Představení účastníků MS 2010 - Srbsko

07.06.2010, 14:24
Profily, historie
Zaujalo nás
Srbsko čeká první účast na mistrovství světa coby samostatný stát. Před čtyřmi roky se v Německu představilo ještě společně s Černou Horou a nesplnilo roli černého koně turnaje, vypadlo ve skupině smrti. Letos je v "déčku" s Německem, Austrálií a Ghanou.

Historie

Momentálně můžeme Srby považovat za nejsilnější pokračovatele bývalé jugoslávské reprezentace. Ačkoliv papírově bychom tak nejspíš označili Chorvatsko, právě výběr, samostatně fungující teprve od roku 2006, je spolu se Slovinskem jediným postjugoslávským státem, který bude mít na nadcházejícím MS své zástupce. Sami Srbové jsou navíc obyčejně chápáni jako přímí "potomci" rozpadlé federace. Poměrně logicky - vždyť i hlavní město tehdejší Jugoslávie, Bělehrad, hájí stejný status rovněž v samostatném Srbsku. A koneckonců také veškeré dřívější výsledky, úspěchy i koeficient zdědili po Jugoslávii právě Srbové. Přivlastnit si tedy mohli kupříkladu "bramborové" medaile z MS 1962 či evropská finále z let 1960 a 1968. Také bez chorvatských či slovinských berliček se ale Srbové ve fotbalovém světě neztrácí. Tvořili drtivou většinu národního týmu sloučeného Srbska a Černé Hory před čtyřmi lety - tam ale Balkánci ve skupině smrti ani nebodovali - a teď se sami za sebe na světový šampionát podívají hned napoprvé. Přesto už za sebou mají i jednu neúspěšnou, ne však ryze nepovedenou kvalifikaci - ve snaze dostat se na Euro 2008 skončili až třetí za Polskem a Portugalskem.

Srbové a minimum Černohorců ovšem tvořilo i jakousi novodobou historii jugoslávského "nároďáku", kterou sledujeme už od roku 1992. Právě tehdy totiž vznikla takzvaná Federální republika Jugoslávie, sestávající pouze z těchto dvou částí. Pod tímto názvem se Srbové účastnili třeba MS 1998, kde se prodrali mezi nejlepší šestnáctku, či veleúspěšného Eura 2000, v jehož rámci parta kolem Mijatoviče, Miloševiče či Mihajloviče dokráčela až do čtvrtfinále. Zrovna v kvalifikaci na deset let staré Euro se Srbové prvně od rozpadnutí "klasické" Jugoslávie potkali s Chorvaty. Není divu, že tenkrát šlo o velmi vyhecované souboje, z nichž ani jednou nevzešel žádný vítěz a ten první byl pro jistotu na tři čtvrtě hodiny přerušen vinou výpadku proudu. Obě klání se však obešla bez nepokojů, takže doufejme, že ani teď, když Srbové v kvalifikaci na MS uspěli a Chorvaté ostrouhali, se nebude konat žádná odplata za srbskou okupaci chorvatského území na přelomu 80. a 90. let minulého století.

Hvězda: Branislav Ivanovič

Trvalo mu docela dlouho, než přesvědčil své nadřízené v Chelsea, aby ho počali pravidelně stavět do základu. On také z Moskvy přicházel spíš jako takový lepič, kvalitní záskok. Přitom o něm momentálně můžeme hovořit jako o nejlepším pravém beku Premier League. Nejen podle fanoušků, ale i spoluhráčů a soupeřů. Jaký to pokrok! Letošní porce odehraných ligových zápasů tvoří ¾ celkového Ivanovičova zatížení za těch dva a půl roku, co je v Londýně. Ještě loni například naskočil pouze do 16 utkání domácí soutěže, z toho jen jedenáct z nich odehrál od začátku do konce. Letos, nebýt koncem sezony zhruba měsíc na marodce, vynechal pouhých šest kol. To je opravdu razantní posun. Ovšem reprezentace se ani tak netýká. Klubová nestálost ho nijak nepoškodila, o své místo vedle Vidiče, v srdci srbské obrany, nikdy nepřišel. V kvalifikaci byl koneckonců vůbec nejvytíženějším zadákem.

Teď by na světovém šampionátu mohl Ivanovič obhospodařovávat pravý kraj obranné linie, na kterém se tak skvěle zabydlel v Chelsea. Výjimečně tam totiž dokáže uplatňovat své zkušenosti z dřívějšího povolání stopera. V poziční hře si tak na něj nepřijde snad žádný světový bek, v této společnosti také zřejmě nejlépe ovládá hru hlavou. Navíc jakkoliv je svým založením spíše defenzivním typem krajního obránce, zvládá i citlivě podporovat útok. Zkrátka a dobře - po světových kolbištích neběhá příliš komplexnějších beků. A toho se teď nejspíš Antič bude snažit využít i v reprezentaci, což by znamenalo rozdělit dlouhodobě skvěle fungující stoperskou dvojku Vidič-Ivanovič. Toho se ale snad srbský trenér bát nemusí, když má v záloze třeba takového Lukoviče z Udinese či talenta Subotiče. Tak uvidíme, kam nakonec zkušený kouč Ivanoviče zařadí. Jedno je však jisté - ačkoliv dosud vyhrál pouze jediný ligový titul (a to letos), právě on bude stoprocentně jedním ze strůjců případného srbského úspěchu.

Trenér: Radomir Antič

Coby aktivní hráč si světový ohlas nevyžádal. Nejdelší dobu strávil pod křídly domácího giganta, Partizanu Bělehrad, a rovnou stovku utkání si odkroutil v nevýznamném anglickém Lutonu. Ten se však přesto stal zrovna pro Antiče místem doslova přelomovým. Právě během zdejšího angažmá si totiž dosluhující obránce udělal trenérskou licenci a tehdejšího manažera Lutonu Davida Pleata později často citoval jako svůj významný zdroj trenérského know-how. Právě v roli kouče se pak stal nejvýznamnějším průkopníkem jugoslávské školy na Pyrenejském poloostrově. Doteď je jediným mužem, který kdy vedl trojlístek Atlético Madrid - Real Madrid - Barcelona. Pouze spolu s Enriquem Violou se pak může titulovat jako trenér, který má se slavným El Clásicem zkušenosti z obou stran věčné barikády.

Antičovy největší úspěchy ovšem možná trochu překvapivě nejsou spjaty s dvojicí španělských velikánů, nýbrž s třetím do party - Atléticem. Na jeho lavičku byl v rozmezí let 1995-2000 dosazen hned třikrát a své působení tady pěkně odstupňoval. Okamžitě ve své první sezoně ve funkci totiž s Rojiblancos získal historický double, který už nikdy potom neobhájili. Přesvědčil tak kontroverzního prezidenta Gila, známého posedlostí neustálým točením všemožných trenérů, a dostal šanci vést Atlético v příštích dvou sezonách. Prvotní úspěchy už ale napodobit nedokázal. Za zmínku stojí snad jen smolně prohrané čtvrtfinále Ligy mistrů a v dalším ročníku dosažení semifinále Poháru UEFA. Antič, který mimochodem do Španělska přivedl i slávistu Bejbla, byl nahrazen na konci sezony 1997/98 a v příštích dvou ročnících se stal jakousi Gilovou záchrannou brzdou. Poprvé když si ho vytáhl na pomoc, to ještě docela dopadlo - Antič Rojiblancos dovedl alespoň do finále Copa del Rey - ale napodruhé už se ani magickému Srbovi sestupu zabránit nepovedlo.

Anabáze u Atlética Madrid však rozhodně nebyla jedinou, která by v souvislosti s Antičem stála za zmínku. Provinční Real Oviedo například srbský stratég jednou dovedl na skvělé deváté místo, s bezejmenným kádrem v Zaragoze zase dokázal urvat místo v Poháru UEFA. Velká očekávání ovšem Antičovi příliš nesvědčila, respektive on nikdy nezklamal, ale ani jednou nedostal pořádný prostor tvořit. V Barceloně si získal jen poloviční uznání - poté, co Barcelonu během půl roku vytáhl z 15. příčky až na šestou a v Champions League s ní vypadl zase smolně ve čtvrtfinále po prodloužení (jako s Atléticem), se mu dostalo jen minimálního vděku a byl pro příští sezonu vystřídán Rijkaardem. Taky v Realu dokázal něco podobného. Přebral tým v březnu, do konce sezony se s ním ze sedmé pozice vyhoupl pro bronzové medaile, a dočkal se pokračování. To bylo veleúspěšné, přesto také v tomto případě skončilo již po půl roce. Ani sedmibodový náskok na čele a bezproblémový průchod do čtvrtfinále UEFy vedení nezabránil ve jmenování Beenhakkera do role hlavního kouče.

Z průletu Antičovou kariérou tedy vyplývá, že tento protřelý trenér dokáže velkým kouskům naučit i podceňované celky. A na to teď spoléhají i v Srbsku. Antič je totiž mimo jiné opravdu průkopnickou osobou, dost možná největším jugoslávským koučem všech dob. Ve Španělsku se nikdy nebál dávat šance svým krajanům - do Realu jako prvního přivedl Prosinečkiho, kterého si pak vzal k sobě i do Ovieda, v Atléticu se prosadil jeho neznámý srbský objev Milinko Pantič a Celta Vigo například těžila ze služeb Sašy Iliče. Jakoby symbolicky pak do širší nominace zařadil jen čtyři borce z domácí soutěže.

Ideální sestava: Stojković - Ivanović, Luković, Vidić, Kolarov - Krasić, Stanković, Milijaš, Jovanović - Pantelić, Žigić.

Kvalifikace

Po losu se nabízela evidentní prognóza průběhu kvalifikačního cyklu - o druhou příčku se za zády Francie poperou Rumuni, Rakušané a Srbové. Jenže tyhle předpovědi se brzy ukázaly býti lichými. Les Bleus klopýtli hned v první chvíli, zatímco Balkánci hladce přejeli Faeřany. A jakkoliv si klišovití tipéři okamžitě mohli zase mnout ruce - to když Francie ve vzájemném souboji na Srby vyzrála - zrodu jednoho z největších překvapení celé evropské kvalifikace nakonec nebyl nikdo schopen zabránit.

Tahle porážka totiž Beli Orlovi dokonale nakopla. Hned dvakrát, a jednou navýsost suverénně (5:0), přemohli překvapivě slabé Rumunsko, nezaváhali ani v soubojích s dalším potencionálním konkurentem z povodí Dunaje a krom povinných výher nad Litvou a Faerskými ostrovy zvládli uhrát ještě i klíčovou remízu s Francouzi. Po ní už jen, jak jsem zmínil výše, deklasovali Rumuny, takže si v posledním kole mohli být jisti přímým postupem a závěrečná prohra v Litvě je už nijak nerozházela.

Program zápasů - skupina D

13.06.2010
16:00
Srbsko
0:1
Ghana
Pretoria
18.06.2010
13:30
Německo
0:1
Srbsko
Port Elizabeth
23.06.2010
20:30
Austrálie
2:1
Srbsko
Nelspruit

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Anđelko Đuričić
21.11.1980
UD Leiria
Bojan Isailović
25.03.1980
Zagłębie Lubin
Vladimir Stojković
28.07.1983
Wigan Athletic
Obránci
Datum nar.
Klub
Branislav Ivanović
22.02.1984
Chelsea FC
Aleksandar Kolarov
10.11.1985
SS Lazio
Aleksandar Luković
23.10.1982
Udinese Calcio
Ivan Obradović
25.07.1988
Real Zaragoza
Antonio Rukavina
26.01.1984
TSV Mnichov 1860
Neven Subotić
10.12.1988
Borussia Dortmund
Nemanja Vidić
21.10.1981
Manchester United
Záložníci
Datum nar.
Klub
Gojko Kačar
26.01.1987
Hertha BSC
Miloš Krasić
01.11.1984
CSKA Moskva
Zdravko Kuzmanović
22.09.1987
VfB Stuttgart
Nenad Milijaš
30.04.1983
Wolverhampton Wanderers
Miloš Ninković
25.12.1984
Dynamo Kyjev
Radosav Petrović
08.03.1989
FK Partizan
Dejan Stanković
11.09.1978
Inter Milán
Zoran Tošić
28.04.1987
1. FC Köln
Útočníci
Datum nar.
Klub
Milan Jovanović
18.04.1981
Standard Lutych
Danko Lazović
17.05.1983
Zenit Petrohrad
Dragan Mrđa
23.01.1984
Vojvodina Novi Sad
Marko Pantelić
15.09.1978
AFC Ajax
Nikola Žigić
25.09.1980
Valencia CF

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2010 - Španělsko
10.06.2010, 21:31
Představení účastníků MS 2010 - Honduras
10.06.2010, 17:52
Představení účastníků MS 2010 - Pobřeží slonoviny
10.06.2010, 14:56
Představení účastníků MS 2010 - Brazílie
10.06.2010, 11:09
Představení účastníků MS 2010 - Itálie
09.06.2010, 20:13
Představení účastníků MS 2010 - Nizozemsko
09.06.2010, 18:32
Představení účastníků MS 2010 - Mexiko
09.06.2010, 14:57
Představení účastníků MS 2010 - Nigérie
09.06.2010, 10:58
Představení účastníků MS 2010 - Paraguay
08.06.2010, 20:52
Představení účastníků MS 2010 - Slovensko
08.06.2010, 16:38
Představení účastníků MS 2010 - Dánsko
08.06.2010, 13:01
Představení účastníků MS 2010 - USA
08.06.2010, 10:28
Představení účastníků MS 2010 - Nový Zéland
07.06.2010, 21:47
Představení účastníků MS 2010 - Řecko
07.06.2010, 18:10
Představení účastníků MS 2010 - Uruguay
07.06.2010, 10:02
Představení účastníků MS 2010 - Alžírsko
06.06.2010, 22:11
Představení účastníků MS 2010 - Švýcarsko
06.06.2010, 19:47
Představení účastníků MS 2010 - Korejská republika
06.06.2010, 16:35
Představení účastníků MS 2010 - Anglie
06.06.2010, 11:53
Představení účastníků MS 2010 - Argentina
05.06.2010, 21:14
Představení účastníků MS 2010 - Japonsko
05.06.2010, 19:07
Představení účastníků MS 2010 - Kamerun
05.06.2010, 14:20
Představení účastníků MS 2010 - Francie
05.06.2010, 10:12
Představení účastníků MS 2010 - KLDR
04.06.2010, 21:54
Představení účastníků MS 2010 - Portugalsko
04.06.2010, 18:33
Představení účastníků MS 2010 - Austrálie
04.06.2010, 15:01
Představení účastníků MS 2010 - Ghana
04.06.2010, 10:04
Představení účastníků MS 2010 - Chile
03.06.2010, 21:08
Představení účastníků MS 2010 - Německo
03.06.2010, 19:03
Představení účastníků MS 2010 - Slovinsko
03.06.2010, 15:44
Představení účastníků MS 2010 - Jihoafrická republika
03.06.2010, 11:56

Komentáře (181)

Přidat komentář
smazaný uživatel

semifinale

Reagovat
Frotto

Kdo by to řekl, že nejsilnejší obranu na MS budou mít právě Srbové (nadsázka)

Reagovat
smazaný uživatel

Hvězda: Branislav Ivanovič konec

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

co krotis ocima jak lojza

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Tak koho bys tam dal?

Reagovat
smazaný uživatel

Vidič,Stanković,Pantelić,Krasić a az pak Ivanovič

Reagovat
Godwinson

Konec

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já osobně Dejana Stankoviče, to je asi největší hvězda srbskýho týmu. Ale výkonostně asi není nejvýraznější.

Reagovat
cetto

no pravda je že s takovou zálohou je hřích dávat za hvězdu obránce...přestože je možná lepší

Reagovat
mesyas

vidic mel lepsi sezonu nez vidic co?

Reagovat
smazaný uživatel

To asi těžko

Reagovat
Arbiter

Reagovat
MySch017

aj ja som sa nad tým pozastavil.... čo taký Vidić?....

Reagovat
Arbiter

Ivanovićův slabý odvar

Reagovat
MySch017

ale prosím ťa, ak by sa Vidićovi vyhli zranenia, Ivanović s amôže dať vypchať...

Reagovat
Arbiter

houby s mákem, společně s Drogbou to byl právě Braňo, kdo tahal tým ze sraček a nenechával útočící hráče v klidu...

Reagovat
MySch017

Keďže mne je Chelsea spoločne s Drogbom a Ivanovičom totálne ukradnutá, je mi jedno, kto koho kde ťahal. Ja vravím, že Vidić by bol 100%-tný, ak by nemal časté zranenia, dávno prevyšuje vo výkonoch parťáka Ferdinanda. Táto sezóna sa preňho niesla v znamení skoro neustálych zdravotných problémoch inak je to jeden z naj stopérov sveta... to musíš uznať aj ty.

Reagovat
Arbiter

na kdyby se ve fotbale nehraje...Mimoto je Ivanović taktéž excelentní stoper, umí Vidić zahrát parádně na beku?

Reagovat
vladis271

A to je nejaký argument? Ak by bol Torres zdravý celú sezónu suverénne vyhrá kráľa strelcov, a to dokonca aj v tejto pre LFC trápnej sezóne. Podľa tejto logiky by teda najlepšieho hráča PL mal vyhrať Torres?

Reagovat
smazaný uživatel

Takže ak ti je Chelsea úplne ukradnutá, ako môžeš objektívne písať, kto je z nich lepší?

Reagovat
smazaný uživatel

Ivanovič se mu stoperskými kvalitami blíží, na RB je to jeden z nejlepších hráčů na svém postu, jen Maicon se mu rovná či ho převyšuje. On je jistota dozadu + umí podržet míč a potáhnout ho dopředu, nacentrovat. Nabízet se výměna Vidič x Ivanovič, tak se MU vysměju.

Reagovat
smazaný uživatel

ne rozohodně ty dvě největší hvězdy jsou v obraně řekl že v měřítku větší hvězda tak v popularitě je asi Vidič ale tuhle sezonu měl rozhodně lepší Ivanovič šak mezi pravými beky v PL neměl konkurenci takže ta hvězda je správně vybraná

Reagovat
Lahvac-CZ

No podle mě je hvězda týmu Marko Pantelić, ale je pravda, že Vidić je větší hvězda než Ivanović...on je tam asi proto, že je mnohem větší sympaťák .

Reagovat
smazaný uživatel

podle me ani neprejdou zakladni skupinu verim spise Ghane

Reagovat
domingo

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

nebudem ti kazit iluze věř dál

Reagovat
smazaný uživatel

Tak u Srbov je to možné, ale ja ich tipujem na čierneho koňa majstrovstiev...Majú veľmi silný tím, ale aj veľmi "silný " temperament....

Reagovat
smazaný uživatel

Slovensko Srbsko a Slovinsko....nase zeliazka v ohni....a napriek zbabranemu pripravaku s Novym Zelandom...som videl ich posledny s Kamerunom...a mozem povedat ze co sa tyka ofenzivy je to skvely mancaft...Stankovic,Krasic,Jovanovic...v predu Zigic a Pantelic...myslim ze ak budu mat svoj den mozu potrapit hocikoho

Reagovat
Hafna

moji černí koně

Reagovat
Counter

Černý kůň turnaje

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arbiter

Reagovat
Godwinson

Snad to zlato klapne ..

Reagovat
smazaný uživatel

to je ale silný tým

Reagovat
smazaný uživatel

a sympatický tiež

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

minimálně čtvrtfinále

Reagovat
2miguel1

majú ťažkú skupinu ...kebyže sú v našej tak idú z prvého miesta ale v tej ich to na postup nebude

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liveral

Tak na Srby se hodně těšim, jejich sestava je vážně moc sympaticka... Postup ze skupiny snad určitě, a pak se uvidí...

Reagovat
smazaný uživatel

hviezda:ivanovic vidic je najvacsia hviezda srbska

Reagovat
smazaný uživatel

Ivanovic bol tento rok uzasny ... urcite lepsi ako Vidic ....

Reagovat
smazaný uživatel

To ale neznamená, že je to největší hvězda :)

Reagovat
Arbiter

myslím si, že se za největší hvězdu považovat dá

Reagovat
MySch017

Chelsea?...

Reagovat
Arbiter

To není o tom, že fandím Chelsea, vždyť ten, kdo psal článek fandí rivalům. Prostě je letos Ivanović nepřekonatelný a proto pojmenování "největší hvězda" si právem zaslouží....

Reagovat
smazaný uživatel

No, je to hodně subjektivní

Reagovat
Arbiter

jako jasně, je to subjektivní, ale když ho tam Tom napsal, chybu podle mě rozhodně neudělal. Stejně tak by to bylo i v případě jiných slavných jmen, jen tam napsal pro letošní sezónu to nejzářivější

Reagovat
smazaný uživatel

nebol lepsi ako vidic

Reagovat
smazaný uživatel

tento rok podla mna hej .... minuly rok bol lepsi Vidic nebudem sa hadat,ale Ivanovic bol tento rok bezchybny a ma levi podiel na tom ze Chelsea ma titul ...... ale ako povedal Aaron neznamena to ze je najvacsia hviezda ....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kongo

Je to diskutabilni.

Reagovat
vladis271

No smej sa jak slniečko na hnoji, ale tento rok bol Ivanovič famózny, určite lepší ako Vidič. K tomu titul.

Reagovat
smazaný uživatel

Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby nepostoupili.

Reagovat
Tsigi

Vidím to podobně

Reagovat
domingo

Německo, Austrálie, Srbsko, Ghana. Takhle nějak to čekám.

Reagovat
smazaný uživatel

Zase to vidím krapet jinak ... Německo, Srbsko, Ghana, Austrálie

Reagovat
domingo

:)

Reagovat
smazaný uživatel

Neumim si představit co by se muselo stát, aby Austrálie skončila 4

Reagovat
smazaný uživatel

Já to jako reálně vidím

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jo každej věří někomu jinýmu a sympatie tim taky hodně zamíchají. Mě třeba tahle skupina přijde naprosto nepředvídatelná až na to, že Ghana bude 4.

Reagovat
domingo

Čili de facto jde o to, jestli postoupí Srbsko nebo Austrálie. A jelikož Srbsko má mnohem slabšího gólmana a je asi třistakrát labilnější, tak to vidím na Socceroos. Jednoduchý

Reagovat
Arbiter

nesmí, mám dvě srbská želízka ve fantě

Reagovat
domingo

To před osmifinále půjde vyměnit, ne?

Reagovat
Arbiter

to jo, ale dva základní pilíře mé sestavy mi pak nebudou dělat body, to by bylo blbé, nemyslíš?

Reagovat
smazaný uživatel

Braňo bude dělat body

Reagovat
Arbiter

to doufám, ale je to jen polovina srbské delegace, co ta druhá

Reagovat
smazaný uživatel

no já měl Kačara, protože je levný, ale dám na Tomovu sestavu a jestliže nehraje základ, tak ho nechci ... řikam, ještě si zkusím vytvořit od začátku nový tým, uvidim kde se shodnu s tím současným a nějak to strašlivě vykoumam abych se hned od začátku držel na špici

Reagovat
Arbiter

já mám jiné levné kvalitní želízko, tak snad to výjde

Reagovat
Counter

Krasić snad nabere body neustálým přísunem míčů do vápna...

Reagovat
Arbiter

tak uvidíme, snad to bude lepší, než začátkem sezóny v CSKA

Reagovat
smazaný uživatel

já už jenom jedno, ale vidím to na to, že si udělam dlouhou noc a pročtu všechny předpokládaný sestavy všech (skoro všech, krom slovenska, zélandu) týmů a vyberu ten tým odznova.. jediná 100% jistota je Jonas. Možná ještě Riveros má 90% šanci na základ, ale až od příštího kola

Reagovat
domingo

Tak, tak. Ale Stocha tam asi nechám. Já se vyhnu asi akorát Korejcům a Japoncům, protože je vůbec neznám

Reagovat
Arbiter

myslíš, že Mino bude hrát základ?

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych tipnul, že spíš Weiss, ale uvidíme.

Reagovat
Arbiter

to by byla dobrá absurdita

Reagovat
smazaný uživatel

btw. jestli to správně chápu, tak můžu nasadit zálohu z hráčů, kteří hrají zápasy 11., 12., 13., 14. a pak když se jim to nepovede tak je třeba vyměnit za hráče z lavičky, kterří hrají 15.6 a dál?

Reagovat
Arbiter

tak by to mělo fungovati

Reagovat
smazaný uživatel

teď se mi to zdá jako dobrá blbost, ale třeba se to dá naučit efektivně využívat a pak se nedá zahrát vyloženě slabý kolo

Reagovat
smazaný uživatel

Na druhou stranu můžeš postavit útok Fabiano, Villa, RvP/Robben a máš jistotu, že ti něco uhrajou. Nebo si vzít 5 útočníků, kteří stojí taky 29+- a brát to podle výkonů, ale pravděpodobně budeš mít méně bodů.

Pro mě je užitečnější a jistější první varianta než spoléhat na to, že 4 z 5ti něco uhrajou než zkoušet levnější varianty.

Reagovat
smazaný uživatel

však jo, ale zas třeba útočníky si koupim 2 za 10 bodů, pak dva za +-7 a pak jednoho za 2,5 třeba. Tak když ten s 2,5ti hraje první zápas a ty hvězdy až další den, tak proč ho nezkusit, třeba dá hattrick

Reagovat
smazaný uživatel

S tím souhlasím, já to hodlám točit, mám v týmu 17-19 hráčů, kteří budou hrát a ty budu točit podle bodů + kdy budou hrát.. + jednoho Hondurasana, abych udělal Alegremu radost...

Reagovat
Arbiter

nebo taky někdo hraje 11., ty máš jednoho, co hraje 12. na lavičce, tak ho po zápase vystřídáš a třeba budeš mít zálohu 12.12.13.14

Reagovat
smazaný uživatel

no to by mě právě zajímalo, kdy se "otevírá" okno pro střídání a do kdy, takhle mam radši vždy rezervu dvou dnů, radši si to po 12tym vyzkoušim :-)

Reagovat
Arbiter

no já si myslím, že jakmile pro jednoho hráče skončí zápas, může být střídán...

Reagovat
Arbiter

jinak tím střídáním se dá hodně ztratit, jakmile se tomu střídajícímu nepovede zápas, bude v mínusu a ty budeš škodný

Reagovat
smazaný uživatel

spíš si říkám, třeba teď holandsko - dánsko se hraje 14týho, tak tam si netroufnu tipnout, komu se to povede.. proto vyzkoušet a případně hned po zápase vyhodit za brazilce třeba .. ale je to zajímavý nápad, konečně je v tom zas trochu víc taktiky

Reagovat
Arbiter

a střídající hráči mi ty body přinesou? Jo, že?

Reagovat
smazaný uživatel

no chápu to tak.. třeba máš paragvajce, od kterýho čekáš body proti slovensku a zélandu, ale proti itálii moc ne, tak ho nasadíš, nepovede se, stáhneš ho, vyměníš ho za dejme tomu brazilce kaká a u toho se přísun bodů proti korei předpokládá, takže za něj ty body dostaneš... snad to funguje takhle

Reagovat
Arbiter

já to myslel s hráčem, kterého jsem posadil na lávku- vydělá mi body, já ho posadím a nasadím dalšího, který mi ty body bude vydělávat...

Reagovat
smazaný uživatel

jo, .. to píšou, že když posadíš hráče tak o body nenávratně přijdeš

Reagovat
Arbiter

tak to je na houno Ale co, jak jsi psal výše, za zkoušku nic nedáš a můžeš po případě vyhodit minusové hráče

Reagovat
Arbiter

já už mám tým kompletní, jen doufám, že se Arjen dá do kupy, nechci dávat jediného hroťáka DM Anelku

Reagovat
Godwinson

Hraješ na jednoho hrota?

Reagovat
Arbiter

nejspíš to tak bude, teda pokud se Arjen uzdraví, tak začínat budu s jediným hrotem

Reagovat
Godwinson

Ten smajl patřil k Anelkovi, trošku mi utekl myšlenkovej proud .. :)

Robbena má snad úplně každej .. :)

Reagovat
Arbiter

já mám Anelku jako dalšího útočníka...A to DM patřilo k tomu, že on si na DM občas hraje...

Reagovat
smazaný uživatel

Robbena má 9% lidí, RvP 30% skoro... Ale celkem mazec je Messi, 60%lidí, Rooney 40%.

Co je pro mě zarážející je právě Messi, pak že Lampard je tam o 5% více, než Gerrard a že Sneijder je nejvybíranějším útočníkem...

Reagovat
Arbiter

Oni si ti lidé neuvědomují, že to není Barcelona, proto ho tam taky nemám A co tě překvapuje u Gerrarda?

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak 4. nejvybíranější golman je Bannatyne z NZ, skoro každej pátej....

Reagovat
smazaný uživatel

toho mam taky

Reagovat
domingo

Taky jsem na to koukal, nechápu to moc

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dva golmani stačí ne? I když teď ten tým přehodnocuju, ale tři vyrovnaný golmany? .. to leda to nějak vyčachrovat s tim střídánim

Reagovat
smazaný uživatel

Jednoduše, 3 golmani jsou zbyteční, já ho mám taky... Počítám s tím, že ti dva prostě body sbírat budou. Investovat 5 bodů do 3. kvalitního golmana je celkem luxus, přemýšlel jsem dokonce nechat si jen jednoho pořádného...

Reagovat
domingo

Tak já mám Khuneho, Musleru a Benaglia. Dohromady za 12,5, vyrovnaná trojice a vyplatí se to víc než třeba Buffon, na kterýho nepůjde tolik střel.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já mám 2 vyrovnané golmany, kteří hrajou zápasy s ostrostřelci ve skupině, takže možná dostanou pár golů, ale taky na ně půjde dost střel, takže to bude sranda. A třetího nepotřebuju, už zbytečné - golmana beru tak, že buď dostane 0-1 gol a zůstává nebo dostane více a jde střídat. 3 střídání už podle mého fakt nemají smysl...

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak první zápas hraju 5-3-2, protože útočníci hrajou většinou až další dny...

Btw jde obchodovat ještě během kola? Např 13. se rozhodnu, že nechci Rooneyho a koupím si místo něj Villu?

Reagovat
fantomas

Nejde. Deadline je se začátkem zahajovacího zápasu. Pak už můžeš jenom střídat.

Reagovat
smazaný uživatel

Sakra, tak teď se jen modlit, aby se Robben dal dopořádku... Nebo ho vyměnit časem...

Reagovat
fantomas

Já myslim, že minimálně před play-off tě to ještě nechá nakoupit. Ale tim už si jistej nejsem.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nákupy máš po jednotlivých kolech, spíš je otázka, jak je to uprostřed těch kol...

Reagovat
Counter

ale jde, ale jen jeden přestup je Free, za další už máš minusové body

Reagovat
fantomas

Uprostřed kola???

Reagovat
Counter

vždyť to bude stejné jak FPL - můžeš si už během kola koupit, koho chceš, ale ten dotyčný ti v tom daném kole už nezahraje, i když ho koupíš 12. a on má hrát 16.

Reagovat
fantomas

No takže to bude de facto posila až do dalšího kola, mezi kolama...takže jak řiká Talkers - mezi kolama ano, během kola (tak abys ho moh rovnou využít) ne.

Reagovat
Counter

koupit ho můžeš, využít ne.

Reagovat
fantomas

Achjo...

Reagovat
Arbiter

Reagovat
smazaný uživatel

mě třeba dostává ten Vidič... kdyť to žádná jistota bodů neni. to spíš Ivanovič , když už ze Srbska

Reagovat
smazaný uživatel

Když vidím, že 3 z 5ti lidí mají Messiho, tak se ani nedivím. Já tam mám ze Srbska Ivanoviče, toho jsem tam dát musel...

Reagovat
Counter

Chvilku jsem přemýšlel mezi Crouchem a Messim... Pak jsem vzal Villu

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem zvědavej na Messiho, snad nám nevytře zrak a nevyhraje hodnocení v FMS...

Reagovat
fantomas

Stejně tak to mám s Německem ale. Vlastně se všema. Z týhle skupiny může postoupit fakt kdokoliv. Ale Austrálie a Srbsko jsou pro mě jasný volby.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, je to vyrovnaná skupina. I když, kdybych si měl vsadit na výherce skupiny, tak jasně zvolím Němce. Ale člověk fakt neví, co od téhle skupiny čekat. Taky jedna z nejlepších.

Reagovat
smazaný uživatel

Kačar nebude v základu jo.. hmm

Reagovat
Liveral

Taky jsem se na něj těšíl, škoda no.. Ale je fakt, že Miljaš toho odehrál jak dříve v kvalifikaci tak teď v přátelákách víc, takže se počítá téměř jistě s ním...

Reagovat
smazaný uživatel

to se může všechno ještě změnit

Reagovat
Arne

Milijaš tam dostával přednost takřka celou kvaldu a navíc Kačar neměl bůhvíjakou sezónu... Bude prvním náhradníkem, ať už do kamkoliv do zálohy či může i na hrot.

Reagovat
Tsigi

Budu přát Austrálii a pak už mi to je tak nějak jedno

Reagovat
Arbiter

za tvůj posun v případě Ivanoviće, Tome jsem na ně hodně zvědavý a budu jim moc fandit

Reagovat
smazaný uživatel

Jak to tak zatím pročítám, ty prognózy před MS, respektive názory fans, tak černým koněm turnaje je snad každý druhý

Reagovat
Counter

Já si to vysvětluju tak, že každý má jiné černé koně

Reagovat
smazaný uživatel

Kosovo je Sebija, a protože se normální evropan stydí za všechny prasárny "svých" politiků nakdydaných na Srbsko, tak by jim normální fotbaloví fanoušci z celé Evropy měli přát titul Mistrů světa.....

Reagovat
domingo

:)

Reagovat
vladis271

som stredoľavý, so súčasnou koalíciou nesymptaizujem, ale za postoj k Srbsku si odomňa zaslúžia

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Losinho

Přeceňovaný tým.

Reagovat
smazaný uživatel

kosovo vo finale so slovenskom to by bola pohadka! my na to mame! kosovo nie je serbija priatelu

Reagovat
Arbiter

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda, Kosovo je umělě vytvořená absurdita, ještě k tomu vytvořená na území, kde se Srbové a "Černohorci" jaksi až legendárně bránili Turkům.

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kosovo je Srbsko!

Reagovat
smazaný uživatel

Naši pokrvní bratia!Budem im veľa priať, nech sa dostanú čo najďalej.

Slavic pride!

Reagovat
JIMMY-PO

Reagovat
Arbiter

100. pro Srbiju

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že se dostanou daleko, snad nejsympatičtější tým na MS...

Reagovat
smazaný uživatel

Každopádně míč je kulatý a stát se může cokoliv... Chce to dát do toho srdíčko a jít štěstíčku naproti

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

škoda, že to tak neni i se statistikama ve fantě

Reagovat
Arbiter

míč má ke kulatostí daleko ale jinak souhlas

Reagovat
Losinho

Reagovat
smazaný uživatel

Sympatický tým, podle mě černý kůň turnaje...

Reagovat
JIMMY-PO

silný a sympatický tím, prajem im postup zo skupiny spolu s Austráliou

Reagovat
smazaný uživatel

Rovněž přeju postup, ale Austrálie Postoupí Srbsko a Německo

Reagovat
smazaný uživatel

černý kůň ms

Reagovat
smazaný uživatel

Kde se tady na EF bere najednou tolik lasky k Srbum to teda ziram

...kazdopadne, jedno z mala veci proc letos koukat na MS - Srbija!

Reagovat
smazaný uživatel

Někomu opravdu nejde o fanoušky.. Třeba je to o tom, že ten tým má kvalitní hráče a může hrát hezkej fotbal..

Reagovat
smazaný uživatel

Mluvi se tu snad o fanouscich?

Reagovat
smazaný uživatel

Normální lidé hlavně nesnášejí jejich fanoušky.. jinak jsou z Balkánu sympatické manšafty

Reagovat
smazaný uživatel

....a normalni lide zase nesnasi cikany

...mas uchvatny meritka "normalnosti".

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud ti cikáni dělají bordel, tak je samozřejmě normální lidé nesnášejí... Stejně tak nezvladatelný fanoušky.

Reagovat
smazaný uživatel

mě teda přesvědčily výsledky v kvalifikaci a jako bonus beru to, že zase uvidím vidiče bít se za úspěch svojí země

Reagovat
Tomanatura

Jako fotbalisti jsou mi sympatičtí, jako národ krajně nesympatičtí. Bydlel jsem s chorvaty, myslím si o srbech své.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já znám Chorvaty a Srby a Srbové jsou mi sympatičtější. Říkáš, že znáš chorvatský pohled, tvoje věc, nakolik zkresleně jsi ochotnej dívat se na tu situaci. Jen bych dodal, že Dalmácie, kterou většina Čechů považuje za typický Chorvatsko s typickými Chorvaty vůbec žádný Chorvatsko není. istrie ostatně taky moc ne. Jen se tam mluví "Chorvatsky". Navíc co se týče historie, Chorvati nesou zrovna nejsymatičtější národ, dokonce bych řekl, že se jim v Evropě málokdo vyrovná

Reagovat
fantomas

Jak najednou? Kdy jindy bysme ji měli projevovat než teď nebo před čtyřmi lety, kdy tu půlka osazenstva vůbec nefungovala?

Reagovat
smazaný uživatel

Prosimte, ty ses uplne mimo koukam.. nemusis na me reagovat za kazdou cenu i za cenou toho, ze napises uplnou kravinu

Srbsko a srbskej fotbal existuje jenom kdyz se hraje MS? Myslel sem to, jak tu vecne kazdej druhej ohrnuje nos a nadava na Srby a vsechno s nima spojeny. (konkretni lidi kdo kdy co napsal si nepamatuju, tak hlavne nezacni reagovat, ze ty si to nebyl.... )

Reagovat
Arbiter

tak s takovým přístupem jsem se tu nesetkal nebo si to nijak nevybavuju...

Reagovat
fantomas

Tak to sem tu opravdu neviděl.

Reagovat
smazaný uživatel

Srbové jsou v této skupině považováni za druhým postupujícím týmem z této skupiny, ale já bych to tak neviděl, například Ghana, mají ted opravdu silný tým, viděl jsem nějaké přátelské utkání Ghany, je pravda, že každý zápas je jiný, v přáteláku můžou hrát jako bohové a na MS můžou vyhořet jak papír. Každopádně ať nad tím přemýšlím jak chci, Ghana půjde daleko. Tohle je jen můj názor, ale můj tip ve skupině D bych viděl takto : 1.Německo 2.Ghana 3.Sbsko 4.Australie

Reagovat
smazaný uživatel

s tou sestavou bych si dovolil nesouhlasit , misto Lukovice na stopera Subotic a do zalohy misto Jovanovice Tosice

Reagovat
smazaný uživatel

s tou sestavou bych si dovolil nesouhlasit , misto Lukovice na stopera Subotic a do zalohy misto Jovanovice Tosice

Reagovat
smazaný uživatel

s tou sestavou bych si dovolil nesouhlasit , misto Lukovice na stopera Subotic a do zalohy misto Jovanovice Tosice

Reagovat
smazaný uživatel

Nepostoupí ze skupiny a vyhoří. V prvním utkání obdrží smolný gol s Ghanou - těsně prohrají, proti Němcům budou muset utočit, zapomnou na zadní vrátka a dostanou příděl. No a v posledním utkání už typičtí Srbové bez motivace a rozhádaný tým padne i s Austrálií, pravděpodobně 0-2. Následně skončí i trenér. Na konci pak budou vyhlášeni jako zklamání turnaje...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele