Skotská Premier League souhrn - 34. kolo

19.04.2008, 18:08, aktualizováno 20.04.2008, 17:11
Komentáře a souhrny
Celtic stále může doufat titul poté, co v prvním utkání skupiny o titul porazil Aberdeen 1:0. Dundee United remizovalo s Hibernian, další tři zápasy se týkaly skupiny o udržení. Falkirk remizoval s Gretnou, Hearts zdolali St. Mirren a Inverness přehrál Kilmarnock.
O titul

Celtic FC - Aberdeen FC 1:0

19.04.2008 16:00

Góly: 56. Georgios Samaras

Celtic zvládl vstup do skupiny o titul na jedničku. Před domácím publikem si poradil s Aberdeenem v poměru 1:0. Střelcem vítězného gólu se stal řecký útočník Georgios Samaras.

V základní sestavě na postu středního obránce se podle očekávání objevil místo potrestaného Garryho Caldwella guinejský reprezentant Bobo Balde.

Pokud si chtěl domácí tým udržet reálnou šanci na zisk mistrovského titulu, musel dnes bez podmínečně vyhrát. V páté minutě to ale vypadalo, že do vedení půjdou Dons, když Scott Severin vystřelil z hranice velkého vápna. Míč se odrazil od jedné tyče do druhé a následně do rukavic brankáře Boruce. Fanoušci Celticu si tak výrazně oddechli a o tři minuty později se začali radovat z gólu, který však pro ofsajd, ve kterém se zakončující Georgios Samaras nacházel, nebyl uznán. Ve 26. minutě zahrozil z velkého vápna po přihrávce Nakmury Barry Robson, jeho pokus mířil ale vedle. Za další dvě minuty si ze střelou Aidena McGeadyho lehce poradil gólman Aberdeenu Langfield. Potom zahrozil po rohovém kopu domácí tým, hlavičce Considineho však scházel potřebný směr.

V úvodu druhého dějství Celtic přitlačil na pilu a hostující tým evidentně nestíhal. V padesáté třetí minutě prozkoušel Langfieldovu pozornost střelou z ostrého úhlu Scott McDonald, poté pálil vedle McGeady. Za další dvě minuty se už domácí tým branky dočkal. Na Robsonův přímý volný kop si na bližší tyči naběhl Georgios Samaras a střelou pod břevno nedal hostujícímu brankáři žádnou šanci. Celtic v průběhu celé druhé půle na hřišti dominoval, v další šanci se ocitl McDonald, Langfield však jeho střelu lapil.

Celtic se díky této výhře dostal po dlouhé době do vedení Scottish Premier League. Druzí Rangers hrají tento týden skotský pohár a tak budou mít oproti zelenobílým ještě tři zápasy k dobru.

Více informací k zápasu

Dundee United - Hibernian FC 1:1

20.04.2008 15:00

Góly: 60. Noel Hunt (pen.) - 57. Dean Shiels

Souboj dvou sousedů v tabulce skotské ligy skončil nerozhodně. Dundee United remizovalo s Hibernianem 1:1. V 57. minutě poslal hosty do vedení Dean Shiels, o čtyři minuty později vyrovnal z pokutového kopu Noel Hunt.

Navzdory herní převaze, kterou Hibs po dobu celého zápasu měli, se do větších příležitostí dostávali spíše United. Po opatrném začátku se do první příležitosti dostal po přímém kopu Christiana Kalvenese domácí útočník Noel Hunt. Jeho hlavičku ale brankář Andrew McNeil zneškodnil. Do vedení se mohlo Dundee dostat za dalších pět minut, ale Hunt při zakončení narazil do svého spoluhráče Marka De Vriese a z šance tak nic nebylo. Ve třinácté minutě se ke slovu dostal i hostující tým, když dobře kopnutý rohový kop Merouanea Zemmamy hlavičkoval nad bránu Martin Canning. Chvíli před poločasovou přestávkou byl v hlavní roli opět Zemmama, jenž z třiceti metrů prověřil pozornost gólmana domácích Lukasze Zalusku. V zápětí na druhé straně hřiště sklepl dlouhý míč Hunta De Vries pro nabíhajícího David Robinson, ten ale pálil vedle.

I přes velké množství šancí, které si Dundee vytvořilo, se do vedení dostali hosté z Edinburghu. Deset minut po přestávce předvedl Dean Shiels parádní sólo a chladnokrevně poslal míč kolem Zalusky do brány.

Vedení Hibernianu trvalo pouhé tři minuty, jelikož hostující hráč Thierry Gathuessi stáhl na zem v pokutovém území De Vriese a rozhodčí nařídil penaltu. K míči se postavil Noel Hunt a vyrovnal na 1:1. Čtvrthodiny před koncem zápasu měl hibernianský útočník Steve Fletcher dvě možnosti poslat Hibs znovu dovedení. Ani jedna z jeho střel však brankou neskončila a tak se oba dnešní soupeři rozešli už po čtvrté v této sezóně smírně.

Díky této remíze zůstala čtvrtá a pátá pozice v tabulce Scottish Premier League beze změn.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC34245576:2377
2.Rangers FC31243474:2675
3.Motherwell FC321641242:3952
4.Dundee United341491149:3951
5.Hibernian FC341491148:3951
6.Aberdeen FC341281443:5444
Zbývající zápasy
19.04. 16:00Rangers FC - Motherwell FC
O udržení

Falkirk FC - Gretna FC 0:0

19.04.2008 16:00

Góly: -

Bezbrankovým výsledkem skončilo utkání spodní šestky mezi Falkirkem a poslední Gretnou.

Hlavní postavou střetnutí byl brankář hostujícího týmu Greg Fleming, jenž likvidoval jeden pokus ofenzívy Falkirku za druhým. Jako první zahrozil nejlepší střelec týmu Michael Higdon, jenž po centru Toma Scobbieho hlavičkoval v osmnácté minut nad. Gólem neskončila ani rána Scotta Arfielda, kterou Fleming vyrazil na roh. Gretna se do útoku dostávala spíše jen sporadicky, ojedinělým zábleskem v hostující ofenzivě byla střela Abdula Osmana, která ale mířila vedle. Skvělou příležitost měl poté domácí hráč Graham Barrett, po centru ale Higdona nepředvedl důrazné zakončení a obránce Gretny Rhys Meynell jeho střelu zablokoval.

Jednu z mnoha příležitostí měl i Moutinho, který se po Higdonově přihrávce dostal do zakončení, Fleming však skvělým zákrokem jeho pokus zlikvidoval. Gretna odolávala velice silnému tlaku, stav ale stále zůstával nezměněn. Nerozhodný stav zůstal i po ráně Barretta, kterou Fleming konečky prstů vyrazil. Posléze pálil vedle z voleje Higdon. A když si hostující brankář poradil i s pokusy Toma Scobbieho a Pedra Moutinha, odvezla si Gretna s Falkirk Stadium bod za remízu 0:0, který je však pro ní už naprosto bezvýznamný.

Falkirk kvůli dnešní ztrátě bodů klesl na osmou příčku skotské ligy.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - St. Mirren FC 3:2

19.04.2008 16:00

Góly: 28. Eggert Jónsson, 42. Gary Glen, 81. Laryea Kingston - 20. Ryan McCay, 78. Gary Mason

Díky krásnému gólu Laryea Kingstona si domácí Hearts připsali na svoje konto tři body za výhru 3:2 nad St. Mirren. Do vedení šli přitom jako první hosté střelou McCaye, Jonsson ale stačil vyrovnat a do vedení dostal ještě v první půli Hearts Gary Glen. Ve druhé půli se trefil za hosty Mason, Kingston ale rozhodl o vítězi.

Hearts vstoupili do utkání lépe, Glen byl ve svém prvním zápase hodně zapojován do hry. Už ve druhé minutě pálil Glen na bránu hostí, Potter míč srazil na roh. Na druhé straně vyslal dalekonosnou střelu Dorman a Banks musel míč vyrážet. Až ve 20. minutě byla k vidění větší příležitost k ohrožení brány a rovnou skončila gólem. McCayovu ránu Banks nechytil a St. Mirren se ujal vedení. Během sedmi minut bylo ale vyrovnáno. Jonsson se pokusil vystřelit, Haining se dostal do dráhy míče a Howard byl krátký, 1:1. Ve 42. minutě přišlo vedení Hearts. Jonsson našel Mikoliunase, Litevec přihrál Glenovi, kterého první střelu ještě stačil Howard vyrazit, na dorážku už ale nedosáhl, 2:1.

St. Mirren měl příležitost k vyrovnání, McCay ale tentokrát střílel neškodně. Hra byla na chvíli přerušena, když byl ošetřován se zraněním hlavy Nade. Ačkoli se zranění nejevilo příliš vážně, byl Francouz nahrazen Makelou. Finský hráč byl v 65. minutě blízko gólu, Haining ale stačil míč odkopnout do bezpečí. Hearts hráli bez chyb a Banks si dalekonosné rány jako třeba z kopačky Dormana hlídal. Až v 78. minutě přišlo vyrovnání, Mason dostal míč a přesnou střelou do pravého horního rohu nedal Banksovi šanci. V 81. minutě se ukázal Kingston. Domácí zahrávali po faulu na Mikoliunase volný kop, který parádně trefil právě Kingston a zajistil Hearts výhru 3:2.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Kilmarnock FC 3:0

19.04.2008 16:00

Góly: 10. Dougie Imrie, 71. David Lilley (vl.), 79. Marius Niculae

Zápas mezi Invernessem a Kilmarnockem skončil vítězstvím prvně jmenovaného klubu. Díky brankám Imrieho, Niculaeho a vlastnímu gólu Lilleye, si domácí připsali všechny body, za výhru 3:0.

První dvě šance zápasu měli hosté, Fowler ani Invincibile ovšem vedení nezajistili. Gólman Fraser měl větší potíže jen se střelou Invincibila, míč stačil vyrazit mimo. Navzdory tlaku Kilmarnocku to byl Inverness, kdo se v desáté minutě radoval z vedení. Imrie zahrával volný kop a na jeho krásnou střelu byl Combe krátký, 1:0. Hosté měli šanci k vyrovnání, Wales ale svoji hlavičku do brány nenamířil. Domácí byli v útoku velice silní, což předvedl Niculae, zakončení ale už tak dobré nebylo. Niculae byl o pár minut v další příležitosti, jeho rána ovšem mířila vysoko.

I druhé půle patřila domácím, už ve 46. minutě pálil halfvolejem Barry Wilson, bohužel pro domácí nepřesně. Wilson o pár minut později krásně našel volného Imrieho, který ale tentokrát míč netrefil. Combe musel zasahovat až při střele Wynesse, míč za své záda nepustil a vyrazil ho mimo bránu. V 71. minutě domácí své vedení zdvojnásobili. Imrie přihrával volnému McBainovi, Lilley si ale míč nešťastně srazil za záda svého brankáře, 2:0. Kilmarnock se snažil s výsledkem něco udělat, namísto snížení ale přišla třetí branka v jeho síti. Niculae prošel přes obránce a krásnou vysokou střelou zvýšil na konečných 3:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.Heart of Midlothian341291345:5045
8.Falkirk FC3411101340:4443
9.Inverness Caledonian341231944:5839
10.Kilmarnock FC34891734:4933
11.St. Mirren FC33891624:5133
12.Gretna FC34462429:768

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele