Seznamte se: Kde leží Gipuzkoa? Baskická provincie produkuje špičkové trenéry

26.06.2023, 19:41
Profily, historie
Mikel Arteta (© AFP)

Mezi Pyrenejemi a Atlantikem leží nádherné Baskicko, region rozkládající se na území severního Španělska a jihozápadní Francie. V této autonomní španělské oblasti najdete provincii Gipuzkoa, která se ukazuje jako líheň špičkových fotbalových trenérů.

Tento malý kousek země má přibližně 700 tisíc obyvatel a je turisty hojně vyhledávaný pro své malebné pobřeží a prvotřídní restaurace -⁠ v hlavním městě regionu San Sebastianu, kde sídlí Real Sociedad, je největší koncentrace michelinských hvězdiček v Evropě.

Kromě kulinářských požitků a působivých scenérií se však region rychle stává známým jako zlatý důl úspěšných koučů. Livesport Zprávy přibližují osudy pěti trenérů z Gipuzkoy, kteří díky svým výkonům v nejlepších evropských ligách dostávají region na fotbalovou mapu.

Gipuzkoa (a další historické provincie) v rámci Baskicka (©Wikipedia)

Mikel Arteta

Narodil se v San Sebastianu a v současnosti je celosvětově uznávaným koučem díky svým úspěchům v Premier League s Arsenalem, z nichž nejvýznamnějším bylo druhé místo v uplynulé sezoně.

V 15 letech se díky dávce talentu dostal z místního amatérského celku Antiguoko do slavné barcelonské akademie La Masia, kde se poprvé setkal s Pepem Guardiolou. Po hostování v PSG, kde hrával třeba po boku Mauricia Pochettina, se přesunul do Rangers.

Mikel Arteta sahal s Arsenalem po prvním titulu po 19 letech (©Reuters)

Po angažmá v domovském Realu Sociedad se Arteta přesunul do Anglie, kde se prosadil mezi fotbalovou smetánku. Po více než šesti sezonách v záloze Evertonu odešel z Goodison Parku do Arsenalu a stal se nedílnou součástí Gunners Arséna Wengera.

Po odchodu do hráčského důchodu dostal nabídky na trenérské posty v Arsenalu, Tottenhamu (po boku Pochettina) a Manchesteru City, kde by působil pod vedením Guardioly. Vybral si poslední možnost a z této startovní pozice mu byla později v prosinci 2019 po odvolání Unaie Emeryho, mimochodem dalšího rodáka z regionu Gizpuzkoa, nabídnuta práce v Arsenalu.

Taktické návyky z jeho působení v City jsou jasně patrné na herním stylu jeho mužstva. Několik posil ze City mu také pomohlo dostat Arsenal po šestileté absenci zpět do Ligy mistrů, nemluvě o tom, že tým sahal po prvním titulu po 19 letech.

Zajímavé je, že když Arteta odešel ze City do Londýna, nahradil ho na pozici Guardiolova asistenta Juan Manuel Lillo. Ano, i jeho rodištěm je Gipuzkoa.

Unai Emery

Jak již bylo zmíněno, Artetovým předchůdcem v Arsenalu byl Emery. Muž, jenž se narodil přímo na španělsko-francouzských hranicích v malebném městě Hondarribia, byl během svého působení u kormidla Gunners britským tiskem přijat hůř než jeho nástupce.

Přesto je Emery skvělý kouč. Dokázal to nejen v minulé sezoně v Aston Ville, kdy proměnil její tažení z boje o záchranu v postup do pohárové Evropy, ale i konzistentními úspěchy svých týmů v průběhu let.

Unai Emery dotáhl Aston Villy do Evropy (©Reuters)

Emeryho hráčská kariéra začala v mládežnické akademii Realu Sociedad, ale než se přesunul do nižší španělské divize, zaznamenal za A-tým jen pár startů. Zranění ho v roce 2004 přinutilo vyměnit hráčský post za trenérský, nastoupil k Deportivu Lorca. Ihned jej dovedl k historicky prvnímu postupu do druhé ligy a v následující sezoně s ním skončil pět bodů od postupu do La Ligy.

Jeho další výzvou bylo angažmá v Almerii. V ročníku 2006/07 ji poprvé dovedl do La Ligy a v tom dalším skončil na osmém místě. Tento úspěch mu vynesl angažmá ve Valencii, kde navzdory hlubokým finančním problémům dostal klub hned v premiérové sezoně do Evropské ligy a v dalších třech letech skončil v nejvyšší španělské soutěži pokaždé na třetím místě.

Po neúspěšném angažmá ve Spartaku Moskva převzal Sevillu, jíž v letech 2014 až 2016 dotáhl ke třem triumfům v Evropské lize za sebou. Poté, co v roce 2019 dovedl Arsenal do finále, získal tuto trofej i v roce 2021 s Villarrealem. Navíc během dvou sezon v PSG (2016 až 18), které předcházely jeho nástupu do Arsenalu, vyhrál pět ze šesti hlavních domácích trofejí.

V nadcházející sezoně povede Emery do Evropské ligy Aston Villu a rozhodně se nedá vyloučit, že odborník na EL přidá další trofej do svého už tak zářivého životopisu.

Julen Lopetegui

Nejstarší z manažerů na seznamu je rodákem z města Asteasu a má za sebou poměrně bouřlivou trenérskou dráhu i zajímavou hráčskou kariéru.

Bývalý brankář Lopetegui je jedním z pár desítek hráčů, kteří hráli za Real Madrid i Barcelonu. Ani v jednom z těchto klubů se však nedokázal prosadit a většinu kariéry strávil v klubech Logrones a Rayo Vallecano.

Lopetegui je momentálně koučem Wolves (©Profimedia)

Trenérskou kariéru načal jako asistent u mládežnických výběrů španělské reprezentace a v roce 2003 se poprvé ujal role hlavního kouče v Rayu. Po pouhých 10 zápasech byl ale propuštěn. Poté se vrátil na jedno ze svých starých působišť, když v roce 2008 převzal rezervní tým Realu Madrid. Následně v letech 2010 až 2014 znovu dohlížel na španělské mládežnické týmy.

Po neúspěšné sezoně a půl v Portu (2014 až 2016) byl Lopetegui v červenci 2016 oznámen jako nástupce Vicenteho del Bosqueho v čele seniorské reprezentace Španělska.

Poté, co se tým kvalifikoval na mistrovství světa 2018, však přišlo kontroverzní oznámení, že se po turnaji stane novým manažerem Realu Madrid. To vedlo k tomu, že jej federace ještě před zahájením turnaje zbavila funkce.

Naneštěstí pro něj se ani v Realu Madrid nedařilo podle plánu a před koncem října skončil i v této funkci. V roce 2019 mu záchranné lano hodila Sevilla a v roce 2020 po vzoru Emeryho zvedl s Andalusany nad hlavu pohár pro vítěze Evropské ligy, což je jeho dosud jediná velká trenérská trofej.

V listopadu loňského roku byl oznámen jako nový kouč anglických Wolves, které převzal po odvolání Bruna Lage, a v minulé sezoně je dovedl klub ke 13. místu v Premier League.

Před nedávnem bylo potvrzeno, že v klubu zůstane. Příští sezona je pro něj klíčová, bude mít šanci ukázat fotbalovému světu, proč je ve své vlasti tak vyzdvihován.

Andoni Iraola

Nejnovější přírůstek do čtveřice manažerů z Gipuzkoy v Premier League. Iraola byl teprve nedávno oznámen jako nový hlavní trenér Bournemouthu, kde pro mnohé poněkud překvapivě nahradil Garyho O'Neila, jenž dovedl klub k 15. místu a záchraně v nejlepší lize světa.

Iraola si udělal jméno při působení v Rayu Vallecanu v uplynulé sezoně. A to tak rychle, že se vedení Bournemouthu rozhodlo jednat rychle, úspěšného O'Neila odvolalo a sáhlo po vytouženém muži hned, jak Iraolovi ve Španělsku vypršela smlouva.

Andoni Iraola během svého působení v Rayu Vallecanu (©Profimedia)

Jako hráč začínal stejně jako Arteta v Antiguoku a posléze se přesunul do akademie Bilbaa. Tedy klubu, který tradičně využívá výhradně hráče narozené v Baskicku nebo s baskickým původem. Stal se tu legendou a během 12 let si připsal více než 500 soutěžních zápasů. Dva roky jej tu vedl Marcelo Bielsa a právě tento Argentinec měl na jeho další trenérskou kariéru zásadní vliv.

Iraolova manažerská cesta začala ne zrovna vydařeným působením na Kypru v AEK Larnaka, následně se vrátil zpět do Španělska, kde převzal druholigový Mirandes. V sezoně 2019/20 jej dovedl do semifinále Copa del Rey, když jeho svěřenci vyřadili tři týmy z La Ligy.

V dalším ročníku se přesunul do tehdy druholigového Raya Vallecana, který ho definoval jako trenéra. V sezoně 2020/21 dosáhl postupu do La Ligy z play off a v následujících dvou letech dovedl Rayo k úspěšnému umístění ve středu tabulky. A to přesto, že klub měl v sezoně 2021/22 nejnižší a o rok později třetí nejnižší mzdové náklady v lize.

Kromě vynikajících výsledků si Iraolovo Rayo získalo pozornost celého světa vysokým presinkem připomínajícím Bielsovy týmy. V minulé sezoně žádný celek v pěti nejlepších evropských ligách nezískal míč v poslední třetině vícekrát než Vallecano.

Xabi Alonso

Artetův kamarád z dětství byl také skvělým hráčem. Dokonce jedním z nejlepších záložníků své generace a pevnou součástí Liverpoolu a Realu Madrid, když vyhrály Ligu mistrů. Úspěšný byl i v Guardiolově Bayernu Mnichov, nemluvě o španělské reprezentaci, která v letech 2008 až 2012 získala tři velké triumfy v řadě.

Stejně jako Arteta se i Alonso poměrně brzy po konci hráčské kariéry začal věnovat trenérské práci, když převzal béčko Realu Sociedad ve třetí španělské lize a ve své druhé sezoně ho posunul o úroveň výš.

Xabi Alonso s hvězdou Bayeru Florianem Wirtzem (©Profimedia)

V říjnu loňského roku byl jmenován trenérem bundesligového Bayeru Leverkusen, který se tehdy krčil u dna tabulky. Dovedl jej k působivému šestému místu a tím i k postupu do skupinové fáze Evropské ligy v příští sezoně.

A dokráčel s ním i do semifinále Evropské ligy, kde prohrál s AS Řím Josého Mourinha nejtěsnějším možným způsobem. Po dvou zápasech to bylo 1:0 pro Římany, ale ve druhém utkání Alonsův tým dominoval téměř ve všech myslitelných ukazatelích.

Dá se říci, že pro Alonsa to byl slibný start do manažerského života a vše nasvědčuje, že v budoucnu jej úspěchy neminou. Již nyní je spojován s velkými kluby v Premier League.

Autor: Livesport.cz / Pat Dempsey

Komentáře (126)

Přidat komentář
Infernoqt

Špičkoví trenéři a na obrázku Arteta... Taky jste se zarazili?

Reagovat
vceradnesazitra

Čekal jsem úvod ve stylu "jedinou výjimkou je ... "

Reagovat
Salfovic

Zřejmě omyl. Ten by měl být na titulní fotce článku o provincii, která produkuje špičkové projekty.

Reagovat
Azza

Ne.

Reagovat
SunFells

Představ si, že si ňouma a napíšeš to v 2021. Tenhle to napsal v 2023.

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Reagovat
Bakary3

vocas

Reagovat
Nadržený šimpanz

Neskutečně přeceňovanej trenér

Reagovat
Gunner14

Nedocenenej* ale to bys tomu musel rozumet a sledovat to

Reagovat
Top5scout

Reagovat
Gunner14

tak urcite

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Reagovat
Hachim Mastour

Koľko ligových titulov vyprodukoval ten región? Pokiaľ žiadny, tak stačila expreska

Reagovat
Hachim Mastour

e

Reagovat
Juan Román Riquelme

Desde entonces participó en ella ininterrumpidamente hasta la edición 2006-07, 39 años consecutivos, teniendo en los años 1980 la época dorada del club al proclamarse campeón en 1980-81 y 1981-82.

Reagovat
dantetomas

No hablo espanol

Reagovat
Juan Román Riquelme

mala suerte, de lo contrario te habrías enterado de que el equipo donostriarra pertenece entre los 9 equipos cuales alguna vez hayan ganado la Primera División.

Reagovat
smazaný uživatel

Špičkový trenér, který prosere pohodlný náskok na čele

Reagovat
BenB

To jakože je první v historii fotbalu, kterému se to stalo? Ale no tak..

Reagovat
Greaber

První v historii PL kdo ztratil tak obrovský náskok. Arteta je zrozen k tomu nic nevyhrát, jako třeba Spurs nebo anglická repre.

Reagovat
J0EL

Reagovat
Zdechlina

Přesně tak

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
afc

Myslíš tých 8 bodov a City o zápas menej?

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Reagovat
Front hell

Zapomněl jsi na fa Cup kde si ve finále Arteta vytrel prdel s lampardem i celou Chelsea. Jinak se to taky ještě říkalo o Pochettinovi,ale to se ti momentálně moc nehodí. Což se u pokrytců dá pochopit

Reagovat
Greaber

FA co? O Poche se to říkalo jenom proto, že trénoval Spurs a tam nikdo nic nevyhraje...

Reagovat
Front hell

Fa Cup. Psal jsi že Arteta je zrozen nic nevyhrát. Což si napsal blbost. Každopádně Poche nijak nepřesvědčil ani v PSG. Uvidíme jak se mu povede u vás

Reagovat
mistr129

A můžu ten pohodlný náskok vidět?

Reagovat
Swarley

Kdyz je prosrany, tak asi tezko

Reagovat
romeo351

Reagovat
M0rb1D4S

https://twitter.com/FabrizioRomano/status/1673404831141183488

Je mi líto, že odchází, ale u nás už by nejspíš moc uplatnění neměl, má rok do konce smlouvy a ta částka za přestup je skvělá.

Reagovat
Seydou Doumbia

tenhle hráč je definice fotbalového průměraka za mě ten by ještě 5 let mohl kopat pl za týmy od 10 místa níže

Reagovat
Salfovic

Jako že si ho měli nechat ?

Reagovat
Seydou Doumbia

nn od chelsea dobrý prodej, ac nechápu

Reagovat
Wazza228

Reagovat
hornito

Reagovat
Gazdo

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Neutron

Reagovat
Zdechlina

Arteta

Reagovat
VTID94

‘Spurs are a bigger club than Villa’

League titles: Spurs 2 Villa 7

UCL titles: Spurs 0 Villa 1

League Cups: Spurs 4 Villa 5

Fa Cups: Spurs 8 Villa 7

Overall: Spurs 14 Villa 20

Reagovat
VTID94

Unai

Reagovat
Coutinho10
Reagovat
SaianSupaCrew

Tvl já ho viděl hrát jen na MS, takže ho nechci hodnotit, ale není ten Gvardiol za 100+ celkem šílenost?

Reagovat
Higi

Při dnešních cenách asi ne, ročník 2002, zkušenosti z BL a repre.. na MS podával velmi dobré výkony a asi je to momentálně nejlepší stoper nebo jeden z nejlepších stoperů v téhle věkové kategorii... Když šel Fofana z Leicesteru za 70-80 mega? Tak Gvardiol nemůže jít za stejnou částku... Za mě je to trefa do černého od City podlemně... I za těch 100 mega..

Reagovat
SaianSupaCrew

Fofana ale už do Lestru šel za 40+, aklimatizoval se prakticky okamžitě a tu první sezonu měl výbornou a navázal tam i po zranění, tam fakt nebyl důvod pouštět ho za míň. Navíc, kdo je v PL v téhle věkové kategorii na srovnatelné úrovni? Saliba je jinde, to je jasné a asi i Guehi, ale pak tam nikoho moc nevidím.

Já Gvardiola vůbec nechci shazovat, taky se mi na MS líbil, jen mě ta cenovka překvapila.

Reagovat
Salfovic

Tak u Fofany byla PL prirážka. Těch 80 by mělo být maximum.

Reagovat
Neutron

mlady, perspektivny, ma za sebou dve plne sezony v BL + ma skvele meno, nie je o com

Reagovat
Rudnevs

Neni ten šikovný športový riaditeľ City tiež Bask?

Reagovat
La Boca

Ano je. Clen Cruifovho "Dream teamu". Futbalovy riaditel za prveho Laportovho prezidentovania v FC. Asi hlavny dovod Pepovho prichodu do City. Ako sejk zjavne stavil na spravneho kona.

Reagovat
La Boca

Len dodam, ze Baskitsko ako celok sa na futbalovu mapu dostavat nemusi. Ono tak historicky je. V zasade sa jedna o kolisku futbalu v Spa. Futbal doniesli ang. robosi pracujuci v dokoch a zeleziarnach. Vzhladom na pocet obyvatelov dali spa futbalu asi najviac zo vsetkych regionov. V poslednych desatrociach hlavne zasluhou Cruifa sekunduje Katalansko. Opat historicky podtex. Aj Real "zalozili" Katalanski studaci.

Reagovat
Nikikrew

Manchester City have submitted their first bid for Declan Rice tonight — as expected. #MCFC

Man City proposal is worth £80m plus £10m fee, as @David_Ornstein has reported.

West Ham have received the proposal one hour ago. Arsenal still in.

Reagovat
J0EL

To je snad horsia ponuka ako tie nase predosle nie?

Reagovat
nani92

no u City máš istotu, že sa tie bonusy naplnia a zaplatia

Reagovat
tweek

Rozdíl má být snad v rozložení splátek, kdy my jim velmi podobnou částku chceme splatit v 5 letech, kdežto City údajně v kratší době. To rozložení může být kruciální.

Nevěřím, že kdyby si City nebyli jistí, že ho můžou získat, že to tam pošlou. Bude záležet i na Riceovi samotném, který evidentně preferuje setrvání v Londýně, ale jestli budeme klasicky zdrženliví kokoti a na Ricea bude vyvíjen tlak např ze strany WHU, tak se na nás může klidně vysrat.

Reagovat
bbbauch

Tak vase druha nabidka mela byt 75 + 15, takze na citron jste spis vy

Reagovat
J0EL

Pytal som sa. A nechapem preco by sme mali byt citron "spis my".

Reagovat
bbbauch

No jestli bych nekomu z dvojice City - Arsenal posilal citron ohledne nabidek za Rice, tak jednoznacne Arsenalu, kterej se snazi lowballovat a vyjebat s West Hamem pomoci tech trademarkovejch bonusu

Reagovat
J0EL

No nie, rovno treba dat 100m bez vyjednavania. Vies ako fundguje obchod vsak? Zacnes nizsie a stretnete sa v strede. Win-win

Reagovat
bbbauch

Tak zas ahoj

Reagovat
Salfovic

Přesně takhle jsem na to šel, když jsem si kupoval auto. Nó, moc to nevyšlo.

Reagovat
J0EL

No ak si v pripade kupy auta nevyjednal ziadnu "zlavu", tak chyba bude inde

Reagovat
Neutron

hej presne tak, ale nakolko sa vlozenie City do obchodu ocakavalo, tak podla mna velmi nemalo zmysel cakat, pretoze pre nich nie je financne a aktualne ani trofejami Arsenal super. Zavazit moze to, ze chce Rice zostat v Londyne.

Reagovat
J0EL

samozrejme. Ale my sme stihli dat pred City este dve ponuky, takze zmysel takyto pokus z obchodneho hladiska uplne v pohode mal.

Reagovat
Neutron

Ako okej, akurat teraz uz asi moc toho priestoru (financneho) na vyjednavanie nebude.

Reagovat
J0EL

To nikto nepopiera.

Reagovat
Neutron

Reagovat
Swarley

To zase oni maji svoje vlastni zdroje, kdy nabizeji 70 a nakonec ho privedou za 60 a s platem 100k, mozna min

Reagovat
tweek

Ty jseš tak kysele otravnej. A pořád.

Reagovat
J0EL

S tymto opatrne, lebo budes dalsi na zozname.

Reagovat
Swarley

Ty uz jsi solidne v křeči

Reagovat
J0EL

Toto napises ty?

Reagovat
Swarley

Vsak v kreci jsi uz nejaky patek, to by te uz nemelo překvapit

Reagovat
J0EL

Preto to pise kazdy tebe no

Reagovat
Swarley

Zase spatne ctes, prdel z tebe a z vasich prehanek uz si tu dela kde kdo

Reagovat
J0EL

Ty bud zijes v uplne inej realite alebo len nie si schopny vnimat skutocnost. aj ked u teba to nie je nic nove no

Reagovat
Swarley

A zase ta snaha to jen tupe otacet, ta krec se zesiluje, delej s tim neco

Reagovat
J0EL

Nahovaraj si aj nadalej. Mne je to putna

Reagovat
Swarley

To bys porad nereagoval, zase kecas

Reagovat
Front hell

Přání otcem myšlenky

Reagovat
Nikikrew

In total asi ano ake neviem aka je struktura platieb.

Reagovat
ᴏᴡɴʏ

Prošel jsem celý článek, ale autor tam zapomněl dát ten výčet špičkových trenérů.

Reagovat
Benzema

Reagovat
Swarley

Spis to zacina jako seznam treneru, kdo to v Arsenalu vic posral

Reagovat
Raul=Real

Reagovat
M0rb1D4S

Nevím, jestli bych momentálně mluvil o špičkových trenérech. Velmi kvalitní (a to ani ne všichni, kteří jsou v článku uvedení) ano, ale špičkový trenér zatím není ani jeden z nich.

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Front hell

Reagovat
Sandstorm

Mufani jak jste na tom s panic modem?

Arsenal - kupuje za 75 Havertze, za 40+ Timbera, snaží se o Rice.

My už se tři týdny snažíme o Mounta, prodloužit DDG a řešíme každou libru. Ten budget bude dost limitovaný kvůli převzetí klubu. Aby to nenechalo naše rivaly před námi

Reagovat
J0EL

Neviem, ale na citron "sme spis my"

Reagovat
bbbauch

Jinak si prijdes v poradku jo?

Reagovat
J0EL

Jasne, idem na to len tvojou logikou klasicky

Reagovat
bbbauch

I cvicena opice by pochopila, ze to bylo napsany ve vztahu k nabidkam za Rice, ale ty to stejne nepochopis a budes tu vysirat uplne mimo tema classic

Reagovat
J0EL

A ja stale vravim, ze nasa prva ponuka za Ricea nebola na citron.

Reagovat
bbbauch

Ale k nabidce City, ktera je lepsi nez obe dve vase, ho posilas.. a ja sem, pokud bys cetl poradne, psal ze JESTLI bych k nekomu z tech svou MEL poslat citron (protoze jsi ho posilal ty) byl by to Arsenal. Snad uz to je pochypitelny i pro J0ELy

Reagovat
r.mrazik

bylo jasny,ze ten prodej a zasrany Glazerove to dost zkurvi...takze se na to dalo psychicky pripravit

Reagovat
Salfovic

Zejména z toho Havertze musí být všichni na prášky

Do konce měsíce je Mount váš, na 90 %.

Reagovat
Svatej

Reagovat
Salfovic

Četl jsem, že kvůli nějakému vyúčtování v rámci FFP je důležité prodávat do konce června.

Reagovat
JohnnyBravo

Čekáme až se ozvou Saudové ohledně Maguira

Reagovat
Busby babes

ja jsem uplne v klidu. Prvni prestup byl treba loni 12. cervence. Ja nevim, proc si lidi mysli, ze se vsechno domluvi hned prvnich par tydnu.

Navic takhle jako Arsenal kupuje Havertze a Timbera, tak uplne stejne kupujem asi 5 hracu. potvrzenej je zatim jen Kovacic do City, ne?

DDG ocividne prodlouzit nechcem, jinak bychom ho uz davno podepsali. O budgetu nikdo moc nevi, muze byt limitovanej, muze byt 300 mega... kdo vi. Prevzeti klubu... tuhle linku moc nechapu, proc by to melo hrat nejakou roli? transfery jsou kazdodeni operace klubu, prevzeti je strategickej krok, ty strany tma jednaj o miliardach hned a dalsich miliardach v pristich letech. par desitek miliony v jednom lete nehraje roli. Glazerove to navic ze sveho neplati, takze ani pro ne to nehraje roli.

A na Mounta jsme poslali 3 nabidky, Chelsea chce vic, a to ji nechcem dat, protoze uz ta posledni je preplaceni za hrace jeho kvalit a v jeho situaci s kontraktem. Takze dobre, ze dal nechcem jit. Spis bych se vratil pozdeji s nizsi nabidkou

Reagovat
Salfovic

300? Možná když prodáte BigMaga za 200 Saudům.

Reagovat
Busby babes

nehcapu proc. ale whatever.

Reagovat
Salfovic

V takový budget nemůžou doufat ani největší optimisté.

Reagovat
Busby babes

jedine omezeni muze byt cash flow klubu a tam pak zalezi na cem se domluvime s prodavajicima stranama ohledne splatek.

pri nejakych prodejich okolo 70-100 mega (Henderson 20, Maguire 25 (at nezeru), Fred 15, Williams 5?, VDB 10?, Elanga 10 se na to dostanes. plus treba Martial, McTominay, Telles za drobny, bailly za drobny... a tohle ti z pohledu FFP udela prostor na utraceni 250+ mega.

A i to cach flow ma byt poreseny pres domluvenou credit line s nejakou americkou bankou.

Tim ale nerikam, ze utratime 300 mega, podle me ne. Mount 50, golman 50, utocnik o neco vic asi, zalezi kdo by prisel a pak je otazka, jestli treba vazne zkusime toho Caiceda, tam by to byla raketa no. tohle by bylo neco okolo 230-250 mega, odecti ty prodeje a mas net spend neco okolo 100-120 treba. +/- (spis plus s tim jak umime prodavat) par desitek mega. a to je ve financnich moznostech klubu.

Reagovat
Salfovic

Stopera ještě, ne ?

Reagovat
Busby babes

to muze byt klidne nejakej mladej za nejaky drobny

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Nové dresy ale TOP

Reagovat
bbbauch

Panic moc jeste pred cervencem? Pls

Jestli se sebou chceme prestat nechat vyjebavat, tak se proste musi nekde zacit a ten pristup k prestupu Mounta je za me ok.

Reagovat
J0EL

U neho ta vasa prva ponuka bola ok? Len sa pytam

Reagovat
Neutron

nie, na citron

Reagovat
J0EL

Rovnaky jak ten nas

Reagovat
Neutron

Reagovat
Neutron

uplne v klude, absolutne ma ani nenapadlo, ze budeme mat hotovo este pred zacatim prestupoveho obdobia

Reagovat
Mönchengladbach

O Lize mistrů ani nemůže být řeč, ale vyhrál někdy někdo z těchto géniů v pozici hlavního kouče alespoň ligový titul? Nebo je to banda Hadamcziků?

Reagovat
Salfovic

Tak po Emerym brzo přejmenují Evropskou ligu, toho jediného bych uznal.

Reagovat
Mönchengladbach

Jasně, ale Emery/Sevilla league není top soutěž, ta je pro ty, kteří se nedostali do LM, nebo z ní vyletěli už ve skupině.

Reagovat
Phillipinho

A Imanola Alguacila, ktery primo v Realu Sociedad trenuje, vypracoval se z B-tymu a dotahl klub do Ligy mistru, jste tam teda nedali,jo?

Reagovat
Phillipinho

Xabi Alonso a Iraola na rozdil od nej dosahli ceho, prosim?

Reagovat
Phillipinho

Jeste vyhral Copu del Rey

Reagovat
Dreisam

Reagovat
LeonardoUžoa

Taky mě napadl. Nedat ho tam na ukor Alonso/Arteta/Iraola je vysmech.

Reagovat
Xavi

To psal zas fanda PL.

Reagovat
Phillipinho

Kdyby sel do Bournemouthu misto Iraoly on, tak tam v tom clanku bude

Reagovat
fenixLFC

V nadcházející sezoně povede Emery do Evropské ligy Aston Villu

nepovedie

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele