Letem světem do Afriky: Gabon

16.01.2012, 07:40
Profily, historie
Zaujalo nás
Na rozjezdu našeho zpravodajství z Afrického poháru národů samozřejmě při nefotbalovém představování nezůstane na ocet ani větší a z hlediska kopané významnější hostitelská země. Gabon na tento turnaj vysílá své zástupce již popáté, jinak se ale od svého souseda příliš neliší.

Na rozdíl od spolupořadatele, jehož jméno proto může trochu mást, leží Gabon přímo na rovníku, ne jen v jeho blízkosti. Obecně však příliš rozdílů obě země nevykazují: také zde, trochu jižněji, vyvěrá ze země ropa a také Gabon na ní ekonomicky staví (přestože se prý snaží o to, aby tomu tak nebylo); také zde vládne pevnou rukou jedna rodina (po zesnulém, svého času nejdéle sloužícím prezidentovi převzal významný post jeho synátor), a jakkoliv se snaží tvářit mírumilovně a strašně prodemokraticky, vůbec tomu tak není; také tady zanechali kolonizátoři silné stopy; rovněž zde se stěží prosazuje politická konkurence, v chudobě nežije jen smetánka a tak dále a tak dále. Mnohem více se toho dozvíte na následujících řádcích, kde se nesrovnává, nýbrž prostě informuje...

Věděli jste, že...

...se hlavní město Libreville jmenuje podle představ otroků, kteří sem připluli jakožto osvobozenci francouzských jednotek a vysnili si, že právě tohle bude jejich "free town" (svobodné město - ve francouzštině Libreville)?

...naopak název státu je dílem portugalských obchodníků, kteří tuto oblast pojmenovali po vlastním slově "gabao", které v překladu označuje kabát s kapucí a dlouhými rukávy - právě jeho vzezření má připomínat ústí významné gabonské řeky Komo, která se stará o téměř kompletní dodávku elektřiny do hlavního města?

...tamější deštné pralesy, pokrývající dokonce 85% celé země, patří mezi přírodní skvosty afrického kontinentu? Z 30-40% jsou panenské, nezasažené člověkem, což je v celosvětovém kontextu kácení (které i v Gabonu nabývá na intenzitě, samozřejmě) docela úspěch; díky slušným zásobám ropy je nyní lesnictví mimořádně financované (což ale samotné životnosti pralesů pochopitelně jenom ubližuje), přičemž dle Wilskových údajů z roku 1990 se už na území Gabonu povedlo vymýtit 52 druhů stromů z celkových 65, které mají nějakou vývozní hodnotu. Dodnes mimochodem platí, že strom okoumé tvoří až 70% gabonského dřevařského exportu a využívá se zejména k tvoření překližek; celkově ale má být diverzita deštných pralesů v Gabonu vůbec největší, co se pozice mezi konkurenty z afrického západu týče.

...jednou ze záslužných činností donedávna nejdéle vládnoucího prezidenta na černém kontinentu Omara Bonga měla být právě transformace celých 11% Gabonu do podoby chráněných krajinných oblastí? Tady vyčnívá zřízení Národního parku Ivindo, zvláště za účelem ochrany překrásné scenérie Kangouských vodopádů - podle mnohých odborníků klíčové přírodní dominanty středu Afriky. Bohužel prezident svému slovu o protekci deštných pralesů úplně nedostál, když později podpořil čínský těžařský projekt zahrnující i stavbu mohutné přehrady na řece Ivindo.

...se právě proti tomu ostře ohradil Ona Essangui, aktivista, jenž roku 2009 dostal něco jako environmentální obdobu Nobelovy ceny míru: získal kopii obchodní smlouvy, odhalil pouze 10procentní profit Gabonu z této spolupráce či 25 let daňových úlev pro Číňany a vydal se na dlouhou cestu odboje. Zatím má za sebou dílčí úspěchy (odklonění cesty vedoucí přímo k vodopádům skrz méně výjimečné oblasti nebo výhodnější podmínky smlouvy pro vlastní stát), ale taky nějakou dobu ve vězení, tři zákazy vycestovat a rodinu ve vyhnanství...

...gabonské dítě, které vzejde z lásky manželského svazku, oficiálně náleží otci; od matek se proto očekává, že budou potomky plodit ještě za svobodna, aby po odchodu/skonu manžela měly dál v někom oporu, chcete-li rovnou ochranu?

...je Omar Bongo autorem citátu: "Nemluvte mi o korupci! To není africké slovo..."? Přitom jeho angažmá v korupčnických sítích bylo až legendární. Projevilo se to i během monstrózních skandálů Lockheed (letadlová společnost) nebo Elf (francouzská banka), kdy bylo jeho jméno hojně skloňováno.

...gabonské děti často začínají chodit do školy už ve věku pěti let, přičemž maturitu skládají stejně jako my zhruba v 19 letech? Na základku ovšem chodí šest let, aby pak na "střední škole" strávili roků sedm.

...teprve v roce 1990 Omar Bongo vyhlásil multistranické prezidentské volby a hned si řádně zavařil? Při první příležitosti, po dvou letech, čelil 13 konkurentům a jen díky nesjednocenosti volební obce žádnému z nich nepodlehl. Inkasoval však pouhých 51,18% hlasů, a to se ještě okamžitě spekulovalo o podvodech (dokonce byla ustavena paralelní vláda - pod tímto nátlakem vzal Bongo šest lídrů opozičních stran pod svá vládní křídla). Roku 1998 už se zase vše vrátilo do normálu, Bongo oslavil masivní vítězství a Gabonu vládl prakticky nerušeně až do své smrti v létě 2009.

...se životní úroveň v gabonských rodinách neoficiálně posuzuje dle hojnosti chovaných kuřat a koz, množství hrnců v kuchyni a počtu variant jak se obléknout?

...Omar Bongo v roce 1973 konvertoval k Islámu a změnil si jméno? Ačkoliv tehdy muslimové v Gabonu tvořili absolutně nevýznamnou menšinu (a je tomu tak v trochu větší míře dodnes)...

...hlavní město Libreville ještě v 90. letech spolykalo až 40% celkové populace Gabonu? Teď už je ten poměr o něco přijatelnější, respektive "normálnější"...

...Bongo zdůrazňoval, že 11. září bude mít dopad i na Afriku, a proto se také velmi angažoval v boji proti terorismu? Ačkoliv si tedy s USA Gabon nikdy moc nepadl do oka (na rozdíl od Rovníkové Guineje), obě země spolu v této oblasti sdílely semináře, tréninkové programy a jiná cvičení - sám Bongo potom začal být ostražitější, co se volného přístupu z Guinejského zálivu týče. Zpevnil tedy bezpečnostní opatření hned ve třech přístavech (Owendo, Port Mole, Port Gentil) a dost možná se o něco podobného pokoušel i s letišti.

...Gabon získal na Francii nezávislost v roce 1960, ale okamžitě signoval 15 bodů o vzájemné spolupráci, která je dodnes udržována na velmi těsné bázi. Omar Bongo byl koneckonců roku 1967 (po zesnulém Léonu Mbaovi) dosazen do čela země De Gaulleovou kanceláří, aby se kolem něj vytvořila výhradně ve Francii vzdělaná elita. Časem se ale vztahy obou zemí dostaly nepěkně blízko bodu mrazu: například chvíli před Bongovou smrtí, kdy byl despota už vážně nemocný, devět francouzských bank nekompromisně zmrazilo jeho účty.

...Omar Bongo byl spolu s Obiangem Nguemou a Denisem Sassou-Nguessem z Republiky Kongo jako jediný africký vůdce oficiálně vyšetřován soudem pro podezření ze zpronevěry? V jeho případě šlo o francouzský soud, kterému přišel podezřelý jeho obchod s nemovitostmi na území spřáteleného státu.

Náboženství v Gabonu: kříže, drogy, půlměsíce

Stručný pohled na náboženskou situaci v hostitelských zemích šampionátu otevřeme okénkem do Rovníkové Guineje. Ta je, na rozdíl od gabonských sousedů, převážně jednotná ve své víře, alespoň podle oficiálních čísel: 93% občanů země jsou křesťané, přičemž římští katolíci tvoří celých 87%. Oproti většině zemí regionu nemají Guinejci prakticky žádnou muslimskou menšinu, a co se původních (přírodních) náboženství týče, čísla ukazují jen něco k pěti procentům. Španělský koloniální vliv se tu zkrátka nezapře.

To vedle v Gabonu je situace o poznání barevnější. Početně i zde mají nadvládu křesťané: k některé z oficiálních církevních denominací se hlásí něco přes polovinu obyvatel; zhruba další čtvrtina potom praktikuje některé z křesťanských zvyků a rituálů v duchu řady lokálních synkretismů (náboženský synkretismus nastává v okamžiku, kdy je cizí náboženství, většinou šířené misiemi, rozpuštěno v tradičních kulturních zvycích a vytváří tak jakýsi hybrid dvou nebo více odlišných směrů; klasickým příkladem je třeba buddhismus s prvky šintó v Japonsku). Gabon má mnohem výraznější muslimskou menšinu (islám praktikuje cca desetina obyvatel, většinou přistěhovalců, a muslimem byl dokonce i bývalý prezident Omar Bongo) a také vyšší podíl ateistů, který podle statistik z roku 2007 dosáhl pěti procent. Zbývajících zhruba deset procent Gaboňanů se hlásí k tradičním věroukám, bez křesťanských nebo jiných příměsí.

A právě o této desetině, respektive o jejím náboženství, pojednává tento krátký článek. Tradiční vírou lidí Babongo a Mitsogo, obývajících deštné pralesy gabonského vnitrozemí, je Bwiti, prastarý systém animistických ritů, který byl dominantní věroukou země před příchodem kolonizátorů a misionářů a který nadále přežívá v synkretických formách přibližně u třetiny populace země; zatímco "čistá forma" Bwiti přežívá u domorodců obou pralesních kmenů, moderní, pokřesťanštěnou formu vyznává řada příslušníků dominantního etnika Fang. Není asi třeba dodávat, že původní Bwiti je momentálně na ústupu, zatímco jeho pohodlnější, přizpůsobená podoba se naopak těší vzrůstající oblibě.

Původní Bwiti najdeme zejména u kmene Mitsogo a jde o klasické africké animistické náboženství, které postrádá rozvinutou teologii a stojí tak v sociálním slova smyslu na pomezí klasických náboženských systémů a magie, jakou nalezneme u řady domorodých kmenů po celém světě (zejména pak u sibiřských šamanů). Základním prvkem Bwiti je, jak je u podobných systémů obvyklé, velmi silně zakořeněné uctívání předků, zemřelých a jejich duchů; rituální podobu potom obstarávají iniciační i komunitní rituály, při nichž se používá silná halucinogenní droga iboga.

Tradiční Bwiti je silně patriarchální a iniciací zde procházejí pouze muži. Dochází k ní většinou mezi osmým a třináctým rokem života a člověk, který projde celým procesem, získává ve společenství status plnohodnotného muže. Droga, která je mimo iniciační rituál používána jako léčebný prostředek i jako podpůrná látka pro lepší soustředěnost, zde slouží jako zprostředkovatel "znovuzrození", kterým má mladý Gaboňan projít, aby se plně začlenil do skupiny.

Rituál trvá tři dny a jedná se o velmi silný emocionální a spirituální zážitek, vyvolaný silou podaného halucinogenu. Cílem je oprostit čekatele od jeho vlastních psychických traumat, přičemž iboga mu pomáhá vyvolat v paměti všechny utlačované vzpomínky. Čekatel se v této fázi nachází v "živém snu" a jeho spirituální cesta následně pokračuje skrz počátky vlastního života až k životům svých předků a duchovnímu "připojení" k minulým kmenovým společenstvím; pokud vše proběhne úspěšně, je takto znovuzrozený člověk uznán platným členem společnosti a de facto dospělým.

Pro všemožné rituální účely mají vyznavači Bwiti zbudované komplexní chrámy s prostory pro duchovní (kterým se podle úlohy říká "nganga", "yembe" nebo "kambo"), oddělenými prostorami pro muže a ženy s dětmi (v hlavní chrámové místnosti sedí muži a ženy naproti sobě na velkých lavicích) a dokonce i s obchody, ve kterých se dá obstarat iboga. To je ovšem spíše záležitostí synkretických forem kultu.

Toto exotické a provokativní primitivní náboženství láká rovněž západní dobrodruhy, kteří se chtějí podívat do "afrického Tibetu" (jak Gabon pojmenoval spisovatel René Bureau, když označil obě území za spirituální centra religiózních iniciací na jednotlivých kontinentech) a podstoupit tutéž duchovní zkušenost jako místní domorodci. Nick Sandberg, experimentátor s halucinogenními drogami, však případné zájemce před podobným nápadem odrazuje. "Jediné skupinky, které by byly ochotné iniciovat bílého cizince, budou s největší pravděpodobností ty nejméně důvěryhodné," říká. "Pokud to udělají, tak pro peníze." Součástí rituálu je totiž i propojení s předky celé oblasti a komunity, což je něco, co člověk ze Západu zkrátka nemůže zažít. Sandberg ke všemu dodává: "Navíc nezapomínejme, že každý rok pravděpodobně na následky iniciace umírá několik lidí. Čekatel je vystaven silné dehydrataci, což se mu může stát osudným."

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Komentáře (186)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Hezký článek. Gabon jsem nikdy moc neznal.

Reagovat
fantomas

Tipuju, že nebudeš sám.

Reagovat
smazaný uživatel

To určitě, přece jen to neni perspektivní země. Ale rád poznam něco více

Reagovat
smazaný uživatel

já už teď vím víc o Gabonu než o ČR, děkuji autorovi

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně, skvělá misionářská práce Kámoška tam nedávno byla a prej líbilo

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

kdo by si dal Bongo thumbs up

Reagovat
xfox88

Reagovat
Mada

Díky za zajímavý článek

Reagovat
cubinho

Opět zajímavý článek

Ještě pár zajímavostí k Bongovi - je považovaný za jednu z nejbohatších hlav státu na světě (ropa, zpronevěry atd.), oženil se (čistě pragmatické zájmy) s dcerou bývalého prezidenta sousedního Konga (Sassou-Nguesso) a dopustil se několika mezinárodních skandálů - nejvíce se proslavil aférkou s Miss Peru.

Reagovat
fantomas

Já už sem se tě možná ptal, protože vim, že tě Afrika taky zajímá, ale ty nestuduješ něco jako afrikanistiku?

Reagovat
cubinho

Myslím, že ses mě neptal. Afrikanistiku nestuduju, ale studuju Mezinárodní rozvojová studia, které se, jak už z názvu vyplývá, zabývají problematikou rozvojových zemí... Takže Afriky jsem si za ty roky užil až až

Reagovat
fantomas

Pěkný. Kde, jestli se můžu zeptat?

Reagovat
cubinho

Olomouc - Univerzita Palackého. A jelikož jsem v páťáku, tak je přede mnou poslední půlrok studentského života

Reagovat
fantomas

Jejej...

Reagovat
cubinho

Reagovat
smazaný uživatel

a pak hura na urada prace?

Reagovat
fantomas

Proč by jo...kolega má očividně přehled i entuziasmus a dneska už existuje tolik humanitárních/mezinárodních organizací, že..

Reagovat
cubinho

I to je samozřejmě možné.

Těch organizací, jak píše fantomas, které v mém oboru působí, je u nás strašně moc (třeba spolužák momentálně jednu zakládá - mikropůjčky v Tanzanii). Jestli budu jednou v takové dělat? Rád bych, ale nemám vytyčené žádné priority. Přinejhorším půjdu učit

Reagovat
j_mrazik

Poslední věta.

Reagovat
cubinho

Jsi učitel nebo máš podobné cíle?

Reagovat
fantomas

No jen aby nepalcoval to "přinejhoršim".

Reagovat
cubinho

Jo, já to tak beru, že palcuje to přinejhorším

Jen aby to nevyznělo jako znevažování práce učitelů (trocha nadsázky tam sice je ale...) - dělám si učitelské minimum, takže proto

Reagovat
smazaný uživatel

Učitelské minimum je co? Jám třeba státnice z pedagogiky, ale že by mě to táhlo učit...to se říct nedá.

Reagovat
cubinho

Jak bych to řekl...dodělávání si pedagogické způsobilosti? Asi takto

Můj obor není učitelský, ale jelikož je hodně geograficky zaměřený, tak máme možnost si toto pedagogické minimum (v mém případě zeměpisu) dodělat, abychom mohli učit. Takže budu mít navíc i státnice z pedagogiky (asi jako ty). Ale to dodělávání si ped. minima je celkem běžná věc i na jiných fakultách - když studuješ neučitelské obory (látka se probírá samozřejmě o dost podrobněji než v učitelském zaměření) jako např. českou filologii, historii apod. - uplatnění na trhu práce není samozřejmě největší - takže si většina studentů po studiu či během studia to ped. minimum dodělává.

Reagovat
smazaný uživatel

Takže ty státnice ti stačí, abys mohl učit třeba na střední škole? Heh, tak to by byl dobrej fór z mé strany .

Reagovat
cubinho

Nene, to jsem asi špatně napsal. Průběžně se svým oborem zároveň studuješ nějakých 5-7 pedagogických předmětů, kde je třeba zahrnuta i praxe na střední škole (ta mě za cca 2 týdny čeká).

Reagovat
smazaný uživatel

bojis se toho? nevadej ti decka?

Reagovat
cubinho

Jo, mám z toho celkem respekt - ne kvůli toho, že by mi vadila práce s děckama - na tu jsem zvyklý a práci s děckama mám víceméně rád. Jde spíš o to, že člověk na sebe bere celkem velkou zodpovědnost (stylem učení, prezentováním vlastního názoru atd.). A věc druhá - jelikož jsem dost emotivní a celkem i roztržitý člověk, mám strach z chyb, které z těchto vlastností plynou...

Reagovat
j_mrazik

Navíc děti jsou krutý.

Reagovat
didosh

velmi,velmi zajímavá diskuze,rád jsem si to přečetl,já jsem takové štěstí neměl abych měl rozum na to se učit,dnes už je vše jinak.... Dá se studovat čistě jen Zeměpis?

Reagovat
Cipinho

dá se studovat regionální geografie, nebo pak učitelstí zeměpis + něco k tomu

Reagovat
didosh

mě by strašně bavilo studovat zeměpis,možná i jazyky....

Reagovat
Rssa

Regionální geografie...jak to nazvat...tam jsou odpadlíci od učitelských dvojoborů geografie plus něco a od MRZáků. To bych nedoporučoval. Máš v podstatě na výběr 2 směry - pokud tě zajímá příroda jako taková - tak geografie plus biologie nebo ochrana přírody...pokud spíš ten sociální svět a nechce se ti studovat politologie a další, tak geografie plus historie. Ale každopádně počítej s tím, že pak sehnat místo je obrovsky složitá věc, protože důchodce ze škol nevyženeš a ředitelům se vyplatí. To ti pak nezbývá nic jiného než čekat na jejich smrt (zní to hnusně, ale co naděláš...)

Reagovat
smazaný uživatel

Tsssssssssssss.....já ti dám odpadlíky!

Reagovat
Rssa

Ruku na srdce, není to tak?

Reagovat
smazaný uživatel

No já tam jsem proto, že mě hrozně baví zeměpis, ani za nic nechci být učitel a když mi vyšly oboje přijímačky, tak jsem dal regionálce přednost před geoinformatikou. Já vím, je to krátkozraké rozhodnutí, s uplatněním to bude bída atd, ale já chtěl prostě studovat to, co mě nejvíc baví.

Reagovat
Rssa

Geoinformatika má teda tak bambilionkrát větší uplatnění poté, naučíš se s programy na profesionální úrovni...ale chce to mít technický mozek.

Reagovat
smazaný uživatel

To já vím. A když jsem skončil na přijímačkách na 2. místě, tak jsem si říkal, že bych to možná měl zkusit, ale já si prostě s počítačema moc nerozumím, navíc by mě to tolik nebavilo, tak holt vyhrála regionálka, kterou aspoň zabiju 5 let života. O mém antitalentu na počítače svědčí mé obrovské problémy, abych vůbec dostal zápočet z GISu.

Reagovat
smazaný uživatel

odpadlík z pajďáku?

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli je to na mě, tak ne. Já jsem zcela dobrovolný mladý regionální geograf, kterého ten obor opravdu zajímá a je to jeho první a snad i poslední vysoká.

Reagovat
smazaný uživatel

neni to na tebe, já se spíš divím Rssa, protože o pajďákách a filozofické fakultě v Plzni se tak nějak mluví o školách, kam jdou většinou ti, co nemaj kam jinam jít (hlavně ta filozofická) ... (a co jsem slyšel, tak ústí taky)

...já jsem si vzal příliš velké sousto a šel jsem na geomatiku a je to akorát zbytečně ztracený rok

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ona je ta regionálka docela opovrhovanej a zesměšňovanej obor na přírodě, takže holt lidi říkaj i takový věci o odpadlících z pajdáku. Je fakt, že vzhledem k tomu počtu lidí, co tam jsou a nikterak závratné obtížnosti je to asi trochu zasloužený. Ale úplná prdel to taky není. Jestli takovou kartografii dalo v prváku 15 lidí z 80, tak to je moc. I já letos budu opakovat.

Reagovat
smazaný uživatel

a o jakou školu přesně jde? (stačí město)

Reagovat
smazaný uživatel

Olomouc, UPčko.

Reagovat
REPLIKATOR

Kdo učí tu úžasnou kartografii?

Reagovat
Rssa

prof. Voženílek, kapacita

Reagovat
smazaný uživatel

o něm se básní i v Praze na kartografii...

Reagovat
REPLIKATOR

S tím jsem naštěstí neměl tu čest. Ale Kaňok byl taky velká kapacita

Reagovat
cubinho

Reagovat
Cipinho

Kaňok byl na ranu

Reagovat
Rssa

Já měl Vóžu, písemná zkouška byla těžší, ale ústní pak celkem ušla. Ale je to postrach,no. Na něm končí většina ze všech oborů spojených s geografií.

Reagovat
smazaný uživatel

My jsme na regionálce měli Kaňoka a ta zkouška byla prakticky neprůchodná. Ale letos už je v důchodu, Voženílkovi se nás prej učit nechce, takže to snad letos půjde.

Reagovat
Rssa

Pajdák? Odpadlík? Plzeň? Nevím, co mě víc uráží

Reagovat
smazaný uživatel

?

Reagovat
Rssa

Jdi na Hejčín, to je gympl, děcka jsou chytrá a docela slušná, dobré vybavení...Já si to pochvaloval.

Reagovat
cubinho

Už to mám domluvené jinde

Reagovat
Rssa

A kde?

Reagovat
cubinho

No, nechtěl jsem to říkat (třeba to někdo z těch děcek bude číst, ale co už ) - Krnov.

Reagovat
Rssa

Stejně jsi neřekl kde přesně, tak je to v klidu

Reagovat
smazaný uživatel

na gymplu

Reagovat
j_mrazik

Reagovat
Rssa

Vole

Reagovat
Rssa

A jéje, MRSák Když to v roce 2004 (? semizdá) otevřeli jako obor, tak jsem se taky hlásil, přijali mě, ale rozhodl jsem se pro jiný obor. Ale se spoustou z nich jsem měl společné předměty. Takže tebe učí lidé typu Fňukal, Nováček, Stojanov...?

Reagovat
Cipinho

Jj, studuju tam taky, Fňukal i Nováček tam učí, a Nováček je dokonce vedoucí katedry a pořád zaneprázdněnej, takže na všechno sere. A toho Stojanova neznám, tam asi nebyl moc dlouho, nebo neučí žádný předměty pro MRS

Reagovat
Rssa

Stojanov byl postrach všech, prý dělal blokádu v Číně proti stavění Tří soutěsek . Já je tam znám všecky, ono je to malá katedra, z poloviny vyplněná vyučujícími od nás z geografie. Spolubydla to taky studoval a kámoš z gymplu taky, ten pak jel stavět školu do Himalájí.

Reagovat
cubinho

A co jsi studoval teda ty?

Reagovat
Rssa

Geografii - historii, krásný, leč na pozdější práci velmi omezený obor. Kde učím neřeknu, náhoda je blbec

Reagovat
cubinho

...a kde že to učíš?

Reagovat
cubinho

Reagovat
Kongo

Taky mě ze zeměpisu nejvíc zajímá Afrika,a pak mám rád Sever Ameriky.

Reagovat
cubinho

Celkem rozdílné světy

Reagovat
frankiefcb

mě zajímá celý svět a proto studuji geografii a regionální rozvoj. Jinak hodně štěstí v budoucí práci, kéž by bylo více lidí jako ty, kteří v tomto oboru umí makat a nechtějí si jen namastit kapsy.

Reagovat
Cipinho

v tom oboru nebude tak jednoduché si namastit kapsy

Reagovat
cubinho

Reagovat
cubinho

Díky (sice jsem to tady nikde nepsal, ale s těmi posledními slovy máš pravdu)

Reagovat
smazaný uživatel

...můžu vědět, kde studuješ? já jsem si totiž minulý rok vybral celkem špatně

Reagovat
smazaný uživatel

tak už vim, takže nic (fb ví všechno )

Reagovat
fantomas

No, mě by zajímala Afrika, Asie i LA...bohužel ve škole třeba k Asii přístup nemám takřka vůbec (max. k tý asijský části) a i Afrika je tam oproti LA v útlaku (což se mi moc nehodí - nejenže mě Afrika bere furt víc, ale taky se učim francouzštinu, kterou v LA neuplatim...tak sem přibral portugalštinu no )..

Reagovat
cubinho

Co že to studuješ?

A proč sis nevzal španělštinu?

Reagovat
fantomas

Politologii s tim, že v magistru si vybíráš mezi latinskoamerickym, nebo africkym zaměřenim. Proto si už teď můžeš volit takhle orientovaný předměty a zpříjemnit si tu klasickou a mnohdy nudně teoretickou politologii...

Protože portugalština je zaprvý podobnější fj, zadruhý se s ní mluví v pro mě zajímavějších zemích (i třeba Angola), zatřetí budu s tou znalostí výjimečnější - ne, to neni pravej důvod, ale hledal sem zatřetí.

Reagovat
cubinho

Takže ty si vybereš africký směr, jo?

Kdybych znovu nastupoval na VŠ, ta bych šel nejspíš taky na politologii.

Reagovat
fantomas

Však udělat si u nás bakaláře (při němž se klidně můžeš zapsat na předměty specifičtějšího magistra), to máš za tři roky sfouklý a dá se to podle mě v klidu dělat i naráz s nákou standardně náročnou prací.

Vyberu si ho no, ale určitě si k tomu budu brát i předměty "od vedle". Pro letní semestr se nabídlo několik doktorandů s předměty, a ty byly převážně z LA, takže tam sem si vybral tři (Kapitoly z dějin Argentiny, politický systém Mexika a politická specifika LA)..

Reagovat
cubinho

Díky za tip, ale nedokážu si teď představit, že bych šel studovat znovu bakaláře. Přece jen je třeba se posunout někam výš. Studium je takové hezké povídání, které tě na následnou praxi (práci) stejně moc nepřipraví a většinu dovednosti získáváš až se samotnou praxí - aspoň v rámci mého oboru (studia) to tak vidím.

Reagovat
fantomas

Tak to já v rámci svýho taky...ale sem teprv v prváku, tak si zatim to učení náležitě užívám no..

Reagovat
domingo

Tak ja statnicuju letos a od podzimu zkusim nmgr a znova bakalare k tomu.. sice nevim kde na to vezmu, ale co

Reagovat
domingo

Zatreti je jednodussi.

Reagovat
fantomas

O to mi nejde, s mym talentem na jazyky bych stejně ve třídě vynikal a nejspíš bych si i španělštinu do tří let v poho osvojil.

Reagovat
domingo

Tak zkus somalstinu a uvidi se, jak na tom jsi s talentem

To je jedna z nejvetsich zverin na svete. Aglutinacni jazyk, tonalni, jsou tam uvulary, hromada kvantifikatoru..

Reagovat
fantomas

Heh, tak z tý charakteristiky asi uplně nerozumim ani jednom ze čtyř slov...něco jako název tvý diplomky. Ale už sem si vytyčil cíl naučit se plynně svahilsky...to až po vejšce ovšem, se školou bych to těžko skloubil.

Reagovat
domingo

Svahilstina je pohodova, muzu ti dat ucebnice a gramatiky, jestli chces.

No tak ja ti udelam takovy okynko..

Jazyky se morfologicky deli na 3 skupiny:

a) flektivni

b) analyticke

c) aglutinacni

Flektivni jazyky tvori slova ohybanim korene - naprosto klasicky priklad jsou arabstina nebo hebrejstina, patri sem i cestina. Analyticke jsou ty, ktere slova neohybaji vubec a jejich vyznam je determinovan pre- a postpozicemi, pomocnymi slovy aj. - tady mas svedstinu, norstinu, anglictinu, ale hlavne vietnamstinu a barmstinu, coz jsou nejvic analyticke jazyky na svete. A aglutinacni tvori slova pomoci affixu - cili prefixu, sufixu a infixu. Tohle je vetsina primitivnich jazyku (jako eskimo-aleutske, indianske, baskictina), ale treba i ugrofinske jazyky, turkicke (turectina je hodne aglutinacni) a tak.

Logicky ty analyticke jazyky budou mit nejvetsi pocet co nejkratsich slov - koukni na vietnamstinu, vetsina slov je jednoslabicnych. Nebo ta anglictina - takova veta "And like the one who is in Nuuk" se gronsky rekne "Nuummittuuttullu".

Cili aglutinacni jazyky to maji obracene, logicky - malo slov, ale zato strasne dlouhych. Madarstina, turectina, finstina jsou klasiky, somalstina sem prave patri taky.

Ty flektivni jazyky jsou pak obecne nejvetsi zver, protoze poskytujou hromadu moznosti v kategoriich, ktere jsou jinde naprosto pravidelne - vem si ceske sklonovani nebo tvorbu mnozneho cisla, litevske sklonovani (fuj) nebo treba arabsky plural nebo slovesne "moods" (nevim jak se to rekne cesky )..

--

Tonalni jazyk znamena, ze lexikalni vyznam slabiky zavisi na tom, jak ji vyslovis. Tak treba mandarinstina ma 4 tony, kantonstina 8, somalstina 3 a vietnamstina tusim 9.. proto je to strasne tezky pro indoevropany se ucit, protoze tobe je jedno, jak vyslovis slovo "ma", ale v te kantonstine to muze mit 8 vyznamu podle melodie hlasu. Sem patri hodne africkych jazyku, btw. (nejklasictejsi jsou samozrejme jazyky JV Asie, to je takovy to jejich "zpivani")..

Uvulary - gronstina ma treba uvularni R, casty je uvularni K (gronstina, arabstina a obecne semitsky jazyky) a H (arabstina a prave somalstina). V podstate vyslov ty souhlasky, ale posun jazyk dozadu v puse tak, aby smeroval / dotykal se cipku (uvuly). Neni to zadna prdel

No a kvantifikatory jsou specialni slova zesilujici vyznam nejakeho slova/fraze, somalstina treba ma neprelozitelne vyrazy oznacovane jako "FOCUS" (asi nejlepsi preklad by byl "indeed", ale je stejne nepresny), ktere se odlisuji jemnymi nuancemi a musis vedet ktery pouzit. Japonstina ma treba numerativy, takze kdyz pocitas, reknes:

dva NUM tužka

sedm NUM sešit

a tak, pricemz podst.jmeno je v singularu a numerativu je asi 400 a deli se podle toho, co pocitas. Tak u tuzky pouzijes treba numerativ pro dlouhe tenke predmety, u sesitu pro ploche, mas numerativy pro maly a velky zvirata, ruzny lidi, budovy a tak..

No a somalstina je na tyhle uchylnosti docela bohata, no.

Snad jsi to pochopil

Reagovat
fantomas

Ty krávo... tak tu né no. Btw. svahilštinu si asi dám základy s lektorem a až pak se na to pořádně vrhnu jako samouk.

Reagovat
domingo

Ja se snazim ucit gronsky a to je absolutni peklo, stejne tak finstina, ktere mam dva semestry a jak se dostanes za ty zaklady, tak zacnes celkem potit krev. Tohle jsou fakt zly jazyky

Svahilstina je super a prijde mi i docela snesitelna, jestli ji mate primo jako predmet, tak to ti celkem zavidim..

Reagovat
fantomas

Nemáme, ale v Africkym centru v Praze maj kurzy svahilštiny. I lingaly, jestli víš (jakože o tom nepochybuju)..

Reagovat
domingo

Jo, tak to je zajimavy :) Nekde jsem cetl neci vyrok, ze k procestovani Afriky ti v podstate staci ctyri jazyky - arabstina, svahilstina, hausa a afrikanstina. Jinak ale jenom v Nigerii jich mas asi 300.

Obecne velkou vyhodou Afriky je, ze tam prakticky neexistuji ergativni jazyky, protoze to je jedna z nejtezsich veci a Afrika je prave jediny kontinent, kde zadne nejsou. Kdybys studoval tu Australii, tak to mas jeste horsi..

Reagovat
fantomas

Zase nevim, co sou ergativní jazyky. A afrikánština by nemusela bejt složitá, ne? Když je to vlastně indoevropskej jazyk..

Reagovat
domingo

Afrikanstina je hrozne jednoducha, pro anglicke mluvci je to vubec jeden z nejjednodussich jazyku.

Ergativni jazyk je treba ta gronstina

Vem si treba anglictinu:

The man reads the newspaper.

Tady se ti sloveso vaze k podmetu - jeho tvar je "reads", nezavisle na predmetu. "The man" je v nominativu a "the newspaper" v akuzativu. Tohle je klasicky alignment u indoevropskych jazyku.

Naproti tomu u ergativnich jazyku sloveso obsahuje informace o predmetu i podmetu:

Angutip aviisi atuarpaa. (The man reads the newspaper).

Podmet (angutip) je v relativu, zatimco predmet (aviisi) v absolutivu, coz je zakladni pad. Sloveso "atuarpaa" potom znamena "he/she/it reads it".

Cili mas hromadu slovesnych forem pro vsechny mozny kombinace: "I read you." "We read it." "They read us" atd., pricemz kazda kombinace ma vlastni koncovku.

A aby to nebylo moc jednoduchy, tak ergativita (konstrukce s predmetem v zakladovym pade) plati jenom tehdy, kdyz je predmet determinovany. Kdybys chtel rict "The man reads a newspaper," tak je v absolutivu normalne "the man", "a newspaper" (nedeterminovany predmet) je v instrumentalu a sloveso ma jeste jiny tvar.

Legrace

Tuhle srandicku ma vetsina primitivnich jazyku - indianske, eskimo-aleutske, aboriginske, baskictina a tak - prave krome Afriky, tudiz pokud se nehodlas lingvisticky soustredit na zbytek sveta, tak si muzes zhluboka oddechnout :))

Reagovat
fantomas

No, to teda asi jo.. :)))

Reagovat
božský John

Zlatá čeština jak to tak čtu

Reagovat
smazaný uživatel

ja som vo finsku niekolko rokov zil a pracoval (veda a vyskum), tak som sa hned zacal po finsky ucit. jazyky mi vcelku idu lahko do hlavy, tak aj fincina ako na prvy pohlad sialeny jazyk mi zbehla za dva roky v pohode. potom to uz bola len nadstavba a v podstate iba cibrenie jazyka. ono ta fincina vyzera vizualne dost choro ale ak clovek pochopi k-p-t system, koncovky, genitiv ako tam funguje, tak to vcelku ide. vdaka fincine potom sa da vcelku bez ucenia chapat aj estoncina a napriklad niektore uralske jazyky (nenecky, karelsky, nenecky... len tak zo zaujimavosti som si robil take porovnavacky. v univ.kniznici v helsinkach je kopa knih na ugrofinske jazyky). chcem sa najblizsie pustit do korejcini, vraj je to na prekvapenie strukturou velmi podobny jazyk fincine, kamos z korei, ktory som mno byval hovoril, ze gramatika finska mu vobec nerobi problemy. vcelku zaujimave by ale bolo vediet baskicky, ten jazyk by som raz chcel vediet. aspon zaklady....

Reagovat
Rssa

Nejsi ty Eddie Morra?

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

Gramatika finstiny nedela problemy ani me, vsak neni tezka, naopak.. vzhledem k tomu, ze tam nejsou rody, extremne pravidelne sklonovani.. jak se naucis nejake zakladni veci jako astevaihtelu, tak uz mas prakticky volnou ruku. Me tam vadilo hlavne treba pouzivani participia pasiva, ktery je (co jsem pochopil) extremne produktivni, a pak taky slovesny kmeny (doted poradne neumim vsechny tvary juoda, syödä, nebo nez se clovek nauci casovat nepravidelny slovesa jako haluta).. ale uz jsem to strasne dlouho neprocvicoval, tak nevim, treba to tak tezky ani neni.

Korejstina ma oproti ostatnim jazykum z toho regionu obrovskou vyhodu v tom, ze ma pravidelny znakovy pismo (v podstate neco jak latinka), ale jinak je to pry celkem tezke gramaticky, ze to ma uplne divny slovosled a tak. Ale ja ten jazyk vubec neznam, tak nevim, akorat ta spojitost s finstinou se mi moc nezda...

No a baskictina se povazuje na nejtezsi jazyk na svete, je 100% ergativni, ma hromadu hlaskovych zmen, nepravidelnosti, divnou determinaci, psycho slovesa, proste ZLO (rikaji vsichni - ja si stahl gramatiku a uz jsem se do ni koukal, ale nijak do hloubky)..

Reagovat
domingo

Ta finstina je tezka hlavne lexikologicky, ty slovicka proste vubec nejdou do hlavy. U ctene finstiny jeste OK, ale rozpoznavat vyznamy v mluvenym projevu..

Reagovat
smazaný uživatel

neviem, mne praveze finskke slovesa, aj tie nepravidelne, prisli uplne v pohode)))) asi je to fakt subjektivna vec. zmeny kmena a tak... a pasiv je uplne super, tomu som vo fincine dost prisiel na chut. baskictinu mam doma, stiahol som si ucebnicu z netu, sem-tam sa do nej kuknem ale naozaj by to chcelo nejakeho baska bo to je fakt hrozostrasny jazyk. vraj baskictine je najblizsia gruzincina.

Reagovat
domingo

Jako treba "ollaan" misto "olemme"? Vzdyt je to hrozne zmateny

S tou gruzinstinou se to rika, ale ja nevim, no. Baskictina je obecne hrozne zvlastni jazyk, nejcasteji se bere jako totalne izolovany.. stejne jako treba Ainu

Reagovat
smazaný uživatel

pred finskom som zil na islande a nikdy som si nemyslel, ze budem vediet islandsky. ale doteraz som sa nebol schopny vyslovit aspirovanim "th" a "d", tie dve staronorske pismena. plus cely jazyk je tak divne suslavy, navyse do reci vplyva aj vdychovanie a vydychovanie. celkovo mi to vobec nepripada ako nejakky blizky pribuzny anglictiny, norstiny))))

Reagovat
smazaný uživatel

jo,ty ostrovní germánské jazyky(faerština,islandština) se těm ostatním germánským jazykům moc nepodobají

Reagovat
smazaný uživatel

já znám baskicky-Euskadi ta askatasuna-Baskicko a jeho svoboda-to znamená

Reagovat
Josifek

Já měl kdysi jako volitelnej předmět na nahnání kreditů Problémy etnicity jazyka nebo jak se to jmenovalo a nejvíc se mi líbil "pískaný jazyk" silbo.

Reagovat
domingo

To jsou Kanary, ze? O tom moc nevim, ale pripomnel jsi mi tohle

http://en.wikipedia.org/wiki/Pirah%C3%A3_language

Reagovat
Josifek

JJ, někde na Kanárech to je, to byla jen taková kuriozitka, ale fakt zajímavé, měl jsem profesora Šatavu, velká kapacita na ruzné jazyky a etnicitu apod...fakt zajímavé přednášky, i když to není primárně to, o co bych se zajímal.

Reagovat
domingo

Odkud je?

Reagovat
Josifek

To nevím, primárně působí asi na UK, dojížděl jednou za týden i k nám na UPCE.

Reagovat
smazaný uživatel

Moc zajimavy pocteni - hezky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cubinho

Tak to závidím

Reagovat
fantomas

No, na druhou stranu mou (jak já řikám vrozenou) lenost a tendenci zakrnět bys nechtěl mít. Třeba francouzsky sem uměl bez legrace líp v osmičce než ve čtvrťáku...bylo to sice způsobený tim, že se na gymplu jelo od začátku a k tomu se nám střídali profesoři, kteří vždycky najížděli na látku o tři lekce pozadu, než sme byli...ale stejně, nic navíc sem neudělal, byl sem rád, že sem si odškrt předmět, ve kterym sem levou zadní vyhrával školní kola olympiády a nikdo si mi nedovolil dát horší známku než dvojku. :/

Reagovat
cubinho

Věř mi, že ty bys nechtěl mít mou lenost k učení a tendenci zakrnět

Reagovat
cubinho

...s tím ale asi bojuje každý chlap

Reagovat
j_mrazik
Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
fantomas

No, já se prostě rád učim jen potud, kam sahá zábava. Pak se prostě jen spolehnu na všechny typy paměti, co ovládám, okecávací schopnosti pilovaný podobnýma článkama, jako je ten nahoře, případně ten "talent" na jazyky...a nák to uhaluzim. Přesně o tom bylo tohleto zkouškový. Dal sem sice všechno až na jeden nejtěžší předmět napoprvý, ale zato s trojkama a na tý nejnižší hranici víceméně.

Reagovat
smazaný uživatel

To je uplne normalni ale ...kdyz jazyk nevyuzivas, tak mu sice pasivne porad v pohode rozumis, ale mluvit zapomenes. Ja sem taky tak 6 let zpatky mluvil italsky v pohode i mezi kamaradma v hospode - ted uz by mi delala problem i obycejna konverzace (ikdyz pasivne rozumim vsechno).

Reagovat
Kongo

No mám rád hlavně ten střed a zápas Ameriky,ten východ je moc průmyslovej.Severní,Jižní Dakota,Colorado,Utah,Oklahoma

Reagovat
Kongo

západ

Reagovat
Kongo

Okolí Portlandu je uplně luxusní.Snad se tam někdy podívám

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
božský John

Hezkej článek...ten psal domingo, že jo?

Reagovat
domingo

Jenom nabozenstvi

Reagovat
božský John

Podle toho jsem tak soudil, je to hrozně odborně napsaný

Reagovat
smazaný uživatel

Bylo to vidět, když to studuješ.

Reagovat
fantomas

Proč bysme tam jinak byli dva?

Reagovat
smazaný uživatel

A sem zase o něco chytřejší.

Reagovat
božský John

Ale v matice a fyzice mi tohle bohužel nepomůže

Reagovat
smazaný uživatel

Njn Teď sem se měl šrotit na pololetku z matiky, ale když ta Afrika je tak zajímavá

Reagovat
smazaný uživatel

snad Matfyzak?

Reagovat
Rssa

Ještě se nauč bránit a už se můžeš ženit

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Wat

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Grr

Reagovat
didosh

Krásný a velmi zajímavý článek! děkuju

Reagovat
herbage

Tyvole, domingo, kolik jazyků umíš?

Reagovat
didosh

kolik,kolik,kolik....

Reagovat
domingo

No plynule jenom anglicky, domluvim se tak ve ctyrech, prectu pet-sest. Hlavne me nebavi se ucit tuny slovicek, bez kterych si neskrtnes, ja si jenom ctu gramatiky a zajima me, jak to funguje

Reagovat
Rssa

To je asi jako já. Plynule anglicky a pak slovensky, polsky, hanácky a ponašimu.

Reagovat
domingo

Reagovat
herbage

takže svahilsky se nedomluvíš?

Reagovat
domingo

Ne, proboha, svahilsky umim rict akorat "vitej," "ja," "ty" a "zadny problem"

Reagovat
smazaný uživatel

V kolika jazycích si umíš říct o pivo ?

Reagovat
domingo

To nevim, ale nedavno jsme se vsadili s kamaradem, kdo umi rict ve vic jazycich, ze nemluvi tim jazykem.. tesne vyhral

Reagovat
smazaný uživatel

Není třeba pivo v některých afrických zemích zakázáno?

Reagovat
domingo

O tom pochybuju. Formalne asi v arabskych zemich, ale pivo je arabsky 'beera', takze to bych zrovna umel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ok. A je známo, že by v nějaké africké zemi se pivo ani nevyrábělo? Rsp. dalo by se tam vyrábět, ale lidi si tam prostě musí koupit něco jiného?

Reagovat
cubinho

Je pravda, že se arabsky řekne traktor Zetor?

Reagovat
domingo

Nevim, ale translator rika جرارة coz je "džerára", takze asi ne :)

Zato vlak se rekne "kitára"

Reagovat
smazaný uživatel

a kytara?

Reagovat
domingo

Kíthára. Tam je ale rozdil ve vyslovnosti, u obou musis pri K dat jazyk dozadu na cipek, ale u kytary vyslovis th jako u anglickyho "think", zatimco u vlaku neopiras u T jazyk zezadu o zuby jako v cestine, ale das ho cca doprostred patra.

Reagovat
smazaný uživatel

vlák

Reagovat
cubinho

Reagovat
Placebo

Reagovat
fantomas

Vzhledem k tomu, že je to primárně jazyk obchodníků, tak "já (zaplatim/koupim/prodám)", "ty (zaplatíš/koupíš/prodáš)" a "žádný problém" bude hádám bohatě stačit pro začátek.

Reagovat
domingo

mimi

wewe

hakuna matata

muzes vyrazit

Reagovat
smazaný uživatel

hakuna matata?

Reagovat
fantomas

Reagovat
didosh

Timon a Pumba......

Reagovat
mickey mouse

Reagovat
didosh

máš nějaké spešl stránky kde o tom studuješ?

Reagovat
domingo

To je na me?

Reagovat
didosh

ano

Reagovat
domingo

Tak spesl stranky, anglickych materialu je plny net, zkus zadat do torrentu "cambridge linguistics", "linguistics books", "teach yourself series", "colloquial series", "comprehensive grammar", pripadne navstivit forum unilang.org, a mas toho tolik, ze to do konce zivota neprectes. Jestli ti teda nevadi anglictina, no :)

Reagovat
didosh

děkuju zajímavé ale spíš bych potřeboval němčinu....

Reagovat
domingo
Reagovat
smazaný uživatel

neznasam ta! som si doteraz myslel ze som dobre na tom co sa tyka jazykov....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Už jen kvůli nejlepšímu africkýmu stoperovi, kterým se můžou pochlubit, jim nejde nepřát.

Reagovat
smazaný uživatel

A to je kdo ?

Reagovat
Godwinson

Manga přeci :)

Reagovat
smazaný uživatel

Já myslel, že je z Mali

Reagovat
Godwinson

Mali dobrý stopery nemá, velká chyba.

Reagovat
domingo

Ma Adamu , ktery tam ale neni, no.

Reagovat
smazaný uživatel

GABON se fotbalově zviditelnil i mimo Africu, postoupil do Londýna na Olympiádu .. nedávno Petr Čech v pořadu na ČT4 prohlásil, že to bude velmi prestižní fotbalovej turnaj, a velmi lituje, že se tam CzechTeam nekvalifikoval..

Reagovat
smazaný uživatel

Oba články o pořadatelích turnaje skvělá práce .. osobně mě šokuje co tam "vyvádějí samovládci"(stadión v R.G. se teda má čim pochlubit, tahle"černá historie" mi připomíná stadión v Santiagu de Chile)..

Reagovat
Shevchenko

Rodina Aubameyangů.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele