Portugalské okénko (15.) - preview

02.03.2013, 03:19, aktualizováno 04.03.2013, 01:29
Previews
Námi sledované zápasy portugalské nejvyšší soutěže měly prozatím o tomto víkendu k divokým přestřelkám na míle daleko. Pondělní dohrávka by však mohla slibovat jinou písničku. Braga s Olhanense na podzim remizovala 4:4, jak bude vypadat obrácený zápas v Algarve?
SC Olhanense - SC Braga  (pondělí 21:30)
Zcela jiné cíle budou mít ve zbytku soutěže celky Bragy a Olhanense - zatímco domácí čeká těžký boj o záchranu, Braga nemůže myslet níže než na Ligu mistrů. Souboj čtrnáctého se čtvrtým bude posledním v jednadvacátém kole.

Olhanense má na první sestupovou příčku pouze jednobodový náskok, a jeho gólman Rafael Bracali přiznává, že se v této sezoně nedaří podle očekávání. "Je jasné, že nezažíváme ideální časy. Musíme na sobě dále pracovat, abychom z této situace vybruslili," nezastírá. Jeho tým sice dokázal nedávno obrat o body věhlasné Porto, ale jinak čeká na výhru už sedm zápasů, přičemž naposledy padnul 1:3 na půdě Nacionalu.

Sám brazilský gólman to tam dobře zná - právě tento stadion byl totiž po celých pět let jeho fotbalovým domovem, a přestože předvedl několik dobrých zákroků, na body pro jeho nového zaměstnavatele to (opět) nestačilo. "Během zápasu jsem si říkal, co vlastně děláme v obraně špatně," přiznával. "Hrát defenzivně je v pořádku, ale jen pokud to prospívá výsledkům, což se tady nestalo." Bracali také neopomněl připomenout, že je dobré vidět staré dlouholeté přátele, ale momentálně je jeho jediným záměrem pomoci Olhanense v záchraně.

Ani Arsenalistas nezažívají sezonu zrovna podle předpokladů - objektivním cílem je umístění do třetího místa, které je však momentálně celé čtyři body daleko. Případná výhra v dnešním utkání by tak byla velmi výrazně nápomocna, opačný výsledek by naopak zasadil ambicióznímu klubu tvrdý direkt.

Záložník Custódio však odmítá, že by Braga nenaplňovala předsezonní cíle; postup do finále domácího poháru a boj o třetí příčku v tabulce je podle něj optimální situací. "Měli jsme nějaké problémy s fyzičkou, ale nakonec jsme to zvládli," ulevoval si po vydřeném semifinálovém vítězství proti Benfice (0:0 a 3:2 na penalty). "Jsme teď ve finále poháru a v lize soupeříme o Ligu mistrů. Možná tu byla příliš velká očekávání. Nevyhráli jsme toho tolik, co jsme chtěli, ale cíle zatím naplňujeme," je přesvědčen Custódio.

Velkou ránou v už tak těžkém boji je však zranění kanonýra Édera, bez jehož gólů by měla Braga letos opravdu velký problém; elitní střelec si přetrhl přední zkřížený vaz v koleni a je mimo hru do konce sezony. "Je to skvělý hráč, vrátí se rychle a bude opět silný," nepochybuje Custódio. "Všichni v to doufáme a stojíme za ním."

Ani domácí si však nemohou příliš pískat - chybět jim totiž bude hned osm hráčů prvního týmu, konkrétně D'Onofrio, Djalmir, Fernando Alexandre, Abdi, Yontcha, Luís Filipe, Evandro Brandao a nejnověji i Nuno Piloto, kterého zradilo stehno. Luís Filipe s Brandaem už naskočili do tréninku, ale prozatím s úlevami.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.75 - 4.00 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SC Beira Mar - SL Benfica  (neděle 20:30)
Porto pouze remizovalo v Clásicu, a před Benfikou se tak rozprostírá ideální šance - případné vítězství na půdě předposlední Beiry Mar by pošouplo Orly do dvoubodového trháku. Domácím jde zase ve vyrovnaném spodku tabulky o holé přežití..

A podle slov prezidenta Majida Pishyara se má favorit na co těšit. Majid nejenže se slavného protivníka nebojí, ale jménem celého klubu jej přímo varuje: "Mám zprávu pro svůj tým - nebojte se, na Estádio da Luz jsme odehráli dobrý zápas a zasloužili si vyhrát. Mám také zprávu pro Benficu, a ta zní: Čekáme na vás. Na našem stadionu budeme velmi těžký soupeř, všichni hráči budou silnými protivníky po celých 90 minut," hrozí.

Před Benficou se rozestírá mimořádná příležitost využít zaváhání svého oponenta v boji o titul, a kouč Jorge Jesús to dobře ví. "Do každého zápasu jdeme stejně, pokud chceme titul, máme povinnost vyhrát proti každému," shrnuje. "V Aveiru nás nečeká nic jednoduchého, protože oba celky musí zvítězit - my chceme na první místo, Beira Mar potřebuje uniknout ze sestupové zóny."

Orli jsou podle slov svého kouče dobře odpočatí, připravení a sebevědomí. Ani fakt, že pohárová sezona pro ně ještě neskončila, prý není přílišnou překážkou: "Nejsme unavení, a naše výsledky to jasně dokazují. Do poslední třetiny sezony vstupujeme se stejnou intenzitou jako doposud, a navíc jsme sebevědomější."

Jesús také opět potvrdil, že jeho prioritou je právě portugalský titul: "Od prvního dne zdůrazňuji, že chci v první řadě vyhrát ligu, a fanoušci si myslí to samé." Ve světle tohoto tvrzení proto nepřekvapí, že trenér opět zřejmě vyšle do boje to nejlepší, co má k dispozici. "Nebudou žádné úlevy. Nedělali jsme to proti Leverkusenu, nebudeme to dělat teď, ani proti Bordeaux. Hrát budou ti, kteří hrát mohou," uzavírá.

Lisabonský klub stále neví, jestli bude moci počítat se službami Aímara a Carlose Martinse, kteří se zranili v semifinále poháru proti Braze; domácím budou určitě chybět distancovaný Pedro Moreira a zranění Lopes, Balboa a Tonel. Do týmu se naopak vrací Ricardo Días a Tozé Marreco.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sporting CP - FC Porto  (sobota 20:45)
Třicet bodů. Neskutečných 30 bodů dělí vedoucí Porto a 11. Sporting. Favorit by tedy měl být jasný, i navzdory tomu, že se bude hrát v hlavním městě. Nicméně jak správně před výkopem podotýká záložník hostujícího mužstva Fernando: "Clássico bude vždy clássikem", a tedy prestižním soubojem bez předem známého výsledku...

Na druhou stranu se divák vskutku neubrání dojmu, že kouzlo jednoho z historicky nejdůležitějších mačů v Portugalsku tak trochu schází či je přítomno z ryzí setrvačnosti. Však si vezměte, že z posledních pěti kol vydoloval Sporting jedinou výhru a mimoto hned třikrát svému soupeři podlehl (a nikdy nešlo o nikoho věhlasného, je třeba dodat). To zkrátka historie sotva pamatuje.

Naproti tomu Porto se drží veškerých zvyklostí a lize s menšími či většími obtížemi kraluje; posledně se doma nečekaně trápilo s Rio Avem, ale silou vůle, týmového ducha a rozstříleného Jacksona Martíneze zkrátka dotáhlo utkání do vítězného konce. Něčeho takového Leões opravdu schopni nejsou a těžko ze dne na den budou.

Tím spíš, pokud mužstvo nadále nemůže počítat s injekcemi zkušeností v osobách Boulahrouze a Schaarse; a pokud kvůli zdravotním problémům v nominaci zase scházejí potenciální tahouni jako Jeffrén, André Martins nebo Rubio.

Co navíc toto "o clássico" dělá ještě méně atraktivním a speciálním, je potom jedna konkrétní absence na druhé straně barikády. Svému mateřskému klubu se totiž nepostaví João Moutinho, jehož nešťastně odstřelily svalové problémy, které si přivodil teprve v pátek při tréninku. A třebaže z pohledu trenéra Vítora Perreiry nejde o až takovou tragédii (střed pořád může hrát ve velmi silném složení Lucho-Fernando-Defour/Izmajlov/Castro), atmosféře to zkrátka ubírá na hustotě, potažmo intenzitě.

Jinak ale nezasvěcený divák může být s pohybem na nominační listině Porta spíše spokojený. Do hry se totiž vracejí stálice Alex Sandro s Atsuem a mimo ně si své místo na slunci vybojoval také Seba. Obětováni byli mladíci Quiñones a Kelvin. Mangala se s pohmožděným ramenem sice objevil ve čtvrtek na tréninku, sobota pro něj ovšem představuje příliš brzký termín; jak se ostatně předem očekávalo.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Porto20164049:1052
2.SL Benfica20164050:1452
3.Paços Ferreira2098327:1835
4.SC Braga20104644:3034
5.Rio Ave FC2085725:2629
6.CS Marítimo2077622:3028
7.Estoril Praia2074930:2925
8.Vitória SC Guimarães2066821:3224
9.CD Nacional2065929:3423
10.Vitória FC Setúbal2065922:3623
11.Sporting CP2057820:2522
12.Académica Coimbra2048827:3120
13.Gil Vicente FC2047920:3119
14.SC Olhanense2038921:3117
15.SC Beira Mar20361123:3815
16.Moreirense FC20361119:3415
Ostatní zápasy
02.03. 18:00Paços Ferreira - Vitória FC Setúbal
03.03. 17:00Gil Vicente FC - CD Nacional
03.03. 17:00Rio Ave FC - Estoril Praia
03.03. 17:00CS Marítimo - Moreirense FC
04.03. 19:15Vitória SC Guimarães - Académica Coimbra

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (24)

Přidat komentář
Han střelil první

3:19... Má vůbec cenu se ptát, kdo to psal?

Reagovat
FC Porto FC

Na hoře máte začátek zápasu 20:15 msíto 20:45 a tip EF 0? no teda

Ted sem zvědvanej na naší hru bez Moutinha třeba se Lucho probudí a snad už od začátku nastoupí James. Tenhle zápas musíme vyhrát vždyt Sporting prohrál například i nad Setúbalem..

Reagovat
Han střelil první

Někde se to už pro nás zlomit musí

Reagovat
FC Porto FC

to ste měli už dávno proti Benfice sakra ! :D

Reagovat
Han střelil první

Měli, ale ten druhý poločas byl na blití.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

hra sa iba jeden zapas?

Reagovat
smazaný uživatel

dnes 2 zapasy

Reagovat
FC Porto FC

poločas strašnej. Ještě že to Wolfswinkel nedal

Reagovat
fantomas

Zase zesral pentli?

Reagovat
Han střelil první

Ten Baptista je takový kokot! Jako to bylo podle toho zmrdaného čuráka na žlutou? Ať jdou do prdele s tímhle.

Reagovat
fantomas

Co čtu na twitteru z různých zdrojů, tak druhá žlutá jasná.

Reagovat
Han střelil první

Možná v součtu drobných faulů, ale jinak rozhodně ne.

Reagovat
Benfica

Martinez to dosť nafilmoval.... ani náhodou žltá karta a už vôbec nie 2.

Reagovat
Benfica

Teraz bol Sporting poškodený to červená není

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
Han střelil první

Rickyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy

Reagovat
Han střelil první

Pět infarktů během dvou minut!

Reagovat
Benfica

čo im treba, aby dali gól, oni by ani s penalty nedali...

Reagovat
Benfica

Myslel som Sporting

Reagovat
Han střelil první

Jak já toho Baptistu nenávidím. Prvně se Setúbalem a teď s Portem.

Reagovat
FC Porto FC

Bože to byl výkon to když hrajeme bez Moutinha tak sme tak marní??? Lucho dopředu nic neudělá James je po tom zranění taky dost mimo.... ještě že je Wolfswinkel tak levej protože jinak sme prohráli

Reagovat
fantomas

Takže sem zase tipoval správně..

Reagovat
FC Porto FC

Musím věřit Beiře Mar. Venku s Benficou uhráli dobrje výsledek jen 2:1 a věřím že když nedostanou gol hned na začátku tak to může bejt zajímavej zápas. Škoda že jim chybý Balboa a Tonel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele