Skotská Premier League - preview 38. kola

12.05.2012, 09:17, aktualizováno 13.05.2012, 08:39
Previews
Nedělní program skotské Premier League obstarají výhradně celky elitní šestky. Hearts tuto společnost uzavírají, pořád ale živí naději na poháry. Pro to potřebují porazit mistra na jeho půdě a doufat v klopýtnutí St. Johnstone i Dundee United. Prvně jmenovaný klub hostí Rangers, třetí konkurent zajíždí na hřiště třetího Motherwellu...
O titul
Celtic FC - Heart of Midlothian  (neděle 13:30)
Fotbalisté Celticu sice minule prohráli na půdě Dundee United a přerušili svou sérii bez ztráty bodu, ovšem na závěr by se určitě rádi rozloučili se svými fanoušky důstojně. V tabulce mají dvacetibodový náskok na Rangers, nicméně v nadstavbě třikrát vyhráli a jen jednou prohráli, motivace jim tak nechybí. Hearts mají před sebou důležité vystoupení ve finále národního poháru, ovšem o poháry bojují také v lize.

Zatím jsou na pátém místě zaručující kvalifikaci Evropské ligy a lépe už skonči nemohou, nicméně St. Johnstone má ztrátu dvou bodů. Vzhledem k velkému rozdílu ve skóre stačí Hearts uhrát pouhý bod, což ale nebude v Celtic Parku jednoduché. Ovšem Saints se představí proti Jezdcům z Rangers a jejich vítězství by bylo též překvapením. V letošních čtyřech vzájemných duelech Hearts vyhráli dvakrát a dvakrát prohráli, rozhodně bez šance nejsou.

Domácí se budou muset nově obejít kvůli svalovým problémům bez Thomas Rogneho, dlouhodobě mimo hru zůstávají křídlo James Forrest (kotník) a záložník Ki Sung-Yueng (svalové problémy). "Po čtyřech letech jsme získali mistrovskou trofej a nyní jí budeme slavit před šedesáti tisíci fanoušky. Určitě chceme, aby po utkání měli lepší náladu a pro vítězství uděláme všechno," uvedl kapitán Celticu Scott Brown.

V dresu Hearts se po problémech s kolenem vrací Craig Beattie, nicméně mimo hru je Jamie Hamill a po kýle se stále ještě zotavuje Ian Black. "Chceme zachránit sezónu vítězstvím v národním poháru, s umístěním v lize opravdu spokojen nejsem. Jsme třetím největším klubem v zemi a naším cílem bylo hrát o Ligu mistrů a ne až o páté místo. V tomto ročníku jsme měli být druzí," uvedl český krajánek Rudolf Skácel, který se s klubem loučí.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Motherwell FC - Dundee United  (neděle 13:30)
Oba dva týmy už v podstatě nemají o co hrát a je více než jasné, na jaké pozici skončí. Motherwellu se letos sezóně vydařila nad očekávání a díky finančním problémům Jezdců z Rangers si zahraje kvalifikaci Ligy mistrů. O tu dlouho usilovalo i Dundee United, nakonec ale skončí na čtvrté pozici, kterou si zajistilo po minulé výhře 1:0 nad Celticem a vytvořilo si čtyřbodový náskok na Hearts.

Motherwell má na třetím místě náskok šesti bodů na Dundee, určitě se ale chce s diváky ve Fir Parku rozloučit vítězně a bude mírným favoritem. Letos s Dundee ještě neprohrál, po úvodní výhře 3:1 na Tannadice následně dvakrát remizoval 0:0 a 1:1. Do sestavy domácích se vrací Stephen Craigan, po vleklých problémech se zády už bude připraven také útočník Michael Higdon, který by se rád opět rozstřílel.

Kapitán Craigan měl v úmyslu po sezóně odejít, nicméně kvůli šanci zahrát si Ligu mistrů své rozhodnutí přehodnotil. "Jsem šťastný a spokojený s tím, jak jsem se rozhodl. Nebylo to jednoduché, trvalo to opravdu několik měsíců. Cítím se stále skvěle, hraji profesionální fotbal nějakých osmnáct let. Nyní se očekává velká oslava, zahrajeme si kvalifikaci Ligy mistrů a letos jsme dosáhli opravdu na velký úspěch."

Hosté nebudou mít zřejmě k dispozici trio Robbie Nelson - Gavin Gunning - Barry Douglas, kvůli problémům s kolenem nenastoupí Miloš Lačný. "Motherwell je velmi dobrý tým a zaslouží si své umístění v lize i kvalifikaci Ligy mistrů. Máme velkou motivaci v nedělním utkání zvítězit. Soupeř totiž hodně tvrdě pracuje, a i když je papírově slabší než Hearts či právě náš celek, tak se díky tomu dostal v tabulce vysoko," řekl kouč Dundee Peter Houston.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.40 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
St. Johnstone FC - Rangers FC  (neděle 13:30)
Poslední šanci jak poskočit na pohárové příčky a zahrát si Evropskou ligu budou mít fotbalisté St. Johnstone. Dnes to ale nebudou mít vůbec jednoduché, k zisku pátého místa potřebují doma bezpodmínečně porazit Glasgow Rangers a doufat v zaváhání Hearts.

St. Johnstone finálová skupina bojující o nejvyšší příčky vůbec nesedla. Tým prohrál dosud všechna čtyři utkání a není divu, že spadl až na poslední šesté místo. Svěřenci manažera Steva Lomase však stále mohou proniknout do evropských pohárů. Vzhledem k neúčasti Rangers se totiž jedno pohárové místo uvolnilo, avšak i pátá příčka je momentálně dále než by si domácí představovali.

St. Johnstone musí bezpodmínečně porazit Rangers a pak ještě doufat v zaváhání Hearts. To by nemuselo být nemožné, neboť Srdce z Edinburgu nastoupí v Celtic Parku proti domácímu mistrovi ligy.

O problémech Rangers a jejich velice špatné sezoně už bylo napsáno dost. Jezdci se s tímto "nezapomenutelným" ročníkem rozloučí na půdě St. Johnstone a zklamané fanoušky chtějí potěšit alespoň závěrečným vítězstvím. Až na derby Old Firm se finálová skupina Rangers vyvedla. V posledních dvou kolech nastříleli McCoistovi svěřenci pět branek Dundee a s Motherwellem, který na jejich úkor okusí předkolo Ligy mistrů, remizovali 0:0.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.75 - 3.50 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC37293579:2190
2.Rangers FC37255773:2870
3.Motherwell FC371881149:4262
4.Dundee United3715111160:5056
5.Heart of Midlothian371571545:3852
6.St. Johnstone FC371481543:4650
O udržení
Aberdeen FC - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
Fotbalisté Aberdeenu dobře vědí, že nejhůře skončí na devátém místě tabulky. V tuto chvíli ztrácejí na sedmý Kilmarnock už čtyři body a na něj už v tabulce nedosáhnou. Dons na závěr přivítají v přímém souboji o osmé místo St. Mirren, který má v SPL o dva body více a ještě klidně může myslet na sedmou pozici. Remíza pro ani jeden celek nic neřeší, a proto se čeká velice ofenzivní fotbal s mnoha brankami, který by měl být atraktivní pro diváky.

Nicméně Aberdeen letos St. Mirren ještě neporazil, hned v prvním vzájemném zápase podlehl na jeho hřišti poměrem 0:1, v dalších dvou duelech jen remizoval a nyní si brousí zuby na první tři body. Dons nehlásí žádné nové zranění před posledním vystoupením sezóny. Po nemoci by se na hřišti už mohl ukázat Fraser Fyvie, dlouhodobě mimo hru zůstávají zranění Rob Milsom, Clark Robertson, Michael Paton, Peter Pawlett a Stephen Hughes.

Záložník domácího celku Kari Arnason nebyl s hodnocením sezóny příliš optimistický. "Všichni byli moc unavení, odehráli spoustu zápasu a určitě je to znát. Nejvíce nás vysílila část, kdy jsme byli poslední a bojovali o záchranu. Nyní utkání pouze dohrávám, dáváme však do nich všechno. V prvních dvou třetinách jsme hráli s velkou energií a nasazením, v poslední třetině sezóny jsme nepředvedli nijak skvělý výkon," uvedl Arnason.

Saints se musejí obejít bez Lee Maira (poraněné lýtko), po zranění kolene už ale bude připraven David Barron, jinak je ale výběr kouče Dannyho Lennona kompletní. "Měli jsme skvělý vstup do sezóny, jenže prostředí části se nám nedařilo. Celou dobu jsme se snažili dostat do horní poloviny tabulky, jenže jsme z ní rychle vypadli. Několikrát jsme zbytečně remizovali, jenže nakonec umístění ve středu tabulky není tak špatné," řekl kapitán Saints Jim Goodwin.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.20 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dunfermline Athletic - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Fotbalisté Dunfermlinu sice ještě tři kola před koncem živili naději na záchranu a stáhli náskok Hibs na rozdíl tří bodů, nakonec ale padají o patro níže a nyní ztrácejí dokonce osm bodů. Nováček soutěže totiž nezvládl minulý klíčový duel na půdě Hibs, a i když bojoval, výkonnostně vůbec nestačil a prohrál jasně 0:4. Nyní přivítají lídra skupiny o udržení, který musí k jistotě sedmého místa zvítězit.

Killie mají dvoubodový náskok na St. Mirren a mnohem horší skóre, i tak ale mohou hrát absolutně v klidu. Dunfermline by se rád alespoň důstojně rozloučil s diváky a určitě pro to udělá všechno. Domácí mohou po karetním trestu počítat s Alexem Keddiem, kvůli zraněnému kolenu visí otazník nad startem Ryana Thomsona a kvůli zlomenině nohy určitě nenastoupí Austin McCann.

"Je pro mě důležité, abychom sezónu zakončili na sedmém místě. Zažíváme opravdu fantastickou sezónu, dostal jsem spoustu gratulací a dopisů od mnoha lidí i fanoušků. Máme velice mladý, dětský tým a tento výsledek by jim mohl pomoci v jejich kariéře. Chceme zakončit sezónu ve svém stylu a zvítězit. Jsem na hráče pyšný a pokud zůstanou, tak doufám, že příští rok předvedou stejné, nebo lepší výkony," byl nadšený trenér Killie Kenny Shiels.

Ten dá v závěrečném duelu šanci druhému mladičkému gólmanovi Kyle Letherennovi, který si tak odbude svůj debut. Dlouhodobě mimo hru zůstávají Paul Heffernan, Zdeněk Kroča, Manuel Pascali, Garry Hay a Danny Buijs. "Kilmarnock je dobrý celek a má fantastickou sezónu, my se pokusíme zakončit sezónu vítězstvím. Chceme udržet současný kádr, nerozpadnout se a pero mě ne důležité, abychom se příští rok do SPL vrátili," uvedl odhodlaně trenér Dunfermline Jim Jefferies.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.50 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Inverness Caledonian - Hibernian FC  (sobota 16:00)
Další přímý souboj o konečné umístění v SPL. Fotbalisté Hibernian dokázali v minulém kole zdolat Dunfermline jasně 4:0 a díky tou se zachránili, v posledním kole tak mohou být relativně v klidu. V tuto chvíli ztrácí na svého soupeře tři body a ještě mohou poskočit na desáté místo tabulky. Nicméně jednoduchá úloha to nebude, Hibs by totiž museli zvítězit na půdě Inverness minimálně o tři branky a tuto šanci si Caledonian nechtějí nechat ujít.

Hibs se však letos na soupeře daří a ve třech vzájemných duelech hned dvakrát vyhráli a jednou remizovali. Naposledy právě na půdě Ivnerness zvítězili 3:2 a v obou duelech na půdě soupeře se radovali z vítězství. Thistle nastoupí opět v téměř kompletní sestavě a nikdo na marodku nepřibyl, dlouhodobě mimo hru se nachází pouze Chris Hogg, který má problémy s kolenem a na trávníky se tak vrátí nejdříve až na začátku příští sezóny.

"Chci po hráčích, aby hráli na vítězství a pro nás by to bylo opravdu povzbuzující vítězství. Soupeř nás porazil v obou vzájemných duelech na našem stadionu, my jsme ztratili zbytečně šest bodů. Na sobotní utkání to ale nemusí mít žádný vliv, hraje se o konečné umístění a pokud předvedeme koncentrovaný zodpovědný výkon, tak o tři branky určitě neprohrajeme a myslím si, že na body bychom měli také dosáhnout," uvedl trenér domácích Terry Butcher.

V hostujícím dresu se zpátky do sestavy vrací po karetním trestu Leigh Griffiths a David Wotherspoon, nicméně lehké problémy mají James McPake (tříslo), Tom Soares (achilovka), Pa Kujabi (koleno) Jorge Claros (noha), jejich start nechce kouč Pat Fenlon před finále skotského poháru riskovat. "Pokusíme se vyhrát a víme, že se nám na Inverness daří, ovšem prioritou číslo jedna zůstává vítězství v národním poháru," uvedl na pravou míru Fenlon.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.Kilmarnock FC3710141342:6044
8.St. Mirren FC379151339:5142
9.Aberdeen FC379131536:4440
10.Inverness Caledonian37991940:6036
11.Hibernian FC37892040:6533
12.Dunfermline Athletic375102239:8025

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (18)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tak Queens Park zjavne vypusta play-off Div Three lebo chce zostat pretoze dufa ze Rangers spadne do tej istej ligy a potom ich cakaju 4 derby. ked si uvedomime ze na Hampdene bude 2x po 45 000 divakov na jeho domacom zapase, tieto 2 zapasy naplnia jeho rozpocet na 3 roky dopredu... aj v Skotsku sa obcas taktizuje no len aby sa chlapci nepreratali.

Reagovat
Ferguson6

Tak podľa dnešných správ to vyzerá, že sa asi prepočítali

... inak ako vidíš budúcu sezónu? Myslíš, že príde Gattuso? Kto by ešte mohol prísť, resp. odísť? Keby sa vrátil Barry Ferguson, to by bolo , ale to je asi príliš nereálne... (inak sry za toľko otázok, ale nevedel som to dať do jednej vety )

Reagovat
smazaný uživatel

1.

Buducu sezonu este nevidim Do nej je daleko, caka nas najprv narocne leto lebo aj ked sa dnes stalo co sa stalo, ja uz neverim nic(k)omu a az ked bude vsetko vyriesene potom sa mozme bavit o buducnosti klubu.

Za novym majitelom (konzorciom) sa skryva 20 osob, o.i. z UK, Azie.... dolezite bude ci Rangers bude moct zostat v SPL, o tom sa predsa rozhodne v hlasovani klubov 30.5. i ked mam dojem ze vacsina je ZA, aspon tak to zatial prezentovali. Dokonca aj Celtic

Tymto klubom vsak novy majitel musi preukazat tranparentnost a vobec umysel preco do toho ide. Potrebuju vidiet zaruku ze nic podobne sa uz nikdy nezopakuje. "Stary" Rangers totiz dlzi aj klubom od ktorych teraz caka ze ho podporia pritom ak vznikne novy, tie peniaze uz nikdy neuvidia pretoze spolocnost pojde do likvidacie. Este prilis dlha cesta nas caka....

2.

Rino je srdcar, fans favourite, vzdy o Rangers pekne rozpraval a aj ked su to uz roky nikdy nan nezabudol a nosi ho v srdci. A ci pride? Nuz jeho Monica by sa asi potesila, ved je Skotka . Ale teraz vazne, jeho osobnost by muzstvu prospela pretoze on je vo svete futbalu respektovana persona. Futbalovo uz som si nie taky isty, predsa len on nie je nijaky dribler ala Aluko, skor rozbijac a bojovnik. Nemam velky prehlad ako na tom futbalovo je ved bol dlho mimo kvoli zraku. Dolezita je najma kondicia, ma 34 rokov... Ale som za, nech pride. Hraci ktori miluju Rangers mu maju vzdy co ponuknut pretoze do toho daju zakazdym vsetko.

3.

Fergie uz nie...

Reagovat
smazaný uživatel

Mimochodom na dnesnom zapase v St Johnstone je medzi divakmi aj - Nacho Novo...

obe tribuny za branami su plne Rangers fans, odhadujem to na 3000-vu enklavu.

toto je prave hlavny dovod preco kluby maju zaujem o zotrvanie Rangers v SPL.

prezident Dundee Utd to povedal jasne: ak nebude Rangers v lige, musim niekde zohnat milion libier. presne o tolko by totiz prisiel jeho klub na vstupnom a TV prijmoch...

ale fans sa buria a hrozia bojkotom zapasov v novej sezone...

takze z toho vyplyva ze Rangers bude mat vsade - domace prostredie

Ale ked uz ide o zelania, ja by som si potom prial obnovenie utoku Boyd-Miller.

Reagovat
smazaný uživatel

opravdu vsude budete mit domaci prostredi,se mi zda ze si lzes sam sobe

a mimochodem kdyz prisla rec na Nacho Nova, po svem prestupu s Rangers do sve vlasti mu zrejme v Gijonu zhorkl pekne navrat ,nejen ze vzhledem k tomu ze uz se citil temer Skotem nebyl uz 100% Spanelakem,ale hlavne neni to tak daleko z Baskitska a tam se fandi vice Celticu ,takze bylo na dennim poradku ze mu nekdo vyhrozal na ulici ci po nem kricel,chudacek byl z toho pry prekvapen a premyslel jak co nejdriv zase nekam zmizet

Reagovat
smazaný uživatel

no u nas to mas tak, once Ranger, always Ranger

Reagovat
smazaný uživatel

u nas to mame 5krat Hooper

Reagovat
smazaný uživatel

toto sa este bude vysetrovat

Reagovat
smazaný uživatel

ty bys taky porad neco vysetroval,bezte si hledat kde mate rozkutalene penizky a my dneska budeme slavit, just can't get enough

Reagovat
smazaný uživatel

gratuluju,jste koupeni

my mame asi nejlepsiho strelce takze duvod slavit pro oba tabory.

S Gattusem jsem si jistej ze ted pujde k vam,stejne jako Messi,Ronaldo,Gerald

na velka (vetsi) jmena zapomente,aspon na par let

Reagovat
Ferguson6

Aký Gerald? Asamoah? Ten asi vážne nepríde, ale nevidím dôvod prečo by nemal prísť Gattuso... Sám povedal, že chce ešte hrať za Rangers, takže mu musí byť jasné, že nemôže ani snívať o takom plate aký mal v AC a on mi pripadá ako srdciar a teda prišiel by hrať aj za oveľa menej Ale pokiaľ nepríde, prežijem to. Aj bez neho vás (minimálne doma) vždy porazíme

Reagovat
smazaný uživatel

Sone Aluko King of Rangers 2012

Reagovat
smazaný uživatel

mate vlastniho krale ,vlastniho nejlepsiho mladeho hrace,vlastniho nejlepsiho strelce,vlastniho nejlepsiho trenera a nechybelo moc a meli jste temer vlastni ligu

Reagovat
smazaný uživatel

ale aj tak nas najviac tesi ked sme lepsi v lige v ktorej hrate aj vy

World Record 54 League Titles

Reagovat
smazaný uživatel

uzivej si historii protoze letos nechybelo moc a bylo to to jedine co by po vas mohlo zustat,ted budte hodni kluci at vam kluby SPL vcetne nas daji povolenku hrat si s nama i dalsi roky,vy Podvodnici

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

liga ukoncena s naskokem 20bodu,odecteme tech 10 administrativnich za vase trable ,pridame 5 navic protoze jsme dobraci a porad nam zbyva,zvykejte si na zle casy

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi trubka, kdyby z Rangers neodešlo tolik hráčů, tak by to vypadalo jinak ;) Navíc zranění se Rangers taky nevyhnulo...a nebuď namyšlený, protože i oslabení Rangers dokázali porazit Celtic Vím, pak jim to Celtic vrátil, ale hrát proti týmu, který je na hranici života a smrti neni zase tak obtížné...Tabulka by vypadala jinak, ale to jsou jen dohady no

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele