Skotská Premier League - preview 25. kola

14.02.2009, 08:35, aktualizováno 15.02.2009, 09:05
Previews
Nedělní programu 25. kola skotské nejvyšší soutěže v sobě zahrnuje pouze jediný zápas, zato ale pořádný. V souboji o první příčku a bitvě o Glasgow si to rozdají Celtic a Rangers. Výhodu má Celtic, jednak hraje doma a také má před svým odvěkkým rivalem náskok dvou bodů...
Dundee United - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Dundee United čeká v sobotu zápas proti poslednímu Invernessu, tým kouče Craiga Leveina ale nehodlá svého soupeře podceňovat. Inverness se stále výsledkově trápí, favoritovi zápasu ale nehodlá dát nic zadarmo.

Dundee United v minulém kole na Ibrox Parku nepřekvapilo a silnějšímu soupeři podlehlo 0:2. Rangers jsou ale na úplně opačné straně tabulky než Inverness a jakékoliv zaváhání nesmí tým v následujícím kole připustit.

Utkání se bude hrát na dobrém povrchu, i když domácí zaskočilo včerejší sněžení. Sníh ale brzy zmizel a vše je pro zápas připraveno. "Hřiště je v dobrém stavu, všechen sníh, který tu byl, už zmizel," prozradil Craig Levein.

"Nedávno jsme hráli těžké zápasy, dva proti Old Firm a potom Hamilton, který je ve formě. Jsou některé faktory, kvůli kterým jsme minulý víkend prohráli, ale teď jsme poprvé za několik týdnů doma, takže očekávám zlepšený výkon," dodal Levein. Paul Caddis by mohl v sobotu odehrát debutový zápas za Dundee po svém příchodu z Celtiku. James Wesolowski je ale stále mimo hru, stejně jako Scott Robertson.

Inverness v posledním ligovém zápase dokázal přerušit sérii proher, a to ne s ledajakým soupeřem. Uhrát bezbrankovou remízu se mu povedlo s vedoucím celkem ligy, Celtikem, a stejný výsledek by jistě bral i na Tannadice Parku. Do utkání nezasáhne playmaker Filipe Morais, který má podlitinu kolene a s kolenem má problémy také Andrew Barrowman.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.53 - 3.75 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kilmarnock FC - Hibernian FC  (sobota 16:00)
Kilmarnock čeká domácí zápas proti Hibernianu, který stále hodlá usilovat o evropské poháry. Pokud má však sen Hibernianu pokračovat, nesmí v podobných utkáních zaváhat.

Domácí tým si v posledním utkání nedokázal poradit se St. Mirrenem a uhrál pouze remízu 1:1. Útočník Allan Russell si na tréninku poškodil křížové vazy a do konce sezóny bude mimo hru. To je pro zraněními zdecimovaný Kilmarnock další těžká ztráta. Danny Invincibile, James Fowler a Frazer Wright do utkání nezasáhnou kvůli zranění, navíc suspendováni jsou Kevin Kyle, David Fernandez a Mehdi Taouil.

Hibernian napodobil svého soupeře, s Motherwellem doma remizoval 1:1. "Kilmarnock byl v nejlepší šestce tento rok dlouhou dobu, ale jsou zklamaní, že z ní v nedávných týdnech vypadli. Jsem si jist, že budou chtít zpět a zahrát utkání dobře. V této sezóně náš již dvakrát porazili, takže víme, jak jsou silní," řekl manažer Mixu Paatelainen.

Hibernian bude postrádat zkušeného obránce Iana Murrayho poté, co tento týden podstoupil operaci třísel. Bývalý obránce Rangers bude mimo hru asi měsíc a na jeho místo by se mohl postavit mladík Paul Hanlon.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.25 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Heart of Midlothian - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Aberdeen zajíždí ve 25. kole do Edinburghu, kde se utká s domácím Heart of Midlothian. Ani jeden z klubů v minulém kole nezvítězil, o to více chtějí tři body ze vzájemného souboje.

Hearts podlehli v posledním kole 0:2 v Hamiltonu a momentálně se v tabulce drží na čtvrté pozici. Manažer Csaba Laszlo doufá, že do utkání bude moci postavit útočníka Christiana Nadeho, který se uzdravuje po zranění kolena. Nejistý je také start Laryea Kingstona, gólman Marian Kello je pro zápas nedostupný.

V Edinburghu zůstává gólman Janos Balogh, který zde zapůsobil na hostování a kouč Laszlo se ho rozhodl získat nastálo. "Samozřejmě že jsem šťastný, chtěl jsem tu zůstat. Dělal jsem vše možné, abych hrál dobře a pomohl týmu. Věřím, že mohu hrát každý týden," řekl Balogh.

Také Aberdeen své příznivce nepotěšil, v předchozím ligovém zápase prohrál 0:1 s Falkirkem. Navíc do sobotního zápasu nezasáhne Gary McDonald, který bude připraven až do příštího utkání. Jamie Smith je stále mimo hru, naopak Zander Diamond se po zranění vrací do sestavy.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.25 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
St. Mirren FC - Falkirk FC  (sobota 16:00)
Na St. Mirren Parku proti sobě nastoupí desátý a jedenáctý tým skotské ligy, domácí Saints přivítají ve velmi důležitém duelu o záchranu Falkirk.

Pokud St. Mirren v poslední době boduje, většinou jsou to body vybojovány na domácím hříšti, z posledních čtyř utkání na St. Mirren Parku uhráli svěřenci Guse MacPhersona dvě výhry a dvě remízy. V posledním ligovém utkání remizovali s Kilmarnockem 1:1. Stejným výsledkem skončilo i střetnutí Skotského poháru s Motherwellem. Debut na hřišti by si mohl odbýt levý bek Mo Camara, bývalý hráč Celticu a Wolvesu podepsal s týmem kontrakt do konce sezony. "St. Mirren je velký klub, který se bude snažit probojovat do horní poloviny tabulky. Udělal jsem dobře, když jsem do tohoto mužstva přestoupil. Všichni hráči se ke mně chovají hezky, skotští občané jsou vůbec velmi milý, každý mě v klubu přivítal," sdělil nadšení ze svého přestupu do skotského celku Camara. Mimo hru je útočník Craig Dargo, který má potíže s kolenem a ramenem. Na hřišti se neobjeví ani Franco Miranda se Stephenem O'Donnellem.

Falkirk se v minulém ligovém duelu konečně dočkal plného počtu bodů, když na své půdě zdolal Aberdeen 1:0. V posledním vzájemném střetnutí se St. Mirrenem ale Bairns prohráli 1:2. Tohoto výsledku se bude chtít tým John Hughese vyvarovat a opět naplno bodovat. Utkání ale bude muset Falkirk zvládnout bez veterána Neila McCanna, kterému se obnovilo zranění kolenní šlachy. Bývalý skotský reprezentant bude mužstvu scházet dva týdny.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.25 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Motherwell FC - Hamilton Academical  (sobota 16:00)
Po dvoutýdenní pauze se opět vrací skotská Premier League. Velmi zajímavý duel bude k vidění na Fir Parku, kde domácí Motherwell přivítá příjemné překvapení letošní sezony Hamilton.

Accies prožívají doslova pohádkové období, protože právě pohádkovými se dají nazvat současné výsledky svěřenců Billyho Reida. V posledním ligovém utkání před čtrnácti dny si Hamilton s přehledem poradil na svém hřišti s Heart of Midlothian 2:0. Nováček nejvyšší skotské soutěže zaznamenal úspěch i minulý víkend ve Skotském poháru, ve kterém porazil Dundee United 2:1. Červenobílí zvítězili v posledních čtyřech ligových zápasech, díky tomu se vyhoupli na klidnou osmou pozici a manažer Reid tak může přestat řešit problémy se záchranou a v klidu se soustředit na další duely. Náskok Accies na poslední Inverness totiž činí pohodlných jedenáct bodů.

Velkou oporou mužstva z New Douglas Parku se stal český brankář Tomáš Černý, který převzal cenu pro nejlepšího hráče skotské ligy za měsíc leden. Billy Reid věří, že bývalý gólman Sigmy Olomouc v týmu zůstane i po vypršení hostování. "Máme opci na jeho přestup a s českým klubem jsme v kontaktu. Pracujeme na tom, abychom ho získali. Jsem si jistý, že během několika příštích týdnů budeme schopni říct více," prohlásil lodivod hostujícího týmu, který bude moct přivítat zpátky po karetním trestu Jamese McArthura, po zotavení se ze chřipky je k zápasu připraven i Mark McLaughlin.

Výsledky Motherwellu začaly ve druhé polovině sezony postupně nabírat vzestupnou tendenci. Po nepříliš povedené první části ligy, kdy se Well potáceli v nejspodnějších patrech tabulky, se tým Marka McGhee tabulkou probil až na sedmou pozici. V posledním ligovém kole Motherwell remizoval na hřišti Hibernianu 1:1. Stejným výsledkem skončil i souboj v rámci Skotského poháru se St. Mirrenem. Domácímu týmu, jenž v posledním vzájemném střetnutí podlehl Hamiltonu 0:2, nebude v utkání nikdo scházet, McGhee má k dispozici všechny hráče.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.30 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Celtic FC - Rangers FC  (neděle 13:30)
V pořadí již třetí Old Firm derby v této sezoně je na programu v neděli odpoledne. Výhodu domácího prostředí bude mít vedoucí tým tabulky Celtic.

Celtic se s Rangers v letošním ročníku skotské ligy utkal zatím dvakrát, pokaždé zvítězil hostující tým. Nejprve si z Pakrheadu odvezli Jezdci tři body za vítězství 4:2, poté Celtic vítězstvím 1:0 vykradl Ibrox Park. Pokud dnes Hoops derby nezvládnou, mohou po dlouhé době přijít o vedení ve skotské nejvyšší soutěži, náskok na Rangers činí pouhé dva body.

V posledním ligovém utkání Celtic ztratil body v Invernessu, kde uhrál pouze bezbrankovou remízu. Přesvědčivý výkon nepodal ani minulý týden ve skotském poháru, kde na domácím hřišti porazil Queen's Park těsně 2:1. Vypadá to, že se v sestavě zelenobílých opět neobjeví Shaun Maloney, záložník sice minulý víkend, po zotavení se z problémů s kolenní šlachou, k pohárovému utkání nastoupil, tento týden se však během tréninku zranění ozvalo znovu a bývalý hráč Aston Villy tak zřejmě opět zůstane mimo hru. Gordon Stratchan nebude mít k dispozici ani Marka Wilsona, jenž po operaci pánve nebude schopen hry čtyři týdny. Návrat naopak hlásí kapitán Stephen McManus, skotský zadák se zotavil ze zranění kolene.

Rangers si v posledním kole bez problému poradili s Dundee United, které porazili 2:0 a stáhli náskok Celticu na dva body. Dnes tak mají Jezdci jedinečnou šanci dostat se na první pozici před své rivaly. Navíc soupiska hostujícího celku by měla být téměř kompletní. Chybět bude pouze útočník Nacho Novo, který si před čtrnácti dny v zápase s United poranil kotník.

V táboře Gers se možná začíná blýskat na lepší časy útočníkovi Kylemu Laffertymu, kterému doposavad manažer Walter Smith moc příležitostí k hraní nedával. V posledním ligovém zápase však podal, poté, co na hřišti vystřídal Krise Boyda, fantastický výkon, který korunoval vstřelenou brankou. Smith by ho tak mohl začít nasazovat do duelů častěji než doposud. "Nezlobím se, pouze bych chtěl pravidelně hrát, v jakémkoliv týmu, při jakékoliv formaci věřím, že dostanu šanci. Útok je můj post a já zde chci hrát," prohlásil Lafferty, jenž v současné době bojuje o základní sestavu s Krisem Boydem a Kennym Millerem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.25 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC24174352:2555
2.Rangers FC24165353:1853
3.Dundee United24108633:3038
4.Heart of Midlothian24115825:2638
5.Aberdeen FC24114929:2537
6.Hibernian FC2487930:3231
7.Motherwell FC24851127:3329
8.Hamilton Academical24921323:3629
9.Kilmarnock FC24831323:3227
10.St. Mirren FC24751219:2826
11.Falkirk FC24571225:3522
12.Inverness Caledonian24531622:4118

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (16)

Přidat komentář
Lorcan

Motherwell - Hamilton 2

Reagovat
smazaný uživatel

Nedela, 13:30, Derby vsetkych derby, C....c v Rangers.

We are blue

we are white

we are Rangers dynamite

Reagovat
smazaný uživatel

sport 1 dal prednost ajax-feyenoord to je fakt vrchol toto

Reagovat
smazaný uživatel

protože nepředpokládájí, že v Čechách někoho zajímá nějaký Celtic?....snad jen pár ortodoxních katolíků na jižní Moravě a nějaké věčně ožralé Iry, co učí angličtinu v Praze

Reagovat
smazaný uživatel

to je fakt, radsej si pozru slizkych gayov z holandska

Reagovat
smazaný uživatel

tak když srovnáš fanouškovskou základnu, tak jednoznačně vyhrává ten holandský zápas. - gayů jsou 4% populace, vyhulenců také tak nějak podobně - takže to máš 8% populace jako potenciálních diváků, no a proti tomu irských katolíků žije v Čechách zanedbatelné promile......no a inteligentní fans Rangers si ten zápas najdou buď na netu, anebo jsou soběstační a zajdou si na něj do nějaké pořádné hospody, kde mají slušný výběr satelitního vysílání

Reagovat
smazaný uživatel

Inteligentni fanousci Rangers.. kluku ty nam dneska davas

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavne ze vsechny zajimaji Rangers,cele Cechy se prece hrde hlasi k protestanstvi

Reagovat
smazaný uživatel

ze vraj Stratchan, Pakrhead to si fakt po sebe neviete precitat ked to uz napisete alebo tomu ozaj nerozumiete

Reagovat
smazaný uživatel

a ta fotka spred 5 rokov boze najdem vam 1,000,000 aktualnejsich

Reagovat
smazaný uživatel

Náhodou i v ČR se najdou velcí fanoušci Celtiku, například já. Je to do nebe volající, že dali přednost Ajaxu a Feyenoordu. Zápasy old firm jsou nejatraktivnější ze všech. Můj tip 3:2 pro Celtic

Reagovat
smazaný uživatel

uz to zmenili, OF ide LIVE od 13.30

Reagovat
smazaný uživatel

Irska republika ma neco pres 3,5 mil obyvatel a dalsich 40milionu Iru zije po zbytku sveta,takze si myslim ze fanouskovska zakladna Celticu je dostatecna velka a i u nas se najdou velci fanousci Celticu,takovych radoby Rangers"fanousku",kteri jsou opravdu"velci"srdcari tu je plno,tak schvalne kolik z vas bylo na nejakem zapase na Ibroxu. A najednou vas uz tolik neni..

Reagovat
smazaný uživatel

Prvni polocas s mirnou prevahou,ale rozhodne konecny vysledek,vyhroceny zapas,nasazeni neuveritelny,jen komentator mi prijde jako fanaticky Rangers,bud at komentuje objektivne a nebo at drzi HUBU

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

pane rozhodci,vam to taky moc dneska neslo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele