Premier League - souhrn 33. kola: Chelsea doma opět vítězně

13.04., 15:26, aktualizováno 15.04., 23:01
Komentáře a souhrny
Cole Palmer (© AFP)

Chelsea v dohrávce potvrdila domácí formu výhrou 6:0 nad Evertonem. Manchester City si poradil s Lutonem, posunul se do čela tabulky a v neděli dostal dva příjemné dárky. Liverpool doma nestačil na Crystal Palace, výsledkem 0:2 skončil i souboj Arsenalu s Aston Villou.

Chelsea FC - Everton FC 6:0

15.04.2024 21:00

Góly: 13. Cole Palmer, 18. Cole Palmer, 29. Cole Palmer, 44. Nicolas Jackson, 64. Cole Palmer (pen.), 90. Alfie Gilchrist

Chelsea si v dohrávce 33. kola Premier League smlsla na evertonských Karamelkách, které porazila jednoznačně 6:0. Hlavním aktérem duelu byl ve fantastické formě hrající Cole Palmer, jenž stihl zapsat za necelou půlhodinu hattrick. Mladý Angličan se prosadil svou levačkou, pravačkou i hlavou. Jako první hráč The Blues v historii tak skóroval v sedmém zápase v řadě na Stamford Bridge a zároveň se stal prvním záložníkem, který zazářil dvěma hattricky v anglické nejvyšší soutěži před dovršením 22 let. Po změně stran navíc přidal čtvrtou trefu, kterou vyrovnal v tabulce střelců celé ligy s 20 góly kralujícího Erlinga Haalanda.

Fanoušci Evertonu nevěřícně koukali na rozhodnutí Premier League, která na základě zkoumání finančních výkazů v podání nezávislé komise odečetla Karamelkám další dva body. Pokračovala tak sága z předchozího průběhu sezony, kdy nejprve v listopadu přišel celek z Liverpoolu o 10 bodů a čtyři mu byly později navráceny. Chelsea ztrácela z čistě sportovních důvodů, a to když například naposledy nechala v 93. minutě vyrovnat Sheffield.

Blues měli skvělý vstup do utkání a jako první se ke slovu přihlásil ve skvělé formě hrající Palmer, jenž si už ve 13. minutě pohrál s obranou soupeře, následně si narazil balon s Nicolasem Jacksonem a perfektní střelou k levé tyči rozjásal domácí tribuny. Show mladého Angličana pokračovala i o pět minut později, Jackson sice nedokázal střelou uvnitř pokutového území překonat Jordana Pickforda, ten ovšem vyrazil míč jen na hlavu Palmera, který už se nemýlil.

Netrvalo to ani půlhodiny celkové hry a největší hvězda Londýňanů dovršila hattrick. Pickford udělal obří hrubici v rozehrávce, nahrál přímo na kopačky Palmera, jenž šikovným lobem zvýšil na 3:0. Ve 35. minutě se sice prosadil Beto, trefa ale nemohla být uznána pro jasný ofsajd. Katastrofický první poločas ze strany Karamelek dovršil v jeho závěru Jackson, který si ve vápně zpracoval míč a střelou z otočky jej poslal k levé tyči.

Palmer čaroval i po změně stran, v 55. minutě ale jeho přízemní pokus vyrazil tentokrát už pozorný Pickford. Po hodině hry se však přece jen čtvrté trefy dočkal, když po faulu na jeho osobu proměnil pokutový kop. Fanoušky Blues ovšem příliš nepotěšil Jackson, který chtěl penaltu tak moc zahrávat, že se dokonce i se svými spoluhráči dostal do strkanice. Modré to nakonec nerozhodilo, naopak v závěru se poprvé v seniorském dresu Chelsea prosadil 20letý Alfie Gilchrist.

Everton se tak třetího bodového zisku na Stamford Bridge v řadě nedočkal. V příštím kole přivítá 21. dubna Nottingham, The Blues se představí o dva dny později na půdě Arsenalu.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Aston Villa 0:2

14.04.2024 17:30

Góly: 84. Leon Bailey, 87. Ollie Watkins

Fotbalisté Arsenalu poprvé v roce 2024 ztratili na svém stadionu ligové body, když ve 33. kole Premier League prohráli s Aston Villou 0:2. Souboj celků z popředí tabulky nabídl góly až v samém závěru, kdy se v rychlém časovém sledu trefili Leon Bailey a Ollie Watkins. Svěřenci Unaie Emeryho, který mezi lety 2018 a 2019 seděl na lavičce Kanonýrů, svými brankami stvrdili velmi dobré představení ze druhého poločasu. Londýňané v něm naopak byli takřka bezzubí, a nevyužili tak nečekané odpolední porážky Liverpoolu. Do trháku se tedy na čele soutěže dostal Manchester City.

Arsenal se sice po výhře v Brightonu vrátil do čela tabulky, papírově měl však v závěru sezony obtížný los a podle sázkových kurzů se předpokládalo, že první pozici do závěrečného kola neudrží. Sílu Kanonýrů měla řádně prověřit Aston Villa, která před pár dny zvítězila na evropské scéně nad Lille. Arsenal se naopak nenaladil na ligový duel příjemně, když jen remizoval s trápícím se Bayernem.

V první nadějné příležitosti se objevil hned ve druhé minutě Watkins, jenž po zblokované střele hostujícího kapátana Johna McGinna hlavičkoval těsně nad břevno. Na druhé straně vybídl Leandro Trossard fantastickým pasem ke skórování Kaie Havertze, jehož prudkou ránu zastavil bývalý gólman Arsenalu Emiliano Martínez. Krátce nato zahrozil po krásném centru Bukaya Saky Gabriel Jesus, který ovšem namířil hlavičkový pokus pouze do boční sítě. Závěr poločasu se nesl ve znamení velkých šancí na obou stranách. Nejprve po obrovské chybě v rozehrávce Kanonýrů trefil Watkins vzdálenější tyč, prakticky ihned z protiútoku Trossard ve stoprocentní tutovce napálil pouze Martíneze. Po něm ještě Saka těsně minul vzdálenější tyč.

Ve druhé půli se na další velkou příležitost čekalo až do 62. minuty, kdy si Youri Tielemans našel odražený balon po rohovém kopu a povedenou ranou orazítkoval nejprve břevno a následně tyč domácí brány. Na druhé straně se ze zhruba 20 metrů opřel do balonu Gabriel Jesus a jeho prudkou střelu směřující k pravé tyči musel výborným zákrokem zneškodnit Martínez. Rozhodující momenty se odehrály v poslední desetiminutovce zápasu. Nejprve Bailey uklidil do odkryté brány míč, který přes celou šířku pokutového území poslal Lucas Digne. Vítězství Villans následně zpečetil Watkins, jenž po samostatném úniku i přes dotírajícího obránce přeloboval gólmana Davida Rayu.

Londýňané tak porážkou s Villans přišli o první příčku. Další zápas je čeká 20. dubna proti Wolves, Aston Villa o den později vyzve Bournemouth.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Crystal Palace 0:1

14.04.2024 15:00

Góly: 14. Eberechi Eze

Crystal Palace, které v prosinci remizovalo na hřišti Manchesteru City, bodovalo na hřišti dalšího aspiranta na titul, když ve 33. kole Premier League vyhrálo na půdě Liverpoolu 1:0. Na Anfieldu se hrál od úvodu strhující duel plný šancí, ty favoritovy však zůstávaly nevyužity, naopak v dresu Orlů udeřil Eberechi Eze. Další gól v síti favorita pak odmítl fantastickým zákrokem na brankové čáře Andrew Robertson, ani to ale Reds ke srovnání nepovzbudilo. Londýňané se tak rozpomněli na senzační období mezi lety 2015 a 2017, v jehož průběhu na tomto stadionu vyhráli třikrát za sebou.

Liverpool musel rychle vstřebat nedávný výprask od Atalanty a soustředit síly na boj o ligový titul. Po sobotním programu nahradilo Arsenal, který se dostal do čela po týden starém zaváhání výběru Jürgena Kloppa proti Manchesteru United, na prvním místě City. Na něj Gunners i celek z Anfield Road ztráceli před nedělními utkáními dva body, Crystal Palace ale mělo být pro Reds snadnou překážkou. Londýňané totiž v tomto kalendářním roce porazili jen utrápené Burnley a Sheffield.

Když se na liverpoolském stadionu představil před nedávnem Brighton, skóroval už ve druhé minutě. Podobně hrozivý start potkal domácí i tentokrát, jelikož kombinační akce po levé straně hřiště uvolnila uvnitř vápna Ezeho, který bez problémů překonal uzdraveného Alissona. Ten se ohlížel za balonem mířícím do sítě také v 18. minutě, chytrý lob v podání Jeana-Philippeho Matety ale heroicky dostihl na brankové čáře Robertson. Pak už se probudili Reds, nicméně několik příležitostí zlikvidoval Dean Henderson a v jednom případě zazvonilo břevno, jež ze závaru po rohovém kopu nastřelil Wataru Endó.

Z totožného typu standardní situace mohl, nebo lépe řečeno měl, skórovat krátce po změně stran Darwin Núňez. Osamocený Uruguayec se zblízka vší silou opřel do míče, trefil ovšem jen uprostřed brány stojícího Hendersona. Ještě větší šanci spálil v 73. minutě Diogo Jota. Ten už totiž nemusel čelit ani Hendersonovi, vedení Orlům ale zachránil blokující Nathaniel Clyne, bývalý hráč Reds. Do festivalu neproměněných tutovek se posléze zapojili i Londýňané, když mohutný Mateta udržel na zádech stopera a z hranice malého vápna trestuhodně napálil Alissona. Aby toho nebylo málo, po bleskovém kontru mužů v červeném selhal Curtis Jones, jenž vůbec netrefil bránu. Razítko na zakletý duel dal sám Mohamed Salah, který z pozice, z níž jindy skóruje poslepu, tentokrát nastřelil nohu Tyricka Mitchella.

Liverpool tak podruhé během pár dní před vlastními fanoušky padl. Další zápas jej čeká 21. dubna proti Fulhamu, Crystal Palace ve stejný den vyzve West Ham.

Více informací k zápasu

West Ham United - Fulham FC 0:2

14.04.2024 15:00

Góly: 9. Andreas Pereira, 72. Andreas Pereira

Fotbalisté Fulhamu porazili ve 33. kole Premier League West Ham 2:0, a poprvé od roku 2004 tak odjeli ze stadionu Kladivářů se třemi body. V zápase se výborně prezentoval český bek Vladimír Coufal, jenž měl dokonce dvě velké příležitosti ke skórování. Bývalému slávistovi ovšem stejně jako jeho spoluhráčům nepřálo štěstí v zakončení. Jediným úspěšným střelcem duelu tak byl hostující Andreas Pereira, jenž nejprve využil obrovské defenzivní chyby Konstantinose Mavropanose a po změně stran uklidil míč do sítě po bleskovém protiútoku. Tomáš Souček naskočil do utkání v 69. minutě.

West Ham si po sérii tří těžkých ligových zápasů, ze kterých dokázal uhrát pouze dva body, zlepšil náladu v minulém kole, když porazil Wolves 2:1. Kladiváři se i přesto, že od startu kalendářního roku moc výher neposbírali, stále drželi na skvělé sedmé příčce jen bod za Manchesterem United. Před domácím publikem je čekalo utkání proti Fulhamu, který čekal na vítězství tři duely po sobě.

Už po třech minutách mohli The Irons skórovat. Coufal se dobrým pohybem uvolnil na pravém kraji, následně se prosmýkl mezi beky, ale v blízkosti gólmana mu míč odskočil. Práci českého hráče tak měl zúročit dorážející Michail Antonio, bránu však trestuhodně přestřelil. Domácí dominovali i nadále, jenže v deváté minutě z ojedinělé akce Fulhamu inkasovali. Centr do vápna nešikovně pro soupeře zpracoval Mavropanos, a balon tak pro sebe ukořistil Pereira, který jej uklidil do poloodkryté sítě. Brazilský útočník mohl chvíli nato dokonce zvýšit náskok hostů, prudký pas Williana ale neusměrnil mezi tři tyče. Horko bylo před oběma brankáři i nadále. Krátce po sobě zahrozili aktivní Pereira s Coufalem. Zatímco ránu autora prvního gólu lapil Lukasz Fabiaňski, český bek netrefil z dobré pozice bránu. Před odchodem do šaten se ještě několikrát blýskl polský gólman, když zlikvidoval minimálně tři gólové šance Fulhamu.

Fabiaňski exceloval i po změně stran. V 57. minutě Willian přistrčil po individuálním sólu míč Alexi Iwobimu, jenž pokusem k tyči ztroskotal na 38letém brankáři. Poté se začala hra více přesouvat k vápnu The Cottagers. Šanci si vytvořil Danny Ings, z dobré pozice ale přestřelil. Záhy ofenzivní tápání West Hamu potrestal druhou trefou Pereira. Hvězda duelu tentokrát stála na konci rychlého kontru, když uklízela do sítě milimetrový pas od Iwobiho. V závěru duelu už jen stihla vyděsit všechny přítomné srážka spoluhráčů Edsona Álvareze a 19letého Georgeho Earthyho, jenž si odbýval premiéru mezi anglickou elitou. Pro nadějného záložníka debut trval jen pár minut, než byl v doprovodu lékařů odvezen z trávníku.

Fulham tak prolomil bídnou formu a odvezl si domů tři body. Oba celky odehrají další ligový zápas 21. dubna. Kladiváři vyzvou Crystal Palace, Chalupáři změří síly s Liverpoolem.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Manchester United 2:2

13.04.2024 18:30

Góly: 16. Dominic Solanke, 36. Justin Kluivert - 31. Bruno Fernandes, 65. Bruno Fernandes (pen.)

Bournemouth remizoval ve 33. kole Premier League na vlastním hřišti s Manchesterem United 2:2. Skóre otevřel Dominic Solanke, pro něhož to byla již 17. trefa v ročníku. Ještě v první půli se za domácí prosadil rovněž Justin Kluivert, který šestým zásahem v anglické nejvyšší soutěži vyrovnal střelecký počin svého otce Patricka ze sezony 2004/2005. Dělbu bodů ovšem nakonec zařídil dvoubrankový Bruno Fernandes, který v posledních sedmi soutěžních kláních vsítil šest gólů.

Manchester United si v dobách své největší slávy liboval v utkáních s největšími rivaly, aktuálně to však tak úplně neplatilo, o čemž svědčily dva poslední ligové zápasy. Rudí ďáblové nejprve padli v přestřelce na hřišti Chelsea a následně doma se štěstím remizovali s jasně aktivnějším Liverpoolem. Na druhé straně Bournemouth prožíval na své poměry úspěšnou sezonu, k čemuž přispěla i senzační prosincová výhra 3:0 z Old Trafford.

Proti soupeři z Manchesteru začal dobře i tentokrát. Solanke se totiž ideálně uvolnil od svého strážce a přesnou přízemní ranou otevřel skóre. Hned v následující akci se Marcus Rashford dostal do průniku ze strany, který však zakončil pouze střelou mířící do boční sítě. Jen o chvíli později si navedl míč na levačku v pokutovém území Luis Sinisterra, jenže jeho obstřel na zadní tyč těsně minul bránu. V další příležitosti neuspěl Ryan Christie, když trefil pouze brankáře Andrého Onanu. Nevyužité šance hosté ztrestali. V šestnáctce se ujal míče Fernandes, jenž nekompromisní dělovkou pod břevno srovnal. Ve 36. minutě si uzmuli vedení zpět na svou stranu The Cherries. Kluivert umístil svůj projektil přesně k tyči, čímž nedal gólmanovi šanci. Ještě před změnou stran hlavičkoval Miloš Kerkez, trefil však jen břevno. Horní tyč poté orazítkoval rovněž Fernandes.

Začátek druhého dějství se nesl ve značně klidnějším tempu než celý první poločas. To se změnilo v 65. minutě, kdy hosté zahrávali po ruce Adama Smithe v šestnáctce pokutový kop. Ten nekompromisní trefou k tyči proměnil Fernandes. Další příležitosti už opatrná druhá půle nenabídla, a oba týmy se tak rozešly smírně.

Bournemouth tedy v této sezoně získal ze vzájemných utkání čtyři body. V příštím kole se 21. dubna představí na půdě Aston Villy, Manchester United přivítá o tři dny později Sheffield.

Více informací k zápasu

Nottingham Forest - Wolverhampton Wanderers 2:2

13.04.2024 16:00

Góly: 45+1. Morgan Gibbs-White, 57. Danilo - 40. Matheus Cunha, 62. Matheus Cunha

Nottingham remizoval ve 33. kole Premier League na vlastním hřišti s Wolves 2:2. Po první půli, která nabídla po jedné brance na obou stranách, poslal v 57. minutě domácí do vedení Danilo. Nedlouho poté však svým druhým gólem v utkání srovnal Matheus Cunha, jenž vynechal od poloviny února do konce března sedm soutěžních duelů.

Nottingham o uplynulém víkendu cestoval na hřiště Tottenhamu se třízápasovou šňůrou bez prohry v zádech, navzdory na pohled vyrovnanému duelu o ni však přišel a dál zaujímal poslední nesestupovou příčku. Ve svém minulém střetnutí prohráli také Wolves, jejichž kouče Garyho O’Neila pořádně rozčílilo rozhodnutí sudího neuznat vyrovnávací trefu Maxe Kilmana z nastavení druhé půle.

Vlažný úvod utkání rozčísl až Ryan Yates, jenž se za hranicí šestnáctky s míčem dlouho nerozpakoval a vypálil po zemi, brankář José Sá byl ovšem připraven. Ve 25. minutě využil zaváhání v obraně hostů Giovanni Reyna, jenž tvrdě vystřelil těsně vedle tyče.

O chvíli později se špatné rozehrávky dopustili i domácí, z čehož rezultoval Joao Gomes, jenž vyslal jedovatý projektil, který zastavil až na brankové čáře obránce Murillo. Ve 40. minutě už se skóre měnilo. Cunha se skvěle uvolnil mezi dvěma obránci a parádním pokusem od tyče otevřel skóre. Ještě v prvním dějství však domácí srovnali, když Reyna namířil rohový kop přesně na hlavu Morgana Gibbse-Whita, který se nemýlil.

Po změně stran se po sérii odrazů dostal balon v pokutovém území k Danilovi, jenž umístěnou ranou rozvlnil síť. Domácí se však z vedení dlouho neradovali, jelikož v 62. minutě neudržel míč v náruči brankář Matz Sels, díky čemuž mohl Cunha srovnat. Hned z rozehry se dostal ke střele z hranice pokutového území Danilo, jehož pokus mířící pod břevno vytěsnil Sá. Ten se činil i nadále, když chytil nebezpečný skákavý pokus Neca Williamse. Forest následně soupeře zatlačil a neustále hrozil, nicméně vítěznou branku už nevstřelil.

Už třetí vzájemné střetnutí v řadě tak skončilo nerozhodným výsledkem. Wolves v příštím kole přivítají 20. dubna Arsenal, Nottingham se představí o den později v klíčovém souboji na hřišti Evertonu.

Více informací k zápasu

Manchester City - Luton Town 5:1

13.04.2024 16:00

Góly: 2. Daiki Hashioka (vl.), 64. Mateo Kovačić, 76. Erling Haaland (pen.), 87. Jérémy Doku, 90+3. Joško Gvardiol - 81. Ross Barkley

Manchester City porazil ve 33. kole Premier League na vlastním stadionu Luton 5:1. Rozdíl mezi oběma celky navíc mohl být ještě mnohem vyšší, protože Citizens na trávníku naprosto dominovali, o čemž svědčila i statistika střel v poměru 37:4. První branku si hosté paradoxně vsítili sami, když nepřesný volej Erlinga Haalanda usměrnil do sítě Kloboučníků obličej bránícího Daikiho Hashioky. Rozhodující gól poté zajistil krásnou ranou pod břevno Mateo Kovačič. Domácí se tak před nedělními zápasy konkurentů v boji o titul posunuli o bod do čela tabulky.

Úřadující mistr se vracel k ligovým povinnostem po ofenzivním čtvrtfinálovém představení v Lize mistrů s Realem Madrid, se kterým uhrál na Santiago Bernabéu remízu 3:3. Plně se ale musel soustředit i na Premier League, ve které tradičně bojoval o titul. Do cesty se Citizens tentokrát postavil Luton, jemuž by mohly pomoci k záchraně bodové odečty konkurentů Nottinghamu a Evertonu.

První velkou šanci rozpoutal už v úvodní minutě Kevin De Bruyne, jenž průnikovou přihrávkou vyzval k dlouhému náběhu Haalanda. Jeho zakončení sice krásně vychytal Thomas Kaminski, při následné dorážce ovšem norský útočník z voleje nastřelil obličej Hashioky, od něhož míč zamířil do sítě. I nadále na hřišti jasně dominovali Citizens. Nebezpeční byli zejména po centrech De Bruyneho. Haaland ani Joško Gvardiol ale mezi tři tyče nezamířili. Ve 28. minutě po pasu Belgičana z úhlu nastřelil brankovou konstrukci Matheus Nunes. Sám De Bruyne vyzkoušel Kaminského reflexy v závěru úvodního dějství, gólman si však s jeho pokusem poradil.

Změna stran přinesla absolutně stejný obrázek jako první poločas. Luton neměl sebemenší šanci na srovnání, i domácí ale mysleli na středeční utkání Ligy mistrů a mnoho silami v útoku neplýtvali. O to krásnější byla ovšem trefa Kovačiče, jenž odražený míč z voleje zavěsil pod břevno. Krátce nato si první střelu připsali i The Hatters, když Cauley Woodrow orazítkoval horní tyč.

S třetí brankou ovšem přišli domácí. V 76. minutě totiž bez obtíží proměnil pokutový kop přízemní ranou k tyči Haaland. Citizens tak příliš nerozhodila ani chyba Nunese, jehož při rozehrávce obral o míč Ross Barkley, který i sám snížil. Třigólový náskok si navíc domácí vzali zpátky v 87. minutě, kdy se po krásném průniku do vápna z levé strany prosadil Jérémy Doku. Definitivní podobu skóre pak určil ve třetí minutě nastavení Gvardiol, který vymetl horní roh branky ranou z hrany vápna.

Citizens tak domácí povinnost zvládli a získali tři body. Oba celky sehrají další ligový zápas 20. dubna. Manchester vyzve Brighton, Luton se utká s Brentfordem.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Brighton & Hove Albion 1:1

13.04.2024 16:00

Góly: 74. Josh Brownhill - 79. Arijanet Muric (vl.)

Burnley se ve 33. kole Premier League ubránilo nápor Brightonu a vydřelo remízu 1:1. Hráči obou celků si nechali góly až na závěr utkání, když se nejprve čtvrt hodiny před koncem prosadil po hrubce hostující obrany Josh Brownhill, aby následně o pár minut později smolně dostal gól jeho spoluhráč Arijanet Murič, který nezkrotil zpětnou přihrávku a dal vzpomenout na svou týden starou chybu, kdy se jeho výkop odrazil od Dominica Calverta-Lewina do odkryté brány. Kosovský gólman tedy takto degradoval svůj předchozí výkon, kterým dlouho držel Clarets ve hře o velmi cenné vítězství v boji o záchranu.

Burnley nezvládlo v minulém kole klíčové utkání v boji o záchranu, když v něm padlo s Evertonem 0:1. Pro předposlední celek tabulky to byla již 21. porážka v letošním ročníku, přičemž ztráta na záchranu zůstala stále šestibodová. Ani v Brightonu ovšem nepanovala příliš dobrá nálada, jelikož Racci po vypadnutí z Evropské ligy třikrát v řadě nevyhráli. Kromě špatné formy se navíc řešila i nejistá budoucnost manažera Roberta De Zerbiho.

Brighton měl dobrou příležitost po konci první čtvrthodiny, kdy z nebezpečné pozice vypálil Polák Jakub Moder. Jeden ze skluzujících obránců však jeho pokus zneškodnil. Krátce poté Jacob Bruun Larsen na druhé straně krásně trefil míč z prvního doteku a jím vyslaná rána prosvištěla vedle tyčky. Racci postupně přebírali iniciativu a vedení jim mohl trefit Carlos Baleba, jehož přízemní ránu zneškodnil Murič.

Hosté před poločasem stupňovali tlak, který kulminoval velmi nebezpečnou hlavičkou Joaa Pedra. Murič se o pár desítek vteřin později zaskvěl i proti Moderovu nádhernému projektilu a jen díky němu se šlo do kabin za nerozhodného stavu.

První velkou šanci druhé půle měl na svědomí Pascal Gross, který napřáhl z hranice vápna, avšak jeho tvrdé ráně se opět postavil do cesty vynikající Murič, který si připsal další zákrok. Jihoanglický celek měl v druhém dějství poměrně jasnou územní i střeleckou převahu, nicméně radovalo se Burnley. V 75. minutě ho totiž poslal překvapivě do vedení Brownhill, který po hrubce obrany proměnil samostatný nájezd na brankáře. Euforii na Turf Moor však brzo vystřídal šok, když hrdinovi předchozích minut Muričovi přeskočil míč nohu a malá domů překvapivě skončila v jeho síti.

Burnley tak doma dokázalo uhrát alespoň bod. V následujícím kole vyzve 20. dubna na souboj Sheffield, Racci změří o pět dní později síly s Manchesterem City.

Více informací k zápasu

Brentford FC - Sheffield United 2:0

13.04.2024 16:00

Góly: 63. Oliver Arblaster (vl.), 90+3. Frank Onyeka

Brentford zvítězil ve 33. kole Premier League na domácí půdě nad Sheffieldem United 2:0. O první výhře Londýňanů po více než dvou měsících rozhodla situace ze 64. minuty, kdy si teprve 19letý Oliver Arblaster srazil balon za záda vlastního brankáře. Smolný moment odchovance pro Žiletky znamenal, že jejich ztráta na nesestupové pozice narostla na 10 bodů. V jejich případě jich je přitom ve hře už pouhých 18.

Hráči Sheffieldu našli v hrozivé sezoně alespoň malý důvod k radosti, když v minulém kole dokázali uhrát remízu na hřišti Chelsea. Od startu ročníku ovšem vyhráli pouze tři ligová střetnutí a i přes dobrý výkon v Londýně se stále nacházeli na poslední příčce. S formou na tom ale nebyl dobře ani Brentford, který čekal na vítězství už devět klání v řadě a jejich náskok na první sestupovou pozici se ztenčil na čtyři body.

Chris Wilder udělal oproti poslednímu utkání jedinou změnu v sestavě s nadějí, že jeho svěřenci navážou na dobrý výkon. Radost mu mohl přinést v úvodu Ben Brereton Díaz, jenže svůj únik nedokázal zakončit. Bees zahrozili až po první dvacetiminutovce, Vitaly Janelt našel ovšem pouze rukavice Iva Grbiče. Chorvatský dlouhán měl štěstí při následné střele Neala Maupaye, která jen těsně minula pravou tyč, a tak odcházeli aktéři do kabin za bezbrankového stavu.

Začátek druhé půle naznačoval, že na obraze hry se toho moc měnit nebude. Svěřenci Thomase Franka většinu času drželi balon na svých kopačkách, nicméně ani aktivita Sergia Reguilóna sebemenší šanci nepřinesla. Všechno změnila 64. minuta, kdy do centru Mikkela Damsgaarda vložil nohu Arblaster a nešťastně si míč srazil do vlastní branky. Dánský záložník se krátce nato zapsal na listinu střelců, trefu mu však odepřeli rozhodčí u videa, kteří si správně všimli útočného faulu jeho spoluhráče.

V závěru utkání mohl stvrdit vítězství střídající Keane Lewis-Potter, jeho střelu ale výborným zákrokem vytěsnil Grbič. Pomyslnou pojistku v podobě druhého gólu tak přidal až v nastaveném čase Frank Onyeka.

Brentford tak doma prolomil špatnou formu a poprvé od 10. února získal tři body. Oba celky sehrají další ligový zápas 20. dubna. Bees změří síly s Lutonem, The Blades se střetnou s Burnley.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Tottenham Hotspur 4:0

13.04.2024 13:30

Góly: 30. Alexander Isak, 32. Anthony Gordon, 51. Alexander Isak, 87. Fabian Schär

Newcastle zvítězil ve 33. kole Premier League před vlastními fanoušky nad Tottenhamem 4:0. Manažer Strak Eddie Howe měl i tentokrát problémy s početnými absencemi, když postrádal hned 11 hráčů. Stálice v podobě Anthonyho Gordona a Alexandera Isaka se ovšem po půlhodině hry během dvou minut významně podepsaly pod osud utkání, když anglický šikula nejprve asistoval Švédovi a následně sám skóroval. Druhý jmenovaný se navíc trefil i po změně stran, čímž se v tabulce střelců posunul na dělenou třetí příčku.

Tottenham kvitoval nedávná zaváhání Aston Villy a prodral se zpět do elitní čtyřky. Právě ta představovala jeho metu pro aktuální ročník, byť kouč Ange Postecoglou varoval konkurenty, že do dalších sezon se s podobným cílem nespokojí. Nejbližší ambicí Spurs ovšem bylo nezopakovat tragický výkon ze stadionu Newcastlu z minulé sezony, kdy tam schytal debakl 1:6.

Úvodní minuty zápasu slibovaly strhující útočnou podívanou, Timo Werner ale v první příležitosti netrefil balon ideálně. Na druhé straně skákal sám Harvey Barnes, hlavou však ani on nemířil přesně. Po divokém začátku se děj hry přece jen umírnil, nicméně klid narušily po půlhodině hry dva slepené góly Magpies. Nejprve se Isak kličkou do protipohybu zbavil obránce a zakončil přesně k levé tyči. O dvě minuty později pak Gordon, jenž asistoval u první branky, využil chyby hostů v rozehrávce a propálil Guglielma Vicaria. V euforii hrající domácí byli i nadále aktivnější, jenže Isak v nadějných pozicích tentokrát roli jednoho z nejlepších kanonýrů ligy nepotvrdil.

Dominance Newcastlu pokračovala i po změně stran. Krásnou průnikovou přihrávkou se prezentoval Bruno Guimaraes a Isak svůj samostatný nájezd proměnil ve svou druhou trefu v utkání. Po hodině hry mohlo být v St. James’ Parku ještě veseleji, proti střele Elliota Andersona však výborně zasáhl Vicario. Od dalšího inkasování musela ke konci klání pomoct italskému gólmanovi branková konstrukce, kterou orazítkoval Emil Krafth. V 87. minutě dovršil debakl Kohoutů přesnou hlavičkou Fabian Schär.

Nepovedené venkovní výkony Spurs z poslední doby tak dostaly pokračování v Newcastlu, kde prohráli. V příštím kole přivítají 28. dubna Arsenal, Straky se už o čtyři dny dříve představí na hřišti Crystal Palace.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Manchester City
32
22
7
3
76 : 32
73
2
Arsenal FC
32
22
5
5
75 : 26
71
3
Liverpool FC
32
21
8
3
72 : 31
71
4
Aston Villa
33
19
6
8
68 : 49
63
5
Tottenham Hotspur
32
18
6
8
65 : 49
60
6
Newcastle United
32
15
5
12
69 : 52
50
7
Manchester United
32
15
5
12
47 : 48
50
8
West Ham United
33
13
9
11
52 : 58
48
9
Chelsea FC
31
13
8
10
61 : 52
47
10
Brighton & Hove Albion
32
11
11
10
52 : 50
44
11
Wolverhampton Wanderers
32
12
7
13
46 : 51
43
12
Fulham FC
33
12
6
15
49 : 51
42
13
AFC Bournemouth
32
11
9
12
47 : 57
42
14
Crystal Palace
32
8
9
15
37 : 54
33
15
Brentford FC
33
8
8
17
47 : 58
32
16
Everton FC
32
9
8
15
32 : 48
27
17
Nottingham Forest
33
7
9
17
42 : 58
26
18
Luton Town
33
6
7
20
46 : 70
25
19
Burnley FC
33
4
8
21
33 : 68
20
20
Sheffield United
32
3
7
22
30 : 84
16

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (530)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele