Skotská Premier League preview - 34. kolo

19.04.2008, 12:32, aktualizováno 20.04.2008, 08:38
Previews
V jediném nedělním utkání se ve skupině o titul utkají Dundee a Hibernian...
O titul
Celtic FC - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Dnes je na programu první ze zápasů skupiny o titul mezi domácím Celticem, který je na druhém místě tabulky, a šestým Aberdeenem.

Celtic, jenž se nachází na druhé příčce skotské ligy, odehrál uprostřed týdne v pořadí třetí zápas "Old Firm" v této sezoně. Na rozdíl od těch dvou předešlých se toto derby odehrálo na katolické straně Glasgow v Celtic Parku. A právě domácí prostředí bylo zřejmě tím hnacím motorem, který dovedl Hoops k těsnému vítězství nad Rangers 2:1, když vítězství zajistil domácím až v 94. minutě Jan Venegoor of Hesselink. Celtic tak stále může živit šance na zisk skotského titulu, nicméně pokud Rangers během poslední části sezony nijak zvlášť nezaváhají, šampiony se stanou oni, jelikož mají před svými rivaly jednobodový náskok a ještě dva zápasy k dobru. Skupina o titul je ovšem nepředvídatelná a stát se může cokoliv.

Celtic bude dnes postrádat středního obránce Garyho Caldwella. Skotský reprezentant se po středečním zápase dostal do mírné šarvátky s hráčem Rangers Davidem Weirem a obdržel, stejně jako jeho protějšek jednozápasový trest. Manažer Gordon Stratchan je velmi zmatený situací, která se po tomto incidentu odehrávala. Zvlášť byl znechucen z toho, že se zprávu o suspenzaci Caldwella nedozvěděl jako první. "První, co jsem viděl, byl ve čtvrtek článek v novinách. Co se týče Garyho Caldwella, jako první tomu věnoval pozornost televizní kanál Sky Sports News. V pátek v jedenáct hodin dopoledne o této záležitosti klub stále nebyl informován. To je velice neobvyklé, bylo byl slušností nám zaslat email jako prvním. Když u takovéto věci vynesete rozsudek, jako první by to měli vědět hráči a tým. Oficiální zpráva o Garryho trestu přišla klubu až v páteční poledne," komentoval své rozhořčení Gordon Stratchan. Caldwella nahradí v srdci obrany Celticu Bobo Balde. Trest si odpykává i záložník Scott Brown, jenž se na hřišti též neobjeví. Vítězství nad Rangers si vybralo daň v podobě pochybností startů v zápase u čtyř klíčových hráčů. Otazník visí nad Janem Vennegoor of Hesselinkem, Lee Naylorem, Aidenem McGeadym a Paulem Hartleym.

Celtic a Aberdeen na sebe dnes narazí už pošesté v sezoně. Tři předchozí vzájemné ligové duely vyhrál Celtic. Ve skotském poháru však už byli úspěšnější Dons, kteří v prvním zápase uhráli doma remízu 1:1 a poté v odvetném utkání v Celtic Parku senzačně zvítězili 1:0.

Aberdeen se do "Top Six" dostal na poslední chvíli, když v minulém kole porazil Falkirk 2:1 a tím se katapultoval na šesté místo. Minulý víkend sehráli svěřenci Jimmyho Calderwooda semifinále skotského poháru proti Queen of the South, ve kterém podlehli druholigovému mužstvu 3:4. Do brány hostujícího týmu se vraci Jamie Langfield. V posledních zápasech byl sice pro Calderwooda volbou číslo jedna Derek Soutar, ten však na konci sezony klub opustí a tak dal manažer opět šanci Langfieldovi. Kromě brankáře Soutara hodlají v létě opustit Aberdeen i Barry Nicholson, Steve Lovell, Richie Byrne a David Bus.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dundee United - Hibernian FC  (neděle 15:00)
V nedělní dohrávce 34. kola skotské nejvyšší soutěže se na Tannadice Parku představí domácí Dundee United a edinburghský Hibernian.

Dundee je v tabulce na čtvrtém místě pouze o skóre před svým dnešním soupeřem, proto se očekává velice vyrovnaná bitva. United se poslední dobou vůbec nedaří vyhrávat, vždyť z posledních deseti zápasů zvítězil tým Craiga Leveina pouze třikrát. Šestkrát odešlo Dundee z poslední dekády utkáních s nerozhodným stavem. Remízou skončilo i poslední střetnutí s Rangers. Levein doufá, že bude mít dnes k dispozici Darrena Dodse, jenž se zotavil ze zranění nohy. Bývalý obránce Hibs se zranil před čtrnácti dny v zápase s Gers, v pátek však začal trénovat a proto by se mohl na trávníku objevit. "Darren netrénoval celý týden, tak jsme si nemysleli, že bych chtěl nastoupit, ale v pátek se mě na tréninku zeptal, jestli bych mu mohl dát o víkendu šanci. On hrál celou sezonu a nikdy u něj nebyly žádné problémy, tak uvidíme, jak to zvládne," prohlásil o návratu svého obránce Levein.

O vyrovnanosti obou mužstev hovoří i bilance vzájemných zápasů z této sezony. Všechny tři utkání skončili totiž remízou.

Hibernian se probojoval do "Top Six" díky úchvatnému finiši v základní části ligy, když v posledních deseti zápasech dokázal zvítězil hned sedmkrát. Nutno podotknout, že většinu bodů z posledních střetnutí vybojovali Hibs na domácí půdě, a tak to dnes na Tannadice Parku budou mít o něco těžší. V posledním duelu si svěřenci Mixu Paatelainena poradili na domácím hřišti s St. Mirrenem 2:0. Hibernian dnes přivítá zpět záložníka Guillaume Beuzelina. Francouz byl mimo hru od 1. března, kdy si v zápase se Celticem poranil koleno. Obejít se Paatelainen bude muset bez Briana Kerra, který má problémy s kotníkem. Rob Jones je suspendovaný a na trávník nevyběhne ani Chris Hogg, jenž má problémy s kolenem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.12 - 3.25 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC31243474:2675
2.Celtic FC33235575:2374
3.Motherwell FC321641242:3952
4.Dundee United331481148:3850
5.Hibernian FC331481147:3850
6.Aberdeen FC331281343:5344
Zbývající zápasy
19.04. 16:00Rangers FC - Motherwell FC (zápas odložen)
O udržení
Falkirk FC - Gretna FC  (sobota 16:00)
Jako jasný favorit půjde do dnešního utkání domácí Falkirk, který ve svém stánku přivítá poslední Gretnu.

Většinou ve skupině o udržení bojuje pár týmů do posledního kola o záchranu v Premier League. V letošním ročníku je tomu však jinak, Gretna už má pár kol sestup do nižší soutěže jistý. A tak v zápasech spodní šestky už prakticky o nic nepůjde, maximálně o lepší postavení v tabulce.

Falkirku utekla účast ve skupině o titul doslova mezi prsty. Ještě před posledním zápasem základní části okupovali The Bairns šestou pozici. Utkání proti Aberdeenu ale svěřenci Johna Hughese nezvládli podle představ a prohráli v dramatickém zápase těsně 2:1, když vítězství červených zajistil až osm minut před koncem Chris Maguire. Aberdeen se právě tímto vítězstvím dostal na šesté místo a odsunul tak Falkirk do skupiny o udržení. Zklamání s neúspěšné koncovky základní části neskrýval ani nejlepší střelec týmu Michael Higdon. "Všichni si uvědomujeme, jak blízko finálové šestce jsme byli. Je to pro nás samozřejmě velké zklamání. Vydali jsme ze sebe to nejlepší, bohužel to nestačilo. Nyní nechceme sezónu jen tak nějak dohrát, chceme skončit sedmí, to je teď náš cíl. Mám na to, abych střílel góly a pokusím se hrát tak dobře, jako před zraněním. Cíle ostatních hráčů jsou stejné," promluvil o zklamání a současných ambicích Falkirku Higdon.

Pokud bude chtít Falkirk opravdu uhájit sedmou pozici bude muset podávat daleko lepší výkony než v poslední době. Z posledních deseti utkáních dokázali The Bairns vyhrát pouze dvakrát a to je na tým, který se ucházel o "Top Six", velice málo. V dnešním zápase se bude muset John Hughes obejít bez Kennyho Milna, obránce nyní potřebuje klid před operací kolene. Listina zraněných je nyní v táboře Falkirku vcelku dlouhá, mimo hru zůstávají i Dean Holden a Brian Allison, jistý start proti Gretně nemají ani Tam Scobbie, Gerard Aafjes a Dayne Robertson. Naopak fit by měl být Darren Barr, který měl zraněný prst u nohy.

Z pohledu vzájemných střetnutí vede Falkirk 2:1, který Gretnu zdolal ještě v minulém kalendářním roce 4:0 a 2:0. Poslední tým tabulky pak vytěžil v lednu na svém stadionu tři body, když zvítězil 2:0.

O současném postavení Gretny v tabulce není třeba dlouze hovořit, to však neznamená, že Gretna bude v následujících utkáních působit odevzdaně. Tým Micka Wadsworthe bude chtít určitě letošní sezonu dohrát důstojně a zaznamenat ještě alespoň jedno vítězství. Poslední zisk všech bodů se datuje na 27. února, kdy Gretna přestřílela Kilmarnock 4:2. Od té doby tržila jednu porážku za druhou. Stopku porážkám učinili gretenští v minulém kole, když remízovali doma se St. Mirrenem 0:0. Velkou ránou je pro hostující tým zranění kapitána týmu Paula Murrayho, jenž si poranil v posledním zápase žebro a bude chybět nejméně dva týdny. Z reprezentačních povinností se na soupisku vrací mladý brankář Artur Krysiak.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heart of Midlothian - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
Hearts hrají v této sezóně jen skupinu o udržení a nyní je čeká předposlední klub tabulky, St. Mirren. Domácí budou chtít ukázat, že jedenáctý St. Mirren na ně nemá a fanoušci očekávají jasnou výhru.

Hearts sehrály poslední ligové kolo v Kilmarnocku, kde nakonec vyrovnané utkání skončilo bezgólovou remízou. Přestože od počátku vedení nového manažera Stevena Fraila se klubu vcelku dařilo, majitel Vladimir Romanov stále hledá nového kouče, jenž by mohl v létě tým převzít. Nejen ale na pozici manažera můžou nastat změny. Velký průvan se dá očekávat i v hráčské kabině. "Budeme se snažit získat tři nebo čtyři hráče, kteří by náš tým posílili, doufejme, že se tak stane. Vydali jsme se novou cestou získávání posil, rozšířil jsme náš skauting a snad přivedeme ty nejlepší hráče nejen z Velké Británie, ale i ciziny," řekl kouč Frail. Do sestavy se po nemoci vrací litevský obránce Marius Zaliukas, mladík Jason Thomson a Robbie Neilson. Stále mimo hru jsou ale zranění Neil McCann, Bruno Aguiar a Mauricio Pinilla.

Hosté ze St. Mirrenu nastoupili v minulém kole na hřišti poslední Gretny a příliš se nepředvedli, remizovali 0:0. St. Mirren má přesto stejně bodů jako Kilmarnock a jen o tři body méně než Inverness. "Jsme hodně blízko dvěma klubům před námi a chceme skončit tak vysoko, jak jen to bude možné. Máme před sebou ještě pět zápasů a chceme předvést takové výkony, na kterých budeme stavět i příští sezónu," řekl manažer Gus MacPherson. V sestavě St. Mirrenu se neobjeví suspendovaný Hugh Murray a zraněný David van Zanten. Naopak týmu už může pomoci uzdravený Gary Mason.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.50 - 4.50
více informací
Inverness Caledonian - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Souboj sousedů z tabulky, devátého Invernessu proti desátému Kilmarnocku, uvidí diváci na Caledonian Stadium. O tři body je v tabulce výše Inverness, očekává se velmi vyrovnaný a zajímavý souboj.

Inverness, až na poslední ligový zápas proti Gretně, nad kterou dokázal zvítězit 2:1, odehrál minulá kola naprosto katastrofálně. Jedna výhra a sedm proher z posledních osmi zápasů hovoří za vše. Hráči tak mají co napravovat, kouč Craig Brewster ale nechce dělat unáhlená rozhodnutí o tom, kdo odejde a kdo v klubu zůstane. "Počkáme do konce sezóny, než uděláme nějaký úsudek, máme toho ještě hodně odehrát. Mám dobrý tým a hráči dostanou před koncem sezóny šanci," prohlásil Brewster. Inverness přivítá zpátky kapitána Granta Munroa, jenž nemohl nastoupit v minulém zápase. Russell Duncan proti Kilmarnocku nenastoupí, stejně tak jako zraněný Phil Maguire.

Kilmarnock čekal v minulém kole těžký soupeř, Hearts of Midlothian. Utkání skončilo bezgólovou remízou a Kilmarnock je tak na desáté pozici ligové tabulky. Hosté nastoupí s hodně změnami v sestavě, Frazer Wright podstoupil operaci kotníku, Alan Morgan, Craig Byson a Willie Gibson se také kvůli zranění zápasu nezúčastní. Nad startem Allana Johnstona a Martyna Corrigana visí otazník. Kouč Jim Jefferies je výsledky týmu zklamán, přesto se na hráče nezlobí. "Měli jsme ty nejlepší výsledky, jaké jsme mohli uhrát. Nemůžete každý rok hrát na vrcholu, někdo se vždy zlepší. Tento rok to byli Motherwell a Dundee United," dodal Jefferies.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.25 - 2.85
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.Falkirk FC331191340:4442
8.Heart of Midlothian331191342:4842
9.Inverness Caledonian331131941:5836
10.Kilmarnock FC33891634:4633
11.St. Mirren FC32891522:4833
12.Gretna FC33452429:767

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele