Ligue 1 - preview 8. kola

03.10.2009, 10:28, aktualizováno 04.10.2009, 09:48
Previews
Marseille má možnost přiblížit se čelu, jelikož včera Bordeaux prohrálo. Olympique doma potřebuje zdolat Monaco. Lille je zatím v krizi, mohla mu pomoct pohárová výhra na Slavii, uvidíme v Boulogne. Toulouse přivítá Lorient.
FC Sochaux - Le Mans UC 72  (sobota 19:00)
Čtyři zápasy. Tak dlouho se již Sochaux v čele s Václavem Svěrkošem trápí v Ligue 1. Vše by se mohlo zlomit dnes, Sochaux totiž hostí další trápící se tým - Le Mans.

Začátek sezony vypadal nadějně. Výhra nad Auxerre dávala svěřencům Francise Gillota naději na lepší umístění než v minulé sezoně. Prominutelnou prohru s Bordeaux a Montpellierem nahradil další plný bodový zisk s Monakem. Od té doby ale nic. Další čtyři zápasy totiž znamenaly nula bodů a skóre 4:10.

Tým tak dokonce vypadl i z Coupe de la Ligue. Ve třetím kole narazil na Rennes, které si s ním poměrně hladce poradilo 2:1. V následujícím ligovém kole se tým snažil zaváhání napravit, ale opět nepochodil - s Nancy prohrál opět v poměru 1:2. V tabulce tak tým nadále klesá tabulkou, nyní mu s pouhými šesti body za dvě výhry patří osmnáctá, sestupová příčka.

"Nevím, jestli jsou ve správné lize. Prohráli již třikrát v řadě, naposledy prohráli 5:2 s Valenciennes. Jsou to oni, kteří by budou dnes pod tlakem. Chceme je potrápit a prohloubit jejich krizi ještě více," hlásí záložník hostů Badara Séne.

Le Mans na tom není o nic lépe. Konkrétně o je o tři příčky výš se sedmi body. Vstup do sezony ale mělo podobný. Překvapivý výsledek na úvod - tentokrát sice pouze remíza, zato s favorizovaným Olympiquem Lyon. Ztráta tří bodů s PSG se tak dala ve druhém kole prominout, vše se pak opět nadechlo do růžova ve třetím kole. Tým si totiž poradil s Nancy a dával zapomenout na špatné výkony z minulé sezony.

Tým pak ale stejně jako Sochaux začal pokulhávat. Ve třech utkáních nevybojoval ani bod a v tabulce se propadával na nižší a nižší pozice. Vysvobození tak přišlo až v Ligovém poháru. V tom si Le Mans poradilo s druholigovým Nimes 3:0 a opět se odrazilo ode dna. V následujícím ligovém zápase pak na výhru navázalo a dokonce zopakovalo tříbrankový debakl. Tentokrát odjíždělo z Le Mans nespokojené Lens.

Zápas má speciální nádech především pro Záložníka Badara Sénu, který teprve před měsícem vyměnil Sochaux právě za Le Mans. "Působil jsem v Sochaux deset sezon a byl jsem tam spokojený do té doby, než přišel před dvěma roky kouč Gillot. Jeho přetlak na všech postech a přesto žádné rotování sestavou prostě není normální," stěžoval si rodák ze Senegalu.

"Můžete se snažit jak chcete, stejně máte smůlu. Svůj názor na vás už nezmění. Nevíte, co na vás nemá rád. Jednoduše k vám nemluví a staví vás pouze na jednu stranu barikády. Vlastně nemluví prakticky k nikomu," říkal rozladěný čtyřiadvacetiletý hráč, který za Le Mans dosud odehrál pouze šest minut.

Hostům bude ale chybět mnoho zraněných hráčů. Mimo je Samuel Bouhours, Guy Michel Landel, Mathieu Dossevi, Thorstein Helstad i Fredrik Stromstad. Domácí se budou muset obejít bez Ivana Stevanovice a Loica Poujola. Naopak pomoci Sochaux by již mohl Yassin Mikari a Teddy Richert.
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert - Faty, Perquis, Bréchet, Mikari - Martin, Dalmat - Boudebouz, Maurice-Belay - Davies, Svěrkoš
Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:
Ovono - Corchia, Paulo, Cerdan, Baal - Loriot - Goulon, Thomas - Le Tallec, Lamah - Maïga
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 2.85 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stade Rennes - AJ Auxerre  (sobota 19:00)
Dvanácté Auxerre přijíždí na půdu Rennes, do minulého víkendu dosud neporaženého týmu.

Fotbalisté Rennes si minulý týden na své konto připsali první porážku v letošní sezóně, když nestačili na úřadujícího mistra z Bordeaux, kterému podlehli nejtěsnějším možným rozdílem 1:0. Auxerre se po nepovedeném začátku sezóny začíná zvedat, o čemž svědčí i výsledek z posledního víkendu. Svěřenci Jeana Fernandeze porazili Grenoble 2:0 a pomalu šplhají tabulkou vzhůru. "První zápasy jsme hráli takřka bez útočníků (zraněná dvojice Licata - Jeleń) a na našich výsledcích se to hned projevilo," nechal se slyšet kouč Auxerre Fernandez.

"Porazit Auxerre a odčinit tak porážku z minulého týdne by bylo dobré, ale náš sobotní soupeř má silný tým. Vždy chceme vyhrát - zvítězit jsme se snažili i v Bordeaux, tam se nám to ale bohužel nepovedlo," řekl kouč Rennes Antonetti. Lodivod domácích se vyjádřil i na adresu hostujícího celku: "Auxerre se v posledních třech zápasech výrazně zlepšilo. Mužstvo má dobrého trenéra, silné hráče a vcelku zajímavý způsob hry."

Rennes chybí zraněný Petter Hansson, Bangoura nepustí na hřiště trest. Jimmy Briand stále doléčuje přetržené vazy. Ze zranění by se ale mohl dostat již na konci listopadu. "Na konci října, nebo na začátku listopadu by měl začít trénovat s týmem. Pokud všechno půjde dobře, mohl by 28. listopadu nastoupit za rezervu proti Ivry," prohlásil trenér Rennes Fréderic Antonetti.

Auxerre chybí Jeleń, který v minulém utkání viděl červenou kartu. Mimo hru je také Licata, otazník visí nad startem Berthoda. Brzký návrat do sestavy se dá očekávat od Quercii, který doléčuje zranění.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.40 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Saint-Étienne - Girondins Bordeaux  (sobota 19:00)
Rozjetého lídra nejvyšší francouzské soutěže z Bordeaux se v sobotu pokusí zastavit hráči St.-Étienne. Domácí sice už tři utkání v řadě neprohráli, ale hosté v letošní sezóně hořkost porážky ještě nepoznali vůbec.

Bordeaux pokračuje ve své spanilé jízdě, s devatenácti body kraluje Ligue 1, první vítězství v letošní sezóně si připsalo i v Lize mistrů. Po úvodní cenné remíze na půdě Juventusu si Bordeaux po matném výkonu poradilo s Maccabi Haifa a brankou Cianiho vyhrálo 1:0.

Kouče hostů Blanca ale trápí nabitý program jeho svěřenců: "Hráli jsme v neděli, ve středu a teď hrajeme už v sobotu od 19 hodin. Lyon hrál v sobotu, v úterý a teď hraje až v neděli. Marseille hrála Ligu mistrů také ve středu a teď hraje v sobotu. Ale poslední kolo ligy hrála o den dříve než my. Omlouvám se, pokud to berete jako výmluvu, ale den odpočinku navíc je znát. Mému mužstvu nechybí touha a motivace, ale je z něho cítit únava a to s sebou přináší i vysoké riziko zranění."

St.-Étienne vstoupilo do nové sezóny katastrofálně, ale jak se zdá, začíná se blýskat na lepší časy. Domácí v rámci ligové soutěže nejprve remizovali s Auxerre, minulý víkend ale překvapivě vyhráli v Monaku. St. Etienne se probojovalo i do dalších bojů v Ligovém poháru, když rozstřílelo Nice vysoko 4:1.

Jak se zdá, domácí v mužstvu objevili nového střelce. Stala se jím letní posila Gonzalo Bergessio, který přišel z argentinského San Lorenza. 25letý útočník při třech startech v Ligue 1 skóroval už dvakrát.

Bordeaux postrádá jednoho ze svých klíčových hráčů, zranění stehna vyřadilo Yoanna Gourcuffa, který musel střídat už o poločase utkání Ligy mistrů. Domácím bude několik utkání chybět kapitán Perrin, který si ve středu na tréninku obnovil zranění. Další rána pro ASSE přišla ve čtvrtek, kdy problémy se stehenním svalem na delší dobu ze hry vyřadily Sanoga. Na hřišti se pravděpodobně neukáže ani Varrault, nad startem Daba visí otazník.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Janot - Andreu, N’Daw, Bayal Sall, Dabo - Gelson Fernandes, Matuidi, Landrin - Payet, Bergessio, Augusto
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Jurietti, Ciani, Planus, Placente - Jussie, A.Diarra, Fernando, Sertić - Bellion, Cavenaghi
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 3.10 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
OGC Nice - Valenciennes FC  (sobota 19:00)
Mizérie Nice pokračuje, zisk pouhých pěti bodů řadí svěřence kouče Olle-Nicolleho na předposlední místo. Přitom v minulé sezóně patřili domácí do horní poloviny tabulky Ligue 1. Nice ještě před domácím publikem nevyhrálo, jestli se mu to podaří v utkání proti Valenciennes, se dozvíme v sobotu večer.

Hosté mají na svém kontě vyrovnanou bilanci výher i proher (3:3) a jednu remízu. Zisk 10 bodů je řádí na desáté místo. Domácí mužstvo má v letošní sezóně děravou obranu - 14 obdržených gólů je spolu s posledním Grenoblem nejhorší bilance v Ligue 1. Střelnici proti Nice si otevřelo Bordeaux (4:0), Montepellier (0:3) či St. Etienne (4:1).

Záložník hostů Sánchez ale varuje před podceněním soupeře. 23letý Kolumbijec si myslí, že Nice rozhodně nepatří na momentální předposlední místo. "Domácí teď mají nějaké problémy, ale jinak je to dobré mužstvo s kvalitními hráči. Musíme být ostražití. V minulém kole jsme sice porazili Marseille, to ale neznamená, že nám Nice v tomto kole odevzdá body zadarmo."

"Očekávali jsme složitý začátek sezóny, bylo to dáno vcelku těžkým losem," myslí si kapitán Nice Echouafni a pokračuje: "Že ale dostaneme tolik gólů a hned pět zápasů v řadě prohrajeme, to opravdu nikdo nečekal. Doufám, že v minulém utkání proti Lille se to vše zlomilo. I když jsme jen remizovali, bod proti silnému soupeři je po sérií proher úspěch."

Domácím chybí potrestaný Paisley, zranění vyřadilo ze hry Traorého. Na obou stranách je však několik hráčů, nad kterými visí otazník a dosud není jasné, zda budou v sobotu schopni nastoupit.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.10 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Paris Saint-Germain - AS Nancy-Lorraine  (sobota 19:00)
Pařížané aktuálně nemají příliš dobrou formu. Na výhru čekají už tři zápasy a na vedoucí pozici ztrácí již sedm bodů. Přerušit špatnou sérii chce PSG doma v Parku princů proti Nancy, které loni smetlo 4:1 a na které se mu v posledních letech dobře daří.

Hosté mají na svém kontě dvě výhry, a v hlavním městě tak nechtějí rozhodně výrazněji zklamat. V ligovém poháru vyřadili Monako a naposledy doma porazili 2:1 Sochaux. "Musíme být rozhodní," říkal záložník Nancy Reynald Lemaitre. "V Parku princů se nesmíme nechat zastrašit. Dokonce ani když hrajeme proti favoritovi před jeho vlastními fanoušky. To by byla velká chyba," burcoval.

Kouč Pablo Correa má ovšem velkou marodku. Damien Gregorini, Damian Macaluso, Abdeslam Ouaddou a Veigar Gunnarsso jsou dlouhodobě zranění a Jean Calvé s Gastonem Curbeloem se stále zotavují. Chris Malonga stále marodí s kotníkem, zpátky je alespoň suspendovaný André Luiz.

Nancy se přitom v Paříži příliš nedaří. Z posledních šesti zápasů tam vstřelilo jen dva góly, výhru slavilo naposledy v minulém tisíciletí. Teď ale nastává šance, aktuálně šesté PSG má horší období. "Sice jsme nezískali více bodů, ale pořád po nich máme chuť. Pokud zůstaneme jako tým, mnoho věcí se změní," věří mladý bek Mamadou Sakho. Domácí by měli nastoupit v prakticky stejné sestavě jako v minulém utkání v Lorientu (1:1).
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Coupet - Ceará, Traoré, Sakho, Armand - Giuly, Makelele, Clément, Sessegnon - Luyindula, Hoarau
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Bracigliano - Chrétien, Loties, Sami, Lemaitre - André Luiz - Dia, Berenguer, Ca, Feret - Hadži
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.50 - 6.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Grenoble Foot 38 - Montpellier HSC  (sobota 19:00)
Sedm zápasů - nula bodů. Takové konto patří suverénně poslednímu celku Ligue 1 Grenoblu. Pokud se domácím nepodaří v blízké době konečně získat nějaký ten bodík, může to mít pro záchranu katastrofální následky. Kouč Mehmed Baždarevič myslí před utkáním s Montpellierem pozitivně.

Bez gólů se bodovat zkrátka nedá. A domácí na něj čekají už předlouhých 528 minut, od prohry 1:2 s Lens, pokud-li počítáme i zápas Ligového poháru s Lorientem. Grenoble má zkrátka přímo hrůzostrašný vstup do ligy. Nebodovat nad nováčkem Ligue 1 z Montpellieru, jenž však v nejvyšší soutěži nehraje žádné druhé housle, by bylo už zřejmě více než velkým hříchem.

Hosté však nebudou pro Grenoble vůbec snadným soustem. Těžko by někdo tipoval, že Montpellier prohrál zatím jen na půdě Marseille a aktuálně je na skvělém třetím místě tabulky. "Týmový duch a touha může být rozhodující," říkal bosenský kouč Baždarevič. "Musíme být ambiciózní. Bude to těžké, ale je potřeba si dobře přihrát, abychom pak skórovali," jmenoval možná největší problém ve hře svého mužstva.

Samozřejmě že kolem odvolání Baždareviče za špatné výkony se vedou horké diskuze. Fanoušci ovšem stojí za něm. Byl to totiž on, kdo před dvěma lety postoupil s týmem pod Alpami do nejvyšší soutěže a následně jí i udržel. "Nezáleží na tom, zda-li mám podporu fanoušků. Co mě zajímá, je situace, která se teď mění," uvedl. "Vím, že v Grenoblu asi nebudu celý život. Nejdůležitější je pro mě důvěra hráčů."

Domácí postrádají potrestaného Jemmaliho, který v minulém střetnutí s Auxerre obdržel červenou kartu. Jinak by měli být kompletní. "Celý týden jsme pracovali na každém tréninku přechod z útoku do obrany a koncovku. Tohle nás totiž sráží. Musíme mít důvěru v sami sebe," zakončil Baždarevič. Montpellier se musí obejít nově bez Companeho, jenž promarodí zřejmě dva týdny kvůli problémům se stehnem.
Grenoble Foot 38 - pravděpodobná sestava:
Le Crom - Mainfroi, Vitakič, Romao, Sauget - Juan, Batlles, Feghouli, Matsui, Courtois - Ljuboja
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Jourdren - Yanga-Mbiwa, Džodič, Spahič, Jeunechamp - Belhanda, Marveaux, Pitau, Tino, Dernis - Montaňo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.85 - 3.00 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
RC Lens - Olympique Lyon  (sobota 21:00)
Stále neporažen. Sedminásobný francouzský mistr z Lyonu zatím myslí útok na další titul opravdu vážně. Po sedmi odehraných kolech ještě neprohrál a je na druhém místě za obhájcem z Bordeaux. Dnes v dohrávce narazí na nováčka z Lens.

Úvod sezony sliboval ale něco zdaleka jiného než dlouhou sérii skvělých výsledků. Tým překvapivě pouze remizoval s Le Mans 2:2, bod musel navíc až v poslední minutě zachraňovat ze standardky Lisandro. Poté ale vše nabralo jiný spád. Tým Clauda Puela zvítězil nad Valenciennes a přišel povedený dvojzápas o Ligu mistrů s Anderlechtem. V něm francouzský tým vyhrál v celkovém poměru 8:2.

I v lize to byl najednou jiný tým. Třetí, čtvrté i páté kolo dopadlo výborně. Olympique vyhrál všechny tři ligová utkání a začal šplhat na čelo tabulky. Pak ale přišla druhá ztráta sezony. Puelův výběr totiž s Paris Saint-Germain pouze remizoval 1:1. V posledním utkání ale Lyon opět dokázal svou sílu, když přehrál Toulouse. V tabulce nejvyšší francouzské ligy se tak opět vyšplhal vzhůru. Z druhého místa ztrácí na Girondins Bordeaux před osmým kolem dva body, největšího konkurenta Olympiquu čeká utkání s rozjíždějícím se Saint-Etienne.

Mezitím se ale hrála také Liga mistrů. V úvodním kole měl hned tým pořádně na mále. Na domácím stadionu hostil Fiorentinu, která ale nakonec přeci jen odjela bez bodů. Jediný zásah utkání si připsal Miralem Pjanić. V posledním utkání Lyonu pak padlo opět mnoho branek. Tentokrát doplatil na střeleckou produktivitu maďarský Debrecen. Ten na svém stadionu inkasoval od Francouzů hned čtyřikrát.

"Pokud by to bylo nemožné uhrát nějaké body, zůstali bychom přeci raději doma. Víme, jak jsou silní. Ale my se musíme především zamyslet nad sebou. Hrát na sebe a nepřemýšlet o tom, že to je Lyon," myslí si Jean-Guy Wallemme, trenér Lens.

Dnešní soupeř Lyonu má o mnoho méně zvučnější jméno. Alespoň zde, v Čechách. Nováček Ligue 1 RC Lens ale rozhodně není žádným začátečníkem. Dlouho se umisťoval na solidních pozicích v nejvyšší lize, poté ale přišel sestup do Ligue 2. Ani v té ale nepobyl příliš dlouho a nyní to opět vypadá, že se v nejvyšší lize plně zabydluje.

Se solidními osmi body ze sedmi zápasů je totiž na třinácté příčce, nutno ale dodat, že většinu ze svých bodů uhrál tým spíše v úvodu sezony. Poslední čtyři utkání totiž tým nevyhrál - připsal si dvě remízy a stejný počet proher. Naposledy si skalp Racingu připsalo Le Mans. To zvítězilo dokonce 3:0.

"Musíme to brát jako muži. A musíme to jako muži také vyřešit. Myslím, že máme dostatek sebevědomí i všeho ostatního, co pro vyrovnání se s takovým výsledkem potřebujeme. Nesmíme o tom mlčet, je to naopak o tom, že mezi sebou o tom budeme mluvit a postupně se dobereme výsledku proč tomu tak bylo. Bylo by naivní nesnažit se z toho poučit," říkal kouč domácích Jean-Guy Wallemme.

"Lens prohrál 0:3 s Le Mans, určitě se to bude snažit odčinit před domácím publikem. Víme, co máme očekávat. Uvidíme, jak se naši hráči vyrovnají s velikým zápasovým vytížením. Únava musí být odstraněna jak mentálně, tak i fyzicky," uvažoval Claude Puel, kormidelník Lyonu.

Hostům ale bude v utkání chybět několik hráčů. Až do ledna je mimo obránce Anderson, zranění jsou stále útočníci Lisandro López i César Delgado. Úplně fit ještě není ani Jean-Alain Boumsong, Michel Fernandes Bastos a Ederson. Naopak do zápasu by bez větších potíží měl nastoupit Gomis s Pjanićem. Dalším hráčem, který se na hřišti určitě neobjeví, je Mathieu Bodmer. Univerzální hráč sice již doléčil své zranění, je ale pro tento týden suspendován. Jedinou ztrátou domácích je Razak Boukari, který by ale mohl do utkání nastoupit.
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Runje - Demont, Chelle, Yahia, Laurenti - Kovacevic, Hermach - Boukari, Sow, Milanovic - Eduardo
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Reveillere, Seguin, Cris, Cissokho - Pjanic, Toulalan, Kallstrom - Govou, Gomis, Tafer
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.00 - 3.60 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Toulouse FC - FC Lorient  (neděle 17:00)
Po nepříliš vydařeném vystoupení na evropské scéně mohou fotbalisté Toulouse napravit své zaváhání už v neděli, kdy před domácím publikem hostí Lorient.

Domácí sehráli v průběhu týdne v rámci Evropské ligy smolné utkání. Nad mužstvem z Brugg vedli těsně před koncem 2:1, ale v třetí minutě nastavení dostali vyrovnávací gól na konečných 2:2.

Hosty zužují četná zranění, minimálně na tři týdny je mimo hru Vahirua. Do utkání také nenastoupí Jouffre, Mansouri, Morel, Buron, Diane, Joinel, otazník visí nad startem Gameira. Amalfitanovi vystavil stopku karetní trest.

Toulouse stále postrádá Cetta, který se na hřišti ukáže pravděpodobně až v prosinci. 27letý Argentinec si 19. září na tréninku zlomil klíční kost. Chybět bude i Devaux, který se zranil v průběhu týdne.

Kouč domácích Casanova ale ví, že Lorient i přes řadu zraněných hráčů nebude lehkým soupeřem. "Lorient má velmi šikovný tým, který způsobuje problémy téměř každému. I když hostům chybí několik hráčů, měli bychom nedělní utkání brát velmi vážně. Lorient je totiž dobré mužstvo," řekl lodivod Toulouse a pokračoval: "My však uděláme vše proto, aby tři body zůstaly doma."

Utkání začne minutou ticha za fanouška Brise Tatona, který zemřel po útoku chuligánů před utkáním Evropské ligy v Bělehradu, které se hrálo 17. září.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Pelé - Congre, Capoue, Nounkeu, Tabanou - Braaten, Sissoko, Berson, Didot, Machado - Gignac
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Sosa, Marchal, Koscielny, Le Lan - Fanchone, Ducasse, Mvuemba, Diarra - Penalba, Monterrubio
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.20 - 4.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
US Boulogne - Lille OSC  (neděle 17:00)
V duchu menšího lokálního derby se bude konat souboj Boulogne s Lille, dvou mužstev z druhé poloviny tabulky. Zatímco si domácí stále musejí zvykat, že v mužstvu není zraněná opora Thil, ambiciózní Lille určitě hodně posílila výhra v Evropské lize nad pražskou Slavií.

"Lille je raněné zvíře a to je nebezpečné," označil takto svého soupeře kouč Boulogne Laurent Guyot. "Jeho aktuální pozice nedopovídá jeho talentu. Víme, že to bude emotivní a těžký zápas. Oni potřebují body," ví moc dobře. O tom, že Dogy mohou být hodně nepříjemní psi, poznala ve čtvrtek i pražská Slavia, která utržila doma debakl 1:5.

"My se ale musíme nyní plně soustředit na ligové utkání s Boulogne," krotí euforii trenér Rudi Garcia. Tahle výhra může opravdu zvednout sebevědomí aktuálně až předposlednímu celku tabulky. "Nechceme se moc vracet k té výhře (proti Slavii), protože těžší utkání nás čeká v neděli. Musíme se dostat z té těžké situace. Máme ale problém hrát venku, speciálně když se jedná o nějaké jakési derby," uvedl brankář Ludovic Butelle.

Nováček ligy nezačal soutěž vůbec špatně. Jenže nyní mu můžou nastat opravdu kruté časy. Na pět měsíců vyřadilo kapitána Grégoryho Thila zranění kotníku. A bez něj Boulogne prohrálo třikrát v řadě, navíc nevstřelilo ani jednu branku. "Musíme to zvládnout a najít za něj náhradu," nevymlouval se Guyot. "Nemáme druhého Grega, takže musíme hledat jiné kombinace hráčů a systémů hry tak, aby mužstvo dál sbíralo body."

Kromě Thila postrádají domácí ještě nově Borneho, těžko říci, zda-li budou fit i Cuvillier a Moreira. Hosté nemají na marodce nikoho nového, naopak se vrací potrestaní Balmont s Mavubou.
US Boulogne - pravděpodobná sestava:
Valverde - Lecointe, Soumare, Lachor, Raubel - Marcq, Ducatel, Agouazi, Da Rocha - Robert, Blayac
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Butelle - Debuchy, Rami, Cabaye, Beria - Obraniak, Mavuba, Balmont - Hazard, Frau, Gervinho
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.45 - 3.00 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Olympique Marseille - AS Monaco  (neděle 21:00)
Marseille byla pasována na největšího favorita celé Ligue 1. Zatím je ale pouze na třetím místě, nedaří se jí ani v Lize mistrů. V nedělní dohrávce narazí na knížecí Monako.

Začátek sezony byl slibný. Výhra nad Grenoblem byla o týden později potvrzena dalším tříbodovým výsledkem z Lille. Poté ale přišla dvě menší zaváhání. Nejprve remíza 1:1 s Rennes, poté bezbrankový zápas s obhájcem titulu z Bordeaux. Nutno podotknout, že zápas se hrál na domácí půdě Marseille. V následujícím zápase se ale vše vrátilo do normálu. Tým vyhrál 2:1 proti Le Mans a před zápasem Ligy mistrů byl překvapivě považován za favorita zápasu.

To ale pravděpodobně borcům z přístavního města nesvědčilo. Milánský tým přijel do Francie po řadě nepřesvědčivých výkonů v Serii A, jak hrát ale v nejprestižnější klubové soutěži nezapomněl. Dvěma góly potopil Olympique Filippo Inzaghi, za domácí se trefil pouze obránce Heinze. Tým si tak spravil chuť alespoň v domácí lize. Porazil 4:2 nováčka z Montpellieru, který byl do té doby ještě neporažen. Následoval teoreticky jednoduchý zápas s Valenciennes. To ale na domácím stadionu ukázalo bojovnou vůli a přestože jeden čas prohrávalo již 1:2, nakonec utkání otočilo ve svůj prospěch. Marseille si připsala první porážku v sezoně, překvapivě pak proti VA. Již v sedmém kole...

Zápas Ligy mistrů číslo dvě. 30. 9. 2009. Real Madrid s rozjetým Cristianem Ronaldem. Marseille dlouho držela svého věhlasného soupeře na uzdě, vše se ale zlomilo v 58. minutě. Gól dal právě Ronaldo. O minutu později viděl žlutou kartu Diawara a bylo prakticky rozhodnuto. Nakonec francouzský tým odjel s debaklem 0:3.

"V lize se držíme na dobrém místě, Liga mistrů je stále otevřená. Ještě nás čeká hodně zápasů, během kterých můžeme začít hrát lépe. Být pozitivnější. Měli bychom hrát jako v Madridu, vydržet to ale celých 90 minut. Pokud tak budeme hrát, je veliká šance, že výsledek bude skvělý. Ve Španělsku jsme ukázali kvalitu, mnoho lidí si myslí, že jsme měli vyhrát," říká záložník Olympiquu Fabrice Abriel.

To knížecí Monako na Ligu mistrů čeká již hodně dlouho. Také kvůli tomu přišel před sezonou nový kouč - Guy Lacombe. S tím si musí fanoušci týmu připadat jako na houpačce. Výhra, prohra, výhra, prohra, výhra, výhra a nakonec prohra. To je výčet výsledků AS Monako z dosavadních zápasů v nejvyšší francouzské lize. Knížecí tým sice dokázal porazit takové týmy jako třeba PSG, následně ale zaváhá s Nancy nebo Sochaux.

Také kvůli nevyrovnaným výkonům je zatím na sedmém místě, na páté Rennes ale ztrácí pouze kvůli horšímu skóre. Tým okolo Eidura Gudjohnsena se navíc nyní může na Ligue 1 plně koncentrovat, na konci září totiž vypadl z Coupe da le Ligue, když podlehl 0:2 Nancy. "Monako je velice silným soupeřem, na týmu se projevila změna kouče. Musíme si na ně dát veliký pozor. Je dobře, že ihned po porážce narazíme na silného soupeře. Monako k nám určitě nepřijede pouze bránit," říkal dále Abriel.

Domácím bude kvůli poraněným tříslům chybět útočník Brandao. Jeho útočný kolega Bakari Koné a obránce Hilton jsou také mimo, mohli by se ale vrátit již v příštím kole proti Nancy. Monaku bude chybět Juan Pablo Pino a Eduardo Costa. "Pino měl v zápase se Saint-Etienne problémy s bolavým lýtkem. Rentgen pak odhalil drobnější zranění. Eduardo má také poraněné lýtko, je opravdu malá šance, že do zápasu nastoupí," objasnil kouč hostů Lacombe.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Bonnart, Diawara, Heinze, Taiwo - Abriel, M'Bia, Lucho Gonzalez, Cheyrou - Morientes, Niang
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Adriano, Mongongu, Puygrenier, Costa - Coutadeur, Alonso, Nene, Park - Traore, Gudjohnsen
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.55 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Girondins Bordeaux761015:319
2.Olympique Lyon752013:517
3.Montpellier HSC742112:714
 Olympique Marseille742112:714
5.Stade Rennes733112:512
6.Paris Saint-Germain733112:812
7.AS Monaco74039:812
8.FC Lorient73229:811
9.AS Nancy-Lorraine731312:1010
10.Valenciennes FC731313:1210
11.Toulouse FC72237:68
12.AJ Auxerre72235:78
13.RC Lens72238:128
14.US Boulogne72234:88
15.Le Mans UC 7272149:117
16.AS Saint-Étienne72145:97
17.Lille OSC71335:96
18.FC Sochaux72057:136
19.OGC Nice71245:145
20.Grenoble Foot 3870072:140

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (44)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dneska vyjímečně přeju AS - SE, tak snad nezklamou. :)

Lens jsou sice moji oblíbenci, ale v tomhle zápase si nemůžeme dovolit ztratit body. Doufám, že doážeme potvrdit výkon z Rumunska a neprojeví se nějak výrazně počet zraněných. Allez O'L!

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska Bordeaux taky moc nevěřím. Jestli ta zmíněná pravděpodobná sestava bude platit, tak je to v podstatě úplně jiný tým.

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Copak?

Reagovat
domingo

Koukám na tu sestavu...hlavně ten kreativní střed zálohy :)

Reagovat
smazaný uživatel

Ale tak Fernando poslední dobou celkem překvapuje.. Co mě ale zaráží je, že tam není Plašil.. Tohle podle mě bude zápas přímo pro něj, kvůli takovým zápasům ho snad Blanc kupoval.

Reagovat
domingo

To mě taky zaráží, no. Plašil jako útočný křídlo je vedle Wendela úplně na hovno, on je právě na kraj zálohy...no každopádně je ta sestava divná, vidím to na plichtu

Reagovat
smazaný uživatel

nene, to je dvojka. bude to tesny, zavesi bergessio ale gb by to meli zvladnout..

Reagovat
smazaný uživatel

Taky tak.. Navíc soupeř hraje moc pěknej fotbal.

Reagovat
domingo

A jinak - Gouffran, Gourcuff, Wendel, Chamakh, Plašil...to jsou všichni zranění nebo má Blanc pocit, že ASSE doma je lehkej soupeř? :) vždyť to máš celou ofenzivu pryč...

Reagovat
smazaný uživatel

Chce je trochu šetřit.. Ví, že když to tak neudělá tak bude mít marodku jako v jisté době Juventus

Reagovat
smazaný uživatel

Nepochybně jsi myslel z Maďarska.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, já si to uvědomil až po postu.

Reagovat
smazaný uživatel

Co bys čekal.. Francouz no. Jaký prezident takový lid

Reagovat
domingo

Tak tohle bude hodně těžký, ale z nějakýho důvodu nám věřím, plichta to snad bude.

Douchez - Fanni, Mangane, Aubey, Bocanegra - Lemoine, Mvila, Leroy - Kembo-Ekoko, Gyan, Marveaux

Sorin - Hengbart, Coulibaly, Mignot, Grichting - Pedretti, Ndinga - Oliech, Birsa (ou Chafni), Capoue - Niculae

Až na ty křídla se mi ta sestava líbí...ono ale není z čeho brát :)

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že nehraje Bangoura..

Reagovat
smazaný uživatel

Kde máte Jelena?

Reagovat
smazaný uživatel

byl vyloucenej minulej zapas..

Reagovat
smazaný uživatel

aha,ok

Reagovat
domingo

Jeleń je neuvěřitelnej fenomén..., hrál 3 zápasy, během nichž ani netrefil bránu, největší šanci napálil sám před prázdnou bránou po zemi do ležícího Janota a minule dostal červenou...ale přesto se celej tým neuvěřitelně zvedl, a to i hráči, kteří předtím hráli tužku :)

Reagovat
smazaný uživatel

a niculae dal po 2000 minutach gol..

Reagovat
domingo

To je to, o čem mluvím

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Co povídáš na Sochaux dneska?

Reagovat
smazaný uživatel

Le Mans s velkou marodkou jsou hratelný soupeř, tak snad Sochaux výhodu domácího prostředí přetaví ve tři body. Charlie Davies využije chytré nahrávky Svěrkyho a Boudebouze a skončí to 2:1 po korekci Le Talleca. :)

Reagovat
smazaný uživatel

No já bych jim zase tolik nevěřil.. Le Mans hraje celkem dobrej fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

Bude to typický zápas ze spodních pater L1, tedy o jednom rozdílovém gólu. Jestli bude Sochaux poctivé v defenzívě a sedne jim spolupráce v útočné fázi, je výhra hodně reálná, musí ale jít tomu výsledku naproti. Le Mans sice mají potenciál být výše, ale dají se v pohodě porazit, v obraně mají často stejně jako Sochaux okénka a s marodkou, jakou mají, to bude pro ně velmi těžký zápas.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten potenciál být výše má i Sochaux.. Jenže Lvi se neskutečně trápí. Podle mě to bude stejně jako minulej rok.. Na Podzim hráli otřesně, a pak se pomalu zvedali. Chudák Svěrky..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak zvedli se právě díky Svěrkymu a jejich mladý tým je zas o rok zkušenější, tak snad to tento rok nebude zase tak špatné jako loni. :)

Reagovat
smazaný uživatel

No já jim přeju.. Už jenom kvůli tomu jak hráli na jaře. A samozřejmě taky kvůli Svěrkymu. Dneska budou zajímavý zápasy. Montpellier by mohlo pokračovat ve spanilé jízdě

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, proč Sochaux nepřát, tým mají poskládaný ze sympatických jmen. :)

Na Montpellier se asi může dát čistá dvojka, Grenoble je zatím neuvěřitelně špatný a bez zraněného Paillota má obranu úplně o ničem.

Reagovat
smazaný uživatel

No tak u takových týmů se může čekat dřív, nebo později hrozivej pád, takže bych si na to asi nevsadil

Reagovat
smazaný uživatel

Grenoble se zatím stále veze na vítěžné vlně a ueforii z postupu, kdežto Grenoble je v rozpadu, tady to podle mě není o čem. :)

Reagovat
smazaný uživatel

domingo:souhlasim až místo toho marveauxe bych asi ardši dal Sowa a taky do zálohy Inamota,ten hraje dobře

Reagovat
domingo

Já myslel Auxerre :)

Reagovat
smazaný uživatel

Marseille dneska prohraje, Monaco si s ní pohraje..:)

Reagovat
smazaný uživatel

citat dne..

Reagovat
smazaný uživatel

A snad i pravdivý. :)

Reagovat
smazaný uživatel

Féničané vs. červenobílý 3:1

Reagovat
domingo

Teda ty jsi ale básník :)

Lyon titul vyhraje, jestli ho Bordeaux nevyhraje

jestli ho Marseille vyhraje, tak PSG asi prohraje

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

a co auxerre?

Reagovat
smazaný uživatel

Hráčů jako Oliech,

těch je v Auxerre dost.

A co chudák domingo?

Má z toho jen zlost. :)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele