Portugalské okénko (12.) - souhrn

11.02.2013, 06:32, aktualizováno 11.02.2013, 06:32
Komentáře a souhrny
Když už ztrácet body, tak pospolu. Benfica s Portem se téhle poučky držely v prvním kole, během vzájemného střetnutí a čerstvě i v neděli. Nejprve Orli ztroskotali na Madeiře, potom Draci šokovali domácí remízou s Olhanense. Sporting v ústraní registroval další porážku, tentokrát na vlastní půdě podlehl Marítimu...

FC Porto - SC Olhanense 1:1

10.02.2013 21:15

Góly: 55. Jackson Martínez - 7. Tiago Targino

Fotbalisté, trenéři a příznivci podceňovaného Olhanense se k březnu 2010 a remíze 2:2 na Dragãu neobraceli nadarmo - dneska si podobně senzační úspěch s chutí zopakovali. Stateční hoši z Algarve šli v Portu dokonce do vedení, které anuloval spolehlivý Jackson Martinez; další odpověď už nečekaně slabý favorit po reprezentační pauze zformulovat nedokázal...

Svěřenci Vítora Pereiry šli do utkání, dá se říct, v plné sestavě (když si odmyslíme předem známé absentéry Defoura a Jamese), navíc s vědomím ztráty lisabonského konkurenta - a přesto do zápasu vstoupili všelijak, jen ne zodpovědně. Porto sice duel načalo několika po sobě jdoucími rohy, avšak zároveň stačil jediný brejk a Dragão oněmělo. Talentovaný, leč nekonzistentní křídelník Tiago Targino už v sedmé minutě pláchl Sandrovi, aby v koncovce prokázal výjimečný klid i cit - 0:1.

Jak už to v případě Porta letos bývá, favorit i přes rozpačitý začátek neztratil hlavu a nadále vyznával trpělivý, až profesorský přístup ke hře. Lucho, Izmajlov i Moutinho neustále kombinovali s velkým přehledem, aby se procento držení míče na straně domácích šplhalo k neuvěřitelné číslovce 75. A Dragões zároveň nebyli úplně bez šancí; železně však naráželi na svého kmenového zaměstnance, hostujícího brankáře Bracalliho. Ten jednak parádně kontroloval svou šestnáctku, jednak se po 40 minutách vytasil se skvostným jednoručním zákrokem proti Martinezovi.

To byla jediná velká dračí příležitost, která se vtěsnala do prostoru před obrátkou. Po ní se jich už narodilo větší množství - a hlavně se Portu relativně brzy povedlo srovnat. Leč šťastnou cestou. Moutinhův roh se odrazil od Varely do tyče a přímo pod kopačky Martineze, jenž nemohl zaváhat - v 55. minutě se tedy začínalo odznova.

A Porto hned záhy dostalo jedinečnou možnost k dokonání obratu. Jander podle rozhodčího rukou úmyslně zastavil Danilův centr, a tak měl obyčejně jistý exekutor Jackson konečně nastolit řád z penaltového puntíku. Jenže tak se nestalo - kolumbijský forvard pro jistotu úplně přestřelil a tím jako by předznamenal pokračující dračí tápání.

Pereirovy ovečky záhy klidně mohly inkasovat při Héltonově lapsu a zároveň samy až do závěrečného hvizdu váhaly v koncovce. Mangala prudce hlavičkoval mimo, dvě solidní šance zahodil Martinez a neujal se ani Danilův ojedinělý pokus...

Více informací k zápasu

CD Nacional - SL Benfica 2:2

10.02.2013 19:00

Góly: 6. Diego Barcelos, 53. Mateus - 16. Mexer (vl.), 37. Urreta

Pořádné drama bylo k vidění v Madeiře - Benfica totiž klopýtla na hřišti Nacionalu, ztratila dva body díky remíze 2:2, a navíc se ještě více vyostřila a prohloubila rivalita mezi oběma celky...

...která pochopitelně není založená na geografii, ale spíše na kontroverzní historii vzájemných setkávání - a dnešní večer této pověsti dostál na sto procent, zejména díky červeným kartám pro hostující Cardoza a Matiće.

Už od počátku to pro favorita na titul vypadalo všelijak, a hosté svého soka brzy vytrestali za líný začátek zápasu. Byl to právě Nacional, kdo se prostřednictvím Diega Barcellose dostal díky nedorozumění Artura s Luisinhem málem dostal ke gólu už po čtyřech minutách.

Orli si však neoddychli nadlouho; vlastně jen necelé dvě minuty. Barcellos se totiž se svojí zahozenou šancí nechtěl smířit a zkušeně proměnil střílený pas nikým nehlídaného Claudemira. To byla facka, kterou favorit potřeboval - najednou začali červení hrát lépe, a ještě do půle se jim podařilo skóre dokonce otočit.

Po čtvrt hodině se k míči dostal aktivní Luisinho a vyslal do vápra břitký centr; ten byl sice původně mířen na Limu, ale nakonec si jej do vlastní sítě srazil bránící nešťastník Mexer - vyrovnáno. Právě Lima představoval velkou hrozbu i nadále a dokonce brzy trefil tyč; tentokrát se Mexer s odraženým míčem popasoval již mnohem lépe.

Co domácím chybělo v obraně, vynahrazovali si v útoku - a to zejména prostřednictvím brejků. Do vedení však šli hosté, a mohl za to magický přímý kop Jona Urretaviscayi (neznáte-li ho, netrapte se - šlo o jeho první start od ledna 2010); dělovka z pětadvaceti metrů zanechala brankáře pouze v tichém údivu.

Do druhé půle tak vše hrálo do karet Benfice, ale pak se projevila její stará bolest, totiž tendence k výpadkům pozornosti v obraně - a Nacional toho využil už osm minut po restartu. Candeias sice Claudemirův centr ještě totálně minul, ale na zadní tyči stojící Mateus už plně zužitkoval fakt, že na něj Orli prostě zapomněli.

Nacional tak s jednoduchou a efektivní taktikou nakonec slavil úspěch - stačilo už jen přežít postupně po sobě jdoucí šance Luisaa, Cardoza a Salvia.. a poděkovat brankáři Gottardimu.

Více informací k zápasu

Sporting CP - CS Marítimo 0:1

10.02.2013 17:00

Góly: 18. Hyun-jun Suk

Neuvěřitelné - sotva se zdálo, že se Sporting (konečně!) zvedá ze dna, je zase vše při starém. Domácí prohru 0:1 s přímým konkurentem z Marítima zkrátka neospravedlní ani fakt, že lisabonský klub měl více ze hry..

Jediná branka zápasu padla už v první půli a jejím autorem byl Hyun-Jun Suk, korejský forvard, který tak zaznamenal první úspěch v novém působišti. Marítimo tak odskočilo Sportingu právě na ony vybojované tři body a momentálně jsou to právě oni, kdo má větší šanci proniknout na kýžené "evropské" místo.

Jesualdo Ferreira pojal utkání jako zkoušku pro své mladíky; od první minuty vyběhl na hřiště nadějný křídelník Bruma (a nutno dodat, že si vedl velmi dobře), kterého na lavičce doplňovalo hned pět spoluhráčů z béčka. Marítimo se dostalo do tempa rychleji a už po 10 minutách se poprvé připomenul Suk, když prověřil brankáře Ruie Patrícia.

Sporting mohl působit jakkoliv, ale jedno je nutné uznat - jakmile se zelenobílí dostali dopředu, vypadalo to nebezpečně. Zejména Bruma s Joaozinhem měli pár dobrých momentů, ze kterých měl těžit kanonýr Ricky van Wolfswinkel - jenže ten si dnes zapomněl střelecké kopačky doma. První šanci, kterou mu zmíněné duo vytvořilo, mu z brány vykopl brankář Romain Salin.

Krátce poté se však už měnilo skóre; živě hrající Suk se prosadil hlavičkou zblízka. Máslo na hlavě má především bránící Miguel Lopes, který měl jednoznačně zajistit, že se centr ke korejskému útočníkovi ani nedostane..

Tváří v tvář nepřiznívému skóre se Sporting hodně zlepšil a odrazilo se to zejména v držení míče; aktivitu pak zajišťoval třeba už zmíněný Bruma, který vyslal do šance van Wolfswinkela (a ve skórování mu podruhé zamezil tentokrát vyběhnuvší Salin). Marítimo však, až na podobné drobné lapsy, bránilo dobře.

Do druhé půle poslal Jesualdo překvapivě Andrého Carrilla; to by samo o sobě nebylo až tak podivné, kdyby vystřídaným nebyl právě Bruma. I bez svého nejlepšího hráče první půle však lisabonští i nadále jasně dominovali, avšak když došlo na lámání chleba v závěrečné třetině, Marítimo zůstávalo neoblomné.

Hosté tak měli ideální možnost vyrážet do brejků, což málem přineslo úspěch po hodině hry, kdy Patrício musel zasahovat proti Davidu Simaovi. Sporting se s krátícím se časem rozhodl více a více riskovat; příchod Diega Rubia znamenal změnu na 4-4-2, což hru ještě více otevřelo, a oba celky si tak připsaly ještě jednu velkou šanci.

Za domácí pokračoval v paličské olympiádě van Wolfswinkel (kterého tentokrát vyzval Joaozinho); brankáře Salina se sice překonat podařilo, ale zaskakujícího obránce Márcia Rosária už ne. Právě Rosário se navíc mohl prosadit i na druhé straně, když jeho hlavičku musel likvidovat Patrício.

Více informací k zápasu

Další výsledky

10.02. 17:00
Vitória FC
1:0
Gil Vicente
Góly: 25. Pedro Santos
10.02. 17:00
Moreirense
3:0
SC Beira Mar
Góly: 45+1. Aníbal, 67. Nabil Ghilas, 80. Nabil Ghilas
10.02. 17:00
Académica
1:2
Rio Ave FC
Góly: 50. Salim Cissé - 30. Koka, 54. Bebé
09.02. 21:15
Estoril
2:0
Vitória SC
Góly: 33. Luis Leal, 65. Carlitos
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Porto18144045:946
2.SL Benfica18144046:1446
3.Paços Ferreira1787223:1231
4.SC Braga1793538:2430
5.Rio Ave FC1884623:2328
6.Estoril Praia1864826:2622
7.CS Marítimo1857617:2722
8.Vitória SC Guimarães1856718:2921
9.Académica Coimbra1848625:2720
10.Sporting CP1847716:2019
11.CD Nacional1854925:3219
12.Gil Vicente FC1846818:2818
13.SC Olhanense1838720:2717
14.Vitória FC Setúbal1845920:3617
15.SC Beira Mar1836923:3515
16.Moreirense FC18351019:3314
Zbývající zápasy
11.02. 21:00SC Braga - Paços Ferreira

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
Hiko

Tak SLB i FCP svorně pokračují se stejným bodovým ziskem, ovšem Porto co nedalo v zápase s Olhanense, to se nevidí... Pro nestranného pozorovatele super vývoj.

Jinak malé info ze třetí ligy - Boavista (dle novinářů) nezaslouženě rupla v Mirandele 1:0 gólem z poslední minuty, nyní je BFC 9. (ze 16), odehráno 19 kol.

A dovolím si ještě jednu informaci, na jeden aukční server (znáte ho) jsem vystavil šálu Boavisty, takže kdyby někdo měl zájem, nechť se tam mrkne

Reagovat
FC Porto FC

No to bylo zase kolo. Sporting pokračuje ve svých starých výkonech a hodla bojkotovat i EL.

Benfica remizovala když si snima Nacional dělal co chtěl a navíc Matič a Cardozo neudrželi nervy na uzdě takže oba dostaly červenou. Tahle remíza měla být pro nás jasný + ale my sme si nechali dát blbej gol a pak naše zakončení v tomto zápase nebylo jako v těch předešlích...takže pro nás taky jen remíza... no sme zvědavej v jaký sestavě budeme hrát 17.2. proi Beira Mar když 19.2. hrajeme zápas LM

Reagovat
Hiko

FCP - Beira Mar se hraje v pátek 15.2., takže času na regeneraci ažaž

Reagovat
FC Porto FC

aha tady je 17.2.... ještě že tak ty dva dny by bylo hodně málo ale i tak bych dal radši spíš náhradníky

Reagovat
FC Porto FC

Ježiš ten sem si přečetl souhrn z našeho zápasu to muselo bejt

Reagovat
Benfica

Tak mi odľahlo keď Porto remizovalo...

Reagovat
FC Porto FC

Pacos solidně rozbral obranu Bragy všechny 3 goly do prázdný

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele