Představení účastníků APN - skupina C

19.01.2012, 07:42
Profily, historie
Zaujalo nás
Ještě před samotným vypuknutím Afrického poháru národů vám Eurofotbal přináší analýzy jednotlivých skupin, týmů a tipy na umístění. Ve skupině C bude válčit domácí Gabon, o jehož odstavení na vedlejší kolej budou usilovat severoafrické mocnosti Maroko a Tunisko a také nečekaný nováček z Nigeru.


GABON (Gernot Rohr)

Silnější z obou pořadatelských celků má poněkud jiné cíle než jeho severozápadní soused z Rovníkové Guineje; Panteři se rozhodně nespokojí s pouhou rolí důstojných sparingpartnerů. Jejich cíl je jasný - postoupit, a to možná co nejdále. Aktuálně se v místní vitríně úspěchů krčí pouze jedna čtvrtfinálová účast na APN z roku 1996, přitom loni byl Gabon velmi blízko jejímu zopakování, ale nakonec jej zradilo skóre. Něčemu takovému se bude soušasný tým Gernota Rohra snažit za každou cenu vyhnout.

Přednosti: Rohr sestavil defenzivně velice zodpovědný a takticky dobře vybavený tým, který se opírá o zkušeného brankáře Ovona a flexibilní a silnou obrannou čtveřici, kterou diriguje skvělý Écuelé Manga z Lorientu. V týmu je dostatek mladých hráčů, pro které je šance zaujmout před domácím publikem, dopomoci k dobrému výsledku a prokázat tak svoji cenu pro evropský trh obrovskou motivací; před přílišnou "jankovitostí" by je pak měli chránit zkušení Ovono, Mbabangoyé Zita, Apanga nebo Cousin. Kostra týmu je sice úzká, ale velmi pevná; dravý, nebojácný herní styl by v kombinaci s podporou publika mohl slavit slušný úspěch. Gabon navíc začíná zápasem proti outsiderovi z Nigeru a v případě vítězství tak vyvine velký tlak na severoafrické duo favoritů, z nichž minimálně jeden bude ztrácet už po prvním hracím dni. A pokud bychom se chtěli pustit na poněkud spekulativní led: Panteři hrají proti severoafrickým celkům dlouhodobě velmi dobře, jejich poslední střetnutí s Maročany a Alžířany skončila výhrami a s Tuniskem se tým v modrožlutém rozešel smírně.

Slabiny: Gabon sehrál v době, kdy jiné týmy bojovaly v kvalifikačních bitvách, řadu přátelských zápasů; tím posledním vítězným však byla porážka spolupořadatelů z Rovníkové Guineje loni v říjnu. Od té doby s sebou Panteři táhnou čtyřzápasovou šňůru bez vítězství; prohry s Brazílií a Ghanou (navíc prohry velmi důstojné) samozřejmě nejsou žádnou tragédií, ale poslední dvě utkání, bezbrankové remízy s Burkinou Faso a Súdánem, už leccos naznačují. Gabon má zkrátka akutní problémy s útokem; nejlepší střelec finální nominace, Daniel Cousin, skóroval v národním dresu osmkrát, další potenciální tahouni Mouloungui a Méyé každý šestkrát a Aubameyang pětkrát. V posledních čtyřech zápasech vstřelil Rohrův tým jediný gól - a to je prostě málo, navíc když tahoun Cousin má ve svých čtyřiatřiceti nejlepší léta už za sebou. Pokud se potvrdí mé předpoklady, utvořené na základě přátelských utkání, nastoupí navíc Gabon s extrémně nezkušenou zálohou, ve které se objeví devatenáctiletý Madinda z Celty Vigo a ještě o rok mladší bordeauxská naděje Biyogo Poko. Celkově se zdá, že pořadatelství nepřišlo pro tento sympatický tým v ideální dobu; v předchozím kvalifikačním cyklu (na Pohár národů v Angole a zároveň jihoafrický Mundial) měli Panteři skvělou formu, která od té doby poněkud opadla.

Největší hvězda: Pierre-Emerick Aubameyang (Saint-Étienne)
Pierre-Emerick Aubameyang je jedním z mála afrických útočníků, kteří hrají v klubu lépe než v reprezentaci. Nebylo tomu tak vždy; kariéra mladého útočníka či levého křídelníka byla sice prakticky od jeho dorosteneckých let ověnčena nálepkou velkého talentu, ale k jeho naplnění dochází až poslední rok a půl, kdy vzpurný forvard konečně našel odpovídající zázemí v klubu na řece Rhoně. Aubameyang je momentálně největší útočnou zbraní tohoto aspiranta na pohárové příčky, a pokud chce naplno prorazit mezi fotbalovou smetánku, musí svůj vyleštěný kredit stvrdit dobrým představením na domácím Poháru národů. Daniel Cousin, dlouholetá ikona gabonského fotbalu, už přece jen potřebuje na svém piedestalu pomalu vystřídat.

Pravděpodobná sestava: Didier Ovono - Rodrigue Moundounga, Bruno Écuelé Manga, Moïse Brou Apanga, Charly Moussono - Lloyd Palun, Lévy Madinda, André Biyogo Poko - Éric Mouloungui, Daniel Cousin, Pierre-Emerick Aubameyang

Co očekávat, na co se připravit: Tuhý boj o každý centimetr na hřišti. Pro domácí mužstvo neexistuje možnost zaváhání v otevíracím zápase s outsiderem a zbylé dvě utkání již budou mít příchuť tvrdé bitvy o postupové pozice, proto bude Gabon vycházet především ze zabezpečené obrany (což je činnost, se kterou by neměl mít problémy) a očekávat v jeho pojetí nějakou "fotbalovou sambu" by bylo zbytečné. Reálně nejsou Panteři tak silní jako Maroko ani tak sehraní jako Tunisko, ovšem nezapomínejme na nepsané pravidlo, že pokud nějaký šampionát pořádají dvě země, zpravidla uspěje jedna - jen jedna či alespoň jedna, podle úhlu pohledu. A já myslím, že Gabon kýžený postup nakonec uhraje.


MAROKO (Eric Gerets)

Maročané sice nepřitahují tolik pozornosti jako trio Pobřeží Slonoviny, Ghana, Kamerun, ale pokud bychom k této trojici měli jmenovat čtvrtého kandidáta na celkové vítězství, těžko bychom mohli opomenout právě Lvy z Atlasu. Vyslanci "nejopuštěnější země světa," jak Maroko pojmenoval jeden místní diskutér, který tam nějakou dobu pobýval, mají totiž k dispozici tým, který vyvolává příjemné vzpomínky na rok 1998 - tehdy se borci v červenozelených dresech zapsali díky mistrovství světa do povědomí široké veřejnosti naposledy.

Přednosti: Elementární síla a vyváženost kádru, to je nezpochybnitelné plus Geretsova výběru. Maročané mají k dispozici zkušeného a kvalitního brankáře Lamyaghriho, obranu plnou hráčů dobře známých z evropských lig (pod vedením Mehdiho Benatii z Udinese), našlapanou záložní řadu poskytující řadu možných rozestavení i herních prvků a tři kvalitní útočníky. Kdyby se body určovaly podle míry talentu, jsou Lvi se středopolařskou triádou Boussoufa - Taarabt - Belhanda kandidáty na světové medaile. Nominální síla marocké soupisky je zkrátka mimořádná a je až zarážející, jak se jinak dlouhodobě průměrný tým dokázal během minimálního časového úseku proměnit v jeden z nejtalentovanějších výběrů na planetě (taky vidíte tu nápadnou podobnost s Belgií?). Hlavní devízou mužstva je obrana, která v kvalifikaci inkasovala jediný gól ze hry a loni v přípravném utkání dokonce v Dakaru ztrapnila i útočníky Senegalu; vyzdvihnout je třeba i ideální věkovou a zkušenostní vyváženost napříč celou soupiskou.

Slabiny: Příliš mnoho ega. Zejména v záloze je řada mladých hvězdiček, jejichž "zkrocení" bude prvním předpokladem k výraznému úspěchu; v návaznosti na to lze zmínit problémy s postavením Younese Belhandy, který je z klubu zvyklý na pozici ve středu hřiště, ale v Geretsově týmu se s ním poměrně dost pohybuje (přitom Belhanda hrající na ideální pozici by mohl být vražednou zbraní). Hlavním kamenem úrazu jsou však prostě a jednoduše dosahované výsledky - tým zkrátka ještě není plně zkonsolidovaný a sehraný a často se musí v útočném snažení spoléhat na individuální schopnosti svých hráčů. V kvalifikaci tak Lvi z Atlasu ani jednou neporazili Středoafrickou republiku, a poslední dvě mezinárodní generálky na turnaj, hrané doma v Marrákeši, dopadly katastrofálně: nejprve hrdé fanoušky zmrazila Uganda, načež se alespoň podařilo remizovat s Kamerunem. To má ale k ideálu pochopitelně hodně daleko.

Největší hvězda: Youssouf Hadji (Rennes)
Koho vlastně vybrat jako největší hvězdu Maroka? Zářivého talenta Belhandu, zkušeného kapitána a dirigenta celé záložní řady Kharju, nebo snad rebela Taarabta? Je větší hvězdou Chamakh, který sice v Arsenalu paběrkuje, ale v národním dresu patří dlouhodobě k oporám, nebo jeho útočný kolega Hadji, kterému se podobně "střídavě oblačně" daří v Rennes? Poslední přípravné utkání proti švýcarskému Grasshoppers Curych mi na tuto odpověď dalo otázku - Maročané prohrávali 0:1, ale ve druhé půli se ke slovu dostal právě Hadji a hattrickem strhl vítězství na stranu týmu, pro nějž by případná porážka znamenala už skutečně pěkný průšvih. Hadji není bůhvíjakým míčovým kouzelníkem; je to brejkový útočník a spolehlivý zakončovatel. Ve svých jednatřiceti letech je dostatečně uvážlivý a zkušený, a pokud mají Maročané dojít daleko, můžete se vsadit, že to automaticky znamená jedno: Hadjiho sbírka mezinárodních gólů, která jich momentálně čítá přesně 20, se povážlivě rozroste.

Pravděpodobná sestava: Nadir Lamyaghri - Mickaël Chrétien, Mehdi Benatia, Abdelhamid El Kaoutari, Badr El Kaddouri - Mbark Boussoufa, Adil Hermach, Houssine Kharja, Younes Belhanda - Marouane Chamakh, Youssouf Hadji

Co očekávat, na co se připravit: "Jsme tady, abychom vyhráli," oznámil suše Eric Gerets. Právě postava zkušeného a schopného stratéga dává marockým fanouškům naději, že se konečně ustálí forma, tým plně zužitkuje svůj potenciál a skutečně se začne sápat po příčkách nejvyšších. Je těžké odhadnout, jestli Gerets ví, co dělá, zda se mu podaří načasovat výkonnost na důležité zápasy; to by obnášelo najít optimální rozestavení, vybrat do něho ty správné hráče a neztrácet zbytečně body, a to vypadá jako skutečně dost práce vzhledem k tomu, že mistrovství začíná pozítří. Já nicméně v potenciál atlaských Lvů věřím a tipnu si, že svoji skupinu vyhrají (na celý šampionát je ještě přece jen příliš brzy).


NIGER (Harouna Gadbé)

Chudý vnitrozemský stát ze středozápadní Afriky vysílá na šampionát mužstvo, které má spolu s domácí Rovníkovou Guineou a Botswanou tu čest nasát atmosféru největšího kontinentálního turnaje vůbec poprvé v historii. Nigeřané však, na rozdíl od svých dvou kolegů, nebudí prakticky žádný rozruch: kolem mužstva je téměř absolutní klid, tým na sebe nepoutá pozornost ani přípravnými výsledky, ani přehnanými prohlášeními, a jednu z mála zmínek o Mena (jak se mužstvu přezdívá podle názvu místního druhu antilopy v tamním jazyce Hausa) pronesla ghanská legenda Abedi Pelé, když je spolu s Botswanou označila za vyzyvatele tradičních mocností v čele s Pobřežím Slonoviny, lépe řečeno vyzyvatele schopné v tomto boji uspět.

Přednosti: Ne že by reprezentace Nigeru byla na šampionátu absolutní náhodou, ale Pelého prohlášení je přece jen poněkud přehnané. Největší výhodou celku trenéra Harouny Gadbého zůstává i těsně před úvodními zápasy fakt, že od něj vlastně nikdo nic nečeká a může jedině překvapit. Ve skupině s dvěma severoafrickými mocnostmi a domácím Gabonem je jasným outsiderem a bude se soustředit na plné využití případného podcenění ze strany silnějších týmů. Dobrým signálem je i výsledek posledního přátelského zápasu, který Nigeřané sehráli v úterý s Kamerunem v Douale - a překvapivě vyhráli 3:1. Gadbé sestavil nenápadný, pracovitý tým kolem kanonýra Maazoua, který poslední rok prokazuje, že umí zaskočit i papírově lepší mužstva. Pokud se podíváme na výsledky Mena trochu dále, zjistíme, že prakticky jediné úspěchy zaznamenali v zápasech, ve kterých šlo o hodně - to může být důležitý signál, naznačující mimořádnou schopnost ideálně načasovat formu na klíčové okamžiky.

Slabiny: Poukazovat tady na nízkou kvalitu a šířku kádru může být sice trochu tendenční, ale to nezakryje fakt, že fotbalisté, kteří koncem ledna v Gabonu obléknou oranžové dresy Nigeru, jsou zkrátka slabší než většina ostatních. Žádný z nich kromě Maazoua nehraje nejvyšší evropskou soutěž a předpokládaná základní sestava je kompilací hráčů z různých afrických lig, včetně středního záložníka a kapitána Laoualiho, který nastupuje za domácí armádní celek ASFAN. Nevýhodou Nigeru je i extrémní nezkušenost: jediným třicátníkem v kádru je v Maroku hrající křídelník Issoufou, a vzhledem k minimální mezinárodní ostřílenosti národního týmu tak máme co do činění se souborem hráčů, kteří jsou sice mladí a draví, ale v konfrontaci s vyspělými arabskými celky jim lze jen těžko přikládat nějaké větší šance. Niger navíc prohrál všechny kvalifikační zápasy mimo domácí stadion v Niamey, a s osmi obdrženými góly v šesti zápasech se může "pochlubit" vůbec nejhorší obranou ze všech postupujících.

Největší hvězda: Ouwo Moussa Maazou (Zulte Waregem)
Pravděpodobně žádný hráč na šampionátu nebude mít na svůj tým tak zásadní vliv, jaký má Ouwo Moussa Maazou na Niger. Třiadvacetiletý útočník či křídelník, který se díky angažmá v CSKA Moskva, Monaku, Lokerenu či Bordeaux snadno stal největší fotbalovou hvězdou země, svými schopnostmi spolehlivě převyšuje zbytek týmu a jeho sehranost s Daoudou Kamilouem bude alfou a omegou nigerského úspěchu či propadáku. Zpochybnitelné kvality zadních řad tomuto faktu ještě dodávají na palčivosti.

Pravděpodobná sestava: Kassaly Daouda - Amadou Kader, Chikoto Mohamed, Koffi Dan Kowa, Moussa Djibrilla - Karim Lancina, Idrissa Laouali, Boubacar Talatou - Ouwo Maazou, Daouda Kamilou, Alhassane Issoufou

Co očekávat, na co se připravit: Při odhadování síly Nigeru nesmíme zapomínat na to, že Gadbého squadra v kvalifikaci předběhla Egypt i Jihoafrickou republiku, což jsou, nehledě na špatné načasování formy nebo přílišné spolehání na stárnoucí hvězdy (v případě Egypta), stále velmi kvalitní celky a postup přes ně představuje heroický výkon. Na druhou stranu měli Nigeřané i kopec štěstí, neboť v jejich prospěch mluvila pouze tabulka vzájemných zápasů; ve skutečnosti se stali jediným týmem, který postoupil na šampionát se záporným kvalifikačním skóre, což je naprosto unikátní jev. Nevyzpytatelnost - to je zkrátka to slovo, které Niger nejlépe charakterizuje. Můj tip se nicméně shoduje s papírovými předpoklady.


TUNISKO (Sami Trabelsi)

Sebevědomý tým Tuniska je tradiční africkou fotbalovou mocností. Na mistrovstí světa se Orlové z Kartága dostali čtyřikrát a kontinentální šampionát poctili svojí účastí už ve čtrnácti případech; Gabon a Rovníková Guinea pak bude jejich jubilejním desátým zápisem v řadě. Jednou skončili bronzoví, dvakrát odešli poraženi z finálového duelu a jednou, v roce 2004, dokráčeli až na vrchol - a trenér Sami Trabelsi věří, že se jim tento osm let starý úspěch podaří zopakovat.

Přednosti: Tým, nominovaný na Africký pohár národů 2012, není ničím jiným než začátkem nové éry tuniské reprezentace. Poslední dobou chřadnoucí výběr byl radikálně omlazen a okysličen slibnými hráči z domácí soutěže; ze třiadvaceti fotbalistů si jich pouze deset vydělává na živobytí za severní hranicí Středozemního moře. To je obrovská šance pro mladíky, kteří se mohou ukázat před celým světem: v základní sestavě by neměli chybět dravý bek Ifa, tvůrce hry Msakni či křídelník Dhaouadi. Pokud můžete od Tunisanů něco očekávat, je to entuziasmus a chuť do hry; dříve poněkud unaveně působící reprezentace rozhodně nejede do Gabonu na výlet, což svými energickými a sebevědomými výroky potvrzuje i lodivod Trabelsi. Jako většina týmů sídlících nad úrovní Sahelu mají i Orlové dobrou taktickou průpravu, kterou však doplňuje jeden poněkud neobvyklý aspekt: Tunisko totiž rádo, hodně a dobře útočí. V porovnání s regionální konkurencí je současný výběr z nejsevernější africké výspy tím vůbec nejofenzivnějším, a výjimkou nejsou ani v tomto koutě světa jinak vzácné přestřelky: jen loni mezi květnem a srpnem padlo ve čtyřech tuniských zápasech 20 gólů.

Slabiny: Je sice pravda, že na rozdíl od Libye či Maroka nemají Orlové tak propracovanou obranu, ale to je malicherný problém, vzhledem k tomu, že inkasování šesti gólů v osmi kvalifikačních zápasech není nic hrůzostrašného. Jinak ale kvalifikace samotná až tak hladce neproběhla: nějakou dobu se dokonce zdálo, že na úkor Tunisanů postoupí Malawi. Nakonec se sice podařilo další šokující vypadnutí zažehnat, ale celkově je forma Trabelsiho týmu poměrně kolísavá a notně připomíná Alžírsko let nedávno uplynulých - důkazem budiž dvě prohry s Botswanou nebo remíza s Malawi. Určitá nevypočitatelnost ve výsledcích je zkrátka něčím, s čím se zde musí stále počítat, zvlášť pokud k tomu přičteme prchlivou arabskou povahu, špatné snášení neúspěchů a dramaticky se zhoršující formu mimo domácí prostředí (poslední bod budiž navíc akcentován tím, že tentokrát s národním výběrem jede hodně hráčů tamní soutěže). V neposlední řadě je třeba zmínit nezkušenost, logicky pramenící z generační přestavby, a také (především) absenci klíčového hráče, Issama Jemaa. Ne že by Saber Khelifa nepodával v Évianu dobré výkony, ale do úrovně největší fotbalové osobnosti země mu stále dost schází.

Největší hvězda: Issam Jemaa (AJ Auxerre)
Když se Issam Jemaa těsně před šampionátem zranil a ukázalo se, že pravděpodobně zmešká celou základní skupinu, nezaváhal kouč Trabelsi ani na chvíli a svého elitního střelce v kádru udržel. To nejlépe ilustruje jeho pozici v týmu: bývalý kanonýr Lens, kterému se zatím v novém angažmá v Auxerre příliš nedaří, je zkrátka pro národní mužstvo natolik důležitý, že se vyplatí jej povolat i v případě jeho využití až v hypotetickém čtvrtfinále. Jemaa je v sedmadvacetileti letech ikonou tuniského fotbalu, za národní mužstvo nastoupil v sedmapadesáti utkáních a připsal si úctyhodných šestadvacet gólů, což z něj dělá nejvýkonnějšího střelce národní historie. V kvalifikaci na nadcházející šampionát pak skóroval hned šestkrát a byl v tomto směru nejlepším hráčem kontinentu. Víc není potřeba dodávat.

Pravděpodobná sestava: Aymen Mathlouthi - Bilel Ifa, Karim Haggui, Aymen Abdennour, Ammar El Jemal - Mejdi Traoui, Jamel Saihi - Sami Allagui, Youssef Msakni, Zouheir Dhaouadi - Saber Khelifa

Co očekávat, na co se připravit: Když Orlové z Kartága prohráli generálku na šampionát proti nabitému Pobřeží Slonoviny (0:2), byl trenér Trabelsi hodně rozladěný. "Nehráli jsme podle našich představ," láteřil. Prý je potřeba udělat změny v záloze i útoku, celkově zlepšit herní projev a ukázat na hřišti více odhodlání. Tunisko se zkrátka výzev nebojí a i s poměrně neznámým týmem si klade jen ty nejvyšší cíle. Klasickým rozestavením Trabelsiho týmu je 4-2-3-1, ačkoliv, jak ukazuje právě sestava vyslaná proti Slonům, budou Tunisané proti nejsilnějším celkům dost možná nastupovat v opatrnějším systému 4-3-2-1. Tak jako tak se můžeme těšit na nesmírně zajímavý tým, který má dvě základní možnosti: buď vykročí do nové éry úspěšně, nebo nikoliv. Dělicí čárou bude ta, která po skončení základních skupin oddělí postupující; mým tipem je, že tato reprezentace dostáhne velkého úspěchu až na některém z příštích turnajů. Teď se ještě bude muset sklonit před Maročany a domácími.


Tip na pořadí:

1. Maroko
2. Gabon
3. Tunisko
4. Niger

Musím říct, že jsem celkem zvědavý na výsledky dnešní postupové ankety; trojice Maroko, Gabon, Tunisko se totiž jeví vzácně vyrovnaně a u všech týmů se dá rozumně argumentovat ve prospěch i neprospěch případného sukcesu. Kdo si nakonec vytáhne nejkratší sirku? Svůj tip už jsem nadhodil; je jím Tunisko. Nebo se přes všechny předpoklady vzepře nenápadný Niger a africká "sezóna šoků" bude pokračovat i na šampionátu samotném? Hodně napoví úvodní zápasy: arabské derby bude nesmírně vypjatým utkáním bez jasného favorita, a jednoduchou pozici nemá ani Gabon, jelikož případný neúspěch v zahajovacím střetnutí by se v souboji s nejslabším celkem skupiny odpustit zkrátka nedal...


Autor: Dominik Zezula

Komentáře (107)

Přidat komentář
fantomas

Maroko...spolu s Burkinou Faso muj druhej favorit. Mimo jiné i proto, že sem s jejich dvacítkou na MS uválčil historický čtvrtfinále. :))

Reagovat
domingo

Proc je na ty fotce Alzirsko?

Reagovat
fantomas

Sorry, akorát sem to opravoval. Nevim proč, ale ty tři země na severu bych si furt pletl.

Reagovat
domingo

Hm. A to ma kazda jinou barvu dresu, uplne jinou vlajku a mluvi se tam jinou arabstinou

Reagovat
fantomas

No Maroko s Alžírskem ty barvy uplně jiný nemaj - ty si pletu.

Reagovat
domingo

Tak barvy maji stejny, asi jako CR a Britanie.. ja treba za boha nejsem schopny odlisit vlajky Syrie, Jordanska a Kuvajtu, tohle je v pohode.. a uz to tu nebudem zasirat

Reagovat
domingo

Vlastne Maroko nema bilou. Takze asi jako CR a Indonesie :))

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Děláte si prdel?? Vždyt Maroko a Alžírsko mají uplně jiný a zřetelně odlišný barvy!! Maroko je celý červený s tušim tmavě modrou hvězdou a Alžírsko zeleno-bílý s červeným půlměsícem a myslim hvězdou!! :-O

Reagovat
domingo

No, ta marocka hvezda je zelena :)

Odstiny te cervene i zelene se samozrejme lisi.

Reagovat
fantomas

Jj, už jen škoda, že mně tu nikdy nešlo ani tak o vlajku, jako spíš o barvy národního týmu...ale to je jedno, je to prostě takovej muj soukromej fail, kterých má beztak každej kopy.

Reagovat
fantomas

Ale tahle fotka je aspoň krásná...

Reagovat
cristiano.K.

Niger outsider, na Maroko se chci rozhodně juknout

Reagovat
Godwinson

Maroko pro mě největší favorit. Ohromně nadupaný tým s hvězdami jako je Belhanda nebo El Kaoutari (snad v tom základu opravdu bude), to se projeví :)

Reagovat
domingo

Jsou v podstate dve moznosti, bud to bude tak jak pisu tady, nebo zprava Alioui a na stoperech Chretien s Benatiou..

Reagovat
Godwinson

Velká škoda situace Kantariho. Ta možnost, co máš nahoře by byla ideální, alespoň někde by si zahrál.

Reagovat
stas87

snad pojde z prveho miesta tunisko kedze tam nie je egypt tak aspon tunisku budem fandit,je allagui pre tunisanov dolezity hrac?

Reagovat
domingo

Nemel by chybet v zakladu, vetsinou hrava, at uz z kraje nebo na hrotu, ma i dobrou streleckou bilanci, takze jo..

Reagovat
stas87

diky hral za moj oblubeny klub tak trosicku sledujem jeho karieru,nemecko ho asi trosku srovnalo v repre ma solidnu bilanciu 11z a 5g..kto ma v kadri viac labilnych hracov?maroko ci tunisko?

Reagovat
domingo

No ty Tunisany az tak neznam. Co povazujes za labilniho hrace? Treba takovy El Kaoutari tomu podle me odpovida naprosto presne, kdyby se mluvilo o tymu jako celku, tak jediny vylozene "stabilni" na celem sampionatu je snad Ghana.. ono s tema Arabama to obecne dost hazi, kdyz se jim nedari. Tunisko vypada jako sehrany ofenzivni tym, Maroko spis jako obranari s velkou individualni kvalitou vepredu..

Reagovat
stas87

no dokopy,ktory tim ma v time viac labilnych hracov,treba ak prehravaju 1-0 a potrebuju otocit,to ma celkom mrzi ze tymto javom trpi sever afriky hned by to boli lepsie zapasy,dufam ze tunisko maroko prestriela a pojde dalej,angazovali arabske reprezentacie kvoli labilnosti treba aj psychologa?

Reagovat
domingo

Tak to uz po mne chces moc, staci ze mi do tohohle debilniho zkouskoveho leze sledovani sestrihu a hledani resersi o noname tymech jako EQG a Niger, hledat psychology mi fakt nechybi

Reagovat
stas87

tak mne su z celej afriky sympaticke 3 repre-ghana,tunisko a egypt,mimo futbal len benin...v pohode,mas teraz starosti so skolou,len to bola taka mala uvaha ale stve ma to u arabov,prajem im uspech ale oni maju povahu ako balkanci myslis ze maroko alebo tunisko to moze dotiahnut treba do semifinale?

Reagovat
domingo

Urcite, pokud predpokladame, ze decko vyhraje Ghana, tak druhe bude Mali, Botswana nebo Guinea.. vsichni tihle tri jsou slabsi nez Maroko s Tuniskem..

Reagovat
stas87

len ma stve ze mam ranni/odpoledni a ked budem na odpolednej tak neuvidim nic a kukat zaznamy ma nebavi...pockam si na mali,tam uz to asi ani kanoute sam neutiahne,skoda ze nie je moc moznosti vidiet africku kvalifikaciu,ja len pozrem na vysledkov a nie na hru

Reagovat
Godwinson

Kanouté už tam nějakou dobu ani neni :) Ale od zálohy nahoru mají dobrý tým, na Tunisko by to stačilo.

Reagovat
stas87

aj to mi uniklo s tym kanoutem,zalohu maju podla mien vyborinu ale poskladaju to tak aby si vsetci vyhoveli a hrali timovo a naplnili predpoklady?ak tak pozeram utok tak okrem maigy maju primernych az podpriemernych utocnikov...

Reagovat
domingo

Diabate taky neni zadny nazdarek, spis jim neverim jako tymu, vidim to tak ze zas dojdou do ctvrtfinale a tam se odporouci.. a k rozhodcim - no dockas se :)

Reagovat
Godwinson

To nevim, jejich projev neznám, viděl jsem je naposled asi ještě za Kanoutého :) Ale Diabaté je taky slušnej hráč, i když na africký poměry je ta ofenzíva směšná, no. Osobně si myslim, že pokud půjdou dál, tak skončí na Gabonu, kterýmu dost věřim :)

Reagovat
domingo

Taky jim verim, i kdyz ta pubertalni zaloha vypada fakt zranitelne (ale tak mozna bude hrat Mbabangoye)..

Reagovat
domingo

Kanoute uz tam hlavne neni. A ty mas odpoledni do desiti, jo? zapasy zacinaji v 5 a 8, je to stejny casovy pasmo..

Reagovat
stas87

jj do desiatej a doma som o jedenastej ,vdaka tomuto debilnemu casu mi uteka vela sportov ktorych chcem vidiet treba skoky na lyziach,biatlon,teraz afrika,hadzana....

Reagovat
domingo

Tak stihnes aspon druhy polocas Senegalu se Zambii, ten zapas zacina jako jediny az v 10

Reagovat
stas87

parada takze druhy polcas...no nevadi,tak kuknem nejaky ten zaznam,ocakavas aj tragickych rozhodcov? ja si myslim ze sa niecoho dockame...

Reagovat
Puskas

87 je ročník narození? V tom roce nebylo tolik sportu v televizi, jako jde dnes během dvou dnů, takže nesmíš být tak nenasytný

Reagovat
stas87

jj,ja mam uzky okruh sportov ktorych sa snazim sledovat pravidelne biatlon sledujem dlhe roky,skoky tiez,pamatam este doby ked skakal harada a funaki,hadzana ma berie najviac spolu s florbalom co sa tyka sportov v hale,a v januari jediny pozeratelny futbal okrem BL je prave APN

Reagovat
Puskas

Já to chápu, ale tehdy bylo v TV jen intersportturné, házená jen občas na MS, biatlon jen ve zprávách. Takový luxus, co máme dnes... Vezmi si knížku, to je stejně vždycky lepší.

Reagovat
stas87

do prace? ale snazim sa aj citat,teraz mam rozcitanu knihu o dejinach juhoslovanskych krajin,ma to 720 stran a ja mam zatial 260...pohrdam anglickou ligou,radsej si pustim BL ci Ligue1,a nesledujem az tak vela sportov,neboj,citam rad

Reagovat
Puskas

To je dobře, je nás málo takových

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

K Tunisku sem si vypracoval odpor na MS 02 a drží se mě dodnes. Sem zvědavej, jestli po tomhle APN opadne..

Reagovat
domingo

No je to mozny, ja cekam, ze budou hrat hezky fotbal

Reagovat
fantomas

Nj, a maj nákýho druhýho Trabelsiho?

Reagovat
smazaný uživatel

Měli Hatema, kterej byl dlouhý léta v Ajaxu, pak odešel do Manchesteru City a najednou zmizel...ani nevím, jestli skončil nebo se zranil, ale nikde jinde už potom nehrál. Man. City tehdy zkurvili i Daría Silvu a Émila Mpenzu...btw, chybí mi na soupisce TJ

Reagovat
fantomas

Píšu "druhýho", na kterýho jinýho než Hatema si myslíš, že sem narážel jako na "prvního"...?

Reagovat
smazaný uživatel

Paradni clanky.... ... aspon tady se o APN neco dozvim.... nechapu proc zejtra bude sport magazin s Holikem kdyz mohli predstavit afriku.....

Reagovat
smazaný uživatel

s Holikem samozrejme ....

Reagovat
Puskas

Sören Lerby?

Reagovat
cubinho

Maroko (za Západní Saharu).

Gabon

Reagovat
Godwinson

Jinak Msakni je hodně zajímavý hráč, už nějakou dobu si řikám, kdy už se přesune do L1 a ... pořád nic :) Tunisko má ten tým celkově zajímavý, ve formě hrající Khelifa, v životní formě hrající Saihi.

Reagovat
domingo

Vsichni tihle tri maji pritom celkem ohrozenou pozici, na DM/CM je tam jeste Korbi, na AM Darragi a Khelifa bude hrat jenom diky zraneni Issama. Vznika tam fakt zajimavy tym :)

Reagovat
Godwinson

Hm, tak doufám, že hrát budou. O Korbim vím kulový, ale Saihi hraje tu svojí roli v Montpellieru bezvadně. Navíc kvůli výše zmíněným jsem se na ně chtěl dokonce i podívat :))

Reagovat
Puskas

Jsem ani nevěděl, že Gerets trénuje v Africe, výborný obránce , jeden z nejlepší pravých, co jsem viděl, jednou tu chcu o něm napsat.

Reagovat
smazaný uživatel

Maroko má šanci , nesmí se podcenovat

Reagovat
smazaný uživatel

Na Maroko som zvedavý.

Reagovat
Wat

Cousin! O němi už jsem dlouho nečetl.

Reagovat
REPLIKATOR

1. Tunisko 2. Gabon 3. Maroko 4. Niger

Reagovat
smazaný uživatel

Maroko

Reagovat
smazaný uživatel

Nemáte někdo prosím link na záznam toho včerejšího zápasu realu s barcelonou?

Reagovat
smazaný uživatel

1. Maroko, 2. Tunisko, 3.Gabon, 4. Niger

Reagovat
smazaný uživatel

Týjo ! Maroko !!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Vidím hvězdu a půlměsíc a hned je mi do blití

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Tak bez blit nekam, kde to nekoho zajima.

Reagovat
domingo

A radsi to zduraznim hned na zacatku:

Bezte s temahle xenofobnima kecama do bozi prdele. Tyhle clanky mi davaji dost zabrat, spolyka to hodne casu, hledat informace neni prdel, stejne tak davat dohromady sestavy, delam to po nocich, jeden ten clanek je priblizne tretina rozsahu bakalarske prace a ja mam na jeho napsani jeden den, mrdam se s tim abyste vy, ctenari Eurofotbalu, byli v obraze, jestli si myslite, ze za ten clanek dostanu dva litry nebo neco podobnyho, tak nedostanu, je to primarne pro vas a delam to, protoze me to bavi. A fakt posledni, na co su zvedavej, jsou idioti, kteri maji potrebu vylivat si svoje bily srdicko, blit na hvezdu a pulmesic, spamovat srackama (cau Filipe) a jinak provokovat. Budto se bavte o fotbale, nebo tahnete na Novinky, tam za tyhle hemzy dostanete 150 plusovych bodu a budete se citit mnohem lip. Dekuju.

Reagovat
Puskas

Reagovat
Wat

Reagovat
smazaný uživatel

Hatem Trabelsí, je to ten Hatem Trabelsí, co kdysi sjížděl lajnu v Ajaxu Amsterodam? Svýho času to byl jeden z nejznámějších hráčů a to nejenom z Afriky.

Reagovat
domingo

Jsi si jisty, ze to patrilo sem?

Jj, je to on.

Reagovat
smazaný uživatel

pravda, může to být určitý dvojsmysl, to sem si posléze taky uvědomil Vůbec ani nevím, že už dělá trenéra. Ale tak starej nemůže bejt, ne? Dyť za Tunisko ještě hrál na MS 2006 a donedávna hrál i základ Ajaxu

Reagovat
domingo

Ale Hatem Trabelsi a Sami Trabelsi jsou odlisne osoby :))

Reagovat
smazaný uživatel

no a tady vidíš, že ta Afrika fakt není můj šálek kávy

Reagovat
Mada

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

to čau Filipe

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Liquid

Reagovat
uff

Nenechaj sa znechutit jednym idiotom co ani nevie co pise a o com pise.

Reagovat
usarny

Mas naprostou pravdu. Navrhoval bych registraci na skutecne jmeno a mozna i vek autora za jeho jmenem. Nebo bych jim alespon za podobne projevy banoval ucty. Protoze se dostavame do situace, kdy tito rádoby "extremisté" a xenofobní nuly šíří názory o kterych nemaji ani paru. Navic porusil pravidlo 3 pro zadavani komentaru, rovnou bych mu dal ban...

Jestli na zaklade jeho projevu ale skoncis s psanim clanku, tak me nastves protoze se to fakt velmi dobre cte a na to ze je ti 22 si se uz celkem vypsal...

Reagovat
smazaný uživatel

ty voe tobe je 22??ja vystudoval cj cosik o slohu vim mas talent to je nesporne!ctes se skvele mohl bych te tady dlouho chvalit takze jen- jen tak dal a jen houst jen houst a vetsi kapky:-)

Reagovat
smazaný uživatel

cau domingo ty jo musim te podporit ses normalni frajer fakt kloboucek dolu co tady publikujes jedu ve fotbale od roku 85 ted uz mam samozr mene casu ale tady tyhle analyzy (samozrejme ne jen tvoje) jsou naprosto skvele fakt diky diky myslim ze tenhle server je ten nejlepsi o svet.fotbale...jako sazkar tady casto chodim sbirat info.a pokud jde o nektere ko.koty ty najdes vsude vzdy jde o zakomplexovane nic neumici jedince neudelas nic!tak jeste raz dik uz ted se tesim na apn i na nadchazejici kvaldu o ms 14:-)

Reagovat
smazaný uživatel

Môžem dotaz na autora, či by mi vysvetlil, ako hralo Maroko na MS 1998 ? Výsledky poznám, ale herný prejav nie...ďakujem

Reagovat
domingo

To ti autor nepovi, protoze v ty dobe fotbal jeste nesledoval :)

Ale prakticky kazdy, kdo to mistrovstvi videl, je hrozne chvalil, navic byli v tom desati v zebricku FIFA, coz je jejich rekord..

Reagovat
smazaný uživatel

ďakujem a pocta z mojej strany za článok

Reagovat
cristiano.K.

pískle

Reagovat
domingo

Tak v dobe konani toho sampionatu mi bylo 9, akorat jsem mel proste jiny zajmy, no..

Reagovat
smazaný uživatel

hrali velmi zivelne nahoru dolu dobre se na ne koukalo hlavne gol m.hadjiho solicko jak cyp ten obletel svet bohuzel se nedostali ze skupiny kdo vi totiz jak to bylo s posl.zapasem ve skupine braz-norsko...ja si na ne pamatuju jeste v roce 86 jako prvni africane na ms vyhrali zapas a postoupili ze skupiny kde jim dal gol matthaus v 88.min z 35 po obr.chybe golmana...

Reagovat
smazaný uživatel

ja si pamätám akurát tak mustaphu hadjiho a jeho copík

Reagovat
smazaný uživatel

Hráli jako taková africká Brazílie. V prvním zápase proti Norsku měli velkou smůlu a potopil je golman, jinak si s Nory dělali co chtěli. Jenom připomínám, že v té době patřilo Norsko mezi širší evropskou špičku. Proti Brazílii si, pravda, neškrtli, ale Skotsko rozstříleli ve velkém stylu. Bohužel Norům v souběžně hraném zápase s Brazílií pomohl rozhodčí, když jim několik minut před koncem daroval penaltu. Každopádně na celém MS patřili mezi nejzajímavější týmy, spolu s Dánskem a Chorvatskem.

Reagovat
smazaný uživatel

já teda přál Jamajce, to byli pro mě exoti Ale jinak sem fandil Holandsku. A aspoň pro mě to bylo nejlepší MS, který sem kdy viděl a pamatuji (z MS 98, 02, 06, 10)...

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem fandil Norsku,takže to žádné bohužel nebylo

Reagovat
Liquid

Reagovat
Liquid

Přesně jak říká Aranea, tehdy je trénoval Henri Michel, pro kterého to bylo "domácí" mistrovství, ten kouč je odborník na africký fotbal, trénuje tam nároďáky až doteď, tadyc jinak highlighty ze zápasu se Skotskem, kteří tehdy měli o dost lepší jméno než mají teď. http://www.youtube.com/watch?v=dPpJ_sO0jv4&feature=related a máš tam vedle i sestřih s Norama. Tehdy je táhl Youssuf Hadji, jeho bratr je v kádru prozměnu dnes. Maroku, Nigérii, Chorvatsku a Paraguayi jsem tehdy hodně fandil. Nejlepší MS co pamatuju.

Reagovat
smazaný uživatel

Tunisko+Maroko

Reagovat
smazaný uživatel

Anketa vyzniva pomerne drtive jasne...priznam se ze me jako laika taky okamzite napadla tahle moznost.

Reagovat
Liquid

věřím v postup Gabonu, už na posledním šampionátu se mi líbili a jejich gólman byl na africký poměry výbornej

Reagovat
domingo

Ovono je dobry

Reagovat
fantomas

Už sem se bál, že to dneska nedodáš.

Reagovat
smazaný uživatel

Maroko pokud přejde přes tuto skupinu dál, tak by to mohlo dotáhnout daleko.. jsem zvědav jak unesou "tíhu" domácího prostředí "Černí panteři"..

Reagovat
smazaný uživatel

MAROKO 1998.. skvělej fotbal s famozním Hadjim.. pak ale doplatili na "komplot" Norů s Kanárky, kteří už před zápasem měli zajištěno vítězství ve skupině (Arabové v historii MS nai tyhle "domluvy" doplatili vícekrát ) ..

Reagovat
Free_player

Maroko Hadji

Reagovat
smazaný uživatel

Postoupí oba subsaharský týmy (Tunisko,Maroko) ale ve čtvrfinále vypadnou

Reagovat
smazaný uživatel

muj skromny tip-maroko a tunis. gabun to doma nezvladne hrali vyborne jeste nedavno tusim pod giressem ale ted mi prijdou nic moc...

Reagovat
smazaný uživatel

mimochodem pokud bych chtel prispet nejakym clankem muze mi nekdo poradit jak na to?rad bych se podelil o nektera temata...:-)

Reagovat
smazaný uživatel

Domingo:podle čeho děláš pravděpodobný sestavy

Reagovat
smazaný uživatel

asi podle sestav v kvalifikaci nebo posledních přátelákách

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele