Premier League - souhrn 20. kola: Liverpool zůstává v čele

30.12.2023, 15:37, aktualizováno 02.01., 22:23
Komentáře a souhrny
Wataru Endo v souboji s Anthonym Gordonem (© AFP)

Arsenal nezvládl další londýnské derby, tentokráte podlehl Fulhamu, a rok 2023 tak na prvním místě zakončí Liverpool. Ten mimochodem na Nový rok v šestigólové přestřelce přetlačil Newcastle. Manchester City si poradil se Sheffieldem United, West Ham se záložníkem Tomášem Součkem remizoval s Brightonem bez gólů...

West Ham United - Brighton & Hove Albion 0:0

02.01.2024 20:30

Góly: -

Brighton získal ve 20. kole anglické nejvyšší soutěže na stadionu West Hamu bod za remízu 0:0. V sestavě hostů naskočil již do svého 632. ligového klání James Milner, čímž vyrovnal Ryana Giggse na druhé příčce v historických tabulkách Premier League.

Jeho spoluhráči mu však k tomuto milníku gólem nepopřáli, ke čtvrtému domácímu čistému kontu napříč soutěžemi v řadě pomohl Kladivářům i novou smlouvou oceněný Tomáš Souček. Prodloužení kontraktu se týkalo také Vladimíra Coufala, ten se ale vyjádřil nelichotivě o jeho podobě a v zápasové nominaci se neobjevil. Na sociálních sítích ovšem bryskně informoval o důvodu absence, kterým měla být chřipka.

Kladiváři prožili povedený ligový závěr roku, když dokázali vyzrát na Manchester United i Arsenal. Na triumfu proti Gunners měl výrazný podíl i Souček, jenž vstřelil úvodní branku duelu. I díky pravidelným gólovým příspěvkům si tak bývalý slávista na Nový rok vysloužil vylepšenou smlouvu do roku 2027. Sladký konec prosince prožil rovněž Brighton, který i díky dvěma penaltovým trefám Joaa Pedra porazil na domácím hřišti Tottenham 4:2.

Od začátku utkání se hrálo především mezi šestnáctkami a ani jeden z týmů se nebyl schopný dostat do výraznější šance. Na první střelu si museli diváci počkat do 23. minuty, kdy vypálil Milner, jeho pokus byl však tečovaný a nepředstavoval pro Alphonse Areolu větší hrozbu. O několik minut později se dostal do mnohem nebezpečnější situace na druhé straně hřiště James Ward-Prowse, jenž pálil levačkou z voleje, hostující gólman se však blýskl pěkným zákrokem. Několik chvil poté měl také dost práce Areola, který musel řešit několik zakončení Albionu, všechna ale dokázal zlikvidovat.

Po změně stran byli aktivnější svěřenci Roberta De Zerbiho. V první větší šanci druhého dějství se objevil Danny Welbeck, svůj pokus z 55. minuty však poslal pouze doprostřed brány. O několik minut později pálil z hranice penaltového puntíku Joao Pedro, zamířil ovšem do stejných míst jako jeho spoluhráč, a proto neměl Areola problém ani při řešení této situace. The Seagulls ve zbytku druhé půle zamkli svého soupeře ve vlastní šestnáctce a marně se snažili dostat skrz obranu Kladivářů. V závěru utkání se nakonec ocitl v obrovské šanci Jakub Moder, z hranice malého vápna však vysoko přestřelil.

West Ham tak dovedl duel s Racky do nerozhodného konce. Další zápas sehrají Kladiváři 21. ledna na půdě Sheffieldu United. Brighton přivítá o den později Wolves.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Newcastle United 4:2

01.01.2024 21:00

Góly: 49. Mohamed Salah, 74. Curtis Jones, 78. Cody Gakpo, 86. Mohamed Salah (pen.) - 54. Alexander Isak, 81. Sven Botman

Hráči Liverpoolu zvítězili ve 20. kole Premier League na vlastním hřišti nad Newcastlem 4:2. Ústřední postavou jediného novoročního duelu nejvyšší anglické soutěže se stal ve svém posledním utkání před odletem na Pohár afrických národů Mohamed Salah.

V první půli sice neproměnil pokutový kop, krátce po změně stran se však již prosadil a gólový druhý poločas zároveň i uzavřel v 86. minutě, tentokrát již přesnou trefou z penaltového puntíku. V bráně hostů sice čaroval Martin Dúbravka, výsledkový propad Strak se mu však přibrzdit nepodařilo. Newcastle tak z posledních osmi soutěžních duelů odešel vítězně jen jednou.

Svěřenci Jürgena Kloppa propluli podzimní částí soutěže s jedinou porážkou a vládli anglické fotbalové elitě. V dosavadním průběhu sezony se Reds mohli spolehnout na Salaha, druhého nejlepšího střelce soutěže. Magpies, kteří z posledních osmi zápasů poznali chuť vítězství jenom jednou, zjevně tížily absence důležitých hráčů, Eddie Howe se musel vypořádat s devítičlennou marodkou.

Výrazně lepší vstup do zápasu měl nepřekvapivě lídr ligy. Již před odehráním první čtvrthodinky si po nahrávce Salaha mohl úvodní trefu připsat Darwin Núňez. Dúbravka si však s jeho doprostřed branky mířeným pokusem dokázal poradit. O pět minut později slovenský brankář poprvé kapituloval, branka Luise Díaze byla ale zneplatněna pro těsné postavení mimo hru. Radost Strak z odvolané branky netrvala dlouho, po dalším parádním průniku Díaze Sven Botman nedobře načasoval skluz a byla nařízena penalta. Tahoun týmu Salah však bídnou ranou do středu branky pouze nechal vyniknout Dúbravku. S přibývajícími minutami se osměloval také Newcastle, ve 36. minutě dokonce po brejku rozvlnil síť Dan Burn, ani tato branka ovšem kvůli ofsajdu neplatila.

Fanoušci Reds se zasloužených gólových oslav dočkali nedlouho po změně stran, perfektní kombinace Díaze a Núňeze rezultovala v pohodlnou pozici pro Salaha, který doklepl míč do odkryté branky, a podepsal se tak pod 20. ligovou trefu v ročníku. V 53. minutě precizně načasoval náběh za obranu Núňez a jen díky brilantnímu zákroku slovenského gólmana nešli červení do dvoubrankového vedení. Hodnota akcií Toons krátce nato rapidně stoupla, zásluhou výborné rány Alexandera Isaka na vzdálenější tyč se jim podařilo vyrovnat. V 70. minutě opět čaroval Dúbravka, reflexivním zákrokem na brankové čáře vyrazil výborný pokus Codyho Gakpa.

Čtvrt hodiny před koncem základní hrací doby nicméně Liverpoolští podruhé předvedli nádhernou ofenzivní kombinaci zakončenou tentokráte klidným doklepnutím Curtise Jonese. Ani Gakpo nezůstal nakonec gólově na suchu, v 78. minutě zvýšil se štěstím náskok Reds poté, co se zcela nebráněn dostal k centru Salaha. O tři minuty později korigoval výsledek hlavičkou po rohovém kopu Botman, poslední slovo měli ovšem Reds, Salah po faulu Dúbravky dokázal z pokutového kopu odčinit minelu z první půle.

Liverpool tak po dvou ligových domácích remízách konečně zvítězil a připsal si důležité tři body. Po pohárových povinnostech Reds v dalším kole zavítají 21. ledna na hřiště Bournemouthu, Newcastle o osm dní dříve přivítá Manchester City.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - AFC Bournemouth 3:1

31.12.2023 15:00

Góly: 9. Pape Matar Sarr, 72. Heung-min Son, 80. Richarlison - 84. Alex Scott

Fotbalisté Tottenhamu zvítězili v silvestrovském zápase 20. kola Premier League nad ve velké formě hrajícím Bournemouthem 3:1. Gólový účet otevřel už v deváté minutě Pape Matar Sarr. Talentovaný záložník však nedohrál ani první poločas, jelikož musel vinou zranění střídat, kvůli čemuž pravděpodobně neodcestuje na Pohár afrických národů, kde měl reprezentovat Senegal. Domácí pak ve druhém poločase své vedení navýšili a upevnili si pozici mezi nejlepšími pěti týmy soutěže. Nic na tom nezměnilo ani závěrečné snížení Alexe Scotta, kterého navíc v dlouhém nastavení obral o druhý zásah ofsajd.

Ange Postecoglou měl plnou hlavu starostí s postavením základní sestavy, jelikož na marodce Tottenhamu se nacházelo několik klíčových hráčů. Spurs pocítili absence ve čtvrtek, kdy padli s Brightonem 2:4. Tentokrát se jim do cesty postavil Bournemouth, který nepřestával svými výkony překvapovat. The Cherries totiž neprohráli sedmkrát po sobě, přičemž hned šest duelů dotáhli do vítězného konce.

Sestava domácích ale přece jen přivítala jednoho navrátilce a byl to právě Rodrigo Bentancur, kdo rozjel úvodní gólovou akci. V deváté minutě vystihl špatnou rozehrávku domácího brankáře a k míči se dostal Sarr, jenž přízemní ranou z hranice vápna otevřel skóre. Kohouti se nadále dostávali do šancí zejména po levé straně hřiště, ve 26. minutě upaloval na bránu Heung-Min Son, koncovku však nezvládl. Blízko ke vstřelení gólu byli i hosté, když Marcus Tavernier zakroutil přímý kop jen těsně vedle levé tyče. Tečovaný pokus Dominica Solankeho z nastavení první půle se zase otřel o břevno.

Po změně stran už musel do akce i gólman Guglielmo Vicario, když pohotově vyrazil Solankeho hlavičku. Po následné sérii neúspěšných rohových kopů Bournemouthu se vydal Son do rychlého protiútoku a skvělou průnikovou přihrávkou vybídl ke skórování Richarlisona, ten ovšem celou akci zazdil nepovedeným zakončením. Uklidňující druhá branka přišla pro Spurs v 72. minutě, kdy si opět po levé straně hřiště naběhl za obranu Son, který už tentokát nic nevymýšlel a ranou ke vzdálenější tyči rozvlnil síť. Po několika neproměněných šancích se nakonec radoval z gólu i Richarlison, když 10 minut před koncem zblízka prostřelil Neta. Za svůj výkon si zasloužili branku i hosté, a ta také přišla po pěkné kombinaci zakončené přesnou střelou po zemi z kopačky Scotta. Skotský mladík byl blízko druhé trefě v závěru nastavení, čárový rozhodčí ale okamžitě odmával ofsajd.

Tottenham tak vyzrál na rozjeté Třešně a připsal si tři body. Bournemouth bude další ligové kolo čekat až 21. ledna, kdy se střetne s Liverpoolem, Spurs vyzvou už 14. ledna Manchester United.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Arsenal FC 2:1

31.12.2023 15:00

Góly: 29. Raúl Jiménez, 60. Bobby Reid - 5. Bukayo Saka

Fulham ještě vylepšil výsledek z úvodního vzájemného klání sezony a ve 20. kole Premier League porazil Arsenal 2:1. V základní sestavě hostů se objevili i Jakub Kiwior a Eddie Nketiah, o jejichž budoucnosti v klubu se začalo hojně spekulovat. Druhý jmenovaný se ale na hrotu útoku trápil a svého prvního venkovního ligového gólu přesně po roce se nedočkal. Lépe se dařilo na opačné straně hřiště Raúlovi Jiménezovi, jenž navlékl dres Chalupářů po třízápasovém distancu a těsně před odehranou půlhodinou srovnal skóre. Po změně stran navíc rozhodl o triumfu outsidera Bobby De Cordova-Reid.

Nabitý vánoční program Fulhamu příliš nevoněl, jelikož ze tří posledních ligových duelů všechny prohrál, přičemž ani jednou nevstřelil gól. Tentokrát se mu ale do sestavy vrátil střelec Jiménez, jehož měli podporovat zejména Willian a Alex Iwobi, dva bývalí hráči Arsenalu. Ten Chalupáři naposledy porazili v roce 2012. Svěřenci Mikela Artety se ovšem na silvestrovský duel nenaladili zrovna ideálně, když ve čtvrtek padli 0:2 s West Hamem.

Od úvodního hvizdu se ale snažili své nedávné zaváhání odčinit a již v páté minutě se dostali do vedení. Gabriel Martinelli si navedl balon na střed hřiště a vypálil ke vzdálenější tyči, gólman sice tento pokus zneškodnil, ale na dorážku Bukaya Saky už byl krátký. Po přímočaré akci měl na kopačce vyrovnání Jiménez, jeho střelu doprostřed brány ovšem pokryl David Raya. Mexický forvard dostal šanci na reparát ve 29. minutě, kdy si naběhl na zadní tyč a přízemní centr Toma Cairneyho neomylně uklidil do sítě. Před koncem poločasu se snažil převážit misky vah zpět na stranu Gunners Martinelli, z hranice penaltového puntíku však zamířil těsně vedle.

Otočku ve skóre ve prospěch domácích dokonal De Cordova-Reid, který se dokázal nejlépe zorientovat na malém vápně a odražený balon pověsil za bezmocného Rayu. Bleskovou odpověď měl na kopačce Saka, když vyplaval osamocený na zadní tyči, střela mu ale vůbec nesedla. Do dalších šancí se Artetovi svěřenci dostávali jen stěží, naopak mohli sami inkasovat po dalekonosné ráně Cairneyho, kterou Raya vytáhl konečky prstů mimo tři tyče. Přímý volný kop Andrease Pereiry pak vytlačil španělský brankář očima na břevno. V závěru sice hosté drželi míč častěji na kopačkách, kýženého vyrovnání se však nedočkali.

Fulham tak dokázal zaskočit Gunners a doma získat velmi cenné tři body. V následujícím kole se 13. ledna střetne s Chelsea, Arsenal změří o sedm dní později síly s Crystal Palace.

Více informací k zápasu

Nottingham Forest - Manchester United 2:1

30.12.2023 18:30

Góly: 64. Nicolás Domínguez, 82. Morgan Gibbs-White - 78. Marcus Rashford

Nottingham předvedl po změně manažera další výborný výkon, když ve 20. kole Premier League porazil doma Manchester United 2:1. The Tricky Trees byli na hřišti po téměř celý zápas lepším týmem, což přetavil po hodině hry ve vedoucí gól Nicolás Domínguez. "Rudí ďáblové" sice dokázali po obrovské chybě brankáře Matta Turnera srovnat, v závěru duelu se však domácím hrdinou stal Morgan Gibbs-White, jenž technickým obstřelem k pravé tyči rozjásal tribuny na City Ground. Pro Forest to tak byla druhá výhra v řadě, která je opět posunula dále od sestupového pásma.

Hráči The Garibaldi vstupovali do zápasu s pozitivní náladou, neboť naposledy triumfovali na hřišti silného Newcastlu. Defenziva United si musela dávat pozor především na Chrise Wooda, jenž v St. James’ Parku nasázel hattrick. Ani Rudí ďáblové však neměli o motivaci nouzi, když v posledním hektickém duelu otočili nepříznivě se vyvíjející utkání s Aston Villou. Ve prospěch hostů ovšem jednoznačně hovořila historie vzájemných střetnutí, jelikož v nejvyšší anglické soutěži drželi sérii osmi výher v řadě.

Za dalším kýženým úspěchem však hosté vykročili velmi vlažně a po celé první dějství jim neúnavný presink fotbalistů Forest činil velké potíže. V úvodní půlhodině proto klub z Manchesteru nezapsal do statistik ani jednu střelu. Naopak sympaticky hrající domácí si vytvořili řadu nadějných příležitostí, jenže většinu jejich pokusů dokázali obránci United zblokovat. Ve 33. minutě se přece jen svěřenci Erika ten Haga k zakončení odhodlali, pomalou ránu Aarona Wan-Bissaky ovšem pohodlně ukryl do rukavic Turner.

O poznání nebezpečnější projektil vyslal v 55. minutě Diogo Dalot, který zpoza šestnáctky rozezvonil brankovou konstrukci. Po hodině hry rozjel Nottingham parádní akci ozdobenou úvodním gólem. Na jejím konci předložil Gonzalo Montiel míč nehlídanému Domínguezovi, a ten zaváhání defenzivy Manchesteru potrestal nechytatelnou ranou k tyči.

Nadále tápající United musela až v 78. minutě vysvobodit Turnerova nepřesnost. Přihrávku amerického gólmana totiž zachytil Alejandro Garnacho, jenž ještě balon posunul na skórujícího Marcuse Rashforda. Krátce nato mohl obrat Red Devils dokonat Christian Eriksen, Turner ale předchozí minelu skvělým zákrokem napravil, čímž zároveň rozjel smrtící protiútok domácích. Ten zakončil krásnou střelou k pravé tyči Gibbs-White.

Nottingham si tak vyšlápl na dalšího silného soka a vybojoval cenné tři body. Na výhru se pokusí navázat 20. ledna na hřišti Brentfordu. Manchester United pohostí už 14. ledna Tottenham.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Everton FC 3:0

30.12.2023 16:00

Góly: 25. Max Kilman, 53. Matheus Cunha, 61. Craig Dawson

Wolverhampton porazil v utkání 20. kola Premier League Everton 3:0 a připsal si třetí ligovou výhru v řadě. Vítězný gól vstřelil překvapivě Max Kilman, jenž se v nejvyšší anglické soutěži prosadil teprve podruhé v kariéře. Pojistku přidal Matheus Cunha, který se v posledních osmi zápasech přímo podílel již na šesté brance. Výsledek rovněž potvrdil, že se Toffees proti Vlkům nedaří, neboť si proti nim zapsali již pátou porážku z posledních šesti ligových střetnutí, a ve vzájemných konfrontacích tak čekají na výhru již od května 2021.

Everton zareagoval na výrazný bodový odpočet famózně a výhrou nad Burnley z poloviny prosince se vymanil ze sestupového pásma. Poté však navzdory sympatickému výkonu nestačil na Tottenham a následně přenechal všechny body i Manchesteru City. Zpět na vítěznou vlnu toužil naskočit ve Wolverhamptonu, kde na něj ale čekali po třetím vítězství v řadě bažící Vlci. Na jejich úspěšné minisérii měl lví podíl Mario Lemina, jenž ke své tradičně solidní defenzivní práci přidal i góly do sítě Chelsea a Brentfordu.

Gabonský záložník nakonec do utkání z osobních důvodů nezasáhl. Na útočném snažení jeho spoluhráčů to však nebylo v úvodu střetnutí vůbec patrné. Hee-Chan Hwang se skvělou zasekávačkou zbavil svého strážce a následně vybídl ke skórování Cunhu, ten se ale k zakončení z nebezpečné pozice nepropracoval.

U další akce byl opět Hwang, nicméně tentokrát se střelou nepochopitelně otálel, a zmařil tak rychlý protiútok domácího týmu. Ve 25. minutě byli Vlci za svou aktivitu konečně odměněni. V chaotické situaci před Jordanem Pickfordem se nejlépe zorientoval neobvyklý střelec Kilman, který z bezprostřední blízkosti propasíroval míč do sítě.

"Vlci" nepolevovali v ofenzivním snažení ani po změně stran. Pablo Sarabia vyslal dobře načasovanou kolmicí na zteč Hwanga, ten našel na zadní tyči osamoceného Cunhu, který už měl situaci jednoduchou a uklidil balon do prázdné brány. Následně si na přízemní centr ideálních parametrů z dílny Cunhy naběhl Craig Dawson a špičkou kopačky dopravil balon za záda bezmocného Pickforda. Na druhé straně mohl přidat zápletku Dwight McNeil, nicméně jeho tvrdá pumelice orazítkovala pouze břevno.

Wolves tak ovládli už pátý z posledních šesti vzájemných duelů. V příštím kole vyzvou 22. ledna Brighton, Everton už 14. ledna přivítá Aston Villu.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Burnley FC 3:2

30.12.2023 16:00

Góly: 28. Leon Bailey, 42. Moussa Diaby, 89. Douglas Luiz (pen.) - 30. Zeki Amdouni, 71. Lyle Foster

Aston Villa porazila ve 20. kole Premier League na vlastním hřišti Burnley 3:2. Velký podíl na vítězství The Lions měl narozeninový oslavenec Ollie Watkins, jenž asistoval u dvou gólů svého celku. Rozhodující trefu si na své konto ale nakonec připsal Douglas Luiz, který v 89. minutě proměnil nařízenou penaltu. Villans tak opět potvrdili skvělou formu na domácí půdě, kde za celý kalendářní rok 2023 prohráli v lize pouze dvakrát. Do toho následujícího tak vstoupí nejhůře na třetí příčce se stejným počtem bodů jako prozatím vedoucí Liverpool.

"Lvi" se nenacházeli v ideálním rozpoložení, jelikož překvapivě ztratili body po remíze se Sheffieldem, naposledy navíc neustrážili dvougólové vedení a padli s Manchesterem United. V tabulce se ovšem na rozdíl od předposledních The Clarets stále pohybovali na příčkách zaručujících Ligu mistrů. Ani to však trenéra Unaie Emeryho nepřimělo přehodnotit své původní tvrzení, že se Aston Villa letos neřadí mezi uchazeče o titul. Na Burnley se v minulém kole přiživil Liverpool, jenž se po výhře vyhoupl do čela.

První výraznější příležitost si domácí celek vytvořil ve 13. minutě, kdy dostal příliš prostoru mezi obránci Watkins, jeho pohotovou přízemní ránu ale vychytal gólman James Trafford. Jinak ale útočníci Aston Villy v závěrečné fázi tápali, nakonec se však zasloužené branky dočkali krátce před půlhodinou hry, kdy ránu Leona Baileyho přizvedl nechytatelně pro gólmana střídající Hannes Delcroix.

Záhy přišla ojedinělá šance hostů a také srovnání. Ve 30. minutě vracel Dara O'Shea přetažený přímý kop na bližší tyč, kde čekal Zeki Amdouni, který z první uklidil míč do sítě. Ve 42. minutě si však dobře pohlídal ofsajdovou linii Watkins, jenž z křídla naservíroval míč Moussovi Diabymu, jenž naprosto nehlídaný poslal jednoduše míč do brány.

Gól do šatny ovšem povzbudil hosty při vstupu do druhé půle. Ti zejména v úvodní pětiminutovce hýřili aktivitou, avšak nedokázali ji zužitkovat. Zdánlivé vale šancím na vyrovnání dal v 56. minutě Sander Berge, který za zatažení soupeře za dres viděl druhou žlutou kartu. V reakci na to poslal manažer hostů na hřiště Aarona Ramseyho, který se tak na hřišti potkal s bratrem Jacobem, jenž hájil barvy Aston Villy.

Po vyloučení začala nepříliš úspěšná kanonáda The Lions. A tak si vzal na starosti únik Lyle Foster a povedeným obstřelem vyrovnal. V závěru utkání však přišel po faulu Aarona Ramseyho pokutový kop a ten s velkým štěstím proměnil po dlouhém rozběhu ranou o břevno Douglas Luiz.

Aston Villa tak odčinila poslední zaváhání a doma si uchránila všechny body. Po pohárové štaci se v lize představí 14. ledna na hřišti Evertonu, Burnley den nato přivítá Luton.

Více informací k zápasu

Manchester City - Sheffield United 2:0

30.12.2023 16:00

Góly: 14. Rodri, 61. Julián Álvarez

Manchester City zvítězil ve 20. kole Premier League na svém hřišti nad Sheffieldem 2:0, a po třech domácích remízách v řadě tak dokázal na Etihad Stadium konečně naplno bodovat. Vítězství klubového mistra světa okořenil Julián Álvarez, jenž šestou trefou v letošním ročníku oslavil svůj jubilejní 50. start v nejvyšší anglické soutěži. Citizens se tedy druhou výhrou v řadě přiblížili prvnímu místu v tabulce. Naopak nováčkovi soutěže se proti týmu z Manchesteru dlouhodobě nedaří a kalendářní rok zakončí na poslední příčce.

Úřadující mistr odjel na mistrovství světa klubů s pro něj nevídanou bilancí jediné výhry z posledních šesti ligových duelů. Dominantní úspěch ze Saúdské Arábie úřadujícího mistra probudil a na stadionu Evertonu zvítězil, byť musel ve druhé půli otáčet skóre. Sheffield naopak prožil další z řady zklamání, když na svém hřišti odevzdal všechny body jinému nováčkovi z Lutonu. Výsledek byl o to bolestivější, že k němu vedly hned dva vlastní góly.

Favorit se hned od úvodního hvizdu ujal míče a trpělivě hledal skulinu v obranných řadách hostí. Tu našel ve 14. minutě Rodri, před kterým se otevřel volný prostor až k hranici pokutového území, odkud vypálil milimetrově přesně ke vzdálenější tyči. O chvíli později si na skvěle načasovanou kolmici z kopačky Phila Fodena naběhl Bernardo Silva, nicméně jeho pokusu vystavil stopku reflexivním zákrokem Wes Foderingham. Na druhé straně se v ojedinělé šanci zjevil William Osula, jeho křižnou ránu však dokázal zavčas zablokovat Manuel Akanji.

Po změně stran si za defenzivní řadu hostí naběhl aktivní Foden, ale Foderingham dokázal anglického univerzála skvělým výběhem vytlačit ze střelecké pozice. V 61. minutě odvedl geniální práci střídající talent Oscar Bobb, jenž uvolnil v pokutovém území Fodena, ten křižným pasem našel nabíhajícího Álvareze a argentinský reprezentant už nemusel nad ničím přemýšlet a pohodlně dopravil míč na místo určení. O chvíli později Álvarez vystihl odkop Foderinghama a od druhého zápisu do střelecké listiny jej dělilo jen pár centimetrů.

Sheffield tak ze stadionu nejúspěšnějšího anglického celku posledních let odjel bez bodů. V příštím kole přivítá 21. ledna West Ham, Manchester City již 13. ledna vyzve Newcastle.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Brentford FC 3:1

30.12.2023 16:00

Góly: 14. Michael Olise, 39. Eberechi Eze, 58. Michael Olise - 2. Keane Lewis-Potter

Crystal Palace porazil ve 20. kole Premier League Brentford 3:1. "Včely" se sice bleskově dostaly do vedení zásluhou Keana Lewis-Pottera, avšak "Orli" ještě do poločasu skóre díky trefám Michaela Oliseho a Eberechiho Ezeho otočili. Po pauze se pak znovu prosadil první jmenovaný, který vsítil již čtvrtý gól ve stejném počtu posledních ligových duelů. Domácí tak konečně ukončili osmizápasové čekání na triumf v anglické nejvyšší soutěži a poprvé od 3. září vyhráli před vlastním publikem. Vzájemné klání v Premier League navíc poprvé v historii skončilo jinak než remízou.

Výsledkové trable Brentfordu dokonale demonstroval předchozí domácí duel s Wolves. Pod ostudnou porážku 1:4 se jistě podepsaly citelné absence, když dlouhodobě distancovaného Ivana Toneyho doplnili Ben Mee pykající za červenou kartu a zraněný střelec Bryan Mbeumo. Na žádnou z těchto opor se nemohl Thomas Frank spolehnout ani v Selhurst Parku, kde domácí Crystal Palace naposledy zvítězilo na začátku září.

Šanci na ukončení této nelichotivé série Orlům zkomplikoval už po necelých 90 vteřinách hry Lewis-Potter. Mladý útočník si naběhl na skvěle načasovanou přihrávku od Madse Roersleva a ve skluzu propálil Deana Hendersona. Vedení však hostům vydrželo jen do 14. minuty, kdy po centru Jordana Ayewa složitým kopem z voleje vyrovnal ve vynikající formě hrající Olise.

Krátce nato se pokusil vrátit jednobrankový náskok zpět na stranu Brentfordu Lewis-Potter, jenže přízemní ranou tentokrát na odchovance Manchesteru United nevyzrál. Další velkou příležitost si až v závěru úvodního dějství vypracovali domácí. Eze se ocitl na konci rychlé akce a uklidil balon přesně ke vzdálenější tyči.

Před hodinou hry využil nekoncentrované obrany Včel podruhé v utkání Olise, který velice snadno prošel až do pokutového území a vymetl dolní roh brány Marka Flekkena. Další ránu se hostům pokusil v 72. minutě zasadit Eze, jenže jeho pumelici z otočky nizozemský gólman zneškodnil. Na druhé straně měl následně dvakrát pořádnou porci štěstí Henderson. Nejprve totiž povedený projektil Neala Maupaye zpoza šestnáctky orazítkoval břevno a jen o pár okamžiků později z bezprostřední blízkosti trestuhodně minul Yoane Wissa.

Souboj utrápených londýnských celků tak skončil výhrou Crystal Palace. To se v příštím kole představí 20. ledna na půdě Arsenalu, Brentford tentýž den přivítá Nottingham.

Více informací k zápasu

Luton Town - Chelsea FC 2:3

30.12.2023 13:30

Góly: 80. Ross Barkley, 87. Elijah Adebayo - 12. Cole Palmer, 37. Noni Madueke, 70. Cole Palmer

Chelsea prolomila sérii čtyř venkovních proher v řadě, když ve 20. kole Premier League porazila domácí Luton 3:2. Londýňanům zajistil tři body ve skvělé formě hrající Cole Palmer, jenž vsítil dvě branky a na další nahrál. Mladý Angličan zaznamenal gól a asistenci již ve čtvrtém duelu od startu tohoto ročníku, což se žádnému jinému hráči v letošní sezoně nejvyšší anglické soutěže nepovedlo. The Hatters se i přes skvělý závěr utkání museli po dvou výhrách v řadě smířit s porážkou, kvůli které zakončí kalendářní rok v sestupovém pásmu.

Poslední vzájemné ligové střetnutí konané na Kenilworth Road se datovalo do roku 1991, kdy zvítězil domácí Luton. Podobný výsledek by nebyl zcela šokujícím ani tentokrát, Kloboučníci se totiž navzdory ztrátě kapitána Toma Lockyera rozehráli do slušné formy a Chelsea naopak venku ztrácela jeden zápas za druhým. Rostoucí nespokojenost s některými hráči dal před několika dny Mauricio Pochettino najevo nasazením nejmladší sestavy v klubové historii a Blues porazili Crystal Palace díky pozdní penaltě Noniho Maduekeho.

Nadějný křídelník byl vidět také na startu tohoto střetnutí. Madueke se rychlostí jemu vlastní prodral do vápna, kde posunul míč na Conora Gallaghera, jeho pokus ale reflexivně vykopl Thomas Kaminski. Ve 12. minutě rozehrál Issa Kaboré trestuhodně pouze na kopačku Palmera, který se dlouho nerozpakoval a z prvního doteku tvrdou ranou na zadní tyč rozvlnil síť.

Ve 37. minutě zrychlil hru nádhernou kolmicí Moisés Caicedo. Na konci rychlého protiútoku se na pravé straně zjevil aktivní Madueke, jenž si počkal na pohyb obránců a pohotovou střelou do šibenice navýšil vedení Blues.

Po hodině hry pronikl do otevřené obrany Nicolas Jackson, jeho slabý pokus doprostřed branky však skryl pohodlně do rukavic Kaminski. Skomírající hru Kloboučníků oživil střídající Tahith Chong, který se uvolnil na levé straně a křižným pasem napříč pokutovým územím hledal Elijaha Adebaya. Ten ovšem ve svém náběhu zaspal a k balonu se vůbec nepropracoval.

A tak se dostali ke slovu opět Londýňané. Jackson na polovině hřiště nejprve ustál těžký souboj a posléze vyslal na zteč Palmera. Nejlepší střelec Blues dostál své skvělé formě, pohrál si s defenzivou domácích a pohodlně rozvlnil síť. V 80. minutě se nováček ligy přece jen dočkal kýženého gólu. Na centr z rohového kopu si naskočil Ross Barkley a hlavou usměrnil míč na místo určení. Zápletku ještě v samotném závěru utkání nabídl Adebayo, jenž prokázal nejlepší orientaci v šestnáctce a doklepl odražený balon do prázdné brány.

Venkovní mizérie hostů tak skončila na malebném stadionu Kenilworth Road. V příštím kole přivítají 13. ledna Fulham, Luton se o dva dny později představí v Burnley.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Liverpool FC
20
13
6
1
43 : 18
45
2
Aston Villa
20
13
3
4
43 : 27
42
3
Manchester City
19
12
4
3
45 : 21
40
4
Arsenal FC
20
12
4
4
37 : 20
40
5
Tottenham Hotspur
20
12
3
5
42 : 29
39
6
West Ham United
20
10
4
6
33 : 30
34
7
Brighton & Hove Albion
20
8
7
5
38 : 33
31
8
Manchester United
20
10
1
9
22 : 27
31
9
Newcastle United
20
9
2
9
39 : 29
29
10
Chelsea FC
20
8
4
8
34 : 31
28
11
Wolverhampton Wanderers
20
8
4
8
30 : 31
28
12
AFC Bournemouth
19
7
4
8
28 : 35
25
13
Fulham FC
20
7
3
10
28 : 35
24
14
Crystal Palace
20
5
6
9
22 : 29
21
15
Nottingham Forest
20
5
5
10
24 : 35
20
16
Brentford FC
19
5
4
10
26 : 31
19
17
Everton FC
20
8
2
10
24 : 28
16
18
Luton Town
19
4
3
12
23 : 37
15
19
Burnley FC
20
3
2
15
20 : 41
11
20
Sheffield United
20
2
3
15
15 : 49
9

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (806)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele