Ligue 1 preview - 4. kolo

30.08.2008, 10:28, aktualizováno 31.08.2008, 09:40
Previews
Šlágrem nedělních utkání a vlastně i celého čtvrtého kola je bezespory východofrancouzské derby mezi St. Etiénne a mistrovským Lyonem. Velmi zajímavé by mělo být střetnutí mezi Lille a Bordeaux, v dalším zápase přivítá Toulouse Rennes...
FC Lorient - AJ Auxerre  (sobota 19:00)
Auxerre, které v minulém zápase na půdě soupeře proti Marseille úplně vyhořelo, si jede do Lorientu spravit reputaci. To ovšem nebude vůbec jednoduché, protože domácí na Stade du Moustoir ve druhém kole remizovali s Lyonem.

A na tento zápas bude chtít Lorient navázat, i když v minulém zápase prohrál ve Valenciennes 1:3. Auxerre se překvapivě po třech kolech nachází na 16. místě dokonce za Lorientem, kouč Jean Fernandez ale odmítá jakoukoliv krizi a nepanikaří. "Liga je maratón," řekl Fernandez listu Ouest-France. "Vezmu si příklad ze Strasbourgu z minulé sezóny. Ten také začal velmi dobře, nakonec skončil ve vyhnanství. Ostatní začali hůře a skončili lépe. Sezóna má 38 zápasů, za sebou budeme mít zatím čtyři víkendy," vysvětlil, proč je doposud ledově klidný.

S Jérémy Berthodem, který se ještě zotavuje ze zranění, prozatím Fernandez počítat nemůže stejně jako s Thomasem Kahlenbergem. Chybět bude i kvůli zranění kotníku Quercia. Hostující trenér Christian Gourcuff vyzkouší nejspíše Ayewa, který před několika týdny přišel do klubu z Marseille, levé křídlo Le Pen ale k dispozici nebude.

Naposledy Auxerre vyhrálo na hřišti Lorientu v roce 2001. Pozor by si mělo dát hlavně na svou defenzívu, která i díky vysoké prohře s Marseille pustila ještě společně s Rennes nejvíce branek.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Jallet, Marchal, Genton, Morel - Jouffre, Ewolo, Abriel, Ayew - Gameiro, Saifi
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Riou - Coulibaly, Mignot, Grichting - Hengbart, Dudka, Pedretti, Chafni, Lejeune - Jeleň, Oliech
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AS Nancy-Lorraine - Le Havre AC  (sobota 19:00)
Fotbalisté Nancy sice myslí na účast v Poháru UEFA, ale tento víkend se budou muset zaměřit na nejvyšší francouzskou soutěž, kde se utkají s nováčkem z Le Havre. Domácí tým už zná svého soupeře pro bitvu v evropských pohárech, tým trenéra Correy se střetne v prvním kole Poháru UEFA se skotským Motherwellem.

V Ligue 1 se zatím Nancy moc nedaří, ze tří odehraných zápasů získali pouhé dva body a okupují spodní patra tabulky. To je přesný opak loňské sezóny, kdy se tým vyhříval po prvních kolech na výsluní první ligy. Le Havre má na svém kontě o bod více díky jedinému vítězství z úvodního kola soutěže nad Nice. Pak už přišly jen dvě porážky, v Toulouse a v minulém kole na domácí půdě proti Marseille.

Hosté se musí obejít bez zraněného Tixiera, domácím chybí trojice Malonga, Berenguer a Dia.
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Bracigliano, Biancalani, Ouaddou, Luiz, Chretien, Brison, Gavanon, N'Guemo, Hajdi, Zerka, Fortune
Le Havre AC - pravděpodobná sestava:
Revault, Baca, Sambou, Gillet, Henin, Ait-Ben-Idir, Davidas, Dieuze, Youssouf, Faure, Lesage
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.25 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Nantes - Le Mans UC 72  (sobota 19:00)
Trenérská rošáda v týmu Nantes se odehrála hned po třech kolech nového ročníku. Mužstvo tak do zápasu proti Le Mans povede prozatímní kouč Lariepe.

Michel Der Zakarian doplatil na špatné výsledky v úvodu sezóny a na lavičce už pokračovat nebude. Oznámilo to v úterý vedení klubu, který se letos vrátil mezi elitu. Žhavým kandidátem na uvolněné místo byl Alain Perrin, ale ten se s Nantes nedohodl. Na trenérskou lavičku nováčka Ligue s největší pravděpodobností usedne Elie Baup, který naposledy vedl Toulouse. "Je to přátelský rozchod," oznámil generální manažer Pascal Praud. O novém nástupci však ještě hovořit nechtěl. "Nic není hotové," odpověděl. Pětačtyřicetiletý Der Zakarian působil v Nantes od února loňského roku a s osminásobným francouzským mistrem dokázal postoupit letos zpět do první ligy. V novém ročníku získalo Nantes ze tří zápasů jediný bod.

V sobotním utkání ale tým prozatímně povede Christian Lariepe, který říká: "V týmu budu pouze určitou dobu, než přijde jiný trenér. Mým úkolem je uklidnit a stabilizovat kádr, poté přijde kouč, který bude mít za úkol vylepšit postavení Nantes v tabulce. V sobotním střetnutí chci praktikovat některé z mých myšlenek, ale nejsem Matka Tereza, abych všechno stihl za tři dny," řekl doslova Lariepe.

Hosté z Le Mans zatím získali ze tří utkání šest bodů a spolu s Marseille jim patří třetí příčka tabulky.

Nantes bude zhruba šest týdnů chybět Djamel Abdoune, 22letý útočník si totiž zlomil nohu, a také gólman Alonso. Hostům se musí obejít pouze bez Camara.
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Hertebis, Mareval, Guillon, Gravgaard, Tall, Keseru, Babovic, N'Daw, De Freitas, Da Rocha, Klasnic
Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:
Pele, Camara, Cerdan, Geder, Ben Frej, Gervinho, Thomas, Coutadeur, Stromstad, Le Tallec, Helstad
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 2.95 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SM Caen - Paris Saint-Germain  (sobota 19:00)
Pařížané mají pro sobotní střetnutí jediný cíl, oplatit domácím fotbalistům potupnou porážku ze závěru minulé sezóny, kdy je hráči Caen s přehledem smetli 3:0.

Z kabiny PSG se ale ozývá, že něco takového se už opakovat nebude. Trenér Le Guen řekl: "V Caen jsme předvedli jedno z nejhorších vystoupení v loňské sezóně, letos musíme být lepší, silnější a ambicióznější. Caen je dobré mužstvo, nebezpečné. Ale my máme zbraně na to, abychom je pořádně potrápili."

Oba celky mají vyrovnanou bilanci jednoho vítězství, remízy a porážky. Le Guen ale dodává: "Naším cílem je se co nejrychleji ubytovat v horní polovině tabulky. Z psychologického hlediska je pro nás dobré začít sbírat body už od začátku sezóny."

Hosté půjdou do utkání s kompletním týmem, domácím chybí Boucansaud a Proment.

PSG sledovalo v pátek los prvního kola Poháru UEFA, který mu přidělil tureckého soupeře - Kayserispor. Z týmu pařížanů se možná bude poroučet Peguy Luyindula, o nějž má zájem Dortmund.
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Plante, Seube, Sorbon, Leca, Barzola, Eluchans, Deroin, Nivet, Gomis, Savidan, Florentin
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Landreau, Armand, Sakho, Camara, Ceara, Sessegnon, Rothen, Clement, Makelele, Giuly, Hoarau
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 2.90 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
OGC Nice - Valenciennes FC  (sobota 19:00)
Potvrdit své vítězství z půdy Auxerre se pokusí fotbalisté Nice. Nečeká je ale rozhodně nic lehkého, v sobotním podvečeru hostí Valenciennes, které se šesti body patří k předním týmu tabulky.

Hosté budou hrát za svého spoluhráče Davida Sommeila, který leží stále v nemocnici v bezvědomí. Čtyřiatřicetiletého obránce postihly srdeční problémy v minulém týdnu během tréninku a musel být převezen do nemocnice. "Je nadále v bezvědomí, ale pozitivní je, že se projevuje správnými reflexy," uvedl klub.

Útočník Nice Bamogo ví, že prosadit se přes disciplinovanost hostů muže být problém. " Valenciennes od začátku sezóny ukazují, že jsou kompaktní tým. Jejich síla je hlavě v týmovém duchu, všichni tahají za jeden provaz. Musíme být připraveni na to, že nás čeká mužstvo, které se jen tak lehce nevzdává," dodal Bamogo.

Valenciennes chybí kromě Sommeila i další tři hráči, jmenovitě Lacourt, Belmadi a Jeovanio. Do sestavy domácích se po víkendové přestávce vrací Mouloungui, ale na druhou stranu do zápasu nezasáhnou Rool a Moreau.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Letizi, Jeunechamp, Kanté, Yahia, Diakite, Hellebuyck, Echouafni, Fae, Bamogo, Traore, Remy
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau, Tiene, Rafael, Bisevac, Ducourtioux, Danic, Sanchez Moreno, Saez, Mater, Pujol, Audel
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.10 - 4.45
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Grenoble Foot 38 - AS Monaco  (sobota 19:00)
Nováček ligy Grenoble nevstoupil do ligy špatně. Po dvou výhrách si v minulém kole pohoršil, když prohrál na hřišti Lyonu 0:2, jenže to se nemusí stát jenom jemu. Spravit chuť si bude chtít na Monaku, které doposud neprohrálo.

Grégory Wimbée, gólman domácího Grenoble, si z porážky před týdnem nedělal těžkou hlavou. "Prohráli jsme, jenže za chvíli jsme na to úplně zapomněli. Pokračujeme prostě dál," prohlásil zkušený francouzský brankář. Proti Monaku by mohlo mít jeho mužstvo šanci, protože soupeř je oslaben o klíčového hráče.

Vedení osmého celku tabulky kývlo na nabídku 10,5 miliónů euro AS Řím za Jérémyho Meneze. Kouč Ricardo s jeho odchodem počítal, zřejmě podobně jako se svým brazilským krajanem Nenem, s nímž se dostal do křížku. Nene do utkání kvůli možnému novému angažmá do hry nezasáhne stejně jako zraněný Vincent Muratori.

"Musíme se držet při zemi, pak můžeme vyletět vzhůru," burcoval před utkáním domácí Wimbée. Oba sousedi v tabulce se můžou po případné výhře posunout v tabulce vysoko, vždyť na vedoucí týmy neztrácejí v úvodu ligy příliš. Grenoble navíc hlásí novou posilu, z Paříže mu byl na hostování zapůjčen záložník Albert Baning.
Grenoble Foot 38 - pravděpodobná sestava:
Wimbée – Mainfroi, Flachez, Vitakič, Robin – Feghouli, Romao, Batlles, Dja Djedje – Akrour, Moreira
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Roma – Mongongu, Šimič, Modesto, Pokrivač – Pablo Pino, Leko, Gosso, Meriem – Nimani, Adu
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 2.90 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Marseille - FC Sochaux  (sobota 21:00)
Vedoucí celek francouzské ligy Marseille přivítá Sochaux, které prozatím ještě nevyhrálo. Domácí hráli naposledy zápas Poháru UEFA, kde porazili norský Bergen 2:1, Sochaux remizovalo na svém hřišti s Paris SG 1:1 a získalo tak první bod v sezóně.

V kádru Marseille se před několika dny měnil útok. Na hostování do anglického Sunderlandu odešel Djibril Cissé, klub ovšem získal z Le Mans útočníka Mamadoua Samassu. Na zápas proti Sochaux je tento dvaadvacetiletý útočník připravený. Očekává se ale, že nastoupí až do druhého poločasu. "Patří do francouzské jedenadvacítky, má kvality, které potřebujeme," prohlásil o nové posile belgický kouč Eric Gerets. "Je to koncový hráč, který si dokáže držet svou pozici. Je dobrý ve vzduchu a připravuje šance pro ostatní," dodal.

S kým naopak nebudou moci domácí počítat, je defenzivní záložník Ronald Zubar, který byl minulý zápas proti Le Havre kvůli červené kartě předčasně poslán do sprch. Otazník také visí nad Maročanem Erbatem a problémy se stehnem má Civelli. Hostům budou chybět zřejmě Álvaro Santos a jistotu nemá ani turecký útočník Melvüt. Do sestavy se ale vrací Damien Perquis.

Minulou sezónu utrpěla Marseille se Sochaux první domácí porážku od roku 2005. V tomto zápase bude určitě spoléhat na svou ofenzívu, která je zatím suverénně nejlepší v Ligue 1.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda – Bonnart, Hilton, Givet, Taiwo – Koné, M'bami, Ben Afra, Cheyrou, Zenden – Niang
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert – Pichot, Faty, Afolabi, Jokič – Dalmat, Mézague, Pitau, Maurice-Belay – Traoré, Melvüt
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 3.80 - 8.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Toulouse FC - Stade Rennes  (neděle 17:00)
Tři vítězství během sedmi dnů, to je plán Rennes. Minulý týden mužstvo porazilo na svém hřišti Lille, dalším úspěchem je účast v prvním kole Poháru UEFA, kterou si fotbalisté Rennes zajistili čtvrteční výhrou v odvetném zápase proti Stabaeku. Čtvrteční los svěřencům trenéra Lacombeho přidělil nizozemský Twente Enschede. Teď fotbalistům Rennes chybí ke splnění jediný krůček – v neděli zvítězit v Toulouse.

"Vítězství nad Lille nám dodalo zvláštní sílu, vrátilo nás zpět do hry. V dobrých výkonech chceme pokračovat i nadále," nechal se slyšet brankář hostů Douchez. Pro Doucheze má toto utkání zvláštní náboj, gólman přišel v letním přestupovém období do Rennes právě z Toulouse, kde odehrál čtyři sezóny.

V týmu hostů možná dojde k několika změnám v sestavě, kvůli zranění budou totiž chybět Marveaux, Gyan, Aubey a Luzi. Domácí tým nehlásí žádné problémy a měl by tak nastoupit v plné síle.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Carrasso, Mathieu, Fofana, Cetto, Congre, Mansare, Didot, Capoue, Sirieix, Cesar, Gignac
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Douchez, Mangane, Bocanegra, Hansson, Fanni, Thomert, Lemoine, Cheyrou, Leroy, Briand, Pagis
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 2.90 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Lille OSC - Girondins Bordeaux  (neděle 17:00)
Překvapivě poslední Lille, které získalo pouhý bod z prvních tří kol, se bude snažit chytit na Bordeaux. Je tu ale malý háček, hosté jsou totiž na průběžně třetím místě a všem včetně Lyonu vyhlásili útok na titul.

Lille nezačalo ligu dobře. Dokázalo pouze remizovat v prvním kole na půdě Nancy a pak na řadu přišly dvě prohry s Le Mans a v Rennes. Bordeaux je zatím doma stoprocentní, ale svůj jediný venkovní zápas na půdě Paris SG prohrálo.

Trenér Bordeaux Laurent Blanc v létě posílil o Yoana Gouffrana, Yoanna Gourcuffa a Diega Placenteho. I záložník Lille Yohan Cabaye ví o obrovských kvalitách soupeře. "Jsme si vědomi, že nás o víkendu čeká velice těžký zápas. Bordeaux má kostru týmu dobrou. Je podle mého názoru více soudržnější než v minulé sezóně," myslí si Cabaye.

Co je podle něj největší zbraň Girondins? "Mají perfektní záložníky, jejich přechod do útoku je nesmírně rychlý. Bude to pro nás zápas evropských kvalit," upozorňuje dvaadvacetiletý záložník. Dogy tento týden posílily o slovenského útočníka Róberta Vitteka, někdejšího ostrostřelce německé Bundesligy. Věří, že problémy s ofenzívou se příchodem tohoto hráče vyřešily, protože s největší pravděpodobností přijdou o belgickou hvězdu Kevina Mirallase.

Domácí nemohou počítat se čtveřicí zraněných (Franquart, Fauvergue, Plestan, Frau), do kádru hostů se po problémech s kotníkem vrací útočník Marouane Chamakh. Většina duelů těchto dvou týmů na Stade Lille-Metropole končí remízou, i zápas z minulé sezóny skončil 1:1.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Malicki - Debuchy, Beria, Tafforeau, Lebbihi - Balmont, Mavuba, Cabaye, Bastos, Obraniak - Vittek
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Ramé - Chalmé, Planus, Diawara, Jurietti - Gouffran, Gourcuff, Diarra, Wendel - Cavenaghi, Bellion
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.80 - 2.95 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Saint-Étienne - Olympique Lyon  (neděle 21:00)
Lyonští nezačali sezónu špatně a po třech kolech jim patří druhá pozice v tabulce. V neděli je čeká zatím asi nejtěžší zápas, St. Etienne totiž není zvyklé na domácím hřišti rozdávat soupeřům body.

Domácí tým nevstoupil do nové sezóny příliš dobře, ale dá se očekávat, že postupem času bude mužstvo v tabulce stoupat. Hosté si ztrátu bodů v St. Etienne příliš nepřipouští, podle slov Karima Benzemy jede Lyon pro vítězství: "Proti St. Etienne nemůžeme ztratit body, domácí sice budou hrát na 200% a proti nám se budou chtít vytáhnout, ale věřím, že utkání zvládneme."

Mužstvo Lyonu se také dozvědělo své soupeře pro boje v základní skupině Ligy mistrů. Hosté se mohou těšit na Bayern Mnichov, Steauu Bukurešť a Fiorentinu.

Milan Baroš mění dres a z Lyonu míří do Galatasaraye Istanbul. S týmem tureckého mistra podepsal reprezentační útočník tříletou smlouvu. Podle agentury EFE zaplatí Galatasaray za Baroše asi 171 milionů korun. Baroš s francouzským velkoklubem získal dva tituly, výraznou stopu v něm však nezanechal. Jarní část minulé sezony strávil na hostování v Portsmouthu, kde se sice ani jednou gólově neprosadil, ale byl u vítězství v Anglickém poháru. Nejlepší střelec mistrovství Evropy z roku 2004 opustil Lyon kvůli nabité konkurenci, v níž se neprosadil.

Konkurence v týmu ale možná ještě vzroste, příchod dalších posil totiž nevyloučil prezident Jean-Michel Aulas. "Naše posily se pod vedení trenéra Puela již předvedly. Nejsem si ale jistý tím, jestli jsme s posilováním kádru již skončili. Tento tým bude hrát v několika soutěžích, důležitá bude především Liga mistrů," naznačil Aulas na internetových stránkách klubu možný příchod minimálně jedné nové tváře.

St. Etienne bude chybět Bayal Sall, hosté přijedou bez Santose, Mensaha a Clerca, který bude po vážném zranění mimo pět měsíců.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Viviani, Dabo, Tavlaridis, Monsoreau, Perrin, Dernis, Matuidi, Landrin, Feindouno, Matsui, Gomis
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris, Gassama, Bodmer, Cris, Reveillere, Juninho, Makoun, Ederson, Piquionne, Benzema, Kallström
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 3.00 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Marseille32109:47
2.Olympique Lyon32105:07
3.Le Mans UC 7232014:26
Girondins Bordeaux32014:26
5.Valenciennes FC32015:46
6.OGC Nice32013:26
7.Grenoble Foot 3832013:36
8.AS Monaco31203:25
9.SM Caen31115:44
10.Stade Rennes31116:64
11.Paris Saint-Germain31112:24
12.FC Lorient31112:34
13.Toulouse FC31112:44
14.AS Saint-Étienne31022:33
Le Havre AC31022:33
16.AJ Auxerre31022:63
17.AS Nancy-Lorraine30211:22
18.FC Sochaux30123:51
19.Lille OSC30122:51
FC Nantes30122:51

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Verim ze to PSG da a Uchití s v horní části tabulky

Reagovat
smazaný uživatel

verim ze PSG a Marseille vyhraju a vysledok zapasu Monaka si tipnem 2X

Reagovat
Xavi8

Marseille

Vittek

Reagovat
smazaný uživatel

MARSEILLE je vazny adept na titul

Reagovat
Xavi8

ja viem, ved vo Francuzsku je to moj tym akurat vyhrame so Sochaux 1:0

Reagovat
Xavi8

vyhravame

Reagovat
smazaný uživatel

Bych ani nerek zatim mnely jen slaby soupeře

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes večer se už těším na derby,bude to hodně složitý zápas. Nejspíš to bude plichta,ale pokud by to lyonští zvládli,byl bych nadmíru spokojen.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele