Ligue 1 souhrn - 26. kolo

23.02.2008, 19:11, aktualizováno 24.02.2008, 22:55
Komentáře a souhrny
Zachraňující se Toulouse uhrálo cenný bod díky bezbrankové remíze doma s o poháry bojujícím Olympikem Marseille. Včera Lyon porazil Méty a druhému Bordeaux, které jen remizovalo s Lille, odskočilo na tři body. Na Ligu mistrů může stále pomýšlet Nancy a tři body mají i fotbalisté Le Mans. PSG doma remizovalo s Monakem, Sochaux své naděje na záchranu oživilo výhrou ve Štrasburku...

SM Caen - AS Saint-Étienne 1:3

23.02.2008 17:10

Góly: 63. Lilian Compan - 19. Geoffrey Dernis, 27. Bafétimbi Gomis, 36. Geoffrey Dernis

Velmi dobrý výkon a tři branky z prvního poločasu rozhodly o tom, že 3 body získalo mužstvo St. Etienne. Na třígólový příděl stačili domácí reagovat pouze jedinou brankou a ani na sedmý pokus nedokázali zvítězit. Dvěma přesnými zásahy se blýskl útočník hostů Dernis.

První gól utkání padl v 19. minutě. Domácí brankář Plante podcenil přímý kop Dernise a jeho dalekonosná střela zapadla přesně do branky. O osm minut později udeřil Gomis, pro kterého to byl 4. gól ve čtyřech utkáních. Devět minut před koncem přidal další branku Dernis, který využil skvělé přihrávky Feindouna a uklidil míč pod břevno.

Tři obdržené góly domácím týmem pořádně otřásly a Caen se zmohlo pouze na jedinou odpověď. Po hodině hry překonal brankáře hostů Vivianiho Compan, který využil rychlého brejku. Těsně před koncem mohl zkompletovat hattrick Dernis, ale gólmana Caen nepřelstil. Přesto si jeho tým odváží cenné tři body za výhru 3:1.

Caen patří 11. místo tabulky s 35 body, hosté ze St. Etienne jsou díky lepšímu skóre jsou o příčku výše.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - FC Lorient 2:0

23.02.2008 20:00

Góly: 43. Jimmy Briand, 64. Jérôme Leroy

Rennes si v derby proti Lorientu došlo pro tři body a posunulo se na třináctou příčku v tabulce. Rozhodujícím momentem utkání byla pravděpodobně branka Jimmyho Brianda, která přišla těsně před poločasem. Na konečných 2:0 zvyšoval Jerome Leroy.

Rennes mělo o hodně lepší start do zápasu než jeho sobotní soupeř. Již ve třetí minutě vedl nebezpečný útok Leroy, našel Mickaela Pagise, který napřáhl ke střele, ale trefil pouze záda obránce Lorientu Christophe Jalleta. Ve dvacáté minutě se odvážili vpřed i hosté a hned z toho bylo nebezpečí. Ulrich Le Pen nacentroval na Yohana Hautcoeura, ovšem jeho střelu dokázal chytit Patrice Luzi. Na druhé straně se musel činit Fabien Audard po hlavičce Mickaela Pagise. Úvodní branka zápasu přišla v nejméně vhodný okamžik pro Lorient. Hosté se již viděli při poločasové poradě, když Sylvian Marveaux způsobil svým dlouhým míčem zmatky v obraně hostů a Briand otevřel skóre.

Briand mohl svůj gólový příspěvek zdvojnásobit těsně po poločase, ale tentokrát byl Audard na místě. Ovšem ve čtyřiašedesáté minutě našel Lemoine neobsazeného Leroye, který rozhodl celé utkání.

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - FC Metz 2:0

23.02.2008 20:00

Góly: 10. Fred, 69. Fred

V souboji prvního týmu s posledním se v sobotu na Stade Gerland v Lyonu potkal domácí Olympique s Métami. Přestože hosté nebyli bez šancí a hlavně v prvním poločase nehráli vůbec špatně, nakonec Lyon vyhrál přesvědčivě 2:0 a upevnil si první místo v tabulce Ligue 1.

V každém z poločasů se trefil brazilský ostrostřelec Fred. Méty sice v první půli hrály lépe než jejich soupeř, ovšem ze svých šancí vytěžily pouze dvě střely do břevna. Lyon, který se před zápasem podle výsledků nenacházel ve zrovna oslnivé formě, se mohl radovat již po deseti minutách hry. Karim Benzema si pohrál se dvěma obránci hostů a Brazilec Fred zaznamenal svoji premiérovou branku v sezóně. Pro hráče, který byl spojován s odchodem z Lyonu, to musel být hodně sladký moment. Méty ovšem hrály dál a o minutu později mohl vyrovnat Julien Francois, ovšem jeho střela zamířila mimo. V šestatřicáté minutě se do míče opřel Sebastien Renouard a trefil brankovou konstrukci. A těsně před poločasem se musel činit Coupet proti Miralemu Pjanicovi.

Po přestávce se obraz hry úplně změnil. Domácí začali hrát mnohem lépe a po přihrávce Govoua se řítil do šance Clerc, ovšem Christopher Marichez jeho střelu dokázal chytit. Poté zakombinoval opět francouzský reprezentant Govou s Fredem a byla z toho nepříjemná střela brazilského útočníka, kterou však Marichez pokryl. V devětašedesáté minutě byl však i Marichez krátký, když po přihrávce od Bodmera stanovil konečné skóre na 2:0 pro domácí Lyon opět Fred.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - AS Monaco 1:1

23.02.2008 20:00

Góly: 41. Amara Diané - 71. Sergio Almirón

Paris Saint Germain se díky tomu, že získal pouhý bod v sobotním domácím zápase s Monakem, opět o trochu přiblížil sestupovým příčkám. Za domácí se trefil v prvním poločase Amara Diane, za hosty vyrovnával v osmdesáté minutě Sergio Almiron.

Pro hosty byla remíza zlatá, protože se díky ní dokázali dostat před Lorient a Valenciennes na sedmé místo v tabulce Ligue 1. Paris Saint Germain zůstal na šestnácté místě a je nyní pouhé čtyři body nad zónou sestupu. Monako začalo dobře a vypadalo to, že rychle dokázalo zapomenout na výprask od Bordeaux z minulého týdne. Po dobré práci Jeremyho Meneze centroval z pravé strany Nene, do míče se parádně bez přípravy opřel Meriem, ovšem Landreau v brance domácích vytáhl parádní zakrok a zachránil PSG od pohromy. Další šanci měl Menez, jehož střelu od značky pokutového kopu vyrazil brankář PSG kolenem. Známé fotbalové pravidlo "nedáš-dostaneš" platilo i v zápase PSG s Monakem. Z první šance se radovali domácí. Williamis Souza našel Dianeho, který se zbavil obránce a dostal PSG do vedení.

Sedm minut po přestávce mohli domácí náskok zvýšit. Jerome Rothen zahrával rohový kop, na který si naběhl kolumbijský stoper Mario Yepes, ale jeho hlavičku zneškodnil Flavio Roma v brance hostů. A na druhé straně přišlo vyrovnání. V osmdesáté minutě si nedokázal Landreau úplně poradit s přímým volným kopem Piquionneho a Almiron vyrovnal prestižní utkání na konečných 1:1.

Více informací k zápasu

OGC Nice - AJ Auxerre 1:2

23.02.2008 20:00

Góly: 46. Bakari Koné - 67. Daniel Niculae, 70. Kamel Chafni

Auxerre udělalo další krůček k záchraně, když dokázalo zvítězit na půdě ambiciózního Nice. Domácí sice od začátku druhého poločasu vedli díky brance Koného, ale Auxerre dokázalo dvěma góly v rozmezí tří minut skóre otočit.

Domácí byli blízko branky po šestnácti minutých hry, ale Laslandesova hlavička jen o milimetry minula branku soupeře. O deset minut později se Hellebuyckův přímý kop otřel o tyč Rioueho svatyně. Nice se branky dočkalo hned v úvodu druhé půle, když se prosadil Koné. Druhý gól mohli domácí přidat o pár minut později, ale míč z Edersonovy kopačky v síti neskončil.

Zahozené šancí musí domácí velmi mrzet, Auxerre totiž dokázalo během tří minut otočit skóre utkání. Za hosty se trefil Niculae a následně Chafni. Na rychlé branky soupeře nenašli domácí odpověď a prohráli 1:2.

Hosté u šest zápasů v řadě neprohráli a v tabulce jim patří 12. místo, Nice je se ziskem 38 bodů na šesté příčce.

Více informací k zápasu

Valenciennes FC - Le Mans UC 72 1:2

23.02.2008 20:00

Góly: 45. Steve Savidan - 1. Marko Baša, 15. Anthony Le Tallec

Dva týmy, které se pohybují na hraně míst zaručující postup do evropských pohárů, se potkaly ve vzájemném střetnutí ve Valenciennes. Domácí přivítali Le Mans. Hosté se díky dvěma brankám z úvodu zápasu dostali do rozhodujícího trháku a posunili se na čtvrtou pozici..

Valenciennes si doma věří, ovšem jejich sebevědomí dostalo velkou ránu již po sedmačtyřiceti sekundách hry. Koffi Romaric rychle rozehrál přímý volný kop a míč se dostal až k Basovi, který otevřel gólový účet zápasu. Vyrovnat mohl po sólu Sebastien Roudet, ale brankář Le Mans Yohann Pele byl připraven. V patnácté minutě to bylo již 0:2. Jean Calve krásně našel ve vápně Le Talleca, který rozesmutnil domácí podruhé. A mohlo být hůř, ovšem Mathieu Coutadeur již Nicolase Penneteaua překonat nedokázal. Naopak zapršelo na druhé straně. Roudet našel Savidana a ten snížil. O několik minut později se do sebe pustili Le Tallec s Martinezem a rozhodčí neváhal oba poslat do šaten.

Ve druhém poločase se toho již příliš podstatného nestalo. S hrou o deseti mužích se sice lépe vyrovnalo domácí Valenciennes, ovšem k vyrovnání jejich snaha nevedla.

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - FC Sochaux 0:2

23.02.2008 20:00

Góly: 14. Mickaël Isabey, 36. Mevlüt Erdinç

Do sestupového pásma namočené Sochaux dokázalo zvítězit ve Štraburku a bodově se dotáhlo na 19. Toulouse. Hosté o svém vítězství rozhodli během úvodní půlhodiny, když se jim podařilo dvakrát skórovat.

Hned první příležitost hostů dokázal Isabey proměnit ve vedoucí gól, když přesnou střelou překonal Cassarda v domácí brance. Štrasburk mohl vyrovnat o tři minuty později, ale Abdessadkiho hlavička z těsné blízkosti skončila vedle svatyně hostů. Hosté zdvojnásobili svoje vedení ve 36. minutě, Erding využil přesného centru Maurice-Belaye a přesně mířenou hlavičkou upravil skóre na 2:0.

V druhé půli si domácí tým nedokázal vytvořit žádnou gólovou šanci a po zásluze prohrál. Sochaux zůstává sice stále 19., ale bodově se dotáhlo na Toulouse a jeho záchrana v soutěži je stále reálná. Domácí Štrasburk klesl na čtrnácté místo tabulky a je jen pět bodů od sestupových příček.

Více informací k zápasu

AS Nancy-Lorraine - RC Lens 2:1

23.02.2008 20:00

Góly: 73. Pascal Berenguer, 76. Youssouf Hadji - 41. Kader Mangane

Domácí tým sice od 41. minuty díky brance Manganeho prohrával, ale ve druhé půli podal zlepšený výkon a dvěma góly v rozmezí 180 sekund skóre otočil.

V prvním poločase viděli diváci velmi nezáživný fotbal, jediný světlý moment ukázali hosté ve 41. minutě a hned z toho byla branka. Mangane se prokličkoval domácí obranou a poslal hosty do vedení.

Druhý poločas přinesl razantní zlepšení hry ze strany domácích, Nancy se dočkalo gólu v 67. minutě, kdy se trefil Berenguer. O tři minuty přidal druhou trefu Hadji, který nikým nehlídaný pohodlně skóroval a zajistil domácím tři body za těsnou výhru 2:1. Vítězství domácích bylo díky zlepšené hře ve druhé půli zasloužené.

Nancy patří třetí příčka a zisk 44 bodů, hosté z Lens jsou na sedmnáctém místě těsně nad sestupovým pásmem.

Více informací k zápasu

Toulouse FC - Olympique Marseille 0:0

24.02.2008 19:00

Góly: -

Toulouse dokázalo vytěžit velmi cenný bod na cestě za záchranou proti Marseille. Na bezbrankové remíze mají největší podíl gómani obou týmů, kteří předvedli velmi dobré výkony a byli jednoznačně nejlepšími muži na hřišti.

První příležitost ke skórování měl ve 14. minutě z volného kopu Nasri, ale domácí brankář Douchez jeho pokus zlikvidoval. O šest minut později se neujala ani Taiwova hlavička, která skončila těsně vedle domácí svatyně. Před koncem první půle měli ještě dobrou příležitost znovu hosté, ale ani Akale se mezi tři tyče netrefil.

Druhý poločas začal velkou šancí domácího kanonýra Elmandera, ale brankář Mandanda jasně ukázal, kdo je tento večer králem na hřišti. Ke konci utkání se hosté snažili zoufale vstřelit branku, ale domácí obrana v čele s výborným gólmanem statečně odolávala. Když se těsně před koncem neprosadil ani Cissé, bylo jasné, že zápas skončí bezgólovou remízou.

Domácí zůstávají stále na sestupovém 18. místě, Marseille patří pátá pozice a zisk 39 bodů.

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - Lille OSC 0:0

24.02.2008 20:55

Góly: -

V závěrečném zápase 26. kola nejvyšší francouzské soutěže se diváci gólů nedočkali. Utkání mezi papírově silnějším Bordeaux a remízovým králem z Lille skončilo bezbrankovou remízou. Z tohoto výsledku se může radovat vedoucí Lyon, kterému se podařilo zvítězit a odskočit domácím na rozdíl tří bodů.

Domácí si první vážnější šanci vytvořili v 9. minutě, ale Alonsova střela skončila v rukavicích brankáře Lille Sylvy. V průběhu prvního poločasu se ale začali daleko více prosazovat hosté a byli nebezpečnějším týmem, přestože se museli obejít bez zraněného Kluiverta. Velkou příležitost skórovat měl Frau, ale jeho pokus byl zablokován. V 26. minutě otestoval domácího gólmana z hranice šestnáctky Lichsteiner. Do konce poločasu hosté ještě několikrát zahrozili, ale Bordeaux podržel brankář Ramé.

I ve druhém poločase bylo Lille lepším týmem, ale gólman domácích Ramé opět dokázal několika dobrými zákroky podržet svůj tým nad vodou. Bordeaux mohlo o svém vítězství rozhodnout z ojedinělé akce těsně před koncem utkání, ale Wendelova střela se mezi tyče nevešla. Obě mužstva se tak rozloučila bezbrankovou remízou.

Bordeaux okupuje druhé místo tabulky, na vedoucí Lyon ztrácí tým trenéra Blanca tři body, hostům patří 14. pozice.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon26164650:2452
2.Girondins Bordeaux26147543:2649
3.AS Nancy-Lorraine261111429:1844
4.Le Mans UC 72261241032:3440
5.Olympique Marseille26109735:2739
6.Olympique Nice26911624:2038
7.AS Monaco261061029:2836
8.FC Lorient2699823:2736
9.Valenciennes FC261051132:2735
10.AS Saint-Etienne261051130:2835
11.Stade Caen2698928:3435
12.AJ Auxerre261051124:3335
13.Stade Rennes26961127:3333
14.Olympique Lille25614526:2232
15.Racing Strasbourg26881026:2732
16.Paris Saint-Germain26710924:2431
17.Racing Lens25871028:3031
18.Toulouse FC266101023:3028
19.FC Sochaux26691123:3227
20.FC Metz26261814:4612

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Co k zomu říci, snad jen, že Lyon jde za svým x-tým titulem.

Reagovat
smazaný uživatel

proč? Bordeaux má zápas k dobru, tudíž jestli ho vyhraje, ztrácí jenom bod, 8.března se hraje Lyon-Bordeaux, tam se rozhodne

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele