Skotská Premier League - preview 35. kola

24.04.2010, 09:58, aktualizováno 25.04.2010, 10:12
Previews
V neděli se ve Skotsku pro změnu bojuje o titul. Ve šlágru kola svede o druhou příčku souboj Dundee United se Celticem, ačkoliv ten má na svého soupeře sedmi bodů. Ve druhém zápase budou pohodlný náskok na čele bránit v Hibernianu Rangers.
O titul
Dundee United - Celtic FC  (neděle 13:15)
Šlágr 35. kola bude k vidění na hřišti Dundee United, kam přijede druhý Celtic. Oba celky stále bojují o druhou ligovou příčku, United mají momentálně na Celtic ztrátu sedmi bodů, ten však může teoreticky ještě bojovat i o titul.

Dundee United hrají v dobré formě a ani v minulém kole nezaváhali, na hřišti Motherwellu zvítězili 3:2. Proti Celticu nenastoupí zraněný obránce Paul Dixon, jinak jsou domácí v plné síle a hodlají bojovat o místo v Lize mistrů. Garry Kenneth tuší, že Celtic bude pod tlakem, jedna chyba by ho totiž mohla stát titul, který mají na dosah Rangers.

"Každý zápas je teď důležitý, protože hrajeme proti špičkovým týmům a pokoušíme se dostat na druhé místo. V neděli proto potřebujeme vyhrát. Pokud budeme hrát naši hru a oni budou chybovat, potom můžeme zvítězit. Nebudou se sem těšit, myslím si, že jako všichni ostatní. Walter Smith byl předchozí týden rád, že odtud odjížděl s bodem," prohlásil Kenneth.

Celtic stejně jako Dundee United v posledním kole bral tři body, 3:2 zvítězil nad Hibernianem a uchoval si tak teoretickou šanci na titul. V nedělním utkání musí svěřenci kouče Lennona zvítězit, ani tři body jim však v případě výhry Rangers na titul nestačí. Útěchou by tak pro Celtic mohlo být jen jisté druhé místo a kvalifikace do Ligy mistrů.

"V Tannadice musíme vyhrát pro naše vlastní důvody, plus musíme čekat, jak dopadnou Rangers na Easter Road. Chceme to prodloužit, jak jen to půjde, ale nyní musíme přemýšlet nad touto hrou. Dundee United měli vynikající sezónu, ve skutečnosti více než vynikající. Sledoval jsem je minulý týden, když vstřelili tři góly Motherwellu, je to velmi dobrý tým," myslí si Neil Lennon.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.50 - 3.35 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Hibernian FC - Rangers FC  (neděle 15:30)
Rangers mohou už v neděli udělat poslední krok k obhajobě mistrovského titulu, stačí jim k tomu zvítězit na Easter Road nad Hibernianem. Ten podlehl v posledních čtyřech ligových zápasech, přesto hodlá bojovat o postup do Evropské ligy.

V zatím posledním kole hrál Hibernian proti Celticu a druhému týmu ligové tabulky podlehl 2:3. David Wotherspoon, asi největší překvapení této sezóny v sestavě Hibernianu věří, že tým má stále šanci zajistit si místo pro kvalifikaci do Evropské ligy. "V neděli budeme bojovat o tři body. Hlavním cílem je zkusit zvítězit a vrátit se na vítěznou dráhu. Bylo by ostudné ztratit všechno, co jsme si dobrou první polovinou sezóny budovali," myslí si Wotherspoon.

Rangers v domácím utkání zvítězili nad Heart of Midlothian 2:0 a před druhým Celticem mají už jedenáctibodový náskok. V neděli tak může tým kouče Waltera Snithe slavit obhajobu titulu, ale i hráči vědí, že poslední krok bývá ten nejtěžší.

"Je to v našich rukou a víme, že jestli utkání vyhrajeme, budeme podruhé v řadě mistry. To by byl skvělý výkon pro všechny chlapce i trenérský personál klubu. Ale nic ještě není jisté. Pouze doufáme, že se to v neděli podaří. Pro mě osobně by tohle byl ještě významnější titul, než minulý rok," tvrdí Lee McCulloch.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.60 - 3.50 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Heart of Midlothian - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Hearts se stále krčí na šesté pozici a chybí jim celkem velký kousek k pátému místu, po tomto duelu se ale mohou dokonce zapojit do bitvy o poháry. Čtvrté místo totiž zaručuje kvalifikaci o Evropskou ligu a proto je nejvyšší čas zatáhnout za ten správný konec. V přímém duelu totiž přivítá Motherwell a pokud ho doma zdolá, přiblíží se na rozdíl jediného korálku. A vzhledem k formě Hibs by nemuselo být nereálné ani smazání šestibodového manka.

Srdce v minulém kole bojovali na Ibrox Stadium, jenže domácí Jezdci se nenechali s vidinou mistrovského titulu zastrašit a soupeře přehráli po zodpovědném výkonu 2:0. Pro Hearts ovšem budou důležité jiné duely, ten nejtěžší mají za sebou. V letošní sezóně však na týmy z horní poloviny tabulky neumějí a body získávali právě proti těm slabším. Motherwell se ale potýká s hodně špatnou formou a v současnosti též patří spíše mezi ty slabší celky.

Domácí výběr se bude muset obejít bez Eggerta Jonssona, který byl vyloučen v posledním kole na půdě Rangers a proto má pro toto utkání vystavenou stopku. Mezi zraněné se řadí Jose Goncalves, Andrew Driver, Marian Kello a Janos Balogh. "V současnosti konečně hrajeme jako tým a proto sbíráme body. Proti Motherwellu můžeme vyhrát a živit naději na čtvrté místo, byla by to celkem hezká tečka za sezónou," přeje si bek Hearts Lee Wallace.

Motherwell čeká na body již čtyři ligová kola, veledůležité souboje nezvládl a k tomu podlehl i poslednímu Falkirku. Naposledy dokázal zvítězit právě doma Proti Hearts, to už je ovšem více jak před měsícem. Jenže na stánku Tynecastle se mu příliš nedaří, na svého soka zde nestačil třikrát po sobě a ani teď nic nenasvědčuje tomu, že by to mělo být jinak. Motherwell ztratil i teoretickou naději na třetí příčku v minulém kole, když podlehl Dundee.

Hosté se mohou těšit z návratu útočníka Stephena Craigana. Zraněné koleno vyléčil i Lukas Jutkiewicz a kotník Michael McGlinchey. Jistotu startu však kvůli mírným zdravotním problémům nemají John Ruddy a Keith Lasley. "Našim cílem je skončit do čtvrtého místa, protože se chceme podívat do Evropy. Čekají nás ale hodně těžké zápasy a vstup rozhodně není otevřen. Body z Tynecastle mohou být rozhodující," uvědomuje si důležitost zápasu útočník John Sutton.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.25 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC34248275:2280
2.Celtic FC34216765:3769
3.Dundee United341711654:4162
4.Hibernian FC341481249:4650
5.Motherwell FC3412121041:4148
6.Heart of Midlothian341281432:4144
O udržení
St. Johnstone FC - Aberdeen FC  (sobota 13:00)
Domácí St. Johnstone bude mít ideální možnost osamostatnit se na sedmé příčce a pokud dokáže před vlastními fandy zdolat tápající Aberdeen, téměř jistě neskončí hůře než osmý. K vytoužené sedmé pozici by měl navíc náramně blízko. Nicméně Aberdeen se nechce vzdát naděje a také cítí šanci. Pětibodové manko se ve čtyřech duelech rozhodně dá stáhnout. Navíc má soupeři co vracet, naposledy s ním totiž prohrál a nyní nováčka rozhodně nepodcení.

St. Johnstone se umí zvednout pouze v případě, že mu o něco jde. Výjimkou bylo poslední kolo v základní části, kde domácí vykradli právě Pittodrie Stadium a domácímu Aberdeenu uštědřili nečekanou prohru 1:3. V minulém kole ale nováček nijak nezazářil a doma pouze remizoval se zachraňujícím se St. Mirrenem. Nicméně celkově pro něj bude sezóna úspěšná, jen málokterému nováčkovi se podaří hrát pohodlně ve středu tabulky.

Aberdeen se dokázal v minulém kole oklepat z porážky a doma zdolal Falkirk, který s velkou vervou bojuje o záchranu. V poslední době má spíše problémy s obrannou činností, v útoku se téměř v každém klání alespoň jednou trefí. Aberdeenu se obecně na Saints nedaří, na jeho půdě prohrál letos v polovině března 1:0 a díky němu se určitě nijak bodově nenamlsal. Porazit ho dokázal pouze na začátku sezóny a to je už hodně dlouhá doba.

Výběr Dereka McInnese se musí obejít bez obránce Michaela Duberryho, jistotu startu nemá ani kvůli poraněnému tříslu Steven Milne. Naopak zraněné lýtko už netrápí Dava Mackaye, po nemoci bude též zpátky Graham Gartland. "Pokud nezískáme nějaké body, budeme s naší pozicí hodně riskovat. Hosté by se dotáhli na minimální rozdíl a to opravdu nechceme. Čeká nás tvrdá práce, musíme být pozorní," varuje kouč Derek McInnes.

V táboře hostů je nově mimo hru Charlie Mulgrew, který je vykartován, kvůli zranění není k dispozici ani Zander Diamond, otazník také visí nad účastí Sone Aluka. Na listině marodů je dlouhodobě Gary McDonald, Peter Pawlett a Andrew Considine.. "Bez Charlieho a Zandera to je velká komplikace. Příležitost by měli dostat mladší vrstevníci, avšak musí předvést podobný výkon, jako oni dva. Jinak na výhru myslet nemůžeme," zanalyzoval situaci trenér hostů Mark McGhee.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.25 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Falkirk FC - Hamilton Academical  (sobota 16:00)
Fotbalisté Falkirku mají před sebou výzvu, kterou by rozhodně nebylo moudré nevyužít. Po minulé prohře na půdě Aberdeenu nyní přivítají Hamilton. Ten je sice ve skvělé formě a rád by ještě poskočil na sedmou pozici, na druhou stranu ale v podstatě už o nic nehraje. Falkirk ztrácí bod na duo St.Mirren - Kilmarnock a rád by před závěrečnou částí sezóny sestupovou pozici opustil. A na Hamilton má z domácího prostředí celkem dobré vzpomínky.

Falkirk se zvedl v závěru základní části a dokázal zvítězit dvakrát po sobě, veledůležitá byla vyhraná bitva s hlavním konkurentem ze St. Mirrenu. Naposledy sice nestačil na Aberdeen a po boji s ním prohrál 1:0, nyní má tedy ideální možnost situaci napravit. Minule na Falkirk Stadium zdolal soka 2:0 a podobný výsledek má v úmyslu získat jistě i teď.

Hamilton je silný především ve vlastním rodinném prostředí. To dokazují tři výhry v řadě za sebou, debakl si z New Douglas Parku odvezli Kilmarnock a Hibernian, padl zde i nováček ze St.Johnstone. Hamitlon se rozstřílel především v ofenzívě, sedm branek ze dvou duelů je slušná bilance. Avšak zatím to nemusí nic znamenat, proti houževnatému Falkirku se klidně dařit nemusí. Navíc to není oblíbený soupeř hostů, letos ho ještě ze tří pokusů ani jednou neporazili.

Falkirk se nemůže spolehnout na Carla Finnigana, který odkulhal ze hřiště v zápase s Aberdeenem a ještě se nedal dohromady. Nicméně do hry by se měl vrátit Vitor Lima, kterému se vracejí zranění jako se neustále vracel mor ve středověku. Jeho koleno je však nyní stabilní. "Jsme obrovsky spjatí a nepřestali jsme věřit, že bychom se zachránili. Teď stačí mít pevné nervy a trochu štěstí, aby nám tam padla nějaká ta branka navíc," má pozitivní náladu hvězdný útočník Scott Arfield.

Hamilton bude opět v téměř kompletní sestavě. Možná jen obránce Brian Easton, který hostuje z anglického Burnley, nebude namáhat zraněné koleno a ušetří síly na závěr ročníku. Pro kouče Billyho Reida je dobrou zprávou prodloužení smluv dvou klíčových hráčů Simona Mensinga a Davida Eleberta. "Každou sezónu chceme skončit na lepším místě, než v té předchozí. Proto v té příští je cílem umístit se do šesté příčky," dává si vysoké cíle do dalších sezón sebevědomý Ried.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.25 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
St. Mirren FC - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Velice důležitý zápas čeká v sobotu týmy St. Mirrenu a Kilmarnocku, hraje se totiž o body potřebné pro setrvání v soutěži i pro příští rok. Oba celky jsou na tom momentálně stejně, mají totožný náskok jednoho bodu před posledním Falkirkem.

St. Mirren na rozdíl od Kilmarnocku v prvním zápase skupiny o udržení bodoval, uhrál totiž remízu 2:2 na hřišti St. Johnstonu a dotáhl se tak na svého dalšího soupeře. Domácí nemusí před důležitým soubojem řešit žádné potíže se zraněními, Gus MacPherson tak pravděpodobně zvolí stejnou sestavu jako v minulém kole.

Stephen O'Donnell si myslí, že Saints mohou využít svůj strach ze sestupu a předvádět ve skupině o udržení výkony hodné týmu nejvyšší skotské soutěže. "Vždy máte obavu ze sestupu. Každý, kdo to popírá, je lhář. Ale právě hrozba sestupu nám může v příštích čtyřech zápasech pomoci. Nehrajeme jenom o body, ale o přežití," sdělil O'Donnell.

Kilmarnock v minulém zápase zklamal, na hřišti Hamiltonu nepředvedl dobrý výkon a domů odjížděl s prohrou 0:3. Hosté přivítají zpět v boji o záchranu Kevina Kylea, Frazera Wrighta a Scotta Severina. Kyle měl dvouzápasový trest, zatímco Wright a Severin se zotavili ze zranění. Po menším zranění ze zápasu s Hamiltonem by už mohl nastoupit také Mehdi Taouil.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.25 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.St. Johnstone FC341191452:5642
8.Hamilton Academical341091532:4339
9.Aberdeen FC349101532:4637
10.St. Mirren FC346111734:4729
11.Kilmarnock FC34781926:4729
12.Falkirk FC346101830:5528

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1.matchpoint pre Rangers. Ak vyhra na Easter Road, pohar pre vitaza ligy si odvezie na Ibrox.

Hibs by v sucasnej forme nemali byt pre jazdcov nejakou velkou prekazkou.

Dokonca je mozne ze napokon to vitazstvo ani nebude treba. Ak Celtic (hrajuci o 2 hodiny skor) zakopne na Tannadice, Rangers moze oslavovat uz pred jeho samotnym zapasom ktory sa potom moze niest v oslavnom duchu ktoreho vysledkom moze byt na konci vselico.

Skoda ze si tento zapas nebude moct vychutnat viac nez zhruba 10,000 fans pretoze Hibs pre mesiacom zburali jednu tribunu a na jej mieste stoji akurat kopa bagrov a hliny.

Nuz, zostava verit ze po oslavach fanusikov Rangers nebudu musiet stavat tych tribun viac.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele