Skotská Premier League preview - 7. kolo

27.09.2008, 09:14, aktualizováno 28.09.2008, 09:29
Previews
Rangers včera přišli o první příčku, nyní se mohou vrátit zpět. Svěřence Waltera Smithe ale nečeká nic snadného, jelikož Hibernian se v případě výhry posune na třetí místo...
Celtic FC - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Aberdeen v poslední době nepředvádí dobré výkony a výsledky minulých zápasů naznačují krizi. Navíc sedmé ligové kolo odehraje Aberdeen na hřišti druhého týmu tabulky, Celtiku.

Tak jako tomu bylo v minulých sezónách, i v této jsou znovu na čele tabulky dva nesmiřitelní rivalové, Rangers a Celtic. Celtic je na druhém místě, tři body za Rangers, nyní má ale dobrou šanci v případě zaváhání druhého glasgowského týmu zaútočit na vedoucí pozici. Stále ale nenastoupí nejsilnější sestava. Důležitý záložník Barry Robson má zranění slabin a obránce Gary Caldwell je suspendován kvůli červené kartě ze zápasu proti Kilmarnocku. Do středu obrany Celtiku se tak pravděpodobně postaví dvojice Loovens – McManus. Utkání v Kilmarnocku Celtic vyhrál 3:1, a to ještě Shaun Maloney neproměnil penaltu.

Aberdeenu se v nové sezóně zatím nedaří a tým za prvních šest ligových kol vybojoval jen sedm bodů, což stačí pouze na osmou příčku tabulky. Zastavit rozjetý Celtic bude pro svěřence manažera Calderwooda těžký oříšek. Zápas šestého ligového kola Aberdeen nezvládl a podlehl 0:1 Dundee United. "Někdo namítá, že není pravý čas na zápas na Celtic Parku, ale kdy je ten čas? Pokud něco uděláme s výsledkem, mohou si lidé uvědomit, že všechno není tak špatné, jak si myslí. Minulou sezónu jsme tam vyhráli ve čtvrtfinále Skotského poháru a také to nikdo nečekal," prohlásil Calderwood.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Motherwell FC - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
Souboj dvou celků ze spodní části tabulky se odehraje na hřišti Motherwellu, jenž je oproti St. Mirrenu na dosti nelichotivé pozici. Motherwell je největším zklamáním letošního ročníku, ale proti St. Mirrenu má šanci zlepšit výsledky.

Motherwell je se ziskem pouhých čtyř bodů v prvních šesti zápasech bezpochyby největším zklamáním skotské Premier League. Ani minulý zápas proti Rangers se týmu nepovedl a Motherwell prohrál 1:2. Největší potíže nadělaly Motherwellu zápasy Poháru UEFA a kouč Mark McGhee bude muset tým vybírat znovu s ohledem na evropské poháry. Záložník Stephen Hughes nastoupí pravděpodobně až proti Nancy a není zcela jisté, kteří další hráči ještě St. Mirren vynechají.

McGhee si je vědom špatných výsledků, tým se ale podle něho brzy zvedne. "Budeme se snažit podávat výkon, který jsme předvedli ve dvaceti posledních minutách proti Rangers, druhou půli proti Celtiku, půlhodinu proti Nancy a celou druhou půli proti Hamiltonu," prohlásil McGhee.

St. Mirren získal v této sezóně o bod více, než soupeř z Motherwellu, ale na rozdíl od domácích se od něj podobné výkony čekaly. V minulém kole zavítal na hřiště St. Mirrenu Falkirk a zápas skončil remízou 1:1. Proti Motherwellu bude St. Mirren postrádat zraněného Craiga Darga a nenastoupí ani Will Haining, David Barron a Stephen O'Donnell.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.35 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Falkirk FC - Hamilton Academical  (sobota 16:00)
Hamilton, jenž ve středu vyřadil Motherwell z Ligového poháru, dnes přijede na půdu stále posledního Falkirku.

Falkirku se zatím sezona vůbec nedaří, k loňským výkonům má tým Johna Hughese velmi daleko a zatím se krčí na samotném dně tabulky skotské ligy se čtyřmi body za jedno vítězství a jednu remízu. Ovšem podle posledních dvou kol, ve kterých Falkirk získal ony čtyři body, to vypadá, že se z nepodařeného úvodu sezony otřepal a odrazil se k lepším zítřkům. Podle mladé hvězdy Scotta Arfielda potřebuje tým především střílet branky. "To, co ve hře chceme a potřebujeme, jsou góly, bez nich nezvítězíme. Byl jsem velmi potěšen, když se mi podařilo proti Hearts skórovat," řekl skotský talent. John Hughes nemusí řešit žádná nová zranění, naopak se do tréninkového rytmu vrací Dean Holden a Russell Latapy.

Hamilton se s Falkirkem utkal už v sezoně 2004/2005 ve druhé nejvyšší skotské lize. Tehdy byli jednou úspěšní Accies, jednou Bairns a dvakrát se tyto týmy rozešly smírně. Hamilton v posledním ligovém utkání nestačil na vlastním hřišti na Hearts of Midlothian a prohrál 0:1. Ve středu si však spravil chuť v Ligovém poháru, když porazil Motherwell v prodloužení 2:1 a postoupil tak do dalšího kola. Zatím šestí Accies přivítají zpět v sestavě Martina Canninga.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.25 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dundee United - Heart of Midlothian  (sobota 16:00)
Dundee United jsou před zápasem proti Hearts v optimistické náladě, do týmu se totiž vrací hned tři útočníci. Jinak ale nečeká svěřence kouče Craiga Leveina vůbec lehký zápas, Hearts se tento rok znovu daří.

Jon Daly se po narození dcery vrátil do týmu, stejně jako uzdravení Roy O'Donovan a Warren Feeney. Záložník Willo Flood se také zotavil z nedávného zranění kolenní šlachy a usiluje o místo v sestavě. Dundee se minulý zápas proti Aberdeenu vydařil a tým si domů přivezl tři body za výhru 1:0. Stejný výsledek by kouč Levein bral i proti Hearts. "Pravděpodobně jsou teď z celé ligy v nejlepší formě, sezónu začali opravdu dobře. Jejich nový manažer má na ně pozitivní dopad. Hráči se teď zdají být šťastní," prohlásil Levein.

Hearts se v nové sezóně skutečně daří, tým se od doby, kdy v něm ještě hrál například Rudolf Skácel, poprvé dostal na dohled Celtiku a Rangers. V minulém kole Hearts zvítězili 1:0 nad Invernessem a momentálně jsou na třetí příčce ligy. Bohužel trenéru Lazslovi stále bude chybět několik opor. Andy Driver, David Obua, Deividas Cesnauskis, Robbie Neilson a Mirsad Beslija stále nemohou nastoupit. V pátek byli po týdnu vyplaceny hráčům i členům realizačního týmu Hearts opožděné výplaty. "Na to vliv nemám, mám vliv jen na můj tým. Nejdůležitější teď je, co se stane proti Dundee United. Mojí prioritou jsou dobré výsledky týmu," prohlásil Csaba Laszlo.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.25 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Inverness Caledonian - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Diváci na Caledonian Stadium uvidí souboj dvou týmů, kterým se letošní úvod sezony podařil nadmíru dobře. Sedmý Inverness přivítá pátý Kilmarnock.

Inverness si v posledních dvou ligových kolech tak trochu pokazil perfektní start do nového ročníku skotské Premier League, když nejprve prohrál 1:2 se St. Mirrenem a o týden později nestačil ani na Hearts of Midlothian. Manažer Caley Craig Brewster je velmi rád, že do sestavy může zařadit uzdraveného Russella Duncana. "Russell je pro nás velice důležitý, má hodně zkušeností a ví, jak na svém postu hrát. Hráč, který hraje na jeho místě, musí být disciplinovaný a vždy soustředěný, tyto vlastnosti Russell splňuje na jedničku," rozplýval se nad svým svěřencem Brewster, jenž dále vítá v sestavě Andyho Barrowmana, kterému vypršel karetní trest. David Proctor však kvůli potížím s kotníkem stále zůstává mimo hru.

Kilmarnock dnes bude chtít zlomit nadvládu domácího týmu ve vzájemných zápasech těchto dvou mužstev. V posledních třech střetnutích totiž vždy vyhráli domácí. Killie měli ještě o fous lepší vstup do sezony než Inverness, v poslední dvou ligových zápasech ale propadli, o tři body je připravili velikáni Rangers a Celtic. Ve středu ovšem měl tým Jima Jefferiese důvod k radosti, protože díky výhře 4:2 nad Aberdeenem prošel do dalšího kola Ligového poháru. Kilmarnock se dnes bude muset obejít bez Garryho Haye, který má zraněné koleno. Do sestavy se ale vrací Danny Invincibile a Conor Sammon.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.35 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hibernian FC - Rangers FC  (neděle 15:00)
Aby se Rangers vrátili zpět na první místo před Celtic, který v sobotu zvítězil, musejí vyloupit Easter Road, kde se jim do cesty postaví místní Hibernian, jenž momentálně okukuje pátou pozici.

Rangers si zřejmě oblíbili výsledek 2:1, protože poslední tři utkání právě tímto skóre skončila. V posledních dvou ligových kolech takto porazili Kilmarnock a Motherwell a ve středu pak vyřadili z Ligového poháru Partick, kde druhý gól přidali Gers až v prodloužení. Marodka Jezdců se pomalu začíná vylidňovat, na soupisku se vrací Andrius Velicka, Lee McCulloch, brzy fit by měli být i Barry Ferguson a Steven Smith.

Manažer Rangers Walter Smith přiznává, že ani po sedmi odehraných ligových zápasech nemá o stabilní základní jedenáctce jasno, Smith neustále experimentuje a hledá tu nejsilnější sestavu. "Stále máme hráče, kteří se tu ještě usazují a my sledujeme, jak si vedou na hřišti. Nyní máme širokou soupisku hráčů a bohužel, kvůli vyřazení z Ligy mistrů, nebudeme hrát tolik zápasů, kolik bychom si přáli. Ideální jedenáctku jsem ještě zdaleka nenašel, teď se navíc po zranění vrací Barry Ferguson. Já chci dát šanci každému hráči," vysvětlil Smith.

Z poslední sezony si sice Hibernian odnesl mírně zápornou statistiku vzájemných zápasů s Rangers, ale poslední domácí utkání skončilo bezbrankovou remízou, a tak se dnes určitě Hibs předčasně nevzdají, zvlášť, když by díky případnému vítězství poskočili v tabulce na třetí místo právě za glasgowské giganty. Další důvod, proč dnes Hibernianu alespoň trochu věřit, je ten, že vyhrál dva poslední ligové zápasy proti Dundee United a Hamiltonu, je tak ve skvělé formě. Manažer Mixu Paatelainen nebude moci pro duel s Gers počítat s Alanem O'Brienem, který si po operaci kolene nezahraje šest měsíců. Velký otazník visí i nad startem útočníka Colina Nishe, jenž si minulý týden v zápase s Hamiltonem poranil kotník. Naopak na soupisku se vrací útočník Steven Fletcher, který se zotavil z virózy, a Sol Bamba.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.30 - 3.60 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC651012:516
2.Celtic FC641114:813
3.Heart of Midlothian64029:812
4.Hibernian FC63127:610
5.Kilmarnock FC63126:510
6.Hamilton Academical63037:69
7.Inverness Caledonian62136:67
8.Aberdeen FC62134:67
9.St. Mirren FC61234:65
10.Dundee United61235:95
11.Motherwell FC61147:114
12.Falkirk FC61146:114

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Celtic-Aberdeen 2:0

Motherwell-St.Mirren 3:1

Falkirk-Hamilton 0:0

Dundee Utd-Heart 1:1

Inverness-Kilmarnock 1:0

Reagovat
smazaný uživatel

celtic-aberdeen 3-0 samaras, brown, robson

Reagovat
smazaný uživatel

Fletcher dak kolko golov ? myslim ze za Hibernian

Reagovat
smazaný uživatel

Hamillton-2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele