Skotská Premier League - souhrn 38. kola

12.05.2012, 17:57, aktualizováno 13.05.2012, 15:46
Komentáře a souhrny
Ve skotské nejvyšší soutěži je dobojováno. Mistrovský Celtic se sezonou rozloučil vysokou výhrou nad Hearts, kterou pěti góly zařídil Hooper. Rangers rozstříleli St. Johnstone a Dundee veze tři body z Motherwellu, která ale nic nemění na třetím místě poraženého týmu.
O titul

Celtic FC - Heart of Midlothian 5:0

13.05.2012 13:30

Góly: 5. Gary Hooper, 8. Gary Hooper, 39. Gary Hooper (pen.), 66. Gary Hooper, 87. Gary Hooper

Fotbalisté Celticu potvrdili velice dobrou formu z letošní sezóny a soupeři Hearts nadělili pět branek. Odevzdaný soupeř se totiž soustředí na finále národního poháru a nedělní utkání naprosto nezvládl. I tak ale díky vysoké domácí prohře St. Johnstone zůstal o dva body na pátém místě a v příštím ročníku si zahraje evropské poháry nehledě na to, jak finálový duel s jedenáctým celkem SPL dopadne. Celtic vyhrál soutěž o dvacet bodů.

Domácí byli lepší od samého začátku a během úvodních osmi minut se dostali do dvoubrankového vedení. Kuriozitou je, že se o všech pět branek Celticu postaral jediný hráč - Gary Hooper! Ten ještě před tímto utkáním bojoval o post nejlepšího střelce SPL, nicméně nakonec s přehledem v tomto ohledu vítězí. Nakonec nastřílel čtyřiadvacet branek a o pět tref přeskočil druhého Jonathana Dalyho z Dundee United.

Hooper se poprvé prosadil v 5. minutě, když z hranice vápna střílel Georgios Samaras a gólman Jamie MacDonald vyrazil jen k hrdinovi utkání, který se do prázdné branky nemýlil. O tři minuty později si oba hráči spolupráci zopakovali. Samaras předvedl skvělý průnik na hranici vápna a předložil balón Hooperovi, který ani tentokráte prázdnou branku neminul - 2:0. Hattrick domácí forvard dokončil pět minut před přestávkou.

Arvydas Novikovas fauloval ve vápně Joe Ledleyho a sudí odpískal pokutový kop. K němu se sebevědomě postavil Hooper a střelou doprostřed branky zmátl MacDonalda. V polovině druhého dějství přidal anglický útočník čtvrtou trefu, když po nešťastném přistrčení Mariuse Žaliukase obešel snadno hostujícího strážce a trefil přesně. Poslední pátý gól přidal tři minuty před koncem, když po další přihrávce Samarase opět trefil z pěti metrů odkrytou klec - 5:0.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Dundee United 0:2

13.05.2012 13:30

Góly: 8. Johnny Russell, 82. Jon Daly

Bronzový Motherwell doma na závěr sezony podlehl Dundee United 0:2, ale o svoje třetí místo pochopitelně nepřišel. Už před zápasem bylo jasné, že ani Dundee svojí čtvrtou příčku neopustí.

Zhruba 7500 diváků se přišlo podívat do Fir Parku na poslední utkání sezony. Motherwellu ani Dundee United v něm už o nic nešlo, přesto se chtěly oba tábory rozloučit vítězstvím.

Mnohem aktivněji vstoupili do utkání hosté a ještě než Russell po osmi minutách hry otevřel skóre, zabránil takřka jisté brance nadvakrát gólman Motherwellu Randolph. Samotný Russell pak těžil z dobře odvedené práce jeho parťáka Armstronga a nasměroval hosty do vedení - 1:0 pro Dundee United. Další rána pro domácí přišla za čtyři minuty, Hammell se srazil se Swansonem a musel být střídán. Dundee United mohlo zvýšit, ale Randolpha tentokrát nepřekonal Rankin.

Hosté, ale i domácí si vytvářeli čím dál více příležitostí. Dundee United mohlo několikrát Motherwellu odskočit, stejně jako mohli domácí několikrát vyrovnat na 1:1. To se ale nakonec nestalo. Osm minut před koncem utkání vstřelil pojistku Jonathan Daly a bylo po zápase - 2:0 pro Dundee United. Další branku už diváci neviděli, čtvrtý celek vyhrál na půdě třetího. Oba se navíc mohou těšit na evropské poháry, Motherwell dokonce na Ligu mistrů.

Více informací k zápasu

St. Johnstone FC - Rangers FC 0:4

13.05.2012 13:30

Góly: 23. Lee McCulloch, 56. Sone Aluko, 62. Sone Aluko, 73. Sone Aluko

Na závěr sezony si glasgowští Rangers s chutí zastříleli proti domácím St. Johnstone a alespoň částečně odškodnili fanoušky za nepovedenou sezonu. Porážka 0:4 znamená pro Saints definitivní ztrátu evropských pohárů. Hattrickem se v tomto utkání blýskl Sone Aluko.

St. Johnstone přitom do zápasu vlétlo aktivně, v osmé minutě měl na hlavičce vedoucí branku Sheridan, ale McGregor předvedl skvostný zákrok. Jezdci se osmělili až po čtvrthodině hry, z ničeho nic si vytvořil tutovku McCulloch, ale sám před gólmanem Mannusem selhal - Mannus jeho hlavičku lapil. Každopádně tlak Rangers se stupňoval a ve 23. minutě už hosté vedli 1:0. McCulloch za vápnam nádherně vystřelil a Mannus byl tentokrát bez šance - 1:0 pro Rangers. Svěřenci Allyho McCoista měli i další šance na zvýšení. Teč Bedoy zzamířila těsně vedle!

Zatímco v prvním poločase se St. Johnstone jakžtakž drželo, druhá půle se vůbec nepovedla. V 56. minutě si zaběhl za obranu Aluko a Rangers vedli 2:0. O pět minut později už to bylo 3:0. Whittaker zachytil nepřesnou rozehrávku domácích, přihrál Bedoyovi, jenž odvedldobrou práci pro Soneho Aluka - 3:0 pro Rangers.

V 72. minutě zkompletoval glasgowský útočník hattrick! Tentokrát si Aluko počkal na odražený míč, obešel protihráče a zvýšil na hrozivých 4:0. St. Johnstone se na nic nezmohlo, Rangers ho přejelo 4:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC38303584:2193
2.Rangers FC38265777:2873
3.Motherwell FC381881249:4462
4.Dundee United3816111162:5059
5.Heart of Midlothian381571645:4352
6.St. Johnstone FC381481643:5050
O udržení

Aberdeen FC - St. Mirren FC 0:0

12.05.2012 16:00

Góly: -

Diváci na Pittodrie Stadium branku neviděli. Domácí Aberdeen se rozešel smírně 0:0 se St. Mirrenem a sezonu zakončuje na devátém místě. Saints bezbrankovým výsledkem zase přišli o možnost prvního místa v boji o udržení, celkově jim patří osmé místo.

Utkání i přes konečný výsledek nabídlo několik zajímavých momentů. Skóre se mohlo měnit už ve čtvrté minutě, kdy měl domácí celek obrovskou příležitost. Darren Mackie se dostal do šance, kdy byl sám jeden na jednoho proti brankáři, ale Craig Samson šanci vychytal! Další příležitost měli domácí po čtvrthodině hry, na rohový kop Massona si naběhl Anderson a Saints před inkasovanou brankou tentokrát zachránil obránce David van Zanten! O čtyři minuty později poprvé zahrozili hosté, Thompson našel Careyho, který z dobrých třiceti metrů pořádně vystrašil brankáře Langfielda!

Do konce prvního poločasu měl St. Mirren ještě jednu velkou příležitost. Útočník Thompson dobře vystřelil, ale golman Langfield se zaskvěl dobrým zákrokem. Šancí bylo v prvním dějství opravdu dostatek, své pokusy následně promarnili Mackie a Masson.

Aberdeen měl lepší vstup i do druhého poločasu. Gavin Rae vystřelil a Samsona tentokrát zachránilo břevno! V 83. minutě mohl rozhodnout o výhře Rudých Ryan Fraser, ale skvělý Samson předvedl vynikající reakci a výrazně se tím podepsal pod konečný výsledek 0:0.

Více informací k zápasu

Dunfermline Athletic - Kilmarnock FC 1:2

12.05.2012 16:00

Góly: 20. Paul Willis - 86. Liam Kelly, 89. Jude Winchester

Fotbalisté Dunfermline zakončí sezonu na posledním místě a porážkou. V zápase proti Kilmarnocku ale byli nesmírně blízko vítězství. Ještě čtyři minuty před koncem vedli, jenže Killies pak vstřelili dvě slepené branky a vyhráli 2:1.

Hostující Kilmarnock si v počáteční fázi utkání vytvořil solidní tlak ale žádnou větší příležitost, natož pak aby vstřelil branku. To dalo domácím naději a ve 20. minutě zamířil do černého Paul Willis, když dorazil do branky střelu McDouglase - 1:0 pro Dunfermline. Domácí tým chtěl moc zvítězit a rozloučit se s nejvyšší soutěží důstojně, jenže to mu nakonec nebylo přáno. Výsledek 1:0 nemusel vydržet dlouho, aktivní Buchanan měl další dobrou příležitost na vstřelení branky, jenže zadák O’Leary jeho pokus zablokoval. První vážnější šanci měl Kilmarnock až před koncem prvního poločasu, a to i přes zmiňovaný tlak v úvodu utkání. Kellyho šanci ale golman Fernandez pohodlně lapil.

Po změně stran měl Kilmarnock několik velice dobrých příležitostí a jeho tlak neustále sílil. Fernandez zastavil střelu Grose a James Fowler pro změnu vůbec netrefil. Po centru Shielse zase hlavičkoval Barbour ale vyrovnání se hosté dočkali až v samotném závěru.

Čtyři minuty před koncem prolomil domácí defenzívu v čele s brankářem Fernandezem Kelly. Na jeho krásnou střelu z dvaceti metrů neměl Fernandez nárok. Dunfermline už už se viděl s vítězstvím v kapsem, když musel polknout tuto hořkou pilulku. Navíc v zápase to nebylo jediné příkoří. Hned za dvě minuty přetáhl výsledek na stranu Kilmarnocku Jude Winchester! Killies obrali Dunfermline o všechny body na poslední chvíli a sezonu zakončují na sedmém místě. Na opačném pólu je právě Dunfermline, jenž se s nejvyšší soutěží rozloučil.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Hibernian FC 2:0

12.05.2012 16:00

Góly: 62. Greg Tansey, 71. Jonathan Hayes (pen.)

Inverness se s letošní sezonou rozloučil domácím vítězstvím 2:0 nad zachráněným Hibernianem. Poločasovou nudu vystřídal o něco lepší druhé dějství a právě v něm padly všechny branky zápasu. Skóre otevřel Tansey a z pokutového kopu zvýšil Hayes.

O první rozruch zápasu se postaral z přímého kopu Andrew Shinnie, jeho střelu však zastavila zeď hostujících hráčů a následná střela Sprouleho se neujala. Se svým pokusem byl neúspěšný i Hayes, branku vůbec netrefil. Více ale utkání, respektive první poločas nenabídl. Diváci se na Tulloch Caledonian Stadium spíše nudili, probudila je až první branka zápasou, o kterou se postaral v 62. minutě Greg Tansey.

Ještě než se tak stalo zazdil celkem solidní příležitost Hayes a pak už to přišlo. Tansey ukázal z volného přímého kopu parádní kop a domácí fanoušci mohli slavit vedení 1:0 nad Hibernianem. Pro záložníka Invernessu to byla celkově pátá branka v sezoně.

O devět minut později už bylo o výsledku definitivně rozhodnuto. McKayovo přihrávku zastavil rukou Doherty a sudí Beaton odpískal pokutový kop. S penaltou si v pohodě poradil Jonathan Hayes a Inverness vedl na Hibernianem už 2:0. Hosté ještě mohli alespoň snížit ale přímý kop Griffithse byl pro golmana Essona lahůdkou. Inverness dovedl zápas do vítězného konce, doma vyhrál 2:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.Kilmarnock FC3811141344:6147
8.St. Mirren FC389161339:5143
9.Aberdeen FC389141536:4441
10.Inverness Caledonian381091942:6039
11.Hibernian FC38892140:6733
12.Dunfermline Athletic385102340:8225

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
Neuro

tak nevím jestli má ta skotská liga vůbec cenu mít tady svoji sekci.. stejně to komentují vesměs dva lidi (ally a celticboy).. jestli by nebylo lepší ji vyměnit za dejme tomu Portugalsko

Reagovat
raduinho

Reagovat
smazaný uživatel

Alebo ju vymeniť za druhú anglickú ligu ?

Reagovat
smazaný uživatel

tak Rangers ma (pravdepodobne) noveho majitela.

finALLY...

len podotknem ze ten ujo sa vola - GREEN. a nezabudnem ze ten posledny sa volal - WHYTE.

co nas este caka

Reagovat
Ferguson6

Tak Zelený snáď bude lepší ako Byely... reči mal pekné, ešte skutky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

...proč je tam triko Irska?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele