Premier League - souhrn 22. kola: Man Utd zvládl přestřelku

30.01., 22:27, aktualizováno 01.02., 23:25
Komentáře a souhrny
Kobbie Mainoo (© AFP)

Manchester United zvítězil na půdě Wolverhamptonu Wanderers, nadále však má osmibodové manko na pohárové příčky. Aston Villa utrpěla v boji o Ligu mistrů tvrdý direkt v podobě porážky s Newcastlem, zatímco Arsenal, Manchester City, Tottenham i Liverpool uspěly. Brighton utrpěl nečekaný debakl na stadionu nováčka Lutonu. Hattrickem se blýskl Elijah Adebayo...

Wolverhampton Wanderers - Manchester United 3:4

01.02.2024 21:15

Góly: 71. Pablo Sarabia (pen.), 85. Max Kilman, 90+5. Pedro Neto - 5. Marcus Rashford, 22. Rasmus Højlund, 75. Scott McTominay, 90+7. Kobbie Mainoo

Manchester United ve 22. kole Premier League porazil v gólové přestřelce Wolves 4:3. Do utkání vstoupili lépe Rudí ďáblové, když se prosadila jejich dvě útočná esa Marcus Rashford a Rasmus Höjlund. Především pro Angličana se jednalo o důležitou trefu, neboť do předchozího klání nenastoupil kvůli jeho interním problémům v klubu. Domácí se sice nevzdali a podařilo se jim dokonce v 95. minutě vyrovnat na stav 3:3, nicméně poslední slovo si vzal o dvě minuty později hrdina Kobbie Mainoo. "Vlci" tak museli poprvé od 17. prosince zkousnout porážku.

Wolves za sebou měli úspěšný, ale poněkud divoký pohárový duel proti West Bromu, který na několik desítek minut přerušily nepokoje fanoušků v ochozech. Dominantní výkon ovšem nakonec zastínil mimofotbalové problémy a svěřenci Garyho O'Neila vylepšili svou poslední soutěžní bilanci na pět výher a dvě remízy. Postup v FA Cupu zaznamenal i soupeř, avšak v jeho případě disciplinární potíže Rashforda zaujaly výrazněji než triumf nad čtvrtoligovým Newportem.

Hříšník Rashford jistě chtěl dát na kritiku rychle zapomenout. To se mu povedlo již v páté minutě, když se po krátkém pasu Höjlunda prosadil parádní střelou z hranice šestnáctky k pravé tyči. Aktivnější Rudí ďáblové drželi Wolves pod tlakem i nadále. Ve 22. minutě přidal druhou branku asistent té první Nor Höjlund, jemuž se šťastně odrazil balon na kopačku po zblokovaném pasu Luka Shawa a odtud putoval do branky. Síť za zády gólmana Wolves rozvlnil zvonu Höjlund ve v závěru poločasu, jeho radost však zhatil praporek pomezního. O tři minuty později z ofsajdového postavení také pálil Casemiro.

Do druhého dějství nastoupili "Vlci" o poznání lépe. Tvořili si jednu šanci za druhou. Drama přineslo až rozhodnutí z 68. minuty, kdy sudí Jarred Gillett ukázal po faulu Casemira na puntík, z kterého se střelou doprostřed prosadil Pablo Sarabia. Inkasovaná branka nemusela United dlouho mrzet. Erik ten Hag totiž připravil parádní střídání, kdy se do hry v 73. minutě dostal Scott McTominay a o dvě minuty později se po skvěle zakrouceném rohovém kopu Bruna Fernandese hlavou rozvlnil síť.

V 85. minutě "Vlci" snížili na rozdíl jediné branky, kdy se z bezprostřední blízkosti prosadil Max Kilman, jehož našel obětavým pasem Craig Dawson. V páté minutě nastavení dokonce vyrovnal Pedro Neto, radost z bodu však netrvala dlouho. O dvě minuty později nádhernou ranou do pravého dolního růžku vystřelil tři body svému celku Mainoo.

Wolves tedy nepotvrdili solidní formu a po více než měsíci si připsali soutěžní porážku. I v příštím kole je čeká hvězdný soupeř, neboť 4. února vyzvou Chelsea. United ve stejný den přivítají West Ham.

Více informací k zápasu

West Ham United - AFC Bournemouth 1:1

01.02.2024 20:30

Góly: 31. James Ward-Prowse (pen.) - 3. Dominic Solanke

West Ham i přes vlažný start v 22. kole Premier League uhrál před vlastními fanoušky bod za remízu 1:1 s Bournemouthem. Aktivní vstup "Třešní" do utkání podtrhl hned v úvodu třetí nejlepší střelec celé soutěže Dominic Solanke, poté co mu nešťastně přistrčil balon Kalvin Phillips. Po hodině hry se však Kladiváři dočkali vyrovnání, když pokutový kop proměnil James Ward-Prowse. Za domácí mužstvo odehrál celé utkání Tomáš Souček, zatímco jeho reprezentační kolega Vladimír Coufal si odpykával karetní trest.

West Hamu po sérii čtyř klání v řadě bez vítězství přišla vhod týdenní přestávka. Ta poskytla manažerovi Davidu Moyesovi dostatek času, aby své mužstvo i s novou posilou Phillipsem zapojil do tréninku po nešťastné remíze (2:2) na hřišti Sheffieldu. Kladiváře nečekal jednoduchý úkol, jelikož Bournemouth prohrál od 5. listopadu minulého roku jen s Liverpoolem a Tottenhamem.

Philips se do svého nového angažmá uvedl hned ve třetí minutě prachbídně. Pod tlakem totiž nedokázal odehrát bezpečně míč a nabil jej Solankemu číhajícímu za obranou. Kanonýr The Cherries zachoval klidnou hlavu a brankou umlčel domácí diváky. The Irons se dlouho nemohli dostat do zápasu a přidávali další nepřesnosti, což v 36. minutě vyústilo v rychlý útok Bournemouthu. Naštěstí pro Kladiváře se výborným zákrokem blýskl Alphonse Aréola.

Necelou čtvrthodinu po změně stran se domácí dožadovali penalty, kterou jim nakonec přiřkl systém VAR. K exekuci se postavil Ward-Prowse a riskantní střelou doprostřed brány vyrovnal. Z penalty se tak trefil druhý duel v řadě. Zlepšený herní projev Kladivářů znamenal, že si již Bournemouth netvořil šance tak snadno. Závěrečný tlak se však nepodařilo nastolit ani svěřencům Davida Moyese, jejichž snaha většinou končila nepřesným centrem.

West Ham tak ani tentokrát nezvítězil a proti Bournemouthu získal jen bod. Oba celky bude další ligový zápas čekat 4. února. Kladiváři změří síly s Manchesterem United, Bees se utkají s Nottinghamem.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Chelsea FC 4:1

31.01.2024 21:15

Góly: 23. Diogo Jota, 39. Conor Bradley, 65. Dominik Szoboszlai, 79. Luis Díaz - 71. Christopher Nkunku

Fotbalisté Liverpoolu vyhráli ve 22. kole Premier League na domácím hřišti nad Chelsea 4:1. Aktivní svěřence Jürgena Kloppa nasměroval k tříbodovému zisku ve 23. minutě přesně zakončující Diogo Jota, jehož gólové střele předcházel povedený slalom mezi obránci Blues. Kromě Portugalce prožil povedený duel i Conor Bradley, který po křižné ráně na vzdálenější tyč zaznamenal premiérový zásah v dresu seniorského týmu Reds. Mladík ze Severního Irska navíc i dva góly pro své spoluhráče připravil. Smolný zápas naopak zažil Darwin Núňez, jenž jako první hráč v anglické nejvyšší soutěži čtyřikrát v utkání napálil brankovou konstrukci.

Oznámení Kloppa o jeho blížícím se odchodu sice zanechalo většinu fanoušků Liverpoolu v naprostém šoku, totéž se ale nedalo říct o hráčích. Ti totiž jako by svému trenérovi chtěli závěr kariéry na Ostrovech co nejvíce zpříjemnit a v FA Cupu po dominantním výkonu smetli Norwich 5:2. Velkou metu představovala případná výhra nad zvedající se Chelsea, která by zaokrouhlila počet triumfů legendárního Němce v nejvyšší anglické soutěži na rovných 200.

Jako první zahrozili domácí hráči, když nebezpečnou ránu zpoza vápna vyslal Núňez, gólman Djordje Petrovič však předvedl povedený zákrok. Ve 23. minutě pak vygradoval úvodní drtivý tlak Reds, během něhož se hráči Chelsea téměř nedostali s míčem z vlastní půle. Celou gólovou akci měl na svědomí Diogo Jota, jenž se prosmýkl obranou Blues jako lyžař mezi brankami a následnou přesnou střelou poslal Anfield do varu. Snový okamžik pak ještě před přestávkou prožil Bradley, který křižnou ranou na vzdálenější tyč zapsal svůj premiérový zásah v Premier League. V nastavení úvodní části pak ještě neproměnil pokutový kop Núňez, jenž tak završil smolný poločas, v němž ho hned třikrát zastavila branková konstrukce.

Po změně stran se do ojedinělého zakončení Chelsea dostal střídající Mychajlo Mudryk, rychlý protiútok však zazdil zpackanou střelou na tribunu. Na druhé straně to ale byla jiná píseň. Mladík Bradley korunoval skvostný výkon precizním centrem do vápna, kde si jej našel naběhnutý Dominik Szoboszlai, jenž důraznou gólovou hlavičkou oslavil svůj návrat do základní sestavy po zranění. Na povedeném výkonu Reds nic nezměnilo ani snížení, o něž se postaral Christopher Nkunku. Už poněkud komicky pak působilo zakončení Núňeze, jehož důrazná hlavička skončila již počtvrté v zápase na tyči, čímž stanovil nový rekord Premier League. Uruguayec se tak v 79. minutě musel převtělit do role nahrávače, když precizním pasem připravil gólovou radost pro Luise Díaze.

Liverpool tedy nad Chelsea doma po více než třech letech zvítězil. Také další duel sehrají Reds proti týmu z Londýna, neboť 4. února venku vyzvou Arsenal. Blues ve stejný den přivítají Wolves.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Brentford FC 3:2

31.01.2024 20:30

Góly: 48. Destiny Udogie, 49. Brennan Johnson, 56. Richarlison - 15. Neal Maupay, 67. Ivan Toney

Tottenham porazil ve 22. kole Premier League Brentford 3:2 a vyšvihl se na čtvrtou příčku v tabulce. Zápas se však pro domácí nevyvíjel dobře, když po první půli šli do šaten s jednogólovou ztrátou po zásahu Neala Maupaye, jenž provokativně slavil "šipkařskou" oslavou po vzoru Jamese Maddisona. Spoluhráči uzdraveného středopolaře Spurs si to však nenechali líbit a když do druhé půle vlétli třemi góly v rozmezí osmi minut, neváhali Francouzovi toto gesto oplatit. Na jednu z branek přihrával Timo Werner, který tak asistoval i ve svém druhém ligovém duelu v dresu The Lilywhites. Vítěznou trefu pak zařídil ve formě hrající Richarlison.

Kádr Spurs už sice po návratu uzdravených hráčů opět dostával svou obvyklou podobu. V pohárovém duelu s Citizens však stále byla cítit absence středních záložníků reprezentujících své země na Africkém poháru a na Maddisonovi zase byla znát dlouhá herní pauza. Nyní už se však anglický šikula představil od úvodních minut, a mohl tak zatopit Včelám, které v ofenzivě vedl jiný navrátilec Ivan Toney.

Právě sázkový hříšník o sobě dal vědět v 15. minutě, kdy jeho ránu po rychlém brejku vyrazil Guglielmo Vicario jen ke kopačkám Maupaye, který jednoduše dopravil balon do sítě. Vyrovnat mohl chvíli nato netradičně střelou ze střední vzdálenosti Richarlison, branku Marka Flekkena ale o milimetry minul. Zbytek prvního dějství byl kvůli velkému množství faulů a potyček velice rozkouskovaný, a další gólové příležitosti tak k vidění nebyly.

Poločasová přestávka a dvojité střídání Tottenhamu výrazně pomohly, jelikož Spurs během čtyř minut druhé půle skóre otočili. Nejprve se vydal na ofenzivní výlet z pozice levého beka Destiny Udogie, kterému se vlastní zblokovaná střela vrátila zpět k noze, díky čemuž mohl mladý Ital dorazit balon do poloodkryté sítě. O 72 sekund později se na levé straně skvěle uvolnil Werner, narýsoval přesný pas skrz vápno na Brennana Johnsona, jemuž ke skórování stačilo nastavit kopačku. Spurs však neměli dost a v 56. minutě přidali třetí trefu. Po rychlé souhře středem hřiště se k odraženému míči dostal Richarlison a potvrdil skvělou fazónu posledních týdnů. Gólové hody na Tottenham Hotspur Stadium pokračovaly i nadále, když Udogie hororovou zpětnou přihrávkou namazal Toneymu, který se tváří v tvář Vicariovi nemýlil. Srovnání už se ale Bees v hektickém závěru nedočkali.

Tottenham tedy v městském derby uspěl a v lize doma zvítězil počtvrté v řadě. Dalším soupeřem mu bude 3. února ve venkovním duelu Everton. Brentford o dva dny později vyzve Manchester City.

Více informací k zápasu

Manchester City - Burnley FC 3:1

31.01.2024 20:30

Góly: 16. Julián Álvarez, 22. Julián Álvarez, 46. Rodri - 90+3. Ameen Al Dakhil

Manchester City zvítězil ve 22. kole Premier League nad Burnley 3:1. O osudu duelu rozhodl v první půli dvěma góly v rozmezí šesti minut argentinský mistr světa Julián Álvarez, jenž tak na hrotu útoku znovu skvěle nahradil Erlinga Haalanda, který po takřka dvouměsíčním zranění přišel na trávník až za rozhodnutého stavu. Hosté, jež koučuje bývalý kapitán Sky Blues Vincent Kompany, tak prohráli s úřadujícím mistrem už 10. ligové utkání za sebou a nadále se krčí u dna tabulky.

Souboj druhého s předposledním měl být v jasné režii Manchesteru. Citizens navzdory zranění bývalých opor BVB Manuela Akanjiho a Haalanda pokračovali ve výborných výkonech, což naposledy pocítil v zápase FA Cupu Tottenham. Norský kanonýr už byl navíc připravený alespoň na lavičce, The Clarets se ho však nesměli zaleknout, jelikož ztráceli na záchranu sedm bodů.

Domácí na první branku nečekali dlouho. Své rychlosti v souboji využil Matheus Nunes, jenž následným centrem přesně našel hlavu Álvareze. Argentinec neměl problém míč z bezprostřední blízkosti uklidit do sítě. Útočník přezdívaný "La Araňa" zanedlouho sehrál parádní signál ze standardní situace společně s Kevinem De Bruynem, což vyústilo v další přesnou trefu mistra světa. Na druhé straně se v závěru poločasu dostal do ojedinělého protiútoku Lyle Foster, avšak jeho rána mířila těsně vedle zadní tyče.

Kompanyho poločasový proslov neměl na jeho svěřence příliš velký vliv, poněvadž po méně než minutě od návratu na trávník opět inkasovali. Tentokrát se prosadil muž velkých okamžiků Rodri, a to již tradičně přízemní bombou zpoza pokutového území. Tutovku měli ale i hosté. Zeki Amdouni šel úplně sám na bránu, nicméně v klíčové situaci nezachoval chladnou hlavu a přestřelil. Na hřiště se po dvou měsících podívala také největší zbraň útočného arzenálu Pepa Guardioly Haaland, jenž vystřídal znovu famózně hrajícího De Bruyneho. V nastaveném čase se ještě mezi přesné střelce zapsal Ameen Al Dakhil, který z bezprostřední blízkosti trefil odkrytou část branky.

Manchester tedy nezaváhal a získal tři body. V dalším kole jej čeká 5. února utkání s Brentfordem, Burnley se už o dva dny dříve představí doma proti Fulhamu.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Newcastle United 1:3

30.01.2024 21:15

Góly: 71. Ollie Watkins - 32. Fabian Schär, 36. Fabian Schär, 52. Álex Moreno (vl.)

Hráči Newcastlu zvítězili ve 22. kole Premier League na hřišti Aston Villy 3:1. Hlavním hrdinou hostů se stal zkušený obránce Fabian Schär, který se během čtyř minut v úvodní půli prosadil hned dvakrát, přičemž se jednalo o jeho premiérové trefy v aktuální sezoně. Straky si tak odvezly tři body z Villa Parku po více než 10 letech, pro celek z Birminghamu to zároveň byla vůbec první domácí porážka v letošním ligovém ročníku.

Navzdory dvěma po sobě jdoucím pohárovým úspěchům trápila Straky nepříjemná série čtyř ligových nezdarů v řadě. Pokus tuto šňůru ukončit navíc pro Newcastle nepřišel na dobrém místě. Ve Villa Parku totiž tým ze severu Anglie čtyřikrát za sebou prohrál minimálně o dvě branky a v nejvyšší anglické soutěži zde skóroval naposledy v roce 2013.

Ve 20. minutě se rychlík Anthony Gordon pokoušel zlomit nepříjemnou sérii náběhem za defenzivní linii, domácí obrana ve spolupráci s gólmanem však na poslední chvíli nebezpečí zažehnala. Další útočný výpad Gordona skončil zblokovanou střelou na roh, po jehož rozehrání se poprvé měnilo skóre. Kieran Trippier centroval a balon trochu překvapivě propadl až k důraznému Schärovi, jenž z malého vápna rozvlnil síť. Ve 36. minutě zvýšil švýcarský obránce už na 2:0, když se znovu ocitl ve správný čas na správném místě a míč odražený od břevna dorazil za bezmocného Emiliana Martíneze.

Pruhovaní pokračovali v povedeném výkonu i ve druhém dějství, v 52. minutě totiž usměrnil Jacob Murphy míč do sítě po přesné přihrávce Miguela Almiróna. Gól byl nakonec uznán jako vlastní, když ještě na brankové čáře zasahoval za cenu sebeobětování Álex Moreno, jenž si balon srazil za čáru. Z pohledu domácích zkorigoval skóre v 71. minutě Ollie Watkins, který zblízka prostřelil Martina Dúbravku. Vzápětí rozvlnil tahoun The Lions síť znovu, radost fanoušků ve Villa Parku však znegoval zdvižený praporek pomezního sudího. Euforie z kontaktního gólu tak opadla a závěr už si Magpies pohlídali.

Newcastle tedy zlomil prokletí Villa Parku, poprvé od roku 2016 tam skóroval a po téměř 11 letech si z něj odvezl všechny body. Jeho příštím soupeřem bude 3. února Luton, Aston Villa ve stejný den zamíří do Sheffieldu.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Sheffield United 3:2

30.01.2024 21:00

Góly: 17. Eberechi Eze, 27. Eberechi Eze, 67. Michael Olise - 1. Ben Brereton, 20. James McAtee

Crystal Palace porazilo ve 22. kole Premier League na vlastním stadionu Sheffield United 3:2. Zápas se pro domácí nevyvíjel vůbec dobře, jelikož se už v první minutě trefil Ben Brereton Díaz, jenž po příchodu na hostování zaznamenal po nevydařeném půlroce ve Villarrealu ve druhém ligovém duelu na Ostrovech druhý gól. Poté ale začala úřadovat dvojice Eberechi Eze a Michael Olise. Ještě v první půli připravil Francouz svému parťákovi dvě branky, aby po změně stran sám ranou z hranice vápna rozhodl o triumfu Orlů.

Ti se tak po třech soutěžních duelech bez přesného zásahu opět nastartovali a ukotvili Žiletky na dně tabulky.

Londýnský celek dokonale demonstroval svou prachbídnou formu v posledním kole na hřišti Arsenalu, kde jeho soupeř nemusel podat kdovíjaký výkon, a přesto zvítězil jednoznačně 5:0. Tento výsledek již zažehl spekulace o pozici zkušeného kouče Roye Hodgsona. Vylepšit nelichotivou bilanci chtělo Palace proti Sheffieldu. The Blades nejenže se krčili u dna tabulky, ale zároveň disponovali nejhorší obranou i útokem celé soutěže.

Na to jako by však úplně zapomněli a už v první minutě šli překvapivě do vedení. Brereton Díaz po levé straně potáhl míč, navedl si jej na hranici vápna a nechytatelným obstřelem na zadní tyč otevřel skóre. Náskok poslednímu celku tabulky ovšem vydržel jen zhruba čtvrthodinu. Krásnou akci vyšperkoval Olise přesným centrem na Ezeho a ten akrobaticky špičkou kopačky nasměroval balon do sítě. Následoval ale další rychlý brejk hostí, pas doprava na Jamese McAteeho a jeho následné zakončení, které i díky teči obránce vrátilo Sheffieldu vedení. Bláznivou úvodní půlhodinu pak uzavřeli domácí. Eze znovu od Oliseho obdržel míč na ose hřiště, hodil si ho na levačku a perfektní ranou do vzdálenější šibenice opět srovnal.

Nedlouho po změně stran byl hostující gólman Ivo Grbič ošetřován po nepříjemné srážce s Jean-Phillippem Matetou a jelikož hrozilo zranění hlavy, přepustil Chorvat místo Wesi Foderinghamovi. Ten sice dlouho nemusel nic velkého řešit, nicméně v 67. minutě z první větší šance inkasoval. Tečovaný pas Matety pod sebe doskákal až na hranici vápna k Olisemu, jenž se pohotovou ranou z první k levé tyči proměnil z dvorního nahrávače v úspěšného střelce. Tečku za výbornou podívanou mohl udělat v závěrečné desetiminutovce Anel Ahmedhodžič, kapitán The Blades ale hlavou orazítkoval jen brankovou konstrukci.

Crystal Palace se tedy proti poslednímu týmu tabulky dokázalo vzchopit a zvítězilo. V příštím kole jej 3. února čeká výlet do Brightonu, Sheffield ve stejný den přivítá rozjetou Aston Villu.

Více informací k zápasu

Luton Town - Brighton & Hove Albion 4:0

30.01.2024 20:45

Góly: 1. Elijah Adebayo, 3. Chiedozie Ogbene, 42. Elijah Adebayo, 56. Elijah Adebayo

Luton se ve 22. kole Premier League postaral o překvapení, když na vlastní půdě porazil Brighton 4:0. Kloboučníci se zapsali do historie nejvyšší anglické soutěže už po dvou minutách a 17 sekundách, kdy se jim podařilo vstřelit hned dvě branky. Rychleji se to povedlo v Premier League pouze Leicesteru v roce 1998. Hlavním strůjcem úspěchu se stal Elijah Adebayo, jenž zaznamenal hattrick. Vítězství spoluhráčů sledoval z tribuny i zotavující se kapitán Tom Lockyer, který se na stadionu ukázal poprvé od 16. prosince, kdy v utkání zkolaboval.

Tři dny před výkopem oba celky úspěšně zápolily v FA Cupu. Překvapivějším postupem byl ten v podání Lutonu, který pozdním gólem uspěl na půdě Evertonu. Právě na hřištích soupeřů se v poslední době Kloboučníkům nebývale dařilo, tyto úspěchy ale museli přenést i na domácí stadion a do Premier League. Tam je čekal těžký úkol zastavit rozjetého Joaa Pedra, který dal v posledních pěti soutěžních duelech sedm branek.

Na jeho splnění začali hráči v oranžových dresech pracovat bleskurychle a už po 30 sekundách za to byli odměněni úvodním gólem. Okamžitý zisk po rozehrávce soupeře vyústil v centr na zadní tyč, kde Carlton Morris vracel na Adebaya, jenž přesnou hlavičkou otevřel skóre. Mocný nástup Hatters nicméně nekončil. Ve třetí minutě pas za obranu hrubě neodhadl Jason Steele, čehož využil rychlostně vybavený Chiedozie Ogbene, píchl si míč kolem vyběhnuvšího gólmana a v klidu zasunul do prázdné branky. Ke konci úvodního dějství pak dokonal zdánlivou zkázu Racků Adebayo, jenž po přihrávce od Rosse Barkleyho vtrhl po pravé straně do šestnáctky a pohotovou ranou na přední tyč zaznamenal třetí trefu.

Ihned po změně stran lovil Steele míč ze sítě už počtvrté, Jordan Clark byl ale v době své úspěšné dorážky v ofsajdovém postavení. Nováček se i přesto o něco později čtvrtého gólu dočkal. Rohový kop z pravé strany prodloužil jeden z hostujících obránců na hlavu Adebaya, a ten pohodlným doklepnutím hlavou završil hattrick. Asi čtvrthodinu před koncem mohl Brighton konečně zaznamenat alespoň čestný úspěch, nejdřív však Danny Welbeck prudkou střelou zevnitř vápna nepřekonal Thomase Kaminskiho, načež z dorážky minul Tariq Lamptey. Skóre už se tak na Kenilworth Road nezměnilo.

Pohárové úspěchy tedy nakoply Luton k překvapivé ligové výhře. V příštím kole se představí 3. února na půdě Newcastlu, Brighton přivítá tentýž den Crystal Palace.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Everton FC 0:0

30.01.2024 20:45

Góly: -

Hráči Fulhamu remizovali ve 22. kole Premier League s Evertonem 0:0. Navzdory bezbrankovému výsledku se diváci na Craven Cottage rozhodně nenudili, jelikož oba celky zahodily několik slibných příležitostí a celkem třikrát se dokonce otřáslo břevno. Chalupáři se i přes pátou bodovou ztrátu z posledních šesti ligových klání drží ve středu tabulky a mají poměrně pohodlný náskok na sestupové pozice. Karamelky naopak nevyhrály proti The Whites pošesté v řadě a propadly se až na 18. příčku.

Fulham vstupoval do roku 2024 plný očekávání. Velkým lákadlem pro něj bylo potenciální finále EFL Cupu, do něj ho ale nepustil Liverpool a o pár dní později Chalupáři skončili i v FA Cupu. Povedené období ovšem neprožíval ani Everton, který spoléhal na fyzicky nadupanou zálohu, v Londýně nicméně nemohl počítat ani s Abdoulayem Doucourém, ani s Idrissou Gueyem.

V ofenzivním úvodu si oba celky vypracovaly dobré příležitosti, první zákrok brankáře ale přišel až na konci deváté minuty, kdy ránu Antoneeho Robinsona rychlým skokem k tyči vyrazil Jordan Pickford. Další šanci Fulhamu zazdil po centru z přímého kopu Joao Palhinha, jehož hlavička mířila nad. Trest za nevyužité šance tak mohl přijít na druhé straně. Dorážku Jamese Tarkowskiho ještě Issa Diop vyrazil na břevno, od kterého se ale míč znovu nebezpečně vracel směrem do sítě. Z brankové čáry jej však na poslední chvíli vykopl Timothy Castagne. Belgičan mohl před pauzou dokonce poslat Londýňany do vedení, jeho ránu ovšem zastavili protihráči, po jejichž defenzivní práci ještě minul z bezprostřední blízkosti bránu Raúl Jiménez.

Po návratu ze šaten Fulham zasypal soupeře několika střelami, ani jedna z nich ale nenadělala Pickfordovi příliš starostí. Po chvíli se osmělili také hosté. Dvakrát po sobě hlavičkoval Dominic Calvert-Lewin, nejprve však trefil břevno a hned nato dostal míč jen na horní síť brány. Po hodině hry byli po zakončení hlavou zase blízko gólu The Cottagers, pokus Bobbyho De Cordovy-Reida ale přizvedl na horní tyč Castagne. Jamajský reprezentant mohl bezbrankovému výsledku zabránit ještě v 83. minutě, jenže svou střelou těsně minul pravý dolní roh. Zmar zakončovatelů korunoval v nastaveném čase Beto, který ve dvou obrovských příležitostech neskóroval.

Poprvé od konce října tak ligový souboj Fulhamu skončil remízou. V příštím kole se představí 3. února v Burnley, Everton přivítá tentýž den Tottenham.

Více informací k zápasu

Nottingham Forest - Arsenal FC 1:2

30.01.2024 20:30

Góly: 89. Taiwo Awoniyi - 65. Gabriel Jesus, 72. Bukayo Saka

Arsenal si ve 22. kole Premier League odvezl z Nottinghamu po výhře 2:1 všechny body. Dlouho to však vypadalo, že Kanonýři nedokážou na stadionu The Tricky Trees potřetí v řadě skórovat, neboť v první půli trefili přes ohromnou převahu bránu svého bývalého spoluhráče Matta Turnera jen jednou. Střelecké trápení londýnského velkoklubu tak ukončil až v 65. minutě ranou z velkého úhlu mezi nohy amerického reprezentanta Gabriel Jesus, který navíc o chvíli později asistoval u trefy Bukaya Saky.

Jestli mohl některý z týmů Premier League žehrat na probíhající Africký pohár, byl to právě Nottingham. Reprezentovat totiž odjela hned šestice fotbalistů, povětšinou se navíc jednalo o důležité muže defenzivní složky hry. To mohlo proti Arsenalu představovat problém, jelikož Gunners v předchozím kole rozmetali slova o rostoucí krizi pěti góly do sítě Crystal Palace.

Hosté od začátku zápasu dominovali na míči a hledali v obraně Forest skulinku. Ta se ale ani po 40 minutách hry neobjevila, protože se domácí prezentovali velice důsledným fotbalem s minimálním počtem chyb. První zajímavá akce přišla až chvíli před koncem poločasu, když se Saka ve zmatečné situaci uprostřed vápna dostal ke střele, trefil však pouze dobře postaveného obránce. Následný roh si Nottingham stejně jako všechny předchozí pohlídal a nepustil Arsenal k žádné další šanci.

Ve druhém poločase se hra na obou stranách otevřela, což se projevilo hned v 53. minutě, kdy se aktivně hrající Saka odhodlal k ráně, proti které musel domácí brankář vytáhnout bleskurychlý zákrok. O chvíli později se k do té doby největší šanci utkání prorval Gabriel Jesus, jenž z bezprostřední blízkosti orazítkoval pravou tyč. Brazilec napravil svou minelu v 65. minutě, když se po rychle rozehraném autu dostal k pokusu z ostrého úhlu a rozvlnil síť soupeřovy branky. Saka se nechtěl nechat zahanbit a o chvíli později se zapsal do listiny střelců poté, co se dobře zorientoval ve vápně a nekompromisně zamířil po zemi k levé tyči. Minutu před koncem ještě snížil Taiwo Awoniyi, domácí už ale vyrovnat nestihli.

Arsenal tak na neúspěšné návštěvy City Ground z posledních let zapomněl a získal všechny body. V příštím kole přivítá 4. února Liverpool, Nottingham se tentýž den představí v Bournemouthu.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Liverpool FC
22
15
6
1
51 : 19
51
2
Manchester City
21
14
4
3
51 : 24
46
3
Arsenal FC
22
14
4
4
44 : 21
46
4
Tottenham Hotspur
22
13
4
5
47 : 33
43
5
Aston Villa
22
13
4
5
44 : 30
43
6
West Ham United
22
10
6
6
36 : 33
36
7
Manchester United
22
11
2
9
28 : 32
35
8
Newcastle United
22
10
2
10
44 : 33
32
9
Brighton & Hove Albion
22
8
8
6
38 : 37
32
10
Chelsea FC
22
9
4
9
36 : 35
31
11
Wolverhampton Wanderers
22
8
5
9
33 : 35
29
12
AFC Bournemouth
21
7
5
9
29 : 40
26
13
Fulham FC
22
7
4
11
28 : 36
25
14
Crystal Palace
22
6
6
10
25 : 36
24
15
Brentford FC
21
6
4
11
31 : 36
22
16
Nottingham Forest
22
5
5
12
27 : 40
20
17
Luton Town
21
5
4
12
28 : 38
19
18
Everton FC
22
8
4
10
24 : 28
18
19
Burnley FC
22
3
3
16
22 : 45
12
20
Sheffield United
22
2
4
16
19 : 54
10

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (430)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele