Skotská Premier League preview - 4. kolo

30.08.2008, 08:57, aktualizováno 31.08.2008, 09:45
Previews
Šlágr všech šlágrů si skotská nejvyšší soutěž ve svém čtvrtém kole nechala až na závěr. Na programu je glasgowské derby, Celtic přivítá na svém hřišti nesmiřitelné rivaly Rangers. V případě vítězství se jeden z týmů posune před Kilmarnock do čela soutěže...
Dundee United - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Kilmarnock se bude snažit prodloužit svou sérii neporazitelnosti i na Tannadice Parku, kde se mu postaví místní Dundee United, které potřebuje po nevydařeném úvodu sezony pořádně zabrat.

United stále v tomto ročníku skotské ligy čekají na první vítězství, v posledním kole pouze remízovali na Fir Parku s Motherwellem. Gólovému procitnutí a prvnímu vítězství by měl dopomoct Jon Daly, jenž se po dlouhotrvajícím zranění objevil v úterním zápase ligového poháru proti Cowdenbeathu a nastřílel hattrick. K velké radosti manažera Leveina se také uzdravili Warren Feeney a Roy O'Donovan. Na hřiště by měl vyběhnout i Francisco Sandaza. Vzájemné duely těchto dvou týmů jsou velmi vyrovnané, z posledních čtyř utkání si každý připsal po dvou vítězstvích.

Kilmarnock se po třech kolech usadil v tabulce překvapivě na třetí pozici s dvěma výhrami a jednou remízou. A k sedmi bodům, které nyní má Kilmarnock na svém kontě, mu stačily pouze dvě branky. Dnes se na soupisku vrací španělský hráč David Fernandez, který vynechal pohárový duel kvůli trestu. Svůj debut by si dnes mohl odbýt Allan Russell, který spíš ale potřebuje hrát za rezervní tým, aby se dostal do zápasové zátěže. Do utkání nezasáhne Simon Ford, jenž má potíže se stehnem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.40 - 4.10
více informací
Hamilton Academical - Heart of Midlothian  (sobota 16:00)
Dalším soupeřem nováčka Hamiltonu bude tým Hearts of Midlothian, který přivítá na svém stadionu New Douglas Parku. Accies budou chtít navázat na svá první dvě utkání a znovu zvítězit.

Hamilton uprostřed týdne odehrál utkání ligového poháru s druholigovým Clyde, ve kterém zvítězil 3:1, na vítěznou vlnu by se chtěl tým Billyho Reida vrátit i v lize. V těžkém zápase s Hearts by měl týmu pomoci uzdravený kapitán Alex Neil, jenž vynechal zmíněný pohárový duel. Kromě Neila jsou dnes k dispozici i Richard Offiong a David Graham, hráči, kteří se už letos stihli zapsat do listiny střelců. Dlouhodobě zraněn je Mark McLaughlin, ten má problémy s kolenem. Reid své svěřence nabádal, aby se nenechali před zápasem ukolébat překvapivým vyřazením Hearts s ligového poháru, kde prohráli na penalty s druholigovým Airdrie United. "Hearts budou nebezpeční. V týdnu zklamali své fanoušky, tak to nyní budou chtít napravit. Jejich manažer bude chtít opět zvítězit. Bude to těžký zápas, ale my hrajeme doma a tak věřím, že zvítězíme," prohlásil domácí manažer.

Podle manažera Jambos Csaby Laszla bylo hlavní příčinou porážky v ligovém poháru neschopnost vsítit gól. Hearts tak potřebují do útoku nový impuls, který by měl dodat Mike Tullberg, jenž je v klubu na hostování. Dánský útočník se však teprve nedávno zotavil ze zranění stehna a Laszlo proto zatím Tullberga do hry nasazovat nebude. Nová posila Polák Adrian Mrowiec se na hřišti též neobjeví, jelikož k týmu nedorazil po reprezentačním zápase včas.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.90 - 3.25 - 2.20
více informací
Falkirk FC - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Falkirk je jako jediný tým v nejvyšší skotské lize stále bez bodu, což bude chtít dnes změnit v domácím zápase proti Invernessu, ten okupuje střed tabulky.

Falkirk v posledním ligovém kole navštívil Celtic Park, odkud si odvezl porážku 0:3. Otázkou zůstává, jak by zápas dopadl, kdyby Falkirk neměl na listině zraněných deset hráčů prvního týmu. Tento seznam se už nyní začíná naštěstí pro manažera Johna Hughese tenčit. Fit jsou Steve Lovell, Burton O'Brien, Tam Scobbie i Graham Barrett. Hughes a jeho asistent Brian Rice zaznamenali největší marodku za své pět a půl roku rvající působení u týmu. "Pokud chcete podat dobrý výkon, musíte mít hráče zdravé. Myslím si, že až se všichni uzdraví, půjdeme nahoru," věří svému týmu Hughes, jehož družině se proti Invernessu daří. Z loňských čtyř vzájemných zápasů dokázal Falkirk vyhrát třikrát.

Inverness před týdnem remízoval s Hibernianem a stále si tak udržuje klidný střed tabulky. S dnešním střetnutím se bude muset trenér Brewster vypořádat bez trojce hráčů, Granta Munra, Russella Duncana a Davida Proctora. Místo Munra převezme kapitánskou pásku Ross Tokely. Vyšly najevo zprávy, že chce Craig Brewster do svému mužstva přivést zkušeného obránce Dundee United Darrena Dodse, to však manažer popřel. "To, že chci získat Darrena je nesmysl. Každý ví, jak důležitý je Darren Dods pro Dundee United. Stále hledáme novou posilu, čas máme do pondělní půlnoci. Nikdy nevíte, co se může stát, jsme pořád ve střehu," vysvětlil Brewster.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.25 - 3.30
více informací
St. Mirren FC - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
St. Mirren čeká ve čtvrtém ligovém kole Aberdeen a pro oba týmy je tohle utkání důležité. Ani jeden se soupeřů totiž nepodává na začátku sezóny nikterak zajímavé výkony a oba se pohybují ve spodní části tabulky.

St. Mirren je na tom v současnosti hůře než soupeř z Aberdeenu, ze tří utkání dokázal tým vytěžit jen bod, za remízu s Kilmarnockem. V minulém zápase podlehl St. Mirren 1:2 Hearts a nachází se na předposledním místě celé tabulky. St. Mirrenu bude v zápase proti Aberdeenu chybět španělský záložník Tonet, který v utkání s Hearts obdržel červenou kartu. Jinak má kouč Gus MacPherson k dispozici kompletní sestavu.

Aberdeen je sice v tabulce na osmé pozici, ovšem vedení i fanoušci očekávají boj o evropské poháry. Hosté proto budou muset zabrat, špatný výsledek ze St. Mirrenu by je mohl později mrzet. V minulém kole remizoval Aberdeen s Rangers 1:1, stejný výsledek by ale proti St. Mirrenu byl brán jako neúspěch. Za Aberdeen do utkání nevyběhne Zander Diamond a nad startem Scotta Severina visí otazník. Ostatní hráči jsou připraveni nastoupit. Do utkání by se mohl zapojit i Jared Hodgkiss, který do Aberdeenu přišel na hostování z West Bromwiche. "Doufám, že když budu pilně pracovat na tréninku, trenér mi brzy dá šanci," prohlásil Hodgkiss.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.25 - 2.40
více informací
Hibernian FC - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Liga je sice teprve na samém začátku, každého ale překvapila slabá forma Motherwellu. Svěřenci kouče McGheeho nedokázali porazit Hearts, Aberdeen ani Dundee, přitom v minulém roce se stali překvapením ligy. Nyní je čeká zápas v Hibernianu.

Motherwell v minulé sezóně bojoval na vrcholu tabulky a Celtic i Rangers proti němu hrály nerady. Ovšem první tři zápasy nového ročníku ligy byly pro všechny příznivce Motherwellu zklamáním, jejich tým se nachází až na desáté příčce, se ziskem jednoho bodu, díky remíze s Dundee z minulého kola. Motherwell by mohl posílit návrat zraněného záložníka Stephena Hughese, který se vyléčil ze zranění podkolení šachy.

Výkony Hibernianu byly sice lepší než u Motherwellu, tým má ale kolísavou formu. Hibs nejprve prohráli s Kilmarnockem, potom přišlo zlepšení a výhra nad Falkirkem, ovšem v minulém kole tým jen remizoval s Invernessem. Hibernian si na Motherwell věří, podle Lewise Stevensona má jeho tým velkou šanci na výhru. "Je to tým, ke kterému musíme vzhlížet a napodobit jeho výkony z minulého roku. Hrají pohledný fotbal, nesmíme jim proto otevřít obranu a nechat je nás ovládat," prohlásil Stevenson. Hibernian bude možná postrádat dva důležité hráče, kapitán Rob Jones a křídlo Alan O'Brien byli nedávno zraněni a jejich start není jistý. Oproti tomu se z Olympiády vrátil gólman Yves Ma-Kalambay a nastoupit by měl i Marouane Zemmama.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.10 - 3.20
více informací
Celtic FC - Rangers FC  (neděle 13:30)
V neděli se odehraje první Old Firm derby v nové sezóně, narazí na sebe dva úhlavní rivalové Celtic a Rangers. Zápas se bude konat na Celtic Parku a široká veřejnost s napětím očekává, jaký výsledek utkání přinese.

Stejně jako zápasy mezi Barcelonou a Realem Madrid nebo Interem a AC Milán, je i Old Firm derby něco více než jen normální utkání. A právě první derby mezi Celticem a Rangers je vždy to nejočekávanější. Oba kluby mají po prvních třech kolech stejnou bilanci sedmi bodů, za dvě výhry a jednu remízu.

Celtic první zápas nového ligového ročníku zvládl a zvítězil nad St. Mirrenem 1:0, následovala jen remíza s Dundee United, na kterou ale svěřenci kouče Strachana zapomněli po hladké výhře 3:0 nad Falkirkem. Celticu se uzdravili důležití hráči, Shaun Maloney a Gary Caldwell by tak mohli do zápasu zasáhnout. I kapitán a obránce Celticu Stephen McManus ví, že derby je pro jeho tým velkou šancí na první odskočení soupeři v tabulce. "Tohle jsou bezpochyby ty nejlepší zápasy. Sleduje je celý národ. Je to první šance vidět, jak na tom vlastně jsme a rozhodně chceme získat tři body, stejně jako Rangers," pověděl McManus.

Rangers také jako Celtic dva zápasy vyhráli a v jednom remizovali. V prvním kole zvítězili 1:0 ve Falkirku, ve druhém porazili Hearts a v posledním zápase remizovali 1:1 v Aberdeenu. I Rangers nastoupí v téměř kompletním složení, jen u Lee McCulloche je start ještě nejistý. Kouč Walter Smith své hráče připravoval již delší dobu na těžké utkání proti Celticu, ale i tak očekává velmi tvrdou bitvu. "Kdykoli jedeme na Celtic Park, očekáváme extrémně obtížný zápas," prohlásil Smith.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.15 - 3.60
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC32105:17
2.Rangers FC32104:17
3.Kilmarnock FC32102:07
4.Hamilton Academical32014:26
5.Heart of Midlothian32015:56
6.Inverness Caledonian31113:24
7.Hibernian FC31114:44
8.Aberdeen FC31112:34
9.Dundee United30213:52
10.Motherwell FC30123:51
11.St. Mirren FC30121:31
12.Falkirk FC30032:70

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

anooo první derby s velkym D se blíží, Rangers pojďmeee

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že hamilton vyhraje

Reagovat
smazaný uživatel

Lewis do toho!

Reagovat
smazaný uživatel

Čekal jsem že se nějaký tragéd chytne.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ono to k tomu svádí...

Reagovat
smazaný uživatel

A kvůli tomu ze sebe musíš dělat blbce a ztrapňovat se?

Reagovat
smazaný uživatel

Co je prosím tě? Dej si na hlavu studený obklad.

Reagovat
smazaný uživatel

Velmi se těším na derby, bude to svátek. Let´s go the Hoops.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele