Ligue 1 souhrn - 8. kolo

15.09.2007, 23:17, aktualizováno 16.09.2007, 21:55
Komentáře a souhrny
Vedoucí Nancy sice prohrálo v Lens, ale drží první pozici, za ní totiž zaváhaly Valenciennes i Bordeaux. Druhý už je Lyon, jenž si pohrál s Métami. Další porážku utrpěla Marseille, tentokrát doma s Toulouse, stejně dopadlo i Monako, odkud si všechny body veze PSG.
Olympique Marseille - Toulouse FC 1:2
Branky: 90. Ronald Zubar - 11. Achille Emana, 37. Johan Elmander
Do prvního zápasu osmého kola, ve kterém se potkaly týmy Olympique Marseille a Toulouse, vstoupili o trochu lépe domácí. V šanci se hned na začátku utkání ocitl Mamadou Niang, ale svoji příležitost nevyužil. To však bylo od Mraseille na dlouhou dobu překvapivě vše. Ve dvanácté minutě ovšem diváci na Stade Veledrome nevěřili svým očím. Prosadil se hostující kamerunský útočník Achille Emana, který překonal Steve Mandandu po perfektním pasu od Johana Elmandera. Před hodně důležitým zápasem v Lize mistrů proti Besiktasi Istanbul si hráči Marseille chtěli proti Toulouse zajisté zvýšit sebevědomí, ale to se jim příliš nedařilo. Navíc v sedmatřicáté minutě přišla další facka. Johan Elmander sice napáli svůj volný kop pouze do zdi, ale zareagoval skvěle a druhým pokusem již propálil i brankáře Mandandu.

Ani po přestávce se obraz hry nezměnil a Toulouse mohlo jít do třígólového vedení. Emana tentokrát svoji šanci promeškal. Poté viděl červenou kartu po faulu na Sirieixe Julien Rodriguez, kapitán Marseille, a zdálo se, že je po zápase. Jiskřičku naděje vykřesal v úplném závěru gólem Zubar. Nic víc však domácí nestihli, a proto prohráli s Toulouse 1:2.
více informací
FC Metz - Olympique Lyon 1:5
Branky: 46. Babacar Gueye - 4. Karim Benzema, 37. Karim Benzema, 39. Karim Benzema, 59. Hatem Ben Arfa, 87. Juninho
Karim Benzema nasměroval hostující Lyon hattrickem z prvního poločasu k povinnému vítězství v Métách. Svůj brankostroj nastartoval Benzema již ve čtvrté minutě. Christophe Marichez byl proti jeho prudké střele bez šance. Podruhé se Benzema trefil v minutě sedmatřicáté. Tentokrát to bylo po přihrávce Bena Arfy. Za dvě minuty si tito hráči svoji spolupráci zopakovali a Benzema se radoval z hattricku.

Domácí se ale nechtěli vzdát a minutu po přestávce jim dal naději Gueye po akci Laurenta Agouaziho a Jeana Effa Owona. Poté ovšem znovu převzali taktovku hosté a Benzema málem vstřelil svůj čtvrtý gól, ale nesobecky přihrál do lepší pozice Benu Arfovi a ten zvýšil na 4:1. Poslední ránu do vazu uštědřil Métám Juninho. Před výjezdem na Nou Camp si tak Lyon s chutí zastřílel, dostal se na druhé místo Ligie 1 a nyní se může soustředit na zápas s Barcelonou.
více informací
AJ Auxerre - Olympique Nice 2:0
Branky: 5. Kevin Lejeune, 90. Daniel Niculae
Auxerre sice dohrávalo zápas s Nice pouze o deseti mužích, ale přesto dokázalo doma zvítězit a konečně se tak odpoutat ode dna Ligue 1. První branku utkání vstřelil již ve čtvrté minutě po pohledné akci Kamela Chafniho a Jean-Sebastiena Jaurese Kevin Lejeune, čímž dal domácím viditelně klid na kopačky. Ještě před ním mohl sice skórovat Olivier Echouafni, ovšem Olivier Sorin, brankář Auxerre, se proti jeho hlavičce vytáhl.

Po poločase se hra ještě zrychlila a oba dva týmy hodně dřely. Ovšem přestože tři minuty před koncem viděl svoji druhou žlutou kartu v utkání Jean-Pascal Mignot, domácí nepovolili Nice vyrovnat. Naopak v devadesáté minutě pečetil vítězství Auxerre gólem Daniel Niculae.
více informací
AS Saint-Etienne - Stade Caen 3:0
Branky: 10. Aruajo Ilan, 22. Aruajo Ilan, 49. Bafetimbi Gomis
Dva brzké góly Arauja Ilana a třetí branka Gomise znamenaly pohodlné vítězství Saint Etienne doma s Caen. Poprvé se Ilan trefil již v desáté minutě. Poté se musel ukázat brankář domácích Jeremy Janot, ale Yoan Gouffran si na něho nepřišel. Ve dvaadvacété minutě vysunul záložník Blaise Matuidi opět Ilana a ten si s nabídnutou příležitostí veděl rady – 2:0. Caen pak sice mělo pár šancí, ovšem v zakončení působilo dosti bezzubě. V padesáté minutě naopak našel Cedric Varrault Gomise, který třetím gólem definitivně pojistil výhru domácího Saint Etienne.
více informací
Le Mans UC 72 - Valenciennes FC 2:0
Branky: 41. Stephane Sessegnon, 48. Tulio De Melo
Na vlně euforie hrající Valenciennes bylo posláno zpátky na zem týmem Le Mans. Dva góly okolo poločasu znamenaly pro domácí Le Mans tři body z divácky neatraktivního utkání. Na začátku zápasy si žádný z týmů dlouho nemohl vytvařit žádnou větší šanci. Ta první přišla až ve třicáté minutě, když šli do protiútoku Jean Calve a Gervinho. Nedokázali však svůj útok zakončit přesně. Na druhé straně mířil v dobré příležitosti hlavou příliš vysoko Gregory Pujol. Poté již přišla první branka. Sommeil nedokázal ve vyložené pozici napálit míč do sítě, ale jeho chybu nakonec napravil Sessegnon – 1:0.

Pokud toto byl gól do šaten, druhé brance by se dalo říkat gól ze šaten. V osmačtyřicáté minutě téměř pohřbil naděje Valenciennes Tulio De Melo, který pěknou střelou překonal Penneteaua v brance hostů. Valenciennes sice mělo nějaké šance na snížení náskoku domácích, ale žádnou nedokázalo využít, a proto Le Mans doma porazilo Valenciennes 2:0.
více informací
FC Sochaux - Racing Strasbourg 0:0
Branky: -
Sochaux, které v tomto ročníku Ligue 1 ještě nevyhrálo, chtělo sérii nevydařených zápasů protrhnout doma s nováčkem ze Strasbourgu. Domácí v zápase sice dominovalil, vytvořili si několik brankových příležitostí, ale žádnou nedokázali využít. V úvodu testoval pozornost brankáře Strasbourgu Cassarda Fabrice Pancrate, ovšem Cassard se zaskočit nenechal. Po následujícím rohovém kopu mohl otevřít skóre Rabiu Afolabi. Jeho pokus však hosté za minutu dvanáct odvrátili z brankové čáry. Čím více se blížil poločas, tím více se osmělovali hosté. Teddyho Richerta vyzkoušeli Renaud Cohade a také Kevin Gameiro.

Po pauze již však opět začali dominovat domácí a v pětapadesáté minutě měli další velkou příležitost. Guirane N'Daw poslal balon na Juliena Querciu, ten ovšem z dobré pozice nedokázal skórovat. Za chvíli zkoušel štěstí velice chtře lobem Romain Pitau - mířil o několik decimetrů nad branku. V závěru domácí Sochaux málem doplatilo na svoji chabou koncovku. Gameiro se dokázal dostat do slibné příležitosti, ale Richert ho vychytal a podržel svůj tým. Sochaux tak po bezbrankové remíze sice stále zůstavá bez výhry, ale pozitivním faktem je, že doma na Stade Auguste Bonal získalo v utkání se Strasbourgem první bod v této sezóně.
více informací
Racing Lens - AS Nancy-Lorraine 1:0
Branky: 70. Aruna Dindane (pen.)
Racing Lens dokázal poprvé v sezóně zvítězit. Odneslo to paradoxně Nancy, vedoucí tým Ligue 1. Hosté začali lépe a v patnácté minutě již Gaston Curbelo pořádně protáhl brankáře Racingu Vedrana Runjeho. Ve čtyřiadvacáté minutě se domácí hodně zlobili na rozhočího. Olivier Monterrubio zahrával přímý volný kop, míč byl několikrát tečován a zapadl do sítě, ovšem rozhodčí branku neuznali pro ofsajd. Blízko branky byl i Akale. Z brankové čáry jeho pokus odvrátil Youssouf Hadji.

Drtivý tlak spustili domácí po přestávce, z čehož vyplynula i penalta. Marco Ramos byl faulován v pokutovém území a s proměněním nařízeného pokutového kopu neměl žádný problém kanonýr Aruna Dindane. Gennaro Bracigliano totiž zvolil opačnou stranu, než kam Dindane zamířil. Poté mohl zdvoj násobit náskok Julien Sable, ale jeho chytrý lob se zastavil o brankovou konstrukci. Mizérii Nancy pak ještě zvýraznil Luiz, který si vykoledoval druhou žlutou karty a byl vyloučen. V deseti hosté vyrovnat nadokázali a prohráli v Lens 1:0, stále však zůstávají na prvním místě tabulky, protože zaváhalo také Valenciennes.
více informací
Olympique Lille - Girondins Bordeaux 1:1
Branky: 3. Yohan Cabaye - 40. David Bellion
Lille dokázalo i v deseti mužích v poli udržet střelce Bordeaux na uzdě a ubránit přijatelnou remízu 1:1. Domácí začali skvěle. Již ve třetí minutě našel výborně Michel Bastos Stephane Dumonta, který pozici ještě vylepšil přihrávkou na Yohana Cabayeho, který měl již velice snadnou pozici a pohodlně otevřel skóre. Oba dva týmy měly řadu příležitostí k další změně skóre. A byli to hosté, kteří svoji šanci využili. Chamakh odvedl dobrou práci, posunul míč na Belliona, jenž napřáhl od penaltového puntíku a nedal Tonymu Sylvovi žádnou šanci.

Po přestávce byl předčasně do šaten poslán rozhočím Chamakh, ale přesto mohli hosté vstřelit vedoucí branku. Fernando Menegazzo však svoji šanci nezužitkoval. Cabaye se mohl stát pro domácí hrdinou večera, překonal Rameho, ale pak se jen smutně díval, jak míč letí do tyče. Lille doma remizovalo s Bordeaux 1:1.
více informací
AS Monaco - Paris Saint-Germain 1:2
Branky: 85. Jérémy Menez - 40. Sylvain Armand, 53. Amara Diané
Paris Saint Germain prodloužil v neděli svoji šňůru zápasů na hřištích soupeřů bez prohry. Tentokrát to odneslo Monako. Svěřenci Paula Le Guena si venkovní zápasy musí užívat, speciálně když na domácí půdě nehrají příliš dobře. PSG mělo od začátku územní převahu a mohlo jít i do vedení. Peguy Luyindula se ovšem své šance zalekl a nedokázal dopravit míč do sítě Monaka. Jedním z nejaktivnějších hráčů hostů byl Jerome Rothen, bývalý hráč Monaka. Vyvrcholení tlaku PSG přišlo ve čtyřicáté minutě. Rothen centroval z volného kopu a Armand se zavěsil do vzduchu a hlavou se nemýlil.

Až tato facka Monako probudila. Mickael Landreau byl již překonán, ale na brankové čáře ho zastoupil Zoumana Camara. Jenomže vzestup domácích utnula přestávka a osm minut po ní zvýšení PSG na 2:0. Přihrával opět Rothen a zakončoval tentokrát Amara Diane. A protože PSG podržel v dalším průběhu zápasu Landraeu, který mimo jiné vychytal i Jana Kollera, nedokázalo Monako víc než snížit na konečných 1:2.
více informací
FC Lorient - Stade Rennes 0:1
Branky: 35. Etienne Didot
Chyba Fabiena Audarda, brankáře Lorientu, znamenala, že Rennes si veze z nedělního zápasu na Stade Le Moustoir všechny tři body. Zápas však začali lépe domácí. Marama Vahirua hrál opět ve velké pohodě a připravil pro své spoluhráče hned několik šancí. Jednu z jeho přihrávek nedokázal využít ke vstřelení gólu Namouchi. Přesto Lorient pokračoval v dobrém výkonu. Vše se obrátilo chybou Fabiena Audarda. Etienne Didot ho hodně zaskočil a mezi nohama brankáře Lorientu vstřelil jedinou branku zápasu. Po pauze mohli hosté několikrát zdvojnásobit svůj náskok. Šanci měl Stéphane M'Bia, ale Audard byl tentokrát na místě. Když pak Luiziho v brance hostů nepřekonal ani Vahirua, ani Nicolas Marin, musel se Lorient smířit s prohrou 0:1.
více informací
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.AS Nancy-Lorraine751113:516
2.Olympique Lyon750214:715
3.Girondins Bordeaux843110:615
4.Stade Rennes84319:515
5.Valenciennes FC842212:914
6.AS Monaco841313:813
7.Le Mans UC 72841312:1113
8.Racing Strasbourg83328:512
9.FC Lorient833210:912
10.AS Saint-Etienne83239:611
11.Paris Saint-Germain82517:611
12.Olympique Nice83237:711
13.Toulouse FC63128:810
14.Olympique Lille81618:89
15.Olympique Marseille81437:107
16.AJ Auxerre82064:156
17.Racing Lens61232:45
18.Stade Caen61144:94
19.FC Sochaux80446:144
20.FC Metz80262:132

Autor: Ondřej Štícha

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele