Ligue 1 souhrn - 28. kolo

08.03.2008, 19:10, aktualizováno 09.03.2008, 22:53
Komentáře a souhrny
Lyon udělal možná rozhodující krok k titulu, když v šlágru jara porazil druhé Bordeaux 4:2 a v tabulce mu odskočil na rozdíl šesti bodů. V prvním nedělním utkání Marseille přehrála St.Etienne a dál zůstává v boji o Ligu mistrů.

Stade Rennes - Paris Saint-Germain 2:0

08.03.2008 17:10

Góly: 44. Mamadou Sakho (vl.), 50. Jimmy Briand

Paris Saint Germain nedokázal bodovat na půdě Rennes a odváží si porážku 0:2. První branku si vstřelili Pařížané sami, druhý zásah přidal pět minut po začátku druhé půle Briand.

Do první vážnější šance zápasu se dostal záložník hostů Diané, ale jeho hlavička mířila mimo tři tyče. Gól na kopačkách měli na druhé straně Thomert a Pagis, jejich šance v brance neskončily. První gól utkání padl ve 44. minutě, Leroy zahrával volný kop a Sakho si míč nešťastně srazil do vlastní sítě.

Druhou branku domácí přidali hned na začátku druhého poločasu, když využili chyby záložníka PSG Clementa. Pagis pohotově uvolnil Brianda, který s přehledem skóroval a poslal domácí do dvoubrankového vedení. Za hosty mohl ještě snížit Pauleta, ale jeho střela z 83. minuty branku minula.

PSG se stále pohybuje na spodních příčkách tabulky, se ziskem 31 bodů mu zatím patří 17. pozice. Pokud ve večerním utkání uspěje Toulouse, Pařížané klesnou na sestupovou příčku.

Více informací k zápasu

AS Nancy-Lorraine - AS Monaco 2:0

08.03.2008 20:00

Góly: 6. François Modestó (vl.), 19. Youssouf Hadji

Nancy dokázalo udržet neporazitelnost na domácím hřišti a dvěma brankami z úvodu zápasu porazilo Monako. První branku si dali hosté sami, nešťastným "střelcem" byl Modesto, o čtvrthodinu později přidal druhou branku domácí Hadji.

Domácí kopali hned ze začátku utkání přímý kop, Chrétienovu střelu nešťastně tečoval před vlastním brankářem Modesto a daroval Nancy jednobrankové vedení. Monako bylo aktivnějším mužstvem a v desáté minutě mělo obrovskou příležitost k vyrovnání. Biancalani v pokutovém území fauloval Bakara a kopala se penalta. K její exekuci si stoupl Gakpe, Bracigliano ovšem jeho pokus vystihl a zneškodnil.

Opět se potvrdilo známé rčení "nedáš-dostaneš". Monaku se branka vstřelit nepodařila, naopak Nancy ve 20. minutě zvýšilo vedení díky Hadjimu na 2:0. Hosté na dvoubrankový náskok nenašli odpověď a odjíždějí domů poraženi.

Nancy se přiblížilo na 4 body druhému Bordeaux, které má však k dobru nedělní utkání proti Lyonu. Knížecímu klubu z Monaka patří devátá pozice.

Více informací k zápasu

OGC Nice - Le Mans UC 72 0:0

08.03.2008 20:00

Góly: -

Sousedé ze špičky tabulky Ligue 1 si po remíze 0:0 body dělili a tak bodový rozdíl mezi nimi nenarostl. Jenže jelikož Nancy zvítězilo, oba týmy v boji o Ligu mistrů body ztratily.

Domácí se snažili hned od začátku, jenže přes dobře organizovanou obranu Le Mans bylo těžké se prosadit. A když se Nice k pořádné šanci nemohlo dostat, ukázali se hosté. Stephane Sessegnon se dostal k odraženému míči a pěknou ranou z voleje ho poslal do tyče. Už už to vypadalo, že by se to mohlo konečně rozjet, jenže po této zkušenosti na chvíli do obrany zalezli i domácí a do konce prvního poločasu už se fanoušci žádné větší šance nedočkali.

Druhou půli načal hlavičkou domácí Ederson, jenže branku hostů netrefil. Na druhé straně to vypadalo o mnoho nebezpečněji. Gervinho zkoušel štěstí a jeho točený pokus jen těsně přeletěl břevno branky Nice. Hosté pak přišli s dalším výpadem. Tentokrát střílel Tulio De Melo, jenže k brance to mělo hodně daleko. Poté už přišlo jen bránění a aspoň udržení remízy a tak i zápas skončil - 0:0.

Více informací k zápasu

Toulouse FC - FC Sochaux 1:2

08.03.2008 20:00

Góly: 85. Achille Emaná - 6. Mevlüt Erdinç, 21. Mevlüt Erdinç

Hosté ze Sochaux dokázali zvítězit 2:1 a obrat o tři body Toulouse. Sochaux o svém vítězství rozhodlo v úvodní dvacetiminutovce, domácí stačili jen kosmeticky upravit skóre pět minut před koncem. Hrdinou utkání je turecký reprezentant do 21 let Erding, který vstřelil obě branky hostů.

Během devadesáti minut viděli diváci jen minimum šancí. Vše podstatné se odehrálo hned v úvodu střetnutí. První branku utkání dal Erding už v šesté minutě, když využil skvělou nahrávku spoluhráče Isabeye. Druhý zásah přidal o 15 minut později a rozhodl o velmi cenných třech bodech pro Sochaux. Domácím se podařilo snížit pět minut před koncem, když se z přímého kopu trefil Emana.

Jedna nepříjemnost pro domácí tým se odehrála v 47. minutě, klíčový obránce Toulouse Cetto si poranil koleno a musel být vystřídán.

Sochaux přeskočilo v tabulce právě Toulouse, patří mu 18. příčka, a jeho záchrana v soutěži není nereálná. Domácí tým klesl na předposlední pozici, na svém kontě má 29 bodů.

Více informací k zápasu

AJ Auxerre - RC Lens 0:0

08.03.2008 20:00

Góly: -

Auxerre nedokázalo oplatit Lens prohru 0:2 z podzimní části soutěže. V sobotním večerním utkání si oba týmy rozdělily bod za bezbrankovou remízu.

Domácí vstoupili do utkání lépe, první šanci měl na kopačkách Chafni, ale brankář hostů byl připraven. O několik chvil později se do dobré příležitosti dostal domácí Pedretti, Runje jeho pokus bez problémů zlikvidoval. Racing Lens se mohl dostat do vedení díky velké chybě Traoreho, ale střela Remyho skončila jen těsně vedle domácí svatyně. Pět minut před poločasovým hvizdem střílel Carriere, ale jeho projektil zneškodnil domácí gólman Riou.

Ve druhém poločase mohlo Auxerre strhnout vítězství na svou stranu, ale nevyužilo tří gólových příležitostí. Branku nedokázal vstřelit střídající Jelen, do dvou šancí se také dostal Quercia, ale ani v jedné z nich neuspěl. Oba týmy se tak rozešly bezbrankovou remízou.

Auxerre si udržuje pětibodový náskok nad sestupovým pásmem a se ziskem 36 bodů mu patří 13. pozice, Lens má o dva body méně.

Více informací k zápasu

Valenciennes FC - Lille OSC 0:0

08.03.2008 20:00

Góly: -

Další už možná klasický výsledek v poslední době Ligue 1 přišel v zápase mezi Valenciennes a Lille. Bezbranková remíza v obou případech nic neřeší.

První poločas byl hodně o běhaní. Oba týmy vypadaly velmi energicky, jenže šancí moc vidět nebylo. Přesně řečeno, po první půli utkání vypadala obrazovka se statistikou jako předzápasový rozbor.

První větší šance přišla až v půli druhé. To se domácí Geoffrey Doumeng postavil k přímému volnému kopu a svůj pokus zakroutil jen těsně vedle tyčky. Hosté se pak probudili a snažili se hráče Valenciennes zatlačit, jenže i když se většinu času hrálo právě na polovině domácích, šance byly k vidění na druhé straně. Nejprve se Steve Savidan do branky Lille vůbec netrefil a podruhé ho vychytal brankáře hostů Tony Sylva.

Jediným zajímavějším okamžíkem utkání byla červená karta pro domácího Josého Saeze, který jí viděl po druhé žluté kartě v 67. minutě.

Více informací k zápasu

SM Caen - FC Lorient 0:0

08.03.2008 20:00

Góly: -

Zápas mezi Caen a Lorientem skončil bezbrankovou remízou. Domácí tedy zůstavají v průměru Ligue 1, zato hosté stále mají šanci na evropské poháry.

A právě to byli oni, kdo se mohl jako první ujmout vedení. Ulrich Le Pen zahrával volný přímý kop a jeho pěknou střelu ještě lépe likvidoval domácí brankář Plante. Další šance přišla až po třiceti minutách a tentokráte z domácí strany. Po pěkné akci se k míči dostal Reynald Lemaitre, který zkoušel střelu z kraje šestnáctky. Jeho střelu však Audard bez problému kryl. O chvíli později se za domácí prodral do šance Juan Eduardo Eluchans, jenže hostující brankář Audard byl znovu úspěšnější.

Tímto hostující golman ukončil první poločas. Jenže jeho moment měl teprve přijít. Běžela padesátášestá minuta utkání, když Anthony Deroin zahrával volný přímý kop, centrem našel Jeremyho Sorbona, který byl úplně volný na malém vápně. Jenže jeho 120% gólovku neuvěřitelně Audard zneškodnil. Jeho tvrdou hlavičku totiž parádně vyrazil mimo branku!

I díky němu si domácí nakonec připsali jen bod a hosté s tím bodem mohli být velmi spokojeni.

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - FC Metz 2:3

08.03.2008 20:00

Góly: 37. Papa Malick Diop (vl.), 84. Álvaro Santos (pen.) - 56. Babacar Guèye, 76. Cédric Barbosa, 89. Momar N'Diaye

Jako z jiného světa musí působit výsledek ze Štrasburku, kde domácí tým nečekaně prohrál s posledními Métami 2:3. Diváci totiž viděli hned pět branek, zatímco na čtyřech stadionech nepadl jediný gól.

Domácí se ujali vedení v 37. minutě, když si Rodrigův přímý kop srazil do vlastní branky Diop. Hosté se vyrovnání dočkali po necelé hodině hry, Gueye nedal domácímu brankáři šanci a srovnal stav utkání. Méty se dokonce dočkaly vedení, Gueye našel přesnou přihrávkou Barbosu a ten se nemýlil. Štrasburk vyrovnal 15 minut před koncem zápasu, z penalty se prosadil Santosa. Brankář hostů Marichez srazil ve vápně Renteriu a sudí nařídil pokutový kop.

Méty hrály od 85. pouze v deseti mužích v poli, po druhé žluté kartě byl vyloučen Cubilier. Hosté se však nevzdali a o osudu utkání rozhodl minutu před koncem N'Diaye, který ve vypjatém závěru strhl vítězství na stranu Mét.

Hosté dokázali zvítězit ve třech z posledních čtyř zápasů, ale jejich ztráta na nesestupové příčky je stále velká, čítá třináct bodů. Štrasburku patří 14. pozice a zisk 35 bodů.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - AS Saint-Étienne 2:0

09.03.2008 18:00

Góly: 59. Mathieu Valbuena, 66. Taye Taïwo

St. Etienne nedokázalo oslavit svůj 2000. zápas v nejvyšší soutěži výhrou, na hřišti Marseille podlehlo 0:2. Domácí dokázali na začátku druhého poločasu v rozmezí sedmi minut vstřelit dva góly a rozhodnout o osudu utkání.

Hosté se mohli do vedení dostat už v první minutě. Dernis uvolnil Feindouna, jeho pokus brankář Mandanda jen vyrazil a z následné dorážky nedokázal skórovat Ilan. O osm minut později musel zasahovat opět gólman domácích, když zlikvidoval dalekonosnou střelu Dernise. První šance Marseille přišla až po půlhodině hry, Cheyrou se snažil překonat brankáře Vivianiho, ale nebyl úspěšný. V první půli měl ještě dobrou šanci na kopačkách znovu Dernis, ale jeho pokus skončil mimo branku.

Ve druhém poločase byli aktivnější domácí a v 59. minutě vstřelili úvodní branku zápasu. Chybu obrany hostů využil Valbuena a poslal domácí do vedení. Druhou branku přidalo Marseille v 66. minutě, nikým nehlídaný Taiwo upravil skóre na konečných 2:0 pro domácí mužstvo.

Marseille zůstává s tříbodovým odstupem na čtvrtém místě za Nancy, hosté ze St. Etienne okupují 11. pozici.

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - Girondins Bordeaux 4:2

09.03.2008 20:55

Góly: 12. Mathieu Bodmer, 24. Mathieu Bodmer, 50. Karim Benzema, 90. Abdul Kader Keïta - 35. Wendel, 60. Fernando Cavenaghi (pen.)

Lyon dokázal na domácím hřišti porazit Bordeaux 4:2, dvěma přesnými zásahy se na vítězství podílel Bodmer. Domácí tak udělali zásadní krok na cestě za mistrovským titulem, druhému Bordeuax už odskočili na rozdíl šesti bodů.

Domácí vletěli na soupěře po hlavě a vedoucí branky se dočkali už ve 12. minutě. Grosso vyslal do šance Bodmera, který se nemýlil a poslal domácí celek do vedení. O dalších dvanáct minut později se znovu prosadil záložník Bodmer, který nádhernou dalekonosnou střelou překonal brankáře Ramého. Hostům se podařilo snížit skóre ve 35. minutě, když se z přímého kopu přesně trefil Wendel.

Ve druhém poločase dal o sobě vědět ostrostřelec Benzema, který přidal svou 17. branku v sezóně a znovu poslal Lyon do dvoubrankového vedení. Odpověď hostů netrvala dlouho, hned po deseti minutách hry se trefil Cavenaghi, který proměnil pokutový kop nařízený za faul na Chalmého.

Definitivní pojistku vítězství pro Lyon přidal v 90. minutě Keita, který z bezprostřední blízkosti překonal Ramého a stanovil konečné skóre na 4:2.

Domácí tým dokázal zvýšit svůj náskok v čele soutěže na šest bodů právě před Bordeaux. Pokud budou chtít fotbalisté Bordeuax zaútočit na mistrovský titul, rozhodně je nečeká lehká cesta.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon28184655:2658
2.Girondins Bordeaux28157648:3052
3.AS Nancy-Lorraine281212431:1848
4.Olympique Marseille28129739:2845
5.Le Mans UC 72281251132:3541
6.Olympique Nice28913624:2040
7.FC Lorient28911823:2738
8.Valenciennes FC281071132:2737
9.AS Monaco281071129:3037
10.Stade Rennes281071129:3337
11.AS Saint-Etienne281061230:3036
12.Stade Caen28991029:3636
13.AJ Auxerre281061225:3536
14.Racing Strasbourg28981129:3035
15.Olympique Lille27615626:2333
16.Racing Lens27891029:3133
17.Paris Saint-Germain287101124:2931
18.FC Sochaux287101125:3331
19.Toulouse FC286111125:3329
20.FC Metz28461819:4918

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

čtyři zápasy bez branek...

psg

Reagovat
Slejdy

PSG mega tragedie tuto sezonu

Reagovat
smazaný uživatel

nejen tuto

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele