Skotská Premier League souhrn - 7. kolo

27.09.2008, 18:02, aktualizováno 28.09.2008, 17:11
Komentáře a souhrny
Rangers rozdílem třídy vyhráli v Hibernianu a dál kralují skotské nejvyšší soutěži, jinak se radovaly jen domácí týmy. Celtic s obtížemi zdolal Aberdeen a zůstává o tři body zpět na druhém místě, vlastní fanoušky potěšily i Dundee United, Falkirk, Motherwell a Inverness...

Celtic FC - Aberdeen FC 3:2

27.09.2008 16:00

Góly: 14. Jan Vennegoor of Hesselink, 78. Scott McDonald, 90. Jan Vennegoor of Hesselink - 57. Charlie Mulgrew, 65. Charlie Mulgrew

Na Celtik Parku se málem urodil překvapivý výsledek, to by ale na hřišti nesměl být Jan Vennegoor of Hesselink, který v 90. minutě hry zařídil domácím vítězství 3:0 nad Aberdeenem.

Obě mužstva začala zápas defenzivně, ani jeden z týmů si zpočátku zápasu velké šance nevytvořil. Obránci Aberdeenu měli největší potíže s Georgiosem Samarasem, jehož síla a rychlost s míčem u nohy byly silnou zbraní Celtiku. První větší šance se urodila v 14. minutě hry a zároveň se stala gólovou. Scott Brown zpracoval míč pro Vennegoora of Hesselinka a holandský útočník vstřelil svůj první gól v nové sezóně. Na druhé straně zahrozil Lee Miller, Boruc ale míč chytil. Už ve 27. minutě musel kouč Calderwood dělat změnu v sestavě Aberdeenu. Zraněného Severina nahradil Mulgrew a nikdo ještě netušil, co skotský mladík později dokáže.

Bývalý hráč Celtiku Mulgrew zahrával volný kop, ten ale ještě Boruc snadno lapil. Na druhé straně střílel těšně mimo bránu Samaras, po přestávce ale přišli Mulgrewovy chvíle. Lee Miller přihrával a Mulgrew měl čas a prostor k tomu, aby prostřelil bezmocného Boruce. V 65. minutě tentýž hráč zahrával volný kop a přesnou střelou překonal Boruce podruhé. Celtic musel začít jednat a Gordon Strachan proto na hřiště poslal McDonalda. A právě McDonald v 78. minutě svojí střelou srovnal stav na 2:2. Utkání se blížilo do konce a Aberdeen se snažil remízu udržet, to se mu ale nevydařilo. Míč dostal Vennegoor of Hesselink, jenž se stal hrdinou Celtiku, pokořil Langfielda a zajistil domácím výhru 3:2.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - St. Mirren FC 2:1

27.09.2008 16:00

Góly: 48. John Sutton, 62. Robert Malcolm - 30. Billy Mehmet

Motherwell prolomil v domácím zápase proti St. Mirrenu špatné výsledky a díky gólům Suttona a Malcolma zvítězil 2:1. Hosté přitom od 30. minutě vedli gólem Mehmeta, na vítězství to ale nestačilo.

Hra začala napínavě, hned na začátku zápasu prověřil připravenost gólmana Smithe Mehmet. Motherwell odpověděl hlavičkou Suttona, Howard byl ovšem připraven. Další střelu Suttona až na brankové čáře odkopli obránci St. Mirrenu. Na druhé straně velmi tvrdě střílel Wyness, Smith ale ukázal své umění a nebezpečný míč zneškodnil. Vedení si mohl Motherwell zajistit ve 29. minutě, Clarkson ale střílel nad bránu St. Mirrenu. Ihned z protiútoku už gól padl. Z levé strany hřiště nacentroval Robb a Mehmet skvělým zakončením poslal svůj St. Mirren do vedení 1:0. Pár centimetrů blízko měl poté k vyrovnání Bob Malcolm, mířil ale vedle.

Ve druhé půli musel Motherwell ještě přidat, pokud chtěl pomýšlet na výhru. Už po třech minutách druhé půle se ale domácím podařilo vyrovnat. Motherwell zahrával rohový kop, Hammell míč prodloužil a na vzdálenější tyči lehce posunul míč do odkryté brány Sutton. Motherwell měl převahu, Clarkson ale Howarda neprostřelil. To se povedlo až v 62. minutě hry Malcolmovi. Hammell poslal míč do pokutového území St. Mirrenu a Malcolmovu střelu ke vzdálenější tyči nikdo nedokázal zastavit. Motherwell se ujal vedení 2:1, které držel až do konce zápasu. V 71. minutě byl navíc vyloučen za faul loktem Miranda a St. Mirren už nedokázal v deseti lidech skórovat. Hosté tak do St. Mirrenu odjíždějí s nepořízenou, Motherwell zvítězil 2:1.

Více informací k zápasu

Falkirk FC - Hamilton Academical 4:1

27.09.2008 16:00

Góly: 44. Steve Lovell, 69. Scott Arfield, 72. Burton O'Brien, 87. Scott Arfield (pen.) - 90. Robert Olejnik (vl.)

Falkirk konečně podal výkon hodný týmu, který má namířeno do horní poloviny tabulky skotské ligy. V domácím zápase porazil nováčky z Hamiltonu 4:1.

V první půli poslal domácí do vedení přesnou trefou Steve Lovell, po přestávce zvýšili vedení Falkirku dvěma zásahy Scott Arfield a Burton O'Brien. V poslední minutě utkání si pak Hamilton připsal čestný úspěch, když si vlastní branku vstřelil brankář Robert Olejnik.

Do první šance zápasu se dostal hostující mladík James McCarthy, jenž však v páté minutě brankáře Olejnika nepřekonal. Na druhé straně zablokoval O'Brienovu střelu David Elebert. Hosté měli v první půli daleko více ze hry než soupeř, z čehož rezultovala další šance, do které se dostal Derek Lyle, jenž ale v bráně trefil pouze dobře postaveného brankáře Olejnika.

Úvodní gól střetnutí přišel až minutu před přestávkou, když po přihrávce Michaela Higdona prodloužil Graham Barrett míč na Steveho Lovella, a ten si v koncovce věděl rady – 1:0. V 69. své skóre Falkirk zdvojnásobil, když Scott Arfield prošel obranou Hamiltonu a střelou k levé tyči překonal brankáře Tomáše Černého.

Hned za další tři minuty už vypadalo skóre z pohledu Hamiltonu dost hrozivě, když Burton O'Brien nedal skvěle umístěnou ranou českému gólmanovi šanci. To ovšem ze strany domácího týmu nebylo vše. Tři minuty před koncem zápasu nařídil rozhodčí Tumilty za faul na Davida Grahama pokutový kop, který s přehledem proměnil Scott Arfield.

V nastaveném čase pak už jenom zmírnil debakl brankář Falkirku Robert Olejnik, jenž si do své brány srazil centr Trenta McLenahana. Díky dnešnímu důležitému vítězství se Falkirk odpoutal od posledního místa a nyní okukuje devátou pozici. Hamilton poprvé v sezoně opustil horní šestici tabulky a propadl se na sedmou příčku.

Více informací k zápasu

Dundee United - Heart of Midlothian 3:0

27.09.2008 16:00

Góly: 39. Craig Conway, 50. Jon Daly, 61. Scott Robertson

Souboj Dundee United a Hearts skončil překvapivě lehkým vítězstvím domácích. O góly se postarali Craig Conway, Jon Daly a Scott Robertson. Pro fanoušky Hearts je prohra velkým zklamáním.

Hosté si až do zápasu proti Dundee United vedli v nové sezóně skvěle, soupeř se naopak nacházel ve spodní části tabulky a prakticky nikdo neočekával vítězství domácích. Hosté šli do zápasu jako třetí tým skotské ligy, více šancí ale měli od začátku zajímavého utkání domácí. Jon Daly v týdnu z osobních důvodů chyběl v pohárovém zápase, do dnešního zápasu ale vlétl ve velkém stylu. Craig Conway našel svojí přihrávkou osamoceného Dalyho, tentokrát ale ještě mířil Daly mimo. Velkou šanci měl také Dillon, ani on ale nestřílel přesně.

Po střele Robertsona se skvělým zákrokem ukázal gólman Hearts Marián Kello. Ve 39. minutě už ovšem šli domácí do zaslouženého vedení. Conway střílel z velké vzdálenosti a míč propadl do brány Hearts. Hosté také zahrozili, Karipidis se ale netrefil do brány. Dundee United mohli jít už do dvougólového vedení, Gomis ale orazítkoval břevno. V 50. minutě se ale ukázal Daly a Kello neměl šanci na jeho střelu dosáhnout, 2:0. Hearts se marně snažili stav snížit, naopak na druhé straně se k hlavičce dostal Roberton s zvyšoval již na 3:0. Poslední šance Hearts na změnu stavu zahodil v 74. minutě Eggert Jonsson, po druhé žluté kartě se poroučel do kabin. Dundee United srazili výhrou 3:0 Hearts na kolena.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Kilmarnock FC 3:1

27.09.2008 16:00

Góly: 21. Philip McGuire, 43. Andrew Barrowman (pen.), 81. Ian Black - 4. Conor Sammon

Další skvělý zápas mají za sebou svěřenci Craiga Brewstera, kteří porazili před domácím publikem Kilmarnock 3:1.

Hosty dostal do vedení už ve čtvrté minutě Conor Sammon, Caley ale poté trefami Philipa McGuirea, Andrewa Barrowmana a Iana Blacka utkání otočili a odnesli si všechny body.

Už ve čtvrté minutě utkání se hostující Kilmarnock ujal vedení, když se míč odrazil po přímém kopu Jamieho Hamilla k Conoru Sammonovi, jenž ho dopravil do brány. Inverness mohl vyrovnat ve čtrnácté minutě, ale po skvělé práci Imrieho a Barrowmana nedokázal Roy McBain dopravit míč do brány. O sedm minut později však už vyrovnání přišlo, když se po přímém kopu Imrieho lobem prosadil McGuire.

Inverness se ještě před odchodem do kabin dostal do vedení. Ve 43. minutě po velmi sporném faulu v pokutovém území nařídil rozhodčí penaltu, k té se postavil Andrew Barrowman a nezaváhal.

Posledních patnáct minut musel Kilmarnock dohrávat o deseti, protože po druhé žluté kartě musel předčasně do kabin Jamie Fowler. Inverness svou přesilovku zužitkoval hned záhy, když v 81. minutě po rohovém kopu Iaina Vigurse hlavičkou propasíroval míč do sítě Ian Black.

Inverness pokračuje ve skvěle rozjeté sezoně a po sedmi kolech skotské ligy se vyhřívá na nádherném čtvrtém místě. Kilmarnock ale na tom není o mnoho hůř, v tabulce se nachází pouze o dvě příčky za Caley.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Rangers FC 0:3

28.09.2008 15:00

Góly: 31. Kenny Miller, 40. Kenny Miller, 73. Madjid Bougherra

Letní posila z Derby County Kenny Miller zařídil Rangers dvěma góly vítězství nad Hibernianem 3:0. Třetí branku utkání přidala další letošní nová tvář Madjid Bougherra.

Manžer Gers Walter Smith velmi překvapil, když nechal na lavičce náhradníku sedět Krise Boyda, navzdory jeho krásnému gólu ve středečním ligovém poháru. Místo skotského reprezentanta se vedle Kennyho Millera postavil Jean-Claude Darcheville. Smith udělal dobře, když na kraj zálohy postavil Charlieho Adama, jenž neustále proháněl defenzivu domácího týmu.

První gól Rangers přišel po půl hodině hry, když přesný centr Kirka Broadfoota našel neobsazeného Kennyho Millera, jenž hlavičkou z dvanácti metrů, která mířila na zadní tyč, překonal domácí brankáře Yvese Ma-Kalambayho.

Hibs se téměř dočkali vyrovnání, když Steven Fletcher nacentroval balon na přední tyč Alexanderovi svatyně na Murrayho, který však hostujícího brankáře nedokázal přelstít. Pět minut před odchodem do kabin zaplatil Hibernian za neproměněné šance, když se ke slovu dostala opět dvojce Broadfoot, Miller. Prvně jmenovaný adresoval balon na bývalého hráče konkurenčního Celticu a ten z hranice velkého vápna trefil horní růžek branky.

V druhé půli začali Hibs daleko více držet míč na svých kopačkách a vytvářet si více šancí, v jedné takové příležitosti se ocitl Keenan, jenž z dvaceti metrů otestoval Neila Alexandera. Pak si další možnost vsítit gól vytvořili opět Jezdci, když Steven Davis založil protiútok a vyslal do koncovky Jean-Clauda Darchevilla, který ale ze šestnácti metrů pálil vedle.

Hibs pokračovali ve hře, kterou se pokoušeli soupeře dostat pod tlak. Byli to však opět modří, kdo se radoval z další branky. V 73. minutě se míč odrazil po přímém kopu Thomsona od Madjida Bougherry přímo za záda belgického gólmana.

Rangers pokračují ve skvělých výkonech a opět odskočili Celticu na rozdíl tří bodů. Hibernian se propadl na šestou pozici.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC761015:519
2.Celtic FC751117:1016
3.Heart of Midlothian74039:1112
4.Inverness Caledonian73139:710
5.Kilmarnock FC73137:810
6.Hibernian FC73137:910
7.Hamilton Academical73048:109
8.Dundee United72238:98
9.Falkirk FC721410:127
10.Motherwell FC72149:127
11.Aberdeen FC72146:97
12.St. Mirren FC71245:85

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Vennegoor of Hesselink

Reagovat
Maverick 65

Rangers

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele