Ruská Premier liga souhrn - 20. kolo

29.08.2008, 20:31, aktualizováno 31.08.2008, 20:41
Komentáře a souhrny
Jan Koller zaznamenal první gól v ruské lize a pomohl Samaře k vysokému vítězství 4:0 v Tomsku. Kazaň vyhrála v Permu a na čele má náskok šesti bodů, druhé Dinamo totiž ztratilo domácí remízou v derby s FK Moskva. Spartak zdolal Nalčik a je třetí, ve včerejším derby Lokomotiv - CSKA se z vítězství radovali hosté.

FK Chimki - Šinnik Jaroslavl 0:0

29.08.2008 17:00

Góly: -

V páteční předehrávce 20. kola ruské Premier Ligy Chimki na domácí půdě jen remizovaly s Šinnikem Jaroslavl 0:0. V 31. minutě neproměnil domácí záložník Eldar Nizamutdinov pokutový kop.

První půlhodina odpovídala postavení celků v tabulce. Fotbalisté běhali, ale s míčem nebyli dostatečně šikovní a hra postrádala myšlenku. Až koncem 30. minuty se začalo něco dít, do pokutového území Šinniku vtrhl Jegor Titov, kterého vzápětí fauloval Oleksič a sudí nařídil penaltu. K míči se postavil Eldar Nizamutdinov, ale branku minul.

Pět minut poté zahrozil i Šinnik. Proti tvrdé střele Jurij Laizanse se blýskl gólman Roman Berezovskij. Krátce před poločasem nebyl Monarevovi uznán gól kvůli ofsajdu.

Ve druhém poločase se hra změnila a to především zásluhou domácích fotbalistů, kteří se uchopili iniciativy. Aktivní byla především čtveřice Titov, Nizamutdinov, Soava a Antipenko. Postupem času však docházely oběma týmům síly. K vidění byl spíše boj bez šancí. Poslední příležitost měl v závěru záložník Chimek Nastja Čeh, ale z dobré pozice mířil přesně do míst, kde byl připraven brankář Pesjakov. Bezbranková remíza 0:0 je nic neřešící pro oba týmy.

Více informací k zápasu

Lokomotiv Moskva - CSKA Moskva 0:2

30.08.2008 14:00

Góly: 22. Alan Dzagojev, 69. Jurij Žirkov

CSKA Moskva ovládlo moskevské derby na hřišti Lokomotivu. Výraznou měrou se na vítězství armádního mužstva podílela dvojice Dzagojev a Žirkov, oba se rozdělili po jednom gólu. Zápas silně ovlivnilo vyloučení kapitána Lokomotivu Gurenka v úvodních minutách. Železničáři, kteří si jako první díky nebezpečně střele Fifinha vytvořili nebezpečnou příležitost, tak zbytek zápasu museli hrát v oslabení.

Sudí Kajumov od úvodních minut nastavil přísný metr, hned rozdal několik žlutých karet a doplatil na to Gurenko. Ve 12. minutě kapitán Lokomotivu zastavil za pomocí ruky pronikajícího Jurije Žirkova a po druhé žluté kartě šel pod sprchy. Fotbalisté hostujícího celku převzali iniciativu, dobře si počínal především Žirkov a na levé straně a Dzagojev v roli podhrotového hráče. Udeřit však mohl Lokomotiv na druhé straně, po standardní situaci z kopačky Torbinského chyběl Odemwingiemu k zakončení krok.

Ve 21. minutě se hosté ujali vedení, Žirkov šikovně pronikl po levé straně a na zadní tyči našel Dzagojeva, kterého neuhlídal Fifinho a mladičký supertalent nemohl nedat. O něco málo později mohl zvýšit náskok CSKA Brazilec Vágner Love, který si pohrál se zadáky Lokomotivu, ale na Pelizzoliho nakonec nevyzrál.

Dzagojev byl při chuti, zakládal nebezpečné akce a neštítil se soubojů jeden na jednoho. Krátce před koncem prvního poločasu málem vsítil druhou branku, jeho obstřelení z hranice pokutového území vytěsnil brankář Ivan Pelizzoli na rohový kop.

Lokomotiv byl v těžké pozici, hrál o deseti a proti početní převaze. V 58. minutě mohl přesto vyrovnat, proti tvrdé střele Biljaletdinova se zaskvěl reprezentační gólman Igor Akinfejev. O dost úspěšnější byl v koncovce Jurij Žirkov, který po skvělém individuálním průniku překonal Pelizzoliho a zajistil CSKA komfortní vedení 2:0.

O několik minut později málem potrestal lehkovážnost obránců Lokomotivu útočník Vágner Love, který po centru ze strany nikým nehlídán nebezpečně hlavičkoval. Hráči CSKA byli při chuti, odvážnými průniky se zaskvěl krajní bek Chidi Odiah, po jednom z nich mířil mimo. Lokomotiv očividně neměl sílu s nepříznivým vývojem něco udělat. V závěru měl smůlu v koncovce Miloš Krasič, který po rychlém brejku ve vyložené šanci těsně minul tyč.

CSKA zvítězilo na hřišti Lokomotivu 2:0 a zdá se, že trenér Železničářů Rašid Rachimov se bude muset poohlédnout po novém angažmá. Svěřenci kouče Valerij Gazzajeva neinkasovali již sedmkrát v řadě a stoupají tabulkou vzhůru.

Více informací k zápasu

Luč-Energija Vladivostok - Těrek Groznyj 1:1

31.08.2008 10:00

Góly: 50. Dmitrij A. Smirnov - 77. Timur Džabrajlov

Vladivostok nedokázal využít zaváhání Chimek a Šinniku. V zápase proti Těreku remizoval, ačkoliv vedl.

Za Luč nenastoupil da Costa, který by měl během týdne podepsat smlouvu s FK Moskva. Na druhé straně Těrek postrádal distancovaného obránce Zabavnika.

Utkání začalo pomalejším tempem, přesto první velká šance přišla již v desáté minutě. Záložník Těreku Petre se ocitl osamocen před gólmanem Šinniku, bohužel pro celek z Grozného rumunský fotbalista nedokázal zachovat chladnou hlavu a minul.

Na tuto šanci odpověděl Vladivostok za pět minut, Asildarov však podobně jako Petre selhal. Poté začal hru ovládat Těrek, nicméně největší šanci měli domácí. Po střele jednoho z hráčů Luče tečoval míč rukou útočící Alvés, přesto rozhodčí přestupek neodpískal a gólman Lika musel vytáhnout pohotový zákrok.

V prvním poločase tedy gól nepadl, ačkoliv příležitost vstřelit jej měly oba týmy.

Na začátku druhého poločasu se však domácí fanoušci dočkali, gólová akce začala centrem z pravé strany. A i když se zdálo, že tento centrovaný míč obránci Těreku odkopnout, nestalo se tak. Balón propadl až k D. A. Smirnovovi a hráč Luče ho napálil do horního rohu branky.

Vladivostok však po vstřelené brance přestal útočit a začal se soustředit pouze na obranu. O branku si tedy začal hodně koledovat. A také se jí dočkal, míč ze sítě musel gólman domácích lovit v 77. minutě – za hosty se trefil Džabrajlov.

Těrek v aktivitě nepolevil ani po vstřelené brance, přesto branku už nepřidal. Utkání tedy skončilo 1:1.

Více informací k zápasu

Tom Tomsk - Křídla Sovětů Samara 0:4

31.08.2008 13:00

Góly: 59. Andrej Tichonov (pen.), 66. Jan Koller, 68. Andrej Tichonov, 81. Jevgenij Savin

Křídla Sovětů si dokázala poradit s Tomskem, ačkoliv v prvním poločase byla přehrávána. První branku v novém působišti vstřelil Jan Koller, skvělým výkonem se blýskl i veterán Tichonov.

Utkání začal aktivněji Tomsk a dokázal si vypracovat i jednu obrovskou šanci. Maznov se po krásné přihrávce od spoluhráče dostal až před Lobose, který musel vytáhnout parádní zákrok. První nebezpečná akce Samary se odehrála v 16. minutě, Bober z dálky otestoval Parejka.

Poté už se žádná nebezpečnější akce neodehrála, za zmínku stojí jen hlavička Kollera, která ale mířila vedle. Nudný první poločas tedy skončil bez branek.

Druhý poločas začal stejně jako ten první - tedy tlakem Tomsku, který si ale nedokázal vypracovat větší šanci a byla to naopak Samara, která udeřila. V 58. minutě putoval míč po ose Savin - Ivanov, druhého jmenovaného v pokutovém území sestřelil Chorvat Vejic a rozhodčí ukázal na značku pokutového kopu. K míči se postavil zkušený Tichonov a nemýlil se - 1:0.

Křídla vstřelená branka nabudila, ještě zvýšila svou aktivitu a dočkala se dalšího gólu. Po centru ze strany skóroval hlavou Jan Koller - 2:0. S Tomskem to nevypadalo vůbec dobře, další hřebík do jeho rakve zatloukl o dvě minuty později Tichonov, který zakončoval po krásné samostatné akci do prázdné branky - 3:0.

Když už většina fanoušků začala opouštět stadion, další branku přidal uzdravený Savin a upravil tak konečné skóre na 4:0.

Více informací k zápasu

Amkar Perm - Rubin Kazaň 1:2

31.08.2008 15:30

Góly: 58. Martin Kušev (pen.) - 68. Aleksandr Bucharov, 73. Christian Noboa

Rubin udělal další krok k vysněnému titul, když dokázal otočit utkání s Amkarem. Vyhrál 2:1 a na čele má šestibodový náskok na druhé Dinamo.

První poločas se nesl ve velmi pomalém tempu, ani jeden z týmů nechtěl dostat gól. Na straně hostů k němu měl nejblíže Bucharov, kterému chybělo pár centimetrů, aby dosáhl na centr spoluhráče. Na druhé straně mohl Amkar skórovat na konci poločasu, jenže po centru Kuševa minul hlavou bránu Drinčič. Velmi nudný první poločas tak skončil bez branek.

Naopak ve druhém poločase se diváci nenudili. Aktivněji začal Rubin, přesto se do vedení dostali domácí. V pokutovém území byl podle rozhodčího faulován Kušev a sám postižený pokutový kop s jistotou proměnil.

Tento gól však nabudil více hosty než domácí. Rubin přišpendlil Amkar na vlastní polovině a brzo se dočkal vyrovnání zásluhou Bucharova, který se prosadil v pokutovém území domácích a překonal gólmana Narubina. Jenže to nebylo vše, o čtyři minuty později získal Semak pro Rubin přímý kop z dobré vzdálenosti. K exekuci se postavil Christian Noboa a krásnou střelou do horního rohu branky zajistil pro hosty všechny tři body. Na vyrovnání už se Amkar nezmohl a Rubin tak získavá veledůležité vítězství.

Více informací k zápasu

Dinamo Moskva - FK Moskva 1:1

31.08.2008 15:45

Góly: 88. Dmitrij Kombarov - 90. Aleksej Rebko

První utkání bez hvězdného Portugalce Dannyho nedopadlo pro modrobílé ideálně. Fotbalisté Dinama totiž neudrželi hubené vedení proti FK Moskva. Inkasovali v 90. minutě, když se trefil záložník Rebko.

Dinamo po odchodu Dannyho nastoupilo se dvěma útočníky, s Keržakovem na hrotu operoval Cvetan Genkov. Na prvém křídle se objevila nová posila z nizozemského Twente Luke Wilkshire.

Aktivitou hýřily obě strany. Do šancí se dostalo útočné duo Dinama, Keržakov mířil nad a Genkova vychytal gólman Jurij Ževnov. Nebezpečně pak pálil obránce Dinama Denis Kolodin. Až po první půlhodině zahrozili fotbalisté FK Moskva, jmenovitě Šešukov po rohovém kopu. Gólmana Dinama Gabulov se chvíli poté vytáhl proti střele Kalešina po přihrávce Bystrova. V prvním dějství bylo k vidění několik gólových šancí, ale branka nepadla.

První šanci druhého poločasu spálil Genkov, který po sklepnutí od Wilkshira netrefil svatyni Ževnova. V dalších minutách se nic podstatného nedělo, Dinamo trpělo na nepřesnost ve finální fázi, Semšov hře nedával takovou myšlenku, jako Danny.

Čtyři minuty před koncem se v dobré pozici ocitl Šešukov, ale dostat FK Moskva do vedení se mu nepodařilo. Naopak udeřilo na druhé straně. Bratrská spolupráce dostala Dinamo do vedení, Kirill Kombarov našel přesným centrem Dmitrije Kombarova a ten hlavičkou v pádu rozvlnil síť FK Moskva.

Dinamo však těsné vedení neuhájilo. V nastaveném čase se po rohovém kopu z dorážky prosadil Alexej Rebko a zajistil granátově červeným bod za remízu 1:1.

Více informací k zápasu

Spartak Moskva - Spartak Nalčik 2:1

31.08.2008 18:00

Góly: 61. Malik Fathi, 90. Aleksandr Prudnikov - 90. Gogita Gogua

Spartak Moskva si připisuje zasloužené tři body za vítězství 2:1 proti Spartaku Nalčik. O výhře červenobílých rozhodla branka Prudnikova v nastaveném čase.

Útočná linie Spartaku nenechala zadáky v Nalčiku od první minuty v klidu. Především Sajenko, Bystrov a Sovětkin hýřili aktivitou. Nalčik se ale ve 22. minutě mohl dostat do vedení, Spartak Moskva zachraňoval Stipe Pletikosa. Záložník domácích Pavlenko odpověděl střelou do břevna.

Nalčik v gólových šancích nezaostával, stoprocentní tutovku měl Samsonov, ale místo chytrosti volil sílu a přestřelil. Strůjcem další šance domácích byl Pavlenko a opět ho zastavila branková konstrukce, s tím rozdílem, že tentokrát nastřelil tyč. Koncem prvního poločasu vybídl krásnou přihrávkou Brazilec Mozart svého spoluhráče Bystrova, ale střela reprezentanta Ruska si cestu mezi tři tyče nenašla.

Po změně stran na sebe opět upozornil Bystrov, centr Šiškina do branky usměrnit nedokázal. Moskevští měli šancí habaděj, ale gól ne a ne přijít. V 61. minutě už se favorit dočkal, střelu Mozarta sice Krasčenko vyrazil, ale z dorážky se obránce Fathi nemýlil.

Zdálo se, že vedení 1:1 domácí bez problémů udrží. V druhé minutě nastavení však Gogua dalekonosným přímým kopem nachytal chorvatského gólmana Pletikosu, který míč jen vyrazil do šibenice. Spartak Moskva se ale nevzdal a vedení o minutu později opět strhl na svou stranu. Prudnikov vnikl do pokutového území Nalčiku a trefil se přímo pod břevno.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň20126230:1542
2.Dinamo Moskva20106427:2036
3.Spartak Moskva2089333:2733
4.CSKA Moskva2088427:1532
5.Amkar Perm2095621:1532
6.Křídla Sovětů Samara2079428:1730
7.Zenit Petrohrad1977532:2428
8.Lokomotiv Moskva1967623:2125
9.Spartak Nalčik2074919:2225
10.Těrek Groznyj2074918:2725
11.FK Moskva2058720:2223
12.Tom Tomsk20641017:2822
13.Saturn Moskevská oblast1956817:2121
14.Luč-Energija Vladivostok2039815:2518
15.Šinnik Jaroslavl19361019:2915
16.FK Chimki20281022:4014
Zbývající zápasy
30.08. 14:00Zenit Petrohrad - Saturn Moskevská oblast

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (32)

Přidat komentář
smazaný uživatel

spanhel: vratil jsem se behem tydne, koukni se na e-mail

Reagovat
smazaný uživatel

Nic jiného se čekat asi nedalo.

Reagovat
smazaný uživatel

Dzagojev a Žirkov.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Dzagojev je nějaký extra dobrý na svůj věk,ne?

Reagovat
One-Real

Ted koukám, že mu je 17-18

Reagovat
smazaný uživatel

Jn,když vidím borce o rok starší než já,jak je asi momentálně nejlepší hráč CSKA,tak dost čumím.

Reagovat
One-Real

Já taky koukám, myslim, že by to mohl dotáhnout hodně vysoko.

Reagovat
smazaný uživatel

Dzagojev je vybornej fotbalista, na hristi jednoznacne jeden z tahounu. Asi nejvetsi ruskej talent, dost nepochopitelne mu unikla nominace do reprezentacniho Acka proti Holandsku. Snad se k pristimu zapasu Hiddink polepsi

... jinak o Dzagojevovi uz tu clanek byl, viz:

http://www.eurofotbal.cz/hraci/alan-dzagojev-3973/

.. a vetsinou tu vsichni psali, jak z nej stejne nic nebude

Reagovat
One-Real

Jo to si pamatuju, bylo to o tom, že se stal objevem Moskevského derby že?

Reagovat
smazaný uživatel

terek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
One-Real

Koller se konečně trefil .

Reagovat
rufus

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Uz si to zaslouzil ...s Kollerem sem Samaru videl asi ve trech zapasech a na hristi je strasne platnej. Navic minuly kolo mu jeden gol vzalo brevno a druhej gol mu vzal pomezni rozhodci kdyz neuznal (podle me naprosto regulerni) Kollerovi gol kvuli offsidu.

Reagovat
smazaný uživatel

JJ, třeba ve Sport-Express má velmi dobré známky, lépe z Čechů je na tom snad jen Šírl.

Reagovat
smazaný uživatel

Tichonov

Reagovat
smazaný uživatel

Rubin vyhrává klíčová utkání , začíná to být jasné

Reagovat
smazaný uživatel

kolik sestupuje mužstev do 2 ligy? jo a do lm postupuje přímo vítěz,na druhém místě de do kvalifikace a 3-4 místo je uefa?

Reagovat
smazaný uživatel

Sestupují dva týmy. Tři Liga mistrů, dva UEFA.

Reagovat
smazaný uživatel

díky,takže kazan by si mohla zahrát přinejmenším kvalifikaci lm a koller se samarou uefu

Reagovat
smazaný uživatel

První zápas Dinama bez Dannyho a nic moc. Odešel v tu nejhorší možnou chvíli.

Reagovat
smazaný uživatel

Dalo se to cekat, Dinamo jeho odchodem prisla mozna o titul. Sem presvedcenej, ze s Dannym by muzstvo jako FK Moskva doma bez problemu porazili.

Reagovat
smazaný uživatel

jo ale už sme zas u toho,jeden borec tym nedělá,musí si hold poradit sami

Reagovat
smazaný uživatel

Ale hrac jako Danny toho jak vidis udela strasne moc.

Reagovat
smazaný uživatel

no,tak příklad z italie,ac milan v sestavě s ronaldinhem a ševou a co dokázali? prohráli s bolonou..dynamo musí hrát jako tým a ne jako celek,kterej se spoléha na výkon jediného jedince,stejně museli počítat s tím,že ho dřív či později prodaj do zahraničí či někam do ruska

Reagovat
smazaný uživatel

To je neco jinyho... kdyz je kvalitni muzstvo, ktery tahne jeden hrac co je vyrazne nad zbytkem tak je to videt... jeste kdyz je to treba tvurce hry, jako je to v Dannyho pripade. Srovnavas nesrovnatelny.

No, jasne ze s tim museli pocitat, ale tim se nic nemeni. Museli ted kompletne zmenit system hry, celou taktiku atd, pac cela jejich hra stala na dannym. Hrali 4-4-1-1 kde hral jako volnej hrac pod Kerzakovem a tvoril celou hru, bylo na nem v podstate vsechno postaveny. Ted hrajou 4-4-2 s dvema klasickejma utocnikama a neni lehky behem jednoho zapasu komplet prekopat hru, aby to fungovalo.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to je jasný,že s novou taktikou,resp.rozložením budou bojovat dlouhou dobu a nebude to hned prvním zápasem

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes som pozeral druhý zápas ruskej ligy vo svojom živote...

Reagovat
smazaný uživatel

Který zápas?

Reagovat
smazaný uživatel

Dinamo Moskva - FK Moskva

Reagovat
smazaný uživatel

To sis teda nevybral zrovna nelip ... nudnejsi v dnesnim kole mohlo bejt snad uz jenom Vladivostok s Terekem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele