Ligue 1 souhrn - 32. kolo

05.04.2008, 19:10, aktualizováno 06.04.2008, 23:04
Komentáře a souhrny
V závěrečném utkání tohoto kola přehrála Marseille Lyon 3:1. V prvním ze dvou nedělních utkání porazilo Nancy PSG. Už v sobotu ukázalo Bordeaux, že si i nadále může dělat zálusk na mistrovský titul. Po výhře nad Rennes stáhlo manko na vedoucí Lyon na šest bodů. Výsledkovou krizi ukončilo Monako, sestupu se snad již nemusejí obávat v St Etienne. To neplatí o Racingu Lens.

Stade Rennes - Girondins Bordeaux 0:2

05.04.2008 17:10

Góly: 18. Alou Diarra, 83. Fernando

Bordeaux dál kráčí za druhým místem v lize, vyhrálo 2:0 na hřišti pohárového aspiranta Rennes a třetímu Nancy, které má zápas k dobru, uteklo na devět bodů. Navíc na vedoucí Lyon, jehož čeká těžký zápas v Marseille, ztrácí šest bodů.

Girondins prohráli čtyři z posledních pěti zápasů venku, v Rennes ale začali na výbornou a brzy se ujali vedení. V 18. minutě Wendelův roh našel Alou Diarru a ten z voleje překonal Luziho. Smůla domácích pokračovala. Sedm minut po obdrženém gólu se totiž zranil někdejší obránce Liverpoolu Djimi Traore, kterého musel nahradit Bira Dembele. Zápas pokračoval v pomalejším tempu. Nutno dodat, že aktivnějším celkem bylo Rennes. V 27. minutě pálil ze čtyřiatřicetimetrové vzdálenosti domácí Sylvain Marveaux a o dvě minuty po něm David Bellion z Bordeaux. Ani jeden z pokusů však brankou neskončil. Hodně nebezpečná byla pro gólmana hostí střela Jimmyho Brianda z 35. minuty. Hostujícího brankáře prověřila ještě v nastaveném čase dvojice Marveaux, Lemoine. Se sklopenými hlavami odcházeli do šaten domácí, pro něž vývoj utkání mohl vypadat úplně jinak.

Do druhé půle vstoupili dravěji fotbalisté Bordeauxu, pár okamžiků po návratu na trávník zahrozil střelec první branky Alou Diarra, jemuž po rohovém kopu přihrával znovu Wendel. V 55. minutě došlo ke střídání na straně hostí, Sylvain Wiltord dorazil na zelený pažit místo zraněného Cheyroua. O dvě minuty později se o střelecký zápis opět pokoušel Sylvain Marveaux, tentokráte z přímého kopu. V dalších okamžicích se o branku pokoušeli také domácí Pagis a na druhé straně Bellion. V 83. minutě však přišla na Rennes velká rána v podobě druhého obdrženého gólu. O něj se postaral Wendel, po jehož dalším přesném centru uklidil hlavou míč do sítě Fernando Menegazzo. Druhá branka domácí zlomila a hráči se už nedokázali vzchopit. Výsledek je pro Rennes vzhledem k podanému výkonu krutý, ve fotbale se však hraje na góly a na ty vyhráli hosté.

Více informací k zápasu

RC Lens - FC Metz 1:1

05.04.2008 20:00

Góly: 33. Olivier Monterrubio (pen.) - 90. Momar N'Diaye

Mizérie Racingu Lens pokračuje. Tým, jenž by dle předsezónních předpokladů měl figurovat v horní polovině tabulky, letos zažívá velké zklamání a výsledky, jichž tento celek doposavad dosahuje, jej řadí mezi aspiranty na sestup do Ligue 2.

V dnešním utkání nestačil fotbalisté Lensu na domácím hřišti ani na beznadějně poslední Méty. Přitom do zápasu se domácí hráči vrhli s vervou. Už ve čtvrté minutě jedovatě pálila možná největší hvězda klubu Aruna Dindane. Chvíli nato se do gólové příležitosti dostal po přihrávce Kovačeviče i Dindanův spoluhráč Maoulida, branku však netrefil. Tentýž hráč se pokoušel ohrozit gólmana Mét i v 18. minutě, ten jeho pokus zneškodnil. Racing pokračoval v náporu, aktivní byl především kanonýr Dindane. V 33. minutě domácí fotbalisté svou snahu jaksepatří zužitkovali - Aruna Dindane si po faulu Marichetze vymodlil penaltu a tu s přehledem proměnil Olivier Monterrubio. Ten byl také na konci neúspěšné akce z 36. minuty. Za stavu 1:0 pro domácí skončila i první půle, stav to byl naprosto zasloužený, hosté se prakticky nedostali ke střele.

V druhém poločase domácí zvolnili své tempo a více příležitostí ukázat se dostávali hosté. Velice nebezpečná a nevyzpytatelná byla především rána Vincenta Bessata z 67. minuty utkání. Za hostující celek se ještě pokoušeli změnit výsledek a odvrátit prohru Miralem Pjanič a znovu Bessat. V 78. minutě byl na straně Mét vystřídán Julien Francois, kterého nahradil forvard Momar N'Diaye. A tato volba se ukázala jako klíčový moment celého utkání. Právě N'Diaye totiž v 90. minutě vyrovnal a určil tak konečnou podobu výsledku. Pro Lens je remíza obrovským zklamáním, pro Méty však získaný bod na beznadějné situaci nic nemění.

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - AS Monaco 0:2

05.04.2008 20:00

Góly: 67. Nenê, 83. Fábio Santos

Monako získalo velice důležité tři body v zápase dvou týmů bojujících o záchranu. Štrasburk tedy zůstává na devatenáctém místě a v posledních šesti kolech bude mít co dělat, aby se udržel v nejvyšší soutěži.

Oba dva týmy vstupovaly do zápasu s hodně špatnou bilancí v zádech. Monako nevyhrálo v posledních devíti zápasech a forma Štrasburku není o mnoho lepší. V důležitém zápase o záchranu byl tedy předpoklad, že padne málo branek. Předpověd se vyplnila a první půle se odehrávala v hodně defenzivním duchu. Každý tým zaznamenal pouze jednu šanci na skórování. Pokrivac za Monako a Gameiro v dresu domácího týmu.

Druhý poločas nabídl o mnoho lepší podívanou. Oba týmy chtěly vyhrát a bylo to vidět. Nejdříve se musel činit brankář Monaka Flavio Roma, aby poté mohl sledovat, jak jeho spoluhráči uspěli na druhé straně hřiště. Malaury Martin vybídl ke skórování Neneho, který se nemýlil – 0:1. Jistotu dal hostům v třiaosmdesáté minutě zápasu Fabio Santos.

Více informací k zápasu

AJ Auxerre - FC Sochaux 0:1

05.04.2008 20:00

Góly: 44. Damien Perquis

Sochaux v sobotu pokračovalo v sérii výborných výsledků. Vyhrálo na hřišti Auxerre 0:1. Oba dva týmy ještě nemají jisté udržení v Ligue 1, ale musel by přijít velký výpadek formy, aby se některý z těchto dvou týmu loučil s nejvyšší soutěží.

Lépe začali domácí. Po rohovém kopu Kevina Lejeuneho se musel vytáhnout Teddy Richert, který konečky prstů vytěsnil míč na břevno. Ovšem poté převzalo iniciativu Sochaux a za chvíli mělo dvě šance. Nejdříve vyrazil brankář Auxerre Rudy Riou hlavičku Fabrice Pancrateho a o pár minut později uspěl i proti Erdingovi. Jenomže nakonec přišla i třetí vyložená šance hostů a tu již Riou zlikvidovat nedokázal. Nicolas Maurice-Belay zahrál rohový kop, na který si naskočil Perquis a bylo to 0:1.

Po přestávce se Auxerre hodně snažilo alespoň o vyrovnání, ale největší šancí bylo vlastně to, když si Bojan Jokic málem srazil míč do vlastní sítě. Jinak si domácí velkou šanci nevytvořili. Výsledek 0:1 posunul Sochaux na třinácté místo. Auxerre je nyní o bod za svým sobotním soupeřem na patnáctém místě.

Více informací k zápasu

AS Saint-Étienne - Le Mans UC 72 4:1

05.04.2008 20:00

Góly: 43. Geoffrey Dernis, 59. Bafétimbi Gomis, 64. Geoffrey Dernis, 87. Pascal Feindouno - 32. Anthony Le Tallec

Saint Etienne se díky vysoké výhře nad Le Mans posunulo na devátou pozici v tabulce Ligue 1. U všech gólů domácích byl Geoffrey Dernis. Na dvě branky přihrál a dvě dal sám. Diváci na Stade Geoffroy Guichard viděli výprask 4:1.

Saint Etienne tímto vítězstvím vykřesalo naději na postup do evropských pohárů. Na páté místo nyní ztrácí pouhý jeden bod. Naopak Le Mans se v poslední době hodně trápí, zápasem s Les Verts zaznamenalo šesté utkání v řadě bez výhry.

Nepříjemnosti pro Le Mans začaly ještě před začátkem utkání. Na poslední chvíli se rozhodlo, že nenastoupí Marko Basa. Na jeho místě musel zaskočit Brazilec Geder. Prvními, kteří vyzkoušeli nově složenou obranu hostů, byli Pascal Feindouno a po něm Bafetimbi Gomis. Po půlhodině hry ovšem přišla pro domácí studená sprcha. Bývalý hráč Liverpoolu Anthony Le Tallec reagoval ze všech nejrychleji a dorazil střelu Stéphana Sessegnona. Ovšem vedení hostů netrvalo dlouho. Domácí Saint Etienne se rychle oklepalo a za deset minut bylo vyrovnáno. Gomis nahrál Dernisovi a ten prostřelil Peleho.

Důležitým gólem do šatny se domácí zvedli a ve druhém poločase již jasně dominovali. Nejdříve si Gomis s Dernisem vyměnili pozice a Gomis vstřelil branku, která se nakonec ukázala být vítězná. V 64. minutě poté přidal svoji druhou branku Dernis a o vítězi nebylo pochyb. Skóre nakonec do konečné podoby upravil těsně před koncem Feindouno a Saint Etienne tedy porazilo Le Mans v poměru 4:1.

Více informací k zápasu

SM Caen - Valenciennes FC 1:0

05.04.2008 20:00

Góly: 20. Issam Jemâa

Jediný gól z 20. minuty rozhodl o třech bodech pro domácí. Caen bylo po celý zápas lepším týmem a jeho výhra je naprosto zasloužená. Rozdíl ve skóre mohl být daleko větší, ale hosty několikrát podržel gólman Penneteau. Svůj skvělý výkon korunoval zlikvidovanou penaltou po půlhodině hry.

Domácí vstoupili do zápasu velmi aktivně, hned ve třetí minutě pokoušel štěstí Deroin, ale jeho střela mířila mimo tři tyče. Ve 20. minutě udělala obrana hostů velkou chybu, míče se zmocnil Eluchans, který poslal Deroinovi – s jeho přesnou přihrávkou si Jemaa už věděl rady a míč pohodlně uklidil do sítě. O dvanáct minut později nedokázal Hengbart proměnit pokutový kop po faulu Chelleho – jeho pokus zneškodnil vynikající Penneteau v brance hostů.

I v druhé půli bylo domácí mužstvo aktivnější, ale nikdo nedokázal překonat gólmana Valenciennes. Ani domácí další branku nepřidali a uhájili hubené vítězství 1:0. Caen patří 11. pozice v tabulce, Valenciennes je hned o příčku níže.

Více informací k zápasu

OGC Nice - Lille OSC 0:0

05.04.2008 20:00

Góly: -

Bezbrankovou remízu přineslo utkání mezi Nice a hosty z Lille. Nejvíce může domácí mužstvo mrzet neproměněná penalta z 23. minuty. Mírně lepším týmem bylo Lille, ale nedokázalo se brankově prosadit.

První velkou šanci utkání měl v desáté minutě na kopačkách domácí Kone, ale brankář Sylva brilantním zákrokem celou situaci vyřešil. O deset minut později byl v pokutovém území faulován právě Kone a rozhodčí nařídil penaltu. K míči se postavil Ederson, který balón jen nastřelil do brankáře hostů. Na druhé straně se zkoušel z přímého kopu prosadit Bastos, ale gólman Nice byl připraven.

Ve druhém poločase nebezpečně střílel Makoun, ale ani jeho pokus si cestu do domácí svatyně nenašel. Dvě minuty před koncem mohl Ederson odčinit neproměněnou penaltu, ale jeho přímý kop skončil v rukavicích gólmana Lille. Oba týmy si tak rozdělily po bodu za bezbrankovou remízu.

Domácímu týmu patří pátá příčka tabulky, hosté jsou se ziskem 43 bodů o tři místa níže.

Více informací k zápasu

Toulouse FC - FC Lorient 0:0

05.04.2008 20:00

Góly: -

Hrozba sestupu stále visí nad Toulouse, které se nedokázalo gólově prosadit proti Lorientu. Domácí tak stále zůstávají na sestupových příčkách.

První vážnější šanci měl ve 20. minutě Hautcoeur, ale domácí brankář si s jeho pokusem bez problému poradil. Toulouse zahrozilo o pár chvil později, Emana se však prosadit nedokázal. Vedení mohli na svou stranu těsně před koncem prvního poločasu strhnout domácí, ale Gignac a z následné dorážky ani Sirieix nedokázali míč dopravit do sítě.

Druhý poločas moc fotbalové krásy nepřinesl, za zmínku stojí až dění v poslední desetiminutovce. Osm minut před závěrečným hvizdem měl na hlavě gól záložník hostů Abriel, ale domácí brankář jeho šanci skvěle zneškodnil. Těsně před koncem utkání obdržel za tvrdý faul na Abriela červenou kartu hráč domácích Arribage.

Po velmi dobrém vstupu do sezóny a předních příčkách v tabulce nyní hrozí Toulouse sestup do nižší soutěže. Týmu patří 18. příčka a zisk 35 bodů, Lorient je na místě desátém.

Více informací k zápasu

AS Nancy-Lorraine - Paris Saint-Germain 1:0

06.04.2008 18:00

Góly: 68. Marc-Antoine Fortuné

Fotbalová mizérie PSG pokračuje, mužstvo z hlavního města nedokázalo vstřelit branku a z Nancy si odváží prohru 0:1. O jediný gól utkání se postaral dvacet minut před koncem Fortune.

Po vítězství v Ligovém poháru a následné výhře v lize nad Štrasburkem se zdálo, že je PSG z nejhoršího venku, ale opak je pravdou. Většinu utkání bylo lepším týmem domácí Nancy. V 15. minutě nebezpečně zahrozil z přímého kopu domácí Berenguer, na druhé straně štěstí pokoušel Pauleta, ale ani jeden z hráčů nebyl úspěšný.

Hned na začátku druhé půle střílel nebezpečně Dia, ale jeho projektil mířil vedle. Domácím se povedlo střídání, již zmiňovaného Diu nahradil Fortune, kterému stačil sedmiminutový pobyt na hřišti, aby vstřelil branku a rozhodl o osudu utkání. Fortune si naskočil na přesný centr a i přes veškerou snahu brankáře hostů dokázal hlavou poslat míč za jeho záda. Pařížané se pokoušeli srovnat skóre, ale dobře organizovaná obrana Nancy si své jednobrankové vedení dokázala uhlídat.

Neporazitelnost Nancy stále pokračuje, v letošní sezóně se ještě nenašel tým, který by dokázal svěřence trenéra Correy na jejich hřišti porazit. Domácím po tomto kole patří stále třetí pozice v tabulce a vidina miliónové Ligy mistrů. Hosté z hlavního města Francie jsou na sestupové 18. příčce.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - Olympique Lyon 3:1

06.04.2008 20:55

Góly: 26. Djibril Cissé, 28. Mamadou Niang, 54. Mamadou Niang - 45. Lorik Cana (vl.)

Marseille dokázala porazit vedoucí Lyon a dala jasně najevo, že ve vyrovnané francouzské lize není dopředu nic jisté. Hosté se "nezmohli" na jediný gól, jediný gól Lyonu si do vlastní sítě nešťastně srazil Cana. Hvězdou utkání je domácí Niang, který v zápase skóroval hned dvakrát.

V zápase hraném ve vysokém tempu se do první šance dostal domácí záložník Nasri, ale jeho pokus v síti neskončil. Gól na kopačkách měl o několik minut později lyonský Fred, ale s jeho příležitostí si poradil brankář Marseille. Skóre otevřel po 25 minutách hry Cissé, který využil fantastické Nasriho přihrávky a nechytatelnou střelou poslal domácí do vedení. O dvě minuty později vybuchl stadion znovu, Cissé zkušeně přihrál lépe postavenému Niangovi, pro kterého nebyl problém dopravit míč do sítě.

Odpověď Lyonu přišla ještě před koncem první půle, Juninhův centr si nešťastně do vlastní sítě srazil Cana. To bylo ale ze strany Lyonu vše, v 54. minutě vrátil Marseille dvoubrankové vedení znovu Niang, který zužitkoval Cheyruův roh a přivedl 58 tisíc diváků do varu. Domácí si na své konto připisují velmi cenné vítězství 3:1 nad velkým rivalem.

Marseille patří čtvrtá pozice, Lyon soutěž stále vede, i když se jeho náskok před druhým Bordeaux snížil na šest bodů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon32214765:3267
2.Girondins Bordeaux32187756:3461
3.AS Nancy-Lorraine321413536:2255
4.Olympique Marseille321410847:3452
5.Olympique Nice321014827:2444
6.Stade Rennes321281235:3844
7.Le Mans UC 72321281236:4244
8.Olympique Lille32916734:2643
9.AS Saint-Etienne311271237:3243
10.FC Lorient321013927:3143
11.Stade Caen3211101135:4343
12.Valenciennes FC321181337:3241
13.FC Sochaux3210111129:3441
14.AS Monaco321171433:3940
15.AJ Auxerre321171429:4040
16.Racing Lens318111235:4035
17.Toulouse FC327141128:3435
18.Paris Saint-Germain328111328:3535
19.Racing Strasbourg32981529:3735
20.FC Metz32472122:5618

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Diarra

to byla rána jak z děla!

a ten druhej gól - strašný nedorozumění obrany Rennes!

Reagovat
smazaný uživatel

PSG letošní sezónu definitivně znehodnotila svoji pověst..bývával to tým francouzské špičky, kterej i v Evropě měl určité jméno. Všechno zapomenuto, vydobýt si zpět reputaci bude trvat hodně dlouho. A vzhledem k současné finanční situaci a z toho plynoucí politice, počítám, že dřív jak za 5 let nebudou na vrcholu..je to škoda, ten tým si udělal celkem dost fanoušků, přeci jenom v něm hráli velcí hráči Anelkou, Okochou, Ronaldinhem počínaje...a Pauletou konče.

Reagovat
smazaný uživatel

Rozehnal...

Reagovat
smazaný uživatel

mimo jiné třeba i Heinze...

Reagovat
smazaný uživatel

pres leto udela PSG podle mne celky nakupy jinak uz nevim fanousci zustanou verni ale mnely by se snažit

Reagovat
smazaný uživatel

Uz setrim kacky na Nancy.To bude pristi sezonu druhe Toulouse.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak mi dela radost Strasburk.Od te doby co vypustili(prokoucoval?)domaci poharovy zapas s Mety(0:3),to snima jde z kopce.Pripomina mi to toho pitomecka z Boltonu,ktery setri hrace v poharu UEFA na ukor ligy.Zapas potom stejne prohrajou a na to potom nejsou schopni udrzet doma vedeni 2:0 proti 10lidem.Tak se panecku posiluje moralka.

Reagovat
smazaný uživatel

Marseille - Lyon pěknej zápas, fanoušci Olympiku

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele