Portugalské okénko (12.) - preview

10.02.2013, 07:35, aktualizováno 11.02.2013, 07:47
Previews
Jakkoliv by se to před výkopem sezony mohlo zdát podivné, ten největší tahák 18. kola nejvyšší portugalské soutěže se odehraje v Braze. Tam totiž zajíždí nadále překvapující Paços de Ferreira, v tuhle chvíli dokonce třetí nejlepší celek v zemi. Zrovna bronzový flek přitom představuje poslední vstupenku do milionářské Ligy mistrů...
SC Braga - Paços Ferreira  (pondělí 21:00)
Nakonec zřejmě nejdůležitější klání dosavadního průběhu sezony čeká dnes Arsenalistas. Duelu mezi Bragou a Paços de Ferreira by před tímto ročníkem těžko někdo považoval za potenciální šlágr kola, ovšem taková je teď nezpochybnitelná pravda. Svěřenci Josého Peseira totiž podceňovaného soupeře vítají coby hůře postavený tým...

Ano, je to tak, mužstvo z portského regionu nikterak nepolevuje a nadále srdnatě válčí o Ligu mistrů. Aktuálně je dokonce třetí, bod před dotírající Bragou, nad níž v rámci podzimní části sezony vyzrál pohodově 2:0. Na Estádiu AXA by to už sice mohlo být o něčem jiném; na druhou stranu Paços zde slavil výhru ještě poměrně nedávno, takřka přesně před dvěma roky, a také čistě jeho venkovní forma jej řadí mezi elitní čtyřku. Os Castores dokonce na cestách inkasují vůbec nejméně ze všech účastníků Primeiry Ligy (šestkrát) a posbírali tam více bodů než Braga i Sporting.

Arsenalistas navíc doma jen sotva připomínají nějaký stroj. Nedávno tu prohráli s Benfikou, přičemž chvíli předtím divže neztratili s posledním Moreirense. Tentokrát ale zkrátka nějaké rozpaky nemohou připadat v úvahu, to už by mohlo Peseirovým ovečkám v konečném důsledku definitivně zlomit vaz. "Známe kvality Paços de Ferreira, ale důležitější je pro nás soustředit se na vlastní hru, být sebevědomí a odhodlaní," opakuje svou oblíbenou poučku filozof v čele Bragy José Peseiro.

Ten má čerstvě ještě větší problémy s marodkou než doposud; a že ani doteď nebyly úplně malicherné. Ke Coelhovi, Douglãovi, Haasovi, Djamalovi a Rúbenu Micaelovi se nyní s poraněným stehenním svalem přidal rovněž klíčový záložník Micael. I s návraty Maura a Emídia Rafaela tedy Peseirova nominace působí příliš úzkým dojmem, přičemž bývalý kouč Saúdské Arábie čerstvě musí mít na zřeteli také vážný zájem Šachtaru o zadáka Ismailyho (na Ukrajině se smí přestupovat do 1. března!).

Na druhé straně barikády mají samozřejmě své vlastní potíže. Obránce Nuno Santos tedy stále není způsobilý nastoupit, André Leon je v trestu a svalové problémy vyřadily z tréninku dalšího zadáka Luíse Sousu.

Ambiciózní kouč Paços de Ferreira, Paulo Fonseca, před utkáním veřejně vyhlásil cíl uhrát minimálně 38 bodů - teprve pak prý bude ochoten vést diskuzi o Evropě. K téhle metě přitom největšímu překvapení ročníku schází ujít pouhých sedm kroků. A načít tuto oficiální pouť zrovna v nedaleké Braze, to by pak byl úplný sen...
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.75 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sporting CP - CS Marítimo  (neděle 17:00)
Sporting se chce i přes zpackanou sezonu vyšplhat alespoň na pohárové pozice, a rozhodně to není beznadějné - na páté Rio Ave ztrácí šest bodů. Musí však vyhrávat právě takové zápasy, jakým je ten nadcházející s tabulkovým sousedem z Marítima..

Ačkoliv to na chvíli vypadalo, že se v zelenobílé části Lisabonu vše uklidní a celý Sporting se pod vedením nového kouče Ferreiry plně upne na fotbal, před pěti dny otřáslo klubem zemětřesení - neoblíbený prezident Godinho Lopes překvapivě rezignoval a vzal s sebou i kompletní vedení. Důvodem mají být - jak jinak - špatné výsledky a neshody jednotlivých členů klubové hierarchie.

Úkol vypořádat se se sportovní a finanční krizí slavného klubu tak připadne někomu jinému - o jménu Lopesova nástupce se má rozhodnout 23. března, a jedním z kandidátů je i Bruno de Carvalho, který kandidoval i dva roky zpátky ve volbách, jež vyhrál právě Lopes. "Sporting prochází jedním z nejtěžších období v historii. Restruktualizace je nutná," uvedl staronový adept na prezidentské křeslo. "Jsem si vědom toho, a svojí kandidaturou to potvrzuji, že klub čeká spousta tvrdé práce."

De Carvalho také uvedl, že v případě svého vítězství hodlá ponechat ve funkci stávajícího kouče Ferreiru, kterému prý plně důvěřuje. Zkušený stratég však momentálně řeší jiné problémy - například jestli bude moci na Marítimo vyslat i Zakaryu Labyada, který měl problémy s pravým chodidlem. Podle všeho by mladičký Maročan měl být již připraven.

Hosté rozhodně nejedou do Lisabonu odevzdat body, jak potvrzuje útočník Danilo Dias. "Ovšemže chceme využít momentální špatné atmosféry v táboře Sportingu," uvádí. "Většinou se nám proti nim daří, loni jsme vyhráli. Sporting je samozřejmě favoritem, je to stále skvělý tým, ale naše mentalita je vítězná - a to nehodláme měnit," varuje sedmadvacetiletý Brazilec.

Hostující kouč Pedro Martins už může počítat i s Kapverďanem Héldonem, který přijel z Afrického poháru národů povzbuzený velmi slušnými výkony svého týmu; připraveni jsou také Artur a první brankář Romain Salin.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CD Nacional - SL Benfica  (neděle 19:00)
Jorge Jesus se na Madeiru netěší. Duel s Nacionalem označil za "vysoce rizikový" a můžete vzít jed na to, že nikoliv nadarmo. Lisabonští to totiž na ostrovany perfektně umějí před domácím publikem, na Madeiře však v poměrně nedávné době selhali hned dvakrát (2009, 2010)...

Orli přesto mají čím se utěšovat. Zaprvé vlastní formou, neboť stále platí ona ohraná klasika - kromě vzájemného měření sil a svorně rozpačitého startu Benfica ani Porto jednoduše neztrácejí. A ačkoliv je právě Jesusova parta aktuálně tou méně přesvědčivou, minule Setúbal přejela ve velkém stylu (3:0) a nemá se tedy moc za čím otáčet.

Druhou "polehčující okolností" z pohledu Benfiky je pak samotný Nacional a jeho letošní tvář. Donedávna pohárový mančaft se totiž momentálně stále pohybuje v relativní blízkosti sestupové zóny (náskok čtyř bodů) a na Evropskou ligu tentokrát jen sotva může reálně pomýšlet. Tím spíš s podobně úzkým kádrem. Ten předevčírem ještě zúžil Mihelićův odchod na hostování do Bulharska. Mimoto chybí stále suspendovaný stoper Manuel Da Costa, přičemž z 19členné nominace hned tři jména patří gólmanům.

Na druhé straně čerstvě naříkají na absenci Oly Johna, jenž za svůj debut v nizozemské reprezentaci zaplatil menšími zdravotními trablemi. Kromě stabilně hrajícího křídelníka na Madeiru necestují ani Carlos Martins s Pablem Aimarem, zatímco Matić i Cardozo se již do výběru Jorgeho Jesuse vešli.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Porto - SC Olhanense  (neděle 21:15)
Výsledky 2:0, 3:0, 5:0 a 4:0 v kolech, které následovaly derby s Benfikou, dávají tušit, že Olhanense proti Portu minimálně neskóruje; a pak si může vybrat - buď prohraje 0:1, nebo 0:6. A třebaže se ani jedno takové skóre mezi oběma soupeři v novodobé historii dosud nenarodilo, alespoň prve nastíněný cíl neinkasovat by Dragoes mohli hravě splnit.

Hrají totiž před vlastním publikem a tam, věřte-nevěřte, za celých devět odehraných ligových duelů obdrželi všehovšudy jedinou branku z kopačky Wilsona Eduarda (Académica). Abychom si přitom rozměry této dominance dokázali plně představit, můžeme k tomuto portskému výkazu přiložit ten, jímž se chlubí Benfica. Inu, šest inkasovaných branek a o jeden odehraný zápas méně...

To by byl jeden faktor, ten druhý potom tvoří samotné zkušenosti Olhanense s tímto věhlasným sokem. Totiž od postupu do Primeiry Ligy (2009) se celek z malebného Algarve proti obhájci prosadil sotva ve dvou případech; další čtyři pro něj znamenaly potupnou porážku bez vstřeleného gólu a ten jeden zbývající mu v listopadu 2011 na domácí půdě vynesl jediný bodík ze vzájemných soubojů s obávanými draky.

Ti dnes přitom nebudou o nic méně obávanými než dříve. Jackson Martinez, čerstvý autor hattricku do sítě Vitórie SC, totiž pokračoval ve své fazóně i v dresu národního týmu, když dvěma zásahy přispěl ke kolumbijské výhře 4:1. Navíc se teď prý cítí zdráv a pochopitelně nechybí v nominaci. Na tu ale prozatím musejí zapomenout rekonvalescenti Defour s Jamesem; a Atsu ještě logicky nestihl přicestovat z Afriky po včerejším zklamání v zápase útěchy.

Naopak v Algarve už mohou znovu sázet na kapverdský trojlístek Babanco-Djaniny-David Silva, přičemž trenéra 13. týmu tabulky musela potěšit také skutečnost, že dlouhodobě marodící Nuno Piloto už v tréninku nepotřebuje žádné úlevy.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Porto17143044:845
2.SL Benfica17143044:1245
3.Paços Ferreira1787223:1231
4.SC Braga1793538:2430
5.Rio Ave FC1774621:2225
6.Vitória SC Guimarães1756618:2721
7.Académica Coimbra1748524:2520
8.Estoril Praia1754824:2619
9.Sporting CP1747616:1919
10.CS Marítimo1747616:2719
11.CD Nacional1753923:3018
12.Gil Vicente FC1746718:2718
13.SC Olhanense1737719:2616
14.SC Beira Mar1736823:3215
15.Vitória FC Setúbal1735919:3614
16.Moreirense FC17251016:3311
Ostatní zápasy
09.02. 21:15Estoril Praia - Vitória SC Guimarães
10.02. 17:00Académica Coimbra - Rio Ave FC
10.02. 17:00Moreirense FC - SC Beira Mar
10.02. 17:00Vitória FC Setúbal - Gil Vicente FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (28)

Přidat komentář
FC Porto FC

Vždycky když hrajem doma tak se těším o to víc jen škoda že James je stále zraněný....

Reagovat
Han střelil první

Je jasné, že hosté nejedou odevzdat body. Vždyť hrají letos hezčí fotbal než my. Jinak kdyby nenastoupil Labyad, tak bych se vůbec nezlobil. Jinak obranu bych nejraději viděl Lopes, Xandao, Rojo, Joazinho.

Joazinha bych sice nejraději viděl na lavičce, ale koho tam dát na tu levou stranu? Diera? Chce mi z té současné situace zvracet.

Reagovat
FC Porto FC

pohled na vaší obranu není moc pěkný no

Reagovat
smazaný uživatel

Nacional bude hodně nepříjemnej soupeř, ale kvalita Aguias by se měla potvrdit.. VAMOS SLB

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak autor zapomněl nejspíš uzavřít kurzívu

Reagovat
fantomas

Sporting to snad ne už..

Reagovat
FC Porto FC

Co se dělo v Nacionalu že ty karty? A jinak remíza Benfici no paráda

Reagovat
smazaný uživatel

předčasná radost. bude boj až do konce

Reagovat
smazaný uživatel

Už jsem si říkal, že Benficu dlouho nikdo nezaříz. A zase to byl ten sviňák Proenca. To není rozhodčí, to je normální debil. Takhle posrat zápas. Cardozo ani Matić červenou dostávat neměli.

Reagovat
FC Porto FC

Vždyt Proenca je nejlepší rozhodčí na světě za tento rok

Reagovat
smazaný uživatel

myslím, že za rok 2012. za tenhle rok asi nebude

Reagovat
Hiko

ty karty, to je mi záhadou doteď

Reagovat
FC Porto FC

no tak Cardozo snad jasná ne jak ho tam podkop. A Matič ji dostat neměl protože protihráč nasimuloval že ho trefil loktem ale tak to nebylo no..

Reagovat
Hiko

ten hráč po Cardozově zákroku mi připadal jako dobrý divadelník, ale Cardozo to vyšperkoval tím, jak přitáhl Proençu za triko zpátky k sobě

Reagovat
FC Porto FC

bych se nedivil dkyby dostal ještě trest za to že dá se říct napadl rozhodčího protože šahat se na něj asi nemá, Jinak sem viděl sestřih ze včerejšího zápasu Porta a jako nevěřím svejm očím...

Reagovat
fantomas

Benfiku sem čekal, ale Porto..ty vole.

Reagovat
smazaný uživatel

nejdřív jsem doufal, že benfica to zvládne a pak, že porto to taky projede. takže nakonec spokojenost

Reagovat
FC Porto FC

kurva remíza a to sem z toho zápasu neviděl ani minutu kvuli potižím s pc sakraa

Reagovat
Hiko

buď rád, teď už bys pc neměl, protože bys ho vzteky rozsekal

Reagovat
FC Porto FC

až tak?

Reagovat
Hiko

pokud by přežil tu neproměněnou penaltu, pak by jistě utrpěl újmu později při perfektních zákrocích gólmana hostů (nebo jinak neschopnosti domácích trefit prázdnou bránu)

Reagovat
FC Porto FC

my nedali penaltu? Kdo jí kopal? Jinak ten golman co chytá Olhanense je tam od nás na hostování...

Reagovat
smazaný uživatel

Yes. Olhao

Reagovat
FC Porto FC

Hm tak do LM nepůjde ani Sporting ani Braga ale Pacos :D

Reagovat
fantomas

James už je v nominaci na Bragu.

Reagovat
FC Porto FC

na Beiru Mar ne?

Reagovat
fantomas

Ježiš jistě. B jako B..

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele