Ligue 1 - preview 8. kola

27.09.2014, 09:16, aktualizováno 28.09.2014, 08:44
Previews
Ve své nevídané dominanci se dnes od devíti hodin bude pokoušet pokračovat Marseille proti nepříjemnému Saint-Etienne. Ještě předtím si spolu o cenné body do tabulky zahrají celky Lens a Caenu, potažmo Nantes a Lyonu. Čtvrté Bordeaux rozhodně bude chtít doma porazit Rennes...
Olympique Marseille - AS Saint-Étienne  (neděle 21:00)
Šlágrem 8. kola Ligue 1 bude nedělní duel mezi Marseille a Saint-Étienne, v němž se bude dost možná rozhodovat o novém lídrovi. Na čelní pozici se momentálně vyhřívá Olympique, Les Verts ale ztrácejí pouhé dva body..

Aktuální skvělá forma Marseille, které drtí jednoho soupeře za druhým, už vedla média ke spekulacím o mistrovském titulu; kouč Marcelo Bielsa však podobné řeči zatím razantně odmítá. Fakta ale nelžou: pokud by Les Phocéens dnes Saint-Étienne udolali, připíšou si na konto šestou výhru v řadě. A zdá se být takřka jisté, že by u toho byl André-Pierre Gignac - mohutný forvard se pod Bielsou rozehrál do fantastické formy, má na kontě už osm gólů a vystřídal Zlatana Ibrahimovice v čele tabulky střelců střelců. Už třikrát se mu podařilo vstřelit dvě branky v jednom utkání, a nebýt zahozené penalty v posledním duelu s Remeší (5:0), mohl z toho být i premiérový hattrick.

Po pouhých sedmi kolech má tak Gignac na kontě už polovinu loňských 16 gólů. Bývalá opora Toulouse je prvním hráčem s podobnými statistikami od dob Davida Trézegueta, kterému se tentýž husarský kousek povedl v sezoně 1999/2000. A co se Marseille týče, osmi branek ze sedmi zápasů dosáhl naposledy Gunnar Anderson. V roce 1954.

"Daří se nám opravdu skvěle. Někteří lidé ale zapomínají na to, že loni mi to taky padalo," usmívá se Gignac. "Proti Remeši nikdo na hřišti nevyčníval, hráli jsme skvěle jako tým. Táhli jsme za jeden provaz. To je klíč k našemu úspěchu a hodně to pomáhá našemu sebevědomí." A Bielsa má pro svého klíčového hráče jen slova chvály: "Je to rozený střelec. Hraje ve skvělé pohodě, na trénincích tvrdě pracuje, takže mě jeho úspěch nepřekvapuje."

Že Marseille přivítá právě Saint-Étienne, je do značné míry symbolické - Les Verts totiž drží rekord ligy s 10 mistrovskými tituly, zatímco Olympique jich má na kontě devět. Pokud by tedy Bielsovi svěřenci trofej skutečně získali, vyrovnají historické tabulky. A proti ASSE se jim poslední dobou daří - naposledy doma prohráli v srpnu 1979 (3:5). Tehdy za hosty skóroval mimo jiné i Michel Platini. Od té doby Marseille vyhrálo sedmnáctkrát, třikrát se urodila remíza.

Pokud nepočítáme debakl 0:5 v Paříži, je nejsilnější stránkou hostů obrana - ve zbývajících šesti duelech inkasovali pouze dvakrát, při ideální konstelaci by tedy měli představovat zatím nejtěžší test pro absolutní marseilleskou ofenzivu. Naopak v útoku se jim až tolik nedaří. Kouče Christophe Galtiera tak může těšit alespoň první gól letní posily Rickyho van Wolfswinkela, který zařídil cennou čtvrteční remízu s rozjetým Bordeaux.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.75 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - OGC Nice  (sobota 14:00)
Našlo Monaco konečně formu potřebnou k útoku na nejvyšší příčky? Fanoušci v to pevně doufají; po třech výhrách v řadě to s jejich oblíbenci najednou vypadá mnohem lépe. Na druhou stranu je nutno říct, že to ze strany AS stále není žádný "válec". Další překážkou je lokální rival z Nice..

Do prvního Azurového derby sezony jdou svěřenci Leonarda Jardima s vědomím, že poslední tři duely vyhráli shodně 1:0 (oběťmi byli fotbalisté Leverkusenu, Guingampu a Montpellieru). Na nějaké bezbřehé nadšení je však ještě příliš brzy; připomeňme, že Montpellier udolali až ve třetí minutě nastavení díky trefě střídajícího Valère Germaina.

Sám Jardim však nepochybuje o tom, že si monačtí triumf na Mossonu zasloužili. "Skórovali jsme až v nastaveném čase, ale byla to logická odměna," nechal se slyšet portugalský kouč. "Hráli jsme dobře a dařilo se nám kontrolovat zápas. Z hráčů jsem cítil opravdovou touhu po vítězství. Nakonec se nám opravdu podařilo vyhrát, což je vždy dobré pro vnitřní stabilitu a sebevědomí. A když jsou hráči sebevědomí, věří ve své schopnosti," uzavřel s tím, že AS bude i nadále spoléhat na mladé, rychle se lepšící hráče.

Obrana tedy monackým funguje výtečně, což už se ovšem nedá říct o útoku (proti Nice by se tak v základu mohl objevit středeční hrdina Germain). Jardim přitom potřebuje, aby všichni hráli na hranici svých možností, vzhledem k tomu, jaký program knížecí klub nyní čeká - po nevyzpytatelném derby jede do Petrohradu čelit silnému Zenitu, příští víkend v Ligue 1 se potom představí v Paříži.

Na papíře to vypadá, že je Monaco dnes jasným favoritem, oba celky však dělí v tabulce pouze rozdílné skóre - a dnešní vítěz se může provizorně dotáhnout na čtvrté PSG. Co se formy týče, byli na tom Les Aiglons ještě nedávno prachbídně, cenná výhra nad Lille jim však vlila do žil potřebné sebevědomí.

"Víme, že v Monaku to bude hodně těžké. Je to tým stavěný na to, aby soupeřil s těmi nejlepšími," uvědomuje si šikovný křídelník Éric Bauthéac. Hosté se však mohou spoléhat i na znalosti kouče Claude Puela, který v Monaku strávil coby hráč téměř dvě dekády a navíc jej jako trenér dovedl k zatím poslednímu titulu v roce 2000. Nyní se bude soustředit na to, jak vylepšit špatnou venkovní bilanci svého týmu; OGC nevyhrálo na cestách už osmkrát v řadě (a celkově jednou z posledních 19 pokusů).

Nice, které letos nehraje poháry, vůbec poprvé nastoupí ke třetímu duelu v rámci jediného týdne. "Naštěstí máme na lavičce dost kvalitních hráčů, což v uplynulých letech neplatilo," podotýká Bauthéac. "Monaco už sice opustili James a Falcao, ale pořád je to ohromně silný tým, který po špatném startu začíná stoupat tabulkou. Bude to skvělý zápas," zakončuje.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Toulouse FC - Paris Saint-Germain  (sobota 17:00)
PSG v týdnu konečně vyhrálo a bude se snažit co nejdříve opět uzmout pozici v čele tabulky. Další překážkou je nevyzpytatelné Toulouse, které letos vypadá mnohem lépe než v uplynulých sezonách..

Úspěch v Okcitánii může mít pro Blancův tým ještě jeden důležitý důsledek - příští týden se totiž v Lize mistrů utká s Barcelonou, která je ze soutěže vyřadila ve čtvrtfinále na jaře 2013. Po úvodní neuspokojivé remíze na půdě Ajaxu by se Pařížanům nějaké body s favoritem určitě hodily. Úřadujícímu mistrovi se dlouho nedařilo mimo vlastní stadion, v týdnu však dokázal vykrást svatostánek Caen a nyní by si rád zvedl sebevědomí i v Toulouse.

"Hodně se nám ulevilo," přiznal po zápase v Caen Blanc, jemuž vytrhli trn z paty úspěšní střelci Lucas a Marquinhos. "V situaci, v jaké jsme se nacházeli, bylo nejdůležitější urvat tři body. Potřebovali jsme ukázat, že umíme vyhrávat i venku. Teď nás čeká další, těžší výjezd. Nacházíme se ve složitém období, museli jsme promluvit s řadou hráčů.. každý klub si tím projde. Výhra v Caen nás uklidnila."

Na stadionu Les Violets budou hostům pravděpodobně chybět hned dvě ofenzivní hvězdy - zranění trápí Zlatana Ibrahimovice i Ezequiela Lavezziho. Ibra chyběl už v Caen, PSG se však s jeho absencí popasovalo ukázkově. Nyní může Blancovi dodávat sebedůvěru fakt, že v Toulouse se jeho týmu mimořádně daří - vyhrál tam už čtyřikrát v řadě, často vysokým rozdílem.

Na druhou stranu je tu samotné TFC, které zatím hraje pravděpodobně nejlépe od příchodu trenéra Alaina Casanovy. Potvrdilo se to ve středečním zápase v Rennes, kde Les Violets vyhráli jasně 3:0. Momentálně tak mají na kontě dvě výhry, jednu remízu a jednu prohru z posledních čtyř duelů. Největší hrozbou týmu je opět útočník Wissam Ben Yedder, který má na kontě už čtyři trefy.

"V Rennes jsme hráli skvěle. Kouč nám kladl na srdce, abychom se spoléhali na svůj fotbal a zůstávali za každých okolností soustředění. To se nám povedlo," liboval si mladý forvard, zatímco jeho kouč dodal: "Nebylo to nic jednoduchého, ale ukázali jsme obrovské odhodlání a vůli jít za výsledkem. Start do sezony nebyl z naší strany ideální, protože jsme sice hráli dobře, ale byli málo efektivní vepředu a vzadu naopak dělali zbytečné chyby. S utkáním v Rennes jsem spokojený, ale vím, že můžeme hrát ještě lépe. Máme vše potřebné k tomu, abychom zažili dobrou sezonu."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.75 - 3.60 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Montpellier HSC - EA Guingamp  (sobota 20:00)
Napravit nepodařené výsledky z vloženého kola se pokusí fotbalisté Montpellieru a Guingampu, kteří se v sobotu střetnou na Stade de la Mosson. Favority jsou domácí, jejichž naděje na bod proti Monaku se rozplynuly až v nastaveném čase..

Teprve pozdní trefa střídajícího Valere Germaina rozhodla o výhře knížecího klubu, a kouč Rolland Courbis by rád ztracené body vybojovat rychle zpět. Také Guingamp si připsal porážku, když nestačil na výborně hrajícího nováčka z Mét. Zatímco hosty tento výsledek poslal do "červené zóny", Montpellier má stále na dosah čelní pozice (na čtvrtou příčku ztrácí pouhé tři body). Courbis trvá na tom, že je třeba odnést si z duelu s Monakem především pozitiva.

"Nechceme být melodramatičtí, ale tento výsledek bolí víc, než kdyby nás rozstříleli," přiznal svérázný kouč. "Můžeme se uklidňovat tím, že Monaco si výhru zasloužilo a mohlo skórovat už dříve. Inkasovat jediný gól 15 vteřin před koncem však zabolí," dodal s tím, že pokud chtějí Les Pailladins udolat Guingamp, musí předvést lepší výkon: "Chvílemi jsme hráli tak, jak bych si zhruba představoval, celkově to ale z naší strany bylo průměrné a nedostačující představení."

Mistr z roku 2012 má stále problémy zejména v útočné řadě - zatímco předfinální fáze funguje díky hráčům jako Morgan Sanson a Anthony Mounier prakticky ukázkově, chybí někdo, kdo by dokázal být dostatečně efektivní před soupeřovou bránou. V tomto ohledu zatím zklamává zejména letní posila Lucas Barrios, který navíc vynechá duel s Guingampem kvůli zranění.

EAG se zatím výsledkově nedaří, podle kouče Jocelyna Gourvennece však nejsou na vině chabé výkony - loňský vítěz domácího poháru trpí na efektivitu, stejně jako jeho dnešní soupeř. "Proti Métám jsme poslali do vápna skoro 30 centrů, takže porážka je hodně krutá," posteskl si loňský kandidát na trenéra roku. "Pokud však budeme hrát jako doposud, nepochybuji o tom, že vítězství přijdou."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.20 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Metz - Stade Reims  (sobota 20:00)
Remeš má ze všech pěti celků, které mají na svém kontě sedm bodů, nejhorší skóre, a proto se nachází na první sestupové pozici. Ačkoli se po výhrách nad Toulouse a v Lorientu zdálo, že se výrazně zlepšila v obraně, vložené kolo tuhle myšlenku smetlo rychle ze stolu. Uvidíme, jak si po debaklu s Marseille bude vést proti kompaktně hrajícím Metám.

Domácí si na aktuální formu určitě nemůžou stěžovat. Z posledních tří zápasů vytěžili devět bodů, naposledy dokázali díky jediné brance Gaëtana Bussmanna skolit venku Guingamp. V tomhle utkání byli navíc lepším týmem. Šestá příčka je pak rozhodně něco, co kouče Alberta Cartiera hřeje u srdce.

Vlastně díky týmové hře se Metám loni podařilo suverénně triumfovat ve druhé francouzské nejvyšší soutěži. A nyní jenom potvrzují, že ani v elitní smetánce se neztrácejí. "Proti Guingampu jsme ukázali to, o čem tu pořád mluvíme, tedy o disciplíně a kolektivu. Bude důležité vyhrávat dál, abychom nesestoupili," broukal si spokojeně Cartier.

Zato v Remeši museli naposledy skousnout pořádnou ostudu. Lídr z Marseille si přímo smlsl, neznal slitování a nakonec soupeři na jeho hřišti uštědřil potupných pět branek. Z tohohle výsledku se hosté budou jen horko těžko vzpamatovávat. Obzvláště, když na jakési zotavení měli pouhé tři dny.

Trenér Jean Luc Vasseur ovšem nehodlal panikařit. "Mí hráči byli zklamaní, ale řekl jsem jim, aby zvedli hlavy a soustředili se na Méty," prozradil. "Rozhodl jsem se v tom utkání zariskovat a poslal do hry hodně defenzivních záložníků. Udělal jsem chybu. Marseille byla mnohem lepší," sypal si popel na hlavu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.20 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Lorient - Évian Thonon Gaillard  (sobota 20:00)
Évian si v Lorientu určitě bude věřit. Ačkoli se stále nachází se čtyřmi získanými body na dně tabulky, rozhodně ho povzbudilo vítězství ve vloženém kole nad Lens. Domácí navíc nejsou v žádné ideální formě a jsou jen těsně nad hranicí sestupového pásma. V posledních třech utkání naprosto zklamali a dokonce nevstřelili ani branku.

Les Merlus měsíc září vůbec nevyšel. Nejenže se jim nedaří příliš v defenzívě, což potvrdilo i poslední střetnutí v Lyonu, kde svěřenci Sylvaina Ripolla inkasovali hned čtyřikrát, ale hlavní problém je v útoku, neboť poslední gól zaznamenali na konci srpna proti Guingampu. "Jako tým hrajeme dobře," myslí si záložník Mathieu Coutadeur.

Pokud Ripoll zařadí francouzského rodáka do základní sestavy, bude to pro něj již 200. zápas v nejvyšší soutěži. Coutadeur přitom patří k základní stavebním kamenům, do všech sedmi utkání Ligue 1 z kádru nastoupili už jen Gilles Sunu, Raphaël Guerreiro a brankář Benjamin Lecomte. "Jsme semknutí, ale teď nám ani tohle nestačí," dodával.

Lorient svého aktuálního soupeře moc nemusí, z posledních sedmi utkání nad ním vyhrál jen dvakrát, třikrát se pak radoval Évian. "Poslední tři zápasy ukázaly naše nedostatky," pokračoval Coutadeur. "Máme v týmu individuality, ovšem hledáme společnou důvěru. Musíme ze sebe dostat to nejlepší, co umíme."

Hosté byli až do středy doposud jediným celkem, kterému na kontě tříbodových výsledků svítila nula. "A to si pište, že po vítězství nad Lens bude hrát sebevědomě. Vůbec se nás nebude bát," ví moc dobře Coutadeur. "Musíme vzít věci pevně do svých rukou, abychom se z krize vyhrabali. Víme však, že nás čeká těžké utkání."

Kouč Pascal Dupraz nemůže být se začátkem sezóny vůbec spokojený. A nic na tom nezměnil ani středeční úspěch. "Pořád máme jenom čtyři body," krotil euforii. "Tu nejtěžší situaci jsme na druhou stranu zvládli. Je potřeba předvést dobrý výkon proti Lorientu, a to i přesto, že soupeř hraje výrazně lépe doma."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lille OSC - SC Bastia  (sobota 20:00)
Lille naposledy zaznamenalo vůbec svou první porážku v sezóně. Na hřiště Nice nepřijelo v ideální sestavě, protože kouč René Girard chtěl některým hráčům evidentně ulevit od náročného programu. Teď by ale mělo svůj neúspěch rozhodně napravit. Bastia patří k týmům, které by měly Dogy porážet.

Domácím se poslední tři kola příliš nevydařily, Girard si určitě plánoval něco jiného. Proti Krasnodaru v rámci Evropské ligy získali remízu 1:1, s Montpellierem uhráli jen bezbrankovou a ve středu nezískali dokonce nic. Přitom proti Bastii se budou muset obejít bez zraněných klíčových hráčů Mavuby, Rouxe a Martina.

Útočník Idrissa Gueye navíc tuší, jak těžké bude nyní prolomit obranu soupeře. "Bastia přijede s jediným cílem, a to hlavně nechybovat v defenzívě," uvedl. "Bude u nás bránit v jedenácti lidech. Ale to je tak vždy v zápasech, ve kterých narazíme na opatrně hrající celek. Nikdy není snadné rozbít ten kompaktní blok."

Ačkoli Girard bude postrádat hned trojici hráčů, může naopak počítat s Origim i Bašou, kteří oba střetnutí s Nice vynechali. "Musíme míč pořád posouvat někam jinam, než najdeme mezeru v obraně," dodával Gueye. "Chceme hrát hezký fotbal, ale samozřejmě nejdůležitější bude získat tři body."

Bastia je aktuálně až šestnáctá, na druhou stranu byla poražena jen dvakrát. Skolit jí dokázaly pouze Mety a pak silné PSG. "Chceme v Lille uhrát nějaký pozitivní výsledek, i když to bude dost těžké, protože soupeř doma nedostal ještě gól," nastínil trenér Claude Makélélé, jemuž budou chybět potrestaní Cahuzac s Brandaem.

Hosté naposledy remizovali doma s Nantes, ačkoli museli čelit penaltě a dohrávali o deseti. "Pracovali jsme hodně na regeneraci. Udělám dvě, tři změny v sestavě, abychom zůstali čerství," dodával korsický lodivod. "Po prvních kolech jsem hráčům řekl, že ty nejtěžší zápasy nás ještě čekají. Mluvil jsem s nimi a doufám, že tomu rozumí."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.75 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Marseille751119:616
2.Girondins Bordeaux742113:714
3.AS Saint-Étienne74218:714
4.Paris Saint-Germain734013:413
5.Lille OSC73316:212
6.FC Metz73227:611
7.FC Nantes73225:511
8.Olympique Lyon731311:710
9.Montpellier HSC73135:310
10.Toulouse FC731311:1010
11.AS Monaco73137:910
12.OGC Nice73137:1110
13.Stade Rennes72238:118
14.SM Caen72148:87
15.RC Lens72147:87
16.SC Bastia71427:107
17.FC Lorient72146:97
18.Stade Reims72148:167
19.EA Guingamp72053:106
20.Évian Thonon Gaillard71156:164
Zbývající zápasy
28.09. 14:00Girondins Bordeaux - Stade Rennes
28.09. 17:00RC Lens - SM Caen
28.09. 17:00FC Nantes - Olympique Lyon

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (13)

Přidat komentář
smazaný uživatel

To bude tazke, ale 3 body potrebujeme ako sol.

Reagovat
stas87

5 francuzov v zaklade PSG

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Biševac naspať v zostave ale dúfam že základ ostane rovnaký ako proti Lorientu.

Inak dnes pre Umtitiho to bude dnes 100. zápas v drese Lyonu vo všetkých súťažiach, na to že ma ešte len 20 rokov

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Langi

Bisevac jako treti stoper ok...hlavne at se nezasahuje do sestavy

Reagovat
stas87

tak rovnako to mal Draxler v Schalke kolko z nich odohral v zakladnej zostave?

Reagovat
smazaný uživatel

4x stridal, jinak vsechny

Reagovat
stas87

to je super,to Draxler budem mat menej startov v zaklade

Reagovat
smazaný uživatel

Muniain má 21 a 170 zápasov

Reagovat
Israha

Dnes opět beru jakékoliv vítězství. ASSE to letos moc nestřílí, ale obranu mají pevnou, letos první pořádný soupeř. Tip 2:1.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Israha

Imbula je zvíře. Neskutečně dominuje v každém zápase.

Jinak až moc jednostranné, škoda těch absencí na straně ASSE, takhle je to šlágr jen na papíře

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele