Představení účastníků APN - skupina D

20.01.2012, 10:53
Profily, historie
Zaujalo nás
Ještě před samotným vypuknutím Afrického poháru národů vám Eurofotbal přináší analýzy jednotlivých skupin, týmů a tipy na umístění. Poslední skupina D představí vysokého favorita z Ghany a tři vyrovnané konkurenty: mladý výběr Mali, nenápadnou Guineu a největší kvalifikační překvapení z Botswany.


BOTSWANA (Stanley Tshosane)

Když v březnu 2011 tým Zeber stvrdil spanilou kvalifikační jízdu (během níž dokázal dvakrát porazit Tunisko) definitivní jistotou postupu na závěrečný šampionát, africká fotbalová veřejnost se otřásla v základech. Co je to vůbec za mužstvo? Jak je možné, že tenhle věčný outsider, který až do té doby sloužil spíše jako fackovací panák, najednou zvítězil v tak zrádné skupině, navíc s tak obrovským předstihem? Všechno začíná u trenéra Stanleye Tshosaneho.

Přednosti: Právě osoba pětapadesátiletého stratéga je největším trumfem, který jeden ze tří turnajových nováčků třímá v rukou. Tshosane za sebou nemá příliš trenérských zkušeností a před svým nástupem do funkce v roce 2008 pracoval u národního mužstva jako asistent; krátce po svém zvolení ovšem začal dlouhodobě pracovat na herní koncepci, taktice a výchově hráčů a s pomocí několika opor-veteránů sestavil kompaktní, nebojácný tým, který táhne skutečně za jeden provoz. Botswana nemá prakticky žádné mezinárodně známé hráče a její kádr se skládá pouze z borců domácí soutěže a jihoafrických legionářů, ale jejich disciplinované, týmové pojetí fotbalu založené na precizní obraně a rychlém přechodu do útoku nakonec slavilo nečekaný úspěch. Zebry se mohou spolehnout na silnou osu týmu, kterou tvoří zkušený gólman Modiri Marumo, stoper a kapitán Mompati Thuma, střelec Ramatlhakwane a především možná nejdůležitější hráč mužstva, Dipsy Selolwane; tento univerzál, schopný nastoupit kdekoliv v útoku i ve středu zálohy, je ve svých třiatřiceti letech jedním z nejostřílenějších borců v Tshosaneho výběru a také jeho historicky nejproduktivnějším střelcem. Botswaňané budou v Gabonu těžit z jedinečné příležitosti, která se před nimi otevírá a na kterou se tvrdě připravují: aby plody tříleté práce nepřišly vniveč, naordinoval kouč svým svěřencům dlouhou a důkladnou přípravu v tréninkových kempech v Jižní Africe a Kamerunu. Manšaft, který získal cenu Africký tým roku za rok 2011, se zdá být na historickou výzvu připraven.

Slabiny: Ani tvrdá práce a příprava nicméně nedokáže zakrýt fakt, že od konce kvalifikace vyhrály Zebry jediné mezinárodní soutěžní utkání, a to doma proti slaboučkému Lesothu. Remízy na horkých půdách Nigérie a Nigeru a domácí dělba bodů se Zimbabwe sice nejsou v žádném případě důvody k panice, ale dobře poslouží jako ilustrace do vůbec nejpalčivějšího problému současné Botswany, kterým je slabá produktivita v útočné fázi. Obrana funguje i nadále na jedničku, ale co se střílení gólů týče, je Tshosaneho tým zkrátka příliš odkázán na příspěvek svého elitního zakončovatele, Jerome Ramatlhakwaneho. Pokud se kanonýr, nedávno propuštěný ze služeb jihoafrického Santosu, nedostane do potřebné herní a střelecké podoby, vypadá to s šancemi Botswaňanů hodně bledě. Zde můžeme poukázat i na logický nedostatek zkušeností s vypjatými situacemi a vrcholovými zápasy vůbec; pokud Zebry odejdou z prvního zápasu s Ghanou s výrazně pošramoceným štítem, může to na jejich morálku šeredně zapůsobit. Pokud se v hlavách hráčů usídlí myšlenka, že se svojí kvalitou nemůžou soupeřům rovnat (což minimálně u Ghany skutečně nemůžou), nemá Botswana šanci na postup.

Největší hvězda: Jerome Ramatlhakwane (volný hráč)
Hráč nominovaný na cenu CAF pro Afrického fotbalistu roku bude trumfovým esem týmu, který by rád opět trochu posunul hranice svých možností. Ramatlhakwane je zkrátka střelcem, za kterého se náhrada hledá velmi těžko; šestadvacetiletý autor pěti kvalifikačních zásahů je pozoruhodně nebojácným útočníkem s dobrým výběrem místa i zakončením a jeho představení na šampionátu bude zřejmě určující pro úspěch či neúspěch nováčka. Problémem je, že po vypršení smlouvy v Santosu je bez angažmá, což zapříčinilo ztrátu kondice i formy; trenér Tshosane musel pro svůj klenot sestavit individuální tréninkový plán. Momentálně je prý Ramatlhakwane na 90% připraven.

Pravděpodobná sestava: Modiri Marumo - Mmusa Ohilwe, Mompati Thuma, Ndiapo Letsholathebe, Mosimanegabe Ramoshibidu - Patrick Motsepe, Ofentse Nato, Dipsy Selolwane - Joel Mogorosi, Jerome Ramatlhakwane, Phenyo Mongala

Co očekávat, na co se připravit: Stanley Tshosane je velký tajnůstkář a svůj recept na úspěch s podceňovaným týmem si žárlivě střeží. Vzhledem k tomu, že Botswana se soustředí především na sebe, na rozdíl například od dalšího outsidera ze Súdánu, který sehrál velké množství přípravných utkání, je tak trochu otázkou, jaké mužstvo že to vlastně vyběhne v modročerných dresech na turnajová hřiště. Nabízí se možnost vyhoření a velkého zklamání nezkušeného týmu, ale já Zebrám nakonec těsně před startem poměrně věřím; na postup to zřejmě nebude, ale byl bych překvapen, kdyby tento soubor bojovníků jel po třech zápasech domů s velkou ostudou.


GHANA (Goran Stevanović)

V roce 2008 skončili třetí, v roce 2010 druzí. Svůj poslední kontinentální titul získali v roce 1982, což je přesně před 30 lety; v týmu tehdy debutoval osmnáctiletý mladíček Abedi Ayew, který se následně pod přezdívkou "Pelé" zapsal do dějin ghanského fotbalu jako jeho vůbec největší legenda a součást první slavné generace Černých hvězd, po boku hráčů jako Lamptey a Yeboah. Nyní se na svůj premiérový turnaj chystá jeho mladší syn Jordan; starší André se mezitím stihl stát zavedenou hvězdou mezinárodní úrovně. Kolik dalších okolností by bylo potřeba k závěru, že Ghana nadcházející turnaj vyhraje? A pokud by kanonýr Asamoah Gyan vstřelil více než pět gólů, překoná v historických tabulkách právě Pelého; nová ghanská generace by tak zkompletovala svoje "převzetí moci" s nebývalou elegancí.

Přednosti: Mentalita týmu. Žádný jiný celek usazený jižně od Sahelu v sobě nemá tolik vůle, disciplíny a trpělivosti jako právě Ghana, která je díky tomu nejúspěšnějším týmem kontinentu poslední doby a na posledním mistrovství světa ji od věčné slávy coby prvního afrického semifinalisty připravila až série kontroverzních a smolných momentů. Černé hvězdy mají navíc velmi silnou obrannou čtveřici v čele s kapitánem Mensahem, která budí respekt jak jmény, tak tělesnými proporcemi; na druhé straně hřiště potom řádí starší z bratrů Ayewů a stálice Asamoah Gyan. Možná vás překvapí, že nejlepším střelcem týmu v kvalifikaci byl turecký legionář Prince Tagoe; to ovšem jen potvrzuje další velkou zbraň Ghany - její extrémně dynamický a zodpovědný herní projev nespoléhá pouze na vrtkavou jistotu střelecké formy elitního zakončovatele. Ghana také poměrně v tichosti omladila svůj kádr; na soupisce je pouze jeden třicátník (Pantsil) a většinu hráčů čeká ještě řada kvalifikačních cyklů; z věkového hlediska je tak mužstvo složené prakticky ideálně. A v neposlední řadě zmiňme i prostý fakt, že Stevanovićův tým má velmi dobrou formu a poráží jednoho soupeře za druhým s odzbrojující lehkostí. Odstavit takto silný a sebevědomý tým z cesty bude extrémně těžké.

Slabiny: I přes výhody vypsané výše mají Ghaňané jednu výraznou slabinu, a tou je záložní řada. Z mužstva totiž pro zranění vypadl Mickaël Essien (který se nakonec uzdravil příliš pozdě), zkušený, leč v klubu paběrkující Muntari na tom není výkonnostně zrovna nejlépe a potenciální mozek hry Kevin-Prince Boateng se reprezentování rovnou vzdal. Roli tvořivého elementu si tak bude muset rozdělit duo z Udinese Asamoah - Badu. Dalším velkým otazníkem je pozice brankáře, kde se nově objeví norský krajánek Adam Kwarasey; jeho předchůdce, rekordman v počtu reprezentačních startů Richard Kingson, prokázal i přes klubové paběrkování národnímu týmu velmi cenné služby a často držel svými zákroky akcie mužstva nad vodou, na což nebude jednoduché navázat. Konečně se musíme pozastavit i u Asamoaha Gyana; klíčový střelec týmu sice oproti předpokladům šampionát nakonec stihne, ovšem v jakém stavu se po svém zranění do mužstva vrátí, toť otázka.

Největší hvězda: André Ayew (Olympique Marseille)
Vzhledem k neúčastem Boatenga s Essienem a nejistotě ohledně Gyana je volba největší ghanské hvězdy velice jednoduchá. André Ayew má za sebou fantastický rok a půl; propracoval se v jednu z největších opor Marseille, získal ocenění BBC za Afrického hráče roku 2011 a momentálně tvoří esenciální součást honu Phocéens za mistrovským titulem a úspěchem v Lize mistrů. V národním týmu je potom ve svých dvaadvaceti letech etablovaným hráčem základní sestavy a jeho neúnavná práce na levém křídle patří ke stěžejním prvkům ghanské hry. Letos to klidně může být šampionát nové generace Ayewů.

Pravděpodobná sestava: Adam Kwarasey - John Pantsil, Isaac Vorsah, John Mensah, Samuel Inkoom - Anthony Annan, Eric Agyemang-Badu, Kwadwo Asamoah - Prince Tagoe, Asamoah Gyan, André Ayew

Co očekávat, na co se připravit: Od Ghany se prakticky nedá čekat nic jiného než atletický, fyzický, dynamický a efektivní fotbal v podání velice dobrých hráčů, který jako by byl předurčen k úspěchu ve 21. století. Už ve svých předchozích článcích, kde jsem shrnoval kvalifikační boje, jsem Černé hvězdy označil za svůj tip na vítěze šampionátu, a to se od té doby nijak nezměnilo; hodně by mě překvapilo, kdyby Stevanovićův tým svoji skupinu s přehledem nevyhrál. Vypadá totiž velice dobře připravený, vědomý si výzvy, která před ním leží, a ochotný se s touto výzvou porvat bez nároku na neúspěch.


GUINEA (Michel Dussuyer)

Guinea je poměrně tradičním účastníkem Poháru národů, který však kromě zaprášené stříbrné medaile z roku 1976 nikdy nedosáhl na úspěch. Poslední tři dostaveníčka mezi elitou se guinejským Slonům podařilo proměnit ve čtvrtfinále, a to je i cíl součané výpravy pod vedením francouzského lodivoda Michela Dussuyera - setřást ze sebe konkurenci v podobě Mali a Botswany a pokusit se prolomit stereotyp Guiney coby mužstva postrádajícího vítěznou náturu a mentalitu.

Přednosti: I když si trenér Samson Siasia ukousl angažmá u nigerijské reprezentace příliš velké sousto a jeho země pod jeho vedením hrála velmi špatně, je postup Guiney přes tak zkušené a kvalitní mužstvo, jakými Nigerijci bezpochyby jsou, velkým úspěchem a zároveň varováním pro soupeře. Dussuyerův celek je útočným týmem, jehož filozofií je v první řadě vstřelit gól, a právě v ofenzivní části leží jeho největší síla. Stálice Pascal Feindouno a mladík Ibrahima Yattara ze Stuttgartu jsou těmi hlavními hráči pověřenými "starat se" o kanonýra Ismaëla Bangouru na hrotu. Dalšími možnostmi jsou pracovitý křídelník Yattara, Sadio Diallo z Bastie a zejména Abdoul Camara, jednadvacetiletá naděje Sochaux, který si při případném zasáhnutí do hry připíše vůbec první start za národní mužstvo. Solidním dojmem působí i střed obrany, do kterého bude Dussuyer vybírat hráče z tria Kamil Zayatte, Dianbobo Baldé a Oumar Kalabane, přičemž zejména Kalabane už v národním dresu prokázal, že hrát fotbal rozhodně umí. Velkou výhodou Guiney je potom fakt, že nejtěžší utkání s Ghanou ji čeká až na konci; Syli tak mají vše ve svých rukou. Pokud si dokážou poradit se svou přímou konkurencí, budou to oni, kdo se v posledním utkání nebude muset stresovat.

Slabiny: Opomenutí Kévina Constanta, záložníka italského Janova, který měl být přitom coby spojka v záloze jedním z nejdůležitějších hráčů týmu vůbec, vypadá opravdu podivně a poměrně značně oslabuje akcie Syli. Rovněž dobře obsazený střed obrany nevyvrátí fakt, že Guinejci zkrátka často brání špatně a brankář Yattara si čistých kont moc neužije. To není ani tak chyba hráčů, jako spíše systému, respektive jeho absence; vratká podpora záložní řady potom příliš mnoho klidu do defenzivy také nepřináší. Kromě útoku má navíc Dussuyer k dispozici velmi úzký kádr, a zrovna ideálně nepůsobí ani fakt, že tři nominovaní hráči navíc momentálně nemají v kolonce "zaměstnání" napsán žádný klub. Největší překážkou Guiney je však fakt, že má sice dostatek nadprůměrných hráčů, ale zoufale jí chybí pevný řád, vštípená taktika, vytyčený cíl nebo jasný lídr. Ve vzduchoprázdnu mezi těmi slabšími a těmi, kteří dovedou vyhrávat, bývá menším fotbalovým národům dobře; Guinea je společně s Burkinou Faso přesně takovým týmem.

Největší hvězda: Pascal Feindouno (volný hráč)
Není příliš obvyklé, aby se národní tým nejvíce spoléhal na fotbalistu, který je v tu chvíli nezaměstnaný; skupina D tuto raritu zažila hned dvakrát. Třicetiletý křídelník či ofenzivní záložník Feindouno naposledy nastupoval za švýcarský Sion, ale v jeho životopise zabírá největší místo Saint-Étienne: v tomto francouzském klubu strávil čtyři úspěšné roky a zažil tam nejlepší období své kariéry. V současnosti je Feindounova forma velkou neznámou, ale jisté je, že bez jeho zkušeností a vedení akcie Syli povážlivě klesají. Autor jedenadvaceti reprezentačních branek hraje nejenom o úspěch své vlasti, ale i o svoji vlastní budoucnost.

Pravděpodobná sestava: Naby Yattara - Morlaye Cissé, Oumar Kalabane, Kamil Zayatte, Ibrahima Diallo - Mamadou Bah, Thierno Bah - Ibrahima Yattara, Pascal Feindouno, Ibrahima Traoré - Ismaël Bangoura

Co očekávat, na co se připravit: Pokud Guinejci nějakým způsobem nabourají představy, které o jejich týmu všeobecně panují, bude to pravděpodobně díky většímu důrazu na defenzivu proti silným útokům Mali a Ghany; ve střetnutí s Botswanou se naopak dá očekávat bušení Syli na pozorný modročerný obranný val. Dussuyer třímá v rukou potenciál nadprůměrného afrického týmu a je na něm, aby si s tímto tvárným, ale limitovaným materiálem dokázal dojít pro odplatu za rok 2004: tehdy totiž právě pod jeho vedením Guinea prohrála v nastavení čtvrtfinálové utkání s Mali, ve kterém přitom vedla. A právě Mali je hned jejím prvním soupeřem: kulisy jsou připraveny. (Mým tipem nicméně je, že Guinea tentokrát příliš nezaujme a ve vyrovnané skupině obsadí čtvrté místo.)


MALI (Alain Giresse)

Mali je v Africe dobře známou firmou. Je to totiž tým, který nemívá nouzi o kvalitní hráče, ale konstantně selhává v důležitých soubojích. Z posledních sedmi Pohárů národů se Malijci zúčastnili hned pětkrát, z čehož vydolovali tři čtvrtá místa a dvě vypadnutí ve skupině. Možná i proto se trenér Giresse rozhodl svůj tým razantně okysličit; současná soupiska, respektive spíše hráči, kteří na ní nejsou, tak možná znamená nový začátek dravějšího, týmovějšího Mali, které už nechce nadále spoléhat převážně na individuální schopnosti svých hvězd. Jak to ale bude vypadat na hřišti?

Přednosti: Mali vstupuje do boje s dvěma velkými výhodami: jsou to Seydou Keita a moment překvapení. Záložník Barcelony pozvedl nemastně, neslaně vypadající zálohu o desítky procent a celkové šance týmu poskočily s jeho návratem razantně nahoru; moment překvapení je potom dost možná tajnou zbraní stratéga Giresseho, neboť málokterý tým produkuje dlouhodobě tak čitelný fotbal jako právě Malijci. To bylo příčinou příliš statické a individualistické záložní řady složené z typově příliš podobných hráčů, a přesně toto má změnit nová, mladá krev, jako Abdou Traoré, Kalilou Traoré, Mahamane Traoré, Sidy Koné nebo Samba Sow. Příslibem budiž navíc i fakt, že Orlům poslední dobou nedělá příliš problémů střílet góly, a zejména autor čtyř kvalifikačních zásahů Cheick Diabaté je hráčem, který by se mohl na šampionátu ukázat v hodně dobrém světle.

Slabiny: Mali rozhodně nepůsobí jako suverénní tým, kvalifikací se doslova protrápilo a konečný postup jen díky lepšímu skóre oproti Kapverdám nedělá zrovna ohromující dojem. Dále, zatímco obranná čtveřice vypadá poměrně dobře, brankářský post je u Orlů ještě palčivějším problémem než u většiny jejich subsaharských kolegů; vyslanec domácího klubu Stade Malien, Soumbeyla Diakité, jen stěží dosahuje mezinárodních kvalit. (Mali má nicméně pověst týmu, v jehož zápasech padá dost gólů, a tento nedostatek si vynahrazuje aktivitou v útoku.) Nicméně hlavní slabina celku leží v hlavách hráčů samotných: stigma týmu, který ještě nikdy v historii nezískal velkou medaili, se s ním táhne šampionát co šampionát a aktuální mužstvo zrovna nevypadá na to, že by toto čekání mělo ukončit. I případný postup do semifinále by byl pro Giresseho squadru pouze polovičním úspěchem, pokud by nakonec skončila opět čtvrtá. Psychický tlak je něco, s čím se africké týmy obecně (samozřejmě až na výjimky) vyrovnávají špatně.

Největší hvězda: Seydou Keita (Barcelona)
Adama Coulibaly, Mahamadou Diarra, Mohamed Sissoko, Frédéric Kanouté. To jsou všechno jména, která pro řadu lidí symbolizují malijský fotbal; ani jedno z nich však na nadcházejícím šampionátu neuvidíte. Původně měl v tomto seznamu figurovat i další třicátník, který se rozhodl pověsit reprezentační kopačky na hřebík - jenže trenér Giresse o služby Seydou Keity natolik stál, že ho nakonec přesvědčil k návratu. Spolehlivý barcelonský náhradník tak v Gabonu navlékne kapitánskou pásku a jeho úkol je jasný - dovést Orly k medaili, která jim poslední dobou doslova unikala mezi prsty. Keitovy zkušenosti, kvalita a herní přehled budou pro západoafrický celek obrovským přínosem.

Pravděpodobná sestava: Soumbeyla Diakité - Drissa Diakité, Mohammed Fofana, Cédric Kanté, Adama Tamboura - Abdou Traoré, Bakaye Traoré, Seydou Keita, Mahamane Traoré - Cheick Diabaté, Modibo Maïga

Co očekávat, na co se připravit: Mali má na soupisce celkem čtrnáct hráčů z francouzských soutěží a vede jej francouzský kouč. To dává přibližnou reakci na otázku po herním stylu Orlů - silná obrana, skvělí štítoví záložnící a "organizovaný chaos" v útoku. Trenér Giresse se nicméně prezentuje poměrně razantními kroky a není vyloučeno, že při sledování Malijců u obrazovek budeme velmi překvapeni. Já nicméně žádné výrazné změny v důsledku zatím nepředpokládám; jako reálná možnost se mi jeví těsný postup ze skupiny a následné (opětovné) vypadnutí.


Tip na pořadí:

1. Ghana
2. Mali
3. Botswana
4. Guinea

Karty vypadají rozdány jasně - postoupí Ghana a o druhé místo se porvou Mali s Guineou; Botswana pak jede na svůj první mezinárodní turnaj především sbírat zkušenosti. O postupu Ghany nepochybuji, ale byl bych velice opatrný s odepisováním Botswany, což je tým, o kterém prakticky nikdo nic neví; největší šanci postoupit však má Mali, Guinea vypadá na papíře o něco slabší. Jejich úvodní vzájemné střetnutí bude mít nádech zápasu o šest bodů; případný poražený celek bude v obrovské nevýhodě, naopak vítěz udělá výrazný krok směrem k postupu.


Autor: Dominik Zezula

Komentáře (183)

Přidat komentář
Free_player

Co týče Ghany tak to asi bude jasná záležitost a postup z prvního fleku ... Mali by mělo taky asi postoupit, ale pamatuju si jak to podělali minulej rok

Reagovat
smazaný uživatel

Botswana jasně poslední

Reagovat
smazaný uživatel

Nejhůře třetí, já věřím v postup z druhého místa.

Reagovat
cubinho

Reagovat
cubinho

Botswana - černý kůň a můj favorit

Reagovat
Puskas

V Africe říct černý kůň není zrovna výstižné.

Reagovat
cubinho

Právě, že jeto výstižnější než říct to kdekoliv jinde Jsou to prostě moji koni

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

černý kun spíš Burkina

Reagovat
smazaný uživatel

Postup Ghana a moje milovana Guinea

Reagovat
j_mrazik

Botswana -Největší hvězda: Jerome Ramatlhakwane (volný hráč)

Reagovat
smazaný uživatel

Je to skvělý střelec, což potvrdil v kvalifikaci. Pár branek jistě přidá i v základní skupině.

Reagovat
cetto

http://www.youtube.com/watch?v=o5QRrtrS0VI

nevím no, celý mi to přijde tak na úrovni našeho přeboru

ale 1:40 je stejně nejvíc plastový židle místo střídačky xD

Reagovat
smazaný uživatel

Ghana jasnej favorit, škoda, že za Mali nejedou zmínění Kanouté, Diarra, Coulibaly a Sissoko. Jinak Guinea mě nasrala, že nevzala Amadoua Cissého!

Reagovat
smazaný uživatel

Těším se na zálohu Traoré-Traoré-Traoré

Reagovat
Puskas

a až nastoupí proti Guniee...

Reagovat
smazaný uživatel

Botswana to vyhraje

Reagovat
Free_player

Reagovat
Tomanatura

OT: (sorry domingo) Trezeguet vcera prvni gol za River.

Reagovat
domingo

Jsem rad, ze jeste hraje..

Reagovat
fantomas

Reagovat
j_mrazik

Reagovat
Free_player

Jak to je vubec s Essienem ? pořád zraněněj ?

Reagovat
smazaný uživatel

Vrátil se proti Sunderlandu.

Reagovat
stas87

ten zayatte je slusny komik v drese hullu mal obcas srandovne momenty....moj tip je ze postupi mali ale skonci vo stvrtfinale na tunisku

Reagovat
smazaný uživatel

Trenér Tshosane hráčům Botswany zakázal mít během šampionátu sex, tak snad to pomůže ke skvělým výkonům na hřišti

Reagovat
Liquid

čekám velké překvapení a postup Botswany z 2.místa na úkor 2 afrických nároďáků, který se mi dle vlajky pletou

Reagovat
domingo

Oni se pletou vsim.

Reagovat
Liquid

A Franto Strako, vidíš to jo ??? Jerome Ramatlhakwane (volný hráč) !

Reagovat
Puskas

Slávia už jednu hvězdu má - na dresu, víc nemůže.

Reagovat
Kaze

Minulo mě to, proč se vzdal Boateng repre? Vždyť tam nebyl špatný, ne?

Reagovat
Liquid

v současný formě by i pro Ghanu byl přínosem, a taky mě to překvapilo

Reagovat
JacoBee

Boateng je jen krysa...

Jinak mý favoriti jsou Senegal,Ghana.,ačkoliv bych to přál i Slonům (kvůli drogbovi hlavně) tak si nemyslím že by splnili očekávání,,,

Reagovat
vocasisko

Všichni fandíme Mali, aby se Keita držel co nejdýl a nejdál od Barcelony.

Reagovat
JacoBee

Reagovat
smazaný uživatel

pišty ty nadpisi zemí , tak a´t je to přehlednější ... tohle je strašný , na první pohled nerozeznatelný .. ( aspoˇ'n zvětšin u názvu země písmo) Díky

Reagovat
cubinho

Piš své příspěvky česky, tak ať je to přehlednější. Tohle je strašné, na první pohled nerozeznatelné... Trefuj alespoň písmenka správně za sebe. Díky.

Reagovat
Mada

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
domingo

To nevim jestli jde, rozhrani v adminu neumoznuje editaci textu, i tucny pismo a kurzivu je potreba tagovat..

Reagovat
smazaný uživatel

a? nespamuj !!!

Reagovat
smazaný uživatel

zdravim,chtěl bych se zeptat,bude někdo z vás nahrávat APN?že byste zápasy hodily pak na net,páč nemam rekorder a pochybuju že to na netu někde seženu.díky

Reagovat
smazaný uživatel

Feinduono

Reagovat
smazaný uživatel

Vidět KP Boatenga s Essienem to by byla paráda .....

Reagovat
smazaný uživatel

Botswana

Reagovat
smazaný uživatel

Bota Wans

Reagovat
smazaný uživatel

Jak je to s postupem ze skupiny?.... 1. ze sk. A de na 2. z B atd.?? .... nebo se to pak losuje?... Thanks....

Reagovat
domingo

Jj.

1A - 2B

1D - 2C

1C - 2D

1B - 2A

Reagovat
smazaný uživatel

A semi je 1A-2B na 1D-2C ??....

Reagovat
božský John

a ve finále budou Němci

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Tak určitě.....

Reagovat
domingo

Jj, jak jsem to napsal pod sebou, tak to pokracuje, vitez prvniho zapasu jde na viteze druhyho a tak.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jasny.... Sem chtel vedet jestli to nebude tak jak to bylo na EURO 08 ....

Reagovat
homeles8

šach mat

Reagovat
smazaný uživatel

Kevin mě naštval ale chápu to AC > repre.

Reagovat
božský John

To bude jednou bomba....na křídle André Ayew a na hrotu Jordan Ayew, hvězdy OM

Reagovat
smazaný uživatel

J. Ayew na lavce

Reagovat
Godwinson

V tý době už bude André za horama.

Reagovat
Radin

Kdyby mali vypadl jeden Traoré,tak maj v záloze ještě další dva :-) Vzadu to jistí dvojice Diakité a vepředu čeká zajímavé jméno Diabaté :-)

Reagovat
Godwinson

A Mali nakonec bez Fofany, tak to by mohl být boj o druhý flek zajímavější.

Reagovat
smazaný uživatel

Ghana jasný favorit.

Reagovat
smazaný uživatel

Feindouno si po APN ľahko nájde nový angažmán. Kedysi môj obľúbený futbalista, ale zíde z očí, zíde z mysle

Reagovat
REPLIKATOR

Tip na pořadí stejný jako autora článku

Reagovat
REPLIKATOR

Největší hvězdy Botswany a Guineje bez angažmá I proto obsadí poslední místa ve skupině.

Reagovat
Lorcan

Ghana - vyhraje skupinu i celý šampionát

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

snad,ne

Reagovat
smazaný uživatel

Maroko !!!

Reagovat
smazaný uživatel

1.Botswana/2.Guinea/3.Mali/4.Ghana

Reagovat
smazaný uživatel

1. Mali 2. Ghana 3. Botswana 4. Guinea

Reagovat
FC Porto FC

Co je s Richardem Kingsonem??

Reagovat
fantomas

Je půlroku bez angažmá.

Reagovat
domingo

Uz to startuje !!! :)

Reagovat
Liquid

a Rovníková Guinea už měla vést, opáčko jsem viděl jen 1x, ale písklý ofsajd se mi zdál jako holý nesmysl

Reagovat
domingo

Nevim no, je to obhajitelny..

Reagovat
cubinho

Reagovat
vocasisko

1.Mali/Ghana/Botswana/Guinea 2.Mali/Ghana/Botswana/Guinea 3.Mali/Ghana/Botswana/Guinea 4.Mali/Ghana/Botswana/Guinea

Reagovat
smazaný uživatel

Respekt autorovi Dokážu si představit, jak složitě se hledají některé informace.

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak

Reagovat
domingo

Tak Libye teda velky zklamani.

Reagovat
domingo

Eurosport k titulkum pousti Die Antwoord !!

Reagovat
cubinho

Jojo. Zato RG mě celkem překvapila. Sice to byl takový "hurá fotbal", ale vyhráli naprosto zaslouženě.

Reagovat
smazaný uživatel

To jo, RovGuinea zaslouženě vyhrála. Ale zas Libyjci měli minulý rok jiné starosti.

Reagovat
domingo

Jj, byl to hezky fotbal, ale tyhle dva tymy proste nemuzou postoupit. Libyjci jsou technicky hodne dobri, ale neumi strilet, boji se jit ve vic lidech dopredu a i v ty obrane jsou mimo Tripolis priserne nervozni, Guinea je zase hura fotbalek bez poradne taktiky a navic dost faulujou. A ted Zambie

Reagovat
smazaný uživatel

Já nevím, podlě mě k APN trochu hurá fotbalu patří. Snad to budou lepší mače než minule v Angole, je to subjektivní, ale minulý APN mě moc nebavil.

Reagovat
domingo

Minule byla celkem nuda, no.. ale letos tam jsou zajimavejsi tymy.

Reagovat
Liquid

zasloužená výhra domácích, Balbao výbornej, škoda Bodipa, každopádně jsem čekal silnější Libyi a to zejména v obraně a gólman dost chybující, jináč eurosport v úvodním příspěvku celkem dost nepřesnej, jakože Gabon prý na 1.šampionátu a že patří obě pořadatelské země mezi ty největší outsidery, v případě Gabonu to ale rozhodně není pravda

Reagovat
domingo

Vybornej byl predevsim Randy, ten se mi hodne libil, Balboa taky. Komentatory se snazim moc nevnimat, ale ten Gabon

Reagovat
cubinho

Rui (stoper) se mi moc líbil a celkem mě překvapil jistý brankář.

Reagovat
smazaný uživatel

Btw dobré panoptikum na čestné tribuně (Obiang, Sassou-Nguessou atd.), samej poctivec

Reagovat
Godwinson

APN si sice šetřim na pondělí, ale ... Zambie do toho!

Reagovat
cubinho

Jaktože je na Eurosportu snooker, když tam má být Senegal se Zambií?

Reagovat
domingo

Az v 11, koukej zatim na Higginse

Reagovat
cubinho

Nojo, Higginse celkem můžu, ale Ronnie je Ronnie

Reagovat
domingo

Ja vubec nevim kdo to je ani o cem to ten komentator mluvi, ale ty jejich odpocinkove zony s boxama na led jsou dost stylove

Reagovat
cubinho

Aha Higgins je jeden z nejlepších hráčů historie i současnosti. Snooker je celkem sranda, hlavně když ho hrajou takoví hráči, jako třeba zmiňovaný Ronnie OSullivan.

Reagovat
Godwinson

100. pro Maroko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cubinho

Reagovat
Infi

101. pro 101 naopak

Reagovat
cubinho

Supeeeeeeeeeer!

Reagovat
cubinho

Mimochodem, Senegalu se zranil golman, že za ně chytá ten Guinejec?

Reagovat
Minister

Senegal má dosť deravú obranu...

Reagovat
cubinho

Zambie je úžasná. Už kvůli těm skvělým dresům jim nejde nefandit

Reagovat
domingo

Spoilery!

Reagovat
cubinho

Sorry, máš mít aktuálnější přenos

Reagovat
stas87

zambie jede

Reagovat
Godwinson

Wow, pěkně, moc pěkně, jen jim pořádně naložit.

Reagovat
Minister

Zatiaľ super zápas

Reagovat
Marosh16

obrana senegalu pre mna ze som daval na tiket senegal

Reagovat
smazaný uživatel

Nějaký stream na Sen-Zam?

Reagovat
cubinho
Reagovat
smazaný uživatel

thx

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Jak hrál za Guineu Randy?

Reagovat
domingo

Nejlepsi na place, imo.

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Paráda. Ještě aby se ukazoval i v klubu, ta, je zatím solidní kopáč...

Reagovat
stas87

ciste teoreticky-kebyze zambia postupi do stvrtfinale a celkovo zanecha dobry dojem,pride ponuka zambijcom a oni by si isli vyskusat europu alebo su ako egyptani a radsej by ostali v afrike?

Reagovat
domingo

Nekteri v Evrope uz hraji, celkove by s tim nemeli mit problem. Ty jihoafricky ligy jsou sice pomerne kvalitni, ale nejsou to Arabove, aby byli tak fixovani na domov..

Reagovat
stas87

ten katongo sa mi paci moc on hral tusim v europe,individualne velmi schopny a sikovny utocnik,oni v podstate prestupuju len do francuzska ze?

Reagovat
domingo

Do Francie praveze vubec Neni to frankofonni zeme, nemaji tam zadne vazby. Katongo hraval v Bielefeldu a jeste v Recku a Dansku.

Reagovat
stas87

moja chyba,arabi do francuzska hodne povedome meno,aj ten mayuka,senegal dneska asi ani na ten bod nedociahne...prekvapenia pokracuju uz sa tesim na tunisko

Reagovat
božský John

Mayuka je druhy Doumbia, typově i tim, kde hraje

Reagovat
stas87

svajciarsko?je neskutocne ze senegal porazi dva hraci-mayuka a v nemecku spatny katongo

Reagovat
božský John

Jj, i za Young boys

prostě to sedí

Reagovat
Radin

koukám teprv chvilku,ale jak sem psal už dřív,hrát bez tvůrce je divný..Zambie si je zatím dává..

Reagovat
Minister

Ten brankár Zambie

Reagovat
stas87

ako sa smial ked to chytil vonku z vapna ze? sympatak

Reagovat
Radin

lol ten golman Zambie jen potvrdil co se říká o golmanech z Afriky,jak chytl ten míč za vápnem :-D

Reagovat
cubinho

Zrovna tento chytá dost dobře.

Reagovat
Radin

to jo,ale tohle se moc často gólmanům nestává :-)

Reagovat
Radin

vychytal ty tři body,to je pravda jinak dík za link :-)

Reagovat
domingo

Mweene je dobry golman, co provedl?

Reagovat
Radin

chytal míč rukou mimo vápno,kousek od rohu :-D

Reagovat
fantomas

Hehe, to je naprosto kouzelnej průser.

Reagovat
stas87

ma tomic nejake sance proti federerovi?zobral by mu aspon set?

Reagovat
fantomas

To netušim, hlavní je, že to bude nádhernej zápas, ať se děje, co se děje..

Reagovat
stas87

rozmyslam ci si to rano pustit,mozes mi v skratke povedat nieco o raonicovi?zaujal ma

Reagovat
fantomas

Toho přesně zrovna neznám... ti řekne Chazy, hrubas, Tom..

Reagovat
domingo

Senegal nebyl na MS 98, Homolko. Jinak fanousci Zambie delaji slusny bordel, respektive predpokladam, ze to jsou oni :)

Reagovat
fantomas

No já slyšim jen ty trubky, pokřiky žádný..

Reagovat
domingo

No to jsem myslel.

Reagovat
smazaný uživatel

ZAMBIA!!!

Reagovat
smazaný uživatel

To vypadá jak kdyby Senegal dneska nemel dat gol

Reagovat
domingo

Tohle je zhruba rozdil mezi Cissem a Sowem, ktery by se pri takovehle akci pravdepodobne prizabil o travnik..

Reagovat
fantomas

Reagovat
Radin

nádherná akce,co předvedl Senegal u přitom břevnu..Jinak je směšné hrát bez tvůrce s tolika útočníkama,chybí tam někdo kdo by jim ty balony dával

Reagovat
domingo

Jj, cloveka ani tolik nemrzi, ze tam neni Nigerie, protoze ten fotbal je uplne stejny

Reagovat
smazaný uživatel

Ale no tak, Nigerijcum prece tvori Obi Mikel

Reagovat
Radin

to je děsný,s tímhle by na MS byli k smíchu :-) .Senegal hroznej system a Zambie špatné řešení situací,kdy šli 3 na 2 atd..

Reagovat
fantomas

Hm, prakticky z ničeho, škoda. Těch neproměněných šancí už holt bylo moc...snad to Zambii nepoloží definitivně.

Reagovat
stas87

no ani nie...hlavicka obrancu vedla,strela demby z voleja tiez vedla a to brvno zambia poslednych 15 minut totalne rezignuje na utok

Reagovat
fantomas

"Těch neproměněných šancí už holt bylo moc"...jen že celá ta akce gólová přišla z čistýho nebe.

Reagovat
stas87

sorry,som uz unaveny a reagoval som na tvoju prvu vetu som hore od 4:40 a mam tak akurat dost,zambia by sa mala vratit k hre v prvom polcase-brejky viac hracov do prechodovej faze,uz aj prilis soluju niektory

Reagovat
fantomas

Teď už je asi pozdě...ten tlak závěrečnej si Senegal vzít nenechá.

Reagovat
smazaný uživatel

Takze kombinace dua z NUFC? To se mi libi

Reagovat
stas87

ja si nemozem pomoct ale ten trener zambie mi pripomina straku..

Reagovat
smazaný uživatel

Jak mrdnul s tou flaskou

Reagovat
stas87

jj

Reagovat
domingo

Me by zajimalo, jakym jazykem to na ne rval.

Reagovat
stas87

ako ze si nerozumeju?

Reagovat
domingo

Praveze jsem mel taky pocit, ze je to francouzstina, ale pochybuju, ze nekdo v ty kabine krome Renarda samotnyho umi francouzsky Mozna Mayuka.

Reagovat
smazaný uživatel

Francouzsky, když hodil tou flaškou. Takže tak leda na Senegalce

Reagovat
Radin

nechápal sem co tam dělal,asi chtěl na sebe upozornit :-)

Reagovat
cubinho

Reagovat
smazaný uživatel

Zřejmě se někdo flákal

Reagovat
domingo

Herve Renard vypada a oblika se jak nejaky dobrodruh-nadsenec z osmdesatych let.

Reagovat
fantomas

A úsměv má jak Aaron Eckhart. Zajímavej týpek.

Reagovat
Liquid

Reagovat
fantomas

Zambie!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Tak mám dojem, že jednoho favorita můžeme škrtnout. Fotbal, co hrál Senegal, nemá s kýmkoliv silnějším šanci na úspěch

Reagovat
smazaný uživatel

to bych se neodvazil ani nazvat fotbalem

Reagovat
Liquid

Reagovat
domingo

Ale pocitam s tim, ze s Libyi i EQG si vytrou prdel, ten tym je proste strasne silny, i kdyz Traore to moc neumi ukocirovat.

Reagovat
Liquid

Parádní výsledky, takhlec by postupující mohli zůstat, sice jsou za námi jen první zápasy, ale Senegal pakliže postoupí tak zřejmě tak že půjde na hned na Slony. Viděl jsem jen 2.poločas, ale tak nesourodá hra Senegalu, tolik pokažených centrů, přihrávek, prostě tvořivej hráč tomu chybí a přesně se ukázala jejich největší slabina o které tu psal Domingo. Snad si Zambijci odvezou nějaký ten kov.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele