Skotská Premier League souhrn - 4. kolo

30.08.2008, 18:27, aktualizováno 31.08.2008, 15:35
Komentáře a souhrny
Šlágr čtvrtého kola, jímž nebylo nic jiného, než glasgowské derby mezi Celticem a Rangers, opanovali hosté, kteří vyloupili Celtic Park po výsledku 2:4. Dvěma góly se o to přičinil Miller...

Dundee United - Kilmarnock FC 0:2

30.08.2008 16:00

Góly: 40. Gavin Skelton, 59. Danny Invincibile

Kilmarnock ve skvěle rozjeté sezoně pokračoval i na Tannadice Parku, kde porazil po brankách Gavina Skeltona a Dannyho Invincibileho Dundee United 2:0.

Domácí tým začal zápas velmi aktivně a už ve druhé minutě se do zakončení dostal Garry Kenneth, z pětatřiceti metrů ale pálil nad bránu. United pokračovali v tlaku i nadále, když mimo bránu vystřelil Warren Feeney. Dundee na hřišti zcela dominovalo až do čtyřicáté minuty, kdy nečekaně udeřil hostující tým. Uzdravený David Fernandez našel centrem před bránou volného Gavina Skeltona, jenž se v koncovce nemýlil a otevřel skóre zápasu. Poté se okamžitě pokoušel odpovědět domácí Sandaza, jeho pokus ale gólem neskončil.

Domácí manažer Craig Levein poslal osm minut po přestávce na hrací plochu Conwaye místo Willa Flooda, aby oživil hru svého týmu. Byli to však hosté, kdo podruhé rozvlnili brankovou síť. Danny Invincibile v 59. minutě prostřelil po přihrávce Mehdiho Taouila z dvanácti metrů domácího brankáře. V průběhu druhého dějství poslal Levein na hrací plochu, ve snaze vybojovat alespoň bod, ještě Dalyho a Goodwillieho, toto střídaní však na výsledek utkání už nemělo vliv a Kilmarnock si za výhru 2:0 odvezl z Dundee cenné tři body.

Kilmarnock je v novém ročníku skotské Premier League stále neporažen a minimálně do neděle se usadil v čele tabulky.

Více informací k zápasu

Hamilton Academical - Heart of Midlothian 1:2

30.08.2008 16:00

Góly: 80. Derek Lyle - 18. Marius Žaliūkas, 59. Andrew Driver

Druhou porážku v řadě zaznamenal Hamilton Academical, když v domácím prostředí prohrál s Hearts of Midlothian 1:2. O góly vítězného týmu se postarali Marius Zaliukas a Andrew Driver. Jediný gól domácích, který deset minut před koncem vstřelil Derek Lyle, už nic neznamenal.

Jako první zahrozili hosté, když se zastřelovali David Obua and Andrew Driver. V osmnácté minutě už ale Hearts pálili ostrými, po rohu Drivera se na přední tyči Černého brány hlavou prosadil Marius Zaliukas. O dvě minuty později se zranil domácí obránce Chris Swailes a musel být vystřídán mladíčkem Jamesem McCarthym, který se chvíli po vstupu na hrací plochu dostal do šance, brankář Hearts Marian Kello, jenž prožíval v tomto utkání svůj debut, jeho lob zneškodnil. Před přestávkou diktoval tempo hry Hamilton, pokusy Eleberta a Lucasa ale do sítě nezapadly. I přes převahu Hamiltonu se těsně před odchodem do kabin ke slovu dostali opět fotbalisté Hearts, Tomáš Černý ale hlavičku Obuy lapil.

Po hodině hry se skóre utkání zdvojnásobilo, jelikož záložník Hearts Andrew Driver prostřelil domácího brankáře. Hamilton se pak vrhl do útoku a deset minut před koncem se vrátil do hry, když po centru Jamese McArthura překonal střídající Derek Lyle hlavičkou Kella. Víc už ale Hamilton nedokázal a odešel ze zápasu bez bodu.

V souboji dvou brankářů s bývalého Československa zvítězil Slovák Marian Kello, jehož tým si připsal už třetí letošní vítězství a poskočil na druhé místo.

Více informací k zápasu

Falkirk FC - Inverness CT 1:2

30.08.2008 16:00

Góly: 60. Mark Stewart - 68. Don Cowie, 85. Dougie Imrie

Ani ve čtvrtém utkání nedokázal Falkirk bodovat, na domácím hřišti podlehl Invernessu 1:2. Nejprve poslal domácí tým do vedení Mark Stewart, odpověď pak přišla z kopaček Dona Cowieho a Dougie Imrieho.

Hned v úvodu střetnutí střílel mimo bránu z velkého vápna hostující Roy McBain. V další šanci vstřelit gól se ocitl Adam Rooney, který po chybě Darrena Barra zaměstnal domácího brankáře Roberta Olejnika. Na druhé straně hřiště poslal Michaelu Fraserovi pozdrav Mark Stewart. Ani v druhé šanci John Stewart po centru Scotta Arfielda neuspěl. Domácí útočník byl ve velké formě, ale ani do třetice se mu nepodařilo hostujícího brankáře překonat. Pak se zaskvěl i gólman Falkirku Olejnik, když chytl ránu Rooneyho. Stav zůstal nezměněn i po střele hostujícího Dona Cowieho, jehož ránu Olejnik vyrazil konečky prstů.

Po hodině hry už ale na ukazateli skóre svítila u domácího týmu jednička, když se konečně prosadil aktivní John Stewart. Inverness ale zbraně nesložil a dvěma přesnými zásahy otočil utkání. Nejprve osm minut po Stewartovým gólů propálil z patnácti metrů Olejnika Don Cowie, poté strhl vedení na stranu hostů Dougie Imrie, který po chybě Barra dopravil míč do brány.

Inverness po dnešní výhře poskočil v tabulce na pátou pozici, Falkirk stále čeká na první bodový příděl.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Aberdeen FC 0:1

30.08.2008 16:00

Góly: 43. Darren Mackie

St. Mirren nedokázal odpovědět na gól Darrena Mackieho z 43. minuty a prohrál s Aberdeenem 0:1. I když měli domácí převahu, nemohli být s výsledkem zápasu vůbec spokojeni.

Craig Dargo a Steven Robb se poprvé v nové sezóně ukázali v dresu St. Mirrenu a na straně Aberdeenu odehrála svůj debutový zápas posila z West Bromwiche, Jared Hodgkiss. Aberdeenu ale chyběli Scott Severin a Zander Diamond, kteří se stále nezotavili ze zranění. St. Mirren byl zpočátku zápasu lepším týmem, střely Franca Mirandy ani Billyho Mehmeta ovšem gólmana Langfielda nevylekaly. Na druhé straně se k nebezpečné střele dostal Darren Mackie, přesně ale nemířil. Saints měli jinak převahu, ani Gary Mason ji ovšem nedokázal zúročit ve vedoucí gól, i když byl blízko. Ve 43. minutě přišel trest. Obránce St. Mirrenu Will Haining udělal chybu, kterou využil v gól Darren Mackie.

I v druhé půli byl St. Mirren častěji u míče a dostával se i do šancí. Po pěti minutách druhé půle měl velkou příležitost Mehmet, ale promarnil ji. Will Haining dělal chyby a v 55. minutě byl proto nahrazen Scottem Cuthbertem. Bránu Aberdeenu ohrozil svoji střelou také Dorman, Langfield ale dál držel čisté konto. St. Mirren stále nemohl vyrovnat a bylo to poznat na nervozitě hráčů. Craig Dargo ztratil míč a v zápalu vzteku kopl Andrewa Considina. Posléze byl rád, že mu rozhodčí udělil jen žlutou kartu. Aberdeen si vedení uhlídal a po vyrovnaném zápase se těšil ze tří bodů.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Motherwell FC 0:1

30.08.2008 16:00

Góly: 79. John Sutton

V napínavém utkání mezi Hibernianem a Motherwellem hosté ukázali, že vyhrávat stále umějí. Svěřenci kouče McGheeho napravili své chyby z minulých utkání a díky gólu Johna Suttona zvítězili 1:0.

Domácí si už v prvních minutách hry vytvořili gólovou příležitost, gólman Graeme Smith byl ale pozorný a míč lapil. Na druhé straně střílel Porter, Ma-Kalambay ale zasáhl a střelu zneškodnil. Po čtvrthodině hry měl velkou šanci Rankin, mířil ale mimo bránu. O tři minuty později se k bráně Motherwellu přiblížil Fletcher, střílel ale vysoko nad bránu. Akce střídala akci a střelu Stephena Hughese musel vyrážet Ma-Kalambay. O několik minut později nebezpečně střílel Shiels, Smith ale za svá záda žádnou ránu nepustil.

Druhá půle byla také plná zajímavých šancí a týmy hrály pro diváky velmi atraktivní fotbal. Střelu Colina Nishe s přehledem vyrazil Smith a stále držel svůj Motherwell ve hře. V 64. minutě se Hibs rozhodli pro střídání, ze hřiště odešel Rankin a nahradil ho Zemmama. Šancí měly oba týmy za zápas hodně, jediný gól ovšem padl až v 79. minutě hry. Clarkson našel v pokutovém území Hibs Suttona, který přesnou střelou poslal Motherwell do vedení. Domácí se snažili o vyrovnání a po jednom ze soubojů upadl v vápně Motherwellu Pinau, rozhodčí ale jeho námitky ignoroval. Motherwell si v Hibernianu připsal první letošní výhru.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Rangers FC 2:4

31.08.2008 13:30

Góly: 39. Georgios Samaras, 90. Shunsuke Nakamura - 37. Daniel Cousin, 52. Kenny Miller, 62. Pedro Mendes, 79. Kenny Miller

I když si Celtic věřil na vítězství v prvním derby nové sezóny proti rivalovi Rangers, zápas pro svěřence kouče Strachana skončil špatně. Domácí opouštěli hřiště se svěšenými hlavami, Rangers slaví zaslouženou výhru 4:2.

Zápas mezi Celticem a Rangers byl také souboj o čelo tabulky a dnešní taktickou bitvu na plné čáře vyhrál kouč Rangers, Walter Smith. Smith od začátku zápasu překvapivě nasadil útočníka Cousina, který se zařadil vedle Kennyho Millera. Rangers začali zápas velmi aktivně a obrana Celticu musela od Borucovy brány odvracet řadu centrů. Na druhé straně měl velkou šanci McManus, míč ale poslal mimo. Další příležitost vypracoval útok Celtiku, na konci ovšem záložník McGeady nemířil přesně. Ve 37. minutě se ale do vedení dostali hosté. Daniel Cousin prošel přes obránce a přesnou střelou překonal gólmana Boruce. Vedení ovšem Rangers drželi jen dvě minuty. McGeadyho nízký centr zamířil do pokutového území, Papac míč jen odrazil k Samarasovi, jenž lehce vyrovnal na 1:1.

Na začátku druhé půle zamířil těsně vedle brány Rangers rychlík Shaun Maloney. Ale jako první ve druhé polovině zápasu skórovali hosté a podruhé se ujali vedení. Charlie Adam našel volného Millera a ten si s proměněním šance poradil, 1:2. O deset minut později vedli Rangers už o dvě branky, Pedro Mendes se napřáhl a dalekonosnou ránou překonal Boruce, 1:3.

V 75. minutě jeden z nejlepších hráčů zápasu Cousin poněkolikáté fauloval a rozhodčí mu udělil druhou žlutou kartu. Pro autora prvního gólu Rangers tím zápas skončil. Ovšem i bez Cousina si Rangers dál vedli skvěle a už za čtyři minuty se čtvrtý gól třepotal v Borucově bráně. Nikým nechráněný Miller zvýšil už na 4:1 pro Rangers a fanouškům domácího týmu bylo jasné, že vítězi tentokrát nebudou jejich hráči. Oslavy Rangers už nezmírnil ani gól Nakamury z volného kopu v 90. minutě.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC43108:310
2.Kilmarnock FC43104:010
3.Heart of Midlothian43017:69
4.Celtic FC42117:57
5.Inverness Caledonian42115:37
6.Aberdeen FC42113:37
7.Hamilton Academical42025:46
8.Hibernian FC41124:54
Motherwell FC41124:54
10.Dundee United40223:72
11.St. Mirren FC40131:41
12.Falkirk FC40043:90

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

No nádhera, já mám krásný víkend, díky Gers, Hesselinkovi a Boručovi

Reagovat
smazaný uživatel

co dělali ?

Reagovat
smazaný uživatel

Teda to jsem nečekal, že doma Celtic takhle prohraje... Stoperská dvojice McManus, Caldwell vyrobila dva góly, zejména ten čtvrtý byl z kategorie trapných. Musím uznat jako fanoušek Celtiku, že třetí gól Gers byl parádní (rána z 30 m). Vyloučení Heselinka zasloužené za oplácení. Rovněž trestný kop Nakamury byl skvěle provedený (ale bohužel už za rozhodnutého stavu). Snad se z z toho domácí poučí, a půjdou do každého zápasu z pokorou. Sezona je dlouhá, Rangers mohou body také ztratit.

Reagovat
smazaný uživatel

V příštím Old Firm se zase pojede nanovo, v tom je to kouzelné

Reagovat
smazaný uživatel

Boruc, to byla hrůza, co předváděl.

Reagovat
smazaný uživatel

tak stane sa aj majstrovi tesarovi .... ale Boruc je skvely brankar o tom niet pochyb !!!

Reagovat
smazaný uživatel

dobre Rangers

Reagovat
smazaný uživatel

nadherne OLD FIRM .... raz za zivot to musim vidiet !!!! krasny zapas,skvela atmosfera,skvely fans,super goly ... atd ... toto je fakt Derby vsetkych derby ... aj ked kvalitou ne vzdy ale pre mna je Derby cislo 1 ... a som moc rad ze vyhrali Rangers,ktorych mam po pravde radsej a patria medzi moje oblubene timy ...

Reagovat
smazaný uživatel

Rangeeeeers

Reagovat
Maverick 65

Jezdci!! Ranger!! nejlepší

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele