Ligue 1 - preview 4. kola

29.08.2014, 08:46, aktualizováno 31.08.2014, 08:38
Previews
Bordeaux je jediným stoprocentním týmem a dnes si brousí zuby na čtvrtou výhru, doma přivítá Bastii. Lyon hraje na půdě nováčka FC Metz, kolo zakončí večerní souboj PSG se Saint-Étienne...
Girondins Bordeaux - SC Bastia  (neděle 14:00)
Doposud jediným týmem, který má po třech kolech stoprocentní bilanci v Ligue 1, je překvapivě Bordeaux. Les Girondins, jejichž dres bude minimálně během podzimní části oblékat i nadále český reprezentant Jaroslav Plašil, se svou úspěšnou sérii budou snažit prodloužit proti Bastii.

Francouzská nejvyšší soutěž má na samotném začátku nové sezóny překvapivého lídra. Možná že kouč Willy Sagnol ani sám nečekal, že bude při svém premiérovém klubovém angažmá tak úspěšný. Ale zdá se, že jeho mužstvo pod jeho vedením šlape na jedničku. Vždyť za tři zápasy vstřelilo už osm branek!

Stejně jako pro Sagnola, i pro hostujícího lodivoda Clauda Makélélého to bude pikantní souboj. Oba dva se znají velmi dobře z francouzské reprezentace, jejíž kariéru ukončili po neúspěšném evropském šampionátu v roce 2008. Zajímavé je, že během svého letitého působení u galského kohouta si ani jeden z nich nepřipsal reprezentační gól.

Čeká nás tedy měření sil dvou velkých a uznávaných osobností fotbalu, kteří můžou v budoucnu představovat novou generaci francouzských trenérů. Makélélé si zatím přece jenom vede o něco hůře než Sagnol, Bastii zatím dovedl k jednomu vítězství, jedné remíze, jedné porážce a drží mužstvo ve středu tabulky.

V Bordeaux panuje zajisté spokojenost. A byť je ještě naprosto zbytečné kalkulovat, pokud by forma vydržela, nemuselo by to s letošním umístěním vypadat vyloženě špatně. "Chceme se hlavně kvalifikovat do evropských pohárů. Možná bychom rádi pronikli i do první trojky," přiznal útočník Diego Rolán.

Domácí naposledy třemi góly zničili venku Nice, týden předtím nasázeli Monaku dokonce čtyři. "Máme sice dobrý start, ale musíme už myslet na neděli. Chceme znovu vyhrát, abychom udrželi dobrou sérii. Musíme hrát i nadále tak, jako nyní," přál by si teprve jednadvacetiletý Uruguayec.

I jeho zásluhou je FCGB tam, kde je. Proti Monaku skóroval hned dvakrát, a i jeho parťákovi z útoku Cheicku Diabatému se daří, vždyť na kontě má stejný počet zásahů. "Samozřejmě rád střílím branky. Od toho tu jsem," dodával Rolán. "Pokud jsem to já, kdo skóruje, je to skvělé. Kdy je to někdo jiný, také je to skvělé. Ale nejdůležitější je vítězství."

Bastia, která se bude muset zase obejít bez Brandaa, o jehož osudu se po potyčce s Mottou stále neví nic konkrétního, si naposledy připsala svou první výhru této sezóny. Toulouse zdolalo díky proměněné penaltě Ryada Boudebouze nejtěsnějším možným způsobem. Tímto výsledkem mimochodem skončily uplynulé tři zápasy s Bordeaux.

V sestavě domácího celku by se mohl objevit Jaroslav Plašil, jenž v průběhu tohoto týdne potvrdil, že nikam odcházet nehodlá. Měl sice nabídku z Brugg, tu ale podle kuloárů odmítl. Loni byl poslán na hostování do Catanie, se kterou sestoupil do Serie B. Letos nastoupil ke dvěma utkáním, u poslední výhry v Nice se na hřišti neobjevil.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.60 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Metz - Olympique Lyon  (neděle 17:00)
Kouč Hubert Fournier zatím vůbec neplní klubové ambice. A kdo ví, zda-li celou situaci nakonec ustojí. Jeho tým nedokázal postoupit do základních skupin Evropské ligy a ani v Ligue 1 to není žádná sláva. Ani domácí Mety ale nemůžou vesele plesat. Očekávalo se, že jako vítěz druhé ligy budou daleko úspěšnější.

Úvodní řádky naštěstí nelze brát ani u jednoho z celků tolik vážně. Za sebou máme tři ligová kola a je zbytečné předčasně hodnotit. Je ale pravda, že především Lyonu se už jeden nepříjemný fakt upřít nedá. Vypadnutí ze 4. předkola s rumunskou Astrou Giurgiu, to si vedení před sezónou určitě nenamalovalo.

A ačkoli se OL snažil, seč mu síly stačily, ani těsná výhra 1:0 v Rumunsku nakonec nestačila. Dvojzápas byl totiž pořádně zpackaný už na Stade de Gerland. "Je potřeba zachovat chladnou hlavu," nepanikaří Fournier. "Nebojím se. Proti Astře jsme totiž ve čtvrtek nezahráli špatně. Odcházeli jsme se vztyčenou hlavou."

Fournier nevidí problém v předváděné hře. Tak trochu si v průběhu týdne stěžoval na úzký kádr, mnoho zraněných či náročný program. "Čeká nás páté utkání v řadě během dvou týdnů. To naopak není případ Met. To je třeba vzít v úvahu," připomínal. "Jedeme tam s velkým odhodláním, abychom uhráli co nejlepší výsledek."

Po tomto zápase čeká na Les Gones reprezentační pauza. A hostující lodivod jí vítá jako krachující hotel přicházející turisty. "Máme štěstí v neštěstí. Můžeme hrát více utkání týdně, pokud se nám někteří hráči uzdraví. Budeme teď mít víc času, abychom se zlepšovali," dodával Fournier. "V Metách nás čeká hlavně zkouška psychiky."

Mety čekají na svou první výhru v této sezóně, v tuto chvíli jsou v sestupovém pásmu s dvěma remízami na kontě. Klub nově přivedl dvě posily - útočník Modibo Maïga přišel na hostování z anglického West Hamu a záložník Sjarhej Kryvec přestoupil k prvoligovému nováčkovi z BATE Borisov.

Oba hráči jsou plně připraveni zasáhnout do střetnutí s Lyonem. A kouč Albert Cartier si zatím nové tváře náramně pochvaluje. "Hned na prvním tréninku předvedli velmi kvalitní výkon," mnul si ruce třiapadesátiletý Francouz. "Jejich příchod tento týden posílil morálku a přinesl také více radosti do tréninků."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.10 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Paris Saint-Germain - AS Saint-Étienne  (neděle 21:00)
PSG je aktuálně jen ve středu tabulky a s takovým postavením obhájci titulu rozhodně nemůžou být spokojení. V Parku princů tentokráte přivítají St. Étienne, které nejenom že v Ligue 1 ještě neprohrálo a drží se na čelních pozicích, ale také oslavuje postup do základních skupin Evropské ligy.

Zatímco hosté hlásí absenci v podobě Loïca Perrina, který má svalové problémy, domácí se mohou těšit z brzkého uzdravení Zlatana Ibrahimovice. Ten si před méně jak dvěma týdny poranil břišní sval a k dispozici měl být až zhruba na konci září. Jenže situace se změnila. A švédský bouřlivák by měl být připravený už proti Les Verts.

Mnoho fotbalových expertů říká, že bez "Zlatana" je pařížský celek poloviční. Jejich tvrzení přitom nabírají na obrátkách, připomeneme-li ten fakt, že svěřenci Laurenta Blanca naposledy pouze remizovali na půdě posledního Évianu, přitom nevstřelili jediný gól. "Už je v pohodě. Absolvoval s námi úterní trénink," prozradil domácí kouč.

Pařížané zatím nepotvrzují svou dominanci, jak by se očekávalo. Ze tří zápasů mají na kontě jen jednu výhru a dva nerozhodné výsledky. I proto v hlavním městě věří, že se po návratu Ibrahimovice situace zlepší. "Cítí se dobře, necítí žádnou bolest. Normálně trénoval ve středu, čtvrtek i pátek, takže je nominovaný na zápas," potvrdil Blanc.

Zatímco se do útoku vrací nejklíčovější hráč týmu, v obraně má PSG daleko větší problém. Thiaga Silvu totiž zlobí stehenní sval a Gregory van der Wiel má potíže se zády. Kromě toho bude chybět také potrestaný záložník Yohan Cabaye. A těžko říci, zda-li k dispozici bude i Adrien Rabiot, který je na odchodu do AS Řím.

Ačkoli je podle mnoha informací přestup na spadnutí, Blanc se mladého záložníka pro zápas se St. Étienne nevzdává. "Jeho odchod ještě není oficiálně oznámený. Pořád zůstává hráčem PSG," vysvětloval. "Co se týče možné náhrady za něj, nikdo už do klubu nepřijde. Alespoň myslím," dodával.

Mužstvo kouče Christopheho Galtiera může být v Parku princů pořádně nehecované. Od konce dubna prohrálo jen v jednom případě, a to v rámci 4. předkola Evropské ligy, v němž se mu nakonec stejně podařilo vyřadit turecký Karabükspor. Ve čtvrtek ho v odvetě udolalo až na pokutové kopy.

V Ligue 1 naposledy přišlo o stoprocentní bilanci díky bezbrankové remíze s Rennes. "PSG sice chybí někteří důležití hráči, ale neměli bychom vzhledem ke kvalitě jeho kádru uvěřit tomu, že bude oslabené," upozorňoval Galtier. "Nebudeme pod tlakem, ale jsme motivovaní. Musíme si věřit, neměli bychom se ničeho bát."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 3.80 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - Lille OSC  (sobota 17:00)
Stříbrný a bronzový medailista loňského ligového ročníku mají zatím jednu věc společnou - úvod do sezony rozhodně nevyšel podle jejich představ. Bohaté Monaco po třech kolech čeká na první domácí výhru, zatímco Lille nesplnilo jeden ze stěžejních úkolů, když nedokázalo postoupit do Ligy mistrů..

Svěřenci Reného Girarda sice v předkole narazili na přetěžkou konkurenci v podobě zkušeného Porta, přesto však rozhodně toužili zanechat lepší dojem - oba zápasy prohráli, nevstřelili ani gól a co hůře, Francie se díky tomu v evropském koeficientu propadla až za Rusko. Lille nicméně může zlepšit svoji reputaci v Evropské lize, kam se kvalifikovalo automaticky.

Kapitán Rio Mavuba doufá, že si jeho tým dokáže odnést z dvojzápasu s Portem cenné poznatky. "Pokud budeme v Ligue 1 hrát stejně tvrdě a odhodlaně a přidáme navíc trochu více technické kvality, vyhrajeme spoustu zápasů," uklidňoval fanoušky zkušený záložník. "Stále můžeme s klidem doufat ve vydařený rok a úspěšné tažení Evropskou ligou."

Zápas na Stade Louis II bude pro Dogy slavnostním - půjde totiž o jejich jubilejní dvoutisící duel ve francouzské nejvyšší soutěži. To se zatím povedlo pouze jedenácti klubům. Důvodem k optimismu je i pohled na statistiku, která říká, že z posledních 12 návštěv Monaka prohrálo Lille pouze třikrát (loni se oba celky rozešly remízou 1:1).

"Musíme otočit stránku a začít se opět plně soustředit na ligu," přeje si po vypadnutí z milionářské soutěže trenér Girard. V té se mimochodem Dogám vůbec nedaří špatně - naopak, zisk sedmi bodů z devíti možných a nula na kontě inkasovaných branek jsou výborná čísla. A proti Monaku, které zatím zahájilo plánovaný útok na titul hodně vlažně, je mohou Mavuba a spol. ještě vylepšit.

"Hrát s Monakem je jako další zápas v pohárové Evropě. Je to skvělý tým. Můžeme se cítit trochu zklamaně, ale rozhodně ne poraženecky. Porto bylo jednoduše lepším týmem, i když je pravda, že jsme mohli zahrát lépe. Teď se ale soustředíme pouze na další utkání," dodal Girard, který se opět bude muset obejít bez zraněného stopera Marka Baši.

Monaco se do Ligy mistrů kvalifikovalo automaticky a bylo nalosováno do těžké skupiny C, kde se utká s Benfikou, Zenitem Petrohrad a Bayerem Leverkusen. Momentálně mají ale v miniaturním knížectví úplně jiné problémy - prohry v úvodních dvou ligových zápasech (a tedy nejhorší start od roku 2006) sice trochu napravila výhra v Nantes (1:0), ale to je zatím pořád málo. Na Beaujoire navíc rozhodl jediným gólem Radamel Falcao, který přímořský klub dost možná opustí.

"Atmosféra v kabině byla vždy dobrá, ale vítězství samozřejmě pomáhají," ulevilo se mladému kouči Leonardu Jardimovi, který v létě vystřídal úspěšného Claudia Ranieriho. Pro portugalského lodivoda to muselo být ohromné zadostiučinění - jeho pracovní metody se totiž po špatném startu do sezony ocitly pod těžkou palbou kritiky.

"Lille je velice dobrý, fyzicky skvěle vybavený tým. Nemají žádný problém s odehráním tří zápasů za týden," podotkl Jardim na adresu dnešního soupeře. Na rozdíl od svého kolegy však má k dispozici kompletní kádr, takže se očekává, že nastoupí tatáž sestava jako v Nantes. Znamená to mimo jiné i vypuštění tuniského stopera Aymena Abdennoura, kterému se úvodní dva zápasy vůbec nevydařily.

"Myslím, že (Andrea) Raggi a (Ricardo) Carvalho odehráli ve středu obrany výborný zápas," naznačil Jardim, že stoperská dvojice se měnit nebude. "Jsem si jistý, že se Abdennour vyšvihne k mnohem lepším výkonům. Teď chceme ale nastolit stabilitu, takže změn příliš nebude. Šanci předvést se nakonec dostanou všichni, včetně mladých hráčů, na kterých chceme do budoucna stavět," ubezpečil.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.20 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Toulouse FC - Évian Thonon Gaillard  (sobota 20:00)
V prvních dvou kolech sice Évian inkasoval devět branek a oba duely prohrál, nicméně minulý víkend se mužstvu znovu podařil husarský kousek, když dokázalo obrat o body PSG.

Sice z toho nebyla výhra jako v minulé sezoně, ale i remíza s úřadujícími šampiony se počítá, byť hráči pařížského celku hráli půl hodiny o deseti. Kouč Pascal Dupraz však věří, že tento výsledek týmu pomůže: "Něco takového jsme opravdu potřebovali, jelikož naše sebevědomí nebylo kdovíjaké. Když dostanete ve dvou zápasech devět gólů, a pak nedovolíte takovému klubu, jakým je PSG, aby dostal míč za vašeho brankáře, pomůže vám to k lepší koncentraci na další zápasy."

"Doufám, že hráči stejný taktický a zodpovědný výkon zopakují i proti Toulouse, protože je třeba si uvědomit, že za bránění nejsou zodpovědní jen obránci. Toulouse má však sehraný tým, takže to rozhodně nebude nic snadného,"
dodal Dupraz a nutno dodat, že zapravdu mu dávají i výsledky předchozích vzájemných duelů těchto dvou celků.

Se svým koučem nepřekvapivě souhlasí i jeden z jeho svěřenců, reprezentant Komor Kassim Abdallah: "Je třeba naplno využít nadšení ze zápasu s PSG a dopracovat se k dobrému výsledku i proti Toulouse. Především naše defenziva musí být maximálně koncentrovaná, což se v předchozích utkáních nedařilo. Sebevědomí však získáváte zpět postupně a pomalu. My však víme, že v této sezoně můžeme dokázat velké věci. Vždyť pokud můžeme bodovat s PSG, pak můžeme bodovat i s kterýmkoliv dalším týmem."

I trenér Toulouse Alain Casanova se nechal slyšet, že defenzivní představení Évianu proti PSG na něj dosti zapůsobilo: "Start do sezony rozhodně neměli ideální, nicméně tím výsledkem proti PSG ledacos napravili. Pro naši obranu bude určitě důležité uhlídat Daniela Wasse, který vstřelil oba góly Évianu v této sezoně. Je to opravdu výborný, univerzální hráč."

Casanova však vzápětí dodal, že takových má nejbližší soupeř jím vedeného Toulouse v kádru více. Především upozorňoval na kvality Cédrika Barbossy, Gianniho Bruna, Nicolase Benezeta a kapitána Oliviera Sorlina. Sám si hodně slibuje od nově podepsaného záložníka Tongy Doumbii, který míří do Ligue 1 zpět z Anglie.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.30 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Nantes - Montpellier HSC  (sobota 20:00)
FC Nantes v minulém kole těsně prohrálo s Monakem, což přinutilo kouče Michela Der Zakariana ke změnám v sestavě.

Serge Gakpé ve zmíněném duelu neproměnil penaltu, takže se branka Radamela Falcaa stala vítěznou. Der Zakarian však chce proti Montpellieru za každou cenu bodovat. A tentokrát je to do jisté míry osobní, jelikož za Montpellier nastupoval deset let jako hráč. Mimochodem, barvy Nantes, svého současného zaměstnavatele, oblékal o rok méně.

"Chci nasadit soutěživější a agresivnější hráče, kteří se nebojí více útočit. Proti Monaku jsme si vypracovali čtyři dobré příležitosti, ale neproměnili jsme ani penaltu. Oproti tomu oni si vypracovali dvě, jenže mají Falcaa," nechal se slyšet rodák z arménského Jerevanu, který vede Nantes jako hlavní kouč podruhé v kariéře.

Montpellier zvládl v předchozích třech zápasech vyhrát dvakrát, přičemž body nebral jen proti Bordeaux. Rolland Courbis se nyní nebude moci spolehnout na Benjamina Stambouliho, jenž by rád zamířil za lepším. Zájem o služby čtyřiadvacetiletého defenzivního záložníka projevily Marseille, Fiorentina či Swansea, ovšem podle nejnovějších zpráv jej získal "ten čtvrtý vzadu", čili Tottenham.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.20 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Lorient - EA Guingamp  (sobota 20:00)
V prvním z bretaňských derby nové sezony se předství hráči Lorientu a Guingampu.

Svěřenci Sylvaina Ripolla šokovali, když v úvodním zápase porazili Monaco na jeho hřišti. Jenže poté následovala bezbranková remíza s Nice a prohra na severu v Lille. Útočník Gilles Sunu je však přesvědčený o tom, že proti Guingampu bude jeho tým brát všechny tři body: "Když vyhrajeme, stále to bude dobrý start do sezony v domácím prostředí. Navíc se jedná o derby, takže máme o motivaci víc. Stejně jako já, i zbytek týmu se cítí po fyzické stráce velmi dobře. A doufám, že tuto naši přednost ukážeme proti Guingampu."

Zatím poslední vítězové Coupe de France oproti tomu v domácím prostředí dvakrát prohráli. Nicméně ASSE i Marseille byli opravdu těžcí soupeři, byť se druhým jmenovaným to bylo pouze o gól. Trenér Jocelyn Gourvennec a spol. však přesto měli důvod k radosti, jelikož si zahrají Evropskou ligu, kde jim los do skupiny K přisoudil Fiorentinu, PAOK Soluň a Dinamo Minsk.

"S losem jsme určitě spokojení. Mohli jsme také hrát s Tottenhamem, Besiktasem a Partizanem, což by bylo o poznání složitější. Takhle můžeme směle věřit v postup," nechal se slyšet kapitán Lionel Mathis. Před vstupem na evropskou scénu je však stále na programu Ligue 1, přičemž po Lorientu čeká na EA Guingamp dosud neporažené Bordeaux.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.45 - 3.10 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RC Lens - Stade Reims  (sobota 20:00)
Blýská se v Lens na lepší časy? Tradiční klub z Normandie vstoupil do sezony levou nohou, výhra v minulém kole v Lyonu však vehnala fanouškům optimismus do žil. Naopak v Remeši zatím po loňském skvělém tažení prožívají nepříjemnou kocovinu..

Domácí kouč Antoine Kombouaré má jednoduchou filozofii - nevadí mu, že jeho tým vstřelí v každém zápase pouze jeden gól, pokud půjde o gól vítězný. Přesně takový scénář mělo i utkání na Gerlandu; Lens tam přijelo po těsných porážkách s Nantes a Guingampem, ale nakonec dokázalo věhlasného soupeře udolat 1:0. Hlasy fanoušků, kteří se obávali, zda je nováček vůbec kvalitativně připraven měřit se s těmi nejlepšími, tak alespoň na okamžik umlkly.

Také Kombouaré věří tomu, že hráči, které má k dispozici, na Ligue 1 stačí. "Z tohohle kádru mám opravdu dobrý pocit," ubezpečil příznivce na oficiálních klubových stránkách. "Tři body proti Lyonu nám ohromně zvedly sebevědomí. Byl to těžký zápas, takové ale budou všechny - v nejvyšší soutěži neexistují slabí soupeři," varoval však.

"Až do posledního utkání sezony budu mít na mysli jedinou věc, a tou je záchrana v Ligue 1. Nemusím hráčům obšírně vysvětlovat proč. Jsem si jistý, že zůstanou nohama na zemi. Nemůžeme si dovolit tuto misi sami sobě ztěžovat. Pokud každý zápas vyhrajeme 1:0, v pořádku. Jsem v tomto klubu šťastný a doufám, že se nám proti Remeši podaří uspět," zakončil bývalý kouč PSG či Valenciennes.

To Kombouarého protějšek Jean-Luc Vasseur příliš důvodů k radosti nemá; do Remeše přišel jako náhrada za úspěšného Huberta Fourniera, z prvních tří zápasů však vydoloval jediný bod a krčí se na sestupových příčkách. V posledních dvou utkáních navíc tradiční klub inkasoval pět branek - přitom v uplynulých sezonách se chlubil právě především skvělou defenzivou, kterou strážili gólman Kossi Agassa a skvělé stoperské duo Mickaël Tacalfred, Anthony Weber.

Není proto divu, že vedení klubu začalo na poslední chvíli shánět posily - mluví se například o Yannicku Sagbovi z Hullu, Chrisi Mavingovi z Kazaně nebo Valentinu Robergem ze Sunderlandu. Proti Lens si sice Vasseur bude muset vystačit s tím, co má aktuálně k dispozici, Kombouaré však soupeře rozhodně nebere na lehkou váhu.

"Naposledy prohráli s Caen (0:2), a s tím se určitě nehodlají smířit. Přijedou si sem pro odplatu," varuje padesátiletý stratég. "Je to tým, proti kterému se hraje hodně těžce. Navíc, opakuji - udělají vše pro to, aby napravili zaváhání z minulého kola."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.10 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SM Caen - Stade Rennes  (sobota 20:00)
Hodně zajímavý zápas uvidí diváci v Le Mans, dočasném domově fotbalistů Caen, kam přijíždí pohárový aspirant z Rennes. Oběma celkům se start do sezony v rámci možností povedl, a přestože mírnými favority budou mohutně posilující hosté, jejich brankář Benoit Costil před nováčkem důsledně varuje..

Koneckonců, Caen vyhrálo dva z úvodních tří zápasů a padlo pouze se silným Lille. Také v Le Mans, kde tým našel dočasné útočiště, než se uvolní domácí Stade Michel d'Ornano. Nyní mají tedy svěřenci Patrice Garandeho šanci připsat si premiérovou "domácí" výhru.

A Costil, který je sám odchovancem Caen, soupeřovy šance rozhodně nepodceňuje. "Vzhledem k tomu, jak skvěle odstartovali do sezony, nemusí řešit existenční problémy," nechal se slyšet oceňovaný brankář. "Jejich herní styl je ohromně kompaktní a jejich kouč ukazuje, že umí svůj tým excelentně zorganizovat. Navíc mají v kádru mého kamaráda, (bývalého spoluhráče z Rennes) Juliena Féreta. Už jsme se domluvili, že si po zápase vyměníme dresy, ale doufám, že se mu proti nám dařit nebude," dodal s úsměvem.

Rennes zatím po loňském příchodu nového kouče Philippe Montaniera zažívá období neklidu - první sezona nabídla výkony jako na houpačce, letos v létě pak kádr doznal drastických změn. Po prvních třech kolech mají Les Rouge et Noir vyrovnanou bilanci jedné výhry, jedné remízy a jedné porážky, zatím však stále čekají na vstřelený gól na soupeřově hřišti.

Co se sezonních cílů týče, zůstává Costil zdrženlivý. "Chceme především sbírat body pravidelněji než loni a za každou cenu se vyhnout tomu, abychom si museli zajišťovat záchranu na poslední chvíli," připomněl letošní jarní boje. "Takže primárním cílem je zajistit si udržení. Pokud bychom se pohybovali na vyšších příčkách, bylo by to skvělé. Nesmíme ale zapomínat na to, že nás čeká první sezona po velkých změnách, spoustu hráčů odešlo a nahradili je jiní," dodal.

Jeden z nejlepších gólmanů ligy také podotknul, že Rennes v uplynulých sezonách dvakrát prohrálo s Guingampem ve finále domácího poháru. "Pro hráče, kteří tu zůstali, jsou vzpomínky na Coupe de France stále silné. Od doby, co jsem sem přišel, jsem zažil už dvě podobná zklamání, navíc jednou jsme vypadli v semifinále. Stále se ale zlepšujeme," zakončil Costil.

Nejnovější posila bretaňského týmu, Fallou Diagne, ještě z administrativních důvodů nebude moci nastoupit; Montanier však už může počítat se službami křídelníka Kamila Grosického, který vyléčil bolavá záda.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.20 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - OGC Nice  (pátek 20:30)
V tradiční páteční předehrávce francouzské Ligue 1 se představí dva ambiciózní týmy, kterým zatím vstup do sezony nevyšel úplně podle představ - Bielsovo Marseille přivítá v tradičním "Azurovém derby" regionálního rivala z Nice.

Kontroverzní argentinský trenér je přesvědčen o tom, že jeho svěřenci žádnou zvláštní motivaci; pohled na jméno soupeře jim prý plně postačuje. Zvlášť vzhledem k tomu, že se oba celky v minulé sezoně utkaly třikrát a Marseille neuspělo ani jednou. Les Aiglons se na Vélodrome vrací s vědomím, že jejich poslední dvě návštěvy skončily výhrami, naposledy v divoké přestřelce v Coupe de France (5:4).

Bielsova očekávaná revoluce se prozatím rozjíždí možná pomaleji, než by řada fanoušků očekávala; z prvních dvou zápasů získali Les Phocéens jediný bod. V minulém kole však dokázali urvat první vítězství, když nejtěsnějším skóre 1:0 udolali Guingamp, a jejich kouč zářil spokojeností. Nejde prý pouze o první tři body do tabulky, ale také o vědomí, že jich lze dosáhnout i vyloženě ofenzivním, nátlakovým fotbalem.

"Samozřejmě, že bychom si z historie měli vzít příklad," prohlásil Bielsa v rozhovoru pro oficiální klubové stránky. "Primárně však myslíme pouze na budoucnost. Moji hráči mají rádi výzvy. Čeká nás důležitý domácí zápas, budeme mít podporu fanoušků, takže skutečně nemusím pracovat na zvýšení motivace. Ta je vysoká automaticky."

Pokud by domácí skutečně vyhráli, udobřili by si fanoušky, kteří jsou stále rozladění po prvním zápase na Vélodrome (prohra 0:2 s Montpellierem). "To utkání pro mě bylo hodně intenzivní," přiznává kouč. "Chtěl jsem se uvést co nejlépe před davem 55 tisíc fanoušků, ale bohužel se to nepodařilo. Občas všichni zapomínáme na to, že fotbal je především o emocích, a tady v Marseille to platí dvojnásob. Prohra při domácím debutu byla hodně bolestivá, teď to musíme napravit."

Dobrou zprávou pro domácí je zdravotní stav útočníka André-Pierre Gignaca - autor jediné branky v duelu s Guingampem měl poraněný kotník, nejde však o nic vážného a měl by být připraven nastoupit. V Nice si zase oddechli poté, co klíčový záložník Éric Bauthéac odmítl zájem německého Hannoveru; náladu zlepšilo i čerstvé angažmá mimořádně talentovaného mladíka Alassane Pléy z Lyonu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Girondins Bordeaux33008:29
2.AS Saint-Étienne32105:17
3.Lille OSC32103:07
4.SM Caen32015:16
5.Montpellier HSC32014:16
6.Paris Saint-Germain31204:25
7.Stade Rennes31116:44
8.FC Nantes31112:24
9.Olympique Marseille31114:54
 SC Bastia31114:54
 OGC Nice31114:54
12.FC Lorient31112:34
13.Olympique Lyon31023:33
14.Toulouse FC31024:53
15.RC Lens31021:23
16.EA Guingamp31021:33
17.AS Monaco31023:63
18.FC Metz30211:32
19.Stade Reims30123:71
20.Évian Thonon Gaillard30122:91

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (28)

Přidat komentář
Godwinson

Pléa za 500k, Houtoundji směr Chateauroux, to se dějí věci. Tedy to nejlepší se děje kolem Stambouliho, to je prdel.

Reagovat
smazaný uživatel

půjde on do OM, nebo ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Prý skončil v Tottenhamu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Může mně někdo poradit, jak vystřídám gólmany ve fantasy? Vím, jak to tradičně má fungovat, ale nejde to, tak by mě zajímalo, kde je problém.

Reagovat
smazaný uživatel

Jako že ti klasický postup Modifier -> klikneš na brankáře v poli -> klikneš na brankáře na lavičce -> výměna nefunguje?

Reagovat
Godwinson

Ne

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ono to někdy laguje no, zkus počkat, nebo to refreshuj, dokud to půjde, to jediné na yahoo platí

Reagovat
Arne

Jak si vedl Kalou v Lille? Hrál pořád na hrotu, nebo ho dávali i na křídlo? Čísla má solidní, ale je to "hrající útočník", nebo jen hráč do vápna?

Reagovat
Arne

Takže Kaloua stabilně nikdo nesledoval ty dva roky, nebo na mě prostě serete?

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš to první, na Lille nikdo nekouká.

Ale co vím, tak to byl spíš hrot...

Reagovat
smazaný uživatel

dneska musí být 3 body, i když proti Nice se v poslední době moc nedaří... chce to potvrdit vzrůstající formu Gignac snad bude hrát a něco už by tam mohl fouknout i Thauvin

Reagovat
smazaný uživatel

Bielsa si tam sedí jak největší pohodář, jak na rybách..

Akce na 2:0 ale nejspíš tomu předcházel faul no

Reagovat
smazaný uživatel

Lens a Bordeaux výhra a budu spokojen.

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
juninho8

Gonalons zase na stoperovi

Reagovat
smazaný uživatel

A koho jiného bys tam chtěl dát jako?

Reagovat
juninho8

neviem vobec....ako je to asi aj lepsie podla toho co som videl v prvom poclase....ale azse tym trpi zaloha....cele je to strach a hroza a ked uz sa nam podari nejako uhaluzit sancu v nadstavenom case tak to spadne na brvno....classic OL

Reagovat
juninho8

toho Njieho by som poslal asi naspat do juniorky....strasne mi nesadol....bahlouli alebo labidi na plac

Reagovat
Langi

Bahlouli byl strasnej kdyz hral minule ne? Jinak co to zas kupujem za brazilskej no name?

Reagovat
juninho8

ono ja uz som o nom pocul ako o velkom talente....mna skor prekvapilo ze sa onho vobec zaujimame

Reagovat
smazaný uživatel

no name

Reagovat
juninho8

gooooooool

Reagovat
juninho8

uplietli sme z hovna bic....ale uz som sa zlakol ze to 3 na 1 nedaju

Reagovat
juninho8

ja to nechapem ci to nevidi ten Fournier ale Njie mal byt dole uz na polcas....preboha...sice viem ze na lavicke nikto neni ale aj toho Danica tam mohol radsej dat

Reagovat
juninho8

pre boha Ferri takto by to suboja v rohu sestnastky nesiel ani ziacik predchadzli tomu 4 prehrate hlavicky.....ja uz neviem ako toto pomenovat

Reagovat
juninho8

krasne chlapci....uzas....vsak aj Ligue 2 je dobra sutaz....tam teraz s touto hrou patrime

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele