Portugalské okénko (15.) - souhrn

02.03.2013, 23:44, aktualizováno 05.03.2013, 00:52
Komentáře a souhrny
Braga si bez kanonýra Édera na půdě Olhanense ani zdaleka nezastřílela, nejtěsnější možné vítězství jí ale protentokrát jistě bude stačit. Arsenalistas ho vystřelil Leandro Salino svou teprve druhou brankou v sezoně...

SC Olhanense - SC Braga 0:1

04.03.2013 21:30

Góly: 11. Leandro Salino

Braga zvládla těžké utkání na půdě Olhanense a zdá se, že se jí po nedávném výpadku navrací forma - nejprve pohárový postup do finále přes Benfiku, teď výhra 1:0 a posun o jediný bod za strategické třetí místo..

Arsenalistas díky Salinově brance vyvinuli tlak na průběžně třetí Pacos Ferreira, zatímco pronásledovatelé v čele s Rio Ave už vypadají odstaveni ze hry. Olhanense je na tom o dost hůře - i přes dobrý výkon, za nějž by si zasloužili nějaké body, zůstávají nadále viset nad sestupovou propastí, a od předposledního Moreirense je dělí pouhý bod.

Hosté, kteří nastoupili bez vážně zraněného útočníka Édera (domácím chybělo hráčů hned osm), zaznamenali jedinou branku zápasu už po 11 minutách hry. Hélder Barbosa předvedl dobrou práci s míčem na levé straně a vyslal přízemní centr do vápna, kde byl v ideální pozici Éderův náhradník Zé Luís; ten se sice ukopl a míč netrefil, ale naštěstí pro favorita číhal na zadní tyči Salino, který už nezaváhal - 0:1.

Olhanense, které do zápasu vstupovalo se sedmizápasovou šňůrou bez výhry v zádech, se však nevzdalo a soupeře překvapivě přitlačilo; Quim, který se stal největším hrdinou zápasu, si zachytal dvakrát už v první půli. Nejprve na něm ve 29. minutě pohořel Djaniny, který neproměnil centr Ruie Duarteho, a o pět minut později se podobná situace opakovala.

První půli kromě branky nejvíce ovlivnilo hrozivé zranění domácího Maurícia, který špatně došlápl, byl nucen střídat a převezen přímo do nemocnice. I na druhé straně se střídalo už před poločasovou pauzou; zranil se totiž i Vincent Sasso.

Druhou půli měli pod palcem domácí, zatímco Braga hrozila z brejků - do šancí se tak dostal jak na jedné straně André Micael, tak na druhé Djaniny. Největší gólovku Arsenalistas měl na kopačkách Zé Luís, kterému v 66. minutě zbývalo propálit samotného Bracaliho, ale přehnal to s razancí a střílel nad.

V úplném závěru zápasu už domácí tlak trochu polevil, ale přesto se ještě jednou předvedl Quim - sedm minut před finálním hvizdem se ve skvělé šanci ocitl Djaniny, ale strážce hostující klece byl opět bezchybný.

Více informací k zápasu

SC Beira Mar - SL Benfica 0:1

03.03.2013 20:30

Góly: 16. Óscar Cardozo (pen.)

Asi jen sotva mohou v Lisabonu po včerejšku zkonstatovat, že právě takhle si to na půdě papírově nejslabšího týmu tabulky představovali, nicméně úkol je splněn - a to je hlavní. Nikoho teď nemusí zajímat, že tradičně ofenzivní sestava s jediným držákem Matićem zaznamenala proti slabému soupeři jediný gól, a to navíc z pokutového kopu...

Nikdo by se každopádně nemohl divit, kdyby Orli nakonec triumfovali větším rozdílem; však Beiru-Mar tlačili od samého počátku. Zejména Melgarejo se po levé straně proháněl, jako by se nechumelilo, a byl to také jeho centr, co stálo na počátku jediné gólové situace. Po 15 minutách totiž stoper Hugo při vědomí, že by Lima zřejmě skóroval, raději zahrál rukou a nechal Cardoza přidat další ligový gól z penalty. Rui Rêgo si vybral nesprávnou stranu.

Jestliže první úder vtěsnaný do úvodní čtvrthodiny věštil potenciální debakl, nakonec jsme se k němu ani nepřiblížili - a to i díky značné houževnatosti Beiry-Mar. Nový kouč Costinha má evidentně na outsidera solidní vliv a především Rúben se mu včera rád předváděl. Centroval, střílel a jen maximální soustředěnost Artura (mimo jiné i při hrozivé hrubce Luisãa) držela lisabonské ve vedení...

...což překvapivě platilo i notnou část druhého poločasu, kdy se Benfica jen velmi složitě vypořádávala s dynamickým triem Rúben-Yazaldo-Nildo. Sama si navíc situaci ještě víc zkomplikovala neproměněnou tutovkou ze 69. minuty, kdy Gaitán na zadní tyči vyzval nehlídaného Cardoza a ten jeho pobídkou šokujícím způsobem pohrdl.

Právě paraguayský střelec byl pak po chvíli stažen v rámci defenzivního střídání - což u Jorgeho Jesuse vskutku nejsme zvyklí vídat. A Orli také nereagovali úplně dobře, neboť Artur musel ještě pěkně zasahovat například proti Burovi.

Více informací k zápasu

Sporting CP - FC Porto 0:0

02.03.2013 20:45

Góly: -

Třicetibodová propast mezi oběma aktéry "o clássika" se po včerejšku neteční ani nenafukuje, a to je neklamné znamení toho, že jsou zklamány obě strany. Porto hodilo rukavici Benfice, která se zápasem na půdě Beiry-Mar může odpoutat na čele tabulky; Sporting prováhal další příležitost k posunu blíže pohárovým příčkám. A že dalších možností už moc nebude, ročník se pomalu nachyluje...

Lvi přitom dnes nebyli nějaké senzaci v podobě jakéhokoliv vítězství dvakrát blízko. Například celých úvodních 35 minut museli strávit v ostražitém bloku, neboť Porto zkrátka a dobře dominovalo. Fernando se svou klasickou grácií uplatňoval svůj monopol na střed pole, Jackson Martínez vypadal nebezpečně, kdykoliv přebral balon, a solidní aktivitou hýřil také donedávna zaměstnanec Sportingu Marat Izmajlov. Proto také Rui Patrício do přestávky zasahoval hned několikrát, nejvíce se musel snažit proti Martínezovi a Defourovi.

Největší šance úvodní části nicméně spadla do klína Leões, když Dier výjimečně rozevřel obranu favorita parádní kolmicí, Van Wolfswinkel za sebou nemilosrdně nechal Otamendiho a pak trestuhodně udělal hrdinu z Héltona. Fanouškům Porta se tehdy musely před očima v mžiku promítnout všechny ty nezdary na stánku Josého Alvaladeho, které se nepřetržitě táhnou až do roku 2008 (tehdy naposledy zde Dragões vyhráli, což platí i nadále tím pádem).

A tenhle nepříjemný pocit po obrátce přetrvával, tentokrát docela dobře permanentně, neboť Sporting si po onom přičichnutí začal více věřit a obrázek hry takřka dokonale vyrovnal. Porto sice nadále častěji přebíralo iniciativu, Lvi ovšem za přispění po delší době výtečného Rinauda perfektně kontrovali hbitými protiútoky (zvláště po představení žolíků Carrilla a Brumy).

Samo Porto si pak jen těžko tvořilo šance - Rui Patrício musel být ve střehu akorát proti Alexi Sandrovi a Atsuovi - a na tom se nic moc nezměnilo ani po dalším Rojově vyloučení zhruba čtvrthodinu před koncem (leč druhá žlutá karta byla přinejmenším diskutabilní). Naopak si ještě Van Wolfswinkel zopakoval situaci 1 na 1 s Héltonem a do zajímavé pozice se jindy dostával rovněž Carrillo.

Více informací k zápasu

Další výsledky

04.03. 19:15
Vitória SC
2:0
Académica
Góly: 4. Tiago Rodrigues, 21. El Arbi Soudani
03.03. 17:00
CS Marítimo
1:1
Moreirense
Góly: 68. Kukula - 66. Filip Gonçalves
03.03. 17:00
Rio Ave FC
0:2
Estoril
Góly: 78. Licá, 84. Steven Vitória (pen.)
03.03. 17:00
Gil Vicente
1:2
CD Nacional
Góly: 17. Luis Carlos - 56. Mexer, 90. Manuel da Costa
02.03. 18:00
Ferreira
2:0
Vitória FC
Góly: 39. Cícero, 84. Cícero
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.SL Benfica21174051:1455
2.FC Porto21165049:1053
3.Paços Ferreira21108329:1838
4.SC Braga21114645:3037
5.Rio Ave FC2185825:2829
6.CS Marítimo2178623:3129
7.Estoril Praia2184932:2928
8.Vitória SC Guimarães2176823:3227
9.CD Nacional2175931:3526
10.Sporting CP2158820:2523
11.Vitória FC Setúbal21651022:3823
12.Académica Coimbra2148927:3320
13.Gil Vicente FC21471021:3319
14.SC Olhanense21381021:3217
15.Moreirense FC21371120:3516
16.SC Beira Mar21361223:3915

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (44)

Přidat komentář
FC Porto FC

Co říct. Po zápase se nesla od portugalských fans na FB dost kritika. S takovým výkon nebyl nikdo spokojený navíc byli naštvaní že to bylo proti marnýmu Sportingu. Nikdo nepochybuje že to bylo zapříčiněný tím že chyběl Moutinho protože on je motor Porta. Taky beton Sportingu moc lidí nepotěšil..

Reagovat
Han střelil první

Hodně mi to připomnělo utkání Baníku s Budějovicemi z minulé soboty. My jsme bránili a čekali na brejky, z čehož nakonec vylezlo ještě více šancí než mělo Porto. To bylo bez Moutinha naprosto v koncích, protože skoro každý se bál něco vymyslet a všichni přihrávali jenom dozadu. S naší předvedenou hrou rozhodně spokojený nejsem, ale nalejme si čistého vína. Na víc v této sezóně nemáme.

Už se těším, až se vrátí Schaars, protože Ricky je bez něj naprosto tragický.

Reagovat
FC Porto FC

My sme na beton zvyklí od ostatních týmu takže nic novýho ale bez Moutiha sme to nějak nemohli překonat ale to že sme bez Moutinha marní můžu říkat jen já ! ale tak co je to první zápas v lize a v LM co sme hráli bez něj tak to muselo mejt nějakej dopad...věřím že když bude chybět přiště že už to bude lepší. Ale do Lucha očekávám o hoooodně víc ale zatím marně. Sporting věděl že na otevřenou hru s Portem nemá a tak zvolil defenzivní taktiku za učelem zisku 1 bodu no....a nevěřím že by Schaars pomohl nějak Rickymu ten by sem měl prvně zmontovat sám..

Reagovat
Han střelil první

Btw, Pacos jede parádně.

Reagovat
FC Porto FC

jsou to dobří borci ale já doufám že je Braga přeskočí Rád bych viděl na konci sezony umistění 1. Porto 2. Benfica 3. Braga 4. Pacos 5. Sporting

Reagovat
Han střelil první

To nehrozí. Z naší strany rozhodně ne.

Reagovat
Benfica

1. Benfica 2. FC Porto 3. Pacos 4. Braga 5. Sporting/Maritimo

Reagovat
FC Porto FC

Achjo benfica vede po penaltě...to sem zvědavej jaká byla

Reagovat
FC Porto FC

jaj vyhráli kvulu penaltě :/ to sem na ni zvědavej

Reagovat
Benfica

jasná ruka, mohol byť rád, že dostal len žltú.......

Reagovat
FC Porto FC
Reagovat
Benfica

Reagovat
FC Porto FC

to není ruka?

Reagovat
Han střelil první

Klasika už..

Reagovat
FC Porto FC

jo no

Reagovat
Benfica

No práve fans Porta a Sportingu sa majú čo ozývať...

Reagovat
Benfica

tomu hovorím klasika ja

Reagovat
FC Porto FC

ježiš tak přiznej že Beira Mar taky měla bejt penaltu :D

Reagovat
Benfica

Ok mali mať penaltu, ale pozri si Porto koľko ich súperi mali kopať penalty atď....

Reagovat
smazaný uživatel

Yeeees

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes sem měl možnost se dívat na Olhanense- Braga. tak jestli tak se v Portugalsku hraje liga tak teda . MSFL je lepší. Viděl sem po delší době zápas a zase humus 1.třídy. Tak teď nevím......

Reagovat
fantomas

Omg, to nás fakt budeš nejprv měsíc otravovat pod APN a ted i pod Portugalskem? Nechceš začít rejt třeba do PD nebo Corgoň ligy?

Reagovat
smazaný uživatel

Ty tady snad přispíváš?

Reagovat
fantomas

Shodou okolností Portugalsko taky píšem já s domingem no.

Reagovat
smazaný uživatel

Sorry,ale jestli si to viděl ( o čemž pochybuju) tak musíš přiznat,že to byla holomajzna. Když ne tak fotbalu Opravdu nerozumíš !

Reagovat
fantomas

Njn, Olhanense na hraně sestupu a Braga v herní, výsledkový i personální (mini)krizi. Cos jako čekal?

Reagovat
FC Porto FC

to nemá řešit toto...on se rozhodl že se podívá na jeden zápas z celý sezony a podle¨toho bude¨hodnotït kvalitu celý soutěže...nezajímáho jaký je hřiště a jak na tom mentálně Braga a Olhanense je... je to zabedněnec

Reagovat
smazaný uživatel

priste se nezapomen podivat v ligue 1 podivat treba na brest - nancy a pak placat, ze se na tu ligu neda koukat

Reagovat
smazaný uživatel

a to se ještě "zapomněl" zmínít o tom, že hřiště bylo asi tak ze 2/3 podmáčený, takže se nějakej extra fotbal ani hrát nedal

Reagovat
domingo

Hele, videls vubec Brest pod Chauvinem? Oni hrajou fakt dobrej fotbal.. jo takovy Nancy - Ajaccio, to je jiny kafe

Reagovat
FC Porto FC

bože ty se dej do kupy a zjisti si okolnosti

Reagovat
Hiko

Tak jsi měl prostě smůlu na výběr. Neříkám, že portugalská liga přináší nejkrásnější fotbal ze všech, ovšem zrovna zápasy mezi Olhanense a Bragou bývají velmi atraktivní, teď se bohužel sešly takové okolnosti, které nahrávaly tomu, že to bude vypadat tak, jak to vypadalo. Braga se dostala brzy do vedení, domácí byli až na výjimky marní, teď ještě ten podmáčený terén, takže se hosté nijak nehnali dopředu, chybí jim Eder...

Dej Portugalcům ještě šanci

Reagovat
Benfica

Prečo je niekto taký blbý, aby hodnotil ligu po jednom zápase.

Aj taký musia byť

Reagovat
FC Porto FC

Ještě že Braga vyhrála fandím ji ma by se dostali před Pacos

Reagovat
Hiko

přesně, Portugalsko potřebuje do pohárů (notabene do LM) konkurenceschopné týmy Já pořád PdF moc nevěřím

Reagovat
FC Porto FC

Já chcu aby do LM šla Braga ta má na to jit do skupiny ale Pacos ne...ale Evropskou ligu jim přeju za to jak si to dávaj

Reagovat
Benfica

Ešte aj Braga dá Porto

Reagovat
FC Porto FC

už se těším na zápas Porto - Benfica jak uvidim 10 hráčů Benfici narvaný ve vlastním vápně

Reagovat
Benfica

Titul už bude na Estadio da Luz. Takže tam dáme béčko...

Reagovat
FC Porto

To mu nevěř..

Reagovat
FC Porto FC

jo takový kecy pokud budete v tabulce mejt o 2 body víc tak to bude 2x takovej beton jak Chelsea proti Barceloně

Reagovat
Benfica

po tom kole to budú 4 body a potom to bude už len dohrávka pred plným štadionom

Reagovat
FC Porto FC

ja můžu na to fakt jen

Reagovat
Benfica

Len aby si potom ne

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele