Skotská Premier League - souhrn 25. kola

14.02.2009, 18:01, aktualizováno 15.02.2009, 15:26
Komentáře a souhrny
Velmi očekávaný zápas branku nepřinesl, Celtic a Rangers si rozdělily body za remízu 0:0. Hamilton po delší době vyšel bodově naprázdno, když prohrál na půdě Motherwellu. Hearts otočily výsledek zápasu s Aberdeenem. Čtyři góly přineslo utkání St. Mirrenu s Falkirkem...

Dundee United - Inverness CT 1:1

14.02.2009 16:00

Góly: 79. Lee Wilkie - 16. Eric Odhiambo

Dundee United není v poslední době zcela ve formě a vidět to bylo i v dnešním utkání proti Invernessu. Hosté šli dokonce už po šestnácti minutách hry do vedení a až v 79. minutě se podařilo srovnat na konečných 1:1 Wilkiemu.

Do první šance se v zápase dostal Buaben, jeho střelu si ale gólman Esson pohlídal. V 16. minutě šli hosté do nečekaného vedení, když se po krásné přihrávce Imrieho hlavičkou trefil Odhiambo. Vyrovnání měl na hlavě Jon Daly, nenamířil ale přesně a Wilkie v zakončení také selhal. Chvíli před koncem první půle mohl zvýšit svým druhým gólem Odhiambo, polský gólman Zaluska byl ale připraven a míč chytil.

Domácí se snažili o vyrovnání, Daly ale nemířil přesně a stejně na tom byl o několik minut později také Caddis. Na druhé straně vyslal nebezpečnou ránu Imrie, ovšem pouze do postranní sítě. Od 71. minuty museli hosté hrát v deseti lidech poté, co byl za faul na Swansona vyloučen Duncan. Vyrovnávací gól přišel o chvíli později, když Feeney přihrával a Wilkie vstřelil svůj pátý gól v sezóně. Dundee United se téměř podařilo stav otočit, střela Shaly šla ale nad bránu.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Hibernian FC 1:1

14.02.2009 16:00

Góly: 76. Jamie Hamill - 45. Derek Riordan

Kilmarnock předvedl na Rugby Parku dobrý výkon a zaslouženě získal bod, za remízu s Hibernianem 1:1. Hosté šli do vedení ve 45. minutě brankou Riordana, Hamill ovšem stačil srovnat stav a zajistit tak alespoň remízu.

Hosté vstoupili do zápasu dobře a nebezpečné byly pro bránu Kilmarnocku zejména střely Rosy a Bamby. Střelu Rankina Combe vyrazil a Nish se k dorážce nedostal. Sammon mohl dostat svůj tým do vedení, Hoggovi se ale podařilo odklonit jeho střelu mimo tyč. Do ještě větší šance se propracoval na samém konci prvního poločasu Riordan a dopravil míč až do sítě brány Kilmarnocku. Riordan zahrozil i na začátku druhé půle utkání, jeho pokus z okraje pokutového území ale Combe chytil.

Na druhé straně mířil jen nad bránu Sammon a svoji velkou příležitost neproměnil ani kapitán Kilmarnocku, Manuel Pascali. Hibernian se o chvíli později dožadoval pokutového kopu poté, co se po centru Hanlona dotkl míče rukou Murray. Podle rozhodčího to byla náhoda a hra pokračovala.

Čtrnáct minut do konce utkání zbývalo Hibernianu, aby si připsal tři body, když ovšem srovnal stav na 1:1 Hamill. Vedení mohl na stranu Hibernianu vrátit Bamba, jeho pokus ale úžasně chytil Combe. Sammon mohl svému týmu přidat další dva body, svoji šanci v nastaveném čase ale neproměnil.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Aberdeen FC 2:1

14.02.2009 16:00

Góly: 45. Christian Nadé, 66. Andrew Driver - 20. Darren Mackie

Heart of Midlothian se stalo vítězem napínavého souboje proti Aberdeenu. Na Tynecastlu byl k vidění ofenzivní fotbal, ve kterém byli úspěšnější domácí. Výhru 2:1 zařídili Hearts svými góly Nade a Driver, za hosty se trefil Mackie.

Výhra posunula Hearts na třetí ligovou příčku před Dundee United, Aberdeen zůstává pátý. Přitom hosté byli na začátku zápasu lepším týmem. V prvních minutách hry musel úřadovat Balogh, když se ke střele dostal Mackie. Na druhé straně chyboval Diamond, Nade ale zatím netrestal a mířil vedle. Aberdeen se dostal do vedení 1:0 ve 20. minutě, když Mulgrew našel svým centrem Mackieho, který překonal Balogha.

Aberdeen si chtěl vedení pojistit, Millerovu střelu ovšem Balogh chytil. Vyrovnání měl na kopačce Obua, Langfield ale skvěle zakročil. Do šance se o chvíli později dostal také Stewart, těsně ale minul tyč. Hearts svůj tlak nakonec v závěrečných minutách první půle zúročili, když Obua přihrál volnému Nademu, jenž neměl se zakončením problémy.

Aberdeen se na začátku druhé půle mohl do vedení vrátit, Balogh ale skvělým zákrokem nepustil Diamondovu hlavičku za svá záda. Domácí tým v 66. minutě otočil výsledek zápasu na svou stranu poté, co znovu přihrával Obua a Driver poslal míč do spodního rohu Langfieldovi brány. Aberdeen se snažil vrátit do hry, Mackieho střelu ale zablokoval Neilson. V nastaveném čase měl ještě příležitost Maguire, ovšem neproměnil ji a Hearts zvítězili 2:1.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Falkirk FC 2:2

14.02.2009 16:00

Góly: 20. Andy Dorman, 79. Andy Dorman - 35. Carl Finnigan, 85. Scott Arfield (pen.)

Celkem čtyři branky padly na St. Mirren stadium, kde domácí mužstvo Guse MacPhersona remízovalo s Falkirkem 2:2.

St. Mirren nejprve dostal do vedení Andy Dorman, vyrovnání přinesl gól Carla Finnigana. Domácí se po druhé v utkání ujali vedení opět zásluhou Dormana. Na konečných 2:2 vyrovnal z penalty Scott Arfield.

Jako první si brankovou příležitost vypracovalo hostující mužstvo, kanonýr Michael Higdon však z pouhých šesti metrů hlavičkoval nad bránu.

Skóre se poprvé měnilo ve dvacáté minutě, když Andy Dorman obdržel balon od Thomsona a střelou mezi nohy brankáře Daniho Malla poslal St. Mirren do vedení. Za čtvrt hodiny bylo však vyrovnáno, když ránu Deana Holdena vyrazil gólman Smith na kopačky Carla Finnigana, jenž se z dorážky nemýlil.

Jedenáct minut před koncem zápasu vrátil Saints vedení opět Andy Dorman, který po skvělé individuální akci nádhernou střelou pod horní konstrukci brány vstřelil svůj šestý gól v letošní sezoně.

Falkirk se ale s prohrou nechtěl smířit a v pětaosmdesáté minutě se mu povedlo podruhé v zápase vyrovnat. Bývalý obránce Falkirku Jack Ross zahrál v pokutovém území domácího týmu rukou a rozhodčí nařídil penaltu, ze které skóroval Scott Arfield.

Získaný bod ani jednomu mužstvu nepomohl v tabulce se posunout směrem vzhůru. St. Mirren zůstává desátý, Falkirk jedenáctý.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Hamilton Academical 1:0

14.02.2009 16:00

Góly: 45. David Clarkson

Gól Davida Clarksona v poslední minutě prvního poločasu rozhodl o tom, že tři body zůstaly na Fir Parku, Hamilton odešel po čtyřech zápasech s prázdnou.

Jako první zahrozil hostující tým, když ve čtvrté minutě vypálil z pětadvaceti metrů James McArthur, jeho střelu ještě tečoval Kenny Deuchar. Brankář Greame Smith však brilantním zákrokem balon vytěsnil.

Potom Accies získali rohový kop, který zahrával Neil, jenž poslal míč na hlavu Marka McLaughlina, Smith se ale opět zaskočit nenechal.

Hamilton měl po dobu celého prvního poločasu herní převahu, nicméně v poslední minutě prvního dějství ztratila obrana červenobílých na chvíli koncentraci, čehož využil Hammell, který poslal balon na Davida Clarksona a domácí útočník překonal českého brankáře Tomáše Černého.

Na začátku druhého poločasu musel Smith téměř čelit dalšímu útoku hostujícího celku, střelu Neila však zablokoval obránce Paul Quinn. Ani další šanci nedokázal Hamilton přetavit ve vyrovnávací branku, Deuchar po rohovém kopu Jamese McCarthyho hlavičkoval nad bránu.

Chvíli před koncem utkání se Motherwell dožadoval penalty po falu Černého na Quinna, rozhodčí McDonlad však zůstal chladný a hra pokračovala dál. Well už těsné vedení udrželi až do konce a domácí fanoušci se tak mohli radovat ze zisku tří bodů.

Hamilton ztratil body poprvé po čtyřech utkáních. Oba týmy zůstaly v tabulce skotské ligy na stejných příčkách, které okupovaly před zápasem.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Rangers FC 0:0

15.02.2009 13:30

Góly: -

Bezgólovou remízou skončilo třetí Old Firm derby v této sezoně. I přes převahu domácího Celticu dokázali Rangers v Parkheadu bodovat.

Velký debut v dresu Celticu si dobyl na pravé straně zálohy Willo Flood, jenž ještě nedávno hrál za Dundee United. Nahradil tak v záložní formaci zraněného Barryho Robsona. Na hřišti se od první minuty objevil i Shunsuke Nakamura, zatímco irský rychlík Aiden McGeady zůstal na lavičce náhradníků.

Rangers vyrukovali s taktikou na jednoho útočníka, důvěru opět od Waltera Smithe dostal Kyle Lafferty, na lavičce náhradníků zůstal jak Kris Boyd, tak i Kenny Miller.

První vážnější příležitost se odehrála před bránou Rangers, když po přihrávce Flooda mířil Scott McDonald mimo McGregorovu bránu. Průběh prvního dějství patřil spíše Celticu, který držel balon častěji na svých kopačkách než Jezdci. Na vyloženou šanci však fanoušci obou týmů čekali marně.

Trochu rozruchu přinesl chvíli před koncem první pětačtyřicetiminutovky akorát Jan Venegoor of Hesselink, který svým teatrálním vystoupením po faulu na brankáře Gers Allana McGregora jistě pobavil diváky. Krom toho si útočník za zákrok na hostujícího gólmana vysloužil žlutou kartu.

Rangers byli velmi blízko gólu, když si Madjid Bougherra pohrál u postranní čáry s Nakamurou a poslal centr před bránu Celticu, na malém vápně ve snaze odhlavičkovat balon do bezpečí si téměř vstřelil vlastní gól Stephen McManus.

Po hodině hry skvěle Kyle Lafferty přiťukl na velkém vápně Barrymu Fergusonovi, který tvrdě vystřelil nad domácí svatyni. V sedmdesáté minutě se odehrál v pokutovém území domácího celku velmi diskutabilní okamžik, kdy byl po odehrání míče velmi tvrdě atakován Kenny Miller, rozhodčí ale penaltu nenařídil.

Třináct minut před koncem se po nenápadné akci dostal ke střele Pedro Mendes, jeho rána byla však zablokována. Poté hlavičkoval po rohovém kopu z malého vápna David Weir, Artur Bourc ale předvedl vynikající reflexy.

V 88. Minutě zahrával Nakamura po faulu na jeho osobu přímý volný kop z pětadvaceti metrů, jeho povedenou střelu Allan McGregor zlikvidoval. Nic víc se už na Celtic Parku neodehrálo, oba týmy tak braly po bodu.

Čelo tabulky skotské ligy zůstalo tedy beze změn, tým Gordona Strachana stále drží dvoubodový náskok.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC25175352:2556
2.Rangers FC25166353:1854
3.Heart of Midlothian25125827:2741
4.Dundee United25109634:3139
5.Aberdeen FC251141030:2737
6.Hibernian FC2588931:3332
7.Motherwell FC25951128:3332
8.Hamilton Academical25921423:3729
9.Kilmarnock FC25841324:3328
10.St. Mirren FC25761221:3027
11.Falkirk FC25581227:3723
12.Inverness Caledonian25541623:4219

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (23)

Přidat komentář
smazaný uživatel

SPORT 1 na moju ziadost zmenil zajtrajsi program a vysiela OF derby LIVE od 13:30

Reagovat
smazaný uživatel

za Gers nastupi na lavom kridle este len 17-rocny talent John Fleck, synovec Roberta Flecka, byvalej hviezdy Rangers z 80-tych rokov. o mesiac sa moze dokonca stat najmladsim hracom skotska za poslednych 123 rokov, kedze kouc repre burley vazne uvazuje ze ho povola na kvaldu proti holandsku. tak uvidime, kazdopadne uz nanho zamierili pozornost kluby z premiership... podla jeho slov vsak chce stravit karieru na ibrox. dufam ze to bude taky nas ryan giggs

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes nas mozna ceka klicove utkani sezony,doufam prinejmensim ve stejny vysledek jako v poslednim Old Firm,jeste ted cely Ibrox cumi,jak to ten Mc Donald umi otocit

Reagovat
smazaný uživatel

myslim ze ked sa naposledy hralo tam kde dnes cumel iny stadion

Reagovat
smazaný uživatel

dnes rangers na viac ako bod nemali .. ok novo hrat nemohol ale preco bol boyd a miller na lavicke ? a preco najlepsi strelec SPL nenaskocil vobec do zapasu ?? nechapem ... Walter nekedy ta je tazke pochopit ... Fleck je moc mlady na to aby rozhodol takyto zapas ...

Reagovat
smazaný uživatel

Fleck je mladý a nádejný,aj keď hrá za Rangers mu držím palce,jedinému

Reagovat
smazaný uživatel

Velmi očekávaný zápas branku nepřinesl, Celtic a Rangers si rozdělily body za remízu 1:1.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

kurňa...tak jak dali ty dva goly, když nepadla žádná branka???

Reagovat
smazaný uživatel

Už to majú opravené...

Reagovat
božský John

Moc pěknej zápas,i když to skončilo 0:0. Rozhodčí to měl pod placem,když otevřeš hubu,žlutá a nazdar...jinak ten Brown je fakt chudák..takovou prdu..remíza asi spravedlivá

Reagovat
smazaný uživatel

Tak od pekneho zapasu to malo dnes dost daleko, teda ak sa pod pojmom pekny neskryva bezhlavy boj o kazdu loptu (nohu). Po 15 minutach mi bolo jasne ze Walter prisiel hrat na 0-0 (aj ked uz podla zostavy to bolo zrejme uz na zaciatku) a tomu podriadil celu svoju taktiku. Ta mi ulne korespondovala s tou ktoru s oblubou pouzival v uplynulej sezone Pohara UEFA ked jazdci docvalali az do finale. Niekedy mu pravdupovediac prestavam rozumiet. Kazdy Rangers fan chce vidiet vitazstvo svojich na Celtic Parku, to uz hadam stihol za tych 17 rokov odkedy prisiel vypozorovat. Nevadi, bod sa pocita, v sobotu vyprasime Killie a ideme do cela. Mozno na jeden den, mozno na dlhsie. Hlavne aby sme tam boli v maji. To budu Hoops v haji.

Reagovat
božský John

ally prosimtě..co je zač ten Davis..můžeš mi ho přiblížit?

Reagovat
smazaný uživatel

Steve je Severoirsky reprezentant, 24 rokov, najmladsi kapitan v historii krajiny.

Karieru zacinal ako 18-rocny v Aston Ville, s ktorou este predtym v roku 2002 vyhral juniorsky FA Cup. Sezona 2005-06 mu vysla paradne. Bol menovany Mladym hracom roka, Hracom roka u fans i Hracom roka v Aston Ville... Napriek tomu sa v lete 2007 stahoval do Londyna ked prestupil do Fulhamu. Ten totiz prave vtedy viedol Lawrie Sanchez, ktory ho velmi dobre poznal, viedol totiz Severoirsku repre. Sam ho s oblubou oznacoval ako noveho Lamparda.

Pred rokom v januari ho Fulham (uz tam Sanchez nebol) zapozical na 6 mesiacov do Rangers.

V nom okamzite nasiel v zalohe svoje miesto a ked v lete vytiahli Gers 3 melka, stahoval sa Steve na Ibrox natrvalo. Teda presnejsie na 4 roky, taky ma totiz v Glasgowe kontrakt.

Je inak od malicka fanusikom Rangers, ostatne od Severneho Ira sa ine ani ocakavat neda

Z mojho pohladu by som ho charakterizoval ako hraca s vynikajucou loptovou technikou, prehladom a myslenim.

Reagovat
božský John

Děkuju,fakt vyčerpávající . Jinak dneska se mi moc líbíl,brousil lajnu a nedal Celtičákům vydechnout..

Reagovat
smazaný uživatel

Až taký talent sa mi ten hráč nevidí...

Reagovat
smazaný uživatel

nie nie, taky talent ako bol Ol!ver Kahn to zas neni

Reagovat
smazaný uživatel

Skús ďaľší...

Reagovat
smazaný uživatel

poznam uz len Ol!viu Newton John

Reagovat
smazaný uživatel

Tento ti nevyšiel...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ally,v severnim Irsku je fanousku vic nez dost a to zdaleka ne jen tech tvych.Pravda je ze co se repre tyce,katolicka cast fandi Irskemu narodaku a na Severoirsky kaslou,ale zrovna skupinka se kterou jsem tam ve spojeni,by s tebou asi nesouhlasila,ze byt fanouskem Rangers je pro Severoira typicke

Zapas dneska takovy jako vzdy,tvrdy s nasazenim na 150%.Nejvetsi sanci mel asi McManus,bohuzel na nasi branku.Ale Boruc opet bezchybny.Rikejte si co chcete,je to machr.

U Rangers prekvapila absence Boyda,ale musim uznat ze i kdyz je nenavidim do jednoho tak Laferty,dle me zahral dobre,tlacil se do predu jako tank a neprijemne dotiral.

Rozhodci sice rozdaval karty jak na pasu,ale alibisticky-navic to opravdove trestal mirne(at uz JVoH faul na brankare-kartu dostal az za keci,tak utoky na Nakamuru a Browna se strany Gers)

No ted jde jen o to udrzet ten naskok do konce,2body nejsou moc,ale lepsi je mit je navic nez dotahovat ztratu a dalsi Old Firm nas ceka zase za mesic,tentokrat na neutralni pude ve finale poharu..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele