Nizozemská Eredivisie - souhrn 10. kola

21.10.2011, 21:57, aktualizováno 23.10.2011, 18:27
Komentáře a souhrny
Alkmaar porazil Rodu a pojistil si vedení, radost má i z remíz Twente a PSV. Ajax opět jen remizoval, tentokrát ho o body obral Feyenoord. Venlo se včera dočkalo první výhry v sezoně, doma přehrálo Waalwijk. Den Haag zvítězil nad Nijmegenem, Heracles veze body ze hřiště Excelsioru a Heerenveen uspěl v Utrechtu.

SBV Vitesse - PSV Eindhoven 1:1

23.10.2011 16:30

Góly: 58. Wilfried Bony - 18. Tim Matavž

Vitesse zvládlo domácí utkání proti silnému PSV Eindhoven a vybojovalo brankou exsparťanského Wilfrieda cenou remízu 1:1.

Utkání začalo podle předpokladů velkou aktivitou hostujícího celku. První větší šance přišla už v 7. minutě. V té se skvěle uvolnil Zakaria Labyad. Prošel skrze bránící hráče a napřáhl ke střele. Jeho pokus však Piet Velthuizen v brance Arnhemu zlikvidoval.

Další velká šance přišla v 18. minutě. V té se ohromnou hrubkou prezentoval domácí Alexander Buttner, který se snažil přihrát brankáři malou domů, avšak jeho přihrávce scházela značná dávka razance. Přihrávku vystihl Tim Matavz a v těsné blízkosti domácí branky nemohl minout - 0:1.

S blížícím se koncem poločasu se domácí začínali více osmělovat. Důkazem toho byla dobrá šance Marco van Ginkela v samotném závěru. Jeho střelu však hostující brankář hravě chytil.

Začátek druhého poločasu patřil opět hostům. Hodně o sobě dával vědět aktivní Labyad. Ten se hned v úvodních minutách dostal do velmi skvělé příležitosti. Ve výborném postavení však ztroskotal a branku minul.

Uplynula necelá hodina hry a v běžící 58. minutě stadion Vitesse vybuchl nadšením. Marcus Pedersen si to namířil po straně přímo do obraného pásma PSV a přesným centrem našel nabíhajícího reprezentanta Pobřeží slonoviny Bonyho Wilfrieda. Ten ukázal, že jeho střelecký prach funguje a tvrdou ranou srovnal stav utkání.

Do konce utkání zbývalo patnáct minut a pro domácí celek to mohlo být ještě veselejší. Po skrumáži v pokutovém území hostů se totiž do míše nešikovně opřel Marcelo, od něhož zamířil míč směr vlastní branka. Isaksson byl však připraven a svůj celek podržel.

Velkou šanci pak měl hostující střelec Ola Toivonen v samotném závěru. Jeho hlavičkový pokus však nemířil přesně a utkání tak bylo rozhodnuto o konečné remíze 1:1.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - Roda JC 1:0

23.10.2011 14:30

Góly: 51. Rasmus Elm

Fotbalisté Alkmaaru dokázali i v oslabené sestavě na domácím stánku těsně zdolat Rodu Kerkrade 1:0 a v tabulce si díky zaváhání ostatních soupeř, kteří všichni jen remizovali, vytvořili na čele čtyřbodový náskok. Hned po pauze vsítili jediný gól zápasu a poté jim pomohla červená karta soupeře, který tak už v početní nevýhodě nedokázal zápas srovnat. Svěřenci kouče Gertjana Verbeeka si tak spravili chuť po duelu Evropské ligy.

V prvním poločase se ovšem diváci na AZ stadionu museli nudit, když neviděli jediné přímé ohrožení ani jedné z branek a Alkmaar rozhodně nepůsobil dojmem, že hraje o ligový primát. Ovšem o pauzu se asi v kabině domácích musely dít věci a Alkmaar rozhodně přidal. Nejvíce mu pomohla úvodní desetiminutovka. Do první šance zápasu se dostal Roy Beerens, který prověřil ranou z dvaceti metrů gólmana Pawla Kieszeka, ten byl ovšem u levé tyče včas.

Nicméně o minutu později se už Alkmaar radoval z vedoucí trefy, když se ve vápně uvolnil Rasmus Elm a po rohu mířil přesně na vzdálenější tyč - 1:0.Uběhlo jen pár sekund a po druhé žluté kartě se musel předčasně do kabin pakovat Mark Jan Fledderus, což přišlo domácím vhod. Po hodině hry se domácí dostali do dvoubrankového vedení, když přesně hlavičkoval Pontus Wernbloom, nicméně gólovou radost překazil praporek pomezního a tedy ofsajd.

Hosté byli blízko vyrovnání čtvrthodiny před závěrečným hvizdem, kdy Bart Biemans rozezvoněl po své hlavičce břevno, na druhé straně v 76. minutě vypálil z dobrých osmnácti metrů Adam Maher, skvělý zákrok si ovšem připsal brankář Kieszek. Domácí měli více šancí, v té největší neuspěl Jozy Altidore. Ten sice deset minut před koncem opět rozvlnil síť, jenže i nyní branka nebyla uznána kvůli ofsajdovému postavení.

Stav se proto až do závěrečného hvizdu nezměnil a Alkmaar se pokusí navázat na tříbodový úspěch v příštím kole na půdě Heracles, Roda si pokusí spravit náladu v těžkém střetnutí se silným Ajaxem.

Více informací k zápasu

FC Groningen - FC Twente 1:1

23.10.2011 14:30

Góly: 66. Hyun-jun Suk - 20. Ola John

Fotbalisté Twente nedokázali navázat na své dva poslední úspěchy z venkovního prostředí a po dvou vysokých výhrách 4:1 a 4:0 se urodila na půdě Groningenu remíza 1:1. Twente tak ztratilo v boji o titul a manko na vedoucí Alkmaar se zvýšilo na čtyři body. Díky zaváhání PSV si Twente udrželo v tabulce druhé místo s jedenadvaceti body na kontě. Groningen po minulé prohře 0:2 v Almelu napravil své zaváhání.

V tabulce se udržel v horních patrech a nyní mu patří deváté místo se ziskem čtrnácti bodů. Přitom hosté už po dvaceti odehraných minutách na stánku Euroborg vedli 1:0 a vypadalo to, že stejně jako obvykle dotáhnou těsný výsledek do zdárného konce. To se však nestalo a domácí se nevzdali, dokázali najít jednu skulinku v defenzívě favorita a před polovinou druhého dějství bylo srovnáno.

Domácí vstoupili do utkání lépe a David Texeira si hned na úvod vytvořil velice dobrou příležitost, nicméně branku netrefil. Následně jeho klubový kolega Dušan Tadič vypálil velice tvrdě po spolupráci s Lorenzo Burnetem, avšak ani on nemířil mezi tři tyče. Tlak domácích vyvrcholil po centru Burneta, kdy hlavičkoval osamocený Leandro Bacuna, ale skvělý zákrok předvedl gólman Nikolay Mihaylov. A proto se ihned na druhé straně trestalo.

Twente totiž svou první příležitost zápasu okamžitě proměnilo v branku. Z hranice vápna vypálil Ola John a s mírným přispěním gólmana Groningenu Briana Van Loo skončil balón v síti - 0:1. Domácí však nesložili zbraně a okamžitě se snažili odpovědět. Po půl hodině hry vypálil Petter Andersson, Mihaylov byl však pozorný. Po změně stran se ukázalitéž hosté, pokus Marca Janka ale dokázal zlikvidovat Van Loo.

Jenže v dalším průběhu opět úřadovali domácí a dočkali se vytoužené odměny. Po centru Burneta ještě minul z dobré pozice Andersson, v 66 .minutě už ale bylo srovnáno. Po dobré střele Texeiry vyrazil brankář Mihaylov jen k Hyunu Junu Sukovi a ten ze sedmi metrů nemohl minout. V závěru se ještě snažili strhnout výhru na stranu hostů Wout Brama, Nacer Chadli, John i Denny Landzaat, avšak stav zápasu již zůstal neměnný.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Feyenoord Rotterdam 1:1

23.10.2011 12:30

Góly: 67. Jan Vertonghen - 61. Stefan de Vrij

Trápení amsterdamského Ajaxu stále nemá svůj konec. Ani dnešní prestižní derby proti Feyenoordu nejslavnější nizozemský celek nezvládl podle plánů a musel se spokojit pouze s remízou 1:1.

Úvod duelu ovšem patřil právě Ajaxu, který měl jednoznačně navrch, jenže hostujícího gólmana Muldera příliš nezaměstnal. Posléze se osmělil také Feyenoord a místy dělal svěřencům trenéra De Boera hodně nepříjemné problémy.

První skutečná gólovka ale přišla až téměř po dvaceti minutách hry, kdy Theo Janssen orazítkoval po rohovém kopu De Jonga břevno rotterdamské brány. Hned vzápětí mohl udeřit na druhé straně hřiště Ruben Schaken, který se dostal k míči po nedůsledném bránění Kopperse, s jeho střelou z otočky si však výtečně poradil gólman Vermeer. Tím to ovšem neskončilo a Feyenoord hrozil i nadále. Nejprve Cabral se svým dalekonosným pokusem orazítkoval brankovou konstrukci, vzápětí musel Vermeer likvidovat nepříjemnou střelu Guyona Fernandeze.

Ajax byl v první polovině skutečně bezmocný. K šestnáctce hostů se sice dokázal dostat mnohokrát, většinu jeho střel ale dokázali zblokovat už obránci. I proto se tedy nakonec šlo do kabin za bezbrankového stavu.

Po změně stran střelecká nemohoucnost Ajaxu pokračovala. Domácí hráči se trápili ve všech směrech, a tak bylo místy v jejich pokutovém území opravdu pořádně horko. Jeden z nebezpečných momentů přišel například v 57. minutě, kdy Leerdam hlavičkoval jen těsně vedle.

O čtyři minuty později už ale gólman Vermeer tolik štěstí neměl. Po zmatcích v šestnáctce se dostal ke střele Stefan De Vrij a se štěstím propasíroval míč do sítě. Uběhlo však pár okamžiků a domácí trenér De Boer musel řešit další závažný problém. Mimo vápno fauloval Vermeer rychlonohého Fernandeze a za svůj čin pochopitelně viděl červenou kartu.

I v deseti lidech se ale dokázal Ajax velmi brzy střelecky prosadit. Po rohovém kopu hlavičkoval přesně stoper Jan Vertonghen. Feyenoordu nerozhodný stav pravděpodobně plně vyhovoval, a tak se v závěrečných minutách do žádných velkých útočných manévrů už nehnal a v poklidu bránil. Svůj cíl nakonec dokázal splnit a domů si tedy odváží nesmírně cenný bod.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - SC Heerenveen 1:4

22.10.2011 20:45

Góly: 81. Rodney Sneijder - 18. Sven Kums, 60. Bas Dost, 74. Filip Đuričić, 82. Oussama Assaidi

Heerenveen ukázal svou sílu a ve vyrovnaném utkání v Utrechtu vstřelil hned čtyři branky a dokázal tak zvítězit vysoko 4:1.

Utkání v Utrechtu začalo pro oko diváka velmi příjemně. Oba celky hned od prvních minut napadaly, avšak v závěru vždy chyběla přesná finální přihrávka. První velká šance tak přišla až v 18. minutě, ve které se parádně uvolnil Sven Kums. Prošel skrze bránící hráče a technickou ranou poslal hostující celek do vedení.

První poločas toho poté moc nenabídl. Na řadu tedy přišlo dějství číslo dvě. Ten začali hosté ve velkém stylu. Hned v 60. minutě se uvolnil rychlonohý Luciano Narsingh, prošel přes bránící hráče a perfektní přihrávkou servíroval příležitost na kopačky Dosta. Ten nezaváhal a tvrdou ranou zvýšil vedení Srdíčkářů.

Heerenveen však na svého soka neustále dorážel. Jedna akce střídala druhou, avšak třetí branka nepřicházela. Na řadu každopádně později přišla 74. minuta a v té další povedená akce hostí, na jejímž konci stál Djuričič, který zvyšoval už na 3:0.

V samotném závěru utkání se i domácí dostali na seznam střelců. V 81. minutě totiž ke střele z dálky napřáhl Sneijder. Jeho projektil nabral skvělé parametry a zastavil se až za zády padajícího brankáře hostí. Sníženo na 1:3, avšak Heerenveen nechtěl nic ponechat v náhodě. Hned o minutu později se tedy uvolnil Assaidi a stanovil konečné skóre 1:4.

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - Heracles Almelo 0:2

22.10.2011 19:45

Góly: 40. Samuel Scheimann (vl.), 77. Willie Overtoom

Heracles potvrdil roli favorita a na půdě Excelsioru dokázal vstřelit dvě branky a snadno zvítězit.

Domácí začali utkání aktivněji. První velká šance přišla z kopaček Edwina De Graafa. Ten pokoušel štěstí střelou z velké vzdálenosti. Té však scházela potřebná přesnost a branku tak minula. Hostující však rychle srovnali krok a do velké možnosti se dostal Samuel Armenteros. Ten prošel přes tři bránící hráče a střílel. Domácí brankář však skvělým zákrokem své mužstvo podržel.

Excelsior se dostal do další velké šance po standartní situaci. K té se postavil Roland Alberg a přesným centrem našel nabíhajícího Jasona Oosta. Jeho hlavička byla skvělá, avšak Pasveer v brance hostí čaroval a skóre se neměnilo. Blížil se však konec první poločasu a hostující celek si vypracoval tlak. V tom se snažil vystřelit vedení Everton. Jeho střela však mířila mimo. Naštěstí pro hostující celek si nicméně nešikovným zákrokem srazil míč do vlastní sítě bránící Scheimann a Heracles tak přeci jen šel do vedení.

Druhý poločas toho moc nenabídl. Za zmínku však stojí perfektní hlavičkový pokus Mitchella Te Vredeho, jehož však hostující brankář vychytal. Konec zápasu však nabídl opět tlak hostujícího celku z Almela. Ten se tlačil do koncovky a v 77. minutě nabídl další brankovou možnost. Nízký centr Glynora Pleta našel volného Overtooma, který s přehledem stanovil konečné skóre 0:2.

Více informací k zápasu

ADO Den Haag - NEC Nijmegen 1:0

22.10.2011 19:45

Góly: 25. John Verhoek

Fotbalisté Den Haagu dokázali v důležitém souboji na spodku tabulky získat po tuhém boji všechny tři korálky a díky těmto cenným třem bodům se v tabulce posunuli se třinácti body na kontě na prozatímní desátou pozici. Oddálili se tak sestupovým vodám. Naopak Nijmegen zažívá jednou z nejhorších období posledních let a po tolika odehraných kolech se dlouho nenacházel na sestupových příčkách. Nyní je totiž až šestnáctý s pouhými sedmi body.

Domácí rozhodli o své výhře trefou v polovině úvodního dějství a těsný stav ubránili až do závěrečného hvizdu, mizerná ofenzíva NEC se opět nedokázala prosadit. Hned z první akce zápasu se prosadil právě John Verhoek, kterého uvolnil svým pasem Jens Toornstra. Verhoek pak obešel obránce Rense van Eijdene a pokořil prudkou střelou gólmana Gábora Babose - 1:0. Ovšem hned poté na druhé straně zahrozili také hosté a nehodlali se vzdát...

Asi nejnebezpečnější hráč v dresu NEC Melvin Platje vypálil z dobrých dvaceti metrů, jenže branku o nějaký ten kus přeci jen přestřelil. Těsně před přestávkou však měl gólman hostů Babos štěstí, když nedosáhl na centr Toornstry. John Verhoek tehdy z dobré pozice před otevřenou klecí minul. Den Haag pokračoval v mírném tlaku také po změně stran, ale po centru střídajícího Ahmeda Ammiho hlavičkoval těsně vedle opět John Verhoek.

V dalším průběhu po centru Toornstry hlavičkoval mimo Mitja Morec, následně zahrozil z bratrského dua poprvé zkušenější Wesley Verhoek, jehož střelu i následnou dorážku cšak dokázal zlikvidovat Babos. Wesley Verhoek se vžil i do role nahrávače, když uvolnil do dobré pozice Tjaronna Cheryho, ten kroucenou střelou zase o nějaký ten metr tyč netrefil. Hosté spálil největší šanci v polovině druhého dějství.

A opět u toho byl Platje, který pohotovou přihrávkou uvolnil do šance Stefana Nijlanda, proti němu ale v tváří tvář fantasticky zasáhl brankář Gino Coutinho. Pak opět hrozil Den Haag, po centru Wesleyho hlavičkoval mimo Johh, průnik Toornstry zastavil brilantně Babos. Domácí měli šance až do samého závěru. Nicméně v nastavení zahrozil Nijmegen přímým volným kopem Nijlanda, aby díky včasnému zásahu obránce Aleksandara Radosavljevica zůstal stav nezměněn.

Více informací k zápasu

VVV Venlo - RKC Waalwijk 4:1

22.10.2011 18:45

Góly: 16. Maya Yoshida, 41. Yanic Wildschut, 73. Uche Nwofor, 78. Bryan Linssen - 65. Robert Braber

Ve Venlu zavládla během sobotního večera nefalšovaná radost. Svěřenci trenéra De Boecka totiž poprvé v sezóně vyhráli, a to navíc rozhodně ne ledajakým způsobem. Na domácím hřišti rozstříleli Waalwijk v poměru 4:1.

Už od začátku Venlo jasně ukazovalo, že chce tři body získat za každou cenu. Nad svým soupeřem si dokázalo vypracovat poměrně velký tlak a v 16. minutě bylo nakonec odměněnou úvodní brankou. Linssen zahrával přímý kop od pravé postranní čáry, v pokutovém území našel Maya Yoshidu, který přesně umístěnou hlavičkou překonal gólmana Zoeta.

Domácí fotbalisté ovšem pokračovali ve stejném duchu i po zbytek prvního poločasu a těsně před přestávkou šli už do dvoubrankového vedení. Yanic Wildschut využil nedůsledného bránění hráčů Waalwijku, udělal si prostor ke střele a následně přesně zakončil.

Velmi brzy po změně stran mohl přidat třetí branku útočník Michael Uchebo, ovšem se svým zakončením neuspěl. V 65. minutě se pak z ničeho nic prosadili hosté. Po rychlém protiútoku pálil přesně Robert Braber. Waalwijk tato branka nakopla a dokonce sahal po vyrovnání. Střelu Evandera Snoa ale dokázal zlikvidovat gólman De Vogt.

Nakonec to bylo opět Venlo, které se radovalo z branky. V 73. minutě se do střeleckých statistik zapsal střídající Nwofor Uche. Domácí však byli při chuti a závěrečné minuty si skutečně vychutnávali plnými doušky. Zaslouženě pak byli odměněni dalším gólem. Po ose Timisela-Wildschut se míč dostal až k Brianu Linssenovi, který pečetil na konečných 4:1.

Více informací k zápasu

BV De Graafschap - NAC Breda 3:1

21.10.2011 20:00

Góly: 29. Ted van de Pavert, 57. Jussi Kujala, 76. Rydell Poepon - 56. Robbert Schilder

De Graafschap dokázal v páteční předehrávce desátého kola zdolat v poměru 3:1 bojovnou Bredu a na své konto si připsal nesmírně cenné tři body. Minimálně do sobotního večera navíc opustil také pásmo sestupu.

Superboeren se sice v minulých týdnech výsledkově trápili, proti Bredě ale začali velmi dobře a hned v úvodu jasně ukázali, že půjdou za ziskem tří bodů. V první šanci zápasu se objevil již po pěti minutách Nenad Srečković, ovšem svou ránu z přímého kopu poslal těsně nad břevno ten Rouwelaarovy brány.

Breda dokázala velmi záhy odpovědět, ani ona se však z branky radovat nemohla. Ömera Bayrama vychytal gólman De Winter, Anthony Lurling pro změnu po pěkném centru Schildera pálil vedle.

Pak ale vzal otěže zápasu opět pod svou kontrolu De Graafschap a výsledkem jeho snažení byl úvodní gól. De Leeuwovu hlavičku sice dokázal ten Rouwelaar ještě lapit, na De Pavertovu střelu do levého dolního rohu byl už ale krátký. Zbytek první půle se již dohrál v poklidném tempu a bez branek.

Vyrovnání přišlo až v 56. minutě, kdy Schilder vyslal na domácí bránu hodně nepříjemnou pozemní dělovku, se kterou De Winter skutečně nemohl nic dělat. De Graafschap ovšem dokázal okamžitě zareagovat a už o minutu později se skóre měnilo znovu. Kujala využil špatného bránění hostujících hráčů a vstřelil svůj premiérový gól v nizozemské Eredivisie.

Breda pochopitelně nechtěla odjíždět naprázdno, a tak se snažila opět o vyrovnání. Nejblíže byl zřejmě Bayram, se svým dalekonosným pokusem ale na De Wintera nevyzrál. V 76. minutě naopak De Graafschap přidal třetí gól. Hlavou se prosadil útočník Rydell Poepon a definitivně tak zlomil veškerý odpor hostů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar1081124:825
2.PSV Eindhoven1063127:1121
3.FC Twente1063126:1021
4.Feyenoord Rotterdam1053221:1018
5.SBV Vitesse1053217:1118
6.AFC Ajax1045124:1417
7.Heracles Almelo1044217:1316
8.SC Heerenveen1035219:1814
9.FC Groningen1042415:1714
10.ADO Den Haag1041514:1713
11.RKC Waalwijk1041511:1713
12.FC Utrecht1033415:1512
13.Roda JC1040614:2712
14.NAC Breda1031614:1810
15.BV De Graafschap1023511:219
16.NEC Nijmegen102177:167
17.VVV Venlo1013611:266
18.SBV Excelsior100286:242

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (21)

Přidat komentář
Stiksxx

Tak Utrech s Venlem mě teda překvapili.

Reagovat
fantomas

Groningeeen!

Reagovat
AjaxFans

Suk druhý gol po sobě,co?

Reagovat
smazaný uživatel

Možná by se teď hodil, co?

Reagovat
AjaxFans

Tj

Fans jej měli dost rádi.

Reagovat
fantomas

Jj, muj korejčílk.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak si to užívejte

Reagovat
Stiksxx

Viď? Stejně jako bonyho

Reagovat
smazaný uživatel

AZ, alespoň někdo mě udělá tenhle víkend radost.

Reagovat
smazaný uživatel

Bony

Reagovat
rufus

Reagovat
zelda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Stiksxx

hmm..tak plichta z Vitesse asi dobrá. I když ke konci jsme to mohli strhnout na svojí stranu. Ale neviděl jsme co se dělo do 70 minuty

Reagovat
smazaný uživatel

Vitesse naplňuje cíle bohaté majitele...sám loni řekl, že za 3 roky chce hrát LM....uběhnul sotva půl roku, a už útočí na poháry...Evropská liga by vyjít mohla...

Reagovat
Carlos Juan Pablo

jj, Bony

Reagovat
naheCZ

Jak hraje Kalas furt dobře?

Reagovat
smazaný uživatel

od té doby co hraje, dostali jen dva goly včetně toho dnešního po fatální individuální chybě krajního beka, co dával malou domů. Kalas už hrál odhadem cca 7 zápasů včetně jednoho pohárovýho duelu.

Reagovat
Didier Drogba

Wilfried

Reagovat
smazaný uživatel

Ešte 2 prehry Ajaxu a škrtám ich z boja o titul.

Reagovat
Zajda

Probuzení ADO DEN HAAG

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele