Skotská Premier League - souhrn 35. kola

24.04.2010, 14:58, aktualizováno 25.04.2010, 17:25
Komentáře a souhrny
Rangers vyhráli na půdě Hibernianu a zajistili si skotský titul. Celtic si pohlídal druhé místo, když v přímém souboji s třetím Dundee zvítězil o dvě branky. Včera se bojovalo o záchranu. Hodně si polepšil St. Mirren, naopak poslední zůstal Falkirk. Motherwell vyhrál v Hearts a přeskočil Hibernian.
O titul

Hibernian FC - Rangers FC 0:1

25.04.2010 15:30

Góly: 17. Kyle Lafferty

Fanoušci Rangers mohou slavit, jejich oblíbenci totiž v nedělním utkání porazili na Easter Road 1:0 Hibernian, což jim stačí k obhajobě mistrovského titulu. Hvězdou Rangers je momentálně Kyle Lafferty, jehož gól rozhodl o tom, že pohár pro mistra zůstane na Ibrox Parku.

Přestože v dnešním utkání zvítězil i druhý Celtic, mohli Rangers v případě vítězství na hřišti Hibernianu podruhé za sebou slavit titul. A hosté si toho byli vědomi, už v prvních minutách hry hledal Davis nabíhajícího Edua, který v základní sestavě nahradil Bougherru. Thomsonův rohový kop směřoval od Weira směrem k bráně, Kenny Miller však přestřelil. Vedoucí gól Rangers přišel v 17. minutě, Miller našel Laffertyho, který si poradil s obranou a přesnou střelou do vzdálenějšího rohu překonal gólmana.

Za Hibernian se snažil srovnat dalekonosnou ránou Riordan, kterou si však McGregor pohlídal. Nebezpečný volný kop Thomsona prodloužil Weir a Edu v zajímavé příležitosti vystřelil nad bránu. Šest minut před koncem první půle se k hlavičce dostal Hanlon, míč však do brány nenamířil. Největší šance Hibs na srovnání však měla přijít teprve ve druhé půli, Rankin patičkou přihrál Wotherspoonovi, který však mířil mimo bránu.

Domácí měli i nadále převahu a Riordana přidržel Whittaker, rozhodčí však pokutový kop neodpískal. Na druhé straně se ke střele dostal Naismith, jenž v základní sestavě nahradil nejlepšího střelce Boyda, Smith však byl na jeho pokus z okraje pokutového území připraven. Srovnat mohl po přihrávce Nishe aktivní Riordan, McGregor ale skvěle zasáhl.

Naopak zvýšit vedení Rangers mohl Edu, míč ale proletěl jen kolem brány. Příznivci Rangers na konci zápasu trnuli po šanci Nishe, který McGregora prostřelil, rozhodčí ale viděl jeho faul na bránícího McCulloche. Rangers nakonec přežili i sérii rohových kopů a zajistili si tak svůj už třiapadesátý ligový titul.

Více informací k zápasu

Dundee United - Celtic FC 0:2

25.04.2010 13:15

Góly: 30. Diomansy Kamara, 90. Robbie Keane (pen.)

Dundee United ztratil šanci na druhou ligovou příčku, v nedělním souboji totiž v domácím utkání podlehl 0:2 Celticu. Do vedení poslal hosty po půlhodině hry Kamara a na konečných 2:0 pro Celtic upravil v poslední minutě zápasu, z pokutového kopu Roy Keane.

Domácí do utkání nevstoupili špatně a po Goodwillieho střele z úhlu se dokonce mohli radovat i z branky, míč totiž Boruc nechytil a od tyče se odrazil mimo bránu. Do zajímavé šance se dostal i Daly, Loovens však na poslední chvíli zasáhl. Poté se utkání zpomalilo a gólová akce se zrodila až po půlhodině hry. Kamara se s míčem dostal do pokutového území a krásnou střelou do horního rohu zajistil Celticu vedení 1:0.

Na konci poločasu mohl Kamara přidat i druhý gól, ale jeho střela po centru McGeadyho šla mimo bránu. Hosté vstoupili také do druhé půle aktivně, Kenneth nejprve zablokoval střelu McGeadyho a Keanova střela neměla přesné parametry. Goodwillie měl v zápase skutečně velkou smůlu, po přihrávce Dalyho totiž podruhé překonal Boruce, ale míč znovu nastřelil jen brankovou konstrukci.

Celtic měl velké problémy v obraně, Loovense proto ve druhé půli nahradil Wilson a hosté se znovu dostali do útoku. Po přesném centru McGeadyho měl velkou příležitost autor vedoucí branky Kamara, míč však mířil pouze nad bránu. Pro United nastaly velké problémy po druhé žluté kartě náhradníka Myrieho-Williamse, který byl vyloučen za faul na N'Guema. Chvíli poté se navíc zranil Kovačevič a protože již domácí nemohli střídat, dohrávali zápas v devíti lidech. United se snažili srovnat, místo toho však v nastavení ještě inkasovali, když Perniš fauloval McGeadyho a Keane se z penalty nemýlil.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Motherwell FC 0:2

24.04.2010 16:00

Góly: 42. Steven Saunders, 45. Marius Žaliūkas (vl.)

Motherwell se snad konečně dokázal oklepat z nepříjemné situace a může proto reálně bojovat o čtvrtou pozici zajišťující kvalifikaci Evropské Ligy. V přímém souboji o páté místo dokázal vyhrát na Tynecastle a téměř definitivně zmařil naděje Hearts. Srdce totiž ztrácí právě na Motherwell sedm bodů, na Hibs šest. A vzhledem k velmi těžkému losu tuto ztrátu ve třech duelech zřejmě nezlikvidují, šesté místo je proto téměř jistotou.

Motherwell naopak prozatím poskočil na čtvrtou pozici a po dlouhé době si tedy připsal na své konto cenný úspěch, zatím však rozhodně vyhráno nemá. Na půdě Hearts mu pomohla závěrečná pětiminutovka, kde se v rozmezí tři minut trefil dvakrát a rozhodl tedy o osudu zápasu. Smolařem se stal jeden z nejzkušenějších hráčů v domácím kádru. Litevec Marius Zaliukas si totiž vsítil vlastní branku v nastavení první půle, což Hearts definitivně stálo body.

Hosté zahrozili hned v samém úvodu, kde první dva pokusy vyslal Lukas Jutkiewicz. Nervózní gólman Michael Fraser měl sice s oběma velké problémy, nicméně nakonec pro něj dopadlo vše dobře. Fraser dostal šanci i přesto, že v minulém klání po jeho dvou hrubkách mančaft prohrál, avšak nyní dokázal i podržet. Nejprve zlikvidoval pokus Davida Templetona, následně vychytal i Davida Obuyu a kontroloval nepřesnou střelu Garyho Glena.

Domácí zahrozili pouze pokusem Gilese Coka, s tím si ale brankář Jamie MacDonald poradil. Ovšem více práce měl rozhodně Fraser. Ten nejprve perfektně na lajně vyškrábl pokus Obuy, následně dobře zachytil i volej Suso Santany. Na opačném pólu byl v úvodním dějství nebezpečný pouze Coke, jeho možnost ale precizně odvrátil na roh gólman MacDonald. Hearts se v dalším průběhu osmělili, jenže závěr se jim nepovedl.

Po centru vyhrál hlavičkový souboj Stevie Hammell a prodloužil na Stevena Saunderse. Ten byl sice napoprvé zablokován, v opakovaném měřené sil ale následně zamířil do horní poloviny branky a vsítil svou premiérovou trefu v SPL. Druhoý úder si zasadil sám bek Zaliuskas po přímém volném kopu Toma Hateleye. Ve snaze přetlačit nabíhajícího Johna Suttona, si ale balón sedl na jeho hlavu a ke zděšení všech skončil v síti - 0:2. Hearts i přes tlak v druhé půli ani nesnížili a udělali zřejmě, co se týče umístění, tečku za letošním ročníkem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC35258276:2283
2.Celtic FC35226767:3772
3.Dundee United351711754:4362
4.Motherwell FC3513121043:4151
5.Hibernian FC351481349:4750
6.Heart of Midlothian351281532:4344
O udržení

Falkirk FC - Hamilton Academical 0:1

24.04.2010 16:00

Góly: 19. Marco Paixao

Fotbalisté Falkirku si opět zkomplikovali situaci a budou mít v závěrečných kolech co dělat, aby se v nejvyšší soutěži udrželi. V domácím prostředí si totiž měli poradit s rivalem z Hamiltonu. Jenže ten do puntíku potvrdil svou skvělou formu a připsal si další cenné vítězství, díky němuž ještě může pohodlně bojovat o hezké sedmé místo. Falkirk je stále poslední, rozhodující duely ho však ještě čekají.

Falkirk nyní ztrácí na St.Mirren již čtyři body a vypadá to tak, že se o záchranu popere pouze s Kilmarnockem. Ten je totiž ve velké krizi a tady by cesta opravdu vést mohla. Hostům naprosto vyhovuje remíza St.Johnstone s Aberdeenem, a proto živí naději na lepší pozici než osmou. Accies rozhodli o své výhře po necelých dvaceti minutách hry, kdy se trefil Marco Paixao. V dalším průběhu je několikrát podržel český gólman Sean Mudroch, který v brance nyní nahradil českou jedničku Tomáše Černého.

Hosté získali z posledních deseti duelů již 21 bodů a jsou rozhodně jedním z nejúspěšnějších výběrů v SPL za poslední dva měsíce. Hamilton se dostal do slibné příležitosti po pár minutách hry, střela Martina Canninga však šla těsně vedle bližší tyče. Na druhé straně se do středu vápna probojoval Moutinho a zkusil otevřít skóre, jenže bezproblémový zákrok si připsal Murdoch. Avšak to byla jediná, a také poslední šance Falkirku v úvodním dějství.

Po čtvrthodině hry propásl Hamilton velkou možnost, když se před Robertem Olejnikem ocitl Mickael Antoine-Curier, ovšem nedokázal zblízka dobře postaveného strážce postavit. Hosté se nakonec dočkali o moment později. Paixao převzal nádherný pas od Dougie Imrieho a poslal ho do horního rohu branky - 0:1. Hned na to se chtělo vytáhnout také dvojče Flávio Paixao, tentokráte ale vytáhl ze svého repertoáru skvělý zákrok jistý Olejnik.

Domácí začali tlačit až po změně stran. A i nyní byl u toho Moutinho. Toho ale zblízka brilantně vychytal Mudroch, který si o něco později poradil i s pokusem střídajícího Enocha Showunmiho. Hosté zahrozili pouze akrobacií Marka Paixaa, více možností měl Falkirk. Nicméně několik centimetrů chybělo hlavičce Marka Stewarta, po ráně Curiera neskončil balón v síti díky Murdochovu ramenu a úspěšný opakovaně nebyl ani Moutinho. Proto zůstal stav až do závěrečného hvizdu nezměněn.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Kilmarnock FC 1:0

24.04.2010 16:00

Góly: 74. Andy Dorman

St. Mirren udělal další rázný krok k záchraně, díky gólu Andyho Dormana totiž zvítězil v domácím utkání nad Kilmarnockem 1:0 a o další tři body se vzdálil sestupovému ohrožení.

Hosté do utkání vstoupili aktivně a brzy si vypracovali první větší příležitost po rohovém kopu, Pascali však hlavičku neusměrnil do brány. Na druhé straně poslal Barron do šance O'Donnella, jeho střela však skončila pouze v postranní síti. Domácí ale už ve 22. minutě dostali tvrdou ránu, na nosítkách opustil hřiště Murray, který se hlavou srazil s Kylem. Útočník Kilmarnocku mohl vsítit úvodní branku zápasu, mířil však mimo.

Hosté měli na konci první půle převahu, tu ale nedokázali využít, také Burchill se hlavou neprosadil. St. Mirren se postupem času vracel do hry a v krátkém časovém sledu dvakrát hlavičkoval Higdon, jednou mimo bránu, podruhé do rukavic Bella. Největší šanci první půle měl Brady, jehož nebezpečnou ránu vyrážel Bell špičkami prstů. Bránu domácích naopak ohrozil Severin, jehož střela rozvlnila postranní síť.

Tlak domácích se zvyšoval i po přestávce, po centru Careyho hlavičkoval Dorman jen těsně mimo bránu. Na druhé straně našel Kelly Maguirea, ten však pod tlakem nemířil přesně. St. Mirrenu se vedoucí branku podařilo vsítit v 73. minutě, kdy Careyho centr dostal Dorman a namířil míč do brány. Kilmarnock se do konce zápasu snažil srovnat, Kyleovu střelu však chytil Gallacher, jenž dokázal vyrazit i pokus Maguirea. Hosty už nezachránil ani Kyle, jehož hlavičku chytil na čáře bezchybný Gallacher.

Více informací k zápasu

St. Johnstone FC - Aberdeen FC 1:1

24.04.2010 13:00

Góly: 90. Stuart Nelson (vl.) - 16. Steven MacLean

Fotbalisté ze St. Johnstone dokázali díky šťastné brance v samém závěru zápasu vybojovat proti Aberdeenu bod a udržet si tak od něj pětibodový odstup. Díky nerozhodnému výsledku tedy zřejmě neskončí hůře než osmí a o sedmou pozici by se měli poprat s Hamiltonem. Přitom domácí byli v úvodním dějství odevzdaní a velmi brzy inkasovali, ofenzivní smršť rozjeli až v posledních dvaceti minutách.

St. Johnstone opět ukázalo velkého ducha a specialitu na dávání branek v závěrech zápasu, cenný bod se určitě hodí do krámu. Naopak Aberdeen potvrdil zmar a psychickou labilitu v letošní sezóně, v rozhodujících chvílích totiž velmi často inkasuje a už se nedokáže dostat zpátky do tempa. Smutným hrdinou se stal gólman Stuart Nelosn, který zaskakuje za jedničku Jamie Langfielda. Svůj mančaft v několik momentech podržel, ovšem v 90. minutě se balón od jeho hlavy odrazil přímo k tyči.

St. Johnstone bylo lepší pouze v úvodu prvního poločasu, kde si už ve 2.minutě vypracovalo obrovskou příležitost. Nejprve musel Nelson odvrátit na roh pokus Chrise Millara, z následného kopu prodloužil hlavou Murray Davidson a našel Dava Mackaye. Toho sice dokázal zablokovat Sone Aluko, s dorážkou ale přispěchal Jody Morris a zívající klec minul. Mířil těsně vedle pravé tyče.

Po úvodní domácí smršti se dokázal Aberdeen vymanit z tlaku překvapivou trefou. Po rohovém kopu Paula Marshalla hlavičkoval Davide Grassi. Gólman Graeme Smith sice balón vyrazil, jenže Darren Mackie zpětně hlavičkoval na Stevene MacLeana a ten poslal míč do sítě. Od této chvíle se hosté probudili a měli šňůru možností náskok navýšit. To se však nepovedlo, ty největší spálili Sone Aluko s MacLeanem.

Domácí mohli srovnat před pauzou hlavičkou kapitána Kevina Rutkiewicze, avšak síť se netřepetala. Po přestávce zmařil další možnost na navýšení skóre Aluko, pak už hrozili domácí. Nejprve musel Nelson zasáhnout ramenem proti pokusu Millera, hned na to si poradil též se šancemi střídajících Jacksona a Kennyho Deuchara. Po přímém volném kopu Liama Craiga ještě zasáhl skvěle, jenže na dorážku Jacksona neměl. Ten sice zblízka napálil pouze tyč, avšak balón ťukl do Nelsonovi hlavy a dokutálel se za čáru.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.St. Johnstone FC3511101453:5743
8.Hamilton Academical351191533:4342
9.Aberdeen FC359111533:4738
10.St. Mirren FC357111735:4732
11.Kilmarnock FC35782026:4829
12.Falkirk FC356101930:5628

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (15)

Přidat komentář
smazaný uživatel

keane spis vypada, jak kdyz si dal poradnyho couda

Reagovat
smazaný uživatel

alebo bu nejaky fans rangers splechli piesok do tvare

Reagovat
smazaný uživatel

We are Blue

We are Ahite

We are Rangers dynamite

We are the Champions !

Reagovat
Maverick 65

Reagovat
Maverick 65

Rangers Mistři posledních let!

Reagovat
smazaný uživatel

Zasluzeny titul, po celu sezonu sme boli najlepsi. Vratim sa, ale teraz sa idem poriadne ozrat.

Reagovat
smazaný uživatel

ty nefandíš Celticu?

Reagovat
smazaný uživatel

BLUE BROTHERS

Reagovat
smazaný uživatel

fans Rangers mají svou hrdost, a tu tvoji rusákovou hračku už mají dávno dávno na háku.....

Reagovat
smazaný uživatel

to si mozes mysliet jedine ty .....

Reagovat
smazaný uživatel

A to jsi slyšel kde? V nějaké trapné rockové písničce?

Reagovat
rufus

Rangers!

Reagovat
smazaný uživatel

we are proud of north england, we are rangers, forever in edinburgh aberdeen kings, forever the blue colour of edinburgh, aberdeen

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PJ

to je moc tohle

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele