Návraty na evropskou scénu. Poháry si po letech zahrají Newcastle, Lens či Osasuna

18.06.2023, 14:47
Aktuality
St. James' Park (© AFP)

Příští sezona přinese řadu zajímavých návratů na evropskou pohárovou scénu. Ať už jde o velké kluby v čele s Newcastlem či Lens, nebo z pohledu globálního fotbalového povědomí výrazně skromnější celky typu českých Bohemians či maďarského Kecskeméti, spojuje je skutečnost, že jejich fanoušci si museli comeback na prestižní jeviště trpělivě a mnohdy bolavě vyčekat. U některých to trvalo i několik generací.

Newcastle

Více než deset let Straky absentovaly na evropské scéně, naposledy se na ní představily v sezoně 2012/13 v Evropské lize. Tehdy zanechaly výtečný dojem, z druhého místa ve skupině si zajistily play off, v němž si poradily s Charkovem a Machačkalou a ztroskotaly až ve čtvrtfinále na pozdějším finalistovi Benfice.

Těžko by někdo z řad příznivců tradičního klubu ze severovýchodu Anglie hádal, že půjde o poslední evropské vystoupení na déle než dekádu. Newcastle ale těžké období, které přineslo i sestup do druhé ligy, přečkal a letošním čtvrtým místem si zajistil rovnou skupinu Ligy mistrů. Tu naposledy okusil před 20 lety.

St James' Park bude po 20 letech hostit zápasy Ligy mistrů. (©@NUFC)

Aston Villa

Další velké jméno z kolébky fotbalu, další případ těžce zkoušených fanoušků. Vždyť Villains v minulosti vyhráli tehdejší Pohár mistrů evropských zemí i Superpohár UEFA, jenže pak z Evropy postupně vymizeli. Jejich poslední pohárové působení sahá do sezony 2010/11, tenkrát ale díru do Evropy neudělali.

V předkole nestačili na Rapid Vídeň, když po venkovní remíze 1:1 padli doma 2:3 a se soutěžemi pod hlavičkou UEFA se rozloučili. I Aston Villa si v Anglii prošla pádem do Championship a následným vzestupem, který vyvrcholil pod vedením kouče Unaye Emeryho letošním sedmým místem zaručujícím kvalifikaci o Evropskou konferenční ligu.

RC Lens

Dosud poslední pohárový zápas odehrál Racing Club 4. října 2007. V odvetě prvního kola Poháru UEFA tehdy prohrál 1:2 v prodloužení v Kodani a v součtu s domácí remízou 1:1 se s Evropou rozloučil. Stejně tak s úspěšným obdobím klubu, který se další dlouhé roky "plácal" mezi první a druhou ligou.

V nejvyšší francouzské soutěži se znovu napevno usadil až v roce 2020. Po dvou sedmých místech skončil letos druhý jen o bod za mistrovským PSG, což je jeho nejlepší výsledek od roku 2002. Odměnou mu je návrat do Evropy po téměř 16 letech, a to rovnou do základní skupiny Ligy mistrů.

Hráči Lens oslavili postup do základní skupiny Ligy mistrů. (©@RCLens)

Osasuna

Celek z Pamplony si poháry zahraje po 17 letech. Kvalifikaci EKL mu zaručila výhra 2:1 nad Gironou v závěrečném kole španělské ligy, na níž se podílel oběma góly chorvatský střelec Ante Budimir, a po které Osasuna dosáhla na kýžené sedmé místo v La Lize. Vzpomínky na poslední pohárovou účast jsou už notně vybledlé, ale příjemné.

Club Atlético v sezoně 2006/07 sice ztroskotal v předkole Ligy mistrů na Hamburku, pak ale vykročil na působivou pouť tehdejším Pohárem UEFA. Ve skupině skončil druhý za Parmou a v play off postupně vyřadil Bordeaux, Rangers a Leverkusen a skončil až v semifinále na Seville, která posléze celou soutěž ovládla.

Bohemians

Klokani scházeli v Evropě plných 36 let. V sezoně 1987/88 sice vypadli už v prvním kole Poháru UEFA s Beverenem, předtím si ale stihli v zahraničí udělat dobré jméno. Zejména v sezoně 1982/83, nejúspěšnější v klubové historii, kdy vyhráli jediný domácí titul a dokráčeli až do semifinále druhé nejprestižnější evropské soutěže.

Při cestě mezi nejlepší čtyřku tenkrát vystavili stopku Admiře, Saint-Étienne, Servette a Dundee United a zastavili se až na Anderlechtu, který vyhrál i následné finále nad Benficou. Bohemians si poté prošli obdobím temna, spadli až do třetí ligy a stáli před krachem, díky čtvrtému místu v uplynulém ročníku ale znovu doskákali do Evropy.

Kecskeméti

Oddíl z města Kecskemét ve středním Maďarsku zažil snovou sezonu, zakončil ji druhým místem v lize a získal jistotu předkola EKL. Přitom dosud byl jeho největším úspěchem triumf v domácím poháru v sezoně 2010/11, po kterém poprvé ve 112leté historii klubu ochutnal evropské poháry.

Nevedl si ale valně, v předkole Evropské ligy tehdy odehrál jen dva zápasy a po remízách 1:1 doma a 0:0 venku s FC Aktobe se se soutěží rozloučil. Poté přišel strmý pád, ještě před třemi lety působil až ve třetí lize. Ale postoupil, následně prosvištěl i druhou nejvyšší soutěží a nyní se po 13 letech vrací do Evropy.

Autor: Livesport.cz / Štěpán Šimůnek

Komentáře (21)

Přidat komentář
eder

Klokaní bojují, kopanou milují...

Reagovat
Salfovic

No jo, jak je možné, že není v titulku

Reagovat
Firkraag

Reagovat
Pablos

Nechyběli

Reagovat
Pablos

až na Bohemku samozřejmě

Reagovat
Firkraag

Reagovat
Rothbard

Bohemka

Reagovat
Firkraag

Reagovat
Seydou Doumbia

Na Lens a NUFC jsem v LM hodně zvědavý

Reagovat
Salfovic

Díky Newcastlu by mohla vzniknout nějaká skvělá skupina smrti.

Reagovat
Seydou Doumbia

bayern, real, ac, nufc a nazdar

Reagovat
kissak

ty nám tedy přeješ

po 20ti letech v LM a hned takovej výplach

Reagovat
Seydou Doumbia

tak samozřejmě s postupem bayernu a nufc to je jasný

Reagovat
kissak

Reagovat
Mönchengladbach

Feyenoord, Lipsko, Braga, Newcastle.

Reagovat
kissak

to by bylo také velmi zajímavé měření sil

Reagovat
kissak

já taky

Reagovat
Kucka

Reagovat
Stannis Baratheon

Toulouse ještě

Reagovat
kissak

a všechny týmy zcela zaslouženě

Reagovat
isokarhu.

Celkom zaujímavé môžu byť Antwerpen, ktorí získali titul po asi 66 rokoch. Z Bulharska som zvedavý na CSKA 1948 Sofia čo je za zázrak a kam to po potiahne Rakow z Poľska, lebo tí vyzerajú dosť zaujímavo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele