Boas si pro závěr kampaně pronajal Super Bock Arenu, která je centrem halových sportů Porta, a také svolal řadu svých podporovatelů.

Všichni kandidáti poslední dny kampaně zjednodušili a opakovali obecné fráze. Ostatně fanouškovská společnost je značně rozdělená a na komplikovanější témata už nyní není prostor. Část fanoušků si už příliš nepamatuje nejslavnější léta klubu na začátku století nebo vidí, že od té doby hodnota klubu výrazně upadla. Ta druhá je věrná současnému prezidentovi, pod jehož vedením vznikla silná značka FC Porto.

Volby s velkou pravděpodobností rozhodnou o tom, jakým směrem se Porto vydá ve světě fotbalu. Rozhodnou o budoucnosti sportovního ředitele Luíse Gonçalvese. Právě jeho práce je důvodem, proč jsou fanoušci nespokojení s fungováním klubu. Portu se nepovedla poslední přestupová období a nedokázalo v posledních letech z přestupů udělat svůj hlavní zdroj příjmů. Naopak jedna jistota by měla zůstat. Ve čtvrtek odpoledne udělal Pinto da Costa další velký předvolební krok, když prodloužil smlouvu do roku 2028 s trenérem Sérgiem Conceiçãem.

Volby se uskuteční 27. dubna od 9:00 do 20:00 a rozhodnou o tom, zda FC Porto po 42 letech změní své nejvyšší vedení.

Autor: Martin Jedlička / ojogo.pt, record.pt, cnnportugal. iol.pt

Komentáře (120)

Přidat komentář
Mönchengladbach

Tvl AVB. Ten už neví, kam se nacpat.

Reagovat
Blasphemer

Výborný článek. Lepší jsem tu dlouho nečetl.

Reagovat
zeroberto

Tak to jsi slušně nenáročný čtenář

Nebo jako nechci aby to znělo vyloženě urážlivě, na fotbalový článek nadprůměr... no ale každej nemusí být náročný.

Reagovat
Posledni Kovboj

kdyz prochazi Jedlicka, chveje se mi zidlicka

Reagovat
doshcz

Reagovat
St. Pauli

1000+

Reagovat
Posledni Kovboj

milion plus

Reagovat
St. Pauli

Yzo pls

Reagovat
wyqinac

Reagovat
PlackaSKS

Už si mu zaplatil?

Reagovat
Posledni Kovboj

Ne, cekam az vyhladovi

Reagovat
St. Pauli

Budes myt Martinovi za trest drez!

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
PlackaSKS

Pro tebe pan Jedlička

Reagovat
St. Pauli

Jedlickuv ustav se Vam mymi usty...

Reagovat
PlackaSKS

Doufám, že pan autor se osobně dostaví do diskuze a bude bránit svoji čest!

Reagovat
St. Pauli

Skoda, ze se tu neda kliknutim na autorovo jmeno zjistit jeho bibliografie. Rad bych si tohoto talentovaneho mladika nacetl vice do hloubky. Deep divin'.

Reagovat
PlackaSKS

Ale to je dobrá myšlenka! I když se obávám, že žádný zdejší autor ve mně zatím nevzbudil tak intenzivní, sexualitu zpochybňují, abych ho vyhledaval také

Reagovat
PlackaSKS

*krom pana jedličky

Reagovat
St. Pauli

Co jsi mel k veceri? Ja hrnicek od peri. #emotikonpuku

Reagovat
Posledni Kovboj

Vtipnou kasi

Reagovat
PlackaSKS

Většina je ještě ve dřezu

Reagovat
Posledni Kovboj

vyhrezla

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
doshcz

Jedlicka je mozna solidni autor, ale..

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
db18

Reagovat
Witcher

Pár let zpátky každý přestupové období prodeje hráčů 50+ a nemají na pár hřišť ale ale ale

Reagovat
Benfica

všetko rozdrbali s ich ultras, ktorí mimochodom vyhrážajú ostatným členom smrťou ak nebudú voliť Pinta, a ich líder je nejaký čas preto vo väzení (okrem iného)

Reagovat
Kucka

Reagovat
St. Pauli

Kolik je rekord vydanych clanku denne? Pravdepodobne jej novy EF kazdym dnem prekonava. Ze to diskusim prospiva, to nemohu rici.

Reagovat
Kryptos_

Myslím, že počet příspěvků v diskuzi nebude úplně ten hlavní ukazatel, o který se vedení zajímá.

Reagovat
St. Pauli

Coz je zvlastni, clanky jsou prezitek. Stacil by vzdycky jen nadpis, abychom vedeli plusminus tema, ktereho se mame v diskusi drzet.

Pokud tu budou diskuse jako tato, jiste se zvysi ctenost. Minimalne vyssi cetnosti pokusu o obnoveni stranky. F5. Pan Jedlicka by si zaslouzil premii. Konecne by si pak mohl nechat rozcesat ty dredy.

Reagovat
PlackaSKS

Díky dredum usetri za šampon :černoch tukajici si na hlavu:

Reagovat
Posledni Kovboj

Jak hraje v Portu Jurasek?

Reagovat
Uwe háže buly

Čeká ho další přestup.

Reagovat
PlackaSKS

Takže zvýšil sledovanost ligy?

Reagovat
St. Pauli

Zaplatil se na dresech, muze se vydat pomoci dalsim tymum. Samaritan.

Reagovat
Posledni Kovboj

dekuji

Reagovat
PlackaSKS

Tohle je na Pulitzera, škoda vydávat pouze na EF. Vlastníci by si měli uvědomit, jaký poklad v panu Jedličkovi mají a věnovat mu daleko více prostoru.

Reagovat
PlackaSKS

Omlouvám se, četl jsem špatný článek. Tenhle se sem tak akorát hodí.

Reagovat
Firkraag

A to ještě možná pojede i na EURO.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
KingMaster13

Článek povedený, přečetl jsem ho celý, čímž jsem porušil eurofotbalovou omertu a tudíž si dobrovolně dám na 1 den ban

Reagovat
zeroberto

Franku pls... víš co tě čeká za přerušení omerty.

Reagovat
St. Pauli

Jedlicka > Fisara

Reagovat
PlackaSKS

Noooo..

Reagovat
Uwe háže buly

Prosral jsem něco s Jedličkou?

Reagovat
Posledni Kovboj

dluzi mi litr

Reagovat
PlackaSKS

Rád myje dřez

Reagovat
St. Pauli

Protoze mu asi EF toliko nesype, tak napsal nejaky PR clanek na krtka nebo nejakou takovouhle drogistickou pomucku na cisteni drezu, tak si ho trosku dobirame. Udajne za to dostal honorar litr, ktery mu nakonec nevyplatili. Vic o tom vi Kovboj.

Reagovat
Posledni Kovboj

Malo se to vi, ale on ten litr dostal jako zalohu. Jenze jak je smazka, tak litr samozrejme v den vyplaty prohnal plicema a odmita pripustit, ze si to proste nepamatuje. Je to docela smutny, dalsi clovek, kteryho znicily drogy.

Reagovat
St. Pauli

Ve skutecnosti je to ale hodny kluk, ktery nikdy nikoho nezbil.

Reagovat
Posledni Kovboj

Sklenicek par a par tahu z travy

Sorry nevidel, mrdal jsem nejaky kravy

Reagovat
St. Pauli

V zemi se narodil krtek!

Reagovat
Posledni Kovboj

Dominik Feri

Dominik Feri

Dominik Feri

Dominik Feri

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Stannis Baratheon

Zničit krtka!

Reagovat
Zdechlina

Nevím, ale měl by si oholit toho pedokníra.

Reagovat
imp.

OT: Banikovec7 je blbecek.

Reagovat
St. Pauli

Tady nekdo zvolil nasili.

Reagovat
Posledni Kovboj

to neni OT

Reagovat
doshcz

Reagovat
Stannis Baratheon

Tady někdo bude bit.

Reagovat
St. Pauli

Nn

Reagovat
Blasphemer

ty šašku

Reagovat
Stannis Baratheon

Zdá se mi, že Portugalsko v poslední době trochu zachraňuje upadající Eurofotbal. A Švédsko.

Reagovat
St. Pauli

Zda se mi, proti sve vuli letam, vysoko nad zemi...

Reagovat
Han střelil první
Reagovat
St. Pauli

Reagovat
St. Pauli

OT: Briggus je legenda.

Reagovat
KingMaster13

*Liberce.....vím, že mám ban ale můj autismus nesnáší nedopsanou myšlenku

Reagovat
Stannis Baratheon

Legenda Liberce

Reagovat
Briggus

Kdo?

Reagovat
St. Pauli

Ále, takový jednodílný rotační hyperboloid. BFF Pimpary Jiříka.

Reagovat
Briggus

Legenda Liberce

Reagovat
FC Porto FC

Asi je čas na novou krev, hlavně kvůli finančnímu hospodaření za poslední léta protože to je6 vyloženě tristní. Hráči nám odchází po konci smlouvy zadarmo a drahé prodeje jsou minulosti téměř. Končíme hodně v mínusu a peníze na přestupy jsou minimální

Reagovat
Posledni Kovboj

Koho zajima Porto wtf

Reagovat
FC Porto FC

Proč má to teda klikáš ty dutohlave?

Reagovat
Posledni Kovboj

kdo ti na to klika dezidere

Reagovat
Han střelil první

No po sportovní stránce je to velká slabota. Conceição v Ajaxu a pak zpět absolutní komedie.

Reagovat
FC Porto FC

Ten neměl ani odcházet

Reagovat
dantetomas
Reagovat
St. Pauli

Reagovat
St. Pauli

Tohle je Danteho peklo, kamo.

Reagovat
Posledni Kovboj

toto je najlepsi cas mojho zivota bracho

Reagovat
Benfica

Ak chce FCP prosperovať tak cesta je Villas Boas, takže nech tam ešte ostane Pintinho

ale nie, to sú snáď najzáujímavejšie voľby roka. Madureira (líder ultras) vo väzení za napadnutie a vyhrážky smrťou na valnom zhromaždení bol asi len začiatok. Práve ultras sú jedinou váhou pre Pinta, ten sa už drží zubami nechtami a všetky tie výhody čo im dáva ho držia v hre.

Villas Boas bude robiť poriadky, nejakú výstavbu TC by som asi tak skoro nečakal, najprv bude musieť bojovať s ultras, možno až tak ako Varandas v Sportingu.. príliš veľké kopetencie a oni budú jeho ľudí dosť brzdiť. Ak vyhrá Pinto, tak som zvädavý kde zoberú peniaze, už teraz sú mimo finančnej fair play a na ďalší rok nedostanú peniaze z LM + chceli by otvoriť ženský futbal a futsal

Reagovat
Posledni Kovboj

tl;dr

Reagovat
Stannis Baratheon

Žõau žušaru muažuaruža

Reagovat
Briggus

OT

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Rudnevs

Konečne niečo prínosné a nie len kktiny

Prial by som to AVB. Ale s tymi ultras to tam podľa všetkého musí byť riadna divočina.

Reagovat
Benfica

v podstate, ja som si myslel, že to budú klasické voľby, kde jeden kandidát vyhrá s prehľadom - nič čo by malo byť nejak zaujímavé pre fans iných klubov.

Ale celé to začalo posledné valné zhromaždenie a hlasovanie o zmene štatútov v klube. Dopadlo tak, že ultras napadli ostatných členov, ktorí podporovali AVB, bola z toho celkom poriadna bitka (aj preto lebo polícia prišla neskoro). Neskôr vyšlo z von aké nechutné vhrážky tam padali od ultras.

Ultras tí podporujú Pinta, lebo majú nemalé výhody, napríklad majú k dispozícií listky na zápasy, ktoré potom môžu predávať komu uznajú za vhodné a za akú cenu chcu. Tak sú Super Dragoes celkom bohatou ultras skupinou + tam pravdepodobne boli nejaké schémy, ako sa peniaze dostávali von z klubu (aj preto je asi FCP na tom finančne nie veľmi dobre).

No, ale AVB chce tieto ich všelijaké výhody zrušiť pod heslom "všetci členovia by mali mať rovnaké práva a povinnosti" čo sa ultras samozrejme nepáči.

Niekedy tohto roku však polícia spravila razie a v dome lídra najväčšej ultras skupiny našli 200 lístokov na najbližší zápas, niekoľko kíl koksu a zbrane. On, jeho manželka a ešte nejakí ďalší boli obvení a Madureira je momentálne preventívne vo väzení až do súdu - čo môže byť dôležité aj s ohľadom na tieto voľby. A vo väzení si ho nechali asi preto lebo, pri poslednom titule čo získali tak na oslavach titulu bol dobodaný týpek, ktorý chcel prevziať jeho miesto lídra, takže je tam asi obava, že tie vyhražky o tom ako ich pozabíjajú ak budú voliť proti Pintovi by čiste teoreticky mohli byť naplnené.

Varandas mal v SCP podobný problém s ultras, tí nejaký čas bojkotovali zápasy. Celkovo si myslím, že AVB by dokázal FCP oživiť ako to spravil Varandas so Sportingom a to nie len čo sa týka fans, ale celkovo + osobne by som chcel FC Porto vo futsale, lebo tie Classica tam proste chýbajú. Síce teraz Braga je silná, ale tak nie je to taký rival a futsal nutne potrebuje ďalší kvlaitný klub, lebo španielska liga potom definitívne "ujde" a práve to začal nejak konkrétne riešiť až AVB, Pinto okolo toho stále púšťal len bubliny so sľubmi, ale nič konkrétne.

Reagovat
Rudnevs

Fuu paráda, diki za vysvetlenie. Čiže vlastne Pinto = niečo ako u nás Fico Ak to trochu zjednoduším. Tí fans sú ale šialení, to skôr začína pripomínať mafiu alebo niečo podobné.

Nechápem, ako môže niekto pochybovať o tom, či by to AVB dal. Ten človek v šestnástich oslovil Bobbyho Robsona natoľko, že mu dal prácu a zaplatil trénerské školy etc., za mňa absolutne prirodzene talentovaný človek.

Reagovat
Benfica

Hej ja to vidím podobne, to je taký portský Fico a typci, ako hej Madureira sa jeden čas tváril tak anjelikovksky, rozhovory do novín, Instagram skoro by niekto mohol povedať - influencer jeden čas si ho dokonca FPF vybrala, že bude viesť fanclub repre a mal som možnosť videť týpka z blízka pri vstupe na štadión, prešiel iba tak (v Budapešti ne Eure) aj s týpkom čo dobodal hore spomínaného týpka, možno budú mať spoločnú celu

btw niečo pre "zábavu" týto týpci začali hrať futbal za Canelas 2010, 90% rozhodcov im nechcelo pískať zápasy a 16 z 24 tímov odmietli proti nim nastupiť, lebo tie zápasy boli brutálne. Drobna ukážka vo videu

https://www.youtube.com/watch?v=QXLX12nk2Fs

a teraz nieže by niektoré elementy u nás alebo v Sportingu tiež nerobili problémy, ale nikdy to nie sú stále tí istí ľudia a nevystupujú ako vodcovia ultras skupín.

Villas Boas na to určite má, podľa prieskumov mal by tesne vyhrať. On reálne môže klub posunúť ďalej, lebo Benfica a už aj Sporting sa posúvajú úplne niekam inam a táto sezóna pre FCP nemusí byť jedina zlá ak to tam pôjde takto ďalej.

Reagovat
Posledni Kovboj

drz picu a bez fandit hypovat Hlinkovce

Reagovat
St. Pauli

Deset let.

Reagovat
Posledni Kovboj

jak pulhodina

Reagovat
db18

Článek jsem přečetl, to nemohu říct...

Reagovat
St. Pauli

Hlavne, ze ses neztratil v diskusi a proklestil sis cestu az sem.

Reagovat
Nieuwendyk

Snad tedy AVB. Ale je mi to jedno, fandím Maritímu.

Spíš mě dost sere, že se Calgary zase nedostalo do playoff

Reagovat
St. Pauli

Ono to na tom Zapade vubec dopadlo temer presne naopak, nez by mi bylo byvalo lahodilo.

Reagovat
Nieuwendyk

Pravdu díš. Však komu nyní přát? Kdo nás bude nejmíň srát?

Snad Jezdci z Velkého jablka mohly by. Když už nehrají Paryby.

Reagovat
Kiss Me Polka!

Velecený den, vážení a vznešení fotbaloví konnoisseuři,

v těchto chvílích, kdy se vzduchem nese závan nekonečného moře voličských vůlí, se na Estádio do Dragão chystá podmanivé divadlo mocných rozhodnutí. Všichni uchazeči se v předvečer tohoto slavného střetu předhánějí v projevech svého entuziasmu a odhodlání, avšak za každým z nich se skrývá záhadná stínová stránka, jež voličům přináší dilema nad dilematy.

Pinta da Costa, synonymum dlouhověké vůdcovské zdatnosti, vstupuje do arény s bohatým balíčkem zkušeností a sítí kontaktů, avšak v závanu dlouhých let se jeho vedení stalo zdánlivě neskrotnou vládou, jejíž opojné klamy převážily nad jasným svitem inovace.

Opozice v podobě André Villas-Boase, kouzelníka ze světa trenérského umění, nese plamen naděje nových časů, kde by se vítězné týmy rýsovaly na obrazech modernity a vytržení z temnot pominulých chyb. Nicméně, i jeho cesta je nevyzpytatelná, ať již toliko z důvodu nedostatku zkušeností na poli vedení tak prestižní instituce.

A tu je ještě Nuno Lobo, hlasem stínu v ohni, jenž hledí k hlubším vodám analýzy a přemýšlení nad všemi možnostmi. Avšak čas utíká a tempo rozhodnutí je zrýchlující se proud, přičemž každá volba se stává pečetí na osudu FC Porto.

V této bouřlivé atmosféře se linou otázky: Co bude rozhodovat? Sportovní vize nebo věrná tradice? Inovace nebo setrvání v prověřených kolejích? Věřme, že vítězný kandidát bude moudrým vůdcem, jenž nese světlo naděje pro budoucnost tohoto slavného klubu.

Ať žije fotbal ve své nekonečné slávě!

S úctou a nadějí,

Jeden z vás, váš oddaný fotbalový observatér

Reagovat
St. Pauli

Sice se drzis tematu (skoda), ale temer to zni jako vstupenka mezi Vyvolene. O vsem vsak v nasi dimenzi rozhoduje pan Jedlicka. Musime pockat az vrhne kocky.

Reagovat
Posledni Kovboj

tady bych te opravil, invite mu muzeme dat kdokoli

Reagovat
Kiss Me Polka!

St. Pauli a Poslední Kovboj, vaše komentáře jsou jak šumění mořského větru, pobíhajícího po pobřeží, kterému slunce dává záři. Vaše přítomnost oživuje diskuzi, jako byste tancovali na hranici dvou světů - jedním plným ironie a druhým plným naděje. Vaše slova jsou zrcadlem naší fotbalové vášně, odhalují rozmanitost a barvitost tohoto nesmírného sportovního světa.

Autorovi Martinu Jedličkovi bych věnoval jedinou, nicméně zasluhující poznámku: jeho slova jsou jak prudký proud na řece Douro, nesoucí s sebou nejen minulost, ale i budoucnost portského fotbalu. Ať už jeho pera dotkne se stránek nového světa nebo opíše staré legendy, jeho umění zanechává otisky na duších čtenářů. Podobně jako inovativní Villas-Boas přináší do světa fotbalové taktiky svěží vzduch, Jedlička pečlivě manévruje slovy a odhaluje hlubiny fotbalového světa svými články. Oba mají svůj nezaměnitelný přístup, který zanechává trvalý dojem.

Reagovat
St. Pauli

<3

Reagovat
St. Pauli

Ha, jiz vypadnul Jedlickuv clanek z titulky, pod rouskou tajemna tak pisu podrobnosti. Mozna jsi postrehl, ze na internetech jiz mnoho a mnoho let existuje pomyslny Tucet spinavcu, novodoba Liga nespravedlivych, zkratka paralelni diskusni platforma, do niz je zapojena peclive vyzobana nejeltinejsi z (j)elit EF. Protoze si minimalne dva clenove tohoto übermensch spolecenstvi myslime, ze by mohla byti Polibpolka pro nasi multidimenzionalni komunitu prinosem, nabizim(e) Ti docasne clenstvi. Zustanes u nas chvili na pozorovani, nekdy si sice mozna budes muset (nechat) omylem neco malo nadrobit do Fanty, abys nezucastnene prezil, ale melo by Ti byt cti, ze se Ti tahle pismenkova polevka vubec serviruje. Byl jsi nezavisle na sobe vytipovan, pravdepodobne totiz nejsi uplny lobotom. Zapis si to hned ted do CV. Pokud nebudes ve zkusebni dobe prilis toxicky, nechame si Te jako domaciho mazlicka. Mas-li o tuhle nadzivotni zkusenost zajem, vyjadri se do naplneni Valpruziny noci, nasledne Ti bude pripadne umne zasifrovan pristupovy link na vstupni dotaznik. Diky Eurofotbale, ze jsi zrusil soukrome zpravy. Promysli to. Je to velka zodpovednost a zasadni zivotni krok do (sexy lakaveho) neznama. Tik tak.

Reagovat
St. Pauli

Neni vylouceno, ze Te bude v brzkem budoucnu kontaktovat Morgan Freeman.

Reagovat
Nieuwendyk

A ty už nebudeš tak so-freeman.

Reagovat
Moshe Dajan

Tady ze někdo k pátku hezky ztřískal. Ale že by to bylo vtipné, to nemohu říct.

Reagovat
St. Pauli

Tvoje mama neni vtipna.

Reagovat
Posledni Kovboj

to me hrozne mrzi ze ses nepobavil, uplne mi to zkazilo patecni vecer, nevis co mam ted delat? Diky

Reagovat
Moshe Dajan

Běž si vyhonit prdel. A zhasni.

Reagovat
Posledni Kovboj

dobre

Reagovat
Nieuwendyk

Vyhonit prdel. Nebojte se, máte na to.

Reagovat
PlackaSKS

Jestli honis prdel, tak to hodně vysvětluje. Zkus to z druhé strany a třeba přestaneš být upnuta pica

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele