Světové talenty: Vladimír Weiss ml.

03.11.2009, 17:45
Aktuality
Zaujalo nás
Poprvé se v rámci našeho hledání a hodnocení talentovaných fotbalistů zaměříme také na slovenského hráče. Díky posledním výborným výkonům se o slovo přihlásil Vladimír Weiss z Manchesteru City.

Málokdo počítal s tím, že by právě 19letý záložník mohl hrát na konci kvalifikace ve slovenském výběru klíčovou roli. I když se na klubové úrovni dosud Weiss téměř vůbec neprosadil, u naších východních sousedů už na něj pějí ódy. Své mimořádné nadání naplno ukázal v řadě reprezentačních zápasů. Mluvit by o tom mohli také Češi a především Marek Jankulovski, který měl co dělat, aby jej při vzájemném klání dokázal uhlídat.

Weissovo místo je na kraji zálohy. Hrát dokáže na obou stranách, ale jak sám přiznal, raději nastupuje napravo. Navíc má všechny předpoklady, který by měl každý správný krajní záložník mít. Bůh mu nadělil neuvěřitelnou rychlost, kromě toho se pyšní parádní kontrolou míče a schopností přesně nacentrovat.

Poprvé na sebe Weiss upozornil minulý rok na turnaji FA Youth Cup, kde byl ve finálovém zápase s Chelsea hodnocen jako nejlepší hráč na hřišti. Ligový debut za Citizens si ale odbyl až na konci loňského ročníku, kdy naskočil na závěrečné minutky proti Boltonu. A i přes letní mohutné nákupy stále zůstává v prvním týmu.

O tom, že se Weiss ve světě velkého fotbalu prosadí, příliš lidí nepochybuje, ovšem v současné době by mu možná pomohlo hostování v nějakém menším celku. Dostat se totiž do sestavy přes Shauna Wright-Phillipse totiž rozhodně nebude jednoduché. Kouč Mark Hughes však věří, že by z jeho nadějného svěřence mohl vyrůst další Arjen Robben.

Co říká pozorovatel...

Weissovi je teprve devatenáct, takže si ještě může klidně dovolit čekat na šanci v City, ovšem s jeho schopnostmi by jinde mohl již nyní hrát v základu. Jeho otec, trenér slovenské reprezentace, mu dá určitě šanci na mistrovství světa a dobrý výkon by mohl před ním otevřít nové možnosti. Je ale hodně nepravděpodobné, že by se jej Manchester v dohledné době dobrovolně zbavoval.

Střela: 7 z 10
Přihrávka: 8 z 10
Bránění: 6 z 10
Rychlost: 9 z 10
Hlavičkování: 6 z 10
Předvídaní hry: 9 z 10
Nynější schopnosti: 7 z 10
Potenciální schopnosti: 10 z 10


Celkové hodnocení pozorovatele: 62/80

41-50 - Zaslouží si pozornost
51-60 - Velká naděje
61-70 - Je na dobré cestě na vrchol
71-80 - Současná extratřída


Vizitka

Jméno: Vladimír Weiss ml.
Datum narození: 30. listopadu 1989
Místo narození: Bratislava, Slovensko
Výška: 173 cm
Váha: 70 kg
Pozice: Záložník
Klub: Manchester City
Nynější cena: 4 milióny liber
Potenciální cena: 22 miliónů liber
Zajímavost: Weissovým velkým oblíbencem je Tomáš Rosický.

Autor: Tomáš Honajzer / skysports.com

Komentáře (513)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele