Ruská Premier Liga preview - 20. kolo

29.08.2008, 11:15, aktualizováno 31.08.2008, 08:40
Previews
Ruská nejvyšší soutěž má v neděli na programu hned pětici utkání. V tom nejzajímavější se střetne Dinamo se svým moskevským rivalem FK. Groznyj zajíždí do Vladivostoku, v Duelu Spartaků se utká ten moskevský s Nalčíkem, Tomsk vyzve Samaru a Perm vedoucím tým z Kazaně...
FK Chimki - Šinnik Jaroslavl  (pátek 17:00)
V předehrávce 20. kola ruské Premier Ligy bude k vidění záchranářský souboj, FK Chimki hostí Šinnik Jaroslavl. Oběma týmům jde o hodně, liga už pomalu finišuje a případné vítězství nad konkurentem o záchranu může mít cenu zlata.

Chimki zatím k bodovým ziskům nepomohla ani zkušená posila Jegor Titov, v posledních dvou duelech mužstvo nezískalo ani bod a se třinácti body uzavírá prvoligovou tabulku. Během týdne se skromný ruský klub rozloučil se třemi srbskými fotbalisty – Kněževičem, Maksumičem a Mrdjou. Kvůli zranění nemůže kormidelník Sergej Juran počítat s Jovanovičem a Radkovem.

Hosté na tom nejsou v tabulce o moc lépe, na poslední Chimki mají náskok pouhého jednoho bodu. Po překvapivé výhře v předminulém kole na hřišti Zenitu se očekávalo, že Šinnik na tři body naváže doma proti Tomsku. Kvůli fatální chybě obránce Vještici ale tři body brali Sibiřané. V tréninku si poranil koleno útočník Chazov a duel proti Chimkám bude sledovat jen z tribuny, karty nepustí do hry Semočka. "Je třeba bojovat až do konce a nevzdávat se. Na dosah je vždycky šance. Jak se nám to podařilo v utkání se Zenitem," burcuje své kolegy před utkáním Maxim Buznikin.

Gólové hody byly k vidění v prvním vzájemném měření sil těchto týmů, Šinnik přestřílel FK Chimki 3:2.
FK Chimki - pravděpodobná sestava:
Berezovskij - Danielson, Jovanovič, Stepanov, F. Kudrjašov - Blatnjak, Sabitov, Titov, Soava, Dinejev - Jakubko.
Šinnik Jaroslavl - pravděpodobná sestava:
Pesjakov - Oleksič, Vještitca, Ricardo, Bruno Basto - Kudrjašov, Bočkov, Laizans, Bojarincev - Buznikin, Monarev.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.20 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lokomotiv Moskva - CSKA Moskva  (sobota 14:00)
V sobotu v rámci 20. kola ruské Premier Ligy je na programu moskevské derby. Lokomotiv – CSKA. Proti sobě se postaví kanonýři Peter Odemwingie a Vágner Love. Kdo z nich bude úspěšnější?

Umístění v ligové tabulce určitě není podle představ Lokomotivu ani CSKA. Armádní klub je pátý, Lokomotiv dokonce až osmý. Především domácí potřebují body jako sůl, dalším klopýtnutím se opět vzdálí vidině startu v milionářské Lize mistrů.

Lokomotiv bude mít v derby k dispozici už i českého brankáře Marka Čecha z Luč-Energije Vladivostok, obratem směřuje na dálný východ zkušený gólman Alexej Poljakov. K týmu se připojil také kanonýr Peter Odemwingie, který vybojoval s Nigérií na olympijských hrách stříbrné medaile a ghanský zadák Haminu Dramani, kterému nevyšel přestup do anglického Stoke City. Především návrat Odemwingieho by měl chatrné ofenzívě Železničářů hodně pomoci. Naopak vyztužit defenzívu Lokomotivu by měla nová posila Marko Baša. Zranění nepustí do hry brankáře Ivana Levenece a mladého útočníka Alexandra Minčenkova.

Také CSKA zlákalo do svých řad českého fotbalistu, útočník pražské Slavie Tomáš Necid ale do Moskvy přicestuje až po skončení tohoto ročníku. CSKA nemůže počítat kvůli zranění s dvojicí perspektivních mladíků Caner Erkin a Luboš Kalouda. Karetní trest vypršel opoře záložní řady Krasičovi.

Velká pozornost bude směřována na nejlepšího střelce ruské ligy Vágnera Loveho. "Pokud mi dá soupeř minimální šanci skórovat, využiji toho," řekl Brazilec.

Utkání mezi Lokomotiv a CSKA nabízí zpravidla krásný fotbal. Ten byl k vidění i v posledním vzájemném měření sil, ač skončil bezbrankovou remízou.
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Čech - Janbajev, Rodolfo, Spahič, Fininho - Kociš, Gurenko, Glušakov, Torbinskij - Odemvingie, Syčev.
CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:
Akinfejev - Odiah, A.Berezuckij, Ignaševič, V. Berezuckij - Krasič, Aldonin, Mamajev, Žirkov - Dzagojev - Vágner Love.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.00 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Luč-Energija Vladivostok - Těrek Groznyj  (neděle 10:00)
Ve stínu vítězství Zenitu v evropském Superpoháru bude pokračovat 20. kolo ruské ligy soubojem čtrnáctého Vladivostoku s desátým Těrekem.

Sestupem ohrožený Vladivostok opustil v průběhu týdne Marek Čech, přestoupil totiž do Lokomotivu Moskva. Oproti tomu opačným směrem se stěhuje Alexej Poljakov. Navíc na odchodu je i obránce Akés de Costa, který by měl přestoupit do FK Moskva.

Vladivostok bude mít v tomto zápase velkou motivaci, další sestupoví kandidáti Chimki a Šinnik totiž ve vzájemném zápase remizovali. Do karet však domácím nenahrává pohled na zraněné hráče, jmenovitě Strelcova a Igora Ševčenka.

Těrek se stejně jako Luč rozloučil s několika fotbalisty, klub opustili Goranče Dimovski, Jurij Mamajev a Rade Petrovič, celá trojice se dohodla s klubovým vedením na předčasném ukončení kontraktů. Mamajev i Dimovski se neprosadili v prvním týmu a projevili přání odejít. Mamajev posílí druholigový ruský klub, Dimovski se zřejmě vrátí do Makedonie. Rade Petrovič kvůli zdravotním problémům ukončí hráčskou kariéru.

Naopak Těrek posílil obránce Sergej Bendz z Rostova. K dispozici bude mít trenér Grozný i záložníka Lachijalova, který se vrací po zranění. Oproti tomu v rehabilitaci stále pokračuje Dumitri Dolgov.

Vladivostok bude mít soupeři co oplácet, v minulém utkání totiž prohrál 1:2.

Zápas začne v 12:00 SEČ a řídit ho bude pan Nikolajev.
Luč-Energ. - pravděpodobná sestava:
Poljakov- Novkovič, D. N. Smirnov, Kristič, Dacosta - da Silva, Damjanovič, D. A. Smirnov, Gvazava, Dancev - Alves.
Těrek Groznyj - pravděpodobná sestava:
Lika - Omeljančuk, Iliev, Romanovič, Zabavník - Petre, Margaritescu, Džabrajlov, Kuzmičev - Kulik, Pancu
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.70 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tom Tomsk - Křídla Sovětů Samara  (neděle 13:00)
Zápas týmů ze středu tabulky nám nabídne souboj Tomsku se Samarou.

Dvanáctý Tomsk se bude snažit vylepšit svou pozici bodovým ziskem z tohoto zápasu, bohužel sibiřskému klubu k tomu nepomůže čerstvá posila, běloruský reprezentant Sergej Kornilenko, který reprezentuje svou vlast. Ze stejného důvodu budou chybět i Makedonec Maznov a Chorvat Vejic, který po sezoně z klubu odejde. Třicetiletý obránce se totiž upsal Hajduku. Připojil se tak k Strelkovovi a Adžindžalovi, kteří klub opustili předním.

Naopak do Tomsku se stěhuje hned šestice fotbalistů, jmenovitě Koncedalov, Stoica, Kabanov, Karitov, Rebrov a již zmiňovaný Kornileko. Trenéru Tomu vlévají do žil optimismus nejenom letní posily, ale i pohled do kolonky zraněných hráčů. Chybět bude jen dlouhodobě zraněný Mladenov, který si dokonce roku nezahraje.

Aktuální forma však nijak úžasná není, Tomsk sice minulý zápas zvládl a porazil Vladivostok, ale z posledních pěti utkání získal stejný počet bodů.

Sedmá Samara také přes léto posiluje ke klubu se připojila hned čtveřice fotbalistů. Koller, Borodin, Vasilev a Antonov by měli klubu dopomoct k lepším zítřkům. Oproti tomu klub opustil Polák Łągiewka.

Zraněných hráčů má Samara nejméně v lize, na marodce je totiž pouze Kalačev, ovšem na hřiště se vrací nejlepší střelec Savin, který chyběl kvůli čtyřem žlutým kartám.

V minulém vzájemném utkání vyhrála Samara jasně 3:0, bude se tento výsledek opakovat nebo Tomsk tentokrát překvapí?
Tom Tomsk - pravděpodobná sestava:
Mandrykin - Catynsus, Kabanov, Jokič, Stoica - Charitonov, Radosavljevič, Tarasov, Skobljakov - Archipov, Mladenov
Křídla S. - pravděpodobná sestava:
Lobos - Oh Bum Suk, Booth, Belozerov, Leilton - Bober, Jarošík, Adžindžal, Ivanov - Savin, Koller
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 2.75 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Amkar Perm - Rubin Kazaň  (neděle 15:30)
Vedoucí Rubin Kazaň se představí na hřišti Amkaru Perm. Domácí i hosty spojuje označení překvapení tohoto ročníku ruské ligy.

Rubin Kazaň čerstvě získal na přestup zadáka Alexeje Popova, který přichází právě z týmu nadcházejícího soupeře Amkaru Perm. Popov po vzájemné dohodě k tomuto duelu nenastoupí v dresu ani jednoho z týmů.

Amkar Perm po šestizápasovém ligovém půstu uspěl na hřišti FK Moskva, kde díky brance Predraga Sikimiče v nastaveném čase zvítězil 1:0. Fotbalisté Amkaru mají před utkáním proti Rubinu problémy se složením obrany. Zranění vyřadilo na delší dobu ze hry obránce Gaála, Popov po již zmiňované dohodě nenastoupí.

Také Rubin Kazaň se naladil na vítěznou vlnu, třikrát v lize nenašel přemožitele. Minulý týden proti FK Chimki potvrdil roli favorita, vyhrál 2:0. Rubin má na čele tabulky čtyřbodový náskok, v případě vítězství nad konkurentem o přední příčky se opět o krůček přiblíží vysněnému titulu. Do tréninkového procesu se v týdnu vrátil obránce Cristian Ansaldi a Andrej Kobenko. Individuálně se připravoval defenzivní štít Macbeth Sibaya a záložník Rjazancev. Není vyloučeno, že někdo z nich do víkendového utkání nezasáhne.

Amkar Perm má Rubinu Kazaň co oplácet, v první polovině této sezóny mu podlehl těsně 0:1, jedinou branku Kazaně vsítil kapitán Sergej Semak.
Amkar Perm - pravděpodobná sestava:
Narubin - Sirakov, Popov, Belorukov, Fedoriv - Peev, Drinčič, Dujmovič, Starkov - Sikimič, Kušev
Rubin Kazaň - pravděpodobná sestava:
Ryžikov - Ansaldi, Orechov, Šaronov, Kvirkvelija - Kobenko, Semak, Sibaya, Rjazancev - Karadeniz, Bucharov
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 2.70 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dinamo Moskva - FK Moskva  (neděle 15:45)
Jak si bude dařit Dinamu Moskva bez hvězdného Portugalce Dannyho? Cesta za titulem se modrobílým znatelně zkomplikovala. Nebo ne? Odpovědět kritice může tým mladého trenéra Alexeje Kobeleva proti FK Moskva.

Nejdražší přestup roku 2008 se uskutečnil v pondělí 25. srpna. Ofenzivní záložník Danny si plácl se Zenitem Petrohrad, do kterého odešel z Dinama Moskva za rekordních 30 milionů eur. "Dinamu bude navždy v mém srdci," stojí také v dopise na rozloučenou od Dannyho. Trenér Dinama Alexej Kobelev tak pravděpodobně změní rozestavení z původního 4-5-1 na 4-4-2. S Keržakovem bude na hrotu operovat Genkov. Dinamo také posílilo, z nizozemského Twente přišel Luke Wilkshire. "Vím, že Danny odešel, ale nepovažuji se jako náhradu za něj," odmítal Wilkshire.

Dinamo je v tabulce druhé, na první Kazaň ztrácí čtyři body. Naproti tomu FK Moskva má odlišné starosti. Svěřenci nesmlouvavého kormidelníka Olega Blochina se v tabulce krčí na jedenácté příčce. V týdnu navíc moskevští sehráli těžké odvetné klání proti Legii Varšava, po výhře 2:0 si zajistili postup. Přišli ale o Česnauskise, který si ve zmiňovaném utkání poranil sval. Zbude jim dostatek sil na rozjeté Dinamo?

Do karet jim může hrát fakt, že Dinamo sehraje své první utkání bez Dannyho, na kterém hra dosud stála. Obránce FK Moskva si však nemyslí, že absence Dannyho jeho soupeře nějak zvlášť poznamená. "Pokud jde o Dinamo, může hrát i bez Dannyho, ačkoliv je Portugalec samozřejmě skvělý fotbalista.

V šestém kole se Dinamo a FK Moskva rozešli remízou 1:1. Za hosty skóroval Alexandr Keržakov, pro kterého to byla první branka v dresu Dinama, kam v zimě přestoupil ze Sevilly.
Dinamo Moskva - pravděpodobná sestava:
Gabulov - Kowalczyk, Kolodin, Tanasijevič, Granat - K. Kombarov, Semšov, Chochlov, D. Kombarov - Keržakov, Genkov.
FK Moskva - pravděpodobná sestava:
Ževnov - Kuzmin, Jop, Godunok, Nababkin - Samedov, Epureanu, S. Ivanov, P. Bystrov, Kalešin - Strelkov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.00 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Spartak Moskva - Spartak Nalčik  (neděle 18:00)
Pohárový soupeř ostravského Baníku - Spartak Moskva - přivítá v rámci 20. kola ruské ligy Nalčik.

Spartak během přestupového období potkalo mnoho změn a nejenom v hráčském kádru. Odstoupil generální ředitel Šavlo a trenér Čerčesov, kterého by podle médií mohl nahradit bývalý trenér Getafe Michael Laudrup.

Ale ani zmiňované změny v hráčském kádru nebyly rozhodně malé, poroučely se například ikony klubu Jegor Titov a Roman Pavljučenko. Celkem odešlo deset hráčů, z toho polovina do Chimek.

Oproti tomu do klubu přišel Ivan Sajenko z Norimberku a vedení Spartaku chce do svých řad zlákat ještě Redoje ze Steaua a Luiza z Benficy.

Spartak bude chtít uklidnit své fanoušky, kteří zuří kvůli výsledkům a předvedené hře v třetím předkole Ligy mistrů. Trenér Ledjachov bude mít k dispozici kompletní kádr až na zraněného Baženova, který bude mimo hru zhruba dva týdny.

Nalčik zažívá v porovnání se Spartakem naprosto odlišnou sezonu, klub tipovaný na sestup je na devátém místě. Přesto ani tento tým se neubránil změnám, na hostování do FK Moskva odešel Ricardo Lago. Naopak přišel z Vetry Vilnius záložník Darvidas Šjarnas.

Oproti tomu fiaskem zřejmě skončí příchod Alexeje Škverjuka. Na toto téma se vyjádřil i trenér Spartaku Nalčik Jurij Krasnožan: ,,Nemyslím si, že v současné situaci k nám Alexej přestoupí. Snad někdy v budoucnu".

Trenér Nalčiku bude mít k dispozici kompletní kádr a tedy i ideální podmínky, jak vrátit svému soupeři prohru 1:2 z minulého utkání.
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Pletikosa - Šiškin, Jiránek, Kováč, Fathi - Bystrov, Mozart, Pavlenko, Maidana - Welliton, Sajenko
Spartak Nalčik - pravděpodobná sestava:
Chomič - Kisenkov, Džudovič, Amisulašvili, Jatčenko - Samsonov, Mašukov, Geterjev, Gogua - Siradze, Kalimullin
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.50 - 5.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň19116228:1439
2.Dinamo Moskva19105426:1935
3.Amkar Perm1995520:1332
4.Spartak Moskva1979331:2630
5.CSKA Moskva1978425:1529
6.Zenit Petrohrad1977532:2428
7.Křídla Sovětů Samara1969424:1727
8.Lokomotiv Moskva1867523:1925
9.Spartak Nalčik1974818:2025
10.Těrek Groznyj1973917:2624
11.FK Moskva1957719:2122
12.Tom Tomsk1964917:2422
13.Saturn Moskevská oblast1956817:2121
14.Luč-Energija Vladivostok1938814:2417
15.Šinnik Jaroslavl18351019:2914
16.FK Chimki19271022:4013
Zbývající zápasy
30.08. 14:00Zenit Petrohrad - Saturn Moskevská oblast (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (24)

Přidat komentář
smazaný uživatel

no,"keržakove",si říkal,že chimki pujdou nahoru s titovem ale zatím se plácaj na spodku tabulky...

Reagovat
smazaný uživatel

Ja to rikal uz pred Titovem a porad verim, ze by mohly preskocit Vladivostok a udrzet se

Reagovat
smazaný uživatel

Taky tipuju Vladivostok. Rozprodávají kádr a celkově se mi ten klub hnusí.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky věřím.

Reagovat
smazaný uživatel

tak se pojd vsadit,já si myslím,že jeden borec tym nedělá a s jaroslavlí pujdou dolu

Reagovat
smazaný uživatel

Přišel ještě Kuffour.

Reagovat
smazaný uživatel

Kuffour tam ještě nepřestoupil. Já jsem slyšel, že odmítnul.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha..tak to dík za info

Reagovat
smazaný uživatel

Ja sem to ale nerikal kvuli Titovovi dyt rikam ze sem to rikal uz predtim ....si to klidne najdi z5 v diskusi Maj kvalitni muzstvo a hrajou dobrej fotbal. Akorat obrana je derava a dostavaj zbytecne moc golu

Reagovat
smazaný uživatel

jo,můžeš mít pravdu a i když hrajou dobrej fotbal,nemaj bohužel výsledky a to je hlavní a jak už sem psal,nálada v týmu taky nebude bůh ví jaká...

Reagovat
smazaný uživatel

nj ale kuffour..kolik,že mu je? ten to nezachrání moc...a jegor titov už taky nepatří mezi nejmladší a když sem ted četl,jakou čistku udělali v chimki,tak tam moc vyborná nálada uvnitř tymu nebude

Reagovat
smazaný uživatel

Cistku? ...pustili pryc hrace, ktery stejne jenom sedeli na tribune.

Reagovat
smazaný uživatel

seděli na tribuně..to je lacinný napsat...určitě něco odehráli a třeba si mohli udělat kamarády v kabině a ti to ted nemusej brát nějak pozitivně...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale oni fakt seděli na tribuně, měli tak nanejvýš odehráno 50 minut. Myslím, že po vzájemné dohodě rádi odešli.

Reagovat
smazaný uživatel

dobře pánove kerzakov a spanhel,tak se tohle napíšem,až budou sestupovat každopadně dneska to je remíza jak vyšitá

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasím s tipem EuroFotbalu...

Reagovat
Kapřík

Taky to vidím na plichtu 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

inu,neříkal sem,že to bude remíza??????

Reagovat
smazaný uživatel

Hele, kde ty vubec ses? arbes vecer nic?

Reagovat
smazaný uživatel

Vrací se Krasič a vůbec ta záložní řada se mi líbí, škoda že to vypadá tak bledě s Carvalhem

Reagovat
smazaný uživatel

Krasic, Zirkov, Dzagojev jsou vyborny .... ten stred se mi ale nelibi.

Carvalho? Ten uz je davno pryc na hostovani

Reagovat
smazaný uživatel

ja vim je na hostovani v Internacionalu, ja jsem to myslel spis, ze i kdyz se vrati z hostovacky asi ho prodaji. Jinak zalozni rada mi zase tak hrozna napripada, Aldonin vcelku ujde, bohuzel to stejne se neda rict o Rahimicovi, Mamejev je velkym prislibem do budoucna.

Shrnuto: Chce to jeste jednoho nebo spise dva zalozniky, jednoho typickeho tvurce (pokud se nerozehraje v Brazilii Carvalho) a kvalitniho defenzivniho zaloznika (i kdyz na DM umi zahrat i Šemberas taky to neni zadna slava).

Reagovat
smazaný uživatel

*stredova rada

Reagovat
smazaný uživatel

Odkaz na sopcast Lokomotiv - CSKA. sop://broker1.sopcast.com:3912/22948

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele