Premier League - souhrn 32. kola: Manchester United uhrál s Liverpoolem remízu

06.04., 15:33, aktualizováno 07.04., 21:03
Komentáře a souhrny
Momentka ze zápasu Manchester United - Liverpool (© AFP)

Liverpool už po víkendových zápasech 32. kola anglické ligy není jejím lídrem. Může za to remíza na půdě Manchesteru United 2:2 a také Arsenal, který zvítězil na půdě Brightonu 3:0. Na třetí příčce se nachází Manchester City, který porazil Crystal Palace 4:2.

Tottenham Hotspur - Nottingham Forest 3:1

07.04.2024 19:00

Góly: 15. Murillo (vl.), 52. Micky van de Ven, 58. Pedro Porro - 27. Chris Wood

Hráči Tottenhamu zvládli utkání 32. kola Premier League a díky domácí výhře 3:1 nad Nottinghamem poskočili v tabulce mezi čtyři nejlepší celky. Spurs sice na svého soupeře ze spodní části tabulky vlétli a donutili jej k rychlému vlastnímu gólu, zbytek úvodního dějství ale působili nebezpečněji hosté a poločasová remíza jim mohla být málo. Po změně stran však převzali otěže duelu zpět do svých rukou hráči v bílém a díky výstavní trefě Mickyho van de Vena mohli slavit. Hostujícímu kouči Nunovi Espíritovi Santovi tak návrat na místo, kde prožil nepovedené tříměsíční angažmá, nevyšel.

Kohouti sice v městském derby na půdě West Hamu drtivou většinu zápasu dominovali, nakonec však vybojovali jen remízu a nechali si utéct důležité body v boji o nejlepší čtyřku. Šanci na nápravu měli proti o záchranu hrajícímu Nottinghamu, který se však v minulém kole vzchopil a po sérii velmi nepříznivých výsledků zdolal po hladkém průběhu Fulham.

Jako první překvapivě zahrozili hosté, když si Murillo všiml vyběhnutého Guglielma Vicaria a vypálil, i když se nacházel jen pár metrů před vlastním vápnem. Ambiciózní pokus skončil jen těsně vedle levé tyče. Nakonec se brazilský bek do brány přece jen trefil, naneštěstí pro něj ale srazil centr ze strany za záda vlastního gólmana. Zvýšit náskok mohl Brennan Johnson, jenže osamocený zblízka namířil pouze do Matze Selse. Zaváhání hosté využili vzápětí, když se z podobné pozice na druhé straně nemýlil Chris Wood. Ještě hůře mohlo být pro Tottenham po půlhodině hry. Ryan Yates vyslal zpoza vápna pumelici, kterou Vicario vyrazil jen k Woodovi. Zkušený útočník ale prázdné brány nevyužil a napálil balon do tyče. Na druhé straně se rozezvučela branková konstrukce také, když sražený centr Johnsona skončil na břevně.

Druhý poločas začal ve vysokém tempu, když už po pár desítkách sekund pálil Pierre-Emile Höjbjerg zpoza vápna. Fanoušci se už zvedali radostí ze sedadel, ale proti ráně do šibenice se natáhl Sels. Méně starostí měl následně belgický gólman s pokusem Johnsona, jenž sice pálil po centru ze strany do odkryté brány, avšak prostor mezi tyčemi vůbec netrefil. Nakonec to byli přece jen Kohouti, kteří udeřili. Van de Ven překvapil soupeře nádhernou pumelicí z dálky poslanou přesně do levé šibenice. Klid na kopačky hráčů v bílých dresech přidal po chvíli Pedro Porro z povedeného voleje. Ve zbývajícím čase domácí soupeře k ničemu nepustili, naopak ještě mohl skórovat Heung-Min Son, když se uvolnil, ale jeho projektil vyrazil Sels na tyč.

Spurs tedy nápravu po vloženém kole zvládli a udrželi si těsný kontakt s nejlepší čtyřkou. Jejich dalším soupeřem bude 13. dubna Newcastle, Nottingham sehraje duel o důležité body ve stejný den proti Wolves.

Více informací k zápasu

Sheffield United - Chelsea FC 2:2

07.04.2024 18:30

Góly: 32. Jayden Bogle, 90+3. Oliver McBurnie - 11. Thiago Silva, 66. Noni Madueke

Fotbalisté Chelsea nedokázali potvrdit velkolepý obrat s Manchesterem United a ve 32. kole Premier League pouze remizovali se Sheffieldem United 2:2. The Blues se přitom dostali stejně jako proti Rudým ďáblům brzy do vedení, když se po rohovém kopu prosadil Thiago Silva a ačkoliv po domácím vyrovnání šli ve druhé půli znovu do trháku, vaz jim zlomil gól Olivera McBurnieho ze třetí minuty nastaveného času.

Poslední Sheffield naposledy odvážně vzdoroval silnému Liverpoolu a chvílemi dokonce bojoval o bodový zisk. K zázraku však nedošlo a Žiletky se nadále krčily na úplném dnu Premier League. Mnoho nadějí nevkládaly ani do duelu s Chelsea, jež mimo jiné překvapivě ztratila s oslabeným Burnley. Naposledy však dokráčela k vítězství 4:3 nad Manchesterem United, při kterém hattrickem zazářil její spasitel Cole Palmer.

Londýnský celek začal utkání velmi aktivně, což potvrdil Noni Madueke proběhnutím po straně. Z úhlu však Iva Grbiče nepřekvapil, vybojoval alespoň rohový kop. K jeho rozehrání se postavil Conor Gallagher, jenž centrem našel nabíhajícího Silvu, který nikým nenapadán s přehledem umístil balon přesně k levé tyči. Žiletky ukázaly ofenzivní choutky až po půlhodině hry. Dalekonosnou ránu Gustava Hamera ještě dokázal Djordje Petrovič zlikvidovat, o pár chvil později si však neporadil se zakončením z úhlu a Jayden Bogle vyrovnal.

Po poločasové přestávce mohly Žiletky otočit vývoj duelu. K hlavičce se totiž procpal McBurnie a jen těsně minul pravou tyč. Domácí rozhodně nehodlali nechat favorita v klidu, což ukázal i Hamer, jenž se odhodlal k ráně zpoza vápna, ale také mířil nepřesně. Nakonec to byli Londýňané, kdo se prosadil. Madueke podnikl povedené sólo, při jehož konci dělovkou propálil vše před sebou. Palmer, jenž střelci asistoval, mohl po chvíli navýšit vedení. Proti jeho povedené ráně pod břevno vytáhl ještě lepší zákrok Grbič. V závěru zachránil Petrovič svůj tým po hlavičce Jacka Robinsona. Srbský gólman ovšem zůstal krátký na ránu McBurnieho z bezprostřední blízkosti a The Blues v závěru ztratili vítězství.

Chelsea tak nenavázala na velkolepý obrat s United a s posledním Sheffieldem remizovala. V dalším kole přivítá 15. dubna Everton, Žiletky o dva dny dříve zamíří na stadion Brentfordu.

Více informací k zápasu

Manchester United - Liverpool FC 2:2

07.04.2024 16:30

Góly: 50. Bruno Fernandes, 67. Kobbie Mainoo - 23. Luis Díaz, 84. Mohamed Salah (pen.)

Fotbalisté Liverpoolu remizovali ve 32. kole Premier League na hřišti Manchesteru United 2:2. Pikantní souboj otevřel ve 23. minutě Luis Díaz, přičemž se jen zázrakem jednalo o jediný gól hostů v úvodním dějství. Red Devils v něm naopak nevyprodukovali jedinou střelu, což se jim na Old Trafford přihodilo poprvé od října 2015. Rychle po změně stran ale Bruno Fernandes vystihl uspěchanou přihrávku mezi obránci a z velké dálky přehodil brankáře. Rudé ďábly dokonce poslal do vedení výstavní ranou Kobbie Mainoo, bodový zisk pro Reds tak musel zachraňovat až v 84. minutě z penalty Mohamed Salah. Ten dal na tomto ikonickém stadionu už šestý gól, nikdo jich v roli hostujícího hráče nedal více.

Rudí ďáblové prožili v posledním utkání s Chelsea jízdu na horské dráze, když prvně heroicky otočili nepříznivé skóre 0:2, aby v posledních minutách nastaveného času zase o všechno přišli. Hráči Liverpoolu měli jistě na paměti poslední vzájemné měření sil v FA Cupu, kdy to byli naopak oni, kdo v posledních okamžicích prodloužení inkasoval a ukončil pouť před branami semifinále.

Utkání začalo v obrovském tempu, když už ve druhé minutě Alejandro Garnachom úspěšně obešel brankáře, jehož následně překonal. Nepohlídal si však ofsajdové postavení. Vzápětí se hosté hnali v přečíslení dvou proti jednomu, které zakončoval Dominik Szoboszlai, avšak André Onana vytasil skvělý zákrok. Neuběhlo ani 20 minut a letní posila Liverpoolu z Lipska pálila znovu. Jeho náběh defenziva nepokryla, avšak balon proletěl vedle levé tyče. Štěstí manchesterské obrany vyprchalo před polovinou prvního dějství, když při rohovém kopu zůstal osamocený Díaz a ten již chybu potrestal.

Nevyužitých příležitostí z konce první půle hosté litovali hned po změně stran, když na Old Trafford zvedl diváky ze sedadel Fernandes. Portugalec vystihl nepřesnou přihrávku mezi obránci a neostýchal se vypálit z takřka poloviny hrací plochy, čímž překvapil vyběhnutého Caoimhína Kellehera a vyrovnal. Náskok si hosté mohli vzít vzápětí zpět, nicméně rychlý protiútok zakončoval Darwin Núňez mimo tři tyče. Hosté ubrali z tempa, čehož v 67. minutě využili Rudí ďáblové. Mladý Mainoo vypálil z otočky a jeho pokus se zakroutil mimo dosah Kellehera. S blížícím se koncem utkání se hnali Kloppovi svěřenci vpřed. V 79. minutě znovu nehlídaného Díaze vychytal Onana. K dorážce se přiřítil Salah, jenž z úhlu přestřelil. Po chvíli ovšem Egypťan dostal příležitost k nápravě při pokutovém kopu po faulu Aarona Wan-Bissaky. Penaltu s přehledem proměnil poté, co si zkušeně počkal, kam Onana skočí. V nastavení se ve vápně opět objevil nepokrytý Díaz, hrdinou se ale pro svůj tým nestal, neboť balon poslal příliš vysoko.

Manchester United se tak remízou s Liverpoolem částečně vykoupil z předešlého promarněného utkání. V dalším kole zamíří 13. dubna na hřiště Bournemouthu, Reds přivítají o den později Crystal Palace.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Arsenal FC 0:3

06.04.2024 18:30

Góly: 33. Bukayo Saka (pen.), 62. Kai Havertz, 86. Leandro Trossard

Arsenal zdolal ve 32. kole Premier League Brighton na jeho vlastním stadionu 3:0. Na zdánlivě nedobytné pevnosti zvané Amex Stadium, kde Racci padli v aktuálním ligovém ročníku teprve podruhé, Kanonýři poprvé udeřili ve 33. minutě díky úspěšnému pokutovému kopu Bukaya Saky. Po změně stran pak favorit navzdory logické sázce na pevnější defenzivu skóroval ještě dvakrát, což se může v konečném účtování jevit jako důležitý fakt. Na vyrovnaném čele tabulky, v níž Londýňané opět poskočili na první příčku, totiž může v titulové otázce rozhodovat právě skóre.

Po titulu toužící Arsenal čekalo v průběhu dubna hned osm soutěžních zápasů. Ten první proti Lutonu zvládl navzdory výrazné rotaci v sestavě. Další překážkou v pořadí byl venkovní souboj s nevyzpytatelným Brightonem, který před svými fanoušky padl pouze v jednom ligovém duelu v sezoně. Dařilo se mu i v utkáních s Kanonýry, když z posledních šesti vzájemných střetnutí prohrál jen dvě.

Svěřenci Mikela Artety si v úvodu zápasu vytvořili několik nadějných příležitostí. Nejprve po precizně zahraném přímém kopu Martina Ödegaarda hlavičkoval Gabriel jen těsně vedle. Blízko prvnímu gólu byli rovněž Saka s Gabrielem Jesusem. První jmenovaný se ukázkově zbavil obránce a kroucenou střelou na zadní tyč málem zvedl diváky ze sedadel.

Minutu nato zkusil svoje štěstí ranou z hranice pokutového území i brazilský útočník, zuby si však vylámal na skvělém Bartu Verbruggenovi. Ve 33. minutě podrazil Tariq Lamptey v pokutovém území Gabriela Jesuse a možnost v podobě penalty bez zaváhání využil Saka. V závěru první půle vytáhl David Raya parádní zákrok proti nebezpečnému projektilu Julia Encisa.

Kanonýři započali druhé dějství ve stejném duchu jako to první. Na nadýchaný centr Kaie Havertze si nejvýše naskočil Gabriel Jesus a balon poslal hlavičkou s odrazem o zem jen těsně vedle Verbruggenovy brány. Nizozemský brankář musel předvést své umění o chvíli později, když se do míče opřel Ödegaard.

Zaslouženou druhou trefu přidal hostující celek v 62. minutě, kdy pohlednou kombinační akci zakončil do odkryté brány Havertz. Na něj chtěl navázat střídající Leandro Trossard, jehož jedovatou střelu konečky prstů vyškrábl Verbruggen. Belgický křídelník si spravil chuť v 86. minutě, kdy po samostatném úniku krásně přeloboval Verbruggena.

Arsenal tak připravil svému soupeři teprve druhou domácí ligovou porážku v sezoně. V příštím kole přivítá 14. dubna Aston Villu, Brighton se o den dříve představí v Burnley.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - West Ham United 1:2

06.04.2024 16:00

Góly: 33. Pablo Sarabia (pen.) - 73. Lucas Paquetá (pen.), 85. James Ward-Prowse

Wolves prohráli ve 32. kole Premier League na svém hřišti s West Hamem 1:2. Zápas přitom měli rozehraný lépe, když po úvodním dějství díky proměněné penaltě vedli. Ve druhé půli, do níž už nezasáhli čeští reprezentanti Vladimír Coufal a Tomáš Souček, však hráli prim hosté. Nejprve Kladiváři rovněž z bílého bodu pro pokutový kop srovnali a v 85. minutě dokonali obrat poté, co se přímo od rohového praporku trefil obávaný exekutor standardních situací James Ward-Prowse.

Když se Wolves ohlédli v tabulce směrem dozadu, měli prakticky splněno, jelikož o jejich záchraně nebylo pochyb. Gary O’Neil však spřádal o poznání smělejší plány, do evropských pohárů totiž mohlo při souhře okolností proklouznout až osm nejlepších celků Premier League. Tato informace byla zásadní i pro před utkáním sedmý West Ham, který měl na Vlky tříbodový náskok.

Úvodní dějství duelu patřilo jednoznačně Vlkům. Herní dominanci mohl v gól přetavit Pablo Sarabia, který však v těsné blízkosti branky napálil pouze Lukasze Fabiaňského. Ve 31. minutě byly problémy Kladivářů ještě výrazně zvětšeny. Po skluzu Emersona v pokutovém území následovala letos již 10. penalta zahrávaná proti týmu Davida Moyese. Zahrávat ji šel právě již zmiňovaný španělský forvard Sarabia, který i s podporou štěstěny nedal odražením míče od pravé tyče gólmanovi sebemenší příležitost zakročit.

Emerson zdánlivě dokázal svou chybu odčinit krátce po hodině hry, ke gólové hlavičce se však dostal pouze díky svému nedovolenému zákroku a videorozhodčí tak vyrovnávací branku musel zneplatnit. V 73. minutě se již Emerson zapsat do dějin zápasu pozitivním písmem dokázal, jeho kop odvracel rukou Max Kilman a z následného pokutového kopu dokázal pečlivě utaženou ranou k pravé tyči srovnat skóre Brazilec Lucas Paquetá. Šest minut před koncem zápasu dokonali hosté senzační obrat, Ward-Prowse se neskutečným způsobem prosadil přímo kopem od rohovém praporku. Dlouhé 10minutové nastavení málem zachránilo Wolves, gólové hlavičce Kilmana ovšem předcházel ofsajd brankáři clonícího Tawandy Chirewy.

Na rozdíl od předchozích pěti vzájemných duelů, v nichž pokaždé vyhrál tým vedený jako domácí, tak tentokrát vyhráli hosté. Wolves se v příštím kole představí 13. dubna v Nottinghamu, West Ham přivítá o den později Fulham.

Více informací k zápasu

Everton FC - Burnley FC 1:0

06.04.2024 16:00

Góly: 45+2. Dominic Calvert-Lewin

Fotbalisté Evertonu zdolali ve 32. kole Premier League na vlastním stadionu Burnley 1:0, a ukončili tak dlouhou sérii 13 ligových duelů bez výhry. V samém závěru úvodního dějství předvedl fatální chybu hostující gólman Arijanet Murič, jenž zaváhal s rozehrávkou a napálil dotírajícího Dominica Calverta-Lewina, od něhož se míč odrazil do brány. Cestu za vyrovnáním zatarasil hostům v 67. minutě Dara O'Shea, který po faulu v roli posledního muže uviděl červenou kartu.

Před Karamelkami stála mimořádně důležitá zkouška, neboť na ligové vítězství čekaly od poloviny prosince a v případě porážky by se jim Burnley přiblížilo na rozdíl pouhých čtyř bodů. Zásluhu na zlepšení výkonů nováčka měl třeba dánský záložník Jacob Bruun Larsen, jenž se trefil dvakrát v posledních třech duelech a v součtu gólů už vyrovnal svou nejproduktivnější sezonu z německého Hoffenheimu, odkud přišel do Anglie na hostování.

První minuty nepřinesly fanouškům příliš vzrušení, úvod byl plný tvrdých zákroků a hrálo se zejména mezi vápny. Přímý kop z nadějné pozice rozehrával ve 34. minutě hostující Josh Cullen, balon však poslal vysoko nad břevno. Ovace z úspěšného zásahu si tak diváci užili až v nastaveném čase první půle, kdy předvedl fatální chybu gólman Murič, jehož pozdní rozehrávku vystihl Calvert-Lewin, od kterého se míč odrazil přímo do odkryté sítě.

Druhé setkání s kosovským brankářem skončilo pro forvarda Evertonu před hodinou hry neúspěšně, když Murič vykryl dobře mířenou ránu do levého dolního rohu. Chvíli nato mohl navýšit náskok Abdoulaye Doucouré, hlavičku z ostrého úhlu ovšem mezi tři tyče nevměstnal. Burnley se postupně dostalo pod tlak, v němž se k záchranné brzdě v roli posledního obránce uchýlil O'Shea, a uviděl tak červený kartonek. V 75. minutě udržel naděje svého celku Murič, když skvěle vytáhl ránu Calverta-Lewina k levé tyči. Závěrečné minuty se dohrávaly zejména na obranné polovině domácího celku, avšak další přesný zásah již nepřišel.

Everton ukončil dlouhé čekání na ligovou výhru a vzdálil se sestupovým vodám. Příště se Karamelky vydají 15. dubna na výlet do Londýna na stadion Chelsea, Burnley již od dva dny dříve hostí Brighton.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Newcastle United 0:1

06.04.2024 16:00

Góly: 81. Bruno Guimarães

Fotbalisté Fulhamu prohráli ve 32. kole Premier League s Newcastlem 0:1. Domácí v první půli dominovali, jejich útočným snahám ale bezchybně čelil slovenský brankář Martin Dúbravka. Po změně stran se hra vyrovnala, z čehož nakonec Straky vytěžily zásluhou Bruna Guimaraese vítěznou branku. Eddie Howe si tak zřejmě mnul ruce po upuštění od taktiky ordinované v posledních pěti venkovních ligových duelech, které nabídly v průměru pět gólů na utkání.

Předpovídání výsledků Fulhamu se v letošní sezoně rovnalo věštění z křišťálové koule. Zatímco v polovině března přejel Tottenham, následně remizoval v Sheffieldu a po tragickém prvním poločase, který kouč "ocenil" brzkým trojím střídáním, padl v Nottinghamu. Newcastle se rovněž nemohl opřít o konzistenci výkonů a na pátou pozici ztrácel 13 bodů, do evropských pohárů se ale nakonec mohlo podívat až osm nejlepších týmů.

Bezmocný Newcastle pouze sledoval přesné kombinace a rychlé akce domácích, kteří v úvodní dvacetiminutovce naprosto dominovali. První branku utkání se jim však stále nedařilo vstřelit, na čemž měl velkou zásluhu slovenský brankář Dúbravka. Po půl hodině hry se ale hosté vzchopili a hned z toho mohli vytěžit vedení. Anthony Gordon napřáhl za hranicí šestnáctky k nebezpečné střele, k jeho smůle však skončila jen pár centimetrů vedle levé tyče. Další šanci měl šikovný Angličan ve 37. minutě, kdy si pohrál s obranou Fulhamu a z úhlu pálil opět těsně mimo. Dvě minuty nato měl po chybě hostujícího obránce obrovskou příležitost Rodrigo Muniz, slabou střelou doprostřed brány ale Dúbravkovi větší potíže neudělal.

Druhé dějství začalo na rozdíl od toho prvního vyrovnaným fotbalem. Stále stejně hladový ovšem zůstal Gordon, který v 51. minutě technickým obstřelem na vzdálenější tyč prověřil Bernda Lena. V 60. minutě měl na druhé straně dobrou příležitost z hranice šestnáctky Andreas Pereira, jeho ránu k pravé tyči ale zastavil bezchybný Dúbravka. V 75. minutě se dokázal prosadit obránce Newcastlu Fabian Schär, rozhodčí Sam Allison ale po konzultaci s videorozhodčím odhalil faul, který gólu předcházel. V 81. minutě už ale Fulham na mizernou produktivitu skutečně doplatil. Guimaraes se na hranici šestnáctky dostal k dorážce a tvrdou střelou k levé tyči překonal marně se natahujícího Lena.

Vzájemné utkání tak skončilo už pošesté v řadě výhrou Newcastlu. Ten v příštím kole přivítá 13. dubna Tottenham, Fulham se představí o den později na hřišti West Hamu.

Více informací k zápasu

Luton Town - AFC Bournemouth 2:1

06.04.2024 16:00

Góly: 73. Jordan Clark, 90. Carlton Morris - 52. Marcus Tavernier

Fotbalisté Lutonu zdolali ve 32. kole Premier League na vlastní půdě rozjetý Bournemouth 2:1, a prolomili tak 11zápasové čekání na soutěžní vítězství. Výbornou formou oplývající Třešně poslal do vedení krátce po změně stran Marcus Tavernier, sympaticky hrající Kloboučníci ale zásluhou premiérové trefy Jordana Clarka mezi anglickou elitou srovnali. V 90. minutě navíc stihl dokonat obrat Carlton Morris, čímž hostům alespoň částečně oplatil fiasko z nedávného vzájemného klání, kdy navzdory třígólovému náskoku nakonec padli.

Luton se ve vloženém kole musel popasovat s těžkou situací, když na hřiště Arsenalu cestoval bez řady opor. Nakonec se s tím svěřenci Roba Edwarda poprali se ctí a jen dvakrát inkasovali. Sedm zápasů před koncem soutěže ale nutně potřebovali sbírat body, navzdory sympatickým výkonům totiž nadále zaujímali sestupovou 18. příčku. Mnohem lépe na tom byl Bournemouth, jenž se třemi výhrami v řadě přiblížil horní polovině tabulky.

To, že jsou Cherries ve formě, bylo znát hned od úvodních minut. Aktivitou zaujal zejména Tavernier. Ten se nejprve blýskl skvěle zahraným přímým kopem, po kterém však zazvonilo pouze břevno. Krátce nato o sobě dal anglický křídelník vědět podruhé, když se uvolnil na hranici pokutového území, ale jeho skrytá rána mezi nohama obránce skončila jen těsně vedle branky. Smůlu svého kolegy se snažil protrhnout Justin Kluivert, nicméně ani při něm štěstěna nestála. Svou střelu z rohu velkého vápna totiž nasměroval jen do vzdálenější tyče.

Po změně stran se mohl konečně radovat Tavernier. Ten se prezentoval učebnicovým prvním dotykem a následně levačkou obstřelil Thomase Kaminskiho. Následně málem zvýšil vedení hostů jejich nejlepší střelec Dominic Solanke. Po jeho ráně z hranice šestnáctky však zvonila potřetí v zápase pouze branková konstrukce. I přesto, že fotbalisté Lutonu tahali po celý duel za kratší konec, se kýžené trefy dočkali. Lví podíl na ní měl Clark, jenž si po drzém průniku narazil s Lukem Berrym a následně zakončil přesně k bližší tyči. Diváci byli v nastaveném čase účastni nečekané otočky. Centr z levé strany totiž za záda Neta uklidil Morris.

Bournemouth se tak po čtyřech domácích duelech v řadě vrátil na hřiště soupeřů porážkou. V příštím kole přivítá 13. dubna Manchester United, Luton se tentýž den představí na stadionu Manchesteru City.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Brentford FC 3:3

06.04.2024 16:00

Góly: 39. Ollie Watkins, 46. Morgan Rogers, 81. Ollie Watkins - 59. Mathias Jørgensen, 61. Bryan Mbeumo, 68. Yoane Wissa

Aston Villa remizovala ve 32. kole Premier League na vlastním hřišti s Brentfordem 3:3. První dějství nabídlo jedinou střelu na bránu, tu však dokázal Ollie Watkins zužitkovat. Hned po výměně stran na něj navázal Morgan Rogers, poté ovšem přišel bleskový obrat ze strany Včel, během nějž dvakrát asistoval Sergio Reguilón. Ke slovu se ale v závěru znovu přihlásil Watkins, který se tak v této sezoně přímo podílel na 28 brankách Villans. Navzdory jeho skvělé formě hrozí The Lions po další ztrátě pád ze čtvrté příčky.

Jen necelý poločas trvaly naděje Aston Villy na bodový zisk z Etihad Stadium. Těsně před odchodem do kabin se ale nepochopitelně rozestoupila zeď a Phil Foden rozjel z přímého kopu svou cestu za hattrickem, po němž musel tým z Birminghamu skousnout první venkovní prohru roku 2024. Brentford naposledy vyzval Brighton a bezbrankovou remízou protáhl čekání na výhru na osm po sobě jdoucích duelů.

První růžky v utkání ovšem vystrkovaly právě Včely. Už krátce po rozehrávce musel na poslední chvíli čistým skluzem odstavit Leon Bailey od míče Reguilóna, který si nabíhal do vápna. Záhy pálil do boční sítě z přímého kopu Bryan Mbeumo. Premiérový obtížnější zákrok si připsal hostující gólman ve 25. minutě, kdy se roh Johna McGinn zakroutil k bližší tyči, Mark Flekken byl ale pozorný. Na statisticky první přesně mířený pokus si diváci počkali až do 39. minutě, kdy po centru McGinna hlavičkoval Watkins, Fleckken pak sice jeho ránu vyrazil do tyče, od ní se však míč odrazil pár centimetrů za brankovou čáru.

Dalšího přesného zakončení se ochozy dočkaly půl minuty po změně stran a ve Villa Parku znovu vypukla gólová radost. Rogers si navedl míč do vápna a překvapivou ranou na bližší tyč nedal prostor pro reakci Flekkenovi. Po hodině hry ovšem přišel naprostý rozklad domácí obrany. Toho nejdříve využil Zanka, který pálil naprosto osamocený z prostoru pro penaltu, krátce nato z podobné pozice vyrovnal z voleje Mbeumo. Pohromu pak dokonal v 68. minutě Yoanne Wissa, jenž se znovu ocitl naprosto nehlídaný v předbrankovém prostoru a míč jednoduše dorazil do sítě. I domácí ovšem našli síly na odpově. V 81. minutě zase využil neúspěšného výběhu Flekkena Watkins, jenž druhou brankou v utkání srovnal. Další přesné zakončení už utkání nenabídlo, a konečný výsledek tak kopíruje počet střel na branku.

Aston Villa tak po těžkém direktu od Citizens doma pouze remizovala. V příštím kole se představí 14. dubna na hřišti Arsenalu, Brentford přivítá o den dříve Sheffield United.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Manchester City 2:4

06.04.2024 13:30

Góly: 3. Jean-Philippe Mateta, 86. Odsonne Édouard - 13. Kevin De Bruyne, 47. Rico Lewis, 66. Erling Haaland, 70. Kevin De Bruyne

Fotbalisté Manchesteru City porazili ve 32. kole Premier League Crystal Palace 4:2. Již ve třetí minutě sice zaplněný Selhurst Park uvedl do varu přesný zásah Jeana-Philippa Matety, následně ale začali na londýnském stadionu úřadovat The Sky Blues. Hlavní postavou úspěšného obratu se stal Kevin De Bruyne, jenž se při 250. startu v nejvyšší anglické soutěži za Citizens v první půli zaskvěl krásnou ranou do šibenice, k níž po změně stran přidal další trefu i asistenci na nakonec vítěznou branku Erlinga Haalanda. Hlavně zásluhou hvězdného Belgičana se tak obhájce titulu alespoň dočasně dotáhl na vedoucí Liverpool.

Orli z Londýna se v této sezoně sedmkrát setkali s týmy ze současné elitní pětky a šestkrát prohráli. Jediný získaný bod vybojovali právě v prosincovém souboji se Citizens, když se Michael Olise proměněnou penaltou z 95. minuty postaral o jeden z nejpřekvapivějších výsledků sezony. Aktuální forma Crystal Palace ovšem jeho napodobení nenasvědčovala, jelikož od začátku února porazilo jen předposlední Burnley.

Přesto už ve třetí minutě po dlouhé přihrávce od Adama Whartona utekl Mateta hostující obraně a míč s odrazem od levé tyče poslal do brány. Po šokujícím úvodu začali dominovat Citizens. V 11. minutě vyslal zpoza šestnáctky halfvolej Rodri, ale Dean Henderson vytáhl skvělý zákrok. Honba za vyrovnáním se Manchesteru vyplatila, protože zanedlouho vypálil z levé části velkého vápna De Bruyne a výstavní ranou do vzdálenější šibenice umlčel většinu diváků v Selhurst Parku. O chvíli později se řítil sám na bránu Haaland, ovšem norského kanonýra vychytal rychlým výběhem Henderson. Po půlhodině hry obral soupeře o balon Jordan Ayew a vytvořil přečíslení tři na jednoho, které však sám zakončil střelou do břevna.

Ani ve druhé půli se diváci nenudili. Už ve 47. minutě si ve vápně našel míč Rico Lewis, jenž ho umístil k levé tyči. Hosty bleskový gól uklidnil, zároveň ale nepouštěli balon od kopaček, a tak se k němu Crystal Palace dostávalo jen obtížně. Po hodině hry bylo pro Blue Moon ještě lépe, protože De Bruyne si naběhl ve vápně do volného prostoru a nahrávkou z ostrého úhlu našel před bránou Haalanda, který jednoduše kopl míč do sítě. Belgický záložník měl svůj den a za chvíli to znovu potvrdil, když po Rodriho sklepnutí napálil míč k levé tyči a zvýšil vedení Citizens. Orli v závěru zápasu ještě upravili skóre, když centr Odsonneho Édouarda usměrnil nohou do brány Jeffrey Schlupp.

Manchester City tak na úvod víkendového programu nezaváhal a došel si pro tři body důležité v cestě za obhajobou titulu. V příštím kole přivítá 13. dubna Luton, Crystal Palace se představí o den později v Liverpoolu.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
31
22
5
4
75 : 24
71
2
Liverpool FC
31
21
8
2
72 : 30
71
3
Manchester City
31
21
7
3
71 : 31
70
4
Tottenham Hotspur
31
18
6
7
65 : 45
60
5
Aston Villa
32
18
6
8
66 : 49
60
6
Manchester United
31
15
4
12
45 : 46
49
7
West Ham United
32
13
9
10
52 : 56
48
8
Newcastle United
31
14
5
12
65 : 52
47
9
Chelsea FC
30
12
8
10
55 : 52
44
10
Brighton & Hove Albion
31
11
10
10
51 : 49
43
11
Wolverhampton Wanderers
31
12
6
13
44 : 49
42
12
AFC Bournemouth
31
11
8
12
45 : 55
41
13
Fulham FC
32
11
6
15
47 : 51
39
14
Crystal Palace
31
7
9
15
36 : 54
30
15
Everton FC
31
9
8
14
32 : 42
29
16
Brentford FC
32
7
8
17
45 : 58
29
17
Nottingham Forest
32
7
8
17
40 : 56
25
18
Luton Town
32
6
7
19
45 : 65
25
19
Burnley FC
32
4
7
21
32 : 67
19
20
Sheffield United
31
3
7
21
30 : 82
16

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (724)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele